Engelli sitelere alternatif erişim yolu: TamamAbi.org

0
crematorium
Mahkeme kararı ile ya da başka bir şekilde engellenmiş internet sitelerine erişmenin kolay ve ağrısız yolunu paylaşan bir site var artık.

TamamAbi.org

Önerilen çözümü kısaca özetleyeyim;
Tüm işletim sistemlerinin kullanmakta olduğu hosts dosyası üzerinden, dns'i aradan çıkartıp, direkt site adresini (domain) sitenin ip adresine yönlendirerek erişim sağlanmakta.

Sürekli kullanıcılar tarafından güncellenen hosts dosyası da cabası.

Bi' bakmakta fayda var. ;-)

Görüşler

0
ebola
Bu yöntem kendisine özel IP'si olan siteler için oldukça yararlı bir yöntem.
Fakat bildiğiniz gibi reseller hesaplar üstünden tek bir IP'yi paylaşan bir ton site oluyor.
O tip hesaplarda o sitenin kullanici adini bilemek lazim.
yani adresi
http://123.12.12.12/~user
şeklinde yazabilmek lazim. Öbür türlü reseller hesabin adresine düşüyoruz.
0
bio
Makaleyi okumadan yorum yapmayin bence.
0
tongucyumruk
man 5 hosts
0
Tugba
Engellenmiş içeriğe erişeceksiniz de ne olacak? Siteleri Turk Telekom engellemiyor ki? Turk Telekom kendi başına hiçbir siteye "Ban" koyamaz. Hiçbir siteye girişi kafasına göre iptal edemez.

Yasaklanan siteler mutlaka mahkeme kararıyla yasaklanır. O kararı da, devletin hakimi, savcısı verir.

Yasaklanan site ya korsan yazılım dağıtılan megaupload falan upload gibi bir sitedir, yada bilgi çöplüğü ve korsan yazılım cenneti haline gelmiş, ipe sapa gelmez forumlardan tekidir.

Bu durumda mahkemenin illegal faliyet gösterdiği için yasaklattığı bir siteye proxy host dosyası vb. ile erişim sağlamak isteyen potansiyel yazılım korsanlarının ekmeğine yağ sürmek amacıyla bu haberi geçen Emre'ye bu yazıyı yakıştıramadım.

0
Tugba
Ha ayrıca Mahkeme Kararıyla yasaklanan siteler internet'e koyulan sansür değildir.

Bir takım adamların işine gelmediği zaman sansur oluyor tabi.

Korsan yazılımları indirdikleri yerler birer birer kesilince bunun adı "....... Telekom Net'i sansürledi" oluyor.

Şimdi bir tanesi çıkacak ve Net'e sansür koyulamaz diye ciyaklayacak.

Öyle sanılanın aksine kimse kimseye sansür filan koymuyor. Amerikan siteleri de yasadışı torrent dağıttığı gerekçesiyle kapatıldı + milyon $ tazminat ödettirildi.

Öyle onun bunun emeğini çalıp sonra da "Vay .... Sansürcü Telekom" demekle olmaz bu işler.

Herşey kanununa ve nizamına uygun yapılmaktadır.
Kapatılması gereken illegal site varya kapatılır.

Bu sitelere erişimi geçerli kılacak linklerin adreslerin yada proxy'lerin dağıtılması önerilmesi ise bana göre mahkeme kararlarını hiçe saymak, korsan yazılım indiririrz yada mahkeme tarafından kapatılan teror sitelerine takılırız demektir.



0
sefalet
İlkin söylemek isterim ki bazen kendi günlüğüme bile giremediğim de proxy kullanmak sorunumu çözüyor.İlla sizin tabirinizle "illegal" (yasadışı ne zaman gözden düştü kaçırdım orayı herhal) olmak durumunda değil girilmek istenen adresler.

İkincisi; terör, korsan vs. gibi kavramları yan yana görmek gerçekten ilginç geldi.

Üçüncüsü; devletlerin genel ağ üzerindeki içeriğe erişim konusunda bir karar alamayacağını düşünüyorum.Amerika örneği vermişsiniz torrentin serbest olduğu ülkeler de mevcut.Bu söylediklerim hukuk ile çelişiyor olabilir ama her düşüncem T.C hukuk sistemi ile pararlel olmak zorunda değil.Herkes her ortama sizin gibi geniş bir şekilde uyum sağlayamıyor belkide.
0
Tugba
Selam,

"İlkin söylemek isterim ki bazen kendi günlüğüme bile giremediğim de proxy kullanmak sorunumu çözüyor. İlla sizin tabirinizle "illegal" (yasadışı ne zaman gözden düştü kaçırdım orayı herhal) olmak durumunda değil girilmek istenen adresler."

Burada tanıtımı yapılan site, teknik arızalar sonucunda girilemeyen sitelere ulaşımı sağlayabilme amacıyla oluşturulmuş biryer değil.

Gerek site isminin esprili bir şekilde "tamamabi" oluşu, gerek kişinin siteyi tanıtırken yapmış oldugu yazı o sitenin Telekon Ban'i sonucu ulaşılmaz hale gelmiş olan diğer sitelere ulaşımı sağlayabilme amacıyla oluşturuldugunu gösteriyor.


"İkincisi; terör, korsan vs. gibi kavramları yan yana görmek gerçekten ilginç geldi."

Evet çünkü Türk Mahkemeleri suç teşkil edebilecek sitelere erişimi durduruyor. Suç teşkil edebilecek siteler ise ne tür siteler olabilir sizce?

1) Terörizm'e destek veren siteler.
2) İllegal yazılım yada müzik dağıtımı yapan siteler.
3) Diğer suç teşkil edebilecek siteler...


Sonuçta suç teşkil ediyorsa internet üzerinde en çok suç teşkil eden ve bu yüzden kapatılan sitelerin başında teror ve korsan siteler gelmekte. Bunu o yüzden yan yana kullandım.

"Üçüncüsü; devletlerin genel ağ üzerindeki içeriğe erişim konusunda bir karar alamayacağını düşünüyorum.Amerika örneği vermişsiniz torrentin serbest olduğu ülkeler de mevcut.Bu söylediklerim hukuk ile çelişiyor olabilir ama her düşüncem T.C hukuk sistemi ile pararlel olmak zorunda değil.Herkes her ortama sizin gibi geniş bir şekilde uyum sağlayamıyor belkide."


Bu ülkede bu şekilde karar veriliyorsa o zaman buna uyulmalıdır. Çünkü o siteleri yasaklayanlar proxy yada host ayarı kullanılarak girilsin diye yasaklamıyorlar. Direk yasaklıyorlar. Ama siz yasak tanımıyorsanız o sizin bileceğiniz iş.

Ben zaten yorum yaparken kapatılan sitelerin haklı olarak kapatıldıgını belirtmek istemiştim. Siz haksız oldugunu düşünüyorsanız o zaman o siteyi kullanın.

Ama bana göre kapatılan siteler haklı nedenlerle kapatılmıştır. Yasadışı içerik sağlayan yerlere erişimi kolaylaştıran bilgilerin bulundugu haberleri de yayınlamayı FZ'ye profösyönel bir yazılımcı oldugu için yakıstıramadım.

Çünkü kendisi yazılım ürettiği için onun ne emekler verilerek yazıldıgını biliyordur. Bunu bilmesine rağmen o linki yayınlaması bana tuhaf geldi.

Kendisinin sizin gibi saçmalayacagını ve şöyle bir paragrafa imza atarak bu durumu haklı göstermeye çalısacagını da sanmam.

"İlkin söylemek isterim ki bazen kendi günlüğüme bile giremediğim de proxy kullanmak sorunumu çözüyor.İlla sizin tabirinizle "illegal" (yasadışı ne zaman gözden düştü kaçırdım orayı herhal) olmak durumunda değil girilmek istenen adresler."

Olsa olsa kendisi yazılım şirketi sahibi olmadıgı için korsana karşı çıkmıyor olabilir :)
0
Titus
sizle normal bir şekilde karşılıklı fikirlerimizi savunuyorduk ama bakıyorum sizin yazdıklarınız "sizin gibi saçmalamaz" vb. terbiye dozunu biraz aşan cümlereler içeriyor ayrıca bir yerde de ban bu olayı savunduğum için terorist ve ya korsanlıkla suçladınız. Sizle daha karşılıklı fikir savunmasını bile adam akıllı yapamadık, bundan sonra size söyleyebileceğim tek şey şudur: "madem bu yasaklı sitelerin kapanmasını hoş buluyorsunuz bu haberde anlatılan site ve benzerlerini kullanmazsınız olur biter"
0
Tugba
Ben sefalet'e cevap vermiştim siz neden üzerinize alındınız? Ben onun paragrafından alıntı yaptım...


Ben terbiye olayını aşmadım ve sizi de terorist yada korsanlıkla suçlamadım. Türkçe lastiklidir. Nereye çekersen oraya gider. Siz üzerinize alınmışsınız. Sizi korsanlıkla yada başka şeyler suçladıgımı hiç sanmıyorum.

