GPL FOR EVER

0
sundance
Ben, açık açık, takım tutar gibi yazılım, dahası yazılım modeli tutuyorum ! Öyle işime gelen her yazılımı da kullanmam, çünkü yazılımın GPL ya da benzer serbest lisanslı olması benim için en az yeterliliği kadar önemli.

\r\r\r\r \r\r\r\r Az önce yaklaşık onbeş dakikalık bir IRC chati ile FluxBox programcılarından biriyle bir debug ortamı yaşadık. Ve benim sistemimdeki bir farklılıktan dolayı stable çalışmayan bu çok sevdiğim pencere yöneticisine beraberce müdahale ettik. Ve bu sayede şu anda Fluxbox kullanabiliyorum

\r\r\r\r \r\r\r\r İşte ben bu yüzden GPL diyorum.\r\r\r\r
Yaklaşşı bir haftadır, Blackboxdan en az birkaç adım ileri gitmiş bir pencere yöneticisi olan Fluxbox kullanmaya çalışıyorum. Çalışıyorum diyorum çünkü bir şekilde Fluxbox benim sistemimle uyumsuzluk gösteriyor, forumdan takip ettiğim kadarıyla da benim problemlerimle çok karşı karşıya kalan pek kimse yok.

\r\r \r\r Bütün bu olumsuzluklara rağmen yine de pazar sabahı kahvemi yudumlarken, acaba dedim ve irc.openprojects.net e baglanip #fluxbox kanalına girdim. Direkt orta yere `benim fluxboxım çakılıyor, böyle böyle` diye mesaj attığımda, OP`un teki bana adım adım gdb ortamında nasıl core dump debug edileceğini, ne komutlar vereceğimi anlattı. Gereken adımları izledikten sonra bu sefer direkt fluxbox coderlarından biri Fluxgen, bana mesaj atıp bir iki komut daha yazdırdı. Ardından da

\r\r \r\r fluxgen> try this:
\r\r open Window.cc
\r\r go to row 68
\r\r and change it to: FluxboxWindow::FluxboxWindow(Window w, BScreen *s): tab(0)

\r\r \r\r bu şekilde kodda değişiklik yaptırdı.

\r\r \r\r Ve şu anda Fluxbox sorunsuz çalışıyor, ben de halimden çok memnunum :)

\r\r \r\r Kısaca, GPL taraftarıyım çünkü;

\r\r \r\r -Çünkü benim gibi adamlar tarafından benim gibi adamların isteyebileceği (belki de piyasanın hiç umursamayacağı) özelliklere sahip programlar yazılıyor

\r\r\r\r \r\r\r\r -Çünkü bir programın yazarıyla bire bir muhatap olup, beraberce daha güzel bir şey ortaya çıksın diye çalışabiliyoruz

\r\r\r\r -Çünkü kimse bana hiçbir garanti vermese de, saati $100`dan destek hizmeti veren yerlerden çok daha doyurucu yardım alabiliyorum

\r\r\r\r -Çünkü tamamen keyfi olarak hazırlanmış gözüken, insanların sadece boş zamanlarında fazlamesaileriyle ortaya koydukları ürünlerin, günlük ücretleri $1000 olan uzman danışmanlar, performans uzmanları, pazarlama yöntemleri vs. gibi yalanlarla şişirilen programlardan çok daha güvenilir çok daha başarılı olduğunu görüyorum.

\r\r\r\r -Çünkü kodu açık ürünlerin ne yaptığına daha güvenebiliyorum, ben olmasam bir başkasının koddaki bir güvenlik açığını, bir trojanı ortaya çıkartabileceğini bilmek beni rahatlatıyor

\r -Çünkü 2+2 GPL dünyasında nadiren 4 ediyor, genelde milyonları buluyor

gnu

Görüşler

0
m1a2
Şimdi senin bu hikâyen üzerine GNU`nun tarihçe ve felsefesine tekrar bir bakmak vacip oldu ;)
1977 yılında XEROX MIT AI (Yapay Zekâ) laboratuvarına bir lazer yazıcı verdi. Yazıcının sorun çıkarması üzerine, başını Richard Stallman`ın çektiği bir grup lab. çalışanı, sorunu çözmek amacıyla XEROX`a başvurarak yazıcının spec`leriyle ilgili bilgi istediğinde, bu istek sadece geri çevrilmekle kalmadı; XEROX bütün bu açıkgöz (!) kullanıcılara bir `Non-Disclosure Agreements` imzalattı. İşte bu gıcıklığın sonucunda da GNU projesi başlamış oldu. Hikayenin bütünü şurada: Why Software Should Be Free.


