R.Stallman ve İst!

0
cazz
FZ'nin 'Free as in Freedom' ile ilgili yazıyı okuduktan sonra aklıma gelmişti ama ancak vakit bulabildim yazabilmek için :

Bundan 3-4 sene evvel R.Stallman'nın GNU ve free software üzerine Ist'da Hyaat Regency'de verdiği konferansa GSU/LinuX olarak katılmıştık.Ve oradaki yaşanan hayranlığı ve dumurları paylaşmak isterdim ki!...
Sadece bir iki alıntı yapmak istiyorum (mutlaka aynı konferansa katılanlar da anımsayacaktır) (RS : malum kim olduğu ve CK : ismi lazım değil bir şirkette ticari ilişkilerle ilintili çalışan bir katılımcı)

ALINTI I:

CK : Borland C compiler olmadan nasıl C'de yazdığınız kodları derleyebilirsiniz? nasıl olur da bu bağlamda free software'den bahsedebilirsiniz?

RS : hmm! ben bir tane C compıler yazmıştım, gcc, tavsiye ederim!

ALINTI II :

CK : Java hakkında ne düşünüyorsunuz?

RS : Nedir? aaa hatırladım bir ada değil mi?

R.Stallman'in konferans sırasında giyiminden tutun da tavırlarına insanlara olan tepkilerine kadar her an samimiyeti ve doğallığı o zamanlar çok dikkatimi çekmişti doğrusu...

ee nereye mi geliyoruz , hiiç işte bir anı ;) (umarım alıntılarımda yanlış bir anımsama yoktur, ee o zamanlarda ingilizce konusunda pek parlak değildim,yalnışım varsa lütfen düzeltin ;P)
gnu

Görüşler

0
conan
ben nasi kacirmistim salak gibi o gonferansi :)
0
cazz
FIT 4'dun de o yuzden ;)
0
conan
coook ozluom!
0
cazz
ben deeeeeeeeeeee
0
FZ
O esnada Sun Microsytems distribütörü olan bir Türk şirketinde çalışıyordum. Şirketteki bilgisayar mühendislerinden biri de (Boğaziçi Bilg. mezunu, parlak bir tip) senin yukarıda bahsettiğin etkinliğe gitmiş, gelmiş ve bizimle izlenimlerini paylaşmaya çalışıyordu. Bir ara ağzından şöyle bir cümle çıktı:

-H. Bey, yaw bu RMS denen adam çok enteresan, dedi ki 'onursuz bir şekilde zengin olacağıma tüm bilgisayar kariyerimi bırakır, gider bir lokantada garsonluk yapar, hayatımı kazanmaya çalışırım.' Ne kadar enteresan değil mi? Yani o kadar bilgili, zeki ve kendi alanında başarılı bir adamın böyle söylemesi.

Bunun üzerine ise şaşıran biz olmuştuk, yani arkadaşın şaşırmasına şaşırmıştık. Sonra ne mi oldu? Arkadaş şirketteki başarılı kariyerine devam etti ve bir süre sonra da yine bilgisayar mühendisi olan eşi ile birlikte ABD'ye gitti. Eminim şimdi daha da başarılı ve parlak bir şekilde çalışmalarını sürdürüyordur.
0
anonim
:( Bogazici Universitesi degil ITU, ayrica da soz konusu kisiyi tanidigim kadariyla, kesinlikle bu mevzuda bu şekilde yaklaşacak kişi değğğgildir.
0
FZ
Boğaziçi Üniversitesi'ndendi. Mevzuya yaklaşımı aynen bu şekilde idi. Böyle olduğuna dair en az bir şahit daha gösterebilirim ancak detay istiyorsan fz at ileriseviye nokta org adresine e-posta yollayabilirsin. Sen başka bir kişi ile karıştırıyor olabilirsin.
0
Challenger
O kişi belki de C/C++ biliyordur, hatta birçok yazılım geliştirmiştir ve hatta hatta çok iyi C/C++ biliyorum diye de geçiniyordur. Ama C/C++' ın UNIX' te doğduğunu ve UNIX' te geliştiğini ve UNIX ve C/C++' ın ayrılmaz parçalar olduğunu bilmiyor.

