Web Sitelerini Dinliyorum Gözüm Kapalı (ya da FM nasıl tınlıyor)

0
FZ
Web sitenizin nasıl tınladığını merak ettiniz mi? Pekiyi ya sinestezi diye bir şeyden haberiniz var mı? Görüntüler ses, sesler tad olarak algılanabilir mi, Beethoven'ın bir senfonisi size "tuzlu" gelebilir mi?

fazlamesai.net nasıl tınlıyor diye merak ettim, böyle tınlıyormuş. Benim günlük ise böyle tınlarken, cazci.com, pek de cazvari gelmiyor kulağa! ;-)
Tim Thompson adlı çılgın müzikal şahsiyet, KeyKit müzik programlama dilini kullanarak web sayfalarından müzik üreten WebTones diye bir sistem geliştirmiş. (Tasarlanmış sinestezi diye buna derim! ;-)) KeyKit dili C diline benziyor (biri AT&T mi dedi! :))

KeyKit, bir programlama dili olmanın yanısıra bir GKA (Grafik Kullanıcı Arayüzü) de barındırıyor bünyesinde.

KeyKit, ticari amaçlı olmayan kullanımlar için açık kodlu ve bedelsiz olarak dağıtılıyor, MS Windows 95/98/NT/W2K/XP ve GNU/Linux üzerinde çalışıyor.

Kaynak: FZ Blogs.

Görüşler

0
Zebani
Ben burdaki olayı pek yakalayamadım sanırım. :) "http://nosuchmedia.com/music/webtones.cgi" nitekim bazı parametreleri kendiniz seçiyorsunuz. Müziği istediğiniz gibi ayarlama şansınız var büyük ölçüde.
0
FZ
Yakalanacak çok gizemli bir durum mevzu bahis değil. Oradaki güzellik ve vurgulanan müzik programlama için geliştirilmiş olan KeyKit programlama ve müzik ortamı. WebTones'a tabii ki parametre geçebiliyorsunuz ama en nihayetinde algoritma sabit.

Benim aklıma gelen şeylerden biri fazlamesai.net ile galaksi.fazlamesai.org sayfalarının müziklerini üretip bunları dinleyip müzikal olarak kıyaslamak idi (benzer besteler çıktı! ;-)

Belki algoritma biraz daha çeşitlendirilip gerçekten benzer sayfaların çok benzer tınlaması, müzikal olarak kategorize edilmesi, vs. sağlanabilir. Bir veriyi çok farklı şekillerde göstermek mümkün, söz gelimi bir ara ThinkGeek'te mi ne vardı, böyle küçük bir kutu, ışıl ışıl, USB'ye bağlanıyor, gelen e-postanın türüne göre belli bir renk tonu alıyor gibi bir şeydi galiba...

Benim aklım yine "sinestezi" fenomenine gidiyor, beyindeki garipliklerden yola çıkıp modaliteler arası bilgi aktarımı gibi algılıyorum ben o WebTones sistemini basit ölçüde.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İxir Strikes Back

sundance

Türk Internet aleminde bir ilke imza atan İxir, iki-ayda-bir'sel hale getirdiği işten çıkartma festivalinin üçüncüsünü gerçekleştirdi.

Kabul ediyoruz o kadar alıştık ki "Nasıl olsa kadrolu değil bunlar, savalım gitsin" yaklaşımına ve bunun artık pek de bir haber değeri kalmamasına, ama yine de bu sefer önemli.

Çünkü çıkartılan yaklaşık 100 kişi ile birlikte İxir`de işten çıkartılacak ADAM kalmadı.

Sistem Yöneticileri Günü

FZ

Onlar çoğu kişi için görünmez adamlar. Bilgi işlem odasının soğuk koridorlarında gezen ve şirketin kesintisiz bir şekilde çalışmasını sağlayan insanlar. Ancak bir problem çıktığında hatırladığımız meçhul kahramanlar. Hâlâ tahmin edemediyseniz söyleyelim: Onlar Sistem Yöneticileri ya da çoğumuzun alışık olduğu deyişle SA veya SysAdmin ve bugün onların günü, 26 Temmuz Cuma günü resmi Sistem Yöneticisi Günü olarak belirlenmiş durumda.

364 gün boyunca takdir etmeyi çok fazla aklımızdan geçirmediğimiz bu insanlara bir günü çok görecek değiliz herhalde! Yeni bilgisayarları ağa ekleyen, yeni kullanıcı hesaplarını açan, sistem yazılımlarını kuran, virüslerin yayılmasını engelleyen ve her türlü soruyu (abuk sabuk olanlar da dahil) cevaplayan bu cefakâr insanların duygularını belki de en iyi bu karikatür yansıtıyor.

Bugün Sistem Yöneticinizin şirket için ne kadar çalıştığını düşünün ve ona bir hediye alın (olası hediyeler ve asla alınmaması gerekenlerin güzel bir listesini ilk linkten öğrenebilirsiniz), en azından bugünü duyurarak ona hak ettiği saygıyı gösterin.

Mahkeme

butch

Biohacking

robertosmix

Geçenlerde hackaday.com'da da rastladığım ve yakında (bir taraftan) insan ömrünü olduğundan çok ama çok daha fazla uzatabileceğini düşündüğüm bir prensip'i sizlerle paylaşmak istiyorum. Aslında anlatılan prensipler ve davet edilen araştırma sahası bir çok "hacker"'ın günlük yaptığı çalışmalardan farklı değil. Ama burada konu edilen "hack"lenebilir mekanizmaların tamamı yaşayan organizmalar.

Ian Murdock Burada, Richard M. Stallman Burada FM Okurları Nerede?

FZ

Ziyaretçiler bir bir gelmeye başladı. Debian projesinin kurucusu Ian Murdock şu anda Bilgi Üniversitesi kampüsünü ziyaret ediyor. Diğer yabancı konuklar da gelmeye başladı. Richard Stallman da varmak üzere.

27 Şubat, yani Cuma, yani yarından itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesi gümbür gümbür 3 günlük bir Özgür Yazılım ve Açık Kaynak etkinliğine ev sahipliği yapacak.

Gelebilecek tüm FM takipçilerine kapılar ardına dek açıktır, herkesi bekliyoruz. Gelmeyenleri kara listeye alıp dövücez :-P