tecnop

tecnop


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

Bash Hacker'ı mı Olmak İstiyorsunuz? ( 3)

ahaa :) bash 'a başlangıç niteliğinde iki script'i bitirdikten sonra böyle bir yazı görmek adıma sevindirici...

küçük ama işlevi büyük :) iki scirptim mevcut biri iki yollu ati driver'ini sağlamakta diğer ise masaüstü çeşidine göre paket yüklemekte ve çeşitli ayarlar yapmakta... hakim olduğu dağıtım ise ubuntu...

http:// depokay.kayyo.com/file

Distrowatch Pardus 2007'yi Tanıtıyor ( 14)

bir manipuleci bir diğer manipuleciye gel beraber bir manipule dükkani açalım demiş... :)

www.freelance-tr.org açıldı ( 14)

FM bittiği anmıdır ? :) başladımı ki ? bunu sormak lazım ! buraya yer yer çok orginal teknoloji haberleri gönderdim veya farklı konularda haberler kabul edilmedi! şuan yayınlanan habere bakıyorumda FM ne yapmış oluyor amacı gayesi reklam yapmak mı ? bu site sahiplerinin kafa yapısında merak ettim açıkçası haber metnide beyni bulandıran bir yapıdayken verilen ödül çok basit bu amcalara basit bir logo nun min 750 YTL yapıldığını söyleyeyin lütfen...

Ubuntu 6.10 Duyuruldu ( 7)

dağıtım budur... dedirtiyor k/ubuntu 6.10'u her yönüyle tavsiye ederim...

fazlamesai.net'e soralım: Özgürlük mü, kaliteli yazılım mı? ( 30)

alaka derin düşünemek ile doğru orantılıdır. "Kanattimce bir urunu yapabilme yeteneginin elinizde olmasi onu yapmaniz gerektigi anlamina gelmez. " hiçte gerçekçi bir cümle değil. Üretkenliğimiz üzerine bir analize sonucu vereyim bilime katkımız %0.02 "yoksa tekeri bin kere kesfetmeniz gerekir." özgür yazılım derki tekerleği yeniden keşfetmenize gerek yoktur. kaynağı açık kodlardan devam edebilirsiniz. ! biz teknoloji yakalamak için ticari firmaların kulvarından yapmaya çalışırsak dediğiniz gibi oluruz. Oluyoruzda; kapatalist sistem stratejileri anlatmam uzun sürer. "sizin dediginize kalsa kendi islemcimizi, kendi isletim sistemimizi, kendi platformumuzu sifirdan kendimizin yazmasi ya da birilerinin yazip acik kod yapmasi icin dua etmemiz gerekir." kendi işlemcimizi yapmak demek hesap makinasından başlamak demek değildir. kendi işletim sistemimizi yapmaya gerek yok neden tekerleği yeniden keşfedelim GNU kullanabiliriz nihayetinde :) "araclar ile mekanizmalari biraz karistiriyoruz. Arabayi uretmek icin illaki civatayi kendinizin mi uretmesi gerekir? " düz mantık : civatayı yapamayandan yada bunun için bile dışarı bağımlı olan ülkeden araba yapmasını bekleyemezsiniz. icat boyutundan bahsediyorum. "bu konuda ozellikle Turk acik kod camisasinin gercek dunya ve pazar ile ciddi bir kopuklugu oldugunu dusunuyorum." hiçte kopukluk yok teknolojiyi yakından takip edebiliyorlar ve pazarda da iyiler.

fazlamesai.net'e soralım: Özgürlük mü, kaliteli yazılım mı? ( 30)

Çok haklısınız hocam , Özgür Yazılım dikkat çeken bir diğer yanıda (yazılımların özgür olmasından öte) mevcut bilgiyide özgür yapmak ve paylaşmaktır. Ticari bir firma hiç bir zaman bilgisini vermek istemez. Sadece cazip seçeneklerle ürününü satar ki Üretkenliğin yok olamasını sağlayarak bir nevi muhtaçda bırakır...