BTW- Richard Stallman dünyanın her tarafıyla ilgilenen ultra-politik bir kimliktir. Eee, Türkiye`yle de ilgilenmez olur mu hiç? Chomsky`nin aktüel gezisiyle de ilgili olarak yazılanları hemen homepage`den okuyabilirsiniz.
0
anonim
hoca konuyu dağıttın yaa.gpl nin faziletlerinden bahsediyoduk.
0
m1a2
bu yorumu yanlış yere yazdın galiba ;)
0
anonim
8-)
alemsin hoca.hiç güleceğim yoktu valla.
bu arada lafı iyi oturttun.tebrik ederim.
0
m1a2
Yaw şimdi Stallman`in Türkiye`yle ilgilenmesi beni niye ilgilendirdi. İşte insan bazen dayanamıyor. `xerox hikayesi vardı şuralarda bi yerlerde, bu gpl faziletlerini daha da iyi açan... dur bakalım o da ne: Chomsky, Türkiye...hadi şunu da bi laf arası yapalım` dedik, olmadı. Yazdık bi kere, BTW`mi geri alacam ama ne çare :( Bu bana bir ders olsun, `burası Türkiye yok ööle` ;)
0
SHiBuMi
Hocam sen de hemen pes ediyorsun. Bak beni Microsoftçu ilan ediverdiler, hiç gıkım çıkıyor mu ;)
0
m1a2
Ee ama Shibu sende kaşınıyosun be yani güzelim :) Sen o link`e git, Stallman`den `Kürt meselesi`ni çıkar, şık (!) bir çalımla konuyu `Microsoft`a bağla, walla böyle bir karışım neyi temsil eder? Şundan başka bi şey bulamadım, sağolsun `google`. Allahım sen aklıma mukayyet ol... Neyse bak iş uzarsa Savaş Ay`ı çağırcam ona göre...
0
SHiBuMi
Benim hatırladığım kadarıyla olay bundan daha karmaşık idi. Stallman AT&T den şimdiki FreeBSDnin atası olan işletim sistemi projesinde sağlam bir kazık yiyordu ve sen misin beni kazıklayan diyerekten özgür yazılım hareketini başlatıyordu. Ama bunlar birer bahane, sonuçta adamların içinde varmış devlere kafa tutmak.
0
SHiBuMi
Sayfayı şimdi inceledim de, Stallman Leyla Zanadan Kürt özgürlük direnişçisi olarak bahsediyor, bir paragraf da Kürtlerin ezilmesiyle ilgili kitap yazan birinin hapse atılmasının eleştirisini içeriyor.

Microsoftun Encartada yaptığı hata özellikle Linux camiasından çok tepki toplamıştı, acaba Linuxçular Stallmanın bu sözleri hakkında ne düşünüyorlar? Ve ne yapacaklar?
0
conan
Oha yani! Bu kadar polemik olabilir! Bir tanesi dunyada satilan bir urun. Oburu ise bir insanin kisisel fikirleri.

Hem ayrica ben stallman`a da mail attim bu konuda. Adamin maili orada ve /dev/null degil. Gayet de cevap veriyor!

Stallman`in Kurtler ve Turkler konusundaki fikirleri bana uymayabilir. Ama baska konulardaki fikirleri kafama yatiyor.

Sen de bir Microsoftçu olarak Stallman`a bu konudaki karsit fikirlerini sun istersen? Ve hatta ona Free Software`in bes para etmedigini de yaz. Linux`den nefret ettigini, ne bilim, basarisiz olacagini. Emin ol cevap alacaksin. Ve eminim ki benim cevaplarimdan da cok daha iyi olacak o cevaplar. O yuzden sen yaz bence abi ona kesinlikle!
0
anonim
/dev/nulll mu? Windows'un neresinde o?
0
SHiBuMi
Evet haklısın, direk olarak ikisi arasında bağlantı kurmak hatalı olur. Cevabında olduğu gibi bu adamın kişisel fikirleridir dediğinde olay çözümlenmiş olur. Peki, bir de şöyle soralım, Bill Gates çıkıp, Türkiyedeki Kürtlere baskı uygulanıyor deseydi, tepkin ne olurdu?

Stallman, istediği kadar bunların kendi görüşleri olduğunu savunsun, open-source camiasında bir semboldür ve onun düşünceleri mutlaka bu camiadaki diğer insanlar üzerinde etkili olacaktır, sonuç olarak bir kamuoyu oluşturacaktır. Zaten sitesinde bunları da haybeye yazmıyor, belli bir kamuoyu oluşturabilmek amacıyla yazıyor. Acaba Stallmanın sitesine girip de bu yazıyı okuduktan sonra kaç kişi, siteden ayrılırken Türkiyenin Kürtlere baskı uygulayan bir ülke olduğu düşüncesiyle terk etmiştir?

