Yeni Digg ve Wikipedia Özgürlük Kısıtlaması

0
anonim
Internet kullanıcıların hayatına son zamanlarda en fazla giren sitelerden biri olan digg.com'un yeni ürünü digg spy göz atılmaya değer. Artık zamanımızın uzun bir kısmını alan digg, reddit, damn interesting, 180n gibi siteler (şahsen ben bu siteleri incelerken inanılmaz keyif alıyorum) böyle güzel yenilikler yaparak zamanımızın daha çoğunu çalmaya niyetliler galiba.

Bir haber'de wikipedia camiasından; wikipedia adminleri bugünden itibaren semi-protection diye bir koruma yöntemini devreye soktular, George W. Bush, Hitler, and Jesus Christ semi-protection kapsamına ilk giren wikipedia sayfaları. Semi-protection detaylı açıklaması için buraya bakabilirsiniz.

Tabii burdan çıkan soru şu, bu kısıtlama wikipedia gibi özgür bir platformun sonuna geldiğine mi işaret ediyor?

Görüşler

0
tecnop
vikipedia sonunun geleceğini düşünmüyorum, her kararın bir son getireceğini düşünmek biraz zalimce :) ; özgür gelişen bu ansiklopedi yine gönüllü çalışmalarla geliştiği için geniş bir arşiv ve ücretsiz. Nitekim özgürlük demek herşeyi yapma hakkını vermez. Özgür yazılım korumak için kaynak kodlarını kapatmama kuralı var bu konumda özgürlük kısıtlanıyormu tezi ortaya atılabilir. Şahsen "hayır" aynı konu wikipedia içinde geçerli olabilir. kısıtlama kapsamına giren genelde (tamamı?) şahıslar olmuş. bunlar tartışmaya en açık kişiler (çok fazla sıkıtı yaşatmış olabilir) belkide bunun içindir.
0
kocak
İşin ne boyuta varabileceğini kestirmek biraz zor gibi geliyor ama başlangıç olarak uygulanan politika (eksiğim varsa düzeltin yeni kaydolan ya da kayıtsız kullanıcılar için diyor) ve ismi geçen kişiler! göz önüne alındığında gayet mantıklı bir uygulama.İnternet özgür olabilir ama bu özgürlüğü kendi duygularımızı her yerde kağıda dökmek olarak algılamamak lazım.Adına ansiklopedi denebilen bir yerin biraz katı olması doğaldır bence.Varsın biraz kısıtlama olsun...
0
loker
Yorum çok abartılı olmuş. Wikipedi asla kontrolsüz bir yer olmadı ki, bu kontrolü tamamen insan kontrollü yapmak yerine bazı maddeler için düzenlemeye tabii hale getirmişler o kadar... Wikipedi bir ansiklopedi olduğu için ansiklopedik olmayan ifadelere de yer vermedi hiç bir zaman... Bu tip ifadeler silindi... O zaman özgürlüğe zarar veriliyor muydu, hayır biçimsel bir tutarlılık ile içeriğin sunumu organize ediliyordu... Şimdi bazı maddelere anonim ve son 4 gün içinde kayıt olmuş kullanıcıların yazma hakkı yok... Hali hazırda kayıtlı wikipedi kullanıcıları hala serbestçe yazıyorlar... Bir ansiklopediyi dingonun ahırından ayırmak özgürlüğüne halel getirecekse işimiz var demektir... Ben wikipedi'nin tamamen anonim yazarlara kapatılmasını bile anlayışla karşılarım (istemem, o zaman sisteme giriş yapmakla uğraşmak bayıyor).
0
gunebakan
Okuduğum bir makalede Jimmy Wales'in (Wikipedia Organizasyonunun başı) Wikipedia'ya yapılan saldırılara(yanlış bilgilendirme) karşı, yazıların stable(kararlı, güvenilir) ve unstable olarak ikiye ayrılabileceğinden sözediyordu. Bu zaten birçok alanda uygulanan bir yöntem(Özellikle yazılım). Mühim olan bu tip değişikliklerin nasıl uygulamaya yansıyacağı. Wikipedia daki öneri bildiğim kadarı ile yine kullanıcıların geribeslemeleri ile olacağı.
0
auselen
http://www.usemycomputer.com/indeximages/2005/December/wkiki_heman_20051216h.jpg
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

DVD Jon Aklandı!!

oktay

Yazıp dağıttığı Linux gibi işletim sistemleri üzerinde DVD izleyebilmeyi sağlayan DeCSS programı yüzünden hakkında Norveç mahkelemelerinde dava açılan Jon Johansen adlı genç hakkındaki bütün suçlamalardan beraat etti.

Bilgisayarlı Eğitime Destek Kampanyası

xelon

NTVMSNBC'nin anasayfasında bulunan "Ülkemizin geleceğine sahip çıkalım" linkini tıkladığınız takdirde Türkiye içerisindeki herhangi bir okula kampanyaya katılan sponsorlardan biri sizin adınıza bağışta bulunuyor. Gelen sayfada ise bağışın hangi okula ve hangi sponsor tarafından olduğu belirtiliyor. Ne kadar çok tıklarsanız o kadar çok bağış gerçekleştiriliyor.

Ayrıca kredi kartı ile bağış yapmak için yada kampanya ile ilgili bilgi almak için www.bilgisayarliegitimedestek.org adresine girebilirsiniz.

E-öğrenme İçin 2.500.000$

FZ

Carnegie Mellon üniversitesi Internet tabanlı öğrenmenin etkilerinin araştırılması için 2.5 milyon $ tutarında bir fon elde etmiş. Bu para, normal fiziksel sınıf eğitimindeki öğrencilerin aynı zamanda Internet üzerinden de ders almalarının nasıl bir etkiye yol açacağının araştırılması için üniversiteye bağışlanmış durumda.

Söz konusu e-öğrenme sistemi: Open Learning Initiative (OLI). OLI bünyesinde şu anda biyoloji, matematik analiz, kimya, fizik, statik, empirik araştırma yöntemleri, istatistik, mantık ve kanıtlar, Fransızca gibi dersler bulunuyor. Bu dersler üniversite giriş seviyesinde hazırlanmış halde.

Noam Chomsky İstanbul Bilgi Üniversitesi´nde

FZ

Özgürlükleri teftiş için 13 Şubat’ta Türkiye’ye gelen Noam Chomsky, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde konferans veriyor ve Üniversite bu vesileyle, çağımızın en önemli entellektüellerinden Chomsky üzerine yapılmıs bir belgeseli 10 Şubat’ta gösteriyor.

Dünyaca ünlü Amerikalı düşünür ve dilbilimci Noam Chomsky 13 Şubat Çarşamba günü saat 16.00-18.00 arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde, “11 Eylül ve İletişim” konulu bir konuşma yapacak.

10 yıl önce bugün...

dcc

Hafızanızı bir yoklayın bakalım... 10 yıl önce bugün, 29 Nisan 1994'te hangi büyük firmanın iflas ettiğini hatırlayabilecek misiniz?