Yeni Digg ve Wikipedia Özgürlük Kısıtlaması

0
anonim
Internet kullanıcıların hayatına son zamanlarda en fazla giren sitelerden biri olan digg.com'un yeni ürünü digg spy göz atılmaya değer. Artık zamanımızın uzun bir kısmını alan digg, reddit, damn interesting, 180n gibi siteler (şahsen ben bu siteleri incelerken inanılmaz keyif alıyorum) böyle güzel yenilikler yaparak zamanımızın daha çoğunu çalmaya niyetliler galiba.

Bir haber'de wikipedia camiasından; wikipedia adminleri bugünden itibaren semi-protection diye bir koruma yöntemini devreye soktular, George W. Bush, Hitler, and Jesus Christ semi-protection kapsamına ilk giren wikipedia sayfaları. Semi-protection detaylı açıklaması için buraya bakabilirsiniz.

Tabii burdan çıkan soru şu, bu kısıtlama wikipedia gibi özgür bir platformun sonuna geldiğine mi işaret ediyor?

Görüşler

0
tecnop
vikipedia sonunun geleceğini düşünmüyorum, her kararın bir son getireceğini düşünmek biraz zalimce :) ; özgür gelişen bu ansiklopedi yine gönüllü çalışmalarla geliştiği için geniş bir arşiv ve ücretsiz. Nitekim özgürlük demek herşeyi yapma hakkını vermez. Özgür yazılım korumak için kaynak kodlarını kapatmama kuralı var bu konumda özgürlük kısıtlanıyormu tezi ortaya atılabilir. Şahsen "hayır" aynı konu wikipedia içinde geçerli olabilir. kısıtlama kapsamına giren genelde (tamamı?) şahıslar olmuş. bunlar tartışmaya en açık kişiler (çok fazla sıkıtı yaşatmış olabilir) belkide bunun içindir.
0
kocak
İşin ne boyuta varabileceğini kestirmek biraz zor gibi geliyor ama başlangıç olarak uygulanan politika (eksiğim varsa düzeltin yeni kaydolan ya da kayıtsız kullanıcılar için diyor) ve ismi geçen kişiler! göz önüne alındığında gayet mantıklı bir uygulama.İnternet özgür olabilir ama bu özgürlüğü kendi duygularımızı her yerde kağıda dökmek olarak algılamamak lazım.Adına ansiklopedi denebilen bir yerin biraz katı olması doğaldır bence.Varsın biraz kısıtlama olsun...
0
loker
Yorum çok abartılı olmuş. Wikipedi asla kontrolsüz bir yer olmadı ki, bu kontrolü tamamen insan kontrollü yapmak yerine bazı maddeler için düzenlemeye tabii hale getirmişler o kadar... Wikipedi bir ansiklopedi olduğu için ansiklopedik olmayan ifadelere de yer vermedi hiç bir zaman... Bu tip ifadeler silindi... O zaman özgürlüğe zarar veriliyor muydu, hayır biçimsel bir tutarlılık ile içeriğin sunumu organize ediliyordu... Şimdi bazı maddelere anonim ve son 4 gün içinde kayıt olmuş kullanıcıların yazma hakkı yok... Hali hazırda kayıtlı wikipedi kullanıcıları hala serbestçe yazıyorlar... Bir ansiklopediyi dingonun ahırından ayırmak özgürlüğüne halel getirecekse işimiz var demektir... Ben wikipedi'nin tamamen anonim yazarlara kapatılmasını bile anlayışla karşılarım (istemem, o zaman sisteme giriş yapmakla uğraşmak bayıyor).
0
gunebakan
Okuduğum bir makalede Jimmy Wales'in (Wikipedia Organizasyonunun başı) Wikipedia'ya yapılan saldırılara(yanlış bilgilendirme) karşı, yazıların stable(kararlı, güvenilir) ve unstable olarak ikiye ayrılabileceğinden sözediyordu. Bu zaten birçok alanda uygulanan bir yöntem(Özellikle yazılım). Mühim olan bu tip değişikliklerin nasıl uygulamaya yansıyacağı. Wikipedia daki öneri bildiğim kadarı ile yine kullanıcıların geribeslemeleri ile olacağı.
0
auselen
http://www.usemycomputer.com/indeximages/2005/December/wkiki_heman_20051216h.jpg
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

FreeSBIE: FreeBSD Live CD

yuxel

Knoppix'in GNU/Linux'a yeni başlayanlar üzerindeki yaptığı etki tartışılmaz. Bu etkiyi FreeBSD üzerinde de görmek artık mümkün.FreeSBIE, FreeBSD'yi Live CD'ye taşıyan/taşımaya çalışan bir proje.
Ekran Görüntüleri : 1 2
Download : iso / md5
Paket Listesi

Kaynaklar :

http://www.freesbie.org/ http://www.livebsd.com/

SCO, IBM´i Unix Ticaret Sırlarını Zedelemekten Dava Etti

redial

Dava, geçtiğimiz perşembe günü, IBM'in Unix ile ilgili ticari sırları, özgür yazılım grubu ile, hukuka aykırı bir şekilde paylaştığı savıyla Salt lake City'deki Utah Eyalet Mahkemesinde açıldı.

Caldera, SCO Group adı altında iş yapıyor. Özellikle uzman olduğu konu; Intel işlemci kullanan bilgisayarların Unix kullanımı.

10 yıl önce bugün...

dcc

Hafızanızı bir yoklayın bakalım... 10 yıl önce bugün, 29 Nisan 1994'te hangi büyük firmanın iflas ettiğini hatırlayabilecek misiniz?

802.11g Artık Bir Standart

murat09

Kablosuz yerel ağlarda yeni standartın adı 802.11g. Beklendiği gibi yeni standart olarak olarak ilan edilen 802.11g, kablosuz ağları 54Mbps hızla tanıştıracak.

Google Summer of Code Sonuçları Açıklandı

bio

Google'ın 400'den fazla öğrenciye, açık kaynak kodlu projelere yardımcı olmaları karşılığında 4500'er USD ödül verdiği yarışmanın sonuçları açıklandı.

Katılımcıların arasında bir tek Türk öğrenci bile olmamasını neye bağlamalıyız acaba?