Ben de diyorum ki, Microsofta gösterilen tepki gibi, ki elbette haklı bir tepkiydi, Stallmana da bu nedenlerden dolayı tepki gösterilmeli. Dile getirilen düşüncenin Stallmanın şahsi fikri olması, buna tepki gösterilmemesini gerektirmez, öyle değil mi?
0
anonim
Selamlar Shibumi..

Encartada bir ansiklopedi ve her yere satiliyor. Bu bir referans noktasi olarak kullaniliyor. Fransadaki bir ogrenci bunu alip okuyarak yanlis bilgi ediniyor mesela.

Stallman sairim soyle yapmis. Nevada colunde bir kuru kaktusun yaninda vahiy beklemis. Cebrail gelip ona 'bak kurt meselesi onemli' demis..

Yanisi su, Stallmanin kurtlerin yogun oldugu herhangi bir yerlesime gitmediginden eminim. Hakkimizda yapilan bu Encartadaki gibi referans niteligi tasiyan tarafli yayinlarin sonucunda bu izlenimler olusuyor. Yurtdisinda bu noktada dehsetli bir propaganda yillardir uygulaniyor. Aslinda bu soylemlerinde de haklilar. Yani evet, kurtlere baski uygulaniyor. Ama gormek istemedikleri bir nokta var. MS Taktigi. Bu baskinin herkese uygulandigini gormezden geliyorlar. Bir kurt koyunde bir cocugun doktor bulamayip oldugunu gorunce, bunun irkcilikla alakali oldugunu soyluyorlar. Oysa ayni durum turk koylerinde de yasaniyor. Tipki MS'nin herkeste olan seyleri sadece kendisinde varmis gibi lanse etmesi gibi bir durum.

Eger biri gidip Turkiyede Kurtlere ozel bir baski olmadigini, eziyet ve baskinin herkese esit derecede uygulandigini soylese ve bunu gosterse, Stallmani guzelce Sirnak'a vs. goturse sanirim bu boyle olmazdi.
0
ebola
Selam Shibumi
Sana bir oneri Linus Torvalds'in babasi da Finlandiya Komunist Partisinde yonetici. Hemen Linus Torvaldsa karsi da bir kampanya baslatalim.
Cunku Finlandiya Komunist Partisi de Kurtlerin baski gordugunu savunuyor. Hem savunmasa ne yazar en azindan komunistler bu herfiler. Avlamak gerek.
Bir de genele bir sorum olacak. Israil hukumetinin politikalari konusunda hepmizin asagi yukari bir fikri vardir. Hangimiz israile gittik? Belki Israilliler Filistinlilere her turlu sosyal imakani sagliyorlar.. Anladiginiz uzere bir sey hakkinda mutlaka gorerek bilgi-fikir sahibi olunmaz. Zekasini ve imkanlari iyi kullanan bir insan dogrulara ulasabilir.

0
anonim
Adam
0
anonim
RMS'nin kisisel fikirleri oldugu nerden belli? Belki sadece Chomsky gibi saygin bir akademisyene olan güveninden dolayi yazmistir bunlari? Zaten o sayfada dünyanin her tarafindan haberler var. Bunlarin hepsini kendi arastirip mi yaziyor? Bence o sayfanin o bolumunu bir cesit portal olarak dizayn etmis. Adam Gnome yönetim kuruluna ba
0
anonim
RMS'nin kisisel fikirleri oldugu nerden belli? Belki sadece Chomsky gibi saygin bir akademisyene olan güveninden dolayi yazmistir bunlari? Zaten o sayfada dünyanin her tarafindan haberler var. Bunlarin hepsini kendi arastirip mi yaziyor? Bence o sayfanin o bolumunu bir cesit portal olarak dizayn etmis. Adam Gnome yönetim kuruluna baskan olmaya calisiyordu en son (ve olamamisti). Onca isinin arasinda bizle mi urasacak guldurmeyin insani.

Shibumi: Ote yanda encarta rezaletini hatirlatmak sadece MS'a zarar verir. Siz önce ordaki pisligi temizleyin.
0
SHiBuMi
Sayfanın en tepesine bakarsan bunlar benim kişisel düşüncelerimdir ibaresini görebilirsin. Stallman Türkiyeye birçok kez gidip gelmiş biridir. Onca işinin arasında adam bizimle de uğraşıyor yani sen üzme tatlı canını. Zaten uğraşıyor ki sitesinden Kürtlerin özgürlüğüne el atmış.

Konu dışı, ne Stallmanı ne de Chomskyi sevmem. İkisi de kendi ışıklarında kör olmuş, amaçları üzüm yemekten bağcıyı dövmeye kaymış kişilerdir.

