Bilim ve Teknik'in 39 yılı bir DVD'de

0
larweda
Bildirgeç'teki bir habere göre, bilim ve teknik dergisi, 39. yılı şerefine, Ekim 1967 ila Aralık 2005 tarihleri arasında yayınladığı 457 sayının tamamını kapsayan dvd'yi, haziran 2006 sayısı ile ücretsiz olarak okurlarına hediye edecekmiş. Sitede bir de bunu anlatan insert'in fotoğrafının link'i var. Gerçekten kaçırılmaması lazım.

Görüşler

0
sefalet
Bilim ve Teknik dergisinin sayfasında bu tür bir bilgi göremedim.Doğru ise, vay canına derim.Ben bu düzeyde bir derginin dışardaki emsallerinin böyle bir uygulama yaptığını hiç duymadım.Gerçekten dünya yayıncılığında bir ilk olur bu.Çok da güzel olur.
0
osteosit
Keşke her yılın Haziran sayısında bir yıl ekleyerek bu güzelliği devam ettirse. Ayın 15'ine kadar dergiyi bulabilmek için akla karayı seçtim. Şehrimde ne çok bilim okuyucusu varmış meğersem. Haziran 2007 sayısında 40 yıllık arşivi bekliyoruz inşallah.
0
Zebani
Her yıl bunu yaparsa, aylık dergi yayınlamasının ne anlamı var?
0
Zebani
Bir de, ben de Bilim ve Teknik 'in bu sayısını bulmak ta biraz zorlandım ama bu durum bilim okuyucusunun çokluğundan ziyade, normalde bilim tekniği aylık almayıp, böyle bir fırsatı kaçırmak istemeyen fırsatçıların (oportunis) benim gibi aylık takip edenlere yaptıkları bir eşek şakasıdır.
0
Tarık
Maalesef çok akıllı bilim teknik yayıncıları bunu öncelikle kendi sitelerinde haber vermedikleri için asparagas olma ihtimaliyle pek önem vermemiştim. Kardeşim varsa böyle iyi bir haber/hizmet/çalışma, resmi olarak duyur bu işi, birşeyleri daha önceden sızdırma ortaya yahu. Biz neden bir şeyide adam gibi yapamıyoruz?
0
sefalet

Dergiye fiziksel erişimi olmayanlar için derginin haziran ayında verdiği arşiv genel ağ ortamına düşmüş bulunmakta, ufak bir arama ile bulunabilir.
0
sefalet
Flash arayüz fena olmamış amma velakin arama seçenekleri için aynı şeyi söylememe imkan yok.Bu kadar büyük bir arşive doğru dürüst bir arama motoru konabilirdi.Örneğin yazı içinde geçen sözcüklere göre arama yaparsanız, okumakta olduğunuz yazı, arama sonuçlarında çıkmıyor.Çok belli başlı sözcüğü tutturursanız yazı ile ilgili, o zaman yazı arama sonuçlarında çıkıyor.Bu da gayet ilkel bir yaklaşım gibi geldi bana.

Elinizin altında kocaman bir arşiv var ama karanlıkta mum ışığı ile ilerliyorsunuz.
0
sleytr
DVD'yi Linux üzerindemi kullanıyorsunuz yoksa Windows mu? Bende Linux üzerinde flash animasyon düzgün çalışmadı. Arama yapamıyorum, birçok kısım eksik.

İşin komik yanı Flash'ın en güncel Linux sürümü 7*. Ancak cd indexinde "Bu uygulama Flash Player v8.0 gerektirmektedir." yazıyor. Madem Flash 8 gerektiriyor, neden CD'nin üzerine Linux üzerinde çalışır yazıyorlar ki?

* Flash 8'in Linux sürümü çıkmayacak, 8.5 sürümü ise Windows ve Mac sürümüyle birlikte çıkacak. (bir gün...)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Cumhurbaşkanı Bir Matematik Sorusuna Takılırsa...