fazlamesai.net'e soralım: Özgürlük mü, kaliteli yazılım mı? ( 30)

amacımız bedavacılık değil, Özgürlükdür. ben özgür yazılıma parada verebilirim bunu bir bağış yolu ile yada müşterimin isteğine göre esnettiğim GPL programı para karşılığı vermem ile olabilir. Bu programların bedava olmasında ki tek amaç şirket medyasını oluşturmaktır. Özgür yazılımların çoğunlukla bedava olması bundan çok uzaktır. linus Torvalds'cı değilim. eleştirilebilecek çok fazla fikri var. ayrıca yeri geldiğinde tepkimide koydum. Jira yı ,Sun'un yaptığı bir program ile karıştırdım Ki öyle oldu. vakti zamanında sun kaynak kodu açtığı bir programı olduğunu açıklamıştı ama bu programın kaynak konudu değiştirmek yada debian deposuna alamak istediğinde sun'dan izin alması gerekmekte idi. Gıcık oluyorum kelimesi espri maiyetinde sun'a tepkiye istinaden denmiş bir kelime idi karışıklık oldu kusura bakma. jira'nın getirdiği teknoloji ile ilgilenmiyorum. burda mantık hatası algılıyorum ki binlerce geliştirilen özgür yazılım olmasına rağmen neden kapalı kodlu hata takip sistemi ??? buna bir çare mutlak olmalı haksız mıyım ?

fazlamesai.net'e soralım: Özgürlük mü, kaliteli yazılım mı? ( 30)

İlk olarak : özgür yazılımlarda kaliteli olabilir :) Özgürlük kaliteli yazılımı getirir. yada özgür yazılımın o kategoride eksiği var ise bunu kapatma yoluna gidilmeli diye düşünüyorum.Bu özgür yazılım geliştiricisi için vazgeçilmez görevdir çünkü sistemin kendi içinde harmanlanması gerekir. Farklı bir nokta ise ve gerçekçi olmak gerekirse : ideolojik kavramdan değil, teknolojiyi geliştirebilecek sağlam bir platform olduğu için özgür yazılıma geçiliyor. burdan demek istediğim kaliteyi ve istikrarı özgür yazılım getiriyor. daha çok artısı var ama konumuz gereğince değinmiyorum. (bunun için bir toplantı varsa değinilebilir :))
1) anlamsızlık ifade ediliyor.
2)Bildiğim kadarı ile apache lisansı GPL uyumlu bir lisans be bu platformda gelişen bir yazılım için ticari program kullanmak mantıksız. Sanmayın ticari programlara zıt olduğumu ama özgür yazılımı geliştirmek istersen özgür yazılımlardan istifade edersin burda salt gelişmekte değil, özgürlüğü korumakda yatmalıdır. başarıya giden her yol mübah değil. (bill gates teknoloji üssü kurucağa kadar gider bu :))
 3) Ticari bir program kullanarak pragmatik olacağı tek kişi sermayeder olur. Başta da belirttiğim gibi teknoloji geliştirmek için ticari bir yazılım kullanma zorunluluğu yoktur. Özgür yazılım alternatifini kullanabilirdi. Diyelim İstediği özellikler yoksa programın gelişimini sağlamalı yada gelişimi için koordinasyon kurmalı ki pragmatik olabilsin. Apache foundation bunu yapabilir sanırım.
4)tabiki,
5)yağmayacakta, bu jira ya gıcık oldum abi :) sun firması ilk çıkardığında kaynak kodu açtı ama orada lisans açısından bir kısıtmalama getirdi. kısacası Strateji oluşturdu.

Arkadaşlar, İlki Ankara'da düzenlenecek Özgür Yazılım üzerindeki hassas fikirlerinizi paylaşabileceğimiz ayrıca koordinasyon amaçlı bu toplantıya davet ediyoruz. Sakın kaçırmayın derim


Belki de Wikipedia'yı Türkçeleştirmemek daha iyi bir fikir ( 37)

Türkçe'ye olan hassasiyetinden tepki göstermek istemiş ; yine konuşan ama iş yapmayanlar rafında yer alanlardan olmuş eleştrici dili ile acınacak hale düşmüş ; "yazan zihniyeti" demiş kişi Türkçe'yi katletmek için yapmamış ki çeviri işi zor ve Tecrübe ister ki güncellenerek çeviri tam oturaklı hale gelir bunu herkes bilir ben biliyorum. Türkçeleştirme yapamıyoruz diye İngilizce mi okumak zorunda herkes, Çeviri Sistemi Kurmalıyız. Lakin Türkçe düşünüp İngilizce anlamaya çalışmak istemem Türkiye'de yaygın olan Budala yaklaşım GNU'ya zarar veriyor.

fazlamesai.net'e soralım: 'Linuxçu' diye bir insan türü var mı? ( 28)

