Açık Kodlu Yazılım Venezuella'da da Gülümsüyor

0
everestk
Venezüella hükümeti aldığı bir kararla önümüzdeki iki yıl içinde kamu kuruluşlarında açık kaynak kodlu yazılımlar kullanılmaya başlanacağını açıkladı. Chavez bu konudaki niyetlerini birkaç ay önce açıklamıştı.
Venezüella hükümeti aldığı bir kararla önümüzdeki iki yıl içinde kamu kuruluşlarında açık kaynak kodlu yazılımlar kullanılmaya başlanacağını açıkladı. Chavez bu konudaki niyetlerini birkaç ay önce açıklamıştı.

Önümüzdeki üç ay içinde Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Başkan Chavez'e bir plan sunacak. Bu süre boyunca tüm bakanlıklar ihtiyaçları olan teknolojileri ve kendilerine gerekli eğitim kapsamını planlayacaklar ve bu planlar ilerleyen iki yıl içinde uygulamaya konacak.

Venezüella bu uygulaması ile Küba ve Brezilya gibi açık kaynak kodlu yazılımlar kullanan Latin Amerika ülkelerine katıldı. Bu ülkeler Microsoft gibi firmalara milyonlarca dolarlık lisans ücreti ödemiyorlar. Venezüella bu firmalara sadece 2004 yılında 7,5 milyon dolarlık kaynak aktarmış durumda.

Microsoft, Eğitim Bakanlığı ve okullara yaptığı bilgisayar bağışları neticesinde uzun dönemli anlaşmalar yapmış durumda ve bu dönem boyunca birçok kişi Microsoft ürünleri kullanmak zorunda kalacak. Venezülla'da şimdi en önemli sorunun, insanların alıştıkları fakat para ödemek zorunda oldukları yazılımları bırakıp ücretsiz yazılımlara yönelmelerini sağlama olduğu belirtiliyor.

Kaynak: http://solhaber.net/index.php?yazi=1670

Editörün Notu: Benzer bir haber için bakınız: Peru'lu bir milletvekilinden tüm dünyaya Serbest Yazılım Dersi
gnu

Görüşler

0
Tugal
VİVA VENEZUELLA VİVA CHAVEZ
hasta la victoria siempre!
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

2003`ün ilk benchmarkı: derleyiciler kapışıyor :)

sundance

2003`ün ilk benchmarkı CoyoteGulch tarafından ia32 işlemciler üzerinde compilerları karşılaştırarak yapıldı.

Intel Fortran, Intel C/C++, GNU C/C++, SUN Java, IBM Java ve GNU gcj`nin katıldığı benchmark testinde birçok konu incelenmiş. Güzel bir okuma

(Ed: Benim en ilgimi çeken ise, ısrarla/inatla yıllardır hızlanmasını beklediğimiz Java`nın 1.31`den 1.4`e geçerken nerdeyse üçte bir hıza düşmesi. Öyleki Dual Pentium 3-600 makinada 1.3, Pentium4-2.8Ghz HT, makinada 1.4`ün koştuğu hızda koşuyor!. Diyoruz, ya hız önemli değil, hardware aşırı hızlandı, yalanmış, Java daha hızlı yavaşlıyor :))

GTK Sözlük 2.0

anonim

Uzun süredir bir değişiklik yapılmayan gtksozluk, 2.0 sürümü ile oldukça değişerek geri döndü. Bu sürüm en önemli gelişme GNOME kitaplıkları kullanılmadan sadece GTK2 kitaplığı kullanılarak yazıldı. Görüntüsü değiştirildi. Araması oldukça hızlandı. Uygulama ve ekran görüntüsü www.linuxprogramlama.com adresinde bulunmaktadır.

.Net ve Shared Source

elrond

Bu haberi gün içinde verip Türkiye` de hep beraber bir ilk olmak isterdim ama malesef zaman bulamadım mecburen fazlamesai`ye kaldı.
Microsoft .Net ürün yelpazesinden bazılarının kaynak kodlarını açıklıyor. Konseptin adı `Microsoft shared Code CLI implementation`

Yeni bir Proje: FlashB2B

huseyin

http://www.turquaz.com/flashb2b/

FlashB2B dokümanlar ve/veya protokoller arasında geçişi sağlayarak iki farklı sistemin veya işletmenin birbirleriyle iletişim kumasını sağlar.

Aslen Sabancı Üniversitesi 'nde okuyan öğrencilerin bitirme projesi olarak hazırladığı program, IBM Linux yarışması için baştan yazıldı. Yukarıda linki verilen adresten indirebilirsiniz.

.NET İçin C Derleyici

lifesdkver0_1

C ile .NET uygulamaları geliştirmek için atılan adımların meyvaları alınmaya başlanmış. Yazdığınız C kodunu .NET'in IL (Intermediate Language) bytecode'una çeviren ve en önemlisi, iş gören bir C derleyicisine bu adresten ulaşabilirsiniz.

[FlameWarsON] Eh, devir bytecode devriyken; üst seviye uygulamalar için C'ye kimin ne ihtiyacı var? [/FlameWarsOFF]