ASUS ve GPL

0
auselen
ASUS kullanıcıları için şaşırtıcı bir gelişmedir, güzide firma GPL'li ürünleri kullanıp daha sonra da üç maymunu oynamayı bırakmışa benziyor.
Bir süre önce aldığım ASUS AAM6020VI ADSL/kablosuz modem ile Debian GNU/Linux makinem arasında yaşanan DNS probleminden çok çekmiş ve modemi biraz karıştırdığımda üzerinde gömülü bir GNU/Linux sistemi olduğunu görmüştüm. Fakat ASUS sitesinde ürün destek sayfasında bu konuyla ilgili hiçbir açıklama yoktu. Biraz google yaptığımda gpl-violations sayfalarında bolca ASUS bulmuştum :)

Bugün ise ürünün sayfasını kontrol ettiğimde ASUS'un artık ürünün kaynak kodunuda kullanıcılara sunduğunu gördüm. Bilmiyorum belkide ASUS'un amacı Linksys gibi bir ürün grubu oluştumaktır. Fakat en azından bunun ASUS için güzel bir başlangıç olduğunu düşünüyorum.

Güzide firmadan beklediğim bir sonraki adım ise, yurt dışındaki diğer firmalar gibi ürün kutusunun içinden en azından bir LGPL basılı belgesinin çıkması.
gnu

Görüşler

0
Ragnor
Bu oldukça güzel bir haber. Umarım yakın zamanda başka donanım firmalarıda aynı şekilde davranmaya başlar.
0
gumush
Usrobotics firmasi urunleri icin oldukca uzun zamandir firmwarelari GPL ile lisanslamis ve herkesin kullanimina acmisti. Ilgilenenler icin adresi http://www.usr.com/support/s-gpl-code.asp USR GPL CENTER
0
simor
Firmware veya başka amaç için aygıtlara gömülen gpl yazılımlar, nasıl bu lisansa uygun sunuluyor? Hadi bsd lisansında binary olarak cihaza gömüyorsunuz problem yok. Ama gpl için kaynak kodunun da ürünle birlikte verilmesi gerekmiyormu? Ben mesela usr için kaynak kodu sitede yayınlansa bile ürünle birlikte verilen cd de öyle bişey göremedim ben mi bulamadım? (9106)

Veya benzer şekilde benim bir müştrilerimin kullandığı endüstriyel test cihazları var linux vs kullanan fakat hiç birinin yanında kaynak kodlarını göremedim. Sözkonusu firmanın sitesinde yayınlaması yeterli oluyormu? Bir gpl ihlali mi söz konusu yoksa gpl lisanslamayı yanlış mı biliyorum ? Ne zamandır bunu soracaktım şimdi tam zamanı heralde.
0
tongucyumruk
Hayır. GPL bir uygulamayı dağıtırken tek şart bu kodu kullanıcının dilediği zaman erişebileceği bir şekilde hazır bulundurmak. Web sitesine koymak zorunda dahi değilsiniz, eğer her isteyen kullanıcıya kodun bir kopyasını posta yoluyla ulaştırmayı garanti ederseniz bu da GPL'e uygun olacaktır. Önemli olan kodun isteyenler tarafından bir şekilde erişilebilir olması, yani CD'de gelmesi gibi bir mecburiyet yok.
0
simor
belgeler.org daki çevirisinde,
3. madde a bendinde "Yaygın olarak yazılım dağıtımında kullanılan bir ortam üzerinde, yukarıda 1. ve 2. Bölüm'de bulunan şartlar dahilinde, bilgisayar tarafından okunabilir kaynak kodlarının tamamı ile birlikte dağıtmak".

-ile birlikte- demiş..

Ayrıca 3. maddenin b bendinde de

" Herhangi bir üçüncü şahsa, fiziksel olarak dağıtımı gerçekleştirme masrafınızdan daha fazla ücret almayarak, yaygın olarak yazılım dağıtımında kullanılan bir ortam üzerinde, yukarıda 1. ve 2. Bölüm'de bulunan şartlar dahilinde, bilgisayar tarafından okunabilir kaynak kodlarının tamamını dağıtacağınıza dair en az üç yıl geçerli olacak yazılı bir taahhütname ile birlikte dağıtmak."

Ben sorumda bahsettiğim ürünlerde böyle bir taahhütname de görmedim.

Evet, mesela linux sürümlerinin binary lerini indirip-kullanıp, eğer istersek yerini bildiğimiz ftp adresinden kaynak kodlarını da indirebiliyoruz.
Açıkçası benim gözümden kaçmış olabilir ama cihazlarla gelen yazılı-basılı-kayıtlı dökümanlarda da kaynak kodlarını dağıttıkları sitelerin adreslerini göremedim.

