fazlamesai.net'e soralım: Özgürlük mü, kaliteli yazılım mı?

0
FZ
Günlüğüme girmiştim ama FM camiası ile de paylaşmadan edemedim.

Bu aralar iki yazılım kurcalıyorum iş için: Confluence ve JIRA. Her ikisi de kapalı kodlu, kaliteli ticari lisanslı yazılımlar.

Fark ettim ki ticari bir yazılım olan JIRA'yı Apache Foundation da tercih ediyor ve yoğun olarak kullanıyor. Neden tercih ettiklerini burada açıklamış. Gelelim FM camiasına sormak istediğime:
- Apache Foundation'ın bunu kullanması size ne ifade ediyor?

- Bunu "doğru" buluyor musunuz?

- Apache Fountadion'ın pragmatik davrandığını ve aslolanın teknolojiyi geliştirmek olduğunu düşünüyor musunuz?

- Bu durumu illa da "özgürlük" tartışmasına bağlayabilir misiniz?

- Başımıza taş yağacak mı? :)

Görüşler

0
osmanhomek
Öncelikle şunu söylemeliyimki ofiste Jira kullanıyoruz. Açıkçası çok memnunuz. Yazılım süreçlerimizi takip konusunda çok başarılı bir program. Açık kaynak kodunun taraftarı olmak ile bu taraftarlığı fanatikliğe götürüp, kalanı elinin tersi ile itmenin çok manasız olduğunu düşünüyorum. Bu Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok mantalitesi barındıran bir düşünce değil benim için. Vurgulamak istediğim, bizim yararımıza, memleketin hayrına, gelişmemize ön-ayak olabilecek herşeyi, neden kullanmayalım? Başımıza, taş falan da yağmayacağını, ama bu açık kaynak kodu taraftarlığını çok ileriye götürmekle başımıza hiç akla gelmeyecek şeyler gelebileceğini düşünüyorum.
0
FZ
Yorumlarınız için çok teşekkürler. Acaba JIRA'dan önce aynı kategoride hangi alternatifleri değerlendirdiniz? Onlarla JIRA'yı kıyasladığınızda ne gibi üstünlükleri var sizin açınızdan?
0
ahmetaa
Selamlar. Biz de is yerinde hem Jira hem Confluence kullaniyoruz. her ikisi de cok kaliteli urunler. Onceden yogun sekilde Bugzilla kullanmis birisi olarak sanirim bir kiyaslama yapabilirim. Belki baska arkadaslar mantis ile kiyaslayabilir ama o uygulama hakkinda tecrubem yok.
- Jira kisisellestirme acisindan Bugzilla'dan cok daha ustun. Bugzilla'yi is yerinde kendi projemize uydurmaya calismistik ama kisisellstirme icin cogu yerde kodu degistirmek gerektiginden alakasiz bir suru giris alanini degistirememistik. yer yer oldukca karmasik perl kodunu degistirmek her baba yigidin harci degil.
- Jira'nin kurulumu son derece kolay Bugzilla ile kiyaslayinca. Bugzilla'nin kurulumu (en azindan uc yil once) tam bir iskence idi. Jira kurulumu genellikle dakikalar mertebesinde halledilebiliyor, tum isletim sistemlerinde.
- Jira daha fazla veri tabanina daha kolay sekilde destek veriyor (en azindan veri tabani konfigurasyonu ile neredeyse hic zaman harcamiyorsunuz diyebilirim). icinde ozel bir tur O/R mapping kutuphanesi kullanildigindan veri tabani secmiyor. Bugzilla hala MySQL bagimli SQL koldari barindiriyor icinde.
- Proje, versiyon , modul yonetimi daha kullanici dostu. Sisteme girdiginizde size ozel ve kisisellestirmesi kolay guzel bir sayfa yer aliyor.
- Jira'da bazi arama kriterlerinin eksik oldugunu saniyorum. Mesela, "benim icinde yorum yazdigim konulari getir" gibi bir arama yapamiyorsunuz. Bugzilla'nin arama kriterleri oldukca derinlestirilebiliyordu. - Jiranin ayarlanabilir filtreleri cok kuvvetli
- Acik kodlu projelerin ciddi sorunlarindan dokumantasyon gene bugzillaya kotu puan vermeme neden oluyor.
- Jira'nin plug-in mekanizmasi Bugzilla'ya kiyasla daha ustun.
- bugzilla'nin istatistik mekanizmasi cok daha ustun. Saniyorum benzeri bir yetenek jira'ya eklentiler ile kazandirilabiliyor.
- bugzilla'nin e-mail ayarlari daha iyi. yani hangi kosulda size e-mail gonderilmesini detaylica ayarlayabiliyorsunuz. Jira'da bu oldukca kisitli.
Neticede acik kodlu projelere zaten bedava temin edilebilen Jira'yi ben bugzilla'ya tercih ederim.
0
FZ
Bu detaylı kıyaslama için çok teşekkür ederim. MANTIS hata takip sistemini yaklaşık 2 yıl önceki sürümü ile kullanıyoruz, son halini bilmiyorum ama o zaman bazı özelleştirmeler için PHP koduna epey müdahale etmemiz gerekmişti. JIRA'yı iyice kullanmaya başlayınca MANTIS ile de kıyaslama imkanımız olacak sanırım.

