R.Stallman ve İst!

0
cazz
FZ'nin 'Free as in Freedom' ile ilgili yazıyı okuduktan sonra aklıma gelmişti ama ancak vakit bulabildim yazabilmek için :

Bundan 3-4 sene evvel R.Stallman'nın GNU ve free software üzerine Ist'da Hyaat Regency'de verdiği konferansa GSU/LinuX olarak katılmıştık.Ve oradaki yaşanan hayranlığı ve dumurları paylaşmak isterdim ki!...
Sadece bir iki alıntı yapmak istiyorum (mutlaka aynı konferansa katılanlar da anımsayacaktır) (RS : malum kim olduğu ve CK : ismi lazım değil bir şirkette ticari ilişkilerle ilintili çalışan bir katılımcı)

ALINTI I:

CK : Borland C compiler olmadan nasıl C'de yazdığınız kodları derleyebilirsiniz? nasıl olur da bu bağlamda free software'den bahsedebilirsiniz?

RS : hmm! ben bir tane C compıler yazmıştım, gcc, tavsiye ederim!

ALINTI II :

CK : Java hakkında ne düşünüyorsunuz?

RS : Nedir? aaa hatırladım bir ada değil mi?

R.Stallman'in konferans sırasında giyiminden tutun da tavırlarına insanlara olan tepkilerine kadar her an samimiyeti ve doğallığı o zamanlar çok dikkatimi çekmişti doğrusu...

ee nereye mi geliyoruz , hiiç işte bir anı ;) (umarım alıntılarımda yanlış bir anımsama yoktur, ee o zamanlarda ingilizce konusunda pek parlak değildim,yalnışım varsa lütfen düzeltin ;P)
gnu

Görüşler

0
conan
ben nasi kacirmistim salak gibi o gonferansi :)
0
cazz
FIT 4'dun de o yuzden ;)
0
conan
coook ozluom!
0
cazz
ben deeeeeeeeeeee
0
FZ
O esnada Sun Microsytems distribütörü olan bir Türk şirketinde çalışıyordum. Şirketteki bilgisayar mühendislerinden biri de (Boğaziçi Bilg. mezunu, parlak bir tip) senin yukarıda bahsettiğin etkinliğe gitmiş, gelmiş ve bizimle izlenimlerini paylaşmaya çalışıyordu. Bir ara ağzından şöyle bir cümle çıktı:

-H. Bey, yaw bu RMS denen adam çok enteresan, dedi ki 'onursuz bir şekilde zengin olacağıma tüm bilgisayar kariyerimi bırakır, gider bir lokantada garsonluk yapar, hayatımı kazanmaya çalışırım.' Ne kadar enteresan değil mi? Yani o kadar bilgili, zeki ve kendi alanında başarılı bir adamın böyle söylemesi.

Bunun üzerine ise şaşıran biz olmuştuk, yani arkadaşın şaşırmasına şaşırmıştık. Sonra ne mi oldu? Arkadaş şirketteki başarılı kariyerine devam etti ve bir süre sonra da yine bilgisayar mühendisi olan eşi ile birlikte ABD'ye gitti. Eminim şimdi daha da başarılı ve parlak bir şekilde çalışmalarını sürdürüyordur.
0
anonim
:( Bogazici Universitesi degil ITU, ayrica da soz konusu kisiyi tanidigim kadariyla, kesinlikle bu mevzuda bu şekilde yaklaşacak kişi değğğgildir.
0
FZ
Boğaziçi Üniversitesi'ndendi. Mevzuya yaklaşımı aynen bu şekilde idi. Böyle olduğuna dair en az bir şahit daha gösterebilirim ancak detay istiyorsan fz at ileriseviye nokta org adresine e-posta yollayabilirsin. Sen başka bir kişi ile karıştırıyor olabilirsin.
0
Challenger
O kişi belki de C/C++ biliyordur, hatta birçok yazılım geliştirmiştir ve hatta hatta çok iyi C/C++ biliyorum diye de geçiniyordur. Ama C/C++' ın UNIX' te doğduğunu ve UNIX' te geliştiğini ve UNIX ve C/C++' ın ayrılmaz parçalar olduğunu bilmiyor.

