Enerji İsrafı, Google ve Dünya'nın Geri Kalanı...

0
darkhunter
ecoIron isimli blog'un sahibi, green computing'ci Mark Ontkush'un oldukça ilginç bir teorisi var: Google'ın arkaplan rengi siyah olsaydı, yılda 3000 Megawatt-Saat tasarruf edilecekti!
Hesabı nasıl yaptığına, ayrıntılarıyla, blog'undan vakıf olabilirsiniz. Kısaca anlatmak gerekirse, şuradaki EnergyStar listesinden yararlanan Mark, monitörde siyah ve beyaz renkler oluşturulurken harcanan enerjinin watt cinsinden farkını (15W), Google'ın izlenme oranlarıyla harmanlayıp bu rakama ulaşmış.

Yani, ha damlatan musluk, ha monitörde beyaz arka plan!

Görüşler

0
koraypeksayar
Sayın seyirciler, şu anda bir sürü eylemci fazlamesai headquarters önünde toplanmış durumda. "fazlamesai'nin arkaplanı beyaaz oolsun" sloganı atıyorlar.

İlginç bir çalışma. Çevre konusunda duyarlılıkta kendini yontmaya çalışan bir insan olarak konuyu hiç bu şekliyle düşünmemiştim.
0
simor
Hah, şimdi arkaplanda siyah takıntısı olanlara gün doğdu :)

0
ripper
du arabuluculuk yapim, arkaplan olarak gri de uzlaşalım :)
0
Zebani
ya da beyazı daha az enerjiyle üretmenin bir yolunu bulak!
0
simor
Aslında burdaki gibi örüntü arkaplanların durumu ne acaba? Gri gibidir herhalde. Ölçmek lazım.
0
yilmaz
notebookun şarjı cabuk bitiyor beyaz olsun. demekki forum o sebebpten beyaz.
0
bio
Bulundu: LCD monitorler
0
Zebani
kaynak var mı? merak ettim. arama zahmetine girmeyeyim diye sordum :)
0
acemi_
Şu an elektriğin kilowatt-saati 10 Kr... Bu durumda,

tasarruf = 3000x10
= 30,000 Kr/yıl
= 30 TL/yıl

oluyor. Sanırım bu, bir kişinin kullanımı için olan tasarruf miktarı.
0
acemi_
30 TL değil, 300 TL olacaktı. 1 TL'yi 1000 Kr diye düşünmüşüm yanlışlıkla ve 3,000 ile değil 3,000,000 ile çarpmam gerekiyordu. Yani sonuç

tasarruf = 300,000 TL olacakti.

Bahsedilen miktar da, bütün dünyadaki Google kullanıcılarından bir sene sonunda sağlanacak tasarruf miktarıymış.
0
vedat
Diğer ülkelerde enerjinin bizden ucuz olduğu düşünülecek olursa, pekte sağlıklı bir hesaplama yöntemi gibi görünmüyor.
0
acemi_
Makaleyi yazan kişi kilowatt-saat ücretini 10 cent olarak düşünmüş. Yazar Boston'da yaşıyor. Bu ücret doğruysa, demek ki ABD'de elektrik enerjisi bizden daha pahalıya geliyor.
0
vedat
doğal olarak pahalı olduğu yerlerde olacaktır tabiki.. :)

yinede ödeme anında bizim kadar zorlanmadıklarını düşünüyorum.. :))
0
Satanique
Bence de siyah olmalı. Siyah üzerine mor olabilr. Ya da Siyah üzerine kırmızı olabilir. Google'dan farklı temalar istemeliyiz. Google tema sistemine geçsin! Aşağıda bir listbox olsun ve tıklayalım, seçelim...
0
myavuzselim
Tema sisteminin yaratacagi ek yukden kaynaklanan enerji israfi ne olacak?
0
Satanique
Ben enerji israfını düşünmüyorum ki :) Siyah üzerine kırmızı yazılı Google kullanmak istiyorum :)
0
myavuzselim
Durumdan faydalanmak ha? :)
0
sleytr
Size Ubuntu Satanic Edition verelim. Google içinde bir grasemonkey scripti ekleriz? :)
0
acemi_

NTVMSNBC haberi

Aydınlatma için akkor lamba yerine aynı ışığı, düşük watt'larda veren kompakt fluoresan lamba kullanarak Türkiye genelinde aylık (makalede olduğu gibi yıllık değil) 1,000,000 MegaWatt-Saat enerji tasarrufu yapmak mümkünmüş.