FZ

Piref. H. Ökkeş'in Cumhuriyet Bilim Teknik ekinin 8 Ocak 2005 tarihli yazısından:

Çok garip: Matematik Dünyası adlı derginin 2004-III sayısı da çıkmış. Nasıl oluyor da halen çıkabiliyor bu dergi, anlamak mümkün değil. Üstelik satışı 10 bin dolayında (Bir önceki sayı 9 bin satmış). Ben batar derken, dergi sürekli yükselen bir grafik çiziyor. Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sarsılması gerek bu başarı karşısında.

Dergiyi çıkaranların aklı fikri başka çalışıyor. Ne üniversite piyango sınavlarını, ne lise müfredatını, ne okullardaki kötü eğitimi umursuyorlar. Ne manken ne de şarkıcı resmi var dergide. Umut satmıyorlar, falcılık yapmıyorlar. Kimseyi de korkutmuyorlar. Dergiyi çıkaranlar matematiğe su katmadan, sulandırmadan yapıyorlar, yapacaklarını. Yazarlar farkında değiller ama dergiyi sulandıran tek bir köşe var: O da bana ait, son sayfadaki "Konik" köşe! Herhalde okurlar o sayfaya bir türlü gelemiyorlar. Çünkü oku oku bitmiyor dergi. Matematik Dünyası'nı 6 ay sonra da açıp okuyabilir insan, 60 yıl sonra da. Kızlar artık çeyizlerine koyuyorlarmış bu dergiyi. Erkekler ceplerinde dergiyle dolaşınca şansları açılıyormuş.

Şimdi herkesi daha da şaşırtacak bir olaydan söz etmek istiyorum.

Zipf Yasası, Dilbilim, Müzik

FZ

Arjantinli fizikçi Damian H. Zanette dilbilim bağlamında incelenmiş ”Zipf Yasası“nı müzik analizine uygulamış ve dil ile müzik arasında önemli ortak bir nokta bulduğunu iddia ettiği makalesini yayınlamış. Makalenin haberine buradan, orjinaline ise buradan erişebilirsiniz.

Zanette´nin analizi “bağlam” kavramını dil ile müzik arasında ortak bir kavram olarak ele alıyor ve böylece tonal müzikle atonal müzik arasındaki psikolojik (ve semantik) farkı açıklamaya çalışıyor.

Kaynaklar: FZ Blogs, slashdot

Beynin Geleceği: Nobel Ödüllü Bilimadamları Anlatıyor

FZ

Aynı alanda çalışan 5 Nobel ödüllü bilimadamı her gün bir araya gelmez. 1 Aralık 2005 tarihinde, MIT Picower Enstitüsü açılış sempozyumunda bir araya gelen ve son gelişmelerle ilgili konuşmalar yapıp beyin araştırmalarının geleceği konusunda tahminlerini sıralayan 5'i Nobel sahibi 12 bilimadamının katıldığı etkinliği Internet üzerinden izlemek mümkün.

Söz konusu web yayını (webcast) gayet yüksek kalitede ve konuşmalarla tartışmaların tamamını kapsıyor. Geçen yüzyıl bir bakıma genlerin ve bilgisayarların yüzyılı idi. Görünen o ki 21. yüzyıl bir bakıma "zihnin ve beynin" yüzyılı olacak. Neye benzeyeceğine dair ipuçlarını şimdiden edinmek isteyenlere...

Kaynak: FZ Blogs

Labrotuarda Kara Delik Yaratıldı

anonim

Parçacık hızlandırıcı çalışmalar yürüten bilim insanları, kara delik özellikleri gösteren bir ateş topu yarattılar.

Laboratuvardaki yapay ortamda yaratılan ateş topu, minik bir kara delik olarak işlev görüyor. Bilim insanları, kara deliğin ömrünün 10E-23 saniye gibi kısa bir zaman için sürdüğünü, kara deliğin bu süre zarfında da çarpıştırmayla ortaya çıkan etrafındaki tüm partikülleri yuttuğunu ifade etti.

Oyster-Dalga Enerjisi Elektrik Santrali

melitical

Dünyanın ilk dalga enerjisi ile elektrik üreten santrali İskoçya'da kuruldu.

Haberde iki yıl içerisinde ikincisinin yapılması için 1.66 milyon dolar fon ayrıldığı belirtiliyor. Şirketin önümüzdeki yıllarda bunu dünyada daha yaygınlaştırmayı planlıyor.