Türkiye Bilişim Ansiklopedisi

0
FZ
Editörlüğünü Prof. Dr. Tuncer Ören, Tuncer Üney ve Dr. Rifat Çölkesen'in üstlenmiş oldukları Türkiye Bilişim Ansiklopedisi yayınlandı.

1248 sayfalık ansiklopedide bilgisayar bilimleri, bilgisayar mühendisliği gibi alanlardaki öğretim görevlilerinden telekomünikasyon, yazılım ve donanım şirketlerinde çalışan mühendislere kadar pek çok deneyimli yazar geniş bir yelpazede teknik konuları derinlemesine ele alıyor. Hesaplamaya dayalı geometriden genetik algoritmalara, konuşma ve ses sıkıştırma sistemlerinden örüntü tanımaya dek pek çok konunun alandaki yetkin isimler tarafından ele alındığı ansiklopedinin dikkat çekici özelliklerinden biri de Türkçe terim konusundaki hassasiyeti.

Görüşler

0
anonim
Cok guzel, turkce boyle bir calisma yapilmis olmasi cok olumlu. Umuyorum makale yazarlari konularda amerikayi yeniden kesfetmeye calismamis, zaten yeterince efor sarfedilmis, guclu arastirma ve akademik calismalar uzerinde kurulu seckin yabanci kaynaklardan guzel derlemeler yapmislardir! Gorusum bilgisayar bilimleri konusunda kacmis treni pesinden kosarak degilde direk bir sonraki istasyona gidip yakalamak yonunde :)
0
FZ
Tek tek incelemedim yazılanları lakin şöyle yüzeysel olarak göz attığımda mesela örüntü tanıma makalesini Ethem Alpaydın'ın yazdığını gördüm ki herhalde MIT Press'ten Introduction to Machine Learning (Adaptive Computation and Machine Learning) kitabı çıkmış birinden bu maddeyi okumak Amerikayı yeni baştan keşfetmek olmasa demek. Ya da mesela robotbilim maddesine, dünya çapındaki robotik etkinliklerinde ve konferanslarında takdir gören Levent Akın'ın yazdıklarından giriş yapmak fena bir iş değildir herhalde.
0
mdakin
Basılı bir bilişim ansiklopedisinin mantıksız olduğunu yıllar önce bu ansiklopedi hazırlanırlanırken söylemiş ve o zamanlar 20-30 bin makaleye sahip wikipedia'yı örnek verip Bilişim gibi çok hızlı değişen sistemlerin ansiklopedisi internet ortamında olur demiştim.
Yıl oldu 2005, sadece ingilizce wikipedia'daki makale sayısı 1 milyon 250 bin oldu, internet üzerinden ortak olarak bilgi üretmeye dayalı pek çok çalışma yapılmış durumda, ama görüyorum ki biz bunca bilgiyi kütüphanelerin tozlu raflarında bırakacak, üzerindeki düzeltme ve yenilikleri de bir sonraki baskıya bırakacak kadar güzel kullanıyoruz bilişim ve teknolojiyi. Bu haliyle , yani sadece satılan bir kağıt yığını olarak kalacaksa, yazık olmuş derim.

Olması gereken neydi?
  • Bu çalışma tamamen ücretsiz ve kolay erişilebilir bir kaynak ortaya çıkarmalıydı.
  • Çalışma internet üzerinden belli bir kontrol mekanizması ile sürekli canlı şekilde yürütülmeliydi
  • Konu başlıklarına ek, düzeltme ve eleştiri yapılabilmesine imkan verilmeliydi. Başlıkların versiyonlanması sağlanmalıydı
  • Kağıda basılması gerektiği durumlarda otomatik olarak kitabın tamamının veya belli bir bölümünün PDF vs. olarak kaydedilebilmesine imkan veren bir yapı olmalıydı
0
anonim
Ve dediklerine ek olarak,

  • Turk insanina internet in varligi faydalari ve sundugu guzel olanaklar, bilgiye birkac saniyede ulasilabilinecegi anlatilacak. Internet yayginlastirilacak.

    Wikipedia gibi kollektif calismalarin basarisinin calismanin yapildigi dili konuabilen insanlarin katilimiyla yani internet kullanim oranin yuksekligi ile dogru orantili oldugunu dusunuyorum.
  • 0
    bm
    Katiliyorum. Bunu bu sekilde yapmak biraz manasiz olmus. Bir ek de yapayim. Bu Prof. Dr. denen insanlar herhalde Turkiye'de hocalik yapiyorlar, kendi derslerindeki fotokopi kitap durumunu bilmezler mi? Hani ticari kaygi diyecegim o da pek tutmayacak, cunku bizim basili kitaba ne yaptigimizi gayet iyi biliyor olmali bu hocalar. Neyse zaman icinde belki acilir bu. En azindan Bulent Sankur'un sozlugu gibi bilgisayardan kullanilabilecek bir hale gelir.
    0
    FZ
    Hocalar bu iş için herhalde pek bir para almamışlardır diye düşünüyorum. Yayınevi ne kadar kâr eder, o ayrı. Sonuçta bir programlama ya da işte OpenOffice.org Öğrenin türünden bir kitap değil. 1200 sayfalık bu ansiklopedideki bilgileri Vikipedi'ye kazandırmak çok güzel bir iş olabilir. Mesela yarın, buradaki maddeler birebir Türkçe Vikipedi'de yer alıyor olsalar Papatya Yayınevi'nin satışları nasıl etkilenir bundan?

    Bir teklif götürsek mesela bu Papatya Yayınları'na, altına imzamızı atsak filan?
    0
    bm
    Hocalar bu iş için herhalde pek bir para almamışlardır diye düşünüyorum.

