ASUS ve GPL

0
auselen
ASUS kullanıcıları için şaşırtıcı bir gelişmedir, güzide firma GPL'li ürünleri kullanıp daha sonra da üç maymunu oynamayı bırakmışa benziyor.
Bir süre önce aldığım ASUS AAM6020VI ADSL/kablosuz modem ile Debian GNU/Linux makinem arasında yaşanan DNS probleminden çok çekmiş ve modemi biraz karıştırdığımda üzerinde gömülü bir GNU/Linux sistemi olduğunu görmüştüm. Fakat ASUS sitesinde ürün destek sayfasında bu konuyla ilgili hiçbir açıklama yoktu. Biraz google yaptığımda gpl-violations sayfalarında bolca ASUS bulmuştum :)

Bugün ise ürünün sayfasını kontrol ettiğimde ASUS'un artık ürünün kaynak kodunuda kullanıcılara sunduğunu gördüm. Bilmiyorum belkide ASUS'un amacı Linksys gibi bir ürün grubu oluştumaktır. Fakat en azından bunun ASUS için güzel bir başlangıç olduğunu düşünüyorum.

Güzide firmadan beklediğim bir sonraki adım ise, yurt dışındaki diğer firmalar gibi ürün kutusunun içinden en azından bir LGPL basılı belgesinin çıkması.
gnu

Görüşler

0
Ragnor
Bu oldukça güzel bir haber. Umarım yakın zamanda başka donanım firmalarıda aynı şekilde davranmaya başlar.
0
gumush
Usrobotics firmasi urunleri icin oldukca uzun zamandir firmwarelari GPL ile lisanslamis ve herkesin kullanimina acmisti. Ilgilenenler icin adresi http://www.usr.com/support/s-gpl-code.asp USR GPL CENTER
0
simor
Firmware veya başka amaç için aygıtlara gömülen gpl yazılımlar, nasıl bu lisansa uygun sunuluyor? Hadi bsd lisansında binary olarak cihaza gömüyorsunuz problem yok. Ama gpl için kaynak kodunun da ürünle birlikte verilmesi gerekmiyormu? Ben mesela usr için kaynak kodu sitede yayınlansa bile ürünle birlikte verilen cd de öyle bişey göremedim ben mi bulamadım? (9106)

Veya benzer şekilde benim bir müştrilerimin kullandığı endüstriyel test cihazları var linux vs kullanan fakat hiç birinin yanında kaynak kodlarını göremedim. Sözkonusu firmanın sitesinde yayınlaması yeterli oluyormu? Bir gpl ihlali mi söz konusu yoksa gpl lisanslamayı yanlış mı biliyorum ? Ne zamandır bunu soracaktım şimdi tam zamanı heralde.
0
tongucyumruk
Hayır. GPL bir uygulamayı dağıtırken tek şart bu kodu kullanıcının dilediği zaman erişebileceği bir şekilde hazır bulundurmak. Web sitesine koymak zorunda dahi değilsiniz, eğer her isteyen kullanıcıya kodun bir kopyasını posta yoluyla ulaştırmayı garanti ederseniz bu da GPL'e uygun olacaktır. Önemli olan kodun isteyenler tarafından bir şekilde erişilebilir olması, yani CD'de gelmesi gibi bir mecburiyet yok.
0
simor
belgeler.org daki çevirisinde,
3. madde a bendinde "Yaygın olarak yazılım dağıtımında kullanılan bir ortam üzerinde, yukarıda 1. ve 2. Bölüm'de bulunan şartlar dahilinde, bilgisayar tarafından okunabilir kaynak kodlarının tamamı ile birlikte dağıtmak".

-ile birlikte- demiş..

Ayrıca 3. maddenin b bendinde de

" Herhangi bir üçüncü şahsa, fiziksel olarak dağıtımı gerçekleştirme masrafınızdan daha fazla ücret almayarak, yaygın olarak yazılım dağıtımında kullanılan bir ortam üzerinde, yukarıda 1. ve 2. Bölüm'de bulunan şartlar dahilinde, bilgisayar tarafından okunabilir kaynak kodlarının tamamını dağıtacağınıza dair en az üç yıl geçerli olacak yazılı bir taahhütname ile birlikte dağıtmak."

Ben sorumda bahsettiğim ürünlerde böyle bir taahhütname de görmedim.

Evet, mesela linux sürümlerinin binary lerini indirip-kullanıp, eğer istersek yerini bildiğimiz ftp adresinden kaynak kodlarını da indirebiliyoruz.
Açıkçası benim gözümden kaçmış olabilir ama cihazlarla gelen yazılı-basılı-kayıtlı dökümanlarda da kaynak kodlarını dağıttıkları sitelerin adreslerini göremedim.

