Kubuntu'da PARDUS Eklentileri

0
anonim
Geçtiğimiz günlerde Ubuntu Developer Summit'de Pardus yönetim araçlarının Kubuntu'nun yeni sürümünde kullanılması konusunda son derece ilginç gelişmeler yaşandı.
Freenode sunucularında bulunan #pardus-devel (pardus-geliştirici) sohbet kanalına giren Kubuntu geliştiricisi Martin Böhm, Pardus 2008'in KDE4 ile gelip gelmeyeceğini ve Pardus araçlarının KDE4 ile uyumluluğu ve Qt4'e port edilip edilmeyeceği konusunda bilgi istedi.

Geliştiricimiz Eren Türkay ile iletişime geçen Martin Böhm'ün ardından tam zamanlı Kubuntu geliştiricisi olan Jonathan Riddell da COMAR ve PiSi hakkında bilgi aldı. 2008 ile gelecek olan Policy Kit / DBus entegrasyonu hakkında da bilgi alan Ubuntu geliştiricileri, bu konuda yapılan çalışmalardan etkilendiklerini gizlemediler.

Eğlenceli bir sohbetten sonra Kubuntu geliştiricileri, Pardus ile ilgili bu meraklarının nedenini açıkladılar. Ubuntu Developer Summit'de Kubuntu'nun yeni sürümü hakkında konuşulurken -ki bu sürüm KDE4'ü ve KDE 3 serisinden gelen bazı bileşenleri içerecek- yönetim araçları olarak Pardus araçlarının kullanılması gündeme gelmiş ve geliştiriciler bu konu hakkında bilgi almak istemişti!

Bu gelişmeler Pardus'un dünyada yaygınlığı ve bilinirliği hakkında fikir vermekle beraber, ülkemizde özgür yazılıma gönül veren herkesi eminiz çok mutlu edecek.

Nitekim, Kubuntu-Wiki'sinde açıklanan yol haritasında yazıldığı üzere, Kubuntu gelecek sürümde ağ yöneticisi olarak Pardus Ağ Yöneticisi'ni kullanacak. Bununla da yetinmeyen Kubuntu ekibi, kullanıcı yöneticisi olarak da Pardus Kullanıcı Yöneticisi'ni kullanmayı düşünüyor...

http://www.ozgurlukicin.com/haber/kubuntu-miyav-dedi/

Görüşler

0
huseyinalb
Pisi eğer diğer dağıtımlarda da yaygınlaşırsa Pardus dünyaca tanınma yolunda önemli bir yol katetmiş olur, ki bu haber sanırım bunu gösteriyor. Pardus ekibini canı gönülden kutluyoruz :)
0
zekzekus
kubuntu tarafından düşünülen bileşenler içinde pisi yok ama mevcut bileşenler ve pardus için yine de önemli bir gelişme bu.

ubuntu'nun apt-get gibi paket sayısı sayılamaz hale gelmiş bir paket yönetim sistemini kolay kolay bırakacığını sanmam.
0
huseyinalb
Pisinin getirilerinin eğer apt-get e göre yeterli avantajı sağladığını düşünenler çıkarsa olabilir, ama dediğin gibi o kadar oturmuş bir sistemin değiştirilmesi pek de tercih edilesi değil :) Tabi gelecek neler getirir bilinmez :)
0
zekzekus
pisinin bu yeterliliğe teknik olarak sahip olup olmadığı konusunda detaylı bilgiye sahip değilim. zaten bence pisinin önemli dağıtımlarda yer alabilmesi için teknik altyapısı kadar paket sayısı da önem taşıyor. bunun içinde daha çok insanın pardus kullanması, daha çok insanın pardus geliştiricisi olması ve daha çok insanın pisi paketleri yapması gerekiyor. bu haberdeki olayda kullanımın artırılması yönünden çok önemli. paket yapabilecek teknik yeterliliğie sahip bir çok insanın dikkatini çekecektir. dediğiniz gibi gelecek neler getirir bilinmez :) ama ben şahsen pardus'un geleceğini -kendi kulvarında- parlak görüyorum.

ayrıca bu haber padusun sadece türkçeleştirilmiş kde den ibaret olmadığına da önemli bir göstergedir diye düşünüyorum.
0
dtemarti
Pardus'u takip ediyorum; Ubuntu'dan vazgeçemiyorum.
0
aircanada
pardusun gelişmesini herkes kadar bende istiyorum ve hala ubuntu kullanmaktayım ha pardus kullanmadım mı onu da kullandım ama ubuntu ilk göz ağrısı işte.Pardus ekibini tekrardan kutluyorum kubuntu gibi genel bir dağıtıma pardus un programlarının altyapı oluşturması gerçekten büyük başarı.
0
mos
Heyecan verici bir haber, sabah sabah..
0
yasarcay
ne olursa olsun KDE yi hic sevmiyorum o yuzden onu temel alan dagitimlarla aram iyi deyil
0
dtemarti
Ben de senden. Gnome gibisi yok. MacOS'a benzer gibi belki ondan vazgeçemem. Ubuntuyu uzun süreden MacOS arayüzü skini ile kullanıyorum.
0
ZZombie
Pardus ekibini canı gönülden kutlarım.