    Ben de zannetmiyorum. Oyle olsa makul olur kitap halinde yayinlanmasi belki diye oyle yazdim.

    Bir teklif götürsek mesela bu Papatya Yayınları'na, altına imzamızı atsak filan?

    Imza atmak onemli degil. Buyuk ihtimalle bu yazilar zaten bilgisayar dosyasi halinde hazirlar bir yerde. elle girmeye de luzum yok. Bu yazilarin telif haklari kimde acaba? Yazarlardaysa yazarlara teker teker sormak yahut editore rica edip toplu posta attirmak da olabilir. Bu hocalardan tanidigi olan var mi?

    0
    sucu
    Editörlerden Adnan Yazıcı benim hocam. Telif haklarıyla ilgili kafandaki soruları iletebilirim kendise de ben pek de böyle bir şeye yanaşılacağını sanmıyorum sonuçta bir yayınevi para kazanmak için bir kitap yayınlıyor. Hocaların elinden de pek bir şey gelmeyecektir.
    0
    FZ
    Bir örnek verelim, Practical Common Lisp kitabı tam metin olarak kamuya açık, Internet'ten indirilebilir halde. Ayrıca basılmış halde fiziksel olarak da satılıyor. Amazon.com'a göre satışlar fena da değil. 2006 yılındayız, farklı formatlarda veri sunmak yeni bir şey değil ki.
    0
    bm
    Iyi de o iste yayincidan cok yazarin gayreti ve ustune risk almasi var. Benim bildigim detay burada.

    Her neyse, Vikipedi isinde olayin boyutu biraz farkli, bir takim haklardan feragat edilmesi, icerik uzerindeki kontrolun kaybi vs. de soz konusu.

    0
    bm
    Soru acik, 'katkilarinin telif haklari kendisine aitse vikipediye konabilecek bir sekilde acmaya rizasi var mi?' Yanlisim varsa duzeltin lutfen.
    0
    101
    Editörlerden Rifat Çölkesen benim hocam ve bölmümüzün bölüm başkanı. En azından bu sayfayı ve yorumları kendisine ileteyim.
    0
    101
    Hocamıza elektronik posta attım, burdaki eleştirilerin birçoğunun gerçekleştirileceğini söyledi.
    0
    FZ
    Yani ansiklopedideki maddeler Vikipedi'ye taşınacak? Yoksa başka bir çözüm? Ne zaman?
    0
    darkhunter
    Bu arada, 2006 Haziranı yaşanıyor şu an :P
    0
    coskung
    2006 Temmuz olmasın?
    0
    FZ
    whatistheomfgmatrix.com
    0
    darkhunter
    Sözde temmuz'da tatile çıkacaktım. Yine kaçırmışım...
    0
    mdakin
    Ben o yorumu geçen sene hazırlamıştım hazırlıklı olmak için :P
    0
    mdakin
    Bu arada, kitap Pandora'da 57, IdeeFixe'de de 54 YTL. Resmi fiyatı da 60YTL.
    Görüş belirtmek için giriş yapın...

    İlgili Yazılar

    Kısıt Koşul Programlama

    FZ

    Roman Barták'ın "On-line Guide to Constraint Programming" (Kısıt Koşul Programlamaya Giriş) kılavuzu farklı bir yazılım geliştirme paradigması için öenmli bir kılavuz niteliğinde.

    Kısıt koşul programlama, kabaca istenen çözümün sağlaması gereken şartların (kısıt koşulların) sunulduğu ve çözümün adım adım tarif edilmediği programlama şekli olarak tanımlanabilir.

    Kısıt koşul programlama gitgide popülaritesini artırmaya başladı, Mozart Programming System gibi somut uygulamalar pek çok problemin çözümünde kullanılıyor. NP-zor problemler, yapay zekâ, mantık, elektronik, bilgisayar grafikleri gibi konularda çalışan yazılımcıların kısıt koşul programlama konusunda bilgi sahibi olmalarında fayda var.

    Kaynak: Computer Science Daily News

    Python 101: Eğlenceli bir programlama diline genel bir bakış

    FZ

    FM üyelerinden tongucyumruk'un yazdığı Eğlenceli bir programlama dili: Python başlıklı belgeyi FM camiası ile paylaşıyoruz.

    Hazır 2.4 sürümü çıkmış iken meraklısı için iyi bir başlangıç olur diye düşündük.

    Not:Bu belge LATEX belge hazırlama sistemi ile hazırlanmıştır. LaTeX ile üretilen PDF ve sıkıştırılmış PostScript belgelerini de kağıda kaliteli çıktı almak için kullanabilirsiniz.

    Fazla mesai süründürür!

    ErdemDemir

    Geçen gün kitaplığımı düzenlerken, 10 yıl kadar önce okumuş olduğum Paul Lafargue'ın yazdığı "Tembellik Hakkı" kitabını yeniden okuma şansı buldum. Bir defa daha ezberimi bozan bu kitabı fazlamesai (!) camiasıyla paylaşmak istedim.

    Paul Lafargue İnternet Arşivi

    "Tembellik Hakkı"

    Ve alıntılar, sadece fikir verebilmek için...

    A Byte of Python

    roktas

    OSnews sitesinde gezinirken gözüme ilişti. Komple boyutta yeni bir Python kitabı. Yazarının ifadesiyle Python belgelerinin listelendiği sayfada Guido van Rossum´ un Python tutoryalinden hemen sonra ikinci sırada yerini almış.

    A Byte of Python

    IT Sektöründe Profesyonel Olmak

    anonim

    Eğer Fazlamesai sitesini takip ediyorsanız hepinizin bir şekilde yolu IT sektöründen geçiyordur. IT sektöründe profesyonel olmak göründüğü kadar kolay değildir. Sadece ünvanınızın önüne '... Specialist' eklemek yetmiyor.