Deneyimlerinize dayanarak bir şey sorayım, şu anda JIRA'yı "standalone" yani içinde gelen DB ile çalışır halde kurduk. Bu ne kadar sağlıklı? İlla başka bir veri tabanına bağlamamız şart mı? Ya da "şu ölçekte iş için gerekmez ama filanca miktarı geçecekseniz mutlaka harici veri tabanı kullanın" gibi bir iş deneyiminiz var mı?

Confluence'a gelince, Confluence kullanımınız nasıl, yani alternatif Wiki çözümlerine kıyasla neden Confluence tercih ettiniz?
0
ahmetaa
"Standalone" kurulumda sistem in-memory HSQLDB kullaniyor veri tabani olarak. bu son derece hizli bir veri tabani ancak cesitli kisitlamalari olabilir. Normalde ufak capli kullanilamr icin bu aslinda yeterli, baska bir veri tabanina baglamaniz sart degil. eger HSQLDB cached table kullaniyorsa (emin degilim) cok fazla bellek tuketimine de neden olmaz. Ancak, eger ciddi sekilde bu urunu kullanmayi dusunuyorsaniz ve atiyorum coklu proje, proje basina binler mertesbesinde islem ve cok kullanici varsa Postgre ya da Mysql (ya da her ne kullaniliyorsa)'e gecin derim. http://www.atlassian.com/software/jira/docs/latest/standalone-dbconfig.html Eger ciddi derecede buyuk bir kurulum ise bellek ayarlarini da sonradan biraz oynamaniz gerekebilir (dokuman mevcut o konuda)
Dusunceme Confluence'in diger wiki sistemlerinden cok abartili bir farki yok. Yazilim gelistiriciler icin bazi guzel ozellikleri var. Gene kurulum ve kullanimi cok kolay. export opsiyonlari oldukca kuvvetli (pdf vs). diger wiki sistemlerini kullanici seviyesinde biliyorum, asagidaki baglantida bir kiyaslama mevcut ama ne tablo kiyaslamalar ne yazikkki cok efektif olmuyor.. sanirim biraz test ederseniz kendi hukmunuzu verebilirisniz. http://www.wikimatrix.org/compare/TWiki+Confluence+XWiki
0
darkhunter
- Apache Foundation'ın bunu kullanması size ne ifade ediyor?

Hiç birşey ifade etmiyor...

- Bunu "doğru" buluyor musunuz?

"doğru" ne demek? Kime göre doğru? Nasıl yani?

- Apache Fountadion'ın pragmatik davrandığını ve aslolanın teknolojiyi geliştirmek olduğunu düşünüyor musunuz?

Aslolan teknoloji geliştirmekse bunu en iyi M$ yapar...

- Bu durumu illa da "özgürlük" tartışmasına bağlayabilir misiniz?

Bağlayamam. Niye böyle bir bağlamda yaklaştığını bile anlamış değilim...

- Başımıza taş yağacak mı? :)

Her an herşey olabilir...


Apache'nin bunu kullanıyor olmasının, ürünleriyle nasıl bir ilgisi olduğunu da anlamış değilim.

Mesela, forcedeath sürücüleri tamamen reverse eng. ürünüdür. Windows binary'leri (kodu kapalı) Linux altında çalışır hale getirilmiştir. Bu özgür yazılıma ihanet midir? Hem de sürücünün source'u açıkken?

Araç - amaç mevzusu biraz da bu...

