SVCD

0
hasan
DVD fiyatlarını çok buluyorsunuz. İzlediğiniz ve sevdiğiniz filmleri arşivlemek de istiyorsunuz..

Mükemmel bir seçeneğiniz var DIVX ama sadece bilgisayar platformunda.

Merak etmeyin standalone yeni playerlar için de kaliteli görüntüyü ucuza elde etmek için bir alternatif var.
Her ne kadar Türkiye piyasasında satışı olmasa da illaki izledğim filmi arşivimde tutmak istiyorum ama DVD´ye bu kadar para vermekte beni aşıyor diyenler SVCD´ye bayılacak.

http://www.vcdhelp.com
http://www.doom9.net

İşte aşağıda PAL ve NTSC için SVCD´nin getirdiği teknik özellikler;

PAL
Görüntü : 2600 bit/sn MPEG2 formatında 480 X 576 saniyede 25 kare görüntü 4 altyazıya kadar destek
Ses : 32-384 kbit/sn MPEG-1/2 2 dublaja kadar destek

NTSC
Görüntü : 2600 bit/sn MPEG2 formatında 480 X 480 saniyede 29,97 kare görüntü 4 altyazıya kadar destek
Ses : 32-384 kbit/sn MPEG-1/2 2 dublaja kadar destek

Açıkcası ben ülkemizde satışa sunulan ve artık video kaset devrinden sonra 2.kez piyasamıza oturduğunu gördüğümüz VCD'ye sıcak bakmıyorum. Ses ve görüntü beni tatmin etmiyor. Seslendirme belki çoğu kişi için iyi olsa da filmi atmosfer bakımından katlediyor. Hele o arada kareleşen görüntüsüne diyecek söz bulamıyorum..

Evet tüm dediklerim sizin içinde geçerliyse çözümün özünü merak ediyorsunuz.

Biraz masraf ve zaman en başta gerekiyor bunu peşinen söylemem lazım. İlk önce SVCD destekli bir DVD Player temin edeceksiniz. Dikkat! çok zor bulunuyor ama yok değil. Philips´in modellerini araştırmanızı öneririm. Standartlaşmaya başlarsa ileride vcd player gibi türeyebilir; bunu umut ediyorum şimdilik bir kipırtı olmasa da:)

Buraya kadar herşey yolundaysa 2.olarak geriye DVD film bulmanız kalıyor. Kiralayarak ya da satın alarak bu kısmada OK diyorsanız http://www.vcdhelp.com ve http://www.doom9.net adreslerini incelemeniz gerekiyor. Verdiğim bu adreslerde adım adım hangi programı ne zaman nasıl kullanacağınız herşeyi buralardan öğrenebilirsiniz. Adreslerde uygulandığı gibi DVD filmi SVCDye çevirin. Epey zaman aldığını söylemeyi de unutmayalım!

Daha sonra size bol bol dvd kiralama yada değiş tokuş yapmak kalacak. Sonuç olarak daha ucuza kendiş arşivinizde de kalmak üzere çok net filmler elde etmiş olacaksınız. Bu işi değiş tokuş ederek daha da ilerletebilir hatta bir SVCD piyasası oluşturmak için çevre yaratabilirsiniz. Bu oldukça basit çünkü SVCD hem bilgisayar da hem destekleyen playerlar da çalışması, çok net görüntüsü ile herkesi kendine çekecektir. DVD den tek farkı biraz görüntü kalitesi ki onuda normal tv ekranında farketmek çok zor, bir dğier farkı ise 5.1 ve DTS gibi ses özelliklerinden yoksun olması. DVD bir filmi 1 disk üzerinde barındırırken SVCD ile 2-3 disk üzerinde ama ekonomik ve çok çok tatmin edici olarak arşivinize katabileceksiniz. Bu işe tüm meraklılara SVCD üzerine daha fazla bilgi toplamak üzere verdiğim adresleri ziyaret etmelerini tavsiye ediyorum.

Görüşler

0
sleytr
bence svcd nin pek şansı yok. (en azından türkiyede)
divx hiç olmazsa bilgisayarı olan film meraklıları arasında bir popülerlik kazanmaya başladı ama svcdnin getirisi divx ile kıyaslayınca yetersiz. Tamam kalite iyi ama 2-3 cd biraz fazla değilmi. divx ile vhs video kalitesinde tüm bir film 1 cdye sığıyor...
0
hasan
SVCD''nin şansı olmadığı konusu doğru olabilir nitekim sonucu da ortada kimse bilmiyor bile.. Fakat kıyaslama yaparken birinin 2-3 cd olmasını değil standalone playerlar da çalışabilmesini ön planda tutmak gerekir.

