Pardus GNU/Linux İçin E-beyanname Uygulaması

0
desenturk
Gelirler Genel Müdürlüğünün hazırladığı, insanların kağıt beyanname doldurma ve vergi dairesine gitme devrini kapatan e-beyanname uygulaması sadece MS Windows ortamında çalışıyor diye biliyordum, az önce muhasebecimizin oğlunun Pardus GNU/Linux için uygulamanında hazırlanıp indirilebilir hale getirildiğini öğrenene kadar, hayırlı olsun ne diyeyim: https://e-beyanname.mb-ggm.gov.tr/ebyn/download.html

Görüşler

0
tekrei
İncelediğim kadarıyla uygulama Java ile geliştirilmiş. Bu durumda aklıma acaba bu paketler kullanılarak diğer Linux dağıtımlarında da kullanılabilir mi sorusu geldi. Bu mümkünmüş gibi gözüktü bir an.
0
FZ
Mesele özgürlük ve standartlara uyumluluk ise o zaman devletin sunduğu herhangi bir servisin şu ya da bu platforma, o ya da bu dağıtıma özgü olduğunu vurgulamasındansa tüm yaygın platformlar ve dağıtımlara uyumlu bir şey sunmasında ve bunu böyle lanse etmesinde fayda vardır. Mesela artık nasıl ki bazı donanımlar üzerinde "GNU/Linux Uyumludur" ya da "Linux ile çalışır" yazıyorsa, bunda da benzer bir yaklaşım sergilenebilir.

Tabii daha da güzeli uygulamayı bilgisayara yüklenebilen bir masaüstü uygulaması gibi meşakkatli bir uygulama halinde sunmaktansa web tarayıcı içinden çalışabilir şekilde sunmaktır, böylece web standartlarına uyumlu geliştirilmiş bir şeyde MS Windows mu, GNU/Linux mu, Pardus mu tartışması da başlamadan bitmiş olur.
0
tekrei
Kesinlikle katılıyorum. Açıkçası hazır Java ile yapılmışken her platformda sorunsuz çalışabilecek ve platformlara özgü kod içermeyen, mesela Java Web Start uygulaması olarak çalışabilen bir sürüm çok iyi olurdu.
0
desenturk
Dün uygulamayı, java kullanması nedeniyle, üstün körü MacOSX ve Debian GNU/Linux üzerinde denedim. MacOSX üzerinde gri pencere ve beyanname menüleri göründü sadece, Debian üzerinde ise sadece gri pencere açıldı. Kısaca çalışmadı.
0
afsina
Neden java 1.4 indirme oneriyorsunuz? Pardus icinde zaten java 5 mevcut. Windows sistemlerde de Java 6 genellikle buluyor. yani bu kullanicilari yaniltip 1.4 kurdurmaya yoneltebilir.
0
FZ
Son hatırladığım MS Windows XP ile JRE gelmiyordu. Ayrıca kurmak gerekiyordu. Bu değişti mi?
0
desenturk
Hayır değişmedi hala indirmek zorundasınız.
0
afsina
dogru biliyorsunuz, o nedenle "genellikle" demistim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pardus 25 bin defa indirildi

anonim

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bölümü bünyesinde geliştirilen Pardus işletim sisteminin, 26 Aralık'tan bu yana 25 bin kere bilgisayarlara indirildiği kaydedildi.

Pardus 2007.3 Lynx lynx aldı başını gidiyor...

eu

Pardus 2007.3 Lynx lynx yeni sürümü 19.11.2007 de çıktı ve öyle bir çıktı ki fazlamesai.net'çiler göremedi. Pardus hızlı adımlarla ilerliyor, öyle ki distrowatch.com son 7 gün istatistiklerine bakıldığında ilk 20'ye girmiş bile. Biz fazlamesaiciler Pardus'u yakalayamadık, neyse arkadan bakmak da güzel...

Pardus 2007.2: Caracal Caracal

zekzekus

Pardus'un son kararlı sürümü olan 2007.2, Caracal Caracal adıyla bugün saat 11:00 itibariyle sunuculardaki yerini alacak.

Pardus Yuva Yapmaya Başladı

loker

Uludağ projesinin şemsiye ürünü Pardus Şubat ayında duyurduğu Çalışan CD'nin ardından bir de hata düzeltme sürümü yayınlamış sonra da kurulan sürüm için hazırlıkları hızlandırmıştı. Bu hedefe doğru son düzlüğe girdiğimizi kök dosya sisteminin (rootfs) 0.0.6 sürümü ile öğrendik.

Kamuda Özgür Yazılım Dönemi Başlıyor Mu?

FZ

Anadolu Ajansı'ndan gelen bir habere göre:

Kamu kurumlarında özgür yazılım kullanma dönemi başlıyor. Kamu kurumlarının bilgisayarlarında Microsoft'un işletim sistemleri yerine açık kaynak kodlu Linux tabanlı işletim sistemi kullanılacak.

İlk uygulama Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılacak ve Türkiye'nin milli yazılımı Pardus (GNU/Linux), Askeralma Dairesi (ASAL) ve şubelerinde ana işletim sistemi olarak kullanılacak. Pardus işletim sistemini geliştiren ekipte yer alan TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünden (UEKAE) Doç. Dr. Erkan Tekman, açık kaynak kodlu yazılımların kapalı ve sahipli yazılımlara göre birçok üstünlüğü bulunduğunu, bunların en başında ''güvenlik'' konusunun geldiğini vurguladı.