Pardus Karakulak geliyor

0
AHMETX
TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu işletim sistemi Pardus'un yeni sürümü Caracal Caracal (Karakulak) adıyla çıkıyor. Pardus projesinden başka bir görev için ayrılan geliştirici Barış Metin'e ithafen 'Pardus 2007 Barış' kod adıyla deneme sürümü yayınlanan yeni yazılım, iki hafta sonra Caracal Caracal (Karakulak) adıyla kullanıma sunulmuş olacak.
Pardus'a adını veren Karakulak, Step vaşağı olarak da bilinir, kedigiller familyasından bir yaban kedisi türü olan Karakulak, Türkiye'nin yabani kedilerinden biridir. Ortalama ağırlığı 7-9 kg, rekor ağırlığı 17,7 kg'dir. Gövdenin tam boyu 75-90 cm'dir. Bunun dışında 30-35 cm uzunluğunda bir kuyruğa sahiptir.

Karakulak'ın kuyruğunun üst kısmında etrafında beyaz tüylerden oluşmuş püskül bulunan siyah bir çizgi vardır. Rengi genelde kahverengi tondadır ve üzerinde gri ya da beyaz benekler bulunur. Karakulağın kulaklarının ucunda sivri tüy kümecikleri vardır. Kulaklarının üst kısmının kenarları siyah tüylüdür. Latince ismi Türkçe'den gelmektedir. Orta Asya'daki Türkler tarafından kulak çevresindeki siyahlıktan ötürü bu şekilde adlandırılmıştır. Orta Asya'dan Anadolu'ya kadar Türklere eşlik ettiği belirtilen Karakulak'ın Türkiye'ye nesli azalan hayvanlardan biri olduğu ve sayısının 100'ü geçmediği öğrenildi.

Görüşler

0
Zebani
Acaba diyorum; ulusal ise neden Türkçe isimler kullanmıyorlar? Türkler'in telaffuz etmekde zorlandığı kelimeleri seçiyorlar? Bir önceki "Felis Chaus" muydu, neydi? "Karakulak" ne güzel, ne gerek var latince isme?

Bi de nesli tükenenleri seçe seçe :) Pardus'ün de başına aynı şey gelecek diye korkuyorum. (Şaka şaka...)
0
osteosit
Ulusallık ile latincenin pek alakalı olmamasından olabilir. Muhtemelen akıllarına gelmemiştir pek çok kimsenin latinceyi başka birilerinin konuştuğu bir dil sanabileceği. Minik düzeltme: Felis Chaus değil Felis chaus diye yazılır ve her dilde istediğiniz gibi okunur. (İtalik olması ve büyük-küçük harf kuralına uyması önemli.)
0
simor
Aman dikkat edin; "Türkler'in telaffuz etmekde zorlandığı", kelimeleri seçmeyiniz. Bazı kişiler kendilerinin konuşamadıkları ve kurallarını bilmediklerini dillerini başka şeylerle karıştırabilirler.
0
yetgin2
Bu net ortamı ne çirkin bir ortamdır ki, aynı takıntılı insanları sürekli karşınıza çıkarıyor. Üstelik adam yerine koymadığınız, başkalarına gösterdikleri amlamsız agresifliğinden yılıp tartışmaya bile girmediğiniz insanlardan sürekli imalı laflar yemek zorunda kalıyorsunuz. Üstelik bu yüzden bu kişiler görüşlerinden vazgeçtim, tavırlarını bile haklı sanıyorlar.

Gerçek hayatta değilsin ki veresin odunu beline. Attıkça atıyor, tuttukça tutuyor, hahahah yine laf geçirdim, ne kadar yüksek bir bilincim, ne üstün bir zekam var havasındalar. Yüzüne dönüp bakmayacağın adamdan laf yiyorsun. Neyi savunduğuna baksan: tısss.

Yöneticiler lütfen bir yoksay butonu ekleyin şu siteye.
0
simor
Evet takıntıdan kastınız, ulusallıksa haklısınız. Yorumunuz üstü kapalı olduğundan anladığımı yorumluyorum. İnsanlar, Ulusallığı da kendi cehaletine göre yorumlayınca odunu da çıkartırsanız, zopayı da bişey farketmez. Yıllarımızı sıfatlarla ve isim tamlamalarıyla geçirip duruyoruz.