Divx filmler için bir format bir çözüm bulunur ve standalone olarak çalıştırmaya başlayabilirsek SVCD''yi konuşmamıza gerek kalmayacak.

VCDlerde berbat görüntü kalitesi ile DVDlere oranla fiyat gözününde olunca SVCD harika bir alternatif olarak hala popüler -ülkemiz hariç.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Günümüzde Bir Rönesans Adamı (mümkün mü?)

FZ

Öyle bir adam düşünün ki hem matematikle, hem bilgisayar bilimleri ile hem yapay zekâ ile hem mimarlıkla (!) hem müzik besteciliği ile hem ressamlıkla hem heykeltraşlıkla hem de... uff, ben yazarken yoruldum adam uğraşırken yorulmamış galiba.

Profesör Michael Leyton işte böyle bir adam. Profesörün 1987 yılında geliştirmiş olduğu "Process Grammars" teorisi şu anda şekil tanımlamak için radyoloji, bilgisayar, görüntüleri, linguistik, adli tıp, kimyasal süreçler, arkeoloji, vs. alanlarında kullanılıyor. Profesörün teorisi şu probleme dair: Bir şeklin şimdiki durumuna bakarak onun tarihçesini okuyabilir misiniz? Mesela bir tümörün şu anki şekline bakarak hangi aşamalardan geçtiğini nasıl anlarsınız? Ya da bir tasarımın son haline bakarak o tasarımı üretmiş olan şekil dönüşümlerini sayabilir misiniz?

fazlamesai.net'e soralım: Satıcılar neden OO.org yüklü bilgisayar satmıyor?

FZ

Soru orijinal değil, açık, özgür kod dünyasının ve Debian camiasının öncü isimlerinden Bruce Perens'e sorulmuş bu soru bir röportajda. Bruce Perens de bu konudaki şaşkınlığını gizlemiyor:
Eğer OpenOffice.org bu kadar makul bir alternatif ise neden donanım satan şirketlerin gittikçe artan oranda bu yazılımın kurulu geldiği bilgisayarları sattıklarını görmüyoruz?

Açıkçası bir bilgisayar satıcısının bakış açısından baktığımda neden her satılan PC´ye bir OpenOffice yüklemediklerini anlamıyorum. Bunu yapabilecek durumdalar, bu onlar için gayet kolay bir iş.

Belki de gidip o satıcılarından birine sormalıyım bunu ancak şu salakça cevabı almaktan korkuyorum: 'O yazılımı download edebilirsin.' Kimbilir belki de pazarlama dahileri henüz oralara varamamıştır.

fazlamesai.net'e soralım: Özgürlük mü, kaliteli yazılım mı?

FZ

Günlüğüme girmiştim ama FM camiası ile de paylaşmadan edemedim.

Bu aralar iki yazılım kurcalıyorum iş için: Confluence ve JIRA. Her ikisi de kapalı kodlu, kaliteli ticari lisanslı yazılımlar.

Fark ettim ki ticari bir yazılım olan JIRA'yı Apache Foundation da tercih ediyor ve yoğun olarak kullanıyor. Neden tercih ettiklerini burada açıklamış. Gelelim FM camiasına sormak istediğime:

fazlamesai.net'e soralım: Peki, açık kaynağa nasıl ulaşırız?

Nano

Fazlamesai üzerinde bir çok kurumsal uygulamanın (vede oldukça büyük olanların) açık kaynak yazılımlar ile de gerçekleştirilebileceği (hemde fazlasıya) ilgili bir çok tartışma oldu. Ya peki küçük uygulamaların ve küçük şirketlerin açık kaynağa ulaşımı nasıl olacak?

Mesela bir KOBİ WriteBoard: http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=3504 gibi bir araca ihtiyaç duysa buna nasıl ulaşabilir, nasıl "freelance" yazılımcı bulup bu tür araçları kendisine yazdırabilir.

Kısa bir ara

butch

Site kodlarındaki bir açık sebebiyle veritabanımıza izinsiz erişimler gerçekleştirilmiş bulunmaktadır. Sistemin gözden geçirilmesi amacıyla yayınımıza bir süreliğine ara veriyoruz.

En kısa zamanda tekrar görüşmek üzere - Fazlamesai.net ekibi