osteosit

osteosit


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

GPLv3 Duyuruldu ( 4)

GPLv3'ün Türkiye'de hukuksal geçerliliğe sahip olacağı günleri görmek dileği ile. Hayırlı olsun.

Pardus Karakulak geliyor ( 15)

Ubuntu'ya geçiş alışkanlıklarınızdan dolayı olsa gerek. Zira biri Gnome diğeri KDE ile kullanılıyor. Aynısını eskiden çok yaptım. Şimdi de gerektiğinde yaparım. Ya da iki işletim sistemi kullanmak ayıp değil; biri Pardus, diğeri Ubuntu olmak üzere faydalanmak da akıl karı.

Kim Debian deposunu yok sayabilir ki... Yani anlatmak istediğim her ulusal yapılan benim kişisel ihtiyacımı karşılayacak ya da bunda yeterli olacak diye bir şey yok. Bir de karşılaştırma yaparken aklımızda Ubuntu derken aynı zamanda Debian'da demiş olmalı. Debian dün doğmadı. Yaşayan Linux dağıtımlarından en eskisi.

Ayrıca ben ürettiğim yerli malı bir üründe bile (hatta %100 Türk malı olsun) bir yabancıdan etkilenebilirim ve ürünüme (hatta belkide dilime yabancı harflerle dolu) onun adını da veririm. Mesela şu en son yayınlanan kablosuz elektrik aktarımını düşünün. Buluşu yapan sıradan bir nezaket örneği gösterip olan Tesla adını koysaydı fena mı olurdu?

Bir de ne olursa olsun aklıma gelmiyor değil. Pardus ATA sırasında bile (yani olmayacak iş ama) "Neden böyle bir isim seçildi, yarın başka hangi siyasilerin ismini koyacaksınız?" tarzı yorum yapanlar biliyorum. Yani Mustafa Kemal gibi sadece Türkiye'de değil dünyada bir süre ikamet etmiş nededeyse her vatandaş için önemli bir kahramanı dahi isim seçilmeye laik görmeyenler olabiliyor. Bu ortamda nasıl gidip sizden birilerinin ismini koyacaksınız. Biri çıkar o eski milliyetçilerdendir biri çıkar o bizim tarikattandır der.

Hatırlar mısınız biri derdi: Dünya memleket!

Pardus Karakulak geliyor ( 15)

Ulusallık ile latincenin pek alakalı olmamasından olabilir. Muhtemelen akıllarına gelmemiştir pek çok kimsenin latinceyi başka birilerinin konuştuğu bir dil sanabileceği. Minik düzeltme: Felis Chaus değil Felis chaus diye yazılır ve her dilde istediğiniz gibi okunur. (İtalik olması ve büyük-küçük harf kuralına uyması önemli.)

Haritala Beni ( 6)

İyi de daha bilişimci bir karikatür nasıl olsun? Google var, harita servisi var, penguen (yani özgür kuşlar) var. Penguenleri uçurmak gibi bilimsel hatalar da yapmıyorlar. Benim daha fazla sözüm olmaz buna. Okur gülerim...

Üniversitelerde yeni bir gün doğuyor... ( 6)

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde doğmuş yeni günde neler olduğu şu adreste kısaca özetlenmiş.

Vista'nın 25 eksikliği ( 55)

Kimsenin sürüm değiştirmeye falan niyeti yok zaten, niye uğraşsınlar yeni bir şeyle. Buna zor alıştılar.

Etrafımda gördüğüm bilgisayar kullanıcılarında üstteki tarife uymayan hiç kimse yok! Ama devlet dairelerinin Vista'ya geçme ihtimali çok acı. İyi bilgisayar bilmek İyi MS Windows ve MS Ofis kullanmakken kimsenin, Pardus kullanmayı mantıklı kabul edeceği yok. Etrafımdakilerin sözlerine (bilgisayar konusunda) ufacık önem versem bırakın bilgisayarımdaki tek işletim sisteminin Pardus olmasını, CD'sini barındırmam.

Bilgisayar gibi konularda etraftakilerin söylediği çok önemlidir.

