Ruby Haber Turu

0
anonim
Sözü uzatmaya gerek yok sırada bekleyen çok haber var. Hemen bakalım, geçtiğimiz günlerde Ruby dünyasında neler olmuş.

* Pınar Yanardağ verdiği ilk seminerinin sunumlarını buraya koymuş. (Tabi ki Ruby semineri. Seminerlerinin devamını dileriz...)
* MySQL yükselen Ruby güneşine kayıtsız kalamamış ve resmi sitesinde Ruby Formunu açmış.
* 25000 satır Changelog'un incelenmesiyle ortaya çıkan Changes in Ruby 1.9 belgesi incelenmeye değer.
* O'Reilly Radar a göre geçtiğimiz 3 aylık sürede Python kitabı satışları %20 artarken Ruby kitap satışlarındaki artış 1552% olmuş.
* Hazır kitap bahsi açılmışken Ruby ile grafik arayüzlü programlar geliştirmek isteyenler için Rapid GUI Development with QtRuby kitabının 8.50$ lik pdf sürümü ekonomik ve önemli bir kaynak olarak Ruby'cileri bekliyor.

Görüşler

0
FZ
Teşekkürler bu güncellemeler için.

O'Reilly kitap satışları çok çok önemli bir gösterge. Ruby son zamanların "buzzword"lerinden. Birileri buna "tilt" oluyor olabilir ama eğer O'Reilly kitaplarında böyle bir artış oldu ise Ruby için, o halde şimdi burun kıvıranlar ya da dudak bükenler yahut bıyık altından gülenler (ne çok mimik varmış!) etrafları Rubiciler tarafından sarıldığında, yahu nasıl oldu da kurumsal olmayan, ölçeklenebilir olmayan, iş ilanlarında binlerce kere gözükmeyen bu dil bu kadar kısa sürede bu kadar güç kazandı diyecekler ;-)

Bu aralar web programlama ile ilgilenenlere tavsiye ettiğim üç platform/dil var. Biri Ruby + RoR, diğer ikisini de tahmin edersiniz. Hayır, tabii ki .NET ya da J2EE değil :)
0
myavuzselim
Lisp + Uncommon Web, Python + Zope?
0
librid
Common Lisp'i kastederken Lisp demeyelim. Common Lisp ile Lisp aynı şeyler değil.
Lisp = CL U Scheme U Emacs Lisp U AutoLisp U MacLisp U ...
0
FZ
Bir doğru bir de yanlış tahmin.

Kast ettiğim SeaSide Web Application Framework idi.
0
SHiBuMi
Kitap satışları bu kadar önemli bir gösterge ise, PHP'nin O'Reilly'de Python ve Ruby'nin toplamının 2 katı kadar kitap satışının olması ne anlama geliyor ? Bu göstergeye göre, kendi içlerinde karşılaştırdığımızda her 6 okurdan 4'ü PHP, 1'i Python, 1'i Ruby tercih ederken etrafımız nasıl Rubicilerle sarılacak ? Yoksa bizim bilmediğimiz Rubicilerin daha uzun kollu bacaklı ve iri cüsseli oldukları ile ilgili başka bir istatistik daha mı ele geçirdiniz ?

Hülya Avşar mı Gülben Ergen mi hadi kaset satışlarına bakalım mantığı ile kıyaslama tekniğinin programlama dillerine uygulandığını görmek insanı gerçekten hayrete düşürüyor.

Sevgiler
Shibumi
0
anonim
Bir olayın hızı ve hızlanma hızı (accelertion, türev) farklı olgulardır. Burada belirtilen var olan hız ( veya satış miktarı değil ) Satışlardaki artış miktarıdır. Php teknolojisini tarihini ve yerini düşünürsek bu sonuçlar gayet doğal zaten.
0
yboyacigil

Her yeni çıkan programlama dili/framework dünyanın tüm problemlerini çözeceğini(!) eskilerine üç beş basacağını iddia ederek çıkıyor karşıma ve ben asıl buna *tilt* oluyorum. Şimdi Ruby Rail web framework'ü kendinden önce gelenlerin başardığı şeyleri daha yeni yapabilir hale gelmişken bunu çok önemli bir gelişim gibi görmek sadece çıkmadan önce ruby kullananlar için için geçerli olabilir.