Hoş, Mayhoş.
0
anonim
o toplantıda bana ilk şaşkınlığı yine RS vermişti.
Biz amcamızı bekliyoruz, bu arada takım elbiseli bir takım kişilikler var ortamda ben de kot-kazak gitmişim ve içimden seni takmazlar burada burası
bayağı bir business kokuyor demiştim- ancak
o da ne! Richard Amca ayakta çorapla , üstüne tulum-süeter ile meydane geldi.
Benim ilk hayranlğımı ve merakımı uyandıran bu tarz oldu. Ye kürküm ye yerine , paylaş evladım paylaş! Özgür ol! Katıl!
(belli ki RS akşamleyin ayakkabılarını paylaşmış :)) işi şaka kısmı tabi!)

0
anonim
Bu java işini anlamadım?Java övülmüş mü sövülmüş mü?Java acık kaynaklı olarak dağıtılıyor.Yani ben java yı iyi bilirdim burda sövülüyormuş gibi geldi de o yüzden.Yanlış mı anladım acaba?
0
anonim
Stallman Java'ya laf etmis olabilir; o kadar olur artik ne de olsa adam C++ derleyici yazmis. Onun zamaninda yoktu Java Mava. Strastroup amcamiza sorsaniz Java'nin cikmasindan cok memnun.



Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

2003`ün ilk benchmarkı: derleyiciler kapışıyor :)

sundance

2003`ün ilk benchmarkı CoyoteGulch tarafından ia32 işlemciler üzerinde compilerları karşılaştırarak yapıldı.

Intel Fortran, Intel C/C++, GNU C/C++, SUN Java, IBM Java ve GNU gcj`nin katıldığı benchmark testinde birçok konu incelenmiş. Güzel bir okuma

(Ed: Benim en ilgimi çeken ise, ısrarla/inatla yıllardır hızlanmasını beklediğimiz Java`nın 1.31`den 1.4`e geçerken nerdeyse üçte bir hıza düşmesi. Öyleki Dual Pentium 3-600 makinada 1.3, Pentium4-2.8Ghz HT, makinada 1.4`ün koştuğu hızda koşuyor!. Diyoruz, ya hız önemli değil, hardware aşırı hızlandı, yalanmış, Java daha hızlı yavaşlıyor :))

Qt LGPL Oluyor

anonim

Nokia Qt'u satın aldığından beri Qt lisansının LGPL olabileceği telaffuz ediliyordu. Qt'un resmi sitesindeki açıklamaya göre bu beklenenden de çabuk gerçekleşiyor. Mart ayında çıkacak olan Qt 4.5 ile masaüstü ve gömülü platformlar için lisans seçenekleri arasına LGPL de eklenecek.

Linux masaüstünde önemli bir ağırlığı olan Qt'un Symbian portunun da hazırlanmakta olduğunu hatırlatalım. Ülkemizde hazırlanan Pardus Linux dağıtımı da Qt temelli olması nedeniyle bu gelişmeden, Linux ekosistemi oluşturma gücü açısından olumlu bir şekilde etkilenecektir.

Uludağ Pardus çıktı!

dfisek

Gaziantep Üniversitesi'nde düzenlenen Akademik Bilişim 2005 konferansında duyurulan ve katılımcılara dağıtılan Pardus Çalışan CD, Pardus Ulusal İşletim Sistemi'nin CD üzerinde çalışan sürümünü içeriyor. CD içerisinde ofis araçları (metin düzenleyici, hesap tablosu, sunum hazırlayıcı, vb.), İnternet araçları (tarayıcı, e-posta, sohbet, vb.), çokluortam ve grafik araçları (film oynatıcı, müzik çalar, vb.), oyunlar ve çok sayıda uygulama mevcut. [ Ulusal Dağıtım ]

Açık Kaynak Bildirgesi

loker

Açık kaynak kod bildirgesi imzalanmayı bekliyor. Karar mekanizmalarında özgür yazılımlarla ilgili kamuoyu baskısı oluşturabilmek açısından önemi büyük olan bildirge, üniversiteler, şirketler, gerçek kişiler tarafından imzalanmaya başladı...

İyi ki Doğdun GNU

tongucyumruk

Richard Stallman'ın biricik evladı GNU 20 yaşında. Bir Xerox yazıcının sorun çıkartmasıyla başlayıp bugün dünya tekellerine meydan okuyan GNU/Linux'un ortaya çıkmasına kadar uzanacak yolda atılan ilk adımın 20. yıldönümü. Sanıyorum Richard Stallman'ın GNU'yu insanlara ilk defa duyurduğu mesajını okumak için daha iyi bir gün olamaz.