Uludağ Pardus çıktı!

0
dfisek
Gaziantep Üniversitesi'nde düzenlenen Akademik Bilişim 2005 konferansında duyurulan ve katılımcılara dağıtılan Pardus Çalışan CD, Pardus Ulusal İşletim Sistemi'nin CD üzerinde çalışan sürümünü içeriyor. CD içerisinde ofis araçları (metin düzenleyici, hesap tablosu, sunum hazırlayıcı, vb.), İnternet araçları (tarayıcı, e-posta, sohbet, vb.), çokluortam ve grafik araçları (film oynatıcı, müzik çalar, vb.), oyunlar ve çok sayıda uygulama mevcut. [ Ulusal Dağıtım ]
gnu

Görüşler

0
conan
iste bu guzel bi haber :D
0
sametc
Peki asıl Ulusal linux ne zaman cıkıcak ?...

bu guzel haber super ;) ey halkım yerel guvenilir linuxumuz artık var ;).
0
resilence
pardus, asılın betası :)
0
resilence
yani bu ilk çıkan beta, yazın ortalarına doğru 1.0 kararlı hedefleniyor...
0
bm
Daha bakamadim, indiriyorum ama bu arada siteye baktim. Uc bes sey soyleyeyim:

- O hayvana pardus dendigini unutmustum ben. Iyi olmus o isim. Kim bulduysa tesekkurler.

- Ana yenilik comar gibi gozukuyor ama comar belgelerindan cok birsey anlayamadim. Bir iki ornek fena olmaz. Bu konunun arastirilmamis bir konu aldugunu da zannetmiyorum, bir kaynakca da fena olmazdi.

- Yukarki yorumlarda ve ara sira FM'de bahsedilen 'guvenilirlik' kismindan sitede bahsedildigine rastlamadim. Dagitilan butun kod bir murakabeden mi geciyor? Yahut guvenilir/guvenilmez paketler bir sekilde ayird edilebiliyor mu?

- Ozellikle bir devlet kurulusu tarafindan yapildigi icin, dunyada pek de gorulmeyen ama pek hos olacak bir uygulamayla 'vatandaslarimiza destekleri icin tesekkur ederiz, projeye su kadar para harcandi bugune kadar' yazilmali bence.
0
caglar_onur
CD içerisinde bize destek olan, yardımlarını esirgemeyen, değerli teknik/sosyal görüşlerini paylaşan herkesin ismi anıldı zaten.

Buradan tekrar hepsine teker teker teşekkür ederiz...
0
skoylu
/usr/lib/comard/ dizinine müracaat edebilirsiniz.

COMAR bu sürümde sadece bakın mekanizması şu şeklinde gösteri amaçlı olarak yer alıyor. 1-2 gün içinde SVN üzerinde erişilebilir olacak. Oradan daha kararlı bir sürümünü indirebilirsiniz. Yanında örnek API ve CSL kodları da bulunuyor. Unutmadan, bu kodlar günlük en az iki defa yenileniyor.



0
bm
Pekı en azından vmware altında boot edıyor. Klavye secme sorusu sormadıö herhalde ontanımlı Turkce-q olarak gelıyor. Su anda bunu Pardus kullanarak yazıyorum! (Bu arada emacs yok! Yahut ben bulamadım.)
0
ttk
Memnun olmuşuzdur :)
Eğer devamı sağlanabilir ve destek de sürerse kelimeler ilgililere gereken teşekkürü ifadede yetersiz kalır, herkesin kendi çapında destek olmaya çalışması kendi faydamıza olacaktır kanaatindeyim.
0
aragorntheelessar
şuana kadar ulusal yapım olarak Gelecek Linux,Truva Linux adları vardı şimdi birde Uludağ eklandi buna çok sevinidim(bu arada adını sayamadığım yaklaşık 10 adet daha dağıtım var ama isimleri aklıma gelmediği için yazamadım beni mazur görün lütfen)
0
loker
Ellere sağlık. çap çap çap...

Türkiye'nin çok az konuda sahip olduğu bir şansı özgür yazılım camiası içinden bilişim dünyasında yakalayabilecek potansiyelimiz var. Şimdiye dek geliştirilen yüzlerce projeye verilen destek, burada şekillenip dünyada kullanıma sunulan nice başkalarıyla birlikte bir konuda da dünyadaki gelişmeleri takip etmek yerine o gelişmelerin içinde yer alma, o gelişmeleri var etme şansı veriyor bize...