Evet itiraf ediyorum: Apache'nin JIRA kullanması bir "hack"dir...

Haydi bakalım... :)
0
batasoy
Aslolan teknoloji geliştirmekse bunu en iyi M$ yapar... Microsoft'un geliştirdiği birkaç teknolojiyi örnek olarak verebilir misiniz?
0
darkhunter
Ne yani, DRM yeterince iyi bir teknoloji değil mi?

Ya da umarım, alıntı yaptığınız cümlede bir ironi olduğuna dikkat etmişsinizdir :)
0
tecnop
İlk olarak : özgür yazılımlarda kaliteli olabilir :) Özgürlük kaliteli yazılımı getirir. yada özgür yazılımın o kategoride eksiği var ise bunu kapatma yoluna gidilmeli diye düşünüyorum.Bu özgür yazılım geliştiricisi için vazgeçilmez görevdir çünkü sistemin kendi içinde harmanlanması gerekir. Farklı bir nokta ise ve gerçekçi olmak gerekirse : ideolojik kavramdan değil, teknolojiyi geliştirebilecek sağlam bir platform olduğu için özgür yazılıma geçiliyor. burdan demek istediğim kaliteyi ve istikrarı özgür yazılım getiriyor. daha çok artısı var ama konumuz gereğince değinmiyorum. (bunun için bir toplantı varsa değinilebilir :))
1) anlamsızlık ifade ediliyor.
2)Bildiğim kadarı ile apache lisansı GPL uyumlu bir lisans be bu platformda gelişen bir yazılım için ticari program kullanmak mantıksız. Sanmayın ticari programlara zıt olduğumu ama özgür yazılımı geliştirmek istersen özgür yazılımlardan istifade edersin burda salt gelişmekte değil, özgürlüğü korumakda yatmalıdır. başarıya giden her yol mübah değil. (bill gates teknoloji üssü kurucağa kadar gider bu :))
 3) Ticari bir program kullanarak pragmatik olacağı tek kişi sermayeder olur. Başta da belirttiğim gibi teknoloji geliştirmek için ticari bir yazılım kullanma zorunluluğu yoktur. Özgür yazılım alternatifini kullanabilirdi. Diyelim İstediği özellikler yoksa programın gelişimini sağlamalı yada gelişimi için koordinasyon kurmalı ki pragmatik olabilsin. Apache foundation bunu yapabilir sanırım.
4)tabiki,
5)yağmayacakta, bu jira ya gıcık oldum abi :) sun firması ilk çıkardığında kaynak kodu açtı ama orada lisans açısından bir kısıtmalama getirdi. kısacası Strateji oluşturdu.

Arkadaşlar, İlki Ankara'da düzenlenecek Özgür Yazılım üzerindeki hassas fikirlerinizi paylaşabileceğimiz ayrıca koordinasyon amaçlı bu toplantıya davet ediyoruz. Sakın kaçırmayın derim