Tabi yoruma açık olabilir belki .. Ben orijinal gpl lisansının tam anlamını çözecek kadar ingilizce bilmediğimden belgeler.org çevirisi üzerinden konuşuyorum. Ayrıca pratik olarak elimin altındaki ürünlere bakıyorum.

Sadece anlamaya çalışıyorum. Acaba ticari şirketler gpl lisanlı yazılımları nasıl kulanıyorlar?
..ve biz nasıl kullanacağız?

0
tongucyumruk
ASUS için konuşamayacağım, fakat en son baktığımda elimdeki US Robotics 9106 modem için kaynak kodları doğrudan US Robotics'in sitesinden indirilebilir durumdaydı. Bu durumda US Robotics 3/a'ya uymuş oluyor. Zaten 3/b'de bahsedilen taahhütname kaynak kodları herhangi bir şekilde ulaşılabilir kılınmazsa geçerli. Yoksa kaynak kodlarını web veya FTP gibi yollarla "kolayca ulaşılabilecek bir şekilde" hazır bulundurduktan sonra bu tip bir taahhütnmeye gerek yok...
0
gigit
Selam Bende aynı dertten muzdaripim. Bendeki ASUS AAM6020VI ADSL/kablosuz modem windowsla çok güzel çalışırken Linux'da dns fonksiyonunu yerine getirmiyor. Ancak farklı bir dns yazarsam internete çıkabiliyorum. Aynı durum vmware deki bir sanal makina içinde geçerli. Bu sorunun çözümü ile ilgili bir gelişme varmı? (Bu arada bendeki modemin firmware'i 3.6.0C_3A00. Şu anda en son firmware bu gözüküyor.)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Eric Raymond: GPL'e İhtiyacımız Yok

tongucyumruk

Breziya'da Fórum Internacional de Software Livre adlı etkinliğe katılan açık kaynak hareketinin kurucusu ve Open Source Initiative'in başkanı Eric S. Raymond açık kod hareketini savundu ve "GPL'e ihtiyacımız yok. GPL açık kaynak programların zayıf olduğu ve kendini koruyamayacağı düşünülerek hazırlanmıştır. GPL'i kullanarak BSD lisansının ekonomik getirilerinden yararlanamıyor, kendimize zarar veriyoruz" dedi.

Bir dağıtım kazasından alınması gereken dersler

sundance

Gentoo'yu sanırım bir çoğumuz biliyor. Dağıtım olarak oldukça yeni fikirlerle, Linux camiasına renk getirdiğini, kurucusu Danniel Robbins'in IBM DeveloperWorks'de birçok iyi makale yayınladığını vs.

Peki yakın zamanda Gentoo projesinden Zynot diye bir başka dağıtım çıktığını. Dahası bu dağıtımı çıkartan Zachary T Welch'in özellikle Robbins merkezinde Gentoo ve (for fun) OpenSource camiasını eleştirdiğini biliyor muydunuz ? Bence dikkate değer bir okuma. Bir taraftan projelerdeki yumuşak karınlara dikkat çekmesi, bir taraftan da insanların her geçen gün birbiri ile daha zor anlaştığını vurgulaması açısından.

Open Source Efficiency

anonim

Fazla mesai'de pek böyle kişisel taleplerin olmadığını biliyorum ama bu sorumu ancak fazla mesai sakinleri cevaplayabilir diye düşündüm? Yani sorumun cevabı sadece sizde. Şimdi sorun şu: Open source economic efficiency konusunda bir rapor yazıyorum ve yazdığım bu raporda bağımsız kaynakların 1997'den beri yaptığı objektif kriterlere dayanan (open source olmayanlarla) karşılaştırmalarını arıyorum. Hani cnet'in yaptığı testler var ya, onlar gibi. Ama az kaynağa ulaşabiliyorum ve hangisinin güvenilir olduğundan emin değilim. Bu konuda fazla mesai sakinlarinden yardım isterim. Şimdiden teşekkürler.

`Open Source´ nelere kadir...

butch

Blender'ın open source olması yolunda önemli adımlar atıldığından daha önce bahsetmiştik. Amaç bir "Blender Vakfı" kurulması ve bundan sonra blender'ın açık kodlu olarak geliştirilmesiydi. Fakat bunun için 100.000 dolar toplanması gerekiyordu. 7 Eylül'de http://www.blender3d.com 'da yapılan açıklamaya göre toplanması hedeflenen miktar tamamlanmış. Yani çok yakında GPL lisanslı Blender'a kavuşacağız. Görün bakın "Open Source " nelere kadir.

LKD Yılın Penguenleri Ödülleri Sahiplerini Buluyor...

madness

Linux Kullanıcıları Derneği, her yıl olduğu gibi Yılın Penguenleri Ödülleri'ni veriyor.

6 kategoride verilecek olan ödüller, sizlerin göstereceğiniz adaylar arasından dernek üyelerimiz tarafından yapılacak oylama ile belirlenecek.
İşte ödül kategorileri...