Enerji İsrafı, Google ve Dünya'nın Geri Kalanı...

0
darkhunter
ecoIron isimli blog'un sahibi, green computing'ci Mark Ontkush'un oldukça ilginç bir teorisi var: Google'ın arkaplan rengi siyah olsaydı, yılda 3000 Megawatt-Saat tasarruf edilecekti!
Hesabı nasıl yaptığına, ayrıntılarıyla, blog'undan vakıf olabilirsiniz. Kısaca anlatmak gerekirse, şuradaki EnergyStar listesinden yararlanan Mark, monitörde siyah ve beyaz renkler oluşturulurken harcanan enerjinin watt cinsinden farkını (15W), Google'ın izlenme oranlarıyla harmanlayıp bu rakama ulaşmış.

Yani, ha damlatan musluk, ha monitörde beyaz arka plan!

Görüşler

0
koraypeksayar
Sayın seyirciler, şu anda bir sürü eylemci fazlamesai headquarters önünde toplanmış durumda. "fazlamesai'nin arkaplanı beyaaz oolsun" sloganı atıyorlar.

İlginç bir çalışma. Çevre konusunda duyarlılıkta kendini yontmaya çalışan bir insan olarak konuyu hiç bu şekliyle düşünmemiştim.
0
simor
Hah, şimdi arkaplanda siyah takıntısı olanlara gün doğdu :)

0
ripper
du arabuluculuk yapim, arkaplan olarak gri de uzlaşalım :)
0
Zebani
ya da beyazı daha az enerjiyle üretmenin bir yolunu bulak!
0
simor
Aslında burdaki gibi örüntü arkaplanların durumu ne acaba? Gri gibidir herhalde. Ölçmek lazım.
0
yilmaz
notebookun şarjı cabuk bitiyor beyaz olsun. demekki forum o sebebpten beyaz.
0
bio
Bulundu: LCD monitorler
0
Zebani
kaynak var mı? merak ettim. arama zahmetine girmeyeyim diye sordum :)
0
acemi_
Şu an elektriğin kilowatt-saati 10 Kr... Bu durumda,

tasarruf = 3000x10
= 30,000 Kr/yıl
= 30 TL/yıl

oluyor. Sanırım bu, bir kişinin kullanımı için olan tasarruf miktarı.
0
acemi_
30 TL değil, 300 TL olacaktı. 1 TL'yi 1000 Kr diye düşünmüşüm yanlışlıkla ve 3,000 ile değil 3,000,000 ile çarpmam gerekiyordu. Yani sonuç

tasarruf = 300,000 TL olacakti.

Bahsedilen miktar da, bütün dünyadaki Google kullanıcılarından bir sene sonunda sağlanacak tasarruf miktarıymış.
0
vedat
Diğer ülkelerde enerjinin bizden ucuz olduğu düşünülecek olursa, pekte sağlıklı bir hesaplama yöntemi gibi görünmüyor.
0
acemi_
Makaleyi yazan kişi kilowatt-saat ücretini 10 cent olarak düşünmüş. Yazar Boston'da yaşıyor. Bu ücret doğruysa, demek ki ABD'de elektrik enerjisi bizden daha pahalıya geliyor.
0
vedat
doğal olarak pahalı olduğu yerlerde olacaktır tabiki.. :)

yinede ödeme anında bizim kadar zorlanmadıklarını düşünüyorum.. :))
0
Satanique
Bence de siyah olmalı. Siyah üzerine mor olabilr. Ya da Siyah üzerine kırmızı olabilir. Google'dan farklı temalar istemeliyiz. Google tema sistemine geçsin! Aşağıda bir listbox olsun ve tıklayalım, seçelim...
0
myavuzselim
Tema sisteminin yaratacagi ek yukden kaynaklanan enerji israfi ne olacak?
0
Satanique
Ben enerji israfını düşünmüyorum ki :) Siyah üzerine kırmızı yazılı Google kullanmak istiyorum :)
0
myavuzselim
Durumdan faydalanmak ha? :)
0
sleytr
Size Ubuntu Satanic Edition verelim. Google içinde bir grasemonkey scripti ekleriz? :)
0
acemi_

NTVMSNBC haberi

Aydınlatma için akkor lamba yerine aynı ışığı, düşük watt'larda veren kompakt fluoresan lamba kullanarak Türkiye genelinde aylık (makalede olduğu gibi yıllık değil) 1,000,000 MegaWatt-Saat enerji tasarrufu yapmak mümkünmüş.

0
sleytr
Tamam o zaman. devlet o lambaları bir süre vergiden muaf tutsun, Gaffur'u kullanarakta halkımızı özendirici reklamlar yapsınlar...
0
Ono
Valla Malatya'da ki tedaş eletrik tasarrufunu herkes yerine yapıyor. Max 30 saat uptimedan sonra şak elektrikler gidiyor ve en az 20 dakka gelmiyor.
0
coskung
Atlanılan bir nokta var, hatırlatmak isterim.
Her ne kadar siyah arka planın enerji tasarrufu sağlayacağı hesaplanmışsa da, koyu renk arka plan üzerine açık renk yazılar okumayı güçleştirir. Buradan yola çıkarak kullanıcıların o sayfada daha uzun kalacağı da göz önünde bulundurulmalıdır.
Ek olarak göz yorgunluğu da unutulmamalı.
0
FZ
Beyaz ekrana baka baka gözlerim bitap düştü, yapmayın etmeyin. Beyaz tahtalara baka baka yansıyan ışıktan yoruldu durdu bünyem. Kağıt üzerinde iyi güzel ama mümkünse monitörümde bana biraz siyah üstüne gri-beyaz arası yazılar verin, yormayın gözümü o parlak beyazlıkla. Yahut bir karatahta üzerine tebeşirle yazılmış yazılar verin, rahatça okuyayım. Dinozor suçlaması ile karşıma çıkmadan önce şu yorgun ve acıyan gözlerime bir kulak verin ;-)
0
Zebani
Kirli beyaz kullanınız efen'im :) olmaz mı?
0
Betelgeuse
Ben de artık dinozor oldum sanıyordum. Eskiden ara vermeden 2-3 gün kod yazardık da iş bittikten sonra o yorgumluğun üzerine bir de sabahlara kadar dışarılarda sürterdik. Şimdi yaşlandım, 10-12 saat bilgisayar başında kalınca yoruluyorum, herhalde yaşlılıktandır diyordum. Ama o zamanlar siyah üzerinde yeşil harfler görünen ekranlarda program yazardık, şimdi grafik ortamda beyaz arkaplan üzerinde siyah harflerle yazıyoruz, belki de bundandır. Evet evet, nedeni bu olsun, henüz genç sayılırım. :))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