0
ahmetaa
Acikcasi ikinci seceneginize katilmiyorum. neden ticari bir yazilim sizin acik kod gelistirmenize yardimci olacaksa ve size bedava saglandiginda onu kullanmayasiniz? zamaninda Linus Torvalds versiyonlama kapali ticari versiyonlama araci kullandiginda nedense fazla kimsenin giki cikmamisti. Jira'ya neden gicik oldunuz bir aciklasaydiniz keske. Sun ile ne alakasi var onu da anlamadim. Avustralya sirketi tarafindan gelistiriliyor ve su an piyasadaki en iyi hata-konu takip programlarindan biri. Bence siz yazmadan once su urune bir goz atsaydiniz. Ayrica, sadece apache foundation degil pek cok acik kodlu proje jira'yi yogun sekilde kullaniyor. (CodeHaus, Jboss (tum projeler), Open Symphony, SpringFramework vs.) Benzeri sekilde acik kodlu projelere bedava servis veren baska urunler de var ( ornegin FishEye ) Python projesi bile onu kullaniyor buna ne diyeceksiniz?
0
tecnop
amacımız bedavacılık değil, Özgürlükdür. ben özgür yazılıma parada verebilirim bunu bir bağış yolu ile yada müşterimin isteğine göre esnettiğim GPL programı para karşılığı vermem ile olabilir. Bu programların bedava olmasında ki tek amaç şirket medyasını oluşturmaktır. Özgür yazılımların çoğunlukla bedava olması bundan çok uzaktır. linus Torvalds'cı değilim. eleştirilebilecek çok fazla fikri var. ayrıca yeri geldiğinde tepkimide koydum. Jira yı ,Sun'un yaptığı bir program ile karıştırdım Ki öyle oldu. vakti zamanında sun kaynak kodu açtığı bir programı olduğunu açıklamıştı ama bu programın kaynak konudu değiştirmek yada debian deposuna alamak istediğinde sun'dan izin alması gerekmekte idi. Gıcık oluyorum kelimesi espri maiyetinde sun'a tepkiye istinaden denmiş bir kelime idi karışıklık oldu kusura bakma. jira'nın getirdiği teknoloji ile ilgilenmiyorum. burda mantık hatası algılıyorum ki binlerce geliştirilen özgür yazılım olmasına rağmen neden kapalı kodlu hata takip sistemi ??? buna bir çare mutlak olmalı haksız mıyım ?
0
ahmetaa
Ozgurluk konusundaki gorusunuze saygi duyuyorum, ancak ayni goruste degilim. Son sorunuza gelince, demekki var olan ozgur hata-konu takip sistemleri (en bilinenleri Bugzilla, Mantis ve Scarab) yeterince iyi degil, ya da her istege cavap vermiyor. Bu kadar basit. Buyuk sirketler icin ise profesyonel destek onemli oldugundan ve acik koldu urunlerin cogunun bu destekten yoksun olmasi (Bugzilla haric) tercih edilmemelerinin baska bir nedeni.
0
Zebani
Valla aslında tek kelime yazmamam gereken bir alan ama yazmadan duramadım. Özgür yazılım desteklenmesi gereken bir alan eğer iplerimizi tamamen şirketlere kaptırmak isemiyorsak. Fakat elbette isteyen istediğini kullanmakta özgür. Tabii bu tercihin neticelerini düşünerek. Bilindik bir örnek olacak ama... Ben Kayseri 'liyim ve burada bir zamanlar uçak yapan bir fabrikamız varmış fi tarihinde şimdi yerinde yeller esiyor. Neden koca USA (Amerikancılar) şirketinin (bu devlet tek başına bir şirket bence) bize yaptığı ballı teklifler sonrası fabrikayı kapatmışız. Şimdi kendi savunma sanayi olmayan bir Türkiye. Belki biraz dolaylı yoldan bir ilgi kurmak oldu benim ki. :) Ama ilgi ilgidir, çağrışımda çağrışımdır. :D
0
tecnop
Çok haklısınız hocam , Özgür Yazılım dikkat çeken bir diğer yanıda (yazılımların özgür olmasından öte) mevcut bilgiyide özgür yapmak ve paylaşmaktır. Ticari bir firma hiç bir zaman bilgisini vermek istemez. Sadece cazip seçeneklerle ürününü satar ki Üretkenliğin yok olamasını sağlayarak bir nevi muhtaçda bırakır...
0
ahmetaa
bence bu biraz alakasiz olmus. Kanattimce bir urunu yapabilme yeteneginin elinizde olmasi onu yapmaniz gerektigi anlamina gelmez. yoksa tekeri bin kere kesfetmeniz gerekir. sizin dediginize kalsa kendi islemcimizi, kendi isletim sistemimizi, kendi platformumuzu sifirdan kendimizin yazmasi ya da birilerinin yazip acik kod yapmasi icin dua etmemiz gerekir. bence araclar ile mekanizmalari biraz karistiriyoruz. Arabayi uretmek icin illaki civatayi kendinizin mi uretmesi gerekir? bu konuda ozellikle Turk acik kod camisasinin gercek dunya ve pazar ile ciddi bir kopuklugu oldugunu dusunuyorum.
0
tecnop