Yani şimdi ASP/X, JSP/Servlet, PHP, Python + Zope'dan çok mu iyi Ruby Rail? Herkes aynı şeyi yapıyor. En iyi dil/framework benimkidir diyor. Bunların çoğu subjektif kriterlere dayanarak yapılan iddialardır. Bu IT dünyasındaki herşeyi defalarca yapma hastalığından ne zaman kurtulacağız? Ruby Rail çıktı başımız göğe mi erdi? Bir şeyi adam akıllı öğrenmeden Ruby Rail yapayım bak ne kadar çok kitabı satmış(!) diye saf dillik edip onu da öğrenemeyecek bir sürü sivri zeka çıkar şimdi!

Ruby kitapları satışındaki *çok önemli* artışa ben de dikkatinizi çekmek istiyorum. %1552 sizi yanıltmasın sakın. Mesela geçen ay 1 tane satılan kitap bu ay 1552 tane satılmışsa da %1552'lik bir artış olur! Önemli olan kaç tane sattığı. Ben ruby'cilerin, ne yapacağını bilmeyen yeni birşeyler araştıranlar dışında Ruby Rail ile birilerinin ilgileneceğini sanıyorum. Aklı olan varsa yeni çıkmış ne yapacağı ve onu ne kadar etkili bir şekilde yapacağı belli olmayanı değil de herkes tarafından kabul görmüş, oturmuş dillere/frameworklere yönelsin. ASP/X, JSP/Servlet, PHP varken Ruby Rail sadece küçük bir azınlığın (mutlu/belki değil) platformu olur. Ruby'ciler üzülebilir buna ama böyle. Siz Ruby yazıp mutlu olmaya devam edebilirsiniz. (Write ruby, be happy)

0
librid
Kabul, sizin gibi statükocular Java kullansın, yenilikleri denemeye açık insanlar RoR kullansınlar. Bence hiçbir mahsuru yok.
RoR ("Ruby on Rails" ismi, "Ruby Rail" değil) gibi sadece erdemleri sayesinde ismini duyurmuş olan bir özgür yazılım değerine dil uzatıyorsunuz. Bu yaptığınızdan (gerçekten özgür yazılımı destekliyorsanız) utanmanız lazım.
0
SHiBuMi
Özgür yazılım bir erdem midir ? RoR'un erdemleri nelerdir ?
0
anonim
Arkasında milyonlarca dolarlık tanıtım desteğine sahip olmadan isimini duyurmuş olmak bir erdemdir. RoR un erdemlerine gelince neden Fm deki geçmiş tarihlli yazıları taramıyor veya www.rubyonrails.com adresindeki videolara şöyle bir göz atmıyorsunuz
0
SHiBuMi
Sevgili nightwalker, erdem sözcüğünün TDK sözlüğündeki karşılığı şudur:

1. Ahlâkın övdüğü iyilikçilik, alçak gönüllülük, yiğitlik, doğruluk gibi niteliklerin genel adı, fazilet: "Spor, alçak gönüllülük gibi bir erdem aşılar sporcuya." -N. Cumalı. "O zaman çoluk çocuğa gösterebileceğimiz erdem örnekleri çoktu." -H. Taner. 2. fel. İnsanın ruhî olgunluğu


Erdem etik bir değeri temsil eder. Maddi destek olmadan ismini duyurmak başarı olarak adlandırılabilir, tabii bu da bir programlama dili için başarı olarak çizilen kriterler nedir ona bağlı olarak değerlendirilmelidir. Ancak kesin olan bir şey var ki, başarı kazanmış olmanız, erdemli olduğunuz anlamına gelmez.

Öte yandan, özgür yazılım etik bir değer değildir, özgür yazılım metodunu izleyerek uygulama geliştiren insanlar erdemli insanlardır önermesi de yanlış bir önermedir.