Uludağ projesinin ilk ürünü ve içinde barındırdığı küçük ürüncükler de bu alanda atılan yeni adımlar arasında... Çomar bu konuda başı çekecek elbette, ama bir özgür yazılımın -masaüstü ortamı büyüklüğünde, ölçeğinde olduğunda bile- özüne, ruhuna dokunmadan ihtiyaçlar doğrultusunda nasıl şekillendirilebileceğine örnek olarak Kaptan Masaüstü ve Tasma da yaşamsal öneme sahip gibi görünüyor.

Özellikle Tasma'nın gerçekten KDE'nin boynuna geçirip onu ehlileştirmek için iyi düşünülmüş, tasarlanmış bir yaklaşımın etkili bir başlangıcı olduğunu düşünüyorum. (şair burada ne demek istiyor)

Milliyetçilik benim için vampirler üzerinde sarımsağınkine benzeyen bir etkiye sahip ama anadoluyla özdeşleşmiş kaybolma tehlikesine sahip bir canlıya ithafen, onu hatırlatan, düşündüren ismiyle bu toprakların insan gücü ve birikimiyle dünya teknolojilerinin birleşimi gerçekten güzel bir heyecan... Diğer tüm projelerle birlikte pardus'un da yolu açık olsun...
0
Teorisyen
Evet başlık doğrudur, diğer Linux türevlerinden ne farkımız var acaba ?

Distrowatch da yazdığına göre PARDUS'umuz (çünkü o bizim işletim sistemimiz) Gentoo'ya benziyormuş ...

Merak ettimde, acaba PARDUS hangi Linux türevi üzerine (Mandrake, Redhat, SUse, Gento, Debian) geliştiriliyor,
veya sadece Çekirdek Linux olmak üzere diğer temeller Yüzde Yüz Türk ürünü mü ??
0
tongucyumruk
Pardus %100 Yerli imalat. Herhangi bir dağıtımı temel almıyor. Gentoo sadece kuluçka dağıtım olarak kullanılıyor. Kuluçka dağıtım konusunda daha fazla bilgi için:

Kuluçka Dağıtım Seçimi [www.uludag.org.tr]
0
irresistible
Linux'de hicbir dagitim 100% birinin degildir.Zaten acik kaynakli isletim sisteminede bu yaklasim ters olur.
Ayrica bir cok kisinin hem fikir oldugu gibi uludag projesi bu zamana kadar Turkiyede gelistirilen en citti dagitim olma yolundadir.
Ben sahsen Gelecek ve Turkuaz'a benziyecegini ummuyorum.
0
cayfer
Hikaye bu ya...

Kızılderilinin biri elinde bir çomak, 4-5 tane kovanın başında oturup kovaları karıştırıp duruyormuş. Görenlerden biri merak edip sormuş

- "sen ne yapıyorsun?" diye.

- "Kovalardaki kurbağalar tırmanıp kaçmasın diye çomakla onları geri itiyorum"

demiş kızılderili. Bir süre gözledikten sonra meraklı adam sormuş

-"peki neden o en soldaki kovayı hiç kurcalamıyorsun?".

Kızılderili cevap vermiş:

- "Ha... o kovadaki kurbağalar Türk! İçlerinden birisi kovadan çıkacak gibi tırmanırsa diğerleri onu geri aşağı çekiyor zaten; benim birşey yapmama gerek yok."

Öyle aklıma geliverdi birden....
0
irresistible
Ben denedim, bayada etkileyici gorsel yapisi var.
Daha once ubuntu calisan cd'yide denemistim.
Bence ondan daha basarili.
Emegi gecen herkese tesekkurler.

Not:Birde xmms icinde pardus derisi olsa fena olmaz.
;)

Basarilar.
0
loker
Çalışan CD camiaya verilen sözün arkasında durmak ve artık bu projenin nüveleri konusunda insanların kolayca deneyebilecekleri bir bütünlüklü ürün sunmak amacıyla oluşturuldu. Özgür yazılım camiasında yer yer kronik olarak gözlemlenen bir eksikliğin aksine Uludağ projesinin Pardus başta olmak üzere tüm bütünleyici, proje yazılımları için profesyonel bir grafik tasarımcı çalışıyor [bkn: proje sayfası]. Dolayısıyla hem deriler hem ikonlar hem de diğer kozmetik ürünler, arayüzlerle birlikte Uludağ tercihi olarak seçenekler arasında bulunacak. Ayrıca her özgür yazılımda olduğu gibi bu ve diğer konulada katkıcıların öneri (hem fikren hem de ürün anlamında) değerlendirilecektir.

Benim izlenimlerim böyle... Çok resmi bir ağızla yazdım ama... Sonuçta Akademik Bilişim kapsamında konuştuğum tüm poje gelişticilerinin yaklaşımından edindiğim izlenimler olduğu için yarı resmi sayılabilir ; )
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

seul.org

seaquest

Uzaktan eğitim gitgide hayatımızdaki yerini almakta. Uzaktan eğitimde serbest yazılım temelli bilişim teknolojileri kullanıldığı kadar(örnek: dil.metu.edu.tr) yakın eğitimde de bilişim teknolojileri ve serbest yazılım kullanımı gitgide artmakta.(örnek eğitimde linux çalışmaları). Haberdar etmek istediğim çalışma ise: seul.org. Amacı eğitimde kullanılabilecek yazılımların Linux ortamında GPL olarak üretimini, Linux okul masaüstü olarak kullanımının artırılmasını ve karşılaştırma(advocacy) dökümanları hazırlanmasını organize etmek. Aylık haber bültenleri ile dünyadaki uygulamalar hakkında da bilgi veriyorlar. Sektörden olanların takip etmesinde yarar var.

GTK Sözlük 2.0

anonim

Uzun süredir bir değişiklik yapılmayan gtksozluk, 2.0 sürümü ile oldukça değişerek geri döndü. Bu sürüm en önemli gelişme GNOME kitaplıkları kullanılmadan sadece GTK2 kitaplığı kullanılarak yazıldı. Görüntüsü değiştirildi. Araması oldukça hızlandı. Uygulama ve ekran görüntüsü www.linuxprogramlama.com adresinde bulunmaktadır.

Avrupa yasa koyucuları yazılım patentlerini yasallaştırma yönünde

anonim

Avrupa yasa koyucuları yazılım patentlerini yasallaştırma yönünde. Bizim ülkemizinde yakında tamamen AB mevzuatlarına geçeceği düşünüldüğünden . Bu Linux ve diğer ücretsiz yazılımlar için büyük bir tehdit oluşturuyor. Yazılım Patentlerinde bağımsız bir Avrupa için simdi dilekçe gönderin.
Be the source with you

Bir dağıtım kazasından alınması gereken dersler

sundance

Gentoo'yu sanırım bir çoğumuz biliyor. Dağıtım olarak oldukça yeni fikirlerle, Linux camiasına renk getirdiğini, kurucusu Danniel Robbins'in IBM DeveloperWorks'de birçok iyi makale yayınladığını vs.

Peki yakın zamanda Gentoo projesinden Zynot diye bir başka dağıtım çıktığını. Dahası bu dağıtımı çıkartan Zachary T Welch'in özellikle Robbins merkezinde Gentoo ve (for fun) OpenSource camiasını eleştirdiğini biliyor muydunuz ? Bence dikkate değer bir okuma. Bir taraftan projelerdeki yumuşak karınlara dikkat çekmesi, bir taraftan da insanların her geçen gün birbiri ile daha zor anlaştığını vurgulaması açısından.

Neden Linux, Neden Özgür Yazılım?

sundance

22 Nisan gecesi, irc.freenode.net'de fazlamesai kanalında takılırken, birden bir hareketlenme oldu ve Unix'in temelleri, GNU hareketi, Linux derken spontane olarak uzunca bir seminer ortaya çıktı.

Umarım seversiniz. Bu türden seminerler vermek isteyenler için de Fazlamesai'nin kapıları hep açık. Seminerin Bilgi Üniversitesi Linux Eğitimi'nin ilk dersinde verdiğim OpenOffice Presenter formatındaki hali burada (500~KB).

Ne demiş büyüğümüz, 'Gel, gel, kim olursan ol, ama öğrenmek istiyorsan gel' ;)