alaka derin düşünemek ile doğru orantılıdır. "Kanattimce bir urunu yapabilme yeteneginin elinizde olmasi onu yapmaniz gerektigi anlamina gelmez. " hiçte gerçekçi bir cümle değil. Üretkenliğimiz üzerine bir analize sonucu vereyim bilime katkımız %0.02 "yoksa tekeri bin kere kesfetmeniz gerekir." özgür yazılım derki tekerleği yeniden keşfetmenize gerek yoktur. kaynağı açık kodlardan devam edebilirsiniz. ! biz teknoloji yakalamak için ticari firmaların kulvarından yapmaya çalışırsak dediğiniz gibi oluruz. Oluyoruzda; kapatalist sistem stratejileri anlatmam uzun sürer. "sizin dediginize kalsa kendi islemcimizi, kendi isletim sistemimizi, kendi platformumuzu sifirdan kendimizin yazmasi ya da birilerinin yazip acik kod yapmasi icin dua etmemiz gerekir." kendi işlemcimizi yapmak demek hesap makinasından başlamak demek değildir. kendi işletim sistemimizi yapmaya gerek yok neden tekerleği yeniden keşfedelim GNU kullanabiliriz nihayetinde :) "araclar ile mekanizmalari biraz karistiriyoruz. Arabayi uretmek icin illaki civatayi kendinizin mi uretmesi gerekir? " düz mantık : civatayı yapamayandan yada bunun için bile dışarı bağımlı olan ülkeden araba yapmasını bekleyemezsiniz. icat boyutundan bahsediyorum. "bu konuda ozellikle Turk acik kod camisasinin gercek dunya ve pazar ile ciddi bir kopuklugu oldugunu dusunuyorum." hiçte kopukluk yok teknolojiyi yakından takip edebiliyorlar ve pazarda da iyiler.
0
ahmetaa
"Üretkenliğimiz üzerine bir analize sonucu vereyim bilime katkımız %0.02"
Evet. bunun konu ile alakasi nedir acaba. yazilim uretiminden bahsediyorum.
"özgür yazılım derki tekerleği yeniden keşfetmenize gerek yoktur. kaynağı açık kodlardan devam edebilirsiniz. ! biz teknoloji yakalamak için ticari firmaların kulvarından yapmaya çalışırsak dediğiniz gibi oluruz. Oluyoruzda; kapatalist sistem stratejileri anlatmam uzun sürer"
Hemen her konuda kaynagi acik onlarca, binlerce urun var. Kaynagin acik olmayan bir urunu digerine tercih etmenin nedeni genellikle icinde yatan teknigi bilmemek ya da anlamamak degildir ki. sadece bir urunun sizin ihtiytaclariniza daha uygun olup olmadigidir. Olcup tartarsiniz, kapali ya da acik kod olmasinin olusturecegi riskleri de hesaba katarak bir urunu secersiniz. Konu kapitalizmden cok temel ticaret ve mantik ile iliskili. Normal bir sirket ya da yazilim ureticisi icin eger kapali kodlu hata takip progrmai ayda 1 gun kazandiriyorsa, ya da projeyi 20 gun erken bitirmemi saglamissa kodun acik ya da kapali olmasinin onemi kalmaz.
"kendi işlemcimizi yapmak demek hesap makinasından başlamak demek değildir. kendi işletim sistemimizi yapmaya gerek yok neden tekerleği yeniden keşfedelim GNU kullanabiliriz nihayetinde :)"
Sizi kimse tutmaz, ama yarin oburgun bir donanim surucu hatasinda artik tarihe karismis yazarina e-mail atip yalvarmak zorunda da kalabilirisniz, bir kodun acik olmasi onun daha kaiteli ya da daha az hatali oldugu anlamina gelmez. Ticari kapali bir urunde de yerine gore sorunlari daha hizli cozebilirisniz.
"...düz mantık : civatayı yapamayandan yada bunun için bile dışarı bağımlı olan ülkeden araba yapmasını bekleyemezsiniz. icat boyutundan bahsediyorum."
Bunu kim dedi ki zaten. civatayi yapmasini bilin ama yapmak icin kasmayin diyorum zaten. dunyanin her ulkesinde 10 kisi otursa bir yilda sahane bir hata takip sistemi yazar ama ne gerek var? konunun bagimlilikla ilgisi yok sadece akli kullanmakla ilgisi var. icat yapmanin acik kod ile dogrudan bir baglantisi oldugunu sanmiyorum.
"hiçte kopukluk yok teknolojiyi yakından takip edebiliyorlar ve pazarda da iyiler."
Pazarda iyi olsalardi Turkiye Microsoft'un ciftligi olmazdi.
0
Zebani
Konunun bağımlılıkla alakası olmadığı için hemen bütün büyük şirketler USA ve benzeri ülkelere ait sanırım. İliğimizi sömüren Micro$ ve benzerleri. Bir proje için elbette ki proje sahipleri istediğini seçmekte özgürdür. Tekerleği baştan icad etmesek de... Japonlar gibi taklitle başlayabiliriz ya da başka bir yoldan ama kendimize ait güçlü bir bilgi birikimine ve teknolojiye ihtiyacımız var. Bunun yolu da gerekirse Amerikayı baştan keşfetmektir (gerekirse), çünkü hiç bir ulus bir başkasına elindeki teknolojiyi beleşe vermez... Ancak o zaman komşularımız daki ve kendi içimiz deki savaşlara bir son verebiliriz. Öbür türlü başkalarının at oynattığı topraklarda yaşamaya mahkumuz. Tabii ki buradaki basit bir örnek belki bu kadar derin girmeyi gerektirmiyor sanırım ama bence malesef bu konu bu kadar derin.
0
ahmetaa
- Apache Foundation'ın bunu kullanması size ne ifade ediyor?

