Yeni Digg ve Wikipedia Özgürlük Kısıtlaması

0
anonim
Internet kullanıcıların hayatına son zamanlarda en fazla giren sitelerden biri olan digg.com'un yeni ürünü digg spy göz atılmaya değer. Artık zamanımızın uzun bir kısmını alan digg, reddit, damn interesting, 180n gibi siteler (şahsen ben bu siteleri incelerken inanılmaz keyif alıyorum) böyle güzel yenilikler yaparak zamanımızın daha çoğunu çalmaya niyetliler galiba.

Bir haber'de wikipedia camiasından; wikipedia adminleri bugünden itibaren semi-protection diye bir koruma yöntemini devreye soktular, George W. Bush, Hitler, and Jesus Christ semi-protection kapsamına ilk giren wikipedia sayfaları. Semi-protection detaylı açıklaması için buraya bakabilirsiniz.

Tabii burdan çıkan soru şu, bu kısıtlama wikipedia gibi özgür bir platformun sonuna geldiğine mi işaret ediyor?

Görüşler

0
tecnop
vikipedia sonunun geleceğini düşünmüyorum, her kararın bir son getireceğini düşünmek biraz zalimce :) ; özgür gelişen bu ansiklopedi yine gönüllü çalışmalarla geliştiği için geniş bir arşiv ve ücretsiz. Nitekim özgürlük demek herşeyi yapma hakkını vermez. Özgür yazılım korumak için kaynak kodlarını kapatmama kuralı var bu konumda özgürlük kısıtlanıyormu tezi ortaya atılabilir. Şahsen "hayır" aynı konu wikipedia içinde geçerli olabilir. kısıtlama kapsamına giren genelde (tamamı?) şahıslar olmuş. bunlar tartışmaya en açık kişiler (çok fazla sıkıtı yaşatmış olabilir) belkide bunun içindir.
0
kocak
İşin ne boyuta varabileceğini kestirmek biraz zor gibi geliyor ama başlangıç olarak uygulanan politika (eksiğim varsa düzeltin yeni kaydolan ya da kayıtsız kullanıcılar için diyor) ve ismi geçen kişiler! göz önüne alındığında gayet mantıklı bir uygulama.İnternet özgür olabilir ama bu özgürlüğü kendi duygularımızı her yerde kağıda dökmek olarak algılamamak lazım.Adına ansiklopedi denebilen bir yerin biraz katı olması doğaldır bence.Varsın biraz kısıtlama olsun...
0
loker
Yorum çok abartılı olmuş. Wikipedi asla kontrolsüz bir yer olmadı ki, bu kontrolü tamamen insan kontrollü yapmak yerine bazı maddeler için düzenlemeye tabii hale getirmişler o kadar... Wikipedi bir ansiklopedi olduğu için ansiklopedik olmayan ifadelere de yer vermedi hiç bir zaman... Bu tip ifadeler silindi... O zaman özgürlüğe zarar veriliyor muydu, hayır biçimsel bir tutarlılık ile içeriğin sunumu organize ediliyordu... Şimdi bazı maddelere anonim ve son 4 gün içinde kayıt olmuş kullanıcıların yazma hakkı yok... Hali hazırda kayıtlı wikipedi kullanıcıları hala serbestçe yazıyorlar... Bir ansiklopediyi dingonun ahırından ayırmak özgürlüğüne halel getirecekse işimiz var demektir... Ben wikipedi'nin tamamen anonim yazarlara kapatılmasını bile anlayışla karşılarım (istemem, o zaman sisteme giriş yapmakla uğraşmak bayıyor).
0
gunebakan
Okuduğum bir makalede Jimmy Wales'in (Wikipedia Organizasyonunun başı) Wikipedia'ya yapılan saldırılara(yanlış bilgilendirme) karşı, yazıların stable(kararlı, güvenilir) ve unstable olarak ikiye ayrılabileceğinden sözediyordu. Bu zaten birçok alanda uygulanan bir yöntem(Özellikle yazılım). Mühim olan bu tip değişikliklerin nasıl uygulamaya yansıyacağı. Wikipedia daki öneri bildiğim kadarı ile yine kullanıcıların geribeslemeleri ile olacağı.
0
auselen
http://www.usemycomputer.com/indeximages/2005/December/wkiki_heman_20051216h.jpg
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Python, Csound ve Scala: Diving - Bölüm 1

FZ

Thorin Kerr geçenlerde csound e-posta listesine son bestesini yolladı.