Ben forumlarda falan megaupload ban edildi diye küfredenlerden bahsediyorum. Siz üzerinize alınıyorsunuz.
0
onurgemici
Birincisi neden bu kadar tepki verdiğinizi anlayamıyorum. arkadaşın da dediği gibi istemiyorsanız kullanmayın. Unutmayın ki bir ekşisözlük de kapatılmıştı. Bir şekilde oraya eriştiğimiz için suçluyuz öyleyse. Yasaklanan sitelere illaki korsan yazılım yada mp3 için değil başka sundukları hizmetler için de erişmemiz gerekiyor. Buna ne diyeceksiniz?
İkincisi ve en önemlisi Türkçe lastikli değildir. nereye çekersen oraya gitmez. Lastik gibi olan sizin anlayışınız olmalı. Baltalanmış saptırılmış kültürün ürünü bu düşünce. Türkçemize çamur atmayın. Sizi bu ithamınızdan ötürü kınıyorum. Anlayış meselesi olan bir şeyi dile yüklemek çok yanlış. Sizin nasıl anlamaya çalıştığınıza bağlı bir durum. Önce fikirlerinizi değiştirin. Türkçemize dil uzatmayın. Çünkü dilin alternatifi yok. Eğer var diyorsanız buyurun. Ama var diyosanız şunu unutmayın. Dilinizi kaybttiğinizde yok olmaya mahkumsunuz. atalarımız yüzyıllarca bu dili kuyllandılar. Çok köklü bir tarihin, kültürün mirası olan bu dil kıyamete kadar bize yeter. Sizin gibi düşünenler çok fazla biliyorum. Ama bu bozulan kültürümüzle alakalı. Dilin bir suçu yok....
0
Tugba
"Birincisi neden bu kadar tepki verdiğinizi anlayamıyorum."

Hırsızlık ve başkalarının emeğinin çalınmasına tepki verilmesi gerekir. Sen tepki vermiyor büyük çoğunluktan olmak istiyorsan o senin kendi ahlak anlayışındır.

"arkadaşın da dediği gibi istemiyorsanız kullanmayın"

Ben zaten kullanmıyorum.


"Unutmayın ki bir ekşisözlük de kapatılmıştı"
Çok iyi olmuş. Umarım tekrar kapatırlar.


"Yasaklanan sitelere illaki korsan yazılım yada mp3 için değil başka sundukları hizmetler için de erişmemiz gerekiyor. Buna ne diyeceksiniz? "

Orası beni entere etmez. Alternatifini bulursun. Yoksa oturursun. Türk Mahkemesi o yönde karar verdiyse seve seve uyarsın. Yok eğer uymuyorsan uydururlar... O sitelere alternatif erişimi sağlayan siteleri de kapatırlar. Sende gider kendi başına proxy adresleri bulursun.

"İkincisi ve en önemlisi Türkçe lastikli değildir. nereye çekersen oraya gitmez. Lastik gibi olan sizin anlayışınız olmalı. Baltalanmış saptırılmış kültürün ürünü bu düşünce. "

Öyle bir gider ki... Ben o kişiye hiçbir şey demek istemedim. BEN DEMEK İSTEMEM DİREK SÖYLERİM! Ama o kişi senin kaleminden oldugu için senin gibi olayları çarptırma yönüne saptı. Haklı tarafı olmadığı içinde aynen şimdi senin yaptıgın gibi işi polemiğe dökmeye çalıştı. Beni onu itham etmekle suçladı. Ben kimseyi itham etmem. Edersem bile açık açık söylerim. Teröristsin yada korsansın derim. Sizden mi korkacağım?

"Lastik gibi olan sizin anlayışınız olmalı. Baltalanmış saptırılmış kültürün ürünü bu düşünce."

Evet kahrolsun benim gibiler. Yaşasın başkalarının emeklerine tecavüz! Başkalarının emeklerini google adsense reklamları ugruna hiçe sayanlar. Beleş siteler filan...


"Türkçemize çamur atmayın. Sizi bu ithamınızdan ötürü kınıyorum"

Esas ben seni kınıyorum.


"Anlayış meselesi olan bir şeyi dile yüklemek çok yanlış. Sizin nasıl anlamaya çalıştığınıza bağlı bir durum. Önce fikirlerinizi değiştirin."

Fikirlerini sen değiştir. Internet senin babanın çiftliği olmamalı. Sen orayı öyle görüyorsan o seni bağlar. Sonuçta kanun benden yana değil mi? Sonuçta senin yazılım yada müzik indirmene darbe vuruluyor değil mi? Derdini bana değil mahkemeye anlat. Git onlara söyle bunları. Eline bir şey geçmez...


"Türkçemize dil uzatmayın. Çünkü dilin alternatifi yok."

Çok fazla kastın sen. O kadar meraklısıysan illegal içeriğin git P2P kullan. Ne duruyorsun?

"Ama bu bozulan kültürümüzle alakalı."

Hayır bu açgözlülük, egoistlik, emek hırsızlığı ve hırsızlık ile alakalı. Şimdi çıkar beni itham etti dersin. Her kim lisanssız yazılım indiriyorsa o hırsızdır. Bu bir gerçektir. Bunu fazlaca uzatmaya ve tartışıp polemik yapmaya lüzum yok.

Madem kültürüne tarihine falan çok düşkünsün. Türk insanının %99 yasadışı yazılım müzik vs. indirmesine neden karşı çıkmıyorsun? Başkalarının emeklerine tecavüz neden senin gibiler için anlam ifade etmiyor da, doğru söyleyene yükleniyorsun?

Menfaatlerine ters geldiği için değil mi?

Sen istesen de istemesen de bu ülkenin ekonomisine darbe vuran, maddi zarar veren, bu ülkenin diğer ülkeler tarafından yatırım yapılmayan bir yer olmasında senin gibilerin payı var.

Esas sen beni Türkçe'ye çamur atmak, Dil uzatmak, birilerini itham ettiğimi iddia etmek ve benim kültürümü hiçe saydıgımı vb. gibi suçlamalar ile beni itham ediyorsun.

Senin seviyene inemeyeceğim hiiiiç kusura bakma.

Senin damarına basıldı anlaşılan. Herhalde müdavimi oldugun yerlerden birisi telekom tarafından ban edildi.

Sana geçmiş olsun... Kendine başka kaynaklar ara mutlaka bulursun.

Bu kadar kasmaya lüzum yok.
Rica ederim...

Haydi güle güle.
0
onurgemici
Brava diyecek bir şey varmı acaba. Allaha şükür mahkeme kararıyla kapanan sitem hiç yok. Benim canım filan da yanmadı. Ama sanırım sizin canınız yanıyor. BSA da çalışıyo olmalısınız yada Microsoft türkiye'de. Bukadar saldırga olmanıza yanıt olabilir bu. Cümle cümle yazdıklarıma cevap vermen ilginç polemiğe girecek değilsin ama siyasetçi gibi her söylediğime bir yanıtın var. Emek hırsızlığına hayır. Ama milleti soyanlara da hayır. Okullarda malum firmanın yazılımı öğretiliyor yani $$$ meselesi Devlet destekli Pardus gibi yazılımlara GNU/GPL lisanslı yazılımlara geçilmeli. SAdece okullarda değil tüm devlet kurumları bu yönde hareket etmeli.... Neyse ne desem boş. Benim gibiler anlayamaz sizin dediklerinizi değilmi. Ama dil konusunda sizi tekrar kınıyorum. Sizin her yere çekilebilen uzatabilen anlayışınız la türkçemizin bir alakası yok. Siz bana bir sonraki cevabı ingilizce yazın bi başka yöne çekilebilecekmi görelim... Türkçemize dil uzatma diyorum bana "Çok fazla kastın sen. O kadar meraklısıysan illegal içeriğin git P2P kullan. Ne duruyorsun? " diyosun. Bi düşün türkçemize dil uzatmanın anlamını. Sen uçmuşsun. Korsan yazılımdan kaybettiğin YTL ler yüzünden olabilir anlıyorum. Ama anlaman için birkaç link bırakayım incele oku sonra dil ile korsanı karıştırmassın belki. http://www.dilimdilim.com/ http://sinanoglu.net/ Benim seviyem konusunda bişi diyemiyorum. İnme benim seviyeme zaten . Senin seviyyen öyle uçmuşki. Kimin damarına basıldığı tartışılır. Neyse fazla uzatmayayım. Sanada güle güle. Allaha emanet ol.
0
crematorium
Bildiğim ve tanıdığım kadarı ile ki iyi tanıdığımı düşünüyorum, Emre (Fz) bu site kurulduğundan beri buranın takipçisi ve hangi haberi geçeceğini tartmış olduğundan da eminim.