Ruby'yi iyi ya da kötü yönde eleştirmek gibi bir niyetim yok, kavramlara yanlış anlamlar yüklenmesi ve sonra dönüp dolaşıp bunların sanki o kavramların gerçek anlamlarıymış gibi algılanması savunulması beni rahatsız ediyor, o kadar.

Sevgiler
shibumi
0
anonim


Öte yandan, özgür yazılım etik bir değer değildir, özgür yazılım metodunu izleyerek uygulama geliştiren insanlar erdemli insanlardır önermesi de yanlış bir önermedir.


Size RMS nin Free as in Freedom başlıklı makalesini okumanızı ( Eğer bu güne kadar okumadıysanız ) tavsiye edeceğim. Böylece insanların neden forumlarda e-posta listelerinde birbilerine bu kadar hevesle yardım ettiklerini neden emekleri karşılığında binlerce dolar kazanabilecekken bazen bir lap-top almaya para bulamayadıklarını ve neden bütün gün çalıştıkları işlerinen çıkıp gece yarılarına kadar kod yazdıklarını daha iyi anlarsınız. Sonuç olarak özgür yazılım etik bir değerdir.

Ha bütün bunları bir erdem olarak görmüyorsanız bu durumda dünyaya bakış açılarımızda derin farklar var demektir ki sanırım ortak bir paydada buluşamayız bu durumda.

Sevgiler
Nightwalker
0
anonim
Arkasında milyonlarca dolarlık tanıtım desteğine sahip olmadan isimini duyurmuş olmak bir erdemdir. RoR un erdemlerine gelince neden Fm deki geçmiş tarihlli yazıları taramıyor veya www.rubyonrails.com adresindeki videolara şöyle bir göz atmıyorsunuz
0
anonim
üst not: flame mode on oldu gibi sanki :)

Kimse çıkıpta "Ruby en iyisi, bütün probelemlerinizi çözecek" demiyor. Sadece ilgiyi hak eden güzel bir programlama dili hakkındaki son haberler verilmiş. Bende rahatsız oluyorum ama benim rahatsızlığım kendi favori programlama dillerim konusunda böyle güzel haberler çıkmıyor, keşke onlar içinde çıksa diye. Yoksa bu haberlerin çıkması güzel ve devam etmesini diliyorum.

Hangisinin iyi olduğun konusuna gelirsek bizzat pythoncular RoR'un Zope'tan iyi olduğunu söylüyor. Yani ellerindeki hiçbir framework'un RoR seviyesinde olmadığından yakındıkları birçok yazı okudum. RoR ile PHP'yi karşılaştıramayız ama diller bazında Ruby ile karşılaştırırsak Ruby'nin ezici üstünlüğü çok açık. Aynı şekilde ASP'ye gelirsek kullanılan dil bakımından Ruby yine önde. Belki C# ile kafa kafaya denebilir ama VB veya VB.Net'i Ruby'le bir tutmak mümkün değil. JSP konusunda ise hiç tecrübem olmadığı için konuşmak istemiyorum ama arkasında koca firma desteği olan Java ile karşılaştırma yapılacak kadar büyümüşse (arkadasında sadece sevenleri olan) Ruby bence daha iyi değilse de kesinlikle daha kötü değildir.

Kitap satışlarındaki artış ise bize Ruby'nin popülerlik kazandığını göstermekte. O anormal artışın anlamı bu. Ama emin olun eski satış rakamı kesinlikle 1 değildi. Ama artış oranı Ruby bilen sayısının nasılda arttığını ve artacağını gösteriyor.

Bende üzgünüm ama sizi ASP/X, JSP/Servlet ve PHP'nin ile başbaşa bırakacağım. Siz de bu dil ve frameworklerle yazıp mutsuz olmaya devam edebilirsiniz.


flame mode off :)
0
FZ
Camiası tarafından bu denli sevilen ve tutulan bir dilin/platformun sırtı kolay kolay yere gelmez. Hele de tek bir kişinin fikir önderi olduğu ortamda, yani bir komite tarafından tasarlanmış bir dil değilse gerçekten de insanlar fanatikçe bağlanıyorlar. Perl, başarısını buna borçludur. Perl bazılarınca aşağılanır ama şu anda çalışmakta olan tüm dünyadaki tüm Perl kodunun bir anda durduğunu düşünün. Evet, düşündünüz mü? Eğer nabzınızda bir değişiklik olmadı ise bazı şeylerin farkında değilsiniz demektir ;-)