Diving - Part I isimli yaklaşık 13 dakikalık bu eser Scala, Python ve Csound kullanılarak gerçekleştirilmiş:

Diving_I.mp3 (yaklaşık 29 MB)

Diving_I.ogg

Csound kaynak dosyasına buradan erişmek mümkün.

My-SQL VS Oracle

ganzo66

My-SQL, anlatmaya ne gerek, Oracle, bunuda anlatmaya gerek yok herhalde. Linux ve open source herdem güzel ortamlar. Biliyor muydunuz ki Oracle'ın şu sıralar en çok çekindiği veritabanı My-SQL... Oracle 8i'den başlayarak Linux ortamına kendini yerleştirmeye çalışıyor. Ama daha dün dünyaya gelmiş olan My-SQL Oracle'ın dizlerini titretiyor.
Bir yandan Caldera ile anlaşma yaparak, bir yandan da 9i ile ortamın sıcaklığını arttırarak ve son olarak development açısından Oracle bedava dağıtarak My-SQL'i sıkıştırmaya çalışıyor. Bence nafile; My-SQL'in hitap ettiği ortam, PHP ile bütünleşmesi, kullanım kolaylıkları ve tabiiki daha az bug'ı ile herhangi bir şey olması mümkün değil.
Aslında burada amaç, "open source ruhunu" open source ruhuna yakın görünerek yıkmaya çalışmaktır. Yapılmaya çalışan işin tek bir adı vardır, "Rabbena hep bana"...

Kuralları bilinmeyen yapay zeka yarışması

butch

Bir Slashdot haberine göre yapay zeka üzerine çalışmalar yapan bir İsrail şirketi kuralları konulmamış çeşitli oyunları, değişik rakiplere karşı oynayacak bir program için yarışma başlatmış. Amaç en fazla puanı toplamak. Oyun sırasında programın sahip olacağı bilgiler yapabileceği hamleler, bunları ne zaman yapabileceği ve rakibinin yaptığı hamleler. Programlama platformu serbest.
Haberin aldığı yorumlardan biri böyle bir programın yazılmasının tehlikeli olabileceği, çünkü İsrail Hükümetinin bunu nerede kullanacağı şüpheli şeklinde... Bence diğer yorumlara da bir göz atın :)

eBay PayPal`i satın aldı (almış)

conan

Olay Temmuzda gerçekleşmiş. Ama fazlamesai'de bununla ilgili bir yazı göremedim, ekleyeyim dedim. eBay sonunda paypal'i satın aldı. Hem de 1,5 Milyar Dolar deger biçerek. Daha önce eBay Billpoint'i de 1999'da buna benzer bir şekilde satın almıştı. Ama ne yazık ki payPal'e rakip çıkaramamıştı. (isminden midir nedir? ;) payPal ile açık arttırma ödemeleri elbette ki kolaylaşacak, ama yine aynı şey, para parayı çekiyor hehe ;)

Bir iki minik rakam:
- Şu ana kadar eBay ödemelerinin sadece %40'ı elektronik ödeme ile yapılıyormuş.
- eBay'in elektronik ödemede hedeflediği rakam: %60 - %70
- eBay'in 2005'te beklediği gelir: 3 milyar $
- Billpoint'in her sene kaybettiği para 10 - 15 Milyon $.

10 Yaşındaki Kız Microsoft Certified Oldu ve C# Kodlamaya Başladı

FZ

Bill Gates ile kişisel olarak görüşen 10 yaşındaki Pakistanlı Arfa Karim Randhawa, Microsoft'un kurucusuna neden kendisi yaşındakilerin işe alınmadığını sordu.

Arfa, dünyadaki en genç Microsoft Certified bilgisayarcı durumunda ve sertifikasını 9 yaşında iken almış.