Anonim: MSnin başına ne geldiği umrumda bile değil, oradaki pislikle alakam olmadığı gibi onu temizleyecek kişi de ben değilim, lütfen bu kadar çabuk gaza gelme :)
0
FZ
Noam Chomsky'yi severim, hem de çok severim! Stallman'ı da severim. Her ikisi de üretken insanlardır ve özellikle Chomsky bağlamında konuşacak olursak zat-ı muhterem pek çok kişinin gözünü açmıştır uykudan uyandırmıştır.

Sevmenin ötesinde bir de saygı duyarım çünkü genellikle dünyada gördüğüm, akademide ya da iş dünyasında belli bir yere gelmiş insanların, pek de suya sabuna dokunmadıklarıdır. Oysa Chomsky, suya sabuna dokunmaktan daha fazlasını yapmıştır ve süper bir akademisyen olmanın getireceği rahatlık ve dokunulmazlık şemsiyesinin altında rahat rahat yaşamanın ötesine geçip kayda değer laf etmeyi, insanları bilgilendirmeyi ve bu uğurda da başına pek çok şey gelmesini göze almıştır.
0
gILgamIsh
>acaba Linuxçular Stallmanın bu sözleri hakkında ne düşünüyorlar? Ve ne yapacaklar?

Bu ifade ayrımcılıktan bahseden ilginç bir ironidir...
0
m1a2
Katılıyorum... İroni yorum başlığındaki ikili de (Stallman & Zana) başlıyor hatta. `Zagor`la Kara Murat: hepsi bu filmde` yani ;)
0
SHiBuMi
Dediklerinde kesinlikle haklısın. Ama GPL kullanıcıları/geliştiricileri her zaman senin bu olayındaki kadar şanslı olmuyorlar. Mesela GPL olarak dağıttığı programda bilmemne bugı var diye, ya da bilmemne özelliği yok diye küfür yiyen, neden programın Türkçe değil de İngilizce sen vatan haini misin suçlamalarıyla karşılaşan tanıdıklarım da var.

Aşağı yukarı bir sene önce ufak bir PHP class yazıp GPL olarak dağıtmıştım. Taa Koreden, Hırvatistandan mail atıp şunu nasıl yapabiliriz, şurada takıldım diyenler oldu. Bu tabii insanı çok mutlu ediyor, dünyanın alakasız bir noktasında size ait olan bir şey kullanılıyor olması çok güzel bir duygu.

Sonuç olarak, GPLden yorulup da bırakan bir sürü insan gördüm. GPL daha çok aşırı uçtakilere hitap ediyor. Ya artık doymuş, başkalarının önüne getirip kendi istediği gibi yaptıranlardan sıkılmış, maddi derdi olmayan programcıların, ya da genç, kendisini göstermek isteyenlerin kendilerini ifade etme biçimi olmuş. Eskiden programcılar ün kazanmak için virüs yazarlardı, şimdi GPL uygulamalar geliştiriyorlar.

Yalnız unutmamak lazım, her proje için GPL uygun bir lisans şekli değildir. Raymondun sitesinde bununla ilgili bir bölüm yer alıyordu. Sen bir örnek ver derseniz mesela ticari bir şirkete hazırlanan intranet uygulaması için GPL yanlış bir tercihtir. Ama Sundancein bahsettiği Fluxbox için doğru bir tercih. Bana göre, varsa yoksa GPL yerine daha dengeli bir tutum izlemek gereklidir.

Bir de şu var, Sundancein bahsettiği bu imkan, bizim gibi hayatı bilgisayarın karşısında geçen insanlar için mükemmel olabilir, ama bu şekilde verilen bir desteği iş yaptığınız hiçbir müşteriye destek adı altında kabul ettiremezsiniz. Yani, kimseye, bir problem çıktığında mIRC taki #fluxbox kanalına gitmesini, orada ortaya bir mesaj atıp beklemesini, elbet bir yardımseverin çıkıp kendisine yardımcı olacağını söyleyemezsiniz. Bu hizmet bedava bile olsa, müşterinin tercihi yıllık $$$ verip belki yine hiçbir sorununa çözüm olamayacak teknik destek hizmetini seçmek olacaktır. İnsanlar, belirsizlik yerine, en kötü belirginliği tercih ederler.

GPL dünyanın kurulu düzeninin tam tersini yazılım dünyasına bir şekilde soktu. Şu anda kurulu düzen GPLi bir tehdit olarak algılamıyor, ya da yavaş yavaş farkına varıyor diyelim. Sun, IBM, HP gibi devler GPLi destekliyor gibi görülebilir, ama esas strateji, bu camianın gelişimini kendi kontrolleri altında tutarak, oluşan iş gücünü kendi çıkarları doğrultusunda kullanabilmektir. İşin özünde, Microsoft ile Sun arasında hiçbir fark yoktur, ikisi de sistemin, sistemi ayakta tutan ayaklarından birisidir, bunu asla gözardı etmemek lazım.
0
anonim
Konuyu hersey GPL olsun noktasina goturmek yanlisin daniskasi olur. Ama GPL is yapmaz gibi bir tutumua yasamamak lazim. Bugun GPL olarak boyle uygulamalar yapilabilir. Bunlarda piyasadaki urunlerden cok daha iyi olabilir.

