Web Sitelerini Dinliyorum Gözüm Kapalı (ya da FM nasıl tınlıyor)

0
FZ
Web sitenizin nasıl tınladığını merak ettiniz mi? Pekiyi ya sinestezi diye bir şeyden haberiniz var mı? Görüntüler ses, sesler tad olarak algılanabilir mi, Beethoven'ın bir senfonisi size "tuzlu" gelebilir mi?

fazlamesai.net nasıl tınlıyor diye merak ettim, böyle tınlıyormuş. Benim günlük ise böyle tınlarken, cazci.com, pek de cazvari gelmiyor kulağa! ;-)
Tim Thompson adlı çılgın müzikal şahsiyet, KeyKit müzik programlama dilini kullanarak web sayfalarından müzik üreten WebTones diye bir sistem geliştirmiş. (Tasarlanmış sinestezi diye buna derim! ;-)) KeyKit dili C diline benziyor (biri AT&T mi dedi! :))

KeyKit, bir programlama dili olmanın yanısıra bir GKA (Grafik Kullanıcı Arayüzü) de barındırıyor bünyesinde.

KeyKit, ticari amaçlı olmayan kullanımlar için açık kodlu ve bedelsiz olarak dağıtılıyor, MS Windows 95/98/NT/W2K/XP ve GNU/Linux üzerinde çalışıyor.

Kaynak: FZ Blogs.

Görüşler

0
Zebani
Ben burdaki olayı pek yakalayamadım sanırım. :) "http://nosuchmedia.com/music/webtones.cgi" nitekim bazı parametreleri kendiniz seçiyorsunuz. Müziği istediğiniz gibi ayarlama şansınız var büyük ölçüde.
0
FZ
Yakalanacak çok gizemli bir durum mevzu bahis değil. Oradaki güzellik ve vurgulanan müzik programlama için geliştirilmiş olan KeyKit programlama ve müzik ortamı. WebTones'a tabii ki parametre geçebiliyorsunuz ama en nihayetinde algoritma sabit.

Benim aklıma gelen şeylerden biri fazlamesai.net ile galaksi.fazlamesai.org sayfalarının müziklerini üretip bunları dinleyip müzikal olarak kıyaslamak idi (benzer besteler çıktı! ;-)

Belki algoritma biraz daha çeşitlendirilip gerçekten benzer sayfaların çok benzer tınlaması, müzikal olarak kategorize edilmesi, vs. sağlanabilir. Bir veriyi çok farklı şekillerde göstermek mümkün, söz gelimi bir ara ThinkGeek'te mi ne vardı, böyle küçük bir kutu, ışıl ışıl, USB'ye bağlanıyor, gelen e-postanın türüne göre belli bir renk tonu alıyor gibi bir şeydi galiba...

Benim aklım yine "sinestezi" fenomenine gidiyor, beyindeki garipliklerden yola çıkıp modaliteler arası bilgi aktarımı gibi algılıyorum ben o WebTones sistemini basit ölçüde.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İnternetin sesi

ninja-g

'icqphone'u ilk keşfettiğim günlerdi..'Nettophone' sayesinde internetten herhangi bir telefonu arayıp konuşabiliyorsunuz. Hemen denedim. Bir arkadaşımı cepten aradım. Çalışıyor... Sonra normal telefonlarda da çalışıyor mu diye kendimi aradım. Zırrrr zırrrr... salonda telefon çaldı. Çalışıyordu... Tam bilgisayarın başından kalkıp açmak için yanına giderken elektrikler kesildi! Telefon çalmaya devam etti. Ahizeyi kaldırdım. Hiç ses yoktu diyemem. Bağlantı kurulmuştu. Çok hafif bir uğultu vardı, artık interneti dinliyordum...

İş Değiştirmek, Yeni Bir İş, Yıldızlarla Çalışmak

FZ

SQL Server Central sitesinde bugün karşılaştığım The Danger of Hiring Stars başlıklı enteresan bir makaleyi FM camiası ile paylaşmak istedim.

Hayır, makale SQL, T-SQL ya da veritabanı optimizasyonu ile ilgili teknik bir makale değil. BT dünyasında çalışan bilgisayar uzmanlarına, sosyolojiye, psikolojiye dair bir makale.

Başarılı bir veritabanı yöneticisisiniz ve başka bir şirkete geçmeyi düşünüyorsunuz, gayet güzel maaş önerileri geliyor. Ancak bir kurumda çok başarılı olan bir bilgisayarcı başka bir kurumda da en az o kadar başarılı olur mu? Önceki şirketindeki performansı ile güzel teklifler alan biri yeni gittiği şirkette neden kötü bir performans sergiler? Bir bilgisayarcının, bir programcının ya da veritabanı uzmanının başarısı sadece kendi yeteneği ile mi ilgilidir?

Makaleden dikkatimi çeken bir kaç alıntıyı çevirdim:

fazlamesai.net taşınıyor

cbc

fazlamesai.net, 6 senelik evinden IBM ve Parkyeri sponsorluğundaki yeni yerine taşınıyor. Haberin devamında bu taşınma esnasında karşılaşabileceğiniz olası değişiklikleri okuyabilirsiniz.

AT&T, Linux konusunda ne kadar ciddi?

Soulblighter

Merhaba arkadaşlar,

"AT&T Linux'u deniyor" başlıklı bir yazı göndermiştim. Hararetli bir tartışma başladığını gördüm. Belki de bu yazıyı okuyan herkesin aklında olan bir soru vardı: "AT&T, Linux konusunda ne kadar ciddi?"...

Tam bu sırada eWeek sitesinde bu başlıkla bir haber yayınlandı. Ben de tartışmalara farklı bir boyut getirsin diye hemen bu haberi çevirdim. Okuyalım, tartışalım...
Sevgilerle...

Sundance de Apple'a geçti - 1

sundance

Geçtiğimiz haftalarda Linus Tornvalds'ın artık Apple tabanlı bir laptop kullanmaya başladığını haber yapmıştık. Bu ayın başında meşhur Lisp hackerı Paul Graham da Mac'in Dönüşü makalesinde ibook ve powerbookların hacker camiasında popülaritesinin artmasından bahsetmişti.

Uzun zamandır 12inch ufak tefek bir laptop almayı planlıyordum, i386'mı olsun yoksa powerpc'mi diye düşünürken, bir arkadaşımın G3 ibook'unu satmaya karar verdiğini duyunca harekete geçtim. Bu makale i386'dan powerpc'e geçişde ne gibi kolaylıklar ve zorluklar yaşadığımın iki bölümlük hikayesidir.