The Codebreakers: BBC'den Açık Kaynak ve Özgür Yazılım Belgeseli ( 10)

Usenet, e-posta listesi ve forumlara tabi ki tek çözüm konuştuğu dilde bu yerlerde yazan insan sayısını artırmak. Zaten ciddi miktarda varlar. Kullanım ve uzmanlaşma arttıkça o da artacak. İnterneti kim daha çok kullanırsa onun gezegenine dönüşür.

ADSL'yi Uçurma Planı ( 11)

Peki ya eski bakır hatlar ne olacak?

Eski hatlar sökülecek mi yoksa alternatif olrak sadece 1-2 Mbit'e kadar bağlantı isteyenlere sunulacak mı?

Ayrıca TT yine yeni altyapının da tekeli olacak mı? Olmaması gerekiyor sanırım.

Gmail'den Kendi Mail Adresinizle Limitsiz Mail Adresleri ( 13)

İnternet'i Microsoft bulmuş diye sanılıyor, yetmez mi? Kaç kişiyi bu yüzden Firefox ile dalga geçtiğini zanneden cümleler kurabiliyor. Hatta "Linux ile nasıl internete gireceksin İnternet Explorer yok diyorsun." diyen ve beni çelişkili cümleler kurmakla aşşağılayan aklı başında büyükler tanıyorum.

Hindistan’ın Kerala Eyaleti MS Windows’u Tamamen Kaldırıyor ( 7)

ntvMSnbc'deki son yıllardaki haberler gerçekten dikkatimi çekmeye başladı. Televizyonda TRT2 ve NTV dışında kanala bakmasam da haberleri internetten söz konusu siteden güvenerek takip etsem de anlam veremiyorum M$ ile az da olsa ilişkisi bulunan bu sitedeki bu tür haberlere. Hatırlarsanız Firefox 1.0'ı çıkarınca en geniş bu sitede haber olmuştu.

Tabi bu yazdıklarım şüphelendiğim anlamına gelmiyor sadece bir merak doğuruyor ben de "Neden?" diye...

Haberi yapan muhtemelen bir ajanstır onlar da satın alıyordurlar. Türkiye'de umursanacak bir pazar olmadığımdan M$ bu tür haberleri sansürletmiyordur tabi belki de!

Playstation 3'ler Tıp İçin Birleşiyor ( 8)

Peki kaç kişi böyle bir işi önemseyip bilgisayarına bu yazılımı kuracak. NTV'nin haberine göre yazılım varsayılan olarak kurulu gelmiyor. Eğer zaten kurulu olsa ve işin başında çalışsın mı, çalışmasın mı diye sorsa ve yoluna devam etse anlarım Sony'nin desteğini. Burada Folding@Home projesinin Sony'nin işletim sistemi için çıkardığı özelleşmiş bir sürümden farklı bir şey göremiyorum. Sony isterse ürünün anasayfasından reklam yapsın. Bilişim sistemlerinin baş belası hurafeleri (ne kadar program kurar ve diski ne kadar doldurursan o kadar yavaşlar) iş başında olacak. Hele hele bir de performanstan ödün veriyor gibi gözükmek var ortada.
Böyle reklam sloganları üretmesine yardımcı olduğu için Folding@Home Sony'yi destekliyor gibi gözüküyor. Yada arada harika bir ortak yaşam ilişkisi doğuyor. Her ikisi de böylece git gide ünleniyor! Tabi işin bilime katkı tarafına diyecek bir şey yok, söylentiden rahatsız değilim. Nede olsa yalansız.

Gönüllü Çevirmenler Topluluğu İşbaşında ( 7)

Sevmediğin şey henüz bilmediğindır. 1) "Tanıyıp" sözcüğü gereksiz yere kullanılmış sözcük kaynaklı bir anlatım bozukluğu oluşturuyor. İnsan tanımadığı şeyi sevmez zaten. 2) "olan" kısmına gerek yok. Bu da sanırım yanlış yüklem belirlemekten kaynaklı bir anlatım bozukluğu.

Türkiye'de Açık Kaynaklı Biyoteknoloji ( 12)

Türkçe Wiki'deki derleme için teşekkürler. Şimdiki hali biraz da Açık Biyoinformatik halinde gibi geldi bana. Ülkemde Açık Biyoloji (veya Biyoteknoloji) ile ilgilenen kimse olmadığı fikrine doğru ilerliyorum. Umarım yanılıyorumdur. Keşke konu ile ilgilenen uzmanlar ve onların oluşturduğu topluluklar olsaydı.

