OpenMoko: Dünyanın ilk özgür mobil iletişim platformu!

0
sleytr
GNU/Linux ve diğer bir çok özgür yazılım kullanılarak geliştirilen OpenMoko, hem donanım hem de yazılım açısından özgür bir platform vaad ediyor. Ve bu platformun vücut bulduğu ilk cihaz olan Neo1973 dünyanın ilk özgür cep telefonu olarak sonbaharda marketlerdeki yerini almaya hazırlanıyor. Tabi cihazın geliştirici sürümüne sahip olup kendi telefonunu doyasıya hacklemek için sabırsızlananlar ya da son üründe kendi payınında olmasını isteyenler Mart ayında satılmaya başlanacak geliştirici sürümünü 350 USD karşılığında edinebilirler.
Tayvanlı bilgisayar ve tüketici elektroniği üreticisi FIC Inc. tarafından geliştirilen dokunmatik ekranlı bir cihaz olan Neo1973 adını cep telefonunun mucidi olan Dr. Marty Cooper 'ın icadıyla ilk konuşmasını yaptığı 1973 yılından alıyor.

Aşağıdaki listeden de anlaşılabileceği üzere Neo1973, WiFi, EDGE ve 3G gibi artık birçok smartphone modelde görmeye alıştığımız bağlantı özelliklerinden yoksun. Buna rağmen AGPS, Bluetooth 2.0, USB host fonkisyonu gibi donanım özelliklerine ek olarak tam anlamıyla açık bir platform olması sayesinde sırf yazılım terfisi için yeni telefon almaktan artık bıkmış birçok kişinin tercihi olacaktır.

Dilerim OpenMoko platformu çevresinde yeterli müşteri ve geliştirici kitlesini toplar ve böylece birkaç yıl içerisinde farklı ihtiyaçları karşılayabilecek çeşitlilikte özgür ve yetenekli mobil cihazlar piyasada boy göstermeye başlar.

FIC Neo1973:
* 120.7 x 62 x 18.5 (mm)
* 2.8" VGA (480x640) TFT Screen
* Samsung s3c2410 SoC @ 266 MHz
* Global Locate AGPS chip
* Ti GPRS (2.5G not EDGE)
* Unpowered USB 1.1
* Touchscreen
* micro-sd slot
* 2.5mm audio jack
* 2 additional buttons
* 1200 mAh battery (charged over USB)
* 128 MB SDRAM
* 64 MB NAND Flash
* Bluetooth (2.0)

OpenEmbeded ile geliştirilen OpenMoko Linux Dağıtımının temel bileşenleri:
* Linux 2.6.17.14
* gcc 4.1.1
* binutils 2.17.50.0.5
* glibc 2.4
* Xorg 7.1
* glib 2.6.4
* gtk 2.6.10
* dbus 0.9
* eds
* lpkg paket yöneticisi
Bağlantılar Portal: http://www.openmoko.org/
Wiki: http://wiki.openmoko.org/
SVN : http://svn.openmoko.org/ http://svnweb.openmoko.org/
Bugzilla: http://bugzilla.openmoko.org/
gnu

Görüşler

0
sleytr
OpenMoko Neologics, OpenMoko platformunun ve getirdiği yeniliklerin anlatıldığı bir sunum. PDF, 3.4mb
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni bir Proje: FlashB2B

huseyin

http://www.turquaz.com/flashb2b/

FlashB2B dokümanlar ve/veya protokoller arasında geçişi sağlayarak iki farklı sistemin veya işletmenin birbirleriyle iletişim kumasını sağlar.

Aslen Sabancı Üniversitesi 'nde okuyan öğrencilerin bitirme projesi olarak hazırladığı program, IBM Linux yarışması için baştan yazıldı. Yukarıda linki verilen adresten indirebilirsiniz.

Apache arayı açmaya başladı

sundance

Her ay olduğu gibi bu ay da Netcraft Web Sunucuları Raporu açıklandı.

28,669,939 Web Sunucusu`nun istemlere cevap vermesi şeklinde yapılan araştırmada Apache`nin %60.25 olan popülaritesini %62.55`e taşıdığı, bunun yanında Microsoft IIS'in %0.89luk bir artışla %20.64`e, Iplanet(Sun&Netscape)`inse %6.7`e ulaştığı gözlemlendi.

Bu arada oldukça yetenekli Apache 2.0 Beta'nın da lansmanı yapıldı.

Açık Kodlu Yazılım Venezuella'da da Gülümsüyor

everestk

Venezüella hükümeti aldığı bir kararla önümüzdeki iki yıl içinde kamu kuruluşlarında açık kaynak kodlu yazılımlar kullanılmaya başlanacağını açıkladı. Chavez bu konudaki niyetlerini birkaç ay önce açıklamıştı.

Nessus Kaynak Kodlarını Kapatacak

anonim

Geçen Çarsamba günü yapılan açıklama ile Renaud Deraison(nessus gelistiricisi) "zayıflık tarayıcısı" Nessus'un 3.0 sürümünden itibaren GPL lisansı ile dağıtılmayacagını açıkladı.

Sebep ise GPL lisanslamanın iki tarafı keskin kılıcı.

Özgür Flash: Gnash

tongucyumruk

Macromedia Flash Player'ın GNU/Linux sürümü hakkında uzun zamandır çok çeşitli şikayetler vardı. Yavaş olması, ses sistemiyle ilgili sorunları ve olmadık zamanlarda web tarayıcının çökmesine sebep olabilmesi bu problemlerden sadece bazıları. Özgür yazılım kullanıcılarının çığlığını duyan FSF PubSoft'un da katkılarıyla GNash Projesini duyurdu.