Yeni Digg ve Wikipedia Özgürlük Kısıtlaması

0
anonim
Internet kullanıcıların hayatına son zamanlarda en fazla giren sitelerden biri olan digg.com'un yeni ürünü digg spy göz atılmaya değer. Artık zamanımızın uzun bir kısmını alan digg, reddit, damn interesting, 180n gibi siteler (şahsen ben bu siteleri incelerken inanılmaz keyif alıyorum) böyle güzel yenilikler yaparak zamanımızın daha çoğunu çalmaya niyetliler galiba.

Bir haber'de wikipedia camiasından; wikipedia adminleri bugünden itibaren semi-protection diye bir koruma yöntemini devreye soktular, George W. Bush, Hitler, and Jesus Christ semi-protection kapsamına ilk giren wikipedia sayfaları. Semi-protection detaylı açıklaması için buraya bakabilirsiniz.

Tabii burdan çıkan soru şu, bu kısıtlama wikipedia gibi özgür bir platformun sonuna geldiğine mi işaret ediyor?

Görüşler

0
tecnop
vikipedia sonunun geleceğini düşünmüyorum, her kararın bir son getireceğini düşünmek biraz zalimce :) ; özgür gelişen bu ansiklopedi yine gönüllü çalışmalarla geliştiği için geniş bir arşiv ve ücretsiz. Nitekim özgürlük demek herşeyi yapma hakkını vermez. Özgür yazılım korumak için kaynak kodlarını kapatmama kuralı var bu konumda özgürlük kısıtlanıyormu tezi ortaya atılabilir. Şahsen "hayır" aynı konu wikipedia içinde geçerli olabilir. kısıtlama kapsamına giren genelde (tamamı?) şahıslar olmuş. bunlar tartışmaya en açık kişiler (çok fazla sıkıtı yaşatmış olabilir) belkide bunun içindir.
0
kocak
İşin ne boyuta varabileceğini kestirmek biraz zor gibi geliyor ama başlangıç olarak uygulanan politika (eksiğim varsa düzeltin yeni kaydolan ya da kayıtsız kullanıcılar için diyor) ve ismi geçen kişiler! göz önüne alındığında gayet mantıklı bir uygulama.İnternet özgür olabilir ama bu özgürlüğü kendi duygularımızı her yerde kağıda dökmek olarak algılamamak lazım.Adına ansiklopedi denebilen bir yerin biraz katı olması doğaldır bence.Varsın biraz kısıtlama olsun...
0
loker
Yorum çok abartılı olmuş. Wikipedi asla kontrolsüz bir yer olmadı ki, bu kontrolü tamamen insan kontrollü yapmak yerine bazı maddeler için düzenlemeye tabii hale getirmişler o kadar... Wikipedi bir ansiklopedi olduğu için ansiklopedik olmayan ifadelere de yer vermedi hiç bir zaman... Bu tip ifadeler silindi... O zaman özgürlüğe zarar veriliyor muydu, hayır biçimsel bir tutarlılık ile içeriğin sunumu organize ediliyordu... Şimdi bazı maddelere anonim ve son 4 gün içinde kayıt olmuş kullanıcıların yazma hakkı yok... Hali hazırda kayıtlı wikipedi kullanıcıları hala serbestçe yazıyorlar... Bir ansiklopediyi dingonun ahırından ayırmak özgürlüğüne halel getirecekse işimiz var demektir... Ben wikipedi'nin tamamen anonim yazarlara kapatılmasını bile anlayışla karşılarım (istemem, o zaman sisteme giriş yapmakla uğraşmak bayıyor).
0
gunebakan
Okuduğum bir makalede Jimmy Wales'in (Wikipedia Organizasyonunun başı) Wikipedia'ya yapılan saldırılara(yanlış bilgilendirme) karşı, yazıların stable(kararlı, güvenilir) ve unstable olarak ikiye ayrılabileceğinden sözediyordu. Bu zaten birçok alanda uygulanan bir yöntem(Özellikle yazılım). Mühim olan bu tip değişikliklerin nasıl uygulamaya yansıyacağı. Wikipedia daki öneri bildiğim kadarı ile yine kullanıcıların geribeslemeleri ile olacağı.
0
auselen
http://www.usemycomputer.com/indeximages/2005/December/wkiki_heman_20051216h.jpg
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

One Laptop Per Child: Türkiye'ye Satış Başladı

auselen

Amerikan "Her Çocuğa Bir Dizüstü" (OLPC) organizasyonunun Üçüncü Dünya ülkelerinde yaşayan çocukları hedef alacak şekilde geliştirdiği XO dizüstü bilgisayarlar, dünden itibaren Amazon.com aracılığıyla Türkiye'den de müşterilere satılmaya başlandı.

HP, Türkiye'de PC üretecek

FZ

Hewlett-Packard (HP) ve Foxconn Teknoloji Grubu (Foxconn), Orta Doğu'daki talep artışını karşılamaya yönelik olarak Türkiye'de PC üretimine geçecek. Yaklaşık 60 milyon dolar yatırımla Çorlu'da faaliyete geçecek bölgesel üretim tesisinde 2 bin kişiye istihdam fırsatı sunacak. Tesisleri, Foxconn işletecek.

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) ile ortak açıklama yapan şirketlerden HP, yeni Foxconn tesisinin en büyük PC müşterilerinden biri olmayı hedeflediğini, aynı zamanda Türkiye, Orta Doğu ve bazı Avrupa pazarları için ayda ortalama 200 bin adet masaüstü bilgisayar sevk etmeyi planladığını kaydetti.

Yenilikçi İş Fikri Yarışması

101

Genç patronlar yenilikçi iş fikri yarışması, Eskişehir Yazılım Üssü Genç Girişimci Eğitim Merkezi’nde eğitim alacak ve proje geliştirecek olan gençlerin seçilebilmesi için ülke genelinde düzenlenen bir yarışmadır.

HP SnoSoft`u DMCA kurallarına gore dava edecek.

conan

HP, dün işletim sistemi Tru64de bir guvenlik açığı bulan ve bu açığı kullanarak root access elde edilmesini sağlayan bir programı Bugtraq`da yayınlayan SnoSoft`u Digital Millennium Copyright Act (DMCA) yasalarına dayanarak dava edeceğini açıkladı. HP`nin Baskan Yardımcısının demecine göre SnoSoft`un her bir üyesi 500.000`er bin $ ve 5 yıla kadar mahkum olabilecekler.

Konu ile ilgili ilginç tartışmalar Slashdot`da alevlendi bile. Özellikle Bruce Perens`in bu konudaki yorumları ve tutumu oldukça ilginç. (Kendisi HP`nin Open Source departmanında Senior Strategist olarak görev almakta)

MagmaLinux 9.5 çıktı

HMonus

MagmaLinux'un ilk kullanılabilir sürümü hatırlarsanız mart ayında duyurulmuş idi. 2 ayda bir yeni sürüm taahüt eden Magma ekibi, MagmaLinux 9.5'i çıkardı. Yeni sürümü http://www.magmalinux.org sayfasından indirebilirsiniz. Yeni sürümde dikkat çeken yenilikler: