Bilginin telifi olmaz - CC tartışılacak

0
ilden
Telif ilkelerini esneterek bilginin serbest paylaşımını ve insanlığın ortak malı haline gelmesini teşvik eden Creative Commons oluşumu hızla yayılıyor. Bilişim ve bilgi alanındaki en önemli sosyal sorumluluk projelerinden olan girişim, Avrupa'dan temsilcilerin de katılımıyla Bilgi Üniversitesi'nde tartışılacak.
18 Nisan Pazar günü saat 19:30'da CC Salon İstanbul adı altında düzenlenecek ve pek çok Avrupa ülkesinden Temsilcinin de hazır bulunacağı etkinlikte, çeşitli ülkelerden gelen uzmanlar CC bünyesinde yürüttükleri proje ve çalışmalara ilişkin deneyimlerini katılımcılarla paylaşacak.

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin Türkiye temsilciliğini yürüttüğü Creative Commons(CC) girişimi, 2001 yılında Duke Universitesi'nde Center for the Public Domain kuruluşunun desteğiyle başladı.

Fikri mülkiyet konusunda uzman olan James Boyle, Michael Carroll ve Lawrence Lessig ile birlikte MIT'de bilgisayar bilimleri profesörü Hal Abelson, hukuk kökenli begesel filmci ve siber-hukuk uzmanı Eric Saltzman gibi sanatçı ve entellektüellerin kurucuları arasında yer aldığı grup, telif hakları alanında esneklik ve paylaşımı yaygınlaştırmak için çalışan ve kar amacı gütmeyen bir oluşum.

Creative Commons, telif hakkı sahiplerince kullanılmak üzere, eserlerin paylaşımını mümkün kılacak şekilde tasarlanmış telif lisansı sözleşmeleri hazırladı. Sözleşmeler Free Software Foundation tarafından daha önce açık kaynak (open source) yazılım için geliştirilen GNU General Public License (GNU GPL) telif sözleşme metinlerini temel alıyor. Bu lisansların teöel özelliği, telif hakkından tamamen feragat etmeksizin eserlerin paylaşımına imkan vermesi.

Creative Commons, eser sahiplerine farklı paylaşım şartları içeren 6 ayrı lisans alternatifi sunuyor. Creative Commons tarafından hazırlanıp, üye ülkelerdeki temsilci kuruluşlarca ilgili hukuka göre uyarlanan bu lisanslarla, kamuya sunulan eserlerin çoğaltılması ve paylaşımı belirlenen şartlar dahilinde hukuka uygun hale getiriliyor. Yani Creative Commons lisansıyla yayınlanmış bir eser, insanlığın ortak kültür ve bilgi dağarcığına bazen çok küçük teliflerle, belli şartlarda da tamamen telifsiz olarak, katılmış oluyor.

Creative Commons'ın telifli ürünlerde görmeye alıştığımız "all rights reserved" (tüm hakları saklıdır) ifadesi yerini "some rightsreserved" (bazı hakları saklıdır) sloganına bırakmış. Oluşum halen 50'ye yakın ülkede faaliyette ve Türkiye temsilciliği İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesindeki Bilişim Teknolojisi Hukuku Merkezi ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü tarafından yürütülüyor.
gnu

Görüşler

0
vampir
temsilciliği bilgi üni yürütüyor ve hatta bundan 2-3 yıl önce lansmanı olacaktı ama... biraz bişiler yapılsa, yapılıyorsa bundan da bahsedilse ya da yapacak insanlara bırakılsa daha leziz olmaz mı?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Open Cola

sundance

Dünyanın önde gelen Cola üreticilerinden birinin formülünü açıkladığı iddasıyla bir eski çalışanını mahkum ettirdiğini duymuşsunuzdur herhalde.

Yıllardır en çok taklit edilmeye çalışılan içecek konumunu kaybetmeyen Cola'ya alternatif olarak Open Cola formülü yayınlandı. Hem de GNU lisansı ile GPL olarak :)

Bir dağıtım kazasından alınması gereken dersler

sundance

Gentoo'yu sanırım bir çoğumuz biliyor. Dağıtım olarak oldukça yeni fikirlerle, Linux camiasına renk getirdiğini, kurucusu Danniel Robbins'in IBM DeveloperWorks'de birçok iyi makale yayınladığını vs.

Peki yakın zamanda Gentoo projesinden Zynot diye bir başka dağıtım çıktığını. Dahası bu dağıtımı çıkartan Zachary T Welch'in özellikle Robbins merkezinde Gentoo ve (for fun) OpenSource camiasını eleştirdiğini biliyor muydunuz ? Bence dikkate değer bir okuma. Bir taraftan projelerdeki yumuşak karınlara dikkat çekmesi, bir taraftan da insanların her geçen gün birbiri ile daha zor anlaştığını vurgulaması açısından.

Yazılımın Neden Sahibi Olmamalıdır?

FZ

Richard M. Stallman tarafından özgür yazılımın felsefesinin en net şekilde ortaya konulduğu, güçlü argümanlarla desteklendiği Yazılımın Neden Sahibi Olmamalıdır? başlıklı makale Türkçe'ye çevrilmiştir. Zihin sarsıcı, ufuk açıcı bu makaleyi herkese tavsiye ediyor ve yorumlarınızı, eleştirilerinizi vs. burada bizimle paylaşmanızı diliyoruz.

Hackerlar için bir ortak amblem

sundance

Tamamen alakasız bir konu ile ilgili dolaşırken, hackerlar için ortak bir logo önerisi ile karşılaştım.

Türkçe'de "kurcalayıcı" adını verdiğimiz ve sıkça "sistem kırıcılar" (cracker) ile karıştırılan, bir şeyleri kurcalayıp onlara yeni kullanım alanları oluşturan, ya da yeni şeyler keşfedip bunları paylaşan kişiler olan hackerlar için, Conway'in Hayat Oynunu ve bu matematik simülasyonundaki en temel, hareket edebilir yaşam biçimi olan Glider önemli simgelerden biri. GNU, Tux, BSD Daemon derken aileye yeni bir üye daha geliyor galiba ;)

Apache arayı açmaya başladı

sundance

Her ay olduğu gibi bu ay da Netcraft Web Sunucuları Raporu açıklandı.

28,669,939 Web Sunucusu`nun istemlere cevap vermesi şeklinde yapılan araştırmada Apache`nin %60.25 olan popülaritesini %62.55`e taşıdığı, bunun yanında Microsoft IIS'in %0.89luk bir artışla %20.64`e, Iplanet(Sun&Netscape)`inse %6.7`e ulaştığı gözlemlendi.

Bu arada oldukça yetenekli Apache 2.0 Beta'nın da lansmanı yapıldı.