Ayın Klasiği: UNIX'in Mucidinden Güvenlik Üstüne Düşünceler

0
kemalguvenli

Görüşler

0
bm
Elinize saglik. Biz (benim esekligimden) becerememistik cevirmeyi. Tesekkurler.
0
FZ
Birkaç dil eleştirisi:

1- Yansımalar yerine "düşünceler" dense "reflection" için çok daha iyi.

2- "Ben katkıda bulunamam ama teknik değeri kadar zamanlama ve şans için bu şerefi alıyor olduğumu hissederim." cümlesi çok zor anlaşılıyor, anlamak için İngilizcesine bakmam gerektir.

3- "endüstriyel genişlikli değişimiyle" ne demek?

4- "Bizim çalışma birlikteliğimizin sonucu, bizim her bir katkıda bulunduğumuz çalışmadan daha büyük uzaktadır." cümlesi ile ne kast ediliyor?

5- "Eğer bunu bunu hiç yapmadıysanız, kendinizin onu denemesi için sizi teşvik ediyorum." cümlesi çok sorunlu göründü, "yapmadıysanız denemenizi tavsiye ederim" gibi bir ifade çok daha düzgün olmaz mıydı?

İlk elde gözüme çok çarpanlar bunlar, başka şeyler gördükçe buraya not düşerim. Umarım belgeyi güncellemek imkanınız olur.
0
myavuzselim
"I can't help but feel that I am receiving this honor for timing and serendipity as much as technical merit."

Bunun tercumesi soyle birsey olabilir mi?

"Bu serefe nail olmamin nedeninin, yaptigimin teknik faydasi kadar zamanlama ve sans da oldugunu dusunmekten kendimi alamiyorum."

Tercumeyi yapana tesekkurler.
0
kemalguvenli
Bazı cümlelerin tam anlamıyla oturmadığını biliyorum, ama metinde cümleleri ingilizce bırakmak istemedim.
Ayrıca eleştrileriniz için teşekkürler.

Kemal Güvenli
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

NetSec Topluluğu Ankara Buluşması - 7 Kasım 2010

anonim

7 Kasım’da Labris Teknoloji sponsorluğunda, Ankara EMO’nun ev sahipliğinde Ankara’lı NetSec üyeleriyle bir buluşma toplantısı düzenliyoruz. Vakti olan ve bu güvenlik dünyasının insanları nasıl şeylermiş diye merak eden tüm herkes davetlidir.

Gmail Problemi(!)

e2e

Gmail'in "kişisellik"i ihlal etmesi, sınırsız disk alanı gibi özelliklerinden daha fazla tartışılmıştı. Ama tartışmalar bir süre sonra yerini tam bir sessizliğe bıraktı. Ama SecurityFocus'taki yazıdan sonra bu tartışmaların kolay kolay bitmeyeceği anlaşılıyor.

Google, mail mesajı-reklam ilişkisinde kişisel hakların gözardı edildiği, gizlilik ilkesinin yok sayıldığı eleştirilerine, "Mesajları insanlar değil, bilgisayarlar tarayacak" cevabını veriyordu. SecurityFocus'ta yazan Mark Rasch ise yazısında, "bir insan ya da insanlar tarafından yazılmış bir program; ikisi de aynı şey" diyor. Yazar, ayrıca bu tarz tarama sistemlerinin yeni bir Echelon işlevi taşıyabileceğini belirtiyor. Ve Google'ın bu politikasının ABD yasalarına da ters düştüğünü belirtiyor.

Bilgisayar Korsanlarına Beş Yıla Kadar Hapis Cezası

FZ

Adalet Bakanlığı'nın bilişim suçlarına ilişkin hazırladığı kanun tasarısında, bilgisayar korsanlarına 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve adli para cezası verilmesi öngörülüyor. Bakanlık, "Bilişim Ağı Hizmetlerinin Düzenlenmesi ve Bilişim Suçları Hakkında Kanun Tasarısı"nı görüşlerini almak üzere diğer Bakanlıklar ve bakanlıklara bağlı kuruluşlar ile yüksek mahkemeler, üniversiteler, barolar, adli tıp, noterlik, bankalar, adli komisyon başkanlıklarının aralarında bulunduğu 100'den fazla kurum ve kuruluşa gönderdi. Bakanlık, söz konusu kurum ve kuruluşların görüşleri doğrultusunda değişik yaparak tasarıya son şeklini verecek.

Tasarıya göre, bilgisayar korsanlarına 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve adli para cezası da öngörülüyor. Buna göre, bir bilişim ağı aracılığıyla; bilişim sisteminde bulunan verileri veya programları hukuka aykırı olarak bozan, silen, değiştiren, yok eden, erişilmez kılan veya sisteme veri veya program yerleştiren, ekleyen, veri veya programlara zarar veren kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve adlî para cezası alacak.

Web tabanlı ücretsiz Antivirus Uygulaması

SHiBuMi

Virüslerle mücadele için şimdiye kadar kullandığım tek yöntem tanımadığım kimselerden gelen e-postaları açmamak ve ne olduğunu bilmediğim .exe uzantılı dosyaları açmamaktan ibaretti. Şimdiye kadar da bir problem yaşamadım. Antivirüs yazılımlarına hiçbir zaman ısınamadım, oraya buraya yerleştirdikleri tarayıcı uygulamalar yüzünden zırt pırt makinayı çökertmekten başka bir işe yaradıklarını da görmedim. Trend Micro firması benim gibi kullanıcıların çok hoşuna gidecek bir iş yapmış ve web tabanlı, ücretsiz olarak kullanılabilen bir virüs tarayıcısı geliştirmiş.

İngilizler, Ruslar ve Şifreler

FZ

II. Dünya Savaşı sırasında Bletchley Park´ta çalışan başta Turing olmak üzere matematikçilerin, dilbilimcilerin ve diğerlerinin Almanların Enigma şifresini çözme maceraları konu ile ilgilenenlerin malumudur.

Ancak İngiliz şifre analizcilerinin Sovyetler Birliği şifreleri ilgili yaptıkları önemli çalışmalar yakın bir döneme dek bir sır perdesi ile örtülü idi.