Her ne kadar çevremdeki insanlara Pardus CD leri dağıtıyor olsam da Ubuntu kullanıyorum. :)

Ha evet, ben de Gnome seviyorum. :)

Ama bunlar bizim kişisel tercihlerimiz.
Ayrıca KDE 4'ün tanıtımları gerçekten de göz kamaştırıcı.
(o kadar göz kamaştırıcı olması bana bir fayda getirmiyor, orası ayrı konu)
0
yasarcay
kde yi sevmemin en buyuk nedenlerinden biri daima windows un gui sini taklit ediyor olmasi (veya esinleniyor) zaten yeterince windows tan bikmisim (bazi zorunlu programlar olmasa kesinlikle kullanmayacam) birde ona benziyen gui yi asla kullanmak istemem.. ozellikle vistadan aldiklari son baslat menusu yokmu resmen icinde kayboluyorum kde3 daha cazip geliyordu en azindan bana. linux aprayri bir isletim sistemi onu windows a benzetmeye calismak grafik arayuz olarak bile cok sacma geliyor bana...
0
Tarık
Yapılan işe bakmak lazım zannımca, o windowsa benzemiş windows macos a benzemiş macos amiga os a benzemiş. Sonuçta ergonomi ve iş yapabilirliği önemli. Olabildiğince sorunsuz çalışsın, az bellek harcasın, sistemin gerekleriyle ters çıkmasın yeterlidir bana göre. xfce, enlightenment, xynth hangisi hızlı, sorunsuzsa olay odur bnm için.
0
yasarcay
tamam yapilan bir is gercekten iyi bir is ise aynisi yapilir (.net karsiligi olarak mono veya gnudotnet) buna katiliyorum sonucta masa ustu bu elbette az buz benzer birbirlerine ama sorun o deyil.... ergonomik olsun veya olmasin win98 ciktiginda win98 e benzemeye calismak winxp ciktiginda winxp ye ve vista ciktiginda vista ya benemeye calismak bana kalirsa abesle istigaldan baska bir sey deyil...
0
Betelgeuse
Windows'a benzeme konusundaki eleştirilere katılıyorum. En son KDE4 ekran görüntülerini de Vista'ya benzetmiştim. Ama KDE ile gelen bazı programlara alışmışım KDE'den vazgeçemiyorum. Mesela diskteki dosyaları görmek için konqueror kullanmaya alıştım, yeni versiyonlara dolphin diye birşey eklemişler hiç sevmedim. Gnome zaten tuhaf geliyor bir tütlü alışamadım. Aslında öyle çok kurcalayıp kişiselleştirme olayına da giren biri değilim, default kurulu temayı bile değiştirmeye üşenirim ama alışkanlıklar bırakılmıyor. Belki de yılların getirdiği windows arabirimi alışkanlıkları yüzünden KDE kullanıyorum.


Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sonunda Pardus doğdu.......

fahridon

TÜBİTAK'ın geliştirdiği ulusal Linux dağıtımımızın 1.0 versiyonu duyuruldu. Hayırlı olsun.ftp://ftp.uludag.org.tr/ adresinden indirebilirsiniz.

Diğer adresler:
http://www.uludag.org.tr/
http://liste.uludag.org.tr/
http://www.pardus-wiki.org/
http://gezegen.uludag.org.tr/

Distrowatch Pardus 2007'yi Tanıtıyor

anonim

Distrowatch sitesinin haftalık bülteninde Pardus 2007 eleştirisine yer verildi. Özellikle PİSİye övgüler sıralanan yazıda PİSİi için söylenenler "diğer GNU/Linux dağıtımlarıyla uyumsuz bir paket sistemi olması affedilebilir, PİSİ o kadar başarılı ki" cümlesiyle özetlenebilir.

Yazının özgün haline buradan erişilebilir.

Yalı da görücüye çıkanlara katıldı...

loker

Çomar'ı çalışan cd ile, pisi'yi ise kök dosya sistemleriyle görmüştük... Bu ürünlerin gelişimi kararlı ilk sürüme doğru ilerlerken Pardus'u bilgisayarlarımıza kuracak olan YALI da artık doğal ortamında yerini aldı ve Pardus 1.0 Alpha duyuruldu.

Pardus GNU/Linux Dağıtımını Çinliler Kullanacak Mı?

hayalci

Bu habere göre Pardus Çinli yetkililerin dikkatini çekmiş ve Türkiye tarafından Pardus'a Çince desteği ekleme teklifi yapılmış. Çin hükümetinin onayı sonrasında Pardus Çin'de kullanılmaya başlanabilecek.

Pardus GNU/Linux Dağıtımı Geliştirme Projesi Eleman Arıyor

anonim

Pardus GNU/Linux dağıtımı geliştirme projesi eleman arıyor.

Pardus projesinde tam ya da yarı zamanlı TÜBİTAK UEKAE çalışanı olarak görev almak isteyenler için mevcut açık pozisyonlar ile ilgili bilgiye kariyer sayfasından ulaşılabiliyor.