ASUS ve GPL

0
auselen
ASUS kullanıcıları için şaşırtıcı bir gelişmedir, güzide firma GPL'li ürünleri kullanıp daha sonra da üç maymunu oynamayı bırakmışa benziyor.
Bir süre önce aldığım ASUS AAM6020VI ADSL/kablosuz modem ile Debian GNU/Linux makinem arasında yaşanan DNS probleminden çok çekmiş ve modemi biraz karıştırdığımda üzerinde gömülü bir GNU/Linux sistemi olduğunu görmüştüm. Fakat ASUS sitesinde ürün destek sayfasında bu konuyla ilgili hiçbir açıklama yoktu. Biraz google yaptığımda gpl-violations sayfalarında bolca ASUS bulmuştum :)

Bugün ise ürünün sayfasını kontrol ettiğimde ASUS'un artık ürünün kaynak kodunuda kullanıcılara sunduğunu gördüm. Bilmiyorum belkide ASUS'un amacı Linksys gibi bir ürün grubu oluştumaktır. Fakat en azından bunun ASUS için güzel bir başlangıç olduğunu düşünüyorum.

Güzide firmadan beklediğim bir sonraki adım ise, yurt dışındaki diğer firmalar gibi ürün kutusunun içinden en azından bir LGPL basılı belgesinin çıkması.
gnu

Görüşler

0
Ragnor
Bu oldukça güzel bir haber. Umarım yakın zamanda başka donanım firmalarıda aynı şekilde davranmaya başlar.
0
gumush
Usrobotics firmasi urunleri icin oldukca uzun zamandir firmwarelari GPL ile lisanslamis ve herkesin kullanimina acmisti. Ilgilenenler icin adresi http://www.usr.com/support/s-gpl-code.asp USR GPL CENTER
0
simor
Firmware veya başka amaç için aygıtlara gömülen gpl yazılımlar, nasıl bu lisansa uygun sunuluyor? Hadi bsd lisansında binary olarak cihaza gömüyorsunuz problem yok. Ama gpl için kaynak kodunun da ürünle birlikte verilmesi gerekmiyormu? Ben mesela usr için kaynak kodu sitede yayınlansa bile ürünle birlikte verilen cd de öyle bişey göremedim ben mi bulamadım? (9106)

Veya benzer şekilde benim bir müştrilerimin kullandığı endüstriyel test cihazları var linux vs kullanan fakat hiç birinin yanında kaynak kodlarını göremedim. Sözkonusu firmanın sitesinde yayınlaması yeterli oluyormu? Bir gpl ihlali mi söz konusu yoksa gpl lisanslamayı yanlış mı biliyorum ? Ne zamandır bunu soracaktım şimdi tam zamanı heralde.
0
tongucyumruk
Hayır. GPL bir uygulamayı dağıtırken tek şart bu kodu kullanıcının dilediği zaman erişebileceği bir şekilde hazır bulundurmak. Web sitesine koymak zorunda dahi değilsiniz, eğer her isteyen kullanıcıya kodun bir kopyasını posta yoluyla ulaştırmayı garanti ederseniz bu da GPL'e uygun olacaktır. Önemli olan kodun isteyenler tarafından bir şekilde erişilebilir olması, yani CD'de gelmesi gibi bir mecburiyet yok.
0
simor
belgeler.org daki çevirisinde,
3. madde a bendinde "Yaygın olarak yazılım dağıtımında kullanılan bir ortam üzerinde, yukarıda 1. ve 2. Bölüm'de bulunan şartlar dahilinde, bilgisayar tarafından okunabilir kaynak kodlarının tamamı ile birlikte dağıtmak".

-ile birlikte- demiş..

Ayrıca 3. maddenin b bendinde de

" Herhangi bir üçüncü şahsa, fiziksel olarak dağıtımı gerçekleştirme masrafınızdan daha fazla ücret almayarak, yaygın olarak yazılım dağıtımında kullanılan bir ortam üzerinde, yukarıda 1. ve 2. Bölüm'de bulunan şartlar dahilinde, bilgisayar tarafından okunabilir kaynak kodlarının tamamını dağıtacağınıza dair en az üç yıl geçerli olacak yazılı bir taahhütname ile birlikte dağıtmak."

Ben sorumda bahsettiğim ürünlerde böyle bir taahhütname de görmedim.

Evet, mesela linux sürümlerinin binary lerini indirip-kullanıp, eğer istersek yerini bildiğimiz ftp adresinden kaynak kodlarını da indirebiliyoruz.
Açıkçası benim gözümden kaçmış olabilir ama cihazlarla gelen yazılı-basılı-kayıtlı dökümanlarda da kaynak kodlarını dağıttıkları sitelerin adreslerini göremedim.