Perl 6 ne getirir bilinmez ama Ruby aldı başını gidiyor ve Türkiye de dahil olmak üzere insanlar ticari sitelerini Ruby + RoR ile yapmayı düşünmeye başladılar, bir kısmı somutlaşmak üzere. Birkaç yıl içinde epey değişiklik olacağa benzer. Ve tabii rekabet avantajını da unutmamak lazım.
0
anonim
Sizi büyük yazılımların tarafını tutmakla yada statükoyla falan suçlamayacağımda , merak ettiğim birşey var burada yazdığınız görüşlerinizde bir değişiklik mi oldu yoksa Python kitap satışları Ruby nin bu kadar gerisinde kaldı diye mi canınız sıkıldı. Yoksa birisi yboyacıgil nickini ele geçirdi Fazlamesai ye yorum mu yazıyor :)
0
yboyacigil

Cevap veriyorum: Hiçbiri! :)

Büyük(!) yazılımların tarafını tuttuğum ya da statükocu olduğuma dair ortaya atılan iddialarla hiç ilgilenmiyorum. Öyle bir adam değilim ki neden güceneyim? ;)

Bahsedilen yazımda dediğim gibi şu anda piyasayı domine eden programlama dilleri ve/veya platformların (web/desktop) arkasında büyük bir sermaye gücü var. Bu da onların neden bu kadar popüler olduklarını anlamamız için önemli sebeplerden biri. Ama sırf bu yüzden popüler değiller; sağladıkları kütüphaneler, getirdikleri standart yöntemler bunları tercih edilir kılıyor.

Ruby kitap satışlarının Python'u geçmesinden neden rahatsız olayım? Benim Python sevgim (öyle olmasa da) başkalarına göre tamamen subjektif olarak değerlendirilebilir. Bu benim umrumda bile olmaz. Üstelik Ruby, Python'dan daha iyi bir dil olsa dahi ben yine Python yazacağım. Bunu değiştirebilecek birisi var mı?

Benim asıl kızdığım (tekrar olacak ama) şu: Aynı işi defalarca yapıyoruz! Ve her seferinde bir grup insan çıkıp: "Bu en iyisidir!", "Bu şuna göre şöyle şöyle iyi!", "Bununla şunu ötekinden şöyle şöyle kolay yaparsınız!" "Bu x ayda şu kadar kişi tarafından indirildi!", "Bununla alakalı kitap satışları şöyle fırladı." gibi şeyler yazar/çizer/söylerler. Bu söylenenler kısmen doğru olsalar da bir takım kandırmalar var! Onları kaçırıyoruz. Safdillik yapıyoruz. Mesela script yönelimli bir web platformuyla, nesne yönelimli başka bir platformu nesneye yönelik programalama kriterleri ile karşılaştırılsa ve ikincisi daha iyi çıksa, birincisinin daha kolay, zahmetsiz şekilde iş görmeyi sağlıyor olmasını ya göz ardı ediyoruz ya da böyle birşey olabilir mi diye hiç sorgulamıyoruz. Önemli olan şudur: Kişi kendi işini en iyi şekilde yapabileceği, işinin gereklerini en optimum şekilde karşılayabilecek olan dil/platformları seçmelidir. Tabi bunun için bilgi/beceri sahibi olmak gerekir. Olmayınca da kolay şekilde kandırılırsınız. Bunlara dikkat çekmek istiyorum.

Bir dilin/platformun sadece açık kaynak kodlu olmasının onun üstün olduğu anlamına gelemeyeceğini herkes kabul etmelidir. Açık kaynak furyası başlayalı beri her ihtiyacı açık kaynak kodlu dil/platform/frameworklerle yapmak erdem kabul edilir oldu. Ama sadece açık kaynak kodlu yazılım kullanmak hatırına işe yarayan kapalı kodlu yazılımlara gözlerimizi kapamamız gerekir. Önemli olan amaç mı yoksa araç mı? Siz dünya piyasalarında rekabet edecek bir firma olmaya niyetlenseniz sadece araçlara mı özen gösterirsiniz?