0
sleytr
Tamam o zaman. devlet o lambaları bir süre vergiden muaf tutsun, Gaffur'u kullanarakta halkımızı özendirici reklamlar yapsınlar...
0
Ono
Valla Malatya'da ki tedaş eletrik tasarrufunu herkes yerine yapıyor. Max 30 saat uptimedan sonra şak elektrikler gidiyor ve en az 20 dakka gelmiyor.
0
coskung
Atlanılan bir nokta var, hatırlatmak isterim.
Her ne kadar siyah arka planın enerji tasarrufu sağlayacağı hesaplanmışsa da, koyu renk arka plan üzerine açık renk yazılar okumayı güçleştirir. Buradan yola çıkarak kullanıcıların o sayfada daha uzun kalacağı da göz önünde bulundurulmalıdır.
Ek olarak göz yorgunluğu da unutulmamalı.
0
FZ
Beyaz ekrana baka baka gözlerim bitap düştü, yapmayın etmeyin. Beyaz tahtalara baka baka yansıyan ışıktan yoruldu durdu bünyem. Kağıt üzerinde iyi güzel ama mümkünse monitörümde bana biraz siyah üstüne gri-beyaz arası yazılar verin, yormayın gözümü o parlak beyazlıkla. Yahut bir karatahta üzerine tebeşirle yazılmış yazılar verin, rahatça okuyayım. Dinozor suçlaması ile karşıma çıkmadan önce şu yorgun ve acıyan gözlerime bir kulak verin ;-)
0
Zebani
Kirli beyaz kullanınız efen'im :) olmaz mı?
0
Betelgeuse
Ben de artık dinozor oldum sanıyordum. Eskiden ara vermeden 2-3 gün kod yazardık da iş bittikten sonra o yorgumluğun üzerine bir de sabahlara kadar dışarılarda sürterdik. Şimdi yaşlandım, 10-12 saat bilgisayar başında kalınca yoruluyorum, herhalde yaşlılıktandır diyordum. Ama o zamanlar siyah üzerinde yeşil harfler görünen ekranlarda program yazardık, şimdi grafik ortamda beyaz arkaplan üzerinde siyah harflerle yazıyoruz, belki de bundandır. Evet evet, nedeni bu olsun, henüz genç sayılırım. :))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ben bilgisayarımı kurcalamıyorum !!! diyorsanız

redogre

Bu yazıya bir göz atın.

Bir süredir "Artık bilgisayarımı açıp kurcalamaktan sıkıldım, efendi efendi oturup işimi yapacağım" diyordum taa ki o güne kadar....

Efendim, benim ekran kartım yandı, bende bir süre eski bir kartla idare ettikten sonra bilgisayar ürünü satan arkadaşlarımdan yeni bir ekran kartı aldım, geçici olarak kullandığım kartı da onlara iade edip hevesle eve döndüm.

Dünya'nın İlk Ticari Süper Dizüstü Bilgisayarı

Soulblighter

AtomChip firması, Dünya'nın ilk ticari süper dizüstü bilgisayarını duyurdu: AtomChip SG220-2

PING ve ışık hızı

FZ

1983 yılının aralık ayında gözlerini hayata açan meşhur PING programı ile neler yapılmıyor neler!

Kim derdi ki fizik bölümü öğrencileri bilgisayarlarını ve ağ kablolarını ve de ping yazılımını kullanarak ışığın hızını ölçsünler?

Eğer fizikle ya da bilgisayarla veya her ikisi ile ilgili, meraklı bir şahıssanız yapmanız gereken bu makaleyi okuyup hatmettikten sonra kolları sıvamak ve ışığın hızı konusunda bugüne kadar okuduklarınızın doğru olup olmadığını kendi gözlerinizle test etmek! :) (Böyle eğlenceli yazdığıma bakmayın, söz konusu makale ve çalışma ABD'deki pek çok resmi kurumun desteğini almış bir çalışma)

Eee PC Yarattığı Pazarda Diğer Markaları Peşinden Sürükledi

FZ

Asus'un 2007 yılında piyasaya sürerek miilyonlarca adet sattığı Eee Pc'nin ardından rakip markalar da teker teker benzer kategoride ürünler çıkarmaya başladı.

Compaq kabuk değiştiriyor, Intel palazlanıyor

larweda

Efsanevi Alpha mikroişlemci mimarisinin üreticisi Compaq "Big Q", 2004 yılı itibariyle tüm Tru64 Unix, OpenVMS ve NonStop işletim sistemli sunucu ürünlerini Intel Itanium tabanlı olarak sunacağını, 2004 yılına kadar da elindeki Alpha mimari teknolojisini ve işgücünü Intel`e devredeceğini açıkladı. Bu sayede Compaq artık mikroişlemci tasarlamaktan vazgeçip tamamen sunucu ve servis pazarına yönelirken Intel de rakipleri AMD ve Transmeta`ya karşı 64-bitlik Itanium mimarisinin gelişimini hızlandırarak büyük bir avantaj sağlamış oluyor. Öte yandan da yıllardır süregelen Intel - Microsoft evliliğine de yeni bir kuma geliyor. Hem de genç taze bir gelin yerine tecrübeli ve oturaklı bir ortak bu.

Konu hakkında The Inquirer`ın haberi, Compaq ve Intel`in duyuruları.