GPLv3 Duyuruldu

0
tongucyumruk
Ve sonunda beklenen gün geldi. 16 yıllık uzun hizmetinin ardından Özgür Yazılım Vakfı GPL'in (General Public License) ikinci sürümünü emekliye ayırması beklenen üçüncü sürümünü duyurdu
Özgür yazılım dünyasının en popüler lisansı olan GPLv2'nin bir güncellemesi olan GPLv3 GPLv2'nin yetersiz kaldığı birçok konu ile ilgili yenilikler içeriyor. Yeni GPL'in getirdiği bazı güncellemeler şöyle:
  • GPL ile lisanslanan yazılımların farklı lisanslara sahip uygulamalar ile birlikte çalışabilmesine yönelik düzenlemeler
  • Tivolaştırma ve "Güvenilir Bilişim" gibi kullanıcı özgürlüklerini donanım seviyesinde engellemeye yönelik politikalara karşı önlemler.
  • MS - Novell anlaşması gibi özgür yazılım dünyasında kamplaşmalara yola açabilecek anlaşmalara karşı çeşitli önlemler.
GPL'in yeni sürümünün getirdiği yeniliklerin tam listesine ve yeni lisans metnine GPLv3'ün ana sayfasından ulaşabilirsiniz.
gnu

Görüşler

0
Tarık
özgür yazılım dünyasına hayırlı olur inşallah... Allah yeni sürümler nasip etsin, Allah...
0
osteosit
GPLv3'ün Türkiye'de hukuksal geçerliliğe sahip olacağı günleri görmek dileği ile. Hayırlı olsun.
0
simor
GPLv3 ten önce Türkiye'de yaklaşık zibilyon,25 adet hukuksal geçerliliğe sahip olan ve uygulanmayan kanunun uygulanmasını istiyorum :(
0
tongucyumruk
GPLv3 tasarlanırken en çok dikkat edilen konulardan biri de bu oldu. Çeviri zorlukları ve Amerikan hukuk sistemini merkez alan yapısı nedeniyle GPLv2'nin hukuki geçerliliği olan bir çevirisinin yapılması mümkün değildi. Bundan kaynaklanan sorunlar nedeniyle GPLv3 baştan itibaren çeşitli hukuk sistemleri ile uyumlu olabilecek şekilde tasarlandı.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

PCI Aygıt listesinin sonu!

raistlinthewiz

Uzun yıllar boyunca Free PCI Listi oluşturan Jim Boemler listenin yer aldığı sitesini kapatmak zorunda kaldı!
Bu liste open source işletim sistemi yazanlar için önemli bir kaynak teşkil etmekteydi.
Fakat PCI-SIG, avukatları vasıtasıyla sitenin kapatılması sağladı. Nedeni ise:
Sitede kullanılan "P","C" ve "I" harfleri ve PCI logosu! Komik bir durum!

Open Cola

sundance

Dünyanın önde gelen Cola üreticilerinden birinin formülünü açıkladığı iddasıyla bir eski çalışanını mahkum ettirdiğini duymuşsunuzdur herhalde.

Yıllardır en çok taklit edilmeye çalışılan içecek konumunu kaybetmeyen Cola'ya alternatif olarak Open Cola formülü yayınlandı. Hem de GNU lisansı ile GPL olarak :)

Hindistan Parlementosu Yazılım Patentlerini Reddetti

darkhunter

Hindistan Parlementosu yazılım patentlerini reddetti. Hindistan'ın bilgisayar endüstrisine dair politikalarını hep takdir etmiş biri olarak, bu haberi duyurmaktan zevk duyuyorum :)
Bilgi İçin (Slashdot)

GNOME .Net Platformuna Taşınıyor

SHiBuMi

Yanlış okumadınız, GNOME projesinin lideri Miguel de Icaza'nın dile getirdiğine göre, 4.0 sürümünden itibaren GNOME, .NET tabanlı olacak şekilde geliştirilecek. Miguel'e göre GNOME'un .NET tabanlı hale getirilmesi sürecinde yararlanılacak .NET API leri, geliştirme sürecini oldukça kısaltacak.

GPL hastaları ve ``Commonistler´´ aranıyor!

velista

Pardus, Creative Commons lisanslanmış bloglar, açık kaynak kodlu yazılımlar falan derken, konu ister istemez uzun süredir ertelediğimiz, pek de üzerine konuşup "suyu bulandırmak" istemediğimiz bir noktaya dayandı...

Soru çok ciddi: Başta GNU GPL, GNU LGPL, GNU FDL ve CC olmak üzere, özgür dünyanın kullandığı lisans sözleşmeleri "hukuki açıdan" Türkiye'de ne kadar geçerli?