Uludağ Pardus çıktı!

0
dfisek
Gaziantep Üniversitesi'nde düzenlenen Akademik Bilişim 2005 konferansında duyurulan ve katılımcılara dağıtılan Pardus Çalışan CD, Pardus Ulusal İşletim Sistemi'nin CD üzerinde çalışan sürümünü içeriyor. CD içerisinde ofis araçları (metin düzenleyici, hesap tablosu, sunum hazırlayıcı, vb.), İnternet araçları (tarayıcı, e-posta, sohbet, vb.), çokluortam ve grafik araçları (film oynatıcı, müzik çalar, vb.), oyunlar ve çok sayıda uygulama mevcut. [ Ulusal Dağıtım ]
gnu

Görüşler

0
conan
iste bu guzel bi haber :D
0
sametc
Peki asıl Ulusal linux ne zaman cıkıcak ?...

bu guzel haber super ;) ey halkım yerel guvenilir linuxumuz artık var ;).
0
resilence
pardus, asılın betası :)
0
resilence
yani bu ilk çıkan beta, yazın ortalarına doğru 1.0 kararlı hedefleniyor...
0
bm
Daha bakamadim, indiriyorum ama bu arada siteye baktim. Uc bes sey soyleyeyim:

- O hayvana pardus dendigini unutmustum ben. Iyi olmus o isim. Kim bulduysa tesekkurler.

- Ana yenilik comar gibi gozukuyor ama comar belgelerindan cok birsey anlayamadim. Bir iki ornek fena olmaz. Bu konunun arastirilmamis bir konu aldugunu da zannetmiyorum, bir kaynakca da fena olmazdi.

- Yukarki yorumlarda ve ara sira FM'de bahsedilen 'guvenilirlik' kismindan sitede bahsedildigine rastlamadim. Dagitilan butun kod bir murakabeden mi geciyor? Yahut guvenilir/guvenilmez paketler bir sekilde ayird edilebiliyor mu?

- Ozellikle bir devlet kurulusu tarafindan yapildigi icin, dunyada pek de gorulmeyen ama pek hos olacak bir uygulamayla 'vatandaslarimiza destekleri icin tesekkur ederiz, projeye su kadar para harcandi bugune kadar' yazilmali bence.
0
caglar_onur
CD içerisinde bize destek olan, yardımlarını esirgemeyen, değerli teknik/sosyal görüşlerini paylaşan herkesin ismi anıldı zaten.

Buradan tekrar hepsine teker teker teşekkür ederiz...
0
skoylu
/usr/lib/comard/ dizinine müracaat edebilirsiniz.

COMAR bu sürümde sadece bakın mekanizması şu şeklinde gösteri amaçlı olarak yer alıyor. 1-2 gün içinde SVN üzerinde erişilebilir olacak. Oradan daha kararlı bir sürümünü indirebilirsiniz. Yanında örnek API ve CSL kodları da bulunuyor. Unutmadan, bu kodlar günlük en az iki defa yenileniyor.



0
bm
Pekı en azından vmware altında boot edıyor. Klavye secme sorusu sormadıö herhalde ontanımlı Turkce-q olarak gelıyor. Su anda bunu Pardus kullanarak yazıyorum! (Bu arada emacs yok! Yahut ben bulamadım.)
0
ttk
Memnun olmuşuzdur :)
Eğer devamı sağlanabilir ve destek de sürerse kelimeler ilgililere gereken teşekkürü ifadede yetersiz kalır, herkesin kendi çapında destek olmaya çalışması kendi faydamıza olacaktır kanaatindeyim.
0
aragorntheelessar
şuana kadar ulusal yapım olarak Gelecek Linux,Truva Linux adları vardı şimdi birde Uludağ eklandi buna çok sevinidim(bu arada adını sayamadığım yaklaşık 10 adet daha dağıtım var ama isimleri aklıma gelmediği için yazamadım beni mazur görün lütfen)
0
loker
Ellere sağlık. çap çap çap...

Türkiye'nin çok az konuda sahip olduğu bir şansı özgür yazılım camiası içinden bilişim dünyasında yakalayabilecek potansiyelimiz var. Şimdiye dek geliştirilen yüzlerce projeye verilen destek, burada şekillenip dünyada kullanıma sunulan nice başkalarıyla birlikte bir konuda da dünyadaki gelişmeleri takip etmek yerine o gelişmelerin içinde yer alma, o gelişmeleri var etme şansı veriyor bize...

Uludağ projesinin ilk ürünü ve içinde barındırdığı küçük ürüncükler de bu alanda atılan yeni adımlar arasında... Çomar bu konuda başı çekecek elbette, ama bir özgür yazılımın -masaüstü ortamı büyüklüğünde, ölçeğinde olduğunda bile- özüne, ruhuna dokunmadan ihtiyaçlar doğrultusunda nasıl şekillendirilebileceğine örnek olarak Kaptan Masaüstü ve Tasma da yaşamsal öneme sahip gibi görünüyor.

Özellikle Tasma'nın gerçekten KDE'nin boynuna geçirip onu ehlileştirmek için iyi düşünülmüş, tasarlanmış bir yaklaşımın etkili bir başlangıcı olduğunu düşünüyorum. (şair burada ne demek istiyor)

Milliyetçilik benim için vampirler üzerinde sarımsağınkine benzeyen bir etkiye sahip ama anadoluyla özdeşleşmiş kaybolma tehlikesine sahip bir canlıya ithafen, onu hatırlatan, düşündüren ismiyle bu toprakların insan gücü ve birikimiyle dünya teknolojilerinin birleşimi gerçekten güzel bir heyecan... Diğer tüm projelerle birlikte pardus'un da yolu açık olsun...
0
Teorisyen
Evet başlık doğrudur, diğer Linux türevlerinden ne farkımız var acaba ?

Distrowatch da yazdığına göre PARDUS'umuz (çünkü o bizim işletim sistemimiz) Gentoo'ya benziyormuş ...

Merak ettimde, acaba PARDUS hangi Linux türevi üzerine (Mandrake, Redhat, SUse, Gento, Debian) geliştiriliyor,
veya sadece Çekirdek Linux olmak üzere diğer temeller Yüzde Yüz Türk ürünü mü ??
0
tongucyumruk
Pardus %100 Yerli imalat. Herhangi bir dağıtımı temel almıyor. Gentoo sadece kuluçka dağıtım olarak kullanılıyor. Kuluçka dağıtım konusunda daha fazla bilgi için:

Kuluçka Dağıtım Seçimi [www.uludag.org.tr]
0
irresistible
Linux'de hicbir dagitim 100% birinin degildir.Zaten acik kaynakli isletim sisteminede bu yaklasim ters olur.
Ayrica bir cok kisinin hem fikir oldugu gibi uludag projesi bu zamana kadar Turkiyede gelistirilen en citti dagitim olma yolundadir.
Ben sahsen Gelecek ve Turkuaz'a benziyecegini ummuyorum.
0
cayfer
Hikaye bu ya...

Kızılderilinin biri elinde bir çomak, 4-5 tane kovanın başında oturup kovaları karıştırıp duruyormuş. Görenlerden biri merak edip sormuş

- "sen ne yapıyorsun?" diye.

- "Kovalardaki kurbağalar tırmanıp kaçmasın diye çomakla onları geri itiyorum"

demiş kızılderili. Bir süre gözledikten sonra meraklı adam sormuş

-"peki neden o en soldaki kovayı hiç kurcalamıyorsun?".

Kızılderili cevap vermiş:

- "Ha... o kovadaki kurbağalar Türk! İçlerinden birisi kovadan çıkacak gibi tırmanırsa diğerleri onu geri aşağı çekiyor zaten; benim birşey yapmama gerek yok."

Öyle aklıma geliverdi birden....
0
irresistible
Ben denedim, bayada etkileyici gorsel yapisi var.
Daha once ubuntu calisan cd'yide denemistim.
Bence ondan daha basarili.
Emegi gecen herkese tesekkurler.