Linuxcu terimi : Tarihe kısa bir göz atarsak :)))

Linuxcu terimi : GNU bilmeyen veya bilgisayar dünyası ile pek ilgisi olmayan (hatta hiç) ama özgür yazılım yanlısı, Linux kullanıcısı ve Linux'u özelliklerini sürekli arkadaşından duyan ve bu sempatiye katılmak için bu arkadaşına taktığı Sıfat. ikinci olarak ticari bir kesimin Dışladığı GNU yanlılarına lakap misali taktığı isim. Asli Sıfat ,penguen'dir ve Linus'un bir baloda penguen isimli kostümlerle katıldığı fotolara bakmıştım. Linux tarihine göz atarsanız Penguen sıfatı baya geçmiştir. Penguence dergisi, Hadi penguenler stable çalışmaları başlasın vb.

Şimdi Penguenleri yada Linuxculeri kötülemenin ne manası var. Bu kişilerin bilgisayar delilikleri ve GNU hayranlıkları ile yazılımları geliştirmemiş olsa idi sen bugun ki teknolojiden yoksundun. Bence Bu ülkede Linuxcu yani penguen sayısı çok artmalı ve bilişim hızla gelişmeli diye düşünüyorum.

Özgür yazılım Felsefik bir olgudur. Bazılarının karakterleri bu akımı kaldırmadığı için bu kavrama çamur atması doğaldır. bir deli kuyuya taş atmış ve kırk akıllı çıkaramamış sendromuna da girmenin manası yok güleriz geçeriz :)))) güldüm :)))

Son kullanıcılar ise bence bu hizmetten yaralansınlar çünkü içini bilmedikleri bu güzel dünyayı sadece eleştirip bağcıyı döveceklerine , üzümü yeseler daha iyi olur.

saygılar.

Yeni Digg ve Wikipedia Özgürlük Kısıtlaması ( 5)

vikipedia sonunun geleceğini düşünmüyorum, her kararın bir son getireceğini düşünmek biraz zalimce :) ; özgür gelişen bu ansiklopedi yine gönüllü çalışmalarla geliştiği için geniş bir arşiv ve ücretsiz. Nitekim özgürlük demek herşeyi yapma hakkını vermez. Özgür yazılım korumak için kaynak kodlarını kapatmama kuralı var bu konumda özgürlük kısıtlanıyormu tezi ortaya atılabilir. Şahsen "hayır" aynı konu wikipedia içinde geçerli olabilir. kısıtlama kapsamına giren genelde (tamamı?) şahıslar olmuş. bunlar tartışmaya en açık kişiler (çok fazla sıkıtı yaşatmış olabilir) belkide bunun içindir.

fazlamesai.net'e soralım: Nasıl oluyor da oluyor? ( 22)

cehennem bekçisi bir adama cehennemi tanıtıyormuş. gezerken dikkatini çekmiş her kuyunun başında bir zebani her zebanide kuyudan çıkartmadığı bir adam, yalnız bir kuyunun başında kimse yormuş. adam "neden o kuyunun başından kimse yok" ; cehenem bekçiside "o kuyuya iki Türk attık, Biri çıkacakken diğeri alttan çekiyor" bizim derdimiz bu , Birileri birşeyler yapınca muhakkak ayağı kaydırılır. Kişisel başarı kıskanan bir toplumuz. 12 kişilik kollektif çalışmalar bizi kasar 2 kişilik ekiplerin bile dağıldığını gördüm :)

Google: Aziz mi Şeytan Mı? ( 13)

Tipik film seneryolarının iskeletini oluşturan bir durum diyebilirim. Film başlarında iyi niyetle yapılan veya yapınıldığı savulunan şey filmin sonunda suçun nedeni olur. Biraz abartı belki ama sonuçta tekelciliği hedeflediğini seziyorum başka firmaları yıkma hırsı... Büyümek için büyümek sadece bir kanser hücresinin ideolojisidir. Genel gayesi ne onu anlamadım. başka firmaların zati ne olduğunu biliyoruz ama aynı yolu izlemesi onu aynı sonuca ulaştıracak gibi...

Öte yandan da Açık kodu kullanmaları , yaptığı stratejilerin adını : rakip firmaların zamanında yaptığı oyunları tekrar onlara kullanıyor diye de koyabilir.

Windows Vista Beta 1 Görüntüleri ( 5)

resimlerde bir boot kalsörü birde mozilla resmi gördüm artı transpran olmamış :|