OpenMoko: Dünyanın ilk özgür mobil iletişim platformu!

0
sleytr
GNU/Linux ve diğer bir çok özgür yazılım kullanılarak geliştirilen OpenMoko, hem donanım hem de yazılım açısından özgür bir platform vaad ediyor. Ve bu platformun vücut bulduğu ilk cihaz olan Neo1973 dünyanın ilk özgür cep telefonu olarak sonbaharda marketlerdeki yerini almaya hazırlanıyor. Tabi cihazın geliştirici sürümüne sahip olup kendi telefonunu doyasıya hacklemek için sabırsızlananlar ya da son üründe kendi payınında olmasını isteyenler Mart ayında satılmaya başlanacak geliştirici sürümünü 350 USD karşılığında edinebilirler.
Tayvanlı bilgisayar ve tüketici elektroniği üreticisi FIC Inc. tarafından geliştirilen dokunmatik ekranlı bir cihaz olan Neo1973 adını cep telefonunun mucidi olan Dr. Marty Cooper 'ın icadıyla ilk konuşmasını yaptığı 1973 yılından alıyor.

Aşağıdaki listeden de anlaşılabileceği üzere Neo1973, WiFi, EDGE ve 3G gibi artık birçok smartphone modelde görmeye alıştığımız bağlantı özelliklerinden yoksun. Buna rağmen AGPS, Bluetooth 2.0, USB host fonkisyonu gibi donanım özelliklerine ek olarak tam anlamıyla açık bir platform olması sayesinde sırf yazılım terfisi için yeni telefon almaktan artık bıkmış birçok kişinin tercihi olacaktır.

Dilerim OpenMoko platformu çevresinde yeterli müşteri ve geliştirici kitlesini toplar ve böylece birkaç yıl içerisinde farklı ihtiyaçları karşılayabilecek çeşitlilikte özgür ve yetenekli mobil cihazlar piyasada boy göstermeye başlar.

FIC Neo1973:
* 120.7 x 62 x 18.5 (mm)
* 2.8" VGA (480x640) TFT Screen
* Samsung s3c2410 SoC @ 266 MHz
* Global Locate AGPS chip
* Ti GPRS (2.5G not EDGE)
* Unpowered USB 1.1
* Touchscreen
* micro-sd slot
* 2.5mm audio jack
* 2 additional buttons
* 1200 mAh battery (charged over USB)
* 128 MB SDRAM
* 64 MB NAND Flash
* Bluetooth (2.0)

OpenEmbeded ile geliştirilen OpenMoko Linux Dağıtımının temel bileşenleri:
* Linux 2.6.17.14
* gcc 4.1.1
* binutils 2.17.50.0.5
* glibc 2.4
* Xorg 7.1
* glib 2.6.4
* gtk 2.6.10
* dbus 0.9
* eds
* lpkg paket yöneticisi
Bağlantılar Portal: http://www.openmoko.org/
Wiki: http://wiki.openmoko.org/
SVN : http://svn.openmoko.org/ http://svnweb.openmoko.org/
Bugzilla: http://bugzilla.openmoko.org/
gnu

Görüşler

0
sleytr
OpenMoko Neologics, OpenMoko platformunun ve getirdiği yeniliklerin anlatıldığı bir sunum. PDF, 3.4mb
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GPL 3. sürümün ilk taslağı yayınlandı

wizzyfx

Yaklaşık 15 yıldır kullandığımız GPL lisansının 3. sürümününün ilk taslağı yayınlandı.

Burada inceleyebilirsiniz.

G-NUT Projesi İlk Meyvesini Verdi

exalted

GNU Türkçe Çeviri Projesi (G-NUT) dün itibariyle www.gnu.org'un anasayfasını türkçe olarak yayımlamış bulunmaktadır. Henüz çok etkili, hızlı ya da "harika" çalış(a)mıyoruz, ancak zamanla düzene gireceğini umuyorum.

Open Source camiasından .NET klonu!

elrond

Beklenen oldu. Pazar günü open source fanları Microsoft .NET servislerini re-produce etmek için ilk adımı attıklarını duyurdular. Bu sayede insanlar .NET teknolojilerini Microsoft' a bağlı kalmadan kullanabilecekler. Bu girişimin önümüzdeki yıllarda .NET servislerinin önemini ve popülerliğini arttıracağı düşünülüyor. Microsoft .NET ile bir takım network ve groupware servislerini (adressbook,calender vs..) satmayı düşünüyordu. .NET klonu 2 compenent içeriyor. MONO ve DotGNU.

Yavaş Yavaş Olması Gerekenler

sundance

Hatırlıyorum da bundan 10 yıl kadar önce adam gibi bir C compiler almak icin $400-500 gibi paralar veriliyordu.
Şimdi ise işletim sistemleri bile bedava.

Peki oyunun başka hangi kuralları değişiyor ?

Open Source Efficiency

anonim

Fazla mesai'de pek böyle kişisel taleplerin olmadığını biliyorum ama bu sorumu ancak fazla mesai sakinleri cevaplayabilir diye düşündüm? Yani sorumun cevabı sadece sizde. Şimdi sorun şu: Open source economic efficiency konusunda bir rapor yazıyorum ve yazdığım bu raporda bağımsız kaynakların 1997'den beri yaptığı objektif kriterlere dayanan (open source olmayanlarla) karşılaştırmalarını arıyorum. Hani cnet'in yaptığı testler var ya, onlar gibi. Ama az kaynağa ulaşabiliyorum ve hangisinin güvenilir olduğundan emin değilim. Bu konuda fazla mesai sakinlarinden yardım isterim. Şimdiden teşekkürler.