Hoş, Mayhoş.
0
anonim
o toplantıda bana ilk şaşkınlığı yine RS vermişti.
Biz amcamızı bekliyoruz, bu arada takım elbiseli bir takım kişilikler var ortamda ben de kot-kazak gitmişim ve içimden seni takmazlar burada burası
bayağı bir business kokuyor demiştim- ancak
o da ne! Richard Amca ayakta çorapla , üstüne tulum-süeter ile meydane geldi.
Benim ilk hayranlğımı ve merakımı uyandıran bu tarz oldu. Ye kürküm ye yerine , paylaş evladım paylaş! Özgür ol! Katıl!
(belli ki RS akşamleyin ayakkabılarını paylaşmış :)) işi şaka kısmı tabi!)

0
anonim
Bu java işini anlamadım?Java övülmüş mü sövülmüş mü?Java acık kaynaklı olarak dağıtılıyor.Yani ben java yı iyi bilirdim burda sövülüyormuş gibi geldi de o yüzden.Yanlış mı anladım acaba?
0
anonim
Stallman Java'ya laf etmis olabilir; o kadar olur artik ne de olsa adam C++ derleyici yazmis. Onun zamaninda yoktu Java Mava. Strastroup amcamiza sorsaniz Java'nin cikmasindan cok memnun.



Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Nupedia açık Internet Ansiklopedisi

larweda

GNU.org tayfası yaklaşık bir yıl önce yeni bir girişime imza atmış. Microsoft'un ya da diğer büyük ticari şirketlerin internet'te sundukları ya da hiç şüphesiz yakın zamanda sunacakları paralı ansiklopedilere karşı, dinamik, bedava ve herkese açık bir internet ansiklopedisi.

İyi ki Doğdun GNU

tongucyumruk

Richard Stallman'ın biricik evladı GNU 20 yaşında. Bir Xerox yazıcının sorun çıkartmasıyla başlayıp bugün dünya tekellerine meydan okuyan GNU/Linux'un ortaya çıkmasına kadar uzanacak yolda atılan ilk adımın 20. yıldönümü. Sanıyorum Richard Stallman'ın GNU'yu insanlara ilk defa duyurduğu mesajını okumak için daha iyi bir gün olamaz.

Birleşik Devletler Hükümeti Özgür Yazılımların Kalitesini inceliyor...

phrewww

Amerikan Hükümeti bir çalışma yapmış, ve bu özgür yazılımların kalitesi hakkında bir rapor hazırlatmış. Aşağıda haberin kendisi linkinde raporu arayıp bulma çalışmaları sırasında elemanın başına gelenlerin yorumunu bayağı eğlenceli buldum. Raporu görmek isteyen arkadaşlar için raporun linkini de veriyorum.

Haberin kendisi
Raporun Kopyası (PDF)

Özgür Yazılım Hareketinin Popülerlik ve İlkeler Arasında Yapacağı Tercih Üzerine

acemi_

GNU işletim sistemleri ve uygulamaları gün geçtikce yaygınlaşıyor ve bunun sonucu olarak özel mülkiyetli yazılımlar da bu işletim sistemleri üstünde çalışmaya, GNU yazılımlarıyla uyumlu olmaya daha çok özen gösteriyorlar.

Richard Stallman´ın GNU hareketinin 20. yılı dolayısıyla yayınladığı yazıda, hedefin popülerlik/yaygınlık olmadığı, asıl olanın özgürlük olduğunun altı çizildi. Microsoft yazılımlarına karşı çıkıldığı gibi özgür işletim sistemleri üzerinde çalışan özel mülkiyetli yazılımlara da aynı oranda karşı olunması gerektiği vurgulandı. İlkeler açısından bakıldığında çok doğru görünen bu tavır acaba taktik açıdan da o kadar doğru mu?

GNU Hata ayıklayıcı (GDB) 7.0 sürümü duyuruldu.

Tarık

Bu sürümdeki değişiklikleri resmi duyurudan inceleyebilirsiniz.

GNU hata ayıklayıcısı ya da ingilizce dilindeki kısaltmasıyla GNU GDB yazılımı Ada, C, C++, Objective-C, Pascal gibi birçok programlama dili için hata ayıklama olanağı sağlayan açık kaynak kodlu özgür bir yazılımdır.

FTP İndirme sayfası