DEfalarca soyledim. ORACLE, programi calistiramiyor, Ankaradan istanbuldan vs. cozum ortaklari vs. geliyor calismiyor ve 20000 USD rafta yatiyor. Ama mesela MySQL olsaydi bunu ornekte oldugu gibi halledebilirdiniz.

Maalesef, ulkemizdeki destek altyapisini dusunurseniz en iyi yazilim satin alma yatirimi GPL olana yatirim yapmak oluyor.

Ama ticari felsefeyle bir sey uretecekseniz, GPL size gore degil.

0
tongucyumruk
Eger bir musteri soz konusuysa ve sen bu musteriye GPL bir yazilim sattiysan bunun destegini vermek zorundasin zaten... Tabiiki musteriye #fluxbox kanalina git diyemezsin Cunku musteri o sistemi senden para karsiligi satin aliyorsa bunun desteginide satin aliyordur... Haa musterinin sorununu cozemezsen #fluxbox kanalina gitmek sana duser... Ogrenir destegini ona gore verirsin... Ama bir yazilimi ucretsiz ve GPL lisansiyla (yani garantisiz) olarak dagitiyorsan ve musteri gelip senin urununu tercih ediyorsa bu musterinin sorumlulugudur zaten artik... Sonucta GPL yazilimlar satilmaz diye bir kural yok bal gibi satilir (bkz: gelecek as, bkz: red hat, bkz: mandrake) Ama GPL yazilimi satarken sattigin sey yazilimin lisansi degil kendisidir... ve yaninda verdigin teknik destektir... Bu nedenle musteri yonunden bir belirsizlik olmaz derim...

Bir noktada su Sun olsun IBM olsun tabiiki babasinin hayrina desteklemiyor OpenSource camiasini... Amac belli... MS''e karsi gercek bir tehdit haline gelen opensource yazilimlari MS''i zayiflatmak için kullanmak... Ama bu amacla veriyorsa da sonucta en azindan destek veriyor yazilimlarinin kodlarini aciyor ve bircok insanda bundan faydalaniyor... Haa yarin oburgun MS yikilirda yerine (atiyorum) IBM tekel haline gelirse tabiiki open source aleminden destegini cekecektir ama bu seferde Sun, MS vs... IBM''e karsi bir destek olusturur... Bu bir dongudur gider bu sekilde...
0
anonim
power user'lar icin gpl ideal gozukse bile ( ki yine de cok ideal degil) normal kullanicilar icin kullanimi zor bence... cunku normal kullanicinin ne gpl 'de cikan sorunlarla ugrasicak bilgisi, ne de zamani vardir. Bir ofis yazilimini ele alirsak gpl iyi guzel de adamin orda yazi yazmasi gerekiyor fazla vakti yok ev sorun ciktiginda hadi gideyimde #help 'den destek alayim deme $ansi yok... 2000$'lik bilgisayarlarida 50$-100$ kârla satan bilgisayarcilarinda surekli her kullaniciya destek verme $ansi yok. Ben destek alicam dediginizde compaq aliyorsunuz, adamlar ayni konfigurasyondaki pc'yi kac $ fazlaya satiyorlar zaten... GPL guzel ama bence sadece ticari yazilimlar kar$isinda bir denge unsuru. Power User olmasinin yani sira programci vs olan insanlar icinde hobi gibi bir zevk bence.
0
sundance
napıyosunuz ya ? benim anlamadığım bir olay mı var burda ? GPL ideal değil ne demek ? Ben diyorum ki, normalde mümkün olmayacak, yapımı tamamen mantıksız (pazar şartları gözönüne alındığında) olan yazılımlara GPL sayesinde ulaşmak mümkün ve bu acaip bir şey. Nasıl olur da ideal değil ki gibi bir argüman ortaya konabilir ki ? Alternatifi olmaması, bahsettiğiniz modellerle olmayacak programlardan bahsediyoruz, Freeware mi ? Geçiniz, Shareware mi ? Tamam bir yere kadar, BSD Licence mı ? Bahsettiğim anlamda değil ama evet.

Aslında Şibuminin bahsettiği, nankörlük faktörü burada işin içine giriyor. Adam tamamen kendinden özveri ile bir şey ortaya koyuyor, hay koymaz olsun, nerde bunun dökümanından tutun da neden destek alamaıyoruz, böyle yarım yamalak iş yapılır mı ya kadar bissürü küfür yiyor.