Tabi yoruma açık olabilir belki .. Ben orijinal gpl lisansının tam anlamını çözecek kadar ingilizce bilmediğimden belgeler.org çevirisi üzerinden konuşuyorum. Ayrıca pratik olarak elimin altındaki ürünlere bakıyorum.

Sadece anlamaya çalışıyorum. Acaba ticari şirketler gpl lisanlı yazılımları nasıl kulanıyorlar?
..ve biz nasıl kullanacağız?

0
tongucyumruk
ASUS için konuşamayacağım, fakat en son baktığımda elimdeki US Robotics 9106 modem için kaynak kodları doğrudan US Robotics'in sitesinden indirilebilir durumdaydı. Bu durumda US Robotics 3/a'ya uymuş oluyor. Zaten 3/b'de bahsedilen taahhütname kaynak kodları herhangi bir şekilde ulaşılabilir kılınmazsa geçerli. Yoksa kaynak kodlarını web veya FTP gibi yollarla "kolayca ulaşılabilecek bir şekilde" hazır bulundurduktan sonra bu tip bir taahhütnmeye gerek yok...
0
gigit
Selam Bende aynı dertten muzdaripim. Bendeki ASUS AAM6020VI ADSL/kablosuz modem windowsla çok güzel çalışırken Linux'da dns fonksiyonunu yerine getirmiyor. Ancak farklı bir dns yazarsam internete çıkabiliyorum. Aynı durum vmware deki bir sanal makina içinde geçerli. Bu sorunun çözümü ile ilgili bir gelişme varmı? (Bu arada bendeki modemin firmware'i 3.6.0C_3A00. Şu anda en son firmware bu gözüküyor.)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GNU Radio İle Kendi Radyo Alıcınızı Programlayın

FZ

Vanu, Inc. şirketi PDA donanımı üzerinde GNU Radio tabanlı programlanabilir radyo alıcı sistemini tanıttı. Gömülü (embedded) Linux çalıştıran bir Hewlett-Packard iPAQ PDA ile entegre edilmiş 100-475 MHz´lik radyo sistemi görenleri şaşırttı. Radyo için gerekli olan sayısal sinyal işleme fonksiyonalitesi GNU Radio yazılımı tarafından sağlanıyor.

Linus Torvalds: GPL 3 Geçişi Söz Konusu Değil

darkhunter

Linus, Linux çekirdeği'nin posta listesine dün akşam saatlerinde bu mesajı gönderdi. E-posta'dan da anlaşılacağı üzere Linux çekirdeği'nin lisansı GPL 2 olarak kalacak ve aksi (GPL 3 lehine) söz konusu bile edilemez. Çekirdeğe dair bazı eklentilerin (individual files) GPL 3 ile lisanslanmasının mümkün olabileceğini belirten Linus, bunun genel olarak çekirdeğin lisansını etkileyemeyeceğini söylemiş...

Bir şeyler hızla değişmeye başladı...

Türkçe Open Source muhasabe yazılımı

raistlinthewiz

Fazlamesai slashdot tarzı bir site olduğuna göre sanırım ordaki gibi sorular sorabiliriz.
Hepimiz compiere'ı duymuşuzdur ve başarısını biliyoruzdur.
Peki Türkiye open source bir muhasebe yazılımı üretilse sizce, Türk yazılım firmalarının tepkisi nasıl olur, kullanıcılar buna nasıl yaklaşır?

Open Source TV dizisi; Go -Open

anonim

Geçtiğimiz yıl Güney Afrikalı milyarder Mark Shuttleworth , Ubuntu'nunda arkasında yer alan Canonical Ltd. firması ile , ülkesinde Open Source'u tanıtmak amacıyla bir kampanyaya başladı . Hewlett Packard Güney Afrika'nın da aralarında yer aldığı bir katılımcı grubu ile, 2.2 Milyon Euro'luk "Go Open Source" adındaki kampanyayı başlattı.

Nokia S60 Web Tarayıcısını Özgür Bıraktı

tongucyumruk

Finlandiya'lı meşhur cep telefonu üreticisi Nokia, GNU/Linux ve GNOME tabanlı maemo'yu kullanan Nokia 770 Internet Tablet ile özgür yazılıma göz kırpmıştı. Nokia'dan geçtiğimiz günlerde gelen bir açıklama Nokia'nın özgür yazılım'a olan bu desteğinin süreceğinin işaretiydi. Nokia, S60 3rd Edition tabanlı sistemlerde kullandığı KHTML tabanlı web tarayıcısının kodlarını BSD lisansı altında açtı.