Açık Kodlu Yazılım Venezuella'da da Gülümsüyor

0
everestk
Venezüella hükümeti aldığı bir kararla önümüzdeki iki yıl içinde kamu kuruluşlarında açık kaynak kodlu yazılımlar kullanılmaya başlanacağını açıkladı. Chavez bu konudaki niyetlerini birkaç ay önce açıklamıştı.
Venezüella hükümeti aldığı bir kararla önümüzdeki iki yıl içinde kamu kuruluşlarında açık kaynak kodlu yazılımlar kullanılmaya başlanacağını açıkladı. Chavez bu konudaki niyetlerini birkaç ay önce açıklamıştı.

Önümüzdeki üç ay içinde Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Başkan Chavez'e bir plan sunacak. Bu süre boyunca tüm bakanlıklar ihtiyaçları olan teknolojileri ve kendilerine gerekli eğitim kapsamını planlayacaklar ve bu planlar ilerleyen iki yıl içinde uygulamaya konacak.

Venezüella bu uygulaması ile Küba ve Brezilya gibi açık kaynak kodlu yazılımlar kullanan Latin Amerika ülkelerine katıldı. Bu ülkeler Microsoft gibi firmalara milyonlarca dolarlık lisans ücreti ödemiyorlar. Venezüella bu firmalara sadece 2004 yılında 7,5 milyon dolarlık kaynak aktarmış durumda.

Microsoft, Eğitim Bakanlığı ve okullara yaptığı bilgisayar bağışları neticesinde uzun dönemli anlaşmalar yapmış durumda ve bu dönem boyunca birçok kişi Microsoft ürünleri kullanmak zorunda kalacak. Venezülla'da şimdi en önemli sorunun, insanların alıştıkları fakat para ödemek zorunda oldukları yazılımları bırakıp ücretsiz yazılımlara yönelmelerini sağlama olduğu belirtiliyor.

Kaynak: http://solhaber.net/index.php?yazi=1670

Editörün Notu: Benzer bir haber için bakınız: Peru'lu bir milletvekilinden tüm dünyaya Serbest Yazılım Dersi
gnu

Görüşler

0
Tugal
VİVA VENEZUELLA VİVA CHAVEZ
hasta la victoria siempre!
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Debian; keyif mi, bela mı ?

sundance

Şimdiye kadar yaklaşık 20 Unix varyantı kullanmış birisi olarak, son kullandığım dağıtım hakkında bir şeyler yazmasam rahat edemezdim :) FM`de m1a2'nin Debian Kurulumu 1 ve 2 yazılarından sonra birilerinin de yorum babında bir yazı yazması şarttı.
Yaklaşık üç haftadır, Debian kullanıyorum...

seul.org

seaquest

Uzaktan eğitim gitgide hayatımızdaki yerini almakta. Uzaktan eğitimde serbest yazılım temelli bilişim teknolojileri kullanıldığı kadar(örnek: dil.metu.edu.tr) yakın eğitimde de bilişim teknolojileri ve serbest yazılım kullanımı gitgide artmakta.(örnek eğitimde linux çalışmaları). Haberdar etmek istediğim çalışma ise: seul.org. Amacı eğitimde kullanılabilecek yazılımların Linux ortamında GPL olarak üretimini, Linux okul masaüstü olarak kullanımının artırılmasını ve karşılaştırma(advocacy) dökümanları hazırlanmasını organize etmek. Aylık haber bültenleri ile dünyadaki uygulamalar hakkında da bilgi veriyorlar. Sektörden olanların takip etmesinde yarar var.

Özgür Yazılım Para ve Müşteri ile Buluşuyor

FZ

Özgür (Bedava?) Terminaller

The Linux Terminal Server Project isimli proje pek çok kişinin yıllar önce çözülmüş olduğunu düşündüğü bir problemi - kullanıcıların merkezi bir bilgisayar sistemine bağlanması - problemini çözüyor. Hey! PC'ler Mainframe'leri öldürmemiş miydi?

Bugün bile, pek çok kurumun asıl yükünü uzakta bir yerde bulunan bilgi işleme merkezleri çekiyor. Bilgi girişi için tuşlara teker teker basmak henüz otomatikleştirilemedi, insan emeğine yoğun bir şekilde ihtiyaç duyuyor ve bir çift gözle ele sahip olan canlılar PC-oid makinalara alıştıkları için de epey pahalıya patlıyor. Kullanıcıların masalarının üzerinde duran bu canavarların maliyetinin aşağı çekilmesi bir şirketin finansal durumunda hatırı sayılır bir iyileşmeye yol açabilir.

Eric Raymond ve Open-Source Camiası

SHiBuMi

Eric Raymond, "open-source nedir ne değildir" i öğrenmek isteyen herkesin ilk tanışması gereken isimlerden birisi. Kendisi open-source haraketinin "kurucu baba"larından birisi ve bana göre bu oluşumu yönlendirirken aynı zamanda oluşum hakkında en sağlam ve tutarlı fikirlere sahip olan kişi. "The Cathedral And Bazaar" isimli hem elektronik ortamda hem de basılı medyada yayınlanan kitabı ise "hacker"lar ve "programcı"lar için önemli bir fikir kaynağı. Hem bu kitaba, hem de Raymond'un kişisel web sitesine ulaşabileceğiniz adres: www.tuxedo.org/~esr/writings/cathedral-bazaar/. Kitabın haricinde "Hacker FAQ" bölümünü de mutlaka okumanızı tavsiye ederim, bir hacker olmayı düşünmüyorsanız bile, sanal dünyada bir kullanıcı olmaktan öteye geçip geliştirici olmaya başlayabilmeniz için öğrenmeniz gerekenler ve sahip olmanız/edinmeniz gereken nitelikler çok usta bir üslupla özetlenmiş.

Bilim İçin Yazılım Hırsızlığı Yapılabilir!

tongucyumruk

Geçenlerde büyük bir üniversitemizde, alanında önemli bir bilim insanı olan bir hocamızın dersine girdim. İlk ders olmasından mütevellit dersin işleyişi hakkında biraz ön bilgi vererek başladı. Bir süre sonra, konu dönem boyunca verilecek ödevlere geldi. Ödevlerin MuPAD veya Mathematica yazılımları ile hazırlanarak teslim edilmesi gerekiyordu.