Bence arada kaçırılan bir nokta var ki, bütün diğer yazılım geliştiriciler gibi, Cehennemin dibine kadar dese daha mı iyi olacak.
0
anonim
Evet.. EVEEETTT..

Destek almak amaciyla markali bir urun alma karari veriliyor, ORACLE calismayan yerde. Ihalede GANTEK ile kavga ediliyor bir sebepten, is HP'ye veriliyor. HP 44000 USD (Tahminen) cebine atiyor. 1 Ay ugrasiyor sistem calismiyor. Bir suru kavga, video konferans filan.. Ardindan HP diyorki, isi GANTEK'e devrediyoruz, sorunu cozecek, siz parasina filan karismayacaksiniz diyor. Bildigim kadariyla bizim arkadaslar Linux kurup sorunu halletmeyi dusunuyorlar :)

Gulun veya aglayin. Ama bu birebir gercek bir hikayedir.

Bilmem, artik destek masalina inanip tomarla dolar boca ederken birazcik dusunurmusunuz ?

0
FZ
Dışarıdan bir görüş çünkü hayatımın son 2.5 yılı tamamen Microsoft teknolojilerini kullanarak Intenet ve SQL Server veritabanı programlamak ile geçti. Bu bağlamda benim görüşümü konuya dışarıdan bakan, Free Software''di, Open Source''tu, Linux''tu çok fazla haşır neşir olmayan, uzaktan izleyen birinin görüşü olarak kabul edebilirsiniz.

Lisanslama konusunda çok fazla bilgim yok, GPL, BSD, X11, vs. aralarındaki detayları falan bilmem ama yazılım geliştirmek ne demektir, karşılaşılan problemler nelerdir bilirim.

Bence her iki tarafın da genel olarak fanatik davranmasına gerek yok. Yapılması gereken tek şey var : Akıllıca davranmak, e tabii bunun da çok kolay olduğu söylenemez (tarih bunun örnekleri ile doludur ve bilgi işlem tarihi de bundan muaf değildir).

Sanırım burada problem son kullanıcıydı, yok efendim power user''dı tartışmasına dönmüş, kimin ne kadar desteğe ihtiyacı var falan. Şimdi basit bir aksiyomdan yola çıkalım: Bilgisayar kadar karmaşık bir cihazı kullanan her ölümlünün desteğe ihtiyacı vardır. Bu destek çok ama çok değişik şekillerde olabilir ve bunu da bilgisayar platformunun karmaşıklığı ve o platformda vakit geçiren insanların bulundukları pozisyon belirler.

Son kullanıcı iseniz bilgisayarla olan ilişkiniz çok dümdüz ve sınırları çok net olarak çizilmiş bir ilişkidir, öyle fantastik durumlarla karşılaşma ihtimaliniz yoktur ve zaten kimse de sizden böyle bir şey beklemez. Bir makina başında bir ya da iki program kullanırsınız, olayınız bellidir, e tabii bunun için bir eğitim alırsınız, bir miktar dokümantasyon olsa fena olmaz ama eğitim ve tecrübe esastır. Tecrübe derken yanlış anlaşılmasın, bilgisayar programlamanın inceliklerine dair tecrübe değil, araç olarak kullandığınız programa dair tecrübe. Bu bir muhasebe programı ise, elbet size o programı öğretecek birileri vardır, dünyanın en süper dokümantasyonu bile, güzel güzel size o programı anlatan, kestirme yolları gösteren bir öğretmenin ve sizin kurcalamanızın yerini tutamaz. Buraya kadar itirazı olan? Hal bu iken, sanırım programın 100.000$ olması ya da GPL ile verilen ve mesela sadece bir CD bedeli tutan bir program olması eğer ben muhasebeci isem beni çok bağlamaz, bağlar mı? Ben neye bakarım, biri bana bunu gösteriyor mu nasıl çalışıyor diye, eğitiyor mu falan. E yani, birkaç güzel kitapçığı falan da olursa, biraz göz boyama tabii ama, çok da fena olmaz, yani parası ne ise veririz (o kadarcık olsun).