Şuna da dikkatinizi çekeyim açık kaynak kod furyasından para kazanmak isteyenler bir şekilde bir anafor oluşturup kitleleri kendine çekmeye çalışarak yüksek karlar yapmak istiyorlar. Mesela Ruby'nin tutulmasını O'reilly herkesten çok ister. Çünkü daha çok kitap satacak. Bu onun işine gelir. Bunu O'reilly'yi kötülemek için söylemiyorum. Öyle de yapması gerekir. Birileri çıkar kendine rakip olan bir teknolojiyi yok etmek için üçüncü (piyon) bir teknolojinin öne çıkması için ona el altından destek çıkabilir. Ya da bizzat açık kaynaklı yazılımın yaratıcıları kitleleri önce kendine çeker, sonra lisans değişikliğine giderek bir tekel haline dönüşebilir. (bkz. Redhat'in yaptıgı şey.)

Açık kodlu özgür yazılımın elbette desteklenmesi/kullanılması/yaygınlaşması gerekir. Ama kuşkuculuğu elden bırakmadan uyanık şekilde!

0
FZ
Yani şimdi insanlar Ruby kullanmasın mı? RoR gibi bir framework'e burun mu kıvırsınlar? O'Reilly'nin komplo kurduğunu mu düşünsünler? Yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan çıkar desinler? Sermaye desteği için mi iyi kütüphanelere sahip olacak kadar popüler oluyor yoksa iyi kütüphanelere sahip olduğu için mi sermaye desteğine sahip oluyor diye düşünsünler?

Ruby ve RoR ile ilgilenenler kandırılıyorlar mı? Aslında bütün bunlar bir ABD + Japon komplosu mu? İnsanları J2EE, .NET ve Python'dan uzaklaştırmak için yıllardır sarf edilen bir çaba var ve bu meyvelerini mi veriyor?

Saf ve aptal programcı topluluğu birtakım fikir liderleri tarafından güdülüyor mu? Ellerindeki araçlar ve platformlar gayet rahat, esnek, kıvrak, kolay da buna rağmen reklamın o pırıltılı dünyasına aldanıp da Rubiii! diye çığlık mı atıyorlar? Yoksa bütün bunların sebebi o videolar ve güzel kapaklı kitaplar mı?
0
anonim
O ruby videolarını dikkatlice incelerseniz. Her 24 karede bir araya sıkıştırılmış "Don't Code with JAVA, Code Ruby be Happy" yazısı ile insanların hipnotize edildiğini fark edeceksiniz.
0
FZ
Tüh be Lisp videolarının da sırrını ele verdin iyi mi! N'apçaz şimdi, hay allah!

Artık maalesef sübliminal mesaj tekniğinden vazgeçmek zorundayız, sırrımızı ifşa ettiler!
0
Ragnor
Bu Ruby'ciler böyle işte tamda hazırlamıştım brainfuck videolarını. Milleti önce brainfuck'cı yapacak sonrada işlerini onla yapmaya çalışan güruh kısa süre sonra yaşamden bezip intihar edecek ve böylece bilgisayarcı adam nüfusunu azaltıp kalanlarla cesur yeni bir dünya kuracaktım. Ama bitti artık :(.
0
SHiBuMi
Hayır, insanların tek istediği birilerinin zırt pırt çıkıp şu teknoloji en iyisidir diğerleri boşverin demagojisini yapmaması. Bunu yapabilen insan ne mübarek bir insandır ki, tüm diğer dilleri tüm kütüphaneleri ile birlikte birbirleri ile karşılaştırabilecek kadar silmiş süpürmüş, tüm yazılım geliştiricilerin zihin haritalarını çıkartarak genel çoğunluğun beyin yapısına uygun yazılım dilini tespit edebilmiştir.