Ve evet bencede ulusal diye etiketlenen birşeye latince isim verilmeyecek diye bir seçenek niye olsun.
Dilimizde latin harfleri kullanılıyor ve latince bütün dünyada kullanılıyor. Soyu tükenmiş hayvancağızın bile latince ismini sebepsiz yere beğenmeyen ilginç insanlar varsa önce neden diye sormak lazım ki sonra cevap verebilsin.

İnsanlığa girişte odunu dışarıda bırakın. Birşeyler öğrenmek veya öğrenmeye ihtiyacınız olduğunu öğrenmek için ihtiyacınız olmayacak.


Ne dememişler? .. Odunu kendine sopayı başkasına .......
0
Zebani
Yav ne büyük laflar etmişsiniz... Benim cehaletimin hangi nokta da başladığını da yorumlamışsınız. Teşekkür ederim. Ama yanlış bilmiyorsam bu latince ölü dil olmazdan önce konuşulan bir dildi. Ben demiyorum ki latince isim koymasınlar!!! Sadece eğer "Ulusal" diyorlarsa Türkçe isim versinler... Latince'nin Türkçe olduğunu da iddia etmezsiniz diye umuyorum. Bu arada "Ulusal"lık ve "Milli"lik takıntısı yapan ben değilim projenin içinde aktif olarak bulunanların kendisidir, bilgilerinize...

Latince Alfabe kullanıyor olmamız İngilizce konuştuğumuz anlamına da gelmez sanırım!!!
0
Zebani
"Latince Alfabe kullanıyor olmamız İngilizce konuştuğumuz anlamına da gelmez sanırım!!!"

"İngilizce" nin yerine Latin alfabesi kullanan istediğiniz bir dili yerleştirmekte hürsünüz!!!
0
Zebani
"Latince Alfabe kullanıyor olmamız İngilizce konuştuğumuz anlamına da gelmez sanırım!!!"

"İngilizce" nin yerine Latin alfabesi kullanan istediğiniz bir dili yerleştirmekte hürsünüz!!!
0
Zebani
her dilde istediğmiz gibi okunur? "Felis chaus" u Türkçe okuyunuz muhterem... Ya da ikinci bir dili olmayana okutmayı deneyiniz, bu "chaus" kısmından ne çıkacak acaba? Kuş mu?
0
cxerpw
Haber yeni şafak sitesinden alışmış detalı bilgi aşağıdaki linkte

http://www.yenisafak.com.tr/bilisim/?t=14.06.2007&c=10&i=50357
0
dtemarti
Benim kabullenemediğim niye ulusal. Ulusal ise niye diğer dillerde de sürümü çıkar. Ya da bu garip adlar ne bileyim ulubatlı hasan, genç osman, dede korkut, altay, sakarya falan koysalar ya. Latince adlar okumaktan gına geldi bari pardusta görmeyelim.

Pardusu her sürümünde indiririm kurarım 1-2 gün durur sonra hurra ubuntuya.... nedendir ben de bilmiyorum.
0
dtemarti
Benim kabullenemediğim niye ulusal. Ulusal ise niye diğer dillerde de sürümü çıkar. Ya da bu garip adlar ne bileyim ulubatlı hasan, genç osman, dede korkut, altay, sakarya falan koysalar ya. Latince adlar okumaktan gına geldi bari pardusta görmeyelim.

Pardusu her sürümünde indiririm kurarım 1-2 gün durur sonra hurra ubuntuya.... nedendir ben de bilmiyorum.
0
onur80
Ulusal bir araba yaptıgınızı dusunun bunu ingiltereye ithal ediyorsunuz.. Direksiyonu sola mı koyarsınız saga mı? Onun gibi bir sey. Ulusal demek bizlerin istekleri oncelikli demek, sadece isimle ulusal olmuyor birsey.
0
osteosit
Ubuntu'ya geçiş alışkanlıklarınızdan dolayı olsa gerek. Zira biri Gnome diğeri KDE ile kullanılıyor. Aynısını eskiden çok yaptım. Şimdi de gerektiğinde yaparım. Ya da iki işletim sistemi kullanmak ayıp değil; biri Pardus, diğeri Ubuntu olmak üzere faydalanmak da akıl karı.

