GPLv3 Duyuruldu

0
tongucyumruk
Ve sonunda beklenen gün geldi. 16 yıllık uzun hizmetinin ardından Özgür Yazılım Vakfı GPL'in (General Public License) ikinci sürümünü emekliye ayırması beklenen üçüncü sürümünü duyurdu
Özgür yazılım dünyasının en popüler lisansı olan GPLv2'nin bir güncellemesi olan GPLv3 GPLv2'nin yetersiz kaldığı birçok konu ile ilgili yenilikler içeriyor. Yeni GPL'in getirdiği bazı güncellemeler şöyle:
  • GPL ile lisanslanan yazılımların farklı lisanslara sahip uygulamalar ile birlikte çalışabilmesine yönelik düzenlemeler
  • Tivolaştırma ve "Güvenilir Bilişim" gibi kullanıcı özgürlüklerini donanım seviyesinde engellemeye yönelik politikalara karşı önlemler.
  • MS - Novell anlaşması gibi özgür yazılım dünyasında kamplaşmalara yola açabilecek anlaşmalara karşı çeşitli önlemler.
GPL'in yeni sürümünün getirdiği yeniliklerin tam listesine ve yeni lisans metnine GPLv3'ün ana sayfasından ulaşabilirsiniz.
gnu

Görüşler

0
Tarık
özgür yazılım dünyasına hayırlı olur inşallah... Allah yeni sürümler nasip etsin, Allah...
0
osteosit
GPLv3'ün Türkiye'de hukuksal geçerliliğe sahip olacağı günleri görmek dileği ile. Hayırlı olsun.
0
simor
GPLv3 ten önce Türkiye'de yaklaşık zibilyon,25 adet hukuksal geçerliliğe sahip olan ve uygulanmayan kanunun uygulanmasını istiyorum :(
0
tongucyumruk
GPLv3 tasarlanırken en çok dikkat edilen konulardan biri de bu oldu. Çeviri zorlukları ve Amerikan hukuk sistemini merkez alan yapısı nedeniyle GPLv2'nin hukuki geçerliliği olan bir çevirisinin yapılması mümkün değildi. Bundan kaynaklanan sorunlar nedeniyle GPLv3 baştan itibaren çeşitli hukuk sistemleri ile uyumlu olabilecek şekilde tasarlandı.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Apache arayı açmaya başladı

sundance

Her ay olduğu gibi bu ay da Netcraft Web Sunucuları Raporu açıklandı.

28,669,939 Web Sunucusu`nun istemlere cevap vermesi şeklinde yapılan araştırmada Apache`nin %60.25 olan popülaritesini %62.55`e taşıdığı, bunun yanında Microsoft IIS'in %0.89luk bir artışla %20.64`e, Iplanet(Sun&Netscape)`inse %6.7`e ulaştığı gözlemlendi.

Bu arada oldukça yetenekli Apache 2.0 Beta'nın da lansmanı yapıldı.

.Net ve Shared Source

elrond

Bu haberi gün içinde verip Türkiye` de hep beraber bir ilk olmak isterdim ama malesef zaman bulamadım mecburen fazlamesai`ye kaldı.
Microsoft .Net ürün yelpazesinden bazılarının kaynak kodlarını açıklıyor. Konseptin adı `Microsoft shared Code CLI implementation`

Wirofon artık özgür!

anonim

Bundan birkaç ay önce FFMpeg ile ilgili bir işle uğraşırken, FFMpeg'in Hall Of Shame sayfasına denk geldim. Sayfaya baktığımda gördüm ki, Türk Telekom Wirofon yazılımı da FFMpeg'i lisansına aykırı olarak GPL olmayan bir programa dahil ederek GPL ihlali yapmakla suçlanıyordu. Türk Telekom'dan hiç bir açıklama olmadığı için de bir "fare dağa küsmüş" durumu olduğunu düşündüm.

AB´deki Sistem Yöneticileri İçin Açık Kaynağa Geçiş Rehberi

FZ

Konu ile ilgili uzmanlardan oluşan bir AB komisyonu, birlik çapında açık kaynağa geçilmesi için sistem yöneticilerine yol gösterecek teknik bir belge yayınladı.

Belgenin orjinaline bu adresten erişebilirsiniz.

Bir dağıtım kazasından alınması gereken dersler

sundance

Gentoo'yu sanırım bir çoğumuz biliyor. Dağıtım olarak oldukça yeni fikirlerle, Linux camiasına renk getirdiğini, kurucusu Danniel Robbins'in IBM DeveloperWorks'de birçok iyi makale yayınladığını vs.

Peki yakın zamanda Gentoo projesinden Zynot diye bir başka dağıtım çıktığını. Dahası bu dağıtımı çıkartan Zachary T Welch'in özellikle Robbins merkezinde Gentoo ve (for fun) OpenSource camiasını eleştirdiğini biliyor muydunuz ? Bence dikkate değer bir okuma. Bir taraftan projelerdeki yumuşak karınlara dikkat çekmesi, bir taraftan da insanların her geçen gün birbiri ile daha zor anlaştığını vurgulaması açısından.