OpenMoko: Dünyanın ilk özgür mobil iletişim platformu!

0
sleytr
GNU/Linux ve diğer bir çok özgür yazılım kullanılarak geliştirilen OpenMoko, hem donanım hem de yazılım açısından özgür bir platform vaad ediyor. Ve bu platformun vücut bulduğu ilk cihaz olan Neo1973 dünyanın ilk özgür cep telefonu olarak sonbaharda marketlerdeki yerini almaya hazırlanıyor. Tabi cihazın geliştirici sürümüne sahip olup kendi telefonunu doyasıya hacklemek için sabırsızlananlar ya da son üründe kendi payınında olmasını isteyenler Mart ayında satılmaya başlanacak geliştirici sürümünü 350 USD karşılığında edinebilirler.
Tayvanlı bilgisayar ve tüketici elektroniği üreticisi FIC Inc. tarafından geliştirilen dokunmatik ekranlı bir cihaz olan Neo1973 adını cep telefonunun mucidi olan Dr. Marty Cooper 'ın icadıyla ilk konuşmasını yaptığı 1973 yılından alıyor.

Aşağıdaki listeden de anlaşılabileceği üzere Neo1973, WiFi, EDGE ve 3G gibi artık birçok smartphone modelde görmeye alıştığımız bağlantı özelliklerinden yoksun. Buna rağmen AGPS, Bluetooth 2.0, USB host fonkisyonu gibi donanım özelliklerine ek olarak tam anlamıyla açık bir platform olması sayesinde sırf yazılım terfisi için yeni telefon almaktan artık bıkmış birçok kişinin tercihi olacaktır.

Dilerim OpenMoko platformu çevresinde yeterli müşteri ve geliştirici kitlesini toplar ve böylece birkaç yıl içerisinde farklı ihtiyaçları karşılayabilecek çeşitlilikte özgür ve yetenekli mobil cihazlar piyasada boy göstermeye başlar.

FIC Neo1973:
* 120.7 x 62 x 18.5 (mm)
* 2.8" VGA (480x640) TFT Screen
* Samsung s3c2410 SoC @ 266 MHz
* Global Locate AGPS chip
* Ti GPRS (2.5G not EDGE)
* Unpowered USB 1.1
* Touchscreen
* micro-sd slot
* 2.5mm audio jack
* 2 additional buttons
* 1200 mAh battery (charged over USB)
* 128 MB SDRAM
* 64 MB NAND Flash
* Bluetooth (2.0)

OpenEmbeded ile geliştirilen OpenMoko Linux Dağıtımının temel bileşenleri:
* Linux 2.6.17.14
* gcc 4.1.1
* binutils 2.17.50.0.5
* glibc 2.4
* Xorg 7.1
* glib 2.6.4
* gtk 2.6.10
* dbus 0.9
* eds
* lpkg paket yöneticisi
Bağlantılar Portal: http://www.openmoko.org/
Wiki: http://wiki.openmoko.org/
SVN : http://svn.openmoko.org/ http://svnweb.openmoko.org/
Bugzilla: http://bugzilla.openmoko.org/
gnu

Görüşler

0
sleytr
OpenMoko Neologics, OpenMoko platformunun ve getirdiği yeniliklerin anlatıldığı bir sunum. PDF, 3.4mb
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bana lisansını göster!

anonim

Eğer bir işletim sistemi (misal GNU/Linux) kullanıyor ya da pazarlıyorsanız GPL doğal olarak çok uygun bir seçim olarak gözükmekte ama aynı şeyi kullandığımız uygulamalar için de söylemek mümkün müdür?

Ünlü Berkeley DB geliştiricilerinden Mike Olson son makalesinde lisans modellerine farklı bir açıdan yaklaşıyor.

`Open Source´ nelere kadir...

butch

Blender'ın open source olması yolunda önemli adımlar atıldığından daha önce bahsetmiştik. Amaç bir "Blender Vakfı" kurulması ve bundan sonra blender'ın açık kodlu olarak geliştirilmesiydi. Fakat bunun için 100.000 dolar toplanması gerekiyordu. 7 Eylül'de http://www.blender3d.com 'da yapılan açıklamaya göre toplanması hedeflenen miktar tamamlanmış. Yani çok yakında GPL lisanslı Blender'a kavuşacağız. Görün bakın "Open Source " nelere kadir.

Syllable 0.6.1

Titus

Özgür yazılıma gönül veren geliştiricilerin sayısının artmasına paralel olarak açık kaynak kodlu işletim sistemlerinin sayısı da artıyor. Syllable da bu sistemlerden birisi.

Hızı ve kullanım kolaylığı ile kullanıcının başını döndüren Syllable'ın tek dezavantajı hala geliştirme aşamasında olduğu için çoğu uygulamada yetersiz kalmasıdır. Detaylı özelliklerini inceledikten sonra mevcut dağıtımınıza alternatif olarak düşünebilirsiniz.

GPL Hayallerimizin de Ötesinde

sundance

Serbest yazılımlar konusunda hep anlaşılamayan şey, nasıl olup da bu adamların hayatta kaldığıdır. Düşünsenize 9-6 işe gidip gelen yine de iki yakası biraraya gelmeyen insanların dünyasında nasıl olup da bedavaya program yazan insanlar yaşamlarını sürdürebilirler ki ?

Tahmin edemeyeceğiniz kadar iyimser bir şekilde ;)

Beleş yazılımlara hayır !

sundance

Şaşırdınız değil mi ? En azından ilginizi çektim, fazlamesai'de beleş yazılımlara hayır gibi bir makale beklemiyordunuz herhalde ?

Beleş yazılımlara hayır, serbest yazılımlara sonuna kadar evet. Nasıl biraz daha aklınız karıştı mı ? Basitçe söylemek gerekirse kullanıcıların gözünde yazılımlar için para ödemeyi "gereksiz" veya "enayilik" olarak gören zihniyete hayır demek istediğim.