Apache foundation'un dogru is icin dogru araci kullandigini..

- Bunu "doğru" buluyor musunuz?

tabi. neden olmasin

- Apache Fountadion'ın pragmatik davrandığını ve aslolanın teknolojiyi geliştirmek olduğunu düşünüyor musunuz?

evet.

- Bu durumu illa da "özgürlük" tartışmasına bağlayabilir misiniz?

illa da ozgurluk => "illa da yazilim ozgurlugu" kisiel bir secim. isteyen bu felsefeye destek olabilir. Tabi bu yerine gore ucak dururken kagni kullanmaniza neden olaiblir.

- Başımıza taş yağacak mı? :)

umarim yagmaz.
0
tongucyumruk
Bir şirket ortamında, bu şirket özgür yazılımlar üretiyor olsa bile, bu tip yazılımların kullanımını anlayışla karşılayabilirim. Sonuçta belli bir çalışma ortamı, maaşlı çalışanlar, uyulması gereken zaman sınırlamaları vs... vardır. Bu nedenle Novell veya RedHat çıkıp "biz Jira kullanmaya karar verdik" dese çok fazla da eleştirmem. Fakat ASF (bildiğim kadarıyla) maaşlı elemanların çalıştığı, belli zaman kısıtlamalarının olduğu bir kurum değil. Böyle bir durumda, belki Jira kadar "kolay" olmasa da "yeterli" ve "özgür" alternatifler varken ASF'nin özgür olmayan bir alternatifi tercih etmesi bana "özgürlük" konusuna o kadar da önem vermediklerini düşündürür. Tabii bu konuya önem verip vermemek onların vereceği bir karardır ve kendi çıkarttıkları ürünler özgür kaldığı sürece bunun için hangi araçları kullandıklarıyla çok fazla ilgilenmem.

Kendi adıma Jira bir gün gelip "oo senin projen süpermiş, gel sana hayrına bir Jira verelim" dese kabul edeceğimi sanmıyorum çünkü benim için kullandığım araçların özgür olması daima kullandığım yazılımın kalitesinden veya işimi görmesinden daha önce gelir. Bu nedenle gerektiğinde teknolojinin çok gerisinde kalmış, "kağnı" araçlar kullanıp bu araçları hızlandırmak için gereken çabayı da göstererek özgür yazılıma destek veririm.