0
Tarık
Off off sayın Tugba sizin emekten anladığınız şeyler hakkında bol bol tartışmak lazım. Bir yandan emek hırsızları torrentçiler kırıkçılar çıkıkçılar mahkemelerce yargıılansın diyorsunuz fakat 200 GB lık mp3 arşivini cukka ediyorsunuz. ilginç. vahim. riya dolu bir durum değil mi?. izahi yok kardeşim yok! İşte link : Şaka gibi değil mi?
0
Tugba
Ben o mp3'leri önce dener sonra gider albümlerini satın alırım. Benim evim Audio CD doludur.

Benim dinledigim müzik tarzı ise bambaşkadır.

Ben belli başlı grupları dinlerim. O grupları ise Türkiye'de satın alabilecek kişiler ancak %1 civarındadır.


Sözgelimi Türkiye de benim dinledigim albümden belki en fazla 200 adet satılır. Bu onlar için çerez parası bile olmaz.

Ama sen gidip de Ibrahim Tatlıses'in albümünü kopyalarsan IBO zarar eder. Çünkü onların albümleri bir çok kişi tarafından dinlenmektedir.

Sen müzik ekonomisine darbe vuruyorsun. Ancak ben vurmuyorum.

Ayrıca benim elime 200gb mp3 geçse onların hepsini dinleyecek değilim. Onları denerim test ederim beğendiklerimin orjinallerini satın alır gerisini ise imha ederim.

Böyle yapmayacagımı bana kanıtlayabilir misin?

Ben dinledigim tarz müzik konusunda kendimden eminim.

Evimde en az 500 tane audio cd var. Sen de kaç tane var? Kimin albümüne para verdin?

Sen herkesi kendin gibi mi sanıyorsun?

İstediginiz kadar çıldırın. Kudurun...

Kimse sizi kendi başınıza bırakmayacak.

Birileri çıkıp sizin yaptıgınız yağmaya dur diyecek.

Ben norveçli müzik gruplarına borcumu ödedim.
O konuda içim rahat. Ben ne başkaları gibi Türk müziğine darbe vuruyorum nede ticari yazılımları kopyalayıp onlar üzerinden para kazanıyorum.

Benim dinledigim müzik tarzı bambaşka. O müzik tarzının ise CD'lerinin her yerde bulunabilir oldugunu nereden biliyorsun?

Link vererek falan filan eline bir halt geçmez. Eline geçen tek şey karşına çıkan şu yazı olur:

"BU SİTEYE ERİŞİM MAHKEME KARARIYLA DURDURULMUŞTUR!!!" Yazıya bakar bakar iç çekersin sonra da gidip kendine proxy adresleri ararsın. Bulursan downlod'a ve Türk müziğini baltalamaya devam eder bulamazsan üzerine soguk su içersin.

Çekil şimdi...
0
sefalet

Şakanın ötesinde.
0
Tugba
Şaka değil gerçek...

Ha ayrıca mesela farzedelim ki ben başkaları gibi yazılım korsanıyım. Babamın çiftligi gibi internet'i kullanıp lisanssız yazılımları sizin tabirinizle "cukka" ediyorum. Bu o sitelerin illegal olmadıgı anlamını taşır mı?

Kendimle tezat oluşturdugumu varsayalım. Haydi öyle olsun. Ben 200 GB MP3'ü cukka ettim. Bu neyi değiştirir?

Sonuçta o siteler yasadışıdır. Ben de o sitelerin kapanmasını uygun bulamaz mıyım? Bunun saçma bir tarafı yok.

200 GB müzigi cukka ederim sonra da çıkıp müzik sitelerini eleştiririm. Bu benim bileceğim iştir. Benim 200 GB müzik istemem o sitelerin yasadışı olmadıgı anlamını taşımaz.

O yüzden tutunacak en ufak bir yer buldun diye sevinip arkadaşına destek olmaya çalışma.

Ayrıca hala kabul etmiyorum benim de lisanssız içerik sahibi oldugumu.

Şu an için 200 GB MP3 arşivim yok. Bilgisayarımda lisanssız program da yok. 500 Tane de audio cd'im var. Sizlerin evine BSA göndersek altınızdan donanımınızı çeker alırlar. Arabası zabıta tarafından el koyulan seyyar satıcı gibi manzaralar yaşanır herhalde :D

Ama beni suçlayacak herhangi birşey bulamazlar. Kullandıgım işletim sisteminden tut bilgisayarımdaki NERO'ya kadar hepsi lisanslıdır.

MP3 konusu ise ayrı bir konu. Bir çok mp3'ün orjinal albümleri elimde mevcut. Hepsi orjinal bandrollü ümit stüdyo'dan alınma.


500 Tane Audio Cd...

MP3'lerin bir çoğu da tarafımdan rip edildi. 200 GB MP3'ü de ister kopyalarım ister kullanırım. Paşa çocuguyum ben var mı itirazın?

Orası beni alakadar eder. Seni etmez... Bakarım hoşuma giderse beğenir albümü alırım. Ama sen aç Kral TV'yi izle müzigin klibini. Senin önceden dinlemene lüzum yok. Aç radyo'yu dinle orada al albümü.

TV'ler de benim dinledigim müzik tarzı çalmıyor radyolarda da yok. Ben mecburum aslında satın almadan önce dinlemeye.

Hem öyle olmasa dahi ne olur? Bu o sitelerin illegal oldugu ve kapanması gerektigi gerçegini değiştirir mi?

Yani şu anda hala üste çıkabilmiş falan değilsiniz.
Boşuna kasmayın çabalamayın...

Ben doğruları söylüyorum. Sizin işinize gelmiyor.
Bu konuda daha fazla tartışmayacağım.

Siz istediginiz siteyi kullanın. İstediginiz yere girip ne istiyorsanız indirin.

Yarın birgün BSA kapınıza dayanırsa derdinizi onlara anlatırsınız.

Beni enterese etmez.

Ben sadece o sitelerin kapanmasının haklı oldugunu savundum ve hala da savunuyorum.


Sansür kelimesini çarpıtıyorlar bunu söylemek istedim.
0
sleytr
Anlaşılan sizin adalet anlayışınız "bana dokunmayan yılan bin yaşasın"dan ibaret!

O albümleri alacak paranız olmasaydı ne yapcaktınız? Dinlemeyecektim demeyin inanmam!

Türkiye'de albüm/film/yazılım fiyatları alım gücümüze göre çok pahalı. Çok uluslu firmaların ülkemize gelip üretim maliyeti çoktan kotarılmış ürünleri için o çok sevdiğiniz kuzey avrupa ülkelerindeki benden kat kat fazla kazanan insanların ödediği paranın aynını istemesi "serbest piyasa ekonomisi"nin kurallarına göre normal olabilir, ama birçok kişi için değil!
Bu durumun mantıksız olduğunu yabancı film firmalarının Türkiye'li temsilcileri bile kabul ediyor ve birkaç yıla kadar dvd film fiyatlarının üçte birine düşeceğini söylüyorlar.

Kanunların birşeyleri yasaklaması halkın sorgulamadan kabul edeceği anlamına gelmiyor. İnsanlar hoşlanmadıkları şeylere karşı direnirler ve her direniş sokakta ya da mahkemede yapılacak diye bir kuralda yok!


Ağ'da esrarı özendirici ne kadar sayfa vardır sizce? Kaçı Türkçe'dir? Telekom tüm interneti filtreleyebilir mi? Daha önemlisi sizce bu yapılmalı mıdır? Bir web sitesindeki bilgilerin -reklamı yapılmadığı sürece- kapısı açık bir evin kitaplığından bir farkı varmıdır? Bunlar yasak kitaplar olmadıkları sürece evimin kapısının açık olması nasıl suç olabilir? Madem esrarı özendiren yazılar olan bir siteye erişimi engellemek mantıklı, o halde Amsterdam'a uçak seferlerini de iptal edelim. Amsterdam'dan dönenlere esrar testi yapıp hapse atalım?

Forumda yazılımın çalınması çok daha büyük bir suç demişsiniz. Peki sizce yüce Microsoft istese BSA'ya falan gerek kalmadan yazılımlarının korsan kullanımını tüm dünyada engelleyemez mi?*


* Windows Update kritik yamalar için geçerli bir lisans sorgulamıyor. Yani korsan kopyaların bile kritik güncellemleri yüklmesine izin veriyor. Buna izin vermese korsan windowslar internette çökmeden ne kadar dayanabilirler?
0
Tugba
"Anlaşılan sizin adalet anlayışınız "bana dokunmayan yılan bin yaşasın"dan ibaret!

O albümleri alacak paranız olmasaydı ne yapcaktınız? Dinlemeyecektim demeyin inanmam!

Türkiye'de albüm/film/yazılım fiyatları alım gücümüze göre çok pahalı. Çok uluslu firmaların ülkemize gelip üretim maliyeti çoktan kotarılmış ürünleri için o çok sevdiğiniz kuzey avrupa ülkelerindeki benden kat kat fazla kazanan insanların ödediği paranın aynını istemesi "serbest piyasa ekonomisi"nin kurallarına göre normal olabilir, ama birçok kişi için değil!
Bu durumun mantıksız olduğunu yabancı film firmalarının Türkiye'li temsilcileri bile kabul ediyor ve birkaç yıla kadar dvd film fiyatlarının üçte birine düşeceğini söylüyorlar."