Türkiye'de Açık Kaynaklı Biyoteknoloji ( 12)

Eğer hiç de küçümsenemeyecek yazılım projeleri vakıf işleyişi ile hayatlarını sürdürebiliyorlarsa yine ciddi boyuttaki biyoloji projeleri için de bu geçerli olacaktır. İlk zamanlarda benim de aklım almıyordu açık kaynak kod için birilerinin para ödeyebileceği ama bakın öyle. Agrobacterium örneğini hatırlayın ve bunun araştırmalara vurduğu baltayı düşünün. Bunlar bir kenara hiç bir araştırmacının çalışmayı kendi başına yapmadığını unutmamalı gibi geliyor bana. Eninde sonunda bilimciler de maaşlı çalışan elde ettiği ürünü makale olarak yayınlayıp akademik puan almanın ötesinde genellikle pek de fazla fayda sağlayamayan insanlar. Ayrıca bu bile bir şirket için çalışıyorsanız zaten mümkün değil. Patent hakkı da sadece kar için kurulmuş şirketlere kalır.

Türkiye'de Açık Kaynaklı Biyoteknoloji ( 12)

Açık kaynak yazılım geliştirme ekosisteminin bir benzerinin biyolojinin çalışma alanlarında da hayata geçirilmesini amaçlayan bir proje için çaba gösterebilirim diye düşünmüştüm. LKD Şenliği tekrar hatırlatınca bir hafta kadar önce de bugüne kadar yapılmış projelerle ilgili bir taramaya başlamıştım. Ardından başlangıç olarak en azından http://acik-kaynak.org.tr/ benzeri bir sayfanın hazırlanabileceği aklıma geldi. Açık Biyoloji (veya Biyoteknoloji) ile ilgili Türkiye'de yapılmakta olan bir çalışma, yayınlanmış bir makale yahut bir internet sitesi dahi henüz bulamadım. Hatta anladığım kadarı ile yazıdığınız bu yazı bu konuda (Türkçe olarak) bir ilk. Bundan sonra da konu ile ilgili yazılarınızı beklemekteyim. Tam zamanında karşıma çıkan makaleniz için teşekkür ederim.

Bilim ve Teknik'in 39 yılı bir DVD'de ( 8)

Keşke her yılın Haziran sayısında bir yıl ekleyerek bu güzelliği devam ettirse. Ayın 15'ine kadar dergiyi bulabilmek için akla karayı seçtim. Şehrimde ne çok bilim okuyucusu varmış meğersem. Haziran 2007 sayısında 40 yıllık arşivi bekliyoruz inşallah.

fazlamesai.net'e soralım: Blog yayıncılığı ama nasıl? ( 10)

Serendipity yazılımını unutmamak gerek. Yanlız şimdilik Türkçe desteği yok sanırım. (Türkçe karakter sorunu da yok ama) Türkçe desteği olsa veya çevirmeye vaktim olsa kesinlikle kullanırım.

fazlamesai.net'e soralım: Blog yayıncılığı ama nasıl? ( 10)

Eğer bloglar sizin sisteminizde tutulacaksa ve özel adresleri ve topluca yayınlanacakları bir sayfa (anasayfada mesela) istiyorsanız bu durumda Drupal iyi bir seçim olacaktır. WP'nin sanırım özel bir sürümü ve B2evo gibi bir iki benzer iş gören sistemler de var. Drupal örneği için bildirgec.org'a göz atabilirsiniz.

Ancak başkalarının bloglarından yazıları derleyecekseniz http://gezegen.linux.org.tr/ adresindeki "Neler oluyor?" bölümüne bir bakın nasıl benzer bir sayfa hazırlayabileceğiniz konusunda ip uçları var. Linux Gezegen'ine benzer şekilde Drupal ile de bir çözüm de mümkün.

Bill Gates Öğrencilerle buluşuyor ( 11)

Yanlız anlamış olabilirim yada bir çeviri hatası falan olabilir. Gates az önce "Google Mail çok da başarılı olmadı zaten..." yada onun gibi bir şey mi söyledi?