OpenMoko: Dünyanın ilk özgür mobil iletişim platformu!

0
sleytr
GNU/Linux ve diğer bir çok özgür yazılım kullanılarak geliştirilen OpenMoko, hem donanım hem de yazılım açısından özgür bir platform vaad ediyor. Ve bu platformun vücut bulduğu ilk cihaz olan Neo1973 dünyanın ilk özgür cep telefonu olarak sonbaharda marketlerdeki yerini almaya hazırlanıyor. Tabi cihazın geliştirici sürümüne sahip olup kendi telefonunu doyasıya hacklemek için sabırsızlananlar ya da son üründe kendi payınında olmasını isteyenler Mart ayında satılmaya başlanacak geliştirici sürümünü 350 USD karşılığında edinebilirler.
Tayvanlı bilgisayar ve tüketici elektroniği üreticisi FIC Inc. tarafından geliştirilen dokunmatik ekranlı bir cihaz olan Neo1973 adını cep telefonunun mucidi olan Dr. Marty Cooper 'ın icadıyla ilk konuşmasını yaptığı 1973 yılından alıyor.

Aşağıdaki listeden de anlaşılabileceği üzere Neo1973, WiFi, EDGE ve 3G gibi artık birçok smartphone modelde görmeye alıştığımız bağlantı özelliklerinden yoksun. Buna rağmen AGPS, Bluetooth 2.0, USB host fonkisyonu gibi donanım özelliklerine ek olarak tam anlamıyla açık bir platform olması sayesinde sırf yazılım terfisi için yeni telefon almaktan artık bıkmış birçok kişinin tercihi olacaktır.

Dilerim OpenMoko platformu çevresinde yeterli müşteri ve geliştirici kitlesini toplar ve böylece birkaç yıl içerisinde farklı ihtiyaçları karşılayabilecek çeşitlilikte özgür ve yetenekli mobil cihazlar piyasada boy göstermeye başlar.

FIC Neo1973:
* 120.7 x 62 x 18.5 (mm)
* 2.8" VGA (480x640) TFT Screen
* Samsung s3c2410 SoC @ 266 MHz
* Global Locate AGPS chip
* Ti GPRS (2.5G not EDGE)
* Unpowered USB 1.1
* Touchscreen
* micro-sd slot
* 2.5mm audio jack
* 2 additional buttons
* 1200 mAh battery (charged over USB)
* 128 MB SDRAM
* 64 MB NAND Flash
* Bluetooth (2.0)

OpenEmbeded ile geliştirilen OpenMoko Linux Dağıtımının temel bileşenleri:
* Linux 2.6.17.14
* gcc 4.1.1
* binutils 2.17.50.0.5
* glibc 2.4
* Xorg 7.1
* glib 2.6.4
* gtk 2.6.10
* dbus 0.9
* eds
* lpkg paket yöneticisi
Bağlantılar Portal: http://www.openmoko.org/
Wiki: http://wiki.openmoko.org/
SVN : http://svn.openmoko.org/ http://svnweb.openmoko.org/
Bugzilla: http://bugzilla.openmoko.org/
gnu

Görüşler

0
sleytr
OpenMoko Neologics, OpenMoko platformunun ve getirdiği yeniliklerin anlatıldığı bir sunum. PDF, 3.4mb
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GNU 22 Yaşında...

darkhunter

"FM tarihinde bugün" de tongucyumruk'un 2003 yılında geçtiği haber gözüme çarptı... Tekrar hatırlamakta fayda var : Xerox , Stallman, ve GNU...
İyiki doğdun GNU !

Haber Turu

Nightwalker

Dünya aslında sandığımızdan hızlı dönüyor. Bütün bu koşuşturmacanın arasında tek tek bütün haberleri takip etmek mümkün değil. Ben de bunun için, Conan biraderden ilham alarak bir haber turu yapmaya karar verdim. Haber Başlıkları : Güvenlik Duvarınızın Sesi Nasıl Geliyor, Yeni Başlayanlara Hazır Linux: Cobind, Bilişim Yaz Kampı, Momentler yardımıyla Optik Karakter Tanıma, Türkçe GPL Wiki Yazılımı : Wiksis, Açık Kodda İş Bulmak. Ayrıntılar içeride...

Open Source camiasından .NET klonu!

elrond

Beklenen oldu. Pazar günü open source fanları Microsoft .NET servislerini re-produce etmek için ilk adımı attıklarını duyurdular. Bu sayede insanlar .NET teknolojilerini Microsoft' a bağlı kalmadan kullanabilecekler. Bu girişimin önümüzdeki yıllarda .NET servislerinin önemini ve popülerliğini arttıracağı düşünülüyor. Microsoft .NET ile bir takım network ve groupware servislerini (adressbook,calender vs..) satmayı düşünüyordu. .NET klonu 2 compenent içeriyor. MONO ve DotGNU.

%100 Özgür Yayıncılık Mümkün

butch

newsforge.com'da yayınlanan bu makale, web sitesinden, dizgisine her alanda sadece Özgür Yazılım araçları kullanan bir yayınevinin hikayesini anlatıyor.

Makale, ülkemizde özellikle E-dergi yayını yapanlar tarafından oldukça benimsenen Scribus'un geldiği yerin de önemli bir göstergesi.

Kaynak: /.

Bitkeeper Bitti

wetware

Bir süre önce Linux'un geliştirilmesinde BitKeeper adlı kaynak kontrol programı kullanılmaya başlanmıştı. Bitkeeper özgür değildi. (Yani free speech'teki gibi bir free yoktu)

Ama özgür yazılım/Açık Kaynak kod projeleri için bedavaydı. (free beer'da oldugu gibi)