Dinlerdim... Aslında olay çok dallanıp budaklandı. Şimdi ben yasadışı içerikten vs. bahsederken aklıma direk olarak müzik dosyalarını getirmemiştim. Benim aklıma gelen şey öncelikle Shareware programların "crack" edilmiş hallerinin 3-5 parçaya bölünerek megaupload gibi sitelere gönderilmesiydi. Yani illegal içerik derken aklıma ilk olarak bu geldi ve gözümde bu canlandı.

Ben buna sonuna kadar karşıyım. Şöyle ki: Benim bir CD kopyalayıcıya mı ihtiyacım var? Ben Windows'un kendi CD kopyalama fonksiyonunu kullanırım. Çünkü ücretsizdir ve Win ile birlikte gelmektedir. Bunun daha iyisine sahip olabilmek için ücret ödemem gerektiğine inanırım. Mevcut yazılım işimi görüyorsa daha iyisini korsan şekilde kullanmam. (Lisanssız Nero mesela) Daha iyisini istersem ücretsiz alternatiflere bakarım.

Aynı şekilde eğer mp3 çalıcı yazılım lisans gerektiriyorsa örneğin Media Player ile idare ederim.

Winzip lazım olursa windows'un zip klasörlerini kullanırım.

Yani demek istediğim bilgisayarımı sürekli lisanssız shareware ile doldurmam.

Bunu gerçekten o yazılımı geliştirenlere duydugum saygı dolayısıyla yapıyorum.

Tamam işte bu şekilde alternatiflere yönelinebilir. Ben lisanssız Office kullanan sürü sepet firma biliyorum. Bunlar parası oldugu halde lisans ödemiyor. Gidip Open Office kullanmıyor.

Olayı müzik konusuna getiren ben değildim yani aslında. Benim söylemek istedigim şey öncelikle insanlarda bir bilinç oluşmasıdır.

O programların hiçbirisi bedava değil. (Onların forumlardan indirdikleri) Ben bunu söylemeye çalısıyorum. Bu gibi programları dağıtanlar ise bundan para kazanıyorlar aslında. Google bunlara reklam ücreti ödüyor. Bunların sokakta korsan CD satanlardan farkı yok. Sokakta CD satan adam belki işsiz güçsüz aç adam. Evine para götürecek vs. Ama webmaster takılan insanlara da ayrı bir sinir oluyorum. Bu insanlar bilgisayar ve int. ile ilgilendikleri bilmem nekadar ADSL ücreti verdikleri halde 3-5 kuruş adsense'e tenezzül edip bunlardan dolaylı şekilde para kazanıyorlar.

Bu kişiler korsanlıgın ticaretini elektronik ortamdan yapıyorlar.

Bu yüzden o gibi sitelere karşıyım. Ben kimseye müzik dinlemeyin falan demedim.

O siteler işi sadece müzikle sınırlandırmıyorlar. İşin artık pisligini iyice çıkarmışlar. Forumlar resmen forum olmaktan çıkmış yasal içeriği dağıtım merkezi haline gelmiş.

Mesela geçenlerde bir olay duydum. Shareware program dağıtan ve tamamen yasal olan bir siteyi, EMULE yazılımının linki geçiyor diye kapatmışlar.

Mesela bu da kanunlara göre suç teşkil etmemelidir. İnsanlar Emule kullanabilirler. Bunun üzerinden mutlaka lisanssız içerik paylaşılacak diye bir şey yazmıyor.

Emule serbest olmalı. Kişi onu lisanssız yazılım dağıtma amaçlı kullanırsa bu onun problemi olmalı.

Tabi haksızlıklar da yapılmıyor değil. Birileri işin cılkını çıkarmıyor değil.

Ama genel olarak yasaklanan siteler %90 korsan yazılımın, emeğin, haksızca dağıtıldıgı yerlerdir.

Ben özellikle ticari programların ticari amaçla kopya edilmesine karşıyım. Bahsi geçen sitelerde de o programların cirit attıgını hepimiz biliyoruz.

Bu site Linux kullanan insanların ugradıkları ve müdavimi oldukları bir yer. Esas bir takım kişilerin bana bu sitede katılmaları lazım. Open Source varken Lisanssız kullanım olmamalı. Kişiler Open Source alternatiflere yönelmeli.

Demek istedigim budur.

Ekşi olayına bir defa daha değinmek istemiyorum. O sitenin seveni çoktur normaldir. Çünkü sitenin kullanıcı sayısı abartı derecede yüksek. Bu o sitenin yararlı yer oldugu anlamına gelmez. O site de daha suç unsuru sayılabilecek yıgınla küfür hakaret falan vardır. Bunlar incelenmemiş tek tek bakılmamıştır büyük olasılıkla.


Siz şöyle düşünün asıl. Fazla Mesai önüne gelenin küfredebildigi ve "Oeeeh hüeeeh $ukela" falan gibi saçma sapan ipe sapa gelmez sözcüklerle dolu bir site olsun. Bu sitenin neresi savunulabilir?

Küfrün serbest oldugu bir yer düşünmek dahi ürkütücü.

Tabi yine buna da kılıf bulunur. Özgürlükten falandan filandan ahlak anlayışlarından bahsedilir. Onun benim ahlak anlayışım oldugu iddia edilebilir.

Küfretmenin aslında özgürlük ve cool takılmak oldugu başkalarının ahlak anlayışlarının ise beni enterese etmeyecegi iddia edilebilir.

İstiyorsam siteye girmemem de iddia edilebilir.

"Düğmesi var kapatın kardeşim..." falan denebilir...

Ek$i'ye takılan insanların FM'de yazıyor oluşları ise beni cidden düşündürüyor. Seviyenin dibe vurdugu o sitede insanlar ne bulur?

Neden üzerinde bu kadar durulur?

Neyse bunlar konumuz değil...

Konumuz evet birileri site ban edebilir mi?

Bence edebilir... Birileri sitenin tekinde bomba yapmayı öğretir de birileri o tarif üzerine bomba yapıp X yeri havaya uçurursa bunun sorumlusu bomba yapını öğreten site olur. Belki de havaya uçan yerden tesadüf eseri sen yada senin yakınların da geçiyor olabilir.

Bunun etik yönünü yada sansür yönünden saçmalıgını tartışamayız.

Hem senin iyiligin için hem benim ki için, insanların daha güvende olabilmeleri ve internet'in tehlike arz etmemesi için TR Mahkemeleri internet'i denetlemelidir.


Gereken siteler ban edilmelidir. Erişim engellenmelidir.

Bunu savunmak sansürcü zihniyet yada kötü bir şey olmamalı bence.

Sonunçta senin çolugun çocugun da internet'i kullanabilir. Bana neti filtre edebilen programlardan ise bahsetme. Bunlar bir şekilde geçilebilir.

Bir takım kitlenin beyni net üzerinden yıkanıp zararlı ve yanlış bilgiler tehlikeli bilgiler beyinlere enjekte edilebilir.

TR internet'i denetlemelidir. Ama sudan sebepler yüzünden değil. Emule var diye kimse site ban etmemeli. İşin cılkını çıkarmamalı.

Windows olayına gelince ise MS korsanın önünü almak istese alır. Almıyor... Ama bu onların izin verdigi anlamına da gelmez.

Service Pack olayı lisanssız PC'ler den diğerlerine virüs bulaşmasın diyedir. Sonuçta yine orjinal Windows'ları koruma amaçlı olmalı.

Microsoft isterse yapar. Ancak sen de ben de biliyoruz ki, programların kırılması imkansız değildir. Ancak zorlaştırılabilir. MS işi zorlaştırmıyor. Bunu seçmiyor olabilir. Sonuçta bir program bir şekilde kırılır. Ama zor ama kolay...

MS'in taktiklerini bilemem. O konuda yorum yapamam. Ancak yine de bu Win kopyalamayı mazur göstermez.

En azından işletim sistemi lisanslı olmalı. 100$ eksik verir 1 GB ram yerine 512 alırsın. Kendini kazıklanmış hissedersen bu durumda o yine senin ahlak anlayışındır.

Kısacası zaruri programlara para bir şekilde yeter.
Bilgisayara para veren Windows'a da vermelidir. İşi varsa para kazanıyorsa office lazımsa ona da vermelidir.

Müzik olayı falan konusunda o kadar sert düşünmüyorum.
0
Titus
İyide neden burada olay korsan yazılım dağıtımı yapan sitelere kaydı ki geçmişte tanık olduk ek$i sözlüğe de erişimimiz engellenmişti, şahsen ben o zaman busiteye binbir numaralar yaparak girdiğimde ne kanunları çiğnemiş olduğumu ne de potansiyel yazılım korsanı olduğumu düşündüm.