Hiçbir nesnel kritere dayanmayan bu tür 5 dakikada programlama dili karşılaştırmaları, yazanın ego tatmininden başka bir değer taşımıyor.

Sevgiler
shibumi
0
anonim
Fazlamesaideki bu veya başka bir yazıda RoR en iyisidir, diğerlerini boş verin ibaresini gösterebilirseniz tartışmaya devam edebiliriz.
0
SHiBuMi
Ragnor + FZ'nin yorumlarını tekrar okumanı rica ediyorum.
0
anonim
Aslında kendileri cevap verseler daha iyi belki ama ben hala belirttiğiz ibareleri göremiyorum o yorumlarda. Mümkünse söz konusu ibreleri alıntı yapar mısınız ?
0
pismikrop
"Rapid GUI Development with QtRuby" bağlantısına tıkladım. Arkadaki ayak izlerini gördüm. Birden gnome ve gtk aklıma geldi. Bana herşey seni hatırlatıyor ...
0
librid
Hakikaten ayak izleri komik olmuş. Yazarın KDevelop geliştiricisi olması içeriğin kalitesi konusunda güven veriyor o ayrı.
0
ahmetaa
Eh ben de aykiri baglantiyi yazayim. Bruce Eckel'den hafif bir taslama.. http://www.artima.com/weblogs/viewpost.jsp?thread=141312
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ruby on Rails Dünyasından...

anonim

Ruby on Rails dünyasındaki son gelişmelere kısaca bir göz atalım. İlk olarak üç yıllık bir .net geliştiricisinin, RoR a geçiş öyküsü şöyle başlıyor, "I had spent nearly three years learning .Net, Microsoft was due to launch 2.0 in November of this year, and I couldn’t imagine building a web application without it." devamı burada

Ruby ve Rails Dünyasından

anonim

Sözü fazla uzatmadan kısa günün sonunda net aleminde Ruby ve Rails ile ilgili hatırlanması gereken notlarımıza bir bakalım.

* Murat Çeliker in yazdığı ilk türkçe Ruby on Rails kılavuzu'nun birinci bölümüne buradan ulaşabilirsiniz.
* Aslen bir java idesi olarak başlayan jedit projesine Ruby ile güzelliklerini katan eklentileri burada bulabilirsiniz.
*Migrating data and schema videosunda anlatılan kodlara buradan ulaşabilirsiniz.
* Son olarak Atilla ÖZGÜR ün yazdığı Web Application Testing in Ruby ( WATIR ) ve SQL Enjeksiyon ve Watir başlıklı makalelerde oldukça ilgi çekici ve faydalı...

Rails 2.0 ve hatta 2.0.2 çıktı

butch

İlgilenen üye kalmamış olacak ki bu haber FM'e ulaşmadı. Yabancı olduğum bir konu olmakla beraber meraklılarının bu sürümü heyecanla beklediklerini biliyorum. 7 Aralık tarihinde 2.0 sürümü ile arenaya dönen Ruby On Rails'deki yenilikler için buraya, bu duyurunun hemen ardından gelen 2.0.2 sürümü için de burayı ziyaret edebilirsiniz. Rails 2.0 ile ilgili Türkçe bir yorumu da bildirgec.org'da bulabilirsiniz.

Ruby On Rails Reklamları

meddah

Rails Envy ekibi, Apple'ın PC ve Mac reklamlarından ilham alarak çok hoş RoR reklamları hazırlanmış. Peki kime karşı dersiniz;
Ruby on Rails vs PHP
Ruby on Rails vs Java

Ruby.NET Derleyicisi BETA Sürümü Çıktı

FZ

Gardens Point Ruby.NET derleyicisinin BETA sürümü çıkmış. Sitesinde yazılanlara göre derleyici şu anda bir Ruby kaynak kod dosyasını doğrulanabilir bir .NET 2.0 "assembly" dosyasına derleyebiliyor veya doğrudan söz konusu Ruby kaynak kodunu çalıştırabiliyor (derle, yükle, çalıştır). Ruby.NET derleyicisi Ruby 1.8.2 süiti ile gelen samples/test.rb içindeki 871 testi de düzgün olarak geçmiş durumda.