Kim Debian deposunu yok sayabilir ki... Yani anlatmak istediğim her ulusal yapılan benim kişisel ihtiyacımı karşılayacak ya da bunda yeterli olacak diye bir şey yok. Bir de karşılaştırma yaparken aklımızda Ubuntu derken aynı zamanda Debian'da demiş olmalı. Debian dün doğmadı. Yaşayan Linux dağıtımlarından en eskisi.

Ayrıca ben ürettiğim yerli malı bir üründe bile (hatta %100 Türk malı olsun) bir yabancıdan etkilenebilirim ve ürünüme (hatta belkide dilime yabancı harflerle dolu) onun adını da veririm. Mesela şu en son yayınlanan kablosuz elektrik aktarımını düşünün. Buluşu yapan sıradan bir nezaket örneği gösterip olan Tesla adını koysaydı fena mı olurdu?

Bir de ne olursa olsun aklıma gelmiyor değil. Pardus ATA sırasında bile (yani olmayacak iş ama) "Neden böyle bir isim seçildi, yarın başka hangi siyasilerin ismini koyacaksınız?" tarzı yorum yapanlar biliyorum. Yani Mustafa Kemal gibi sadece Türkiye'de değil dünyada bir süre ikamet etmiş nededeyse her vatandaş için önemli bir kahramanı dahi isim seçilmeye laik görmeyenler olabiliyor. Bu ortamda nasıl gidip sizden birilerinin ismini koyacaksınız. Biri çıkar o eski milliyetçilerdendir biri çıkar o bizim tarikattandır der.

Hatırlar mısınız biri derdi: Dünya memleket!
0
Witchery
Hmmm. Sahte Levis 501 gibin. Tahoma fontlu sahte Ipod gibin. Böyle şey yani nasıl söliyim işte. Ubuntu taklidi gibi. Hani Feisty Fawn varya onun gibi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pardus'ta Staj Olanağı

anonim

Pardus'ta yaz stajları ile ilgili duyurumuzu az önce yayınladık. Pardus anasayfasına girenler duyuruyu ve içeriğini görebilirler.

Pardus Staj Başvuruları Sonuçlandı

anonim

Bu yaz stajyer olarak Pardus projesine dahil olacak öğrenciler belli oldu. Ayrıca A.Murat Eren staj için gelen 170 başvuru sahibi ile ilgili programlama dili bilgisi, okudukları üniversiteler gibi başvuranların genel profillerine ışık tutan bilgileri günlüğünde paylaşmış.

Kamuda Özgür Yazılım Dönemi Başlıyor Mu?

FZ

Anadolu Ajansı'ndan gelen bir habere göre:

Kamu kurumlarında özgür yazılım kullanma dönemi başlıyor. Kamu kurumlarının bilgisayarlarında Microsoft'un işletim sistemleri yerine açık kaynak kodlu Linux tabanlı işletim sistemi kullanılacak.

İlk uygulama Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılacak ve Türkiye'nin milli yazılımı Pardus (GNU/Linux), Askeralma Dairesi (ASAL) ve şubelerinde ana işletim sistemi olarak kullanılacak. Pardus işletim sistemini geliştiren ekipte yer alan TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünden (UEKAE) Doç. Dr. Erkan Tekman, açık kaynak kodlu yazılımların kapalı ve sahipli yazılımlara göre birçok üstünlüğü bulunduğunu, bunların en başında ''güvenlik'' konusunun geldiğini vurguladı.

Pardus 1.0 BETA Çıktı!

loker

Yol haritasına uyumluluk devam ediyor... Pardus 1.0 Beta ftp sunucusunda yerini aldı. Nihai sürümde olması hedeflenen tüm özellikleri barındıran beta sürüm, kritik hataların ve kararlılık sorunlarının bulunması amacıyla yayınlanıyor.

Pardus 1.1 ATA

anonim

Pardus 1.1 Beta sürümü yayınlandı. Sürüme ATA kod adı verilmiş.

Basın duyurusu: http://www.pardus.org.tr...