FZ'nin de bu haberi siteye koyduğunda birşeyleri düşünüp de bu işe kalkıştığını bildiğim için hatalı olabileceğini aklıma bile getirmiyorum.
0
Tugba
Benim söylemek istediğim şey de bu zaten.

Ekşi Sözlük konusu ise aslında yine benim söylemek istediğim şey ile aynı.

Ekşi Sözlük'de birilerinin keyfiyetine göre kapatılmadı. Ekşi Sözlük, içersinde bulunan illegal konular nedeniyle Mahkeme Tarafından kapatıldı.

Ekşi Sözlük eline her klavye geçirenin yazabildiği bir yer. Ekşi Sözlük'e yazan insanlar bir otorite değil. O sitenin kurallarında ise yazılan bilginin yararlı yada zararlı olması yahut doğru olması gibi bir şart yok. Bu bağlamda canı her sıkılan Türk Genci, o sitede istediği gibi zırvalayabilir, istediği gibi sağa sola tükrük saçarak hakaret edebilir, istediğini kimseye sormadan eleştirebilir. Hatta esrar kullanımını özendirici şekilde yazı da yazabilir... (O site bu yüzden kapanmıştı benim bildiğim)

Küfredebilir, küfürlerin eş anlamlılarını yazabilir. Bilginin lüzumsuz yada lüzumlu olması o site için önemli değildir.

O site eğlenceye yönelik bir sitedir. Ancak eğlencenin dozu kaçarsa, yazılan yazılar birilerine hakaret dozuna ulaşırsa, belli bir kitleyi kötü şeylere özendirici yazılar yayınlanırsa birileri çıkar ve bundan rahatsızlığını Türk Mahkemelerine bildirir. Türk Mahkemeleri de bunu mevcut yasalar ve kanunlar altında inceler gereken kararı verir.

Eğer ekşi sözlüğe erişim engellendiyse demek ki orada yazılan şey bir suç unsuru idi. Suç unsuru ise, devletin mahkemesi savcısı buna karar vermeye yetkili ise bunu kapatabilir.

O sitenin kapanması ise senin oraya girmenin yasaklanması demektir. Bu yasağı çiğnersen karara rivayet etmemiş olursun. Zararlı içeriği ve her ipini koparanın yazdıgı ek$i gibi saçma bir siteyi kullanmaya devam edersin.

Bu hem senin beyin hücrelerinin gereksiz saçmalıklar ile şişmesine ve beynine ilerde girebilecek yararlı şeylerin yer dolması sonucu girememesine neden olur hemde Türk Adaletine saygısızlık etmiş ve Türk mahkemelerini tanımamış olursun.

Demek istediğim şey budur. Bir sitenin yamuk yanlış bir tarafı varsa o site kapatılır. O siteyi kapatan ise keyfine göre kapatmaz. O siteyi Türk Adaleti kapatır.

Türk Adaleti kapatıyorsa bize de uymak kalır. Bu koyunluk değildir. Bu o sitenin içeriğinin zararlı olduğu ve o sitenin saçma sapan bir halta yaramaz yer olduğu anlamını taşır.

Kısacası mp3 dağıtımı yada korsan dağıtı dışında kazara kapatılmış faydalı site anlamına gelmez ekşi sözlüğün kapatılması. O site de illegaldir suç unsuru taşımıştır ve mahkeme tarafından kapatılmıştır.
0
sefalet
Peki biri çıkıp deseki, Genel Ağ T.C'nin mülkiyetinde değildir dolayısı ile T.C hukuku burada geçmez.
0
Tugba
Öyle bir şey yok. İsteyen ülke istediği gibi karar verir ve erişimi engeller. Amerika da Avrupa da çocuk pornosu ciddi suçtur mesela. Net üzerinden bu türlü şeyler oldugu anda oralarda da kanunlar devreye girer. O zaman kimsenin mülkiyetinde değilse onlar da karışmasınlar. Çocuk pornocularını cezalandırmasınlar. O siteleri de kapatmasınlar.

Yok böyle bir şey.

TR bu konuda yetkilidir. Kapatabilir... Türkiye'nin erişimini engelleyebilir. Bence yok yerinde bir karardır. Kesinlikle sansür değildir.

İnternet tehlike arz ettiği zaman yada bir hakaret yada terör yada maddi zarara uğratma amaçlı (korsanlık) kullanıldıgı zaman TR bunu engellemeye yetkili olmalıdır. İçinde fesatlık olmayan ve illegal içeriğin bizzat hedefligi kullanıcı kitlesine dahil bulunmayanlar ise bu kararı saygıyla ve memnuniyetle karşılamalıdır.
0
Titus
İnternet tehlike arz ettiği zaman yada bir hakaret yada terör yada maddi zarara uğratma amaçlı (korsanlık) kullanıldıgı zaman TR bunu engellemeye yetkili olmalıdır. İçinde fesatlık olmayan ve illegal içeriğin bizzat hedefligi kullanıcı kitlesine dahil bulunmayanlar ise bu kararı saygıyla ve memnuniyetle karşılamalıdır.

Kullandığım işletim sistemim FreeBSD evimde win yüklü bir makina yok oyun oynamam ve dinlediğim tüm mp3ler orijinal.

Sizin bu ayzdığınız cümleye göre ben korsan olmuyor terorist oluyorum. Bu ağır ithamınızdan dolayı da acele olarak bir açıklama istiyorum.
0
Tugba
Ağır itham? Konuyu çaptırmamanızı öneririm...

Ben burada sizin üzerinize oynamıyorum. Sizin için konuşmuyorum. Genel anlamda konusuyorum. İllegal siteleri kullananmak için can atanların ve o illegla sitelere erişmek için verilen url adreslerini savunanların o sitelerden istifade etmek istediklerini düşünürüm.

Yada belki de sansür kelimesinin anlamını yanlış biliyor olabilirler.

İki olasılıktan birisi.

Şahsınızı itham etmek istemedim. Onu belirteyim.
0
sefalet
Anlamadığınız nokta şu, devlet kendince uygunsuz görüp tekelindeki genel ağ sunucularında engelleme girişimlerinde bulunabilir fakat ben bir şekilde o sitelere girdiğim için kimse beni suçlayamaz.Kanun kim bu sitelere girerse o suçludur demez sadece o sitelere erişimi kendince engelleyebilir.

Çocuk pornosu örneğini vermişsiniz o işlerin engelleneceği yerler öncelikle sokaklardır (devletin hükmünün geçtiği yerler) genel ağ değil.Bunun yanında genel ağ üzerindeki bazı kuralların saptanmasında uluslararası bir kurumun ilkeler belirlemesine kimse karşı değil.Zaten böyle de yapılıyor.Çocuk pornosu da ortak üzerinde uzlaşılmış konulardan biri.

Size göre yetkilidir bana göre değil.Genel ağın tehlike arz ettiğini sizin gibi düşünenler eğer belirlerse genel ağın içeriğinin %87 si :D yasaklanır.
0
bm
Anlamadığınız nokta şu, devlet kendince uygunsuz görüp tekelindeki genel ağ sunucularında engelleme girişimlerinde bulunabilir fakat ben bir şekilde o sitelere girdiğim için kimse beni suçlayamaz.

Bunun garantisi yok. Kanun simdi ne der bilmiyorum ama 'yasak yayin' diye birsey vardi bu memlekette oldukca yakin zamana kadar. Sadece basan ve yayan degil evinde cantasinda bulunduran da basina bela aliyordu.

Bunun yanında genel ağ üzerindeki bazı kuralların saptanmasında uluslararası bir kurumun ilkeler belirlemesine kimse karşı değil.Zaten böyle de yapılıyor.Çocuk pornosu da ortak üzerinde uzlaşılmış konulardan biri.

Bu cocuk pornosu korkusunun actigi prensip deliginden ne filler gececek diye de korkanlar var. Dunyada ortak gecerli korkutucu seyler cocuk pronosu ve bazi memleketlerde 'teror'. Yerelde boluculuk, hakaret filan da boyle dendi mi akan sularin durdugu seyler. Ozellikle kotu niyetle boyle baslaniyor demiyorum, ama bir kere ellemeye baslayinca -- uzun vadede -- nerede durur bilinmez. 'Kimse karsi degil' icin soyluyorum bunu, endiseler var.

Yorumlarin yarisindan fazlasini okudum, bunu soyleyen var mi bilmiyorum ama hakikaten kanunsuz is yapan yerleri kapatmak icin fiziksel olarak sunucunun bulundugu yere baskin ve idarecileri tutuklamak gibi yollar da var. Pirate Bay isinde Isvec polisi baskin yapti mesela, erisim engellemesi degil. Kisitlamanin (insan kaynagi kullanildigi icin) uygulanmasinin daha masrafli olmasi bir bakimdan iyi tabii -- rastgele yapilmasi zorlasir.
0
bm
Demisim ki:

Bu cocuk pornosu korkusunun actigi prensip deliginden ne filler gececek diye de korkanlar var. Dunyada ortak gecerli korkutucu seyler cocuk pronosu ve bazi memleketlerde 'teror'. Yerelde boluculuk, hakaret filan da boyle dendi mi akan sularin durdugu seyler. Ozellikle kotu niyetle boyle baslaniyor demiyorum, ama bir kere ellemeye baslayinca -- uzun vadede -- nerede durur bilinmez. 'Kimse karsi degil' icin soyluyorum bunu, endiseler var.