Şimdi bir de arka planda çalışan insanlar var öyle değil mi? Benim gibi programcılar falan... E bizim desteğe ihtiyacımız yok mu? Elbette var, hem de nasıl, şefkatli yardıma muhtacız. Ama bu yardımın, bu desteğin şekli ve şemali yukarıdaki örneğimizin kahramanı olan muhasebeciye verilen eğitim, yardım ve destek gibi mi olacaktır? Yo, kesinlikle hayır. Buna gerek yok ki. Çünkü zaten bizim işimiz teknolojileri keşfetmek ve bunları ele avuca gelir hale getirmek, biz bunun için para alıyoruz. Bizim gibi insanlar için, sistemin kendi kendini açıklaması, ya da bir yerlerde sistemle ilgili teknik bir dokümantasyon olması yeterlidir. E tabii, bu dokümantasyon iyi olur, kötü olur, biz de buna göre seçeriz sistemimizi, ürünümüzü, hangi işimize gelirse, bu durumda tabii ki teknolojiyi geliştirenler de rekabet ederler. Buraya kadar kötü bir durum, bir saçmalık var mı? Yoksa devam edelim. Bizim başımıza neler gelebilir? Problem gelebilir, bilgisayarlar, programlar problem çıkartabilir, bu lisansla mı ilgilidir? Hayır, bu kullanılan yazılımın, donanımın tasarımı, sistem parametreleri ve bizim yaptıklarımız ile ilgilidir. Biz saçma bir şey yapmış olabiliriz veya kullandığımız yazılımda bir hata olabilir. E bu durumda ne olur, hata tespit edilmelidir, eğer bizden kaynaklanıyorsa bir şekilde bulur ve düzeltiriz yok eğer daha derinlemesine ve detay bir şey ise o zaman desteğe ihtiyacımız olur. Bu destek dokümantasyon şeklinde bir off-line destek olabilir ya da ne yaparız? Internet''in nimetlerinden faydalanır ve bu programı kullanan diğer insanlarla yazışırız, eğer onlar psikopat birer eşşek değilseler içlerinden illa ki birileri bir yorum yapar, bir ipucu verir, yol yordam gösterir. Çok çok problem olursa zaten ortalık çalkalanır ve programı geliştiren kişi ya da kişiler duruma müdahele etme, çözüm bulma yoluna giderler çünkü çözümsüzlük kimsenin işine gelmez, prestij kaybı, rekabette geriye düşmek demektir, öyle değil mi? İtirazı olan? Peki şimdi yukarıda tarif ettiğim ve çoğunuzun aşina olduğu bu süreç saçma bir süreç midir, problemli bir süreç midir, bize faydası dokunmayan, dünya çapında tercih edilmeyen bir süreç midir?

Şimdi sanırım meselenin özüne geldik: Yukarıdaki süreci en iyi kim/kimler işletir? Free Software Foundation/GNU programcıları, destekçileri? Open Source programcıları, destekçileri? Microsoft, HP, IBM programcıları, destekçileri? Beni temelde ilgilendiren işte bu sorunun cevabıdır çünkü ben ancak kendi bulunduğum pozisyona göre konuşabilirim gerçekçi olarak. Yukarıdaki süreç gördüğüm kadarı ile GPL için ya da ne bileyim Microsoft ürünleri için epey benzer bir şekilde işliyor ve eğer en önemli kriterim ''destek'' kriteri olacaksa o zaman bu süreci baz almak ve soruları sormak durumundayım. Bu süreç bana hangi koşullarda en ucuza mal olur ve en iyi hizmeti sunar? Bu nokta önemli! Tek önemli nokta değil elbette ama önemli! Farkında iseniz bu kadar zamana yayılan ve karmaşık bir süreç olunca sadece bir şirket işin içine girmiyor aynı zamanda kullanıcılar da işin içine giriyor. Burayı da gözden kaçırmayalım lütfen : Hangi camianın, hangi kesimin kullanıcı kitlesi, kendi içinde ne kadar bağlantılı, dayanışmacı, problem çözücü, hızlı ve sağlam çözüm üreticidir? Bu da bir başka önemli soru, biz programcılar ve bilgi işlem insanları için. Eğer destek bakımından kesimler, mantaliteler arasında çok fazla performans farkı yoksa bu sefer de bu iş için ödediğim paraya bakarım, madem birbirlerine benziyorlar, o zaman ben de harcamamı minimize etmek için en ucuzu hangisi diye bakarım tabii performanstan taviz vermeden bir optimizasyon yapmaya çalışırım açıktır ki (buraya kadar itirazı olan?).

Son olarak tam da bu konu üzerine somut bir örnek vermek istiyorum: Vakti zamanında koca koca makinalar üzerinde çalışan koca koca Sun Microsystems şirketinin Solaris adlı işletim sistemi ve bunlarla bağlatılı koca koca depolama ve yedekleme sistemleri (donanım+yazılım) ile uğraşıyordum. Bu sistemlerin en ucuz modelleri 10.000$-20.000$ gibi rakamlardan başlayıp milyon dolarlara çıkıyordu. Bir sürü cafcaflı dokümantasyonları, cilt cilt kitapları vardı ve ben mi çok aptal, cahil ve de gerizekâlıyım bilmiyorum ama hem o dokümantasyon içinde boğuluyor hem de birçok problemde çözümsüz kalıyordum. İşletim sisteminin kendi bilgi tabanına baktığımda dünyam dönüyor, kafam karışıyordu. Dokümantasyonları adım adım takip etmeye çalışıyordum ama sonuçta sistemler bir türlü uyumlu çalışmıyordu. Yazılımı geliştiren programcılar ABD''deki fildişi kulelerinde burunları bir karış havada gezerken ben onlara ulaşmayı aklımın ucundan bile geçiremiyor ve kabahati kendimde bulup, ne kadar da yetersiz bir teknik adamım diyordum. Programı kullanan diğerlerinden pek bir cevap alamıyordum ve zaten kimse programın olmayan kaynak kodunu incelemek gibi bir eyleme kalkışamıyordu, bunu talep etmek bile engizisyonda suçlanmak için yeterliydi. Sonuç : STRES!