Sonuç olarak öncelik özgür yazılımın ve özgür platformların gelişmesidir. Yazılımı geliştiren kişinin bunu yaparken hangi yazılımları kullanacağı onun kendi tercihidir (bkz: MacOSX üzerinde özgür yazılım geliştiren insanlar). Fakat bunu yaparken özgür olmayan yazılımlar kullanılacaksa bile bu çok dikkatli bir şekilde ve yazılımın özgürlüğünü zedelememeye özen göstererek yapılmalıdır. Aksi halde Linus'un yaşadığı gibi bir sorun yaşanması her an mümkündür. Bu nedenle ASF'nin Jira kullanması problem değildir, fakat ASF'nin özgür olmayan Java ortamlarına bağımlı yazılımlar üretmesi (ASF projeleri arasında bu tip yazılımlar var mı bilmiyorum) benim o yazılımı kullanma özgürlüğümü etkilediği için bir problemdir.
0
anonim
Pratik olarak özgür yazılım'la ilişkili olmamakla birlikte gönlüm özgür yazılımdan yana. Dünyada prensip sıkıntısı çekildiği görüşündeyim. Herkesin sevdiği, değer verdiği, önemli saydığı şeyler var, ama ne kriterleri var ne de tutarlı olmak gibi bir dertleri. Her şey kısa vadede kazanç söz konusu ise satılabilir. Bu yüzden seninle (tongucyumruk) aynı duygular içinde olduğumu söylemek isterim. (Faydalıysa ... şekllinde verilen her gerekçe zaten baştan sinirlerimi alt üst ediyor.)
0
nikre
Yeşil elma mı, toplu iğne mi?
0
Zebani
Kırmızı Armut!
0
experience
- hic bi$ey
- evet
- olabilir
- gerek yok
- vakti gecti bile
0
gismo
iyi ve özgür bir alternatif dururken
http://projects.edgewall.com/trac
0
robertosmix
Türkiyede Atlassian'ın 3 resmi dağıtıcısından birisi olarak şunu belirtmek istiyorum ki, JIRA, "özgür yazılım mı, kaliteli yazıllım mı?" gibi bir tartışmada kullanılması anlamsız bir ürün. Çünkü zaten JIRA Tomcat üzerinde çalışıyor ve kullandığı kütüphanelerin %90'ı zaten "özgür". Workflow sisteminden tutun da veri ambarı kütüphaneleri, hatta varsayılan kullandığı veri ambarı (HSQL) bile özgür. Atlassian'ın JIRA'yı tamamen özgürleştirmek için yapması gereken tek şey arka tarafta kullandığı mantığı ve yöntemleri de direkt olarak halka açmak. Ancak bu dünyada büyük bir kullanıcı kapasitesi olan bu ürün için kazanılmış olan pazarı az da olsa yitirmek gerek ve Atlassian gibi bir firmanın şu anda bu riski göze almasına gerek yok.
0
Zebani
:)
0
mustafatan
Selamlar,
Atlassian'ın Türkiyedeki 3 resmi dağıtıcısından biriyim demişsiniz. Birçok firmanın JIRA edinmesine vesile olduk, fakat hepsini direk http://www.atlassian.com adresinden kredi kartıyla oldu.
Türkiye'de Atlassian'ın resmi dağıtıcıları olduğunu açıkçası bilmiyordum. Sakıncası yoksa bu firmaların isimlerini bizimle paylaşabilirmisiniz.
Teşekkürler
Mustafa Tan
http://mustafatan.blogspot.com
0
SHiBuMi
Özgür yazılımlar, adanmış bir geliştirici kadroları ve finansman kaynakları olmadığı sürece ticari rakiplerinin gerisinde kalmaya mahkumdur.
0
mustafatan
Yaklaşık 3 senedir JIRA ve Confluence adminliği yapan ve aktif bir şekilde kullanan birisi olarak şunu söyleyebilirim ki JIRA ve Confluence'u lisanslı bir ürün gibi görmek çok yanlış. Bunun sebeplerine gelince:

1) Atlassian firması ürünlerini aynen MySql'de olduğu gibi "We are free if you are free" mantığında dağıtıyor. Yani ticari bir işi için JIRA kullanacaksanız maximum 5000$ gibi bir para ödemeniz gerekiyor. (Unlimited users, unlimited projects & unlimited issues)

Yok eğer siz de open-source ürünler geliştiriyorsanız JIRA ve Confluence size ücretsiz. Yaklaşık 2 sene evvel Turquaz isimli open-source muhasebe programı geliştiren arkadaşları JIRA ve Confluence'a geçirmek işin teşvik ve yardım etmiştim. Talep ettikleri gün enterprise lisansı almışlardı. Hala kullanıyorlar : http://jira.turquaz.com

2) Bir arkadaşımızın da belirttiği gibi JIRA ve Confluence altyapısı hep open-source kütüphanelerden oluşmakta ve bu kütüphanalerin gelişmesinde Atlassian firması büyük destek vermektedir.

Bu konu ile ilgili Atlassian CEO'larından birisi olan Mike Cannon-Brookes'un çok güzel bir blogu mevcut:

The largest reason was mostly to contribute what we can to the community, and to a lesser extent so we didn't have to use some other horrible tracking system when writing Open Source code. We use a huge number of Open Source components (over 100 OSS dependencies at last count), we have committers on a huge range of projects (from Apache to OpenSymphony to CodeHaus and more) and it was another way for us to give back to the community.