Simdi, henuz birsey olmus degil ama merkezi kontrol vs. konusmalari burada da cocuk pornosu one surulerek basladi bile: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/5376631.asp

Alinti yapayim:

"Oluşturulacak bu merkez, internet sektöründe arama motorları olan Altavista, Netscape, Google ve benzeri firmaların yetkilileri ile ve ülkemizdeki internet yazılım firmalarıyla görüşmeler yapacak. Özelllikle internet servis sunucuları ve şebeke sunucuların kullandıkları sistem ve şebekelerde ’perdeleme ve antivirüs’ uygulanacak. Hem merkezin hem de en uçtaki kullanıcıların, teknik olarak kontrol altına alınması sağlanacak."

Ne guzel geliyor kulaga degil mi 'kontrol altina alinmasi' 'merkez' filan. Cunku 'kontrol altina' alinan sadece en berbat sapik seyler acisindan kontrol edilecek tabii.

Bari bir de H.L. Mencken'den alinti yapayim buna oturan:

The trouble with fighting for human freedom is that one spends most of one's time defending scoundrels. For it is against scoundrels that oppressive laws are first aimed, and oppression must be stopped at the beginning if it is to be stopped at all.

Yatmam lazim, hosuna giden olursa tercume etsin lutfen.

0
FZ
Bir çeviri önerisi:

"İnsan özgürlüğü için savaşmanın en büyük zorluğu, alçakları savunmak için vakit harcamaktır. Çünkü baskıcı yasalar önce bu alçaklara karşı düzenlenmiştir ve eğer baskıcı düzeni tamamen durdurmak istiyorsak tam da bu ilk aşamada durdurmamız gerekmektedir."
0
bm
Hmm, bu tercumeyi baska yere astiktan sonra hatali oldugunu farkettim! 'If it is to be stopped at all" "tamamen durdurulacaksa" demek degil, "durudululacaksa"nin kuvvetlendilirmis hali. AKlima "herhangi bir sekilde durdurulacaksa" filan geliyor ama olmuyor. Nasil desek bunu?

Newman'in muhalefet serhi aklimda, ama bloglarda filan 'liberalligi sapkinliga siper etmek' minvali uzerine laflar dolasiyor, en azindan bu bakis acisini duzgun verebilmek balki faydali olur diye dusunuyorum.
0
FZ
Yaptığım çeviri beni de rahatsız etmeye başlamıştı, evet düzeltmek lazım ama henüz doğru olduğunu düşündüğüm bir şey bulamadım. Oradaki "at all" ile yapılan vurguyu Türkçe nasıl yapabilirim bir düşüneceğim, araştıracağım. Belki o esnada birileri doğrusunu söyleyebilir.
0
myavuzselim
eger durdurulacaksa bile
0
myavuzselim
Cumlenin tamamina bakmamistim. "Illa ki durdurulacaksa" uyuyor bence.
0
myavuzselim
Yine yanlis anlayip sacmalamisim aceleden. Ucuncu hakkimi kullanmayayim en iyisi :)
0
bm
Yoo, bence teklifler fena degil. Ucuncuyu de istiyoruz.
0
myavuzselim
Ben "it's to be stopped" kismina takildim. Sunlardan hangisi uygun:

- bu durdurulabilir
- bunun durdurulmasi lazimdir
- bu durdurulmak isteniyordur

"at all" icin ucuncu teklifim: ola ki
0
sefalet
Biraz politik ya da esnek bir anlama sahip o paragraf.Yazarın net bir ifadesi yok.Yani FZ'nin çevirisindeki birinci çoğul eki yükleme getirilmemeli çünkü yazar da bir tarafmış gibi oluyor o zaman.Oysa sadece yöntemi betimlemeye çalışıyormuş gibi geldi bana.Başını sonunu okumadım yazının o ayrı.Aslında bahsettiğiniz noktanın anlam yönünden çok bir fark yaratacağını zannetmiyorum.

"eğer baskıcı düzen bir şekilde durdurulmak isteniyorsa tam da bu ilk aşamada durdurulması gerekmektedir/gerekir."
0
Titus
Sizin bu düşünceleriniz beni kendimi sorgulamaya itti, acaba siz mi çok yasalara karşı uyumlusunuz yoksa benim içimde bir anarşit mi var?

Ekşi sözlük sanırım içerisindeki esrar kelimesinin tanımı dolayısı ile kapatıldı, ama aynı tanım narkotik'in web sayfalarında da vardı bunu belirtmeden edemeyeceğim.

Dediğinize göre sitenin kapanması zararlı oluşundan ve o sitenin saçma sapan bir halta yaramaz yer olduğu anlamını taşıyor, neye göre belirleniyor acaba bu durum. Sizin gibi düşünen bir kaç kişi toplanıp bu konuda yanlış karar alamaz mı?
0
Tugba
"Ekşi sözlük sanırım içerisindeki esrar kelimesinin tanımı dolayısı ile kapatıldı, ama aynı tanım narkotik'in web sayfalarında da vardı bunu belirtmeden edemeyeceğim."

Tam metni görmedim bilemem. Ama kulagıma gelen şeyler esrar'ın nasıl sarıldıgı nasıl kefiyle afiyetle içildigi ve nasıl hazırlandıgı gibi "özendirici" şekilde anlatım. Anlatımdan anlatıma fark vardır.

Narkotik'in sitesinde genel bilgi verilir. Esrar'ın ne oldugu anlatılır. Ama farzı mahal x sitede der ki:

"Esrar'ı ohhh şöyle süper şekilde sararsın, ohhh böyle süper içersin, adama kafayı buldurur kişiyi uçurur..."

Ek$i Sözlügün formatını biliyoruz. Orada yazan gençlerin'in nasıl bir jargon kullandıklarını da biliyoruz...

Ben şahsım adına ek$i'nin esrar'ı özendirmiş olabilecegine inanıyorum.
.
Çünkü ek$i denen yerdeki tarzı ve anlatım biçimini biliyorum. O yönde tahmin ediyorum.


"Dediğinize göre sitenin kapanması zararlı oluşundan ve o sitenin saçma sapan bir halta yaramaz yer olduğu anlamını taşıyor, neye göre belirleniyor acaba bu durum. Sizin gibi düşünen bir kaç kişi toplanıp bu konuda yanlış karar alamaz mı? "


Birkaç kişi değil olay. Kanunlar ve TCK'da yazan maddeler çerçevesinde kapanıyor.

Telif haklarını ihlal eden siteler kapatılmıştır bu güne kadar. Bu TCK'da yazar. Suç unsurudur.

Bölücü ve terörist siteler kapatılmıştır. Bunların propagandasını yapmak suçtur. Kapatılmıştır...

Yasadısı içerigi host eden rapid megaupload benzeri yerlere erişim engellenmiştir yasadısı içerik'i host etmek suçtur.

Birkaç kişi değil. Bunlar açıkça suçtur.

Ek$i konusu da haydi bir istisna olsun diyelim. (DEĞİL YA AMA TAM METNİ GÖRMEDİĞİM İÇİN KONUSUYORUM)

Tüm bunlar üçbeş kişinin kararı ile değil kanunlar çerçevesinde hareket edilerek kapatılmış sitelerdir.
0
yilmaz
Bu site kimin? O ip adreslerini kim ekliyor? Microsoft, Yahoo gibi siteler var orda. Ya o ip adresleri sahta sitelere yönlendiriyorlarsa ne olacak?
0
crematorium
sitenin yetkililerinden biri benim.

hosts dosyasinin icerisindeki aciklama kismini okuduysaniz orada da belirtmis oldugumuz gibi bu ip adreslerinin guvenilirligini "ping" atarak test edebilirsiniz.

ip adresleri php'nin gethostbyname fonksiyonu ile alinmaktadir.
0
yilmaz
sizin güvenilirliğinize birşey söylemedim. güvenlik önemlidir.
0
crematorium
farkindayim, sadece bilgi vermek istedim ben de. ;) guvenlik elbette ki onemlidir.
0
martin007



Arkadaşlar bu küçük program sayesinde yasaklanmış tüm sitelere giriş yapabilirsiniz. Program sisteminizde sanal bir DNS server yaratıyor ve site yasakları ortadan kalkıyor. Programı bir kere kurmanız yeterli. Başka hiç bir şey yapmıyorsunuz (Host dosyası güncelleme işkencesi gibi...) Ben uzun zamandır kullanıyorum ve çok memlunum.