sundance''in deneyimi ile yukarıda benim başımdan geçenleri kıyaslarsanız, tam olarak hissiyatımı kavrayamasanız bile en azından ne anlatmaya çalıştığımı anlarsınız diye düşünüyorum.

Kesin cevaplar vermediğimin, keskin yorumlar yapmadığımın farkındayım ama bunun sebebini başlangıçta söylemiştim: Hepinizin kocaman ve tıkır tıkır çalışan bir beyni var ve onu kullanabileceğinizden en ufak bir şüphem yok.
0
anonim
gpl iyidir.

üzerinde birkaç ufak ameliyatla ticari aleme kabul ettirilebilir.ne gibi mesela:

yeniden dağıtma olayı kaldırılır.yazdığı koddan sorumlu olma olayı eklenir.

hem böylelikle ticari alem deneyimlerini paylaşır ve milyonlarca satır kod tekrar tekrar yazılmaz.hemde biz kullanıcılar açık kodlu yazılım kullanmanın hafifliğini ve rahatlığını yaşarız.

yanlış anlamayın gpl yi kaldırıp atalım demiyorum.buna ticari alemin gpl si diyelim.

düşünebiliyormusunuz dreamviewer kanalındaki muhabbeti:

x:abi makromedya yanlış yazmış
y:deme yahu

hayal etmek güzel tabi.ama evvela hayal edecezki birtakım şeyler gerçek olabilsin.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

SCO: ''Solaris GPL olamaz.''

yuxel

Sun, bir süre önce Solaris 10'u GPL (uyumlu) yapacaklarını açıklamıştı. Ancak SCO, "Solaris'de hala GPL'e uymayacak kodlar var" diyerek tepkisini gösterdi.

Beleş yazılımlara hayır !

sundance

Şaşırdınız değil mi ? En azından ilginizi çektim, fazlamesai'de beleş yazılımlara hayır gibi bir makale beklemiyordunuz herhalde ?

Beleş yazılımlara hayır, serbest yazılımlara sonuna kadar evet. Nasıl biraz daha aklınız karıştı mı ? Basitçe söylemek gerekirse kullanıcıların gözünde yazılımlar için para ödemeyi "gereksiz" veya "enayilik" olarak gören zihniyete hayır demek istediğim.

GPL Kimin Umurunda?

arsenelupin

Bugün yolum düştü, Anadolu Ajansı'nın web sitesine uğradım. Gayet güzel (!) bir site. İçerik-telif hakkında da böyle bir uyarı koymayı da ihmal etmemişler.

Orange - Açık Lisanslı 3d Kısa Film Projesi

anonim

www.blender.org da yapılan açıklamaya göre, Blender Derneği[1] ve Hollanda Medya Sanat enstitüsü[2] açık kaynak uygulamalar ile hazırlanacak, Açık kaynak bir kısa animasyon film çalışması için anlaştılar.

Vay SCO why!

sundance

Yakın zaman kadar birçoğumuzun adının açılımını bile bilmediği, tarihin en başarısız Unix operasyonlarını sergileyen iki şirketten oluşan SCO firması, bir kaç ay önce IBM'i, Linux kullandıkları ve Linux'un UNIX kodu üzerinden geliştirilmiş bir ürün olduğu sebebiyle dava etmiş ve 1Milyar dolar tazminata talep etmişlerdi.

Bu bir yana, IBM'in verdiği basiretsiz cevap çok uluslu sirketlerin kendileri dışında kimseyi önemsemediğinin en güzel örneğiydi. Fakat son gelişmeler daha bile ilginç. Novellden yapılan x açıklamaya göre 1995 yılında UNIX'in kaynak kodu ve lisanslama hakları SCO'ya satılmış olsa da telif hakları ve UNIX patentleri SCO'ya satılmamış ve hala NOVELL'in :) Dahası SCO'da bunu biliyor, zira son altı aydır birkaç defa UNIX patentlerini satın almak için NOVELL'e başvurmuşlar!

Saçını kurutması gerekirken, köpeğini mikrodalgada kurutup milyon dolar tazminat alanların dünyasına hoş geldiniz!