VIA da sürücü kodlarını açıyor!

zentoo

Ne oluyoruz yahu, açılan açılana. :-]

VIA zaten çoğu kendi bünyesinde olmayan (freelance) sürücü geliştirenlerin çalışmalarını açık kaynak kod dünyasının kollarına bıraktı. Digitimes daki habere göre VIA toplamda 6 adet core logic vede Pro Savage serisi GPU ların sürücülerinin kaynak kodlarını açmış bulunuyor. VIA nın "core logic"lerindeki bir avantajda güney köprüsündeki network kontrol ünitesi de bu açılmayı kapsamakta.

fazlamesai.net'e soralım: İşlemciyi nasıl seçsek?

pulsar

GAIM ile online olduğum kısa zaman diliminde bir arkadaşım işlemci testi linki gönderdi. Yazıyı incelerken aklıma nasıl işlemci seçtiğimiz geldi. Eskiden işler gayet kolaydı. INTEL mimarisi için herkes benzer işlemcilerle benzer başarımlar elde ederdi. Biz de kafa yormazdık hiç. Ama son iki üç yıldır PC mimarisi için gelen işlemcilerin takibi gitgide güçleşmeye başladı. Bu işlemciler gitgide daha da içinden çıkılmaz biçimde gerek komut setleri gerekse hyperthreading ve de çift çekirdek gibi yeni özelliklerle iyice kafa karıştırır oldular.

Plug Computer - Yeni Bir Konsept

FZ

2 saniyede cevap verin:

Aşağıda gördüğünüz alet nedir?

Çift işlemcili XEON, ikili AMD? Kalsın, bende 12 işlemcili masaüstü PC var!

FZ

Çift işlemcili bilgisayar mı? Son teknoloji ha? "Dual-processor"? Hmm, evet belki sıradan insanlar, oyun oynayan ve ciddi işlerle uğraşmayan gençler için "idare edebilir". Ama gerçek hesap gücüne ihtiyaç duyan gerçek mühendisler ve gerçek bilimadamalarını "kesmez".

Masaüstü PC büyüklüğünde. Tam randımanla çalışırken 220 watt güç harcıyor. 12 işlemcili. 36 Gflop performansında. 24 GB DDR SDRAM ana hafıza ve 1 terabyte kapasitesinde hard diski var. Fiyatı 10.000$'ın biraz altından başlıyor. Optimize edilmiş sürücüleri barındıran bir GNU/Linux dağıtımı ile yüklü olarak geliyor. MPI ve benzeri yöntemlerle paralel programlama yapmanızı sağlayan araçlar da yanında.

Tabii eğer biraz daha sofistike işlerle uğraşan bir analist, mühendis ya da bilimadamı iseniz o zaman 96 işlemcili 300 Gflop kapasitesinde olan model de var. O da bir masaüstü PC büyüklüğünde. 192 GB ana hafıza ve 96 terabyte hard disk depolama alanı.

Eylül'ün sonuna doğru Orion Multisystems tarafından satışa sunulacak ve bir hayli fırtına koparacağa benzeyen bu sistemlerle ilgili detaylar için buraya bakabilirsiniz.

Avustralya`da 50 yıldır çalışmakta olan bilgisayar!

conan

Avustralya'da bir müzede hala hayatta ve çalışmakta olan elli üç yaşındaki bir bilgisayarı ziyaret etmek ister misiniz? :) Eh, uçak paramız yetiştiğinde neden olmasın? :) Şaka bir yana 1949 yılında üretilmiş olan ve dünyanın 4. bilgisayarı olma ünvanını taşıyan bu yaşayan efsane hala işler durumdaymış. Bilgisayarın 0.001 Mhz işlemci ve 2000 bayt hafıza ve 2500 bayt da sabit disk (şüpheliyim bu konuda) alanı bulunmakta ve ismi de CSIRAC. CSIRAC hala elle karta basılmış müzikler çalabilmekte ve hatta çaldığı müziği de bu linkten dinleyebiliyoruz. (Dünyanın bilgisayarla üretilen ilk müziği olduğu iddia ediliyor)

Şu anda milisaniyelerle yapılabilen hesapları yaklaşık 1 saatte bitirebilen bu makina o zamanın insanları için bir mucizeymiş. Bu işlemler 20 kişi birleştiğinde yaklaşık bir haftada bitirilebilen işlemler unutmayın! :)

CSIRAC bir kac ton ağırlığındaymış ve bir mahalleyi aydınlatabilecek elektrikle çalışıyormuş. Ayrıca Amerika ve İngiltere dışında üretilen ilk bilgisayarmış.

Bu linkte bilgisayarın resimlerini ve de tarihçesini bulabilirsiniz. Daha da detaylı bilgi isterim derseniz işte buraya bakın.