Açık Kodlu Yazılım Venezuella'da da Gülümsüyor

0
everestk
Venezüella hükümeti aldığı bir kararla önümüzdeki iki yıl içinde kamu kuruluşlarında açık kaynak kodlu yazılımlar kullanılmaya başlanacağını açıkladı. Chavez bu konudaki niyetlerini birkaç ay önce açıklamıştı.
Venezüella hükümeti aldığı bir kararla önümüzdeki iki yıl içinde kamu kuruluşlarında açık kaynak kodlu yazılımlar kullanılmaya başlanacağını açıkladı. Chavez bu konudaki niyetlerini birkaç ay önce açıklamıştı.

Önümüzdeki üç ay içinde Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Başkan Chavez'e bir plan sunacak. Bu süre boyunca tüm bakanlıklar ihtiyaçları olan teknolojileri ve kendilerine gerekli eğitim kapsamını planlayacaklar ve bu planlar ilerleyen iki yıl içinde uygulamaya konacak.

Venezüella bu uygulaması ile Küba ve Brezilya gibi açık kaynak kodlu yazılımlar kullanan Latin Amerika ülkelerine katıldı. Bu ülkeler Microsoft gibi firmalara milyonlarca dolarlık lisans ücreti ödemiyorlar. Venezüella bu firmalara sadece 2004 yılında 7,5 milyon dolarlık kaynak aktarmış durumda.

Microsoft, Eğitim Bakanlığı ve okullara yaptığı bilgisayar bağışları neticesinde uzun dönemli anlaşmalar yapmış durumda ve bu dönem boyunca birçok kişi Microsoft ürünleri kullanmak zorunda kalacak. Venezülla'da şimdi en önemli sorunun, insanların alıştıkları fakat para ödemek zorunda oldukları yazılımları bırakıp ücretsiz yazılımlara yönelmelerini sağlama olduğu belirtiliyor.

Kaynak: http://solhaber.net/index.php?yazi=1670

Editörün Notu: Benzer bir haber için bakınız: Peru'lu bir milletvekilinden tüm dünyaya Serbest Yazılım Dersi
gnu

Görüşler

0
Tugal
VİVA VENEZUELLA VİVA CHAVEZ
hasta la victoria siempre!
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

OpenVista Çıktı

meddah

Sizin de benim gibi ilk aklınıza gelen Windows Vista'nin açık kodlu haliyse yazıyı okumaya devam etmenizi öneririm. :-)

Açık Kaynak Kodu Sigortası

gunebakan

2003 yılında Cisco'nun alt kuruluşu olan Linksys firmasına WRT54G kablosuz erişim noktası firmware yazılımda GPL lisanslı kod kullanıp daha sonra yazdıkları kodu tekrar açık halde sunmadıkları için Free Software Foundation avukatları tarafından soruşturma açılmıştı.

Özgür yazılım/Açık kaynak misyonerliği

roktas

Raelyanlar ve Solara'cılardan sonra Bill Gates de atladı uçağına, dayandı kapımıza :-) Peki, kalplere keder veren soru: "biz" ne yapmalıyız? Bakın Ubuntu'yu da çıkaran Canonical Ltd. özgür yazılımın yaygınlaşması misyonuyla neler yapıyor? "HaydiAçıkYazılıma"/ "Goopensource" projesi Güney Afrika havalisinde özgür yazılımın özellikle bilişim profesyoneli olmayanlar nezdinde bir "farkındalık" kazanmasını hedefliyor. Bu kapsamda yürütülen faaliyetler arasında en dikkat çekeni Windows®'da çalışan muhtelif özgür yazılımların derlendiği bir AçıkCD dağıtımı. Dip not: Öğretmenlere dağıtılacak bundle'lar her ne olacaksa böyle birşeyi de araya sıkıştırmak için lobi faaliyeti yürütmek de yarar var.

Fransa'da Liselilere Özgür Yazılımlı USB Bellek

Tristan

news.yahoo.com adresinde yer alan habere göre Fransa'da lise öğrencilerine içinde Açık Kaynak Kodlu yazılımların bulunduğu USB bellek dağıtılacak

Belleklerde, Firefox, Thunderbir, Openoffice gibi Açık Kaynak dünyasının gözde yazılımları bulunacak

Beleş yazılımlara hayır !

sundance

Şaşırdınız değil mi ? En azından ilginizi çektim, fazlamesai'de beleş yazılımlara hayır gibi bir makale beklemiyordunuz herhalde ?

Beleş yazılımlara hayır, serbest yazılımlara sonuna kadar evet. Nasıl biraz daha aklınız karıştı mı ? Basitçe söylemek gerekirse kullanıcıların gözünde yazılımlar için para ödemeyi "gereksiz" veya "enayilik" olarak gören zihniyete hayır demek istediğim.