Tabi yoruma açık olabilir belki .. Ben orijinal gpl lisansının tam anlamını çözecek kadar ingilizce bilmediğimden belgeler.org çevirisi üzerinden konuşuyorum. Ayrıca pratik olarak elimin altındaki ürünlere bakıyorum.

Sadece anlamaya çalışıyorum. Acaba ticari şirketler gpl lisanlı yazılımları nasıl kulanıyorlar?
..ve biz nasıl kullanacağız?

0
tongucyumruk
ASUS için konuşamayacağım, fakat en son baktığımda elimdeki US Robotics 9106 modem için kaynak kodları doğrudan US Robotics'in sitesinden indirilebilir durumdaydı. Bu durumda US Robotics 3/a'ya uymuş oluyor. Zaten 3/b'de bahsedilen taahhütname kaynak kodları herhangi bir şekilde ulaşılabilir kılınmazsa geçerli. Yoksa kaynak kodlarını web veya FTP gibi yollarla "kolayca ulaşılabilecek bir şekilde" hazır bulundurduktan sonra bu tip bir taahhütnmeye gerek yok...
0
gigit
Selam Bende aynı dertten muzdaripim. Bendeki ASUS AAM6020VI ADSL/kablosuz modem windowsla çok güzel çalışırken Linux'da dns fonksiyonunu yerine getirmiyor. Ancak farklı bir dns yazarsam internete çıkabiliyorum. Aynı durum vmware deki bir sanal makina içinde geçerli. Bu sorunun çözümü ile ilgili bir gelişme varmı? (Bu arada bendeki modemin firmware'i 3.6.0C_3A00. Şu anda en son firmware bu gözüküyor.)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilim İçin Yazılım Hırsızlığı Yapılabilir!

tongucyumruk

Geçenlerde büyük bir üniversitemizde, alanında önemli bir bilim insanı olan bir hocamızın dersine girdim. İlk ders olmasından mütevellit dersin işleyişi hakkında biraz ön bilgi vererek başladı. Bir süre sonra, konu dönem boyunca verilecek ödevlere geldi. Ödevlerin MuPAD veya Mathematica yazılımları ile hazırlanarak teslim edilmesi gerekiyordu.

SCO: ''Solaris GPL olamaz.''

yuxel

Sun, bir süre önce Solaris 10'u GPL (uyumlu) yapacaklarını açıklamıştı. Ancak SCO, "Solaris'de hala GPL'e uymayacak kodlar var" diyerek tepkisini gösterdi.

Özgür Yazılım için dev bir adım daha: Sun Java GPL oluyor

anonim

Sun Java'yı bu yılın sonunda açacağını aylar öncesinden duyurmuştu. Geçen hafta bazı sitelerde çıkan yazılarda seçilen lisansın GPL olacağı ve çok yakında ilgili duyurunun geleceğini söylüyorlardı.

GNU Ekibinin .NETe cevabı: dotGNU

anonim

Bu ara her yer Microsoftun ".NET vizyonu" ile dolup taşıyor. Daha .NETin "way be işte bu" diyebileceğimiz bir ürününü göremedik ama şimdiden rakipleri kollarını sıvadı. SunAlliance yakın zamanda .NETe alternatif olacak yeni bir sistem üzerinde çalışmaya başladıklarını açıklamıştı. Ama onlardan önce geçtiğimiz temmuz ayında dotGNU ekibi faaliyete başlamış. Altyapılarını C# ve/veya Java üzerine kurmayı planladıkları yazıyor ancak görünen o ki Java ağırlıklı bir sistem olacak. Ayrıca Java altyapısı, Python, Eiffel, Smalltalk gibi dilleri de dotGNU içinde kullanma imkanı sunacak. dotGNUnun sitesine www.dotgnu.org adresinden ulaşabilirsiniz.

TurboPower OpenSource´a yöneldi

inoxes

Yıllardır uygulama geliştiriciler için oldukça kaliteli yazılım kütüphaneleri ve araçlar geliştiren TurboPower software geliştireceği araçları olabilecek en iyi seviyeye gelebilmesi için ozgur yazılım çatısı altında yayınlacağını duyurdu.
Aynı şekilde ERP devi SAP kendi rdbms sistemi olan SapDB yi LGPL/GPL çatısı altında geliştiriyor ve hiçbir lisans ücreti istemiyor.
Bu gibi dev firmaların GPL'e yatırım yapmaları ise gelecekteki yazilim standartının habercisi gibi gözüküyor ;)

Ayrıntılı bilgiler için turbopower.com, sapdb.org