Does it help sales? We've never been able to reliably track that, but I've heard of (directly) a few sales that have come from people using JIRA on say Spring, then suggesting it to their boss when they were looking for an issue tracker a year later. For every person I've heard from, there's probably 10 more I haven't - so it definitely doesn't hurt there.
http://blogs.atlassian.com/rebelutionary/archives/2007/03/commercial_open_source_license_donations.html

3) JIRA ve Confluence'un kalitesinin tek bir nedeni vardır o da; açık dünya. Atlassian firması ürünlerine yön verirken para veren müşterilerin isteklerinden daha çok open-source topluluğun isteklerini gözönünde bulundurur.

Yukarıdaki nedenlerden dolayı JIRA ve Confluence open-source dünyanın dışında düşünmek büyük insafsızlık olacaktır.
Bu arada Apache'den başka JIRA ve Confluence kullanan meşhur open-source ürünlere örnek:

http://jira.codehaus.org
http://jira.jboss.com
http://opensource.atlassian.com/projects/spring

Mustafa Tan
http://mustafatan.blogspot.com
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Online Business'in En Aptal 10 Fikri

anonim

Aptalca gibi görünen ama fikir sahiplere yüklüce para kazandıran fikirler: http://weirdtechnewshub.blogspot.com/

Zırvalık mı, dahiyane mi, ekonomik akıl mı, yoksa başka bir şey mi? Siz karar verin.

An Istanbul breakfast with Tim O'Reilly

sundance

It all began with a tweet; "Just arrived in Istanbul for #occrp meeting. Staying at the lovely Antalya hotel with a view of the sea of marmara. Now out for a ramble Tim O'Reilly"

I asked if he would care for an interview, to my surprise he kindly accepted, even introduced us to OCCRP people, stating that we are from "Turkish Slashdot", which made us feel both proud and overinflated :)

Let me say that all the blunders are mine (especially not mentioning more about OCCRP guys who are doing a wonderful job) while all the provacative thoughts belong to Mr. O'Reilly (of course I do not refer to the Fox Tv Guy :)

We enjoyed talking with him, I hope you enjoy reading it. (Bu uzun röportajın deşifresini ancak bitirebildim, bu yüzden daha fazla bayatlamadan çevirmek için beklemeyip yayınlayalım istedik. Türkçe halini (referanslar eklenmiş olarak) kısa süre sonra yayınlamayı umuyoruz.)

Mavi Bilgisayar Kapandı.

anonim

Ankara merkezli bilgisayar firması Mavi Bilgisayar internet sitesi ve mağaza şatışlarını durdurdu. 29.06.2009 tarihinden itibaren web siteleri açılmayan şu anki sitede ise özür yazısı bulanan firma son zamanlarda yaptığı değişik kampanyalarla ayakta durmaya çalışıyordu.

Online Seçim

cryptoNIX

Slashdot'daki habere göre Kuzey Amerikada bugün gerçekleşecek belediye başkanlığı seçimlerine, oy verenler telefon ve internet aracılığı ile katılabilecekler.

CanVote ismindeki bir şirketin alt yapsını ayarladığı sisteme şu ana kadar 100 bin kişi online oy kullanmak için başvurmuş durumda. Şirket kendilerine başvuranlar bir PIN numarası veriyor ve bu numara ile birden fazla oy kullanılmasını engelliyor, gerçi slashdot'ta yapılan yorumlarda çok ilginç komplo teorileri üretilmiş ama bakalım bir ilk olan bu online oy verme işlemi nasil sonuçlanacak.
Detaylli bilgi için ...

Fazlamesai`de kısa bir servis kesintisi

larweda

Hosting şirketimizin sessiz sedasız yaptığı bir server upgrade'inden dolayı fazlamesai.net'in bazı bölümleri birkaç gündür çalışamıyordu. (yeni kullanıcıların e-posta adreslerine gönderilen şifreleri ve şifresini unuttuğu için yeni şifre isteyen kullanıcıların adreslerine gönderilen yeni şifreleri maalesef geçersiz oluyordu!), sorunun varlığını farkettikten ve epey bir mesai fazlası debugging işleminden sonra daha önce kodu geliştirirken gözden kaçırdığımız bir hatayı bulup düzelttik. Artık şifre almakta sorun yaşayan kullanıcılar, tekrar yeni şifre isteyip aldıkları şifrelerle hayatlarına devam edebilirler.

Oluşan geçici rahatsızlık için özür dileriz.