GPLv3 Duyuruldu

0
tongucyumruk
Ve sonunda beklenen gün geldi. 16 yıllık uzun hizmetinin ardından Özgür Yazılım Vakfı GPL'in (General Public License) ikinci sürümünü emekliye ayırması beklenen üçüncü sürümünü duyurdu
Özgür yazılım dünyasının en popüler lisansı olan GPLv2'nin bir güncellemesi olan GPLv3 GPLv2'nin yetersiz kaldığı birçok konu ile ilgili yenilikler içeriyor. Yeni GPL'in getirdiği bazı güncellemeler şöyle:
  • GPL ile lisanslanan yazılımların farklı lisanslara sahip uygulamalar ile birlikte çalışabilmesine yönelik düzenlemeler
  • Tivolaştırma ve "Güvenilir Bilişim" gibi kullanıcı özgürlüklerini donanım seviyesinde engellemeye yönelik politikalara karşı önlemler.
  • MS - Novell anlaşması gibi özgür yazılım dünyasında kamplaşmalara yola açabilecek anlaşmalara karşı çeşitli önlemler.
GPL'in yeni sürümünün getirdiği yeniliklerin tam listesine ve yeni lisans metnine GPLv3'ün ana sayfasından ulaşabilirsiniz.
gnu

Görüşler

0
Tarık
özgür yazılım dünyasına hayırlı olur inşallah... Allah yeni sürümler nasip etsin, Allah...
0
osteosit
GPLv3'ün Türkiye'de hukuksal geçerliliğe sahip olacağı günleri görmek dileği ile. Hayırlı olsun.
0
simor
GPLv3 ten önce Türkiye'de yaklaşık zibilyon,25 adet hukuksal geçerliliğe sahip olan ve uygulanmayan kanunun uygulanmasını istiyorum :(
0
tongucyumruk
GPLv3 tasarlanırken en çok dikkat edilen konulardan biri de bu oldu. Çeviri zorlukları ve Amerikan hukuk sistemini merkez alan yapısı nedeniyle GPLv2'nin hukuki geçerliliği olan bir çevirisinin yapılması mümkün değildi. Bundan kaynaklanan sorunlar nedeniyle GPLv3 baştan itibaren çeşitli hukuk sistemleri ile uyumlu olabilecek şekilde tasarlandı.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

SCO: ''Solaris GPL olamaz.''

yuxel

Sun, bir süre önce Solaris 10'u GPL (uyumlu) yapacaklarını açıklamıştı. Ancak SCO, "Solaris'de hala GPL'e uymayacak kodlar var" diyerek tepkisini gösterdi.

Stallman ile Röportaj

FZ

"Windows XP, İnternet’e bağlandığınız zaman otomatik güncelleme sürecini başlatmak için size sorar. Ve sizin haberiniz bile olmadan “sadece size özel” bir güncelleme yapabilir. Özgür olmayan yazılımın arka kapısı da olabilir. Hindistan’daki bazı programcılar El-Kaide’nin parçası olmakla ve Microsoft kodlarının içine arka kapı koymakla suçlandılar."

"Unesco, özgür yazılımla ilgili iki şey yaptı. Bize para ve veri verdiler. Özgür Yazılım Dizini, özgür yazılımların tamamını kapsamaya yönelik bir proje. Amacımız kullanılabilir olan ve GNU/Linux sistemleri üzerinde çalışan tüm özgür yazılım paketlerini listelemek. Listeye dahil etme şartımız, tamamen özgür bir işletim sistemi üzerinde çalışmaları. Normalde, bitmemiş programları listelemiyoruz. Ancak istisna olarak, GNU paketlerini bitmedilerse bile bu durumu etiketlerinde belirterek listeliyoruz. Bu dizini ihtiyaçlarınıza uygun özgür yazılımı bulmak için kullanabilirsiniz."

"Bence Lisp en güzel ve en güçlü programlama dilidir. Lisp’de Lisp bilmeyenlerin fikir sahibi olmadıkları şeyler var. Programların veri de olabilmeleri örneğin. Basit veri yapılarınız var ve her biri bir işi genel bir şekilde yapıyor. Bunları birleştirerek veri yapıları inşa ediyorsunuz. Standart kısımlar var ve bunları istediğiniz şeyi yapmak için kullanıyorsunuz. Halbuki, 1970’lerden bu yana hakim olan programlama dilleri tasarımı ekolü “kendi veri tipini kendin tanımla” yaklaşımına dayalı ve buna göre her kullanım için özel amaçlı veri yapısı tanımlıyorsunuz. Lisp’de kendi liste yapısı tipinizi tanımlamanıza gerek yoktur. O zaten oradadır."

SOL dergisi sormuş, üstad Richard M. Stallman cevaplamış. Röportajın tamamını bu adreste okuyabilirsiniz.

OpenGL artık özgür

sundance

SGI firması haklarını elinde tuttuğu üç boyutlu hızlandırma teknolojisi OpenGL'i Free Software Foundation'ın kabul ettiği şartlarda yeniden lisansladı.

Linux.com'da yeralan habere göre bu, ticari bir firmanın Özgür Yazılım Dünyası'na bugüne kadar verdiği en büyük hediye.

muhasebeci 0.5 hazır

muhasebeci

Uzunca bir süreden beri üzerinde çalıştığımız projemizin 0.5 sürümü nihayet bitmiştir. 0.5 sürümünün bu kadar gecikmesinde projenin baştan sona komple elden geçirilmesi, yeni bölümlerin eklenmesi, daha kolay kullanım olanağı sağlanması gibi sebepler neden olmuştur. Yeni sürüm hazıranırken eski sürümlerdeki pek çok hata giderilmiştir. Sorun yaratan kodlar silinip yeniden yazılmıştır. Stabilite için gerekli görünen herşey yapılmıştır. Daha kolay bir kullanım için fonksiyon tuşları, sağ-click menüleri programın her tarafında rahatlıkla görülebilmektedir. Programımız artık sadece türkçe değildir. Türkçe yanında programı; ingilizce, almanca, rusça ve bulgarca olarak ta kullanmak mümkündür (ingilizce hariç diğer dillerde çevirilmemiş metinler oldukça fazladır).
Programımızın son özelliklerini listeleyecek olursak...

Wirofon artık özgür!

anonim

Bundan birkaç ay önce FFMpeg ile ilgili bir işle uğraşırken, FFMpeg'in Hall Of Shame sayfasına denk geldim. Sayfaya baktığımda gördüm ki, Türk Telekom Wirofon yazılımı da FFMpeg'i lisansına aykırı olarak GPL olmayan bir programa dahil ederek GPL ihlali yapmakla suçlanıyordu. Türk Telekom'dan hiç bir açıklama olmadığı için de bir "fare dağa küsmüş" durumu olduğunu düşündüm.