Not:Birde xmms icinde pardus derisi olsa fena olmaz.
;)

Basarilar.
0
loker
Çalışan CD camiaya verilen sözün arkasında durmak ve artık bu projenin nüveleri konusunda insanların kolayca deneyebilecekleri bir bütünlüklü ürün sunmak amacıyla oluşturuldu. Özgür yazılım camiasında yer yer kronik olarak gözlemlenen bir eksikliğin aksine Uludağ projesinin Pardus başta olmak üzere tüm bütünleyici, proje yazılımları için profesyonel bir grafik tasarımcı çalışıyor [bkn: proje sayfası]. Dolayısıyla hem deriler hem ikonlar hem de diğer kozmetik ürünler, arayüzlerle birlikte Uludağ tercihi olarak seçenekler arasında bulunacak. Ayrıca her özgür yazılımda olduğu gibi bu ve diğer konulada katkıcıların öneri (hem fikren hem de ürün anlamında) değerlendirilecektir.

Benim izlenimlerim böyle... Çok resmi bir ağızla yazdım ama... Sonuçta Akademik Bilişim kapsamında konuştuğum tüm poje gelişticilerinin yaklaşımından edindiğim izlenimler olduğu için yarı resmi sayılabilir ; )
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Blender Sonunda Open Source

sundance

Eski Amiga`cıların Imagine ve Lightwave`den sonra adam gibi bir render programı çıkmadı sızlanmalarını yalanlayan yegane program Blender, bazılarınızın bildiği gibi bir süre önce geliştirmesini durdurmuştu. Oyun arabirimi, web plugini ve daha bir sürü özelliği, belki de en önemlisi 2Mb`lık installasyonu ile muhteşem işler yapabilen Blender`ın akıbeti ne olacak diye beklerken, hepimizi sevindiren bir gelişme oldu; Blender artık Open Source oluyor.

Konu ile ilgili cemaatin ne demek istediğini öğrenmek isteyenler
için :)

Hackerlar için bir ortak amblem

sundance

Tamamen alakasız bir konu ile ilgili dolaşırken, hackerlar için ortak bir logo önerisi ile karşılaştım.

Türkçe'de "kurcalayıcı" adını verdiğimiz ve sıkça "sistem kırıcılar" (cracker) ile karıştırılan, bir şeyleri kurcalayıp onlara yeni kullanım alanları oluşturan, ya da yeni şeyler keşfedip bunları paylaşan kişiler olan hackerlar için, Conway'in Hayat Oynunu ve bu matematik simülasyonundaki en temel, hareket edebilir yaşam biçimi olan Glider önemli simgelerden biri. GNU, Tux, BSD Daemon derken aileye yeni bir üye daha geliyor galiba ;)

Bu Akşam IRCde Online Knoppix Semineri

sundance

Gürkan Şengün tarafından organize edilen Learning on IRC seminer dizisinde bu akşam Türkiye saati itibariyle 23:00'da Sundance Knoppix üzerine bir seminer verecek.

irc.freenode.net'de #knoppix kanalında gerçekleşecek seminer hakkında saat 22'den itibaren aynı sunucudaki fazlamesai kanalından bilgi alabilirsiniz. (saatte bir değişiklik olacağını sanmıyorum ama sunum kanalı değişebilir). İngilizce olarak yapılacak sunum yaklaşık bir saat kadar sürecek anlatım ve soru-cevap bölümlerinden oluşacaktır.

GNU/Hurd İşletim Sistemi Üzerinde GNOME ve KDE

Challenger

Katedral yöntemiyle üzerinde yıllardır çalışılan GNU/Hurd işletim sistemi üzerinde artık GNOME ve KDE çalışıyor.

İşte ekran görüntüleri:
GNOME: http://people.debian.org/~mbanck/media/hurd-gnome.png
KDE: http://people.debian.org/~mbanck/media/hurd-kde.png

Bu da daha önceleri gördüğüm XFCE4: http://people.debian.org/~mbanck/media/xfce4-hurd.png

Apache arayı açmaya başladı

sundance

Her ay olduğu gibi bu ay da Netcraft Web Sunucuları Raporu açıklandı.

28,669,939 Web Sunucusu`nun istemlere cevap vermesi şeklinde yapılan araştırmada Apache`nin %60.25 olan popülaritesini %62.55`e taşıdığı, bunun yanında Microsoft IIS'in %0.89luk bir artışla %20.64`e, Iplanet(Sun&Netscape)`inse %6.7`e ulaştığı gözlemlendi.

Bu arada oldukça yetenekli Apache 2.0 Beta'nın da lansmanı yapıldı.