http://www.treewalkdns.com/download/051111twdns.zip

Daha Fazla Bilgi İçin.
http://www.treewalkdns.com


0
crematorium
Vermis oldugun bilgi icin cok tesekkurler. En kisa zamanda alternatif yontemlerin hepsi sitede yer alacak. ;)
0
sevecen
Güzel Bir Sistem Teşekkür ederim
0
loker
Ya tamamabi.org sitesi mahkeme kararıyla kapatılırsa :-p (umarım cevap veren çıkmaz)
0
sleytr
Aslında arama motorlarıda bu konuda gayet işlevseller. Aradığınız sitenin IP adresi değişse dahi site yeni adresiyle arama motorlarına kaydedilirse bir hafta içinde arama sonuçlarında gözükmeye başlıyacaktır. Sonuçta içerik bir şekilde indekslendikten sonra -eğer bu aşamada sansüre uğramazsa- o içeriğe kolaylıkla erişilebilir.
0
Tarık
SSS (FAQ) belgesi yayınlandı.
0
Tarık
yanlış yere gönderdik iyi mi?
0
coderturk
http://antittnet.bilgiportal.com da bunun için program var çok basit sitenin adresini yazıyorsunuz izin ver diyorsunuz sitenin yasağı açılıyor
0
memiscet
Bence bu haberin basligi engelli sitelere alternatif erisim yollari olmasindan ziyade, Kanalizasyonlar'a , lagim kanallarina yada seytan yuvalarina erismenin alternatif yollari olabilirdi, insanlar bazen suc islemeye yada toplumun hos gormedigi mazi seylere meyl edebilir ve sahis bir sekilde niyetinden vazgecebilir yada o fiil'i islemeye muaffak olamayabilir, tam o anda vatandasin birisinin cikipta hemserim gel sen hani o pislik cukuruna atlamaya calisiyordunya hani becerememistim gel ben seni kolayca oraya gondereyim ve gormek istedigin tatmak istedigin butun piliklerden de nasibini aldirayim demesi herhalde kimse tarafindan kabul edilebilecek birsey degildir.
0
sefalet
Allah sizin gibi ilk bakışta şeytanı anlayan, helal süt emmiş, vahdet-i vücud kişileri başımızın üstünden eksik etmesin.Umarım bir site açarsınız da toplumu kemiren başka münafıkların yaptıkları iblis-i vesvasları bir bir açıklarsınız aziz ve muhterem halkımıza.
0
yetgin
Bir başka bakış açısından da mesajınız ne kadar ironik görünüyor bilemezsiniz.
0
memiscet
Baskalarinin bildiklerini bazilarinin bilmemesinde rahmet vardir.
0
Tarık
oyy oyy ne güzel demişsin onu. şimdide geçelim ikini olayımıza "Kibir bilmediği halde biliyorum sanmadan, kendisinde bulunmadığı halde bulunduğunu zannetmeden kaynaklanır."
0
memiscet
Bu benim fazlamesai.com sitesindeki 1 yada ikinci haftam, ve gozlemledigim kadariyla, bir insan fikrini sundugu zaman, insanlar o fikri beyendikleri zaman, fikrini ifade eden sahsi sisire sisire bir yere sokamiyorlar, ama bir de beyenmedikleri zaman oyle bir yeriyorlarki baskasina yerecek baska birsey birakmiyorlar, ben bir iki yorum yaptim sahsi fikrimi one koydum, kimseye aptalsin yada cok zekisin demedim, ama goruyorumki son yazdim iki yorumda da cok enteresan karsiliklar aldim, mesela sefalet bey daha onceki bir yorumumu beyenmemisti ve mutvak firitozu mu bu kardesim demisti, simdi de suanki yorumuma da cok abartili ve sevmedigim bir tarzda cevap yazmis, arkadaslar ben yorumlarimda kimseyi ne yeriyorum nede yuceltiyorum, sadece fikirlere fikirlerimle karsilik veriyorum, kimin burada neci oldugunu ne ettigini nebilirim nede gorurum, kimin kibirli kimin gururlu oldugunu da hic bilmem, simdi kardesim sana soruyorum, ben kibirli bir insan degilsem bana iftira atarak zulmetmis olmuyormusun, ben fikrimi ifade ediyorum, ne bildigimi ve neyi bilmedigimi kimse de bilmiyor, elbette butun kalpleri ve butun herkesin niyetlerini bilen de benim ne bilip bilmedigimi biliyor, bundan dolayi lutfen yorumlariniza hissettiklerinizi degilde hakikaten bildiklerinizi yazin.
0
Tarık
Bu tavırlarınız kesinlikle ilk baştakilerle örtüşmüyor. Yazdıklarınızı en başından iyice okursanız kimin sataşmacı yada abartıp şişirici pozisyonda olduğunu daha iyi kavrayıp hatanızı anlayacağınızı umarım. Birisi çıkmış ve demişki "Bir site var, x nedeni ile ulaşılamayan sitelere ulaşımı sağlıyor". Sizin buna cevabınız nedir? Ben söyliyeyim
    "Bence bu haberin basligi engelli sitelere alternatif erisim yollari olmasindan ziyade, Kanalizasyonlar'a , lagim kanallarina yada seytan yuvalarina erismenin alternatif yollari olabilirdi, insanlar bazen suc islemeye yada toplumun hos gormedigi mazi seylere meyl edebilir ve sahis bir sekilde niyetinden vazgecebilir yada o fiil'i islemeye muaffak olamayabilir, tam o anda vatandasin birisinin cikipta hemserim gel sen hani o pislik cukuruna atlamaya calisiyordunya hani becerememistim gel ben seni kolayca oraya gondereyim ve gormek istedigin tatmak istedigin butun piliklerden de nasibini aldirayim demesi herhalde kimse tarafindan kabul edilebilecek birsey degildir."
Buna göre hasbelkader internet ile alakası bulunan, neyin ne olduğunu bilen, doğruyu yanlışı ayırt eden insanların size bakış açısının ne olmasını bekliyorsunuz. Düşünce tarzınızın "sınırsız adsl sahipleri haklarını suistimal etmesinler, adsl kısıtlansın böylece korsan sona erer, bu site Mahkeme kararınca engellenmiştir!!!" gibi zihniyetlerden farkını ortaya koyabilecek neyiniz var. İnsanların engellenmiş siteler derken yalnızca "porno, mp3, film" sitelerini kastettiğini nereden biliyorsunuz? Haberi yapanı, yorumlayanı ve bu siteyi neden garip bir önyargı ile yerden yere vurma gereği duyuyorsunuz. Kalkmışsınız birde üstüne, kendinize göre gayet filozofca "Baskalarinin bildiklerini bazilarinin bilmemesinde rahmet vardir."gibi yorumlar gönderiyorsunuz. Size aynı tavırla yaklaşanı beni topa tutuyorsunuz. Bence ilk başlarda da vurguladığım gibi öncelikle kendi yorumlarınızın niteliğini gözden geçirin. Ve kesinlikle öneri olarak söylüyorum "at gözlüğünü, önyargılarınızı bir tarafa bırakın, böylece dünyadan ve dolayısıyla bu siteden alacaklarınız, öğrenecekleriniz daha fazla olur. Beğenmediyseniz okumayın, yorum yapmayın. Düzeltmek isteyipte düzeltemediğiniz şeyleri düşünün. İnternette anonim olmanın vermiş olduğu rahatlığa güvenerek ahkam kesmeyin. " derim ben. Son olarak site hepimizin sitesi, haberleri siz dahil herkes dilediği anlatım tarzıyla gönderebilir. Önemli olan fazlamesai.net e uygunluğudur.
0
memiscet
Tarik Kardesim,
ilk evvela yazi yazma uslubum hosunuza gitmemis olabilir, yazdiklarinizin buyukbir cogunlugunda da hakili olabilirsiniz, hatta ve hatta sahsimla alakali analizlerinizde de hakli olabilirsiniz, ben tamamabi.org sitesine girdim ve o sitedeki bir cok host'u okudum, ama icerisinde hani kapatilipta arkasindan aglanacak bir site goremedim, eminki buradaki arkadaslarla oturup bir masada konussak IT ile alakali bir cok yonumuz ayni cikacak, devletin internet politikasini bilmiyorum, ben 17 yildir yurt disinda yasiyorum, malesef ulkemdeki internetle alakali mevzulara sizinkadar vakif degilim, ama pek ic acici olmasa gerek, neyse ben tavirlarima daha da dikkat edecegim, zatten etmediginiz zaman neler oldugu cok acik goruluyor.
0
sefalet

Sizinkiler fikir beyan etmekten çok bazı duyguları dışarı vurmaktan ibaret bence.Yazdıklarımın kişiliğiniz ile bir alakası yoktur.Bu tür ortamlar kişiliklerden çok yazılanların değerlendirildiği yaşam alanlarıdır.Eminin şeker gibi bir insansınızdır ama beni yazdıklarınız bağlar.
0
TheIdol
Almışsınız elinize bir klavye sallayın oturduğunuz yerden bakalım nereye kadar.

Aslında sizin gibi yavuz hırsızlar ile ipe sapa gelmez konuların labirentlerinde dolanmak bize ne kazandırır? Orası da meçhul.
Dediğim gibi bu saçma konuya iştirak etmek delilik olmalı ama böyle oturduğu yerden işkembe çorbası yudumlayarak, pespaye fikirlerin altına imzasını atan adamlar GNU ve Linux ağırlıklı bir sitede yazan adamlar.

İşte bunu düşündüğüm anda diyorum ki: acaba burası Warez sitesi falan mı? Ya da bu sitede yazanlar ne biçim insanlar? Biz nereye gelmişiz böyle?

Adam çıkmış ve diyor ki: Digital ortamda bazı haklardan vazgeçilmelidir. Yani adam diyor ki: Evet biz veriyi kopyalayabiliyoruz. Bunu yaparken ise bizden hesap sorulması cidden zor. Bunun cezai yaptırımı olduğu halde bunu görmezden geliyoruz ve tam olarak tabiri caiz ise: "Kanırta kanırta kopyalıyoruz"

Bu durumda kopyaladığımız meteryalin sahipleri haklarından vazgeçmelidir. İyi olur paşam! Başka emrin var mı? Lisans hakkından vazgeçilsin o zaman. Çünkü sen kolayca hırsızlık yapabiliyorsun. Hemde çıkıp yavuz hırsız misali ev sahibini bastırıyorsun (Ya da bastırdığını sanıyorsun çünkü senin dişini sökmemişler daha korsan yazılımdan)

Bir sürü insanın emeğini hiçe saydığın yetmiyormuş gibi bir de kalkıp Lisans Sahiplerinin haklarından vazgeçmesi gerektiğini utanmadan, sıkılmadan, yüzün kızarmadan buraya yazıyorsun.


Bununla da kalmıyor, orjinal
kullanan insanları belki de enayi yerine koyuyorsun. Onlar birer keriz çünkü. Sen yaptığın yağma ve talan ile onları da aptal yerine koyuyorsun.


Bununla da yetinmiyor karşıt fikirlere de yaptıgın hırsızlık ve talanı haklı gösterebilmek için ipe sapa gelmez aptal fikirler ile saldırıyorsun.


Ulan sen kimsin? Sen kolay bir şekilde o içeriğe ulaşabiliyorsun diye o içerik nasıl bedava olabilir? O zaman o içerik neden bedava yapılacak?

Sen gidip 3 saat bedava çalışsana! Gel benim evimi sil süpür benim tuvaletleri bedavadan hayrına temizle. Ben de sana kalkıp buradan dua okuyayım. Allah razı olsun sağol! diyeyim o zaman.


Ne kadar basit bir argümanın arkasına sığınıyor senin gibiler.

Sefalet bey sana söylüyorum! Adın gibi sefilsen ne işin var bilgisayarla?

Git kardeşim bilgisayar kullanma o zaman. Seni bir silkelesek mesela üzerinden tonla para çıkar mutlaka.


Ama o parayı götürüp emeğin sahibine vermezsin. Sonra da yaptıgın talan ve yağmayı yanına yine senin gibi sapık fikirli Tarık benzerlerini alır bize buradan meşru gibi satmaya kalkarsın.

İşte yavuz hırsız sıfatı tam sizin gibiler için.

Madem soygunu ve hırsızlığı meşru görüp bundan utanmıyorsunuz bari susun da olayı edepsizlik boyutuna taşımayın.


Sizi edepli olmaya ve yaptığınızdan utanmıyorsanız en azından saygılı bir şekilde susup oturmaya davet ediyorum.

Ayrıca çıkıp da kimseye saçma sapan argümanlar ile saldırmaya kalkmayın.
Sizin gibi adamlar fırsatını bulsa banka da soyar. Sonra da çıkıp yaptığı soygunu hayasızca haklıymış gibi anlatır.

Bundan önce yolladığım mesajda dediğim gibi banka da soyarsınız market de soyarsınız. Oralarda devlet polis kanun var o yüzden yapmaz, daha doğrusu yapamazsınız. Fakat milyonluk milyarlık programı indirir üzerine de haklıymış gibi davranırsınız.


Bırakın bu ayakları kimse kolay yazılım kopyalayabiliyorsunuz diye sizin düşlediğiniz bir dünya yaratmaz. Sizin istediğiniz gibi emek harcanmış yazılımlar üzerindeki haklarından vazgeçmez.


Sen git Genel Ağ dediğin yerden warez linklerine asılmaya devam et.

Vicdanın sızlamasın ve indirdiğini babanın malı gibi kullan. Ama sakın ola sakın yavuz hırsızlık yapma. Birileri çıkar ve ağzının payını verir. Seni de senin gibi düşünen 3-5 kişiyi de oturtur yerine. Sonra çıkar buradan ağlarsın. "Ama genel ağ ama internet ama sansürcü zihniyet"

Asıl bunlardan değil sen ve senin gibilerden korkmak lazım.

Ama bu bencil ve egoist düşüncenin ürünü. Nasılsa ben program yazmıyorum ki? Diyorsun büyük olasılıkla. Kimse benim emeğimi çalamıyor ki? Başkalarının emeklerinin çalınması beni ne ilgilendirir...

İşte mantık bu.
0
sefalet

Bu mesajı fazlamesai.com ve fazlamesai.net adresleri açılmadığı için bir vekil ile bağlanarak yazmaktayım.Şuan kullandığım makine adsl ile genel ağa bağlanıyor.

Engelli sitelerin şeytan işi olduğunu söyleyenlere ve bilimum korsan sevmezlere ithaf olunur.
0
memiscet
Sefalet Bey,
fazlamesai.net'e neden ulasamadiginizi anlayamiyorum, bu sitenin engellenecek bir tarafi oldugunu da goremiyorum,korsan konusuna gelince kardesim ben korsan konusuna gelince ben sahsi kanaatimi soyleyeyim, ben kullacagim programin parasini oduyorum, ve kullanmaya basliyorum, be benim sahsi prensibim, seytan cukuru diye bahsettigim sitelerde hepinizin malumu, ailecek gonul rahatligiyla rahat rahat gezebiliyormusun, etrafindaki insanlar seni o setide gordugu zaman sana cephe aliyor mu? yada toplumun sagduyusu bu ise musade ediyor mu isin onemlisi bu, korsan siteler bedavaya calismiyor kardesim, oraya giden herbir hit birilerinin bandwidth'ini sisiriyor onu da unutma.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Webby Awards...

BatoR

6. webby awards ödülleri açıklandı.
Ticaret, eğitim, moda, film, oyun, sağlık vb... dallarında dereceye girenler ve birinciler...( hmm uygulama alanında google.com )
Aslında koşulları falan tam okumadım ama 7.'si için Fazla Mesai'yi aday gösterelim; eğer dil olayı yoksa şartlarda (language) neden olmasın değil mi ama ?? ! ??
Durun ben bu haberi size gönderdikten sonra şartları iyice bir okuyayım...
Bilahare bildireceğim...

Sınırlı Sorumlu ISP kooperatifi

sundance

LinuxJournal`ın bu makalesi, uzun süredir birçoğumuzun hayalini süsleyen bir proje :) Bilgisayar meraklılarının, sağlam bir ekonomik model üstünde biraraya gelip, teknisyenlerin kendileri olduğu bir ISP kooperatifi.

Eğer şu an `üff karışık iş, birileri bu sistemi kursa da biz de katılsak` diyorsanız, sıkın dişinizi bir iki ay daha fazlamesai`yi bekleyin, belki size bir süpriz yapabiliriz ;)

E-mail`i icat eden adam...

sundance

Bu makalede 1970`li yılların başında e-mail`i icat eden Ray Tomlinson`la yapılmış bir röportaj var.

Internet`in temel taşlarından biri olan e-mail konusundaki bu önemli röportajı FM ekibi (yemedi içmedi demiş miydim ;) sizler için Türkçe`ye çevirdi. İyi okumalar...

farukcubukcu.com

BatoR

farukcubukcu.com ; Bence bakılası. Elliye yakın bilgisayar kursunu Internet üzerinden kendi kendinize, kendi hızınızda ve ücretsiz olarak takip edebileceğiniz bir site... Sadece üye olmanız yeterli... Fazla yeni bir haber olmamakla birlikte arayüz ve hizmet değişikliği tanıtımı hakediyor. (Bence)

Internet, Dil, Sosyoloji

FZ

İnsan dilleri sürekli bir değişim içinde, binlerce yıllık süreçlerde bu mavi gezegende pek çok doğal dil ortaya çıktı, bir kısmı öldü, bir kısmı Baskça, Arnavutça gibi Avrupa'nın göbeğinde izole şekilde varlığını sürdürdü, bir kısmı da zenginleşerek ve diğer dillerle alışveriş halinde günümüze dek geldi.

Sanırım sıra Internet'in doğal dilleri etkilemesine geldi. Etik tartışmaların ötesinde ele alınması gereken, analiz gerektiren bir olgu yavaş yavaş kendini belli etmeye başlıyor.