linux.com: Türkiye'nin Pardus'u Kolay Kullanılabilir

0
ersin2k
www.linux.com'da Pardus incelemesi yapılmış. İncelemede Pardus un inanılmaz bir şekilde kolay olduğuna işaret ediliyor. Pisi ve Tasma tanıtılıyor. Dikkat çeken diğer bir nokta ise KNazar programı :)
"Another interesting application found in the menu is KNazar. Clicking on the menu item puts an "evil eye" icon in the system tray, and clicking on the About menu item reveals that "KNazar is a useful part of Pardus Linux," but it doesn't explain how. It turns out that KNazar is a protection amulet against evil eyes. When enabled, the user is protected. In reality, KNazar is a toy, much like Amor or KTeaTime. It's included just for fun."

Bkz: http://www.linux.com/feature/122576

Görüşler

0
erhanbaris
aman nazar degmesin :))
0
Betelgeuse
knazar uygulamasını diğer dağıtımlarda da görebilecek miyiz?
0
derelier
pardus kolay kullanım açısından son kullanıcıya hitap ediyor olabilir ama,fakat ve lakin öncelikle kamu kurumlarında kendilerini kanıtlamaları gerekirki sadece MSB-ASAL(Asker alma)'nın 4000 pc'lik ihalesini aldığını biliyoruz.Ama nasıl bir sonuçla bittiğini basında duymadık acaba başarılımı oldular onuda bilmiyoruz.Pardus'un eğer milli linux olarak kabul görmesi için kamu kurumlarını Windows istilasından kurtarması gerekir ama bu uzun bir süre alacağı görünüyor.Pardus'un kamu kurumlarına kendini anlatan seminerler vermeleri gerekir.Bir gün gelecek ve Windows belasından kurtulacağız.
0
Walleq
Bunun kısa sürede gerçekleştirilebilecek bir geçiş süreci olacağını hiç sanmıyorum. Kamuda kullanılan PC lerin büyük çoğunluğu özelleştirilmiş Microsoft tabanlı yazılımlardan yararlanıyorlar. Ne kadar başarılı uygulamalar oldukları elbette tartışılır ancak Pardusa bütünüyle bir geçiş demek tüm bu uygulamaların yeniden Linux tabanlı yazılması ve eğitimlerinin en baştan verilmesini gerektirecektir. Yani sancılı bir süreç kaçınılmaz. Bürokratik yapımız bunu kaldırabilir mi? Bundan şüpheliyim.
0
zekzekus
bürokratik yapımız kapalı kaynak kodlu ve kodumu oturtan lisanslı yazılımları kaldırabiliyor. isterse bunu da kaldırır. tabii bu süreçte kimlerin ekmeğine taş konmuş olur, bu kimler bu işe ne kadar taş koyarlar, asıl sorun bu olacaktır.
0
Walleq
Olay burada, açık kaynak, kapalı kaynak değil. Elbetteki açık kaynak kodlu kendi geliştirdiğimiz işletim sistemleri ve yazılımları öncelikli tercih sebebi olmalı. Ancak benim burada kast ettiğim ülkemizde işlerin kağnı hızı ile ilerlediği ve ülke genelindeki binlerce kamu bilgisayarının yeni bir sisteme geçişinin beklenildiği kadar kolay olmayacağıdır. Linux konusunda yeterli desteği sağlayabilecek ve tüm bu sistemlerin eş zamanlı olarak güncellemesini yapacak miktarda teknik elemanımızın olduğunu hiç sanmıyorum. Böyle bir durumda kamuda işler haftalarca, hatta aylarca ağır aksak ilerleyecek ve zaten zayıf olan bürokratik yapı bir 3. dünya ülkesine yakışır biçimde çökecektir. Ayrıca zamanında Microsoft sistemlerine harcanan paralarda hiç muamelesi görecektir. Tüm bu sürece kamuya özel yeniden geliştirilecek yazılımların tasarım ve hayata geçiriliş süreçlerini katmıyorum bile.

Ayrıca hali hazırda kullanılan sistemler için kabul edilen ihale şartlarını dahi bilmiyoruz. Tahmin edersiniz ki ülkemizde yapılan ihalelerin şartları daha çok devletin aleyhine işlemektedir. Yani anlaşılacağı üzere öyle damdan düşer gibi tüm sistemi değiştirmek pek mümkün olmayacaktır.

Yinede "zararın neresinden dönülürse kardır" düşüncesi ilede hareket edilebilir. (Sonuçlar vahim olacaktır) Yada ihale süreleri dolana kadar linux sistemlerine geçiş konusunda alt yapı oluşturulur ve böyle bir proje hayata geçirilirse tadından yenmeyecektir. (Bu şekilde yürüyen kaç devlet projesi var merak ediyorum?)
0
zekzekus
böyle bir geçiişin kolay olmayacağı konusunda size katılıyorum. sizin çekincelerinize ek olabilecek bazı durumları eklemek istedim. ayrıca böyle bir geçişin kamuda eş zamanlı olması gibi bir şartın olmadığını düşünüyorum. ismi lazım olmayan, 300-350 civarı istemci ve 8-10 sunucu bilgisayar bulunduran bir belediyemizin sadece işletim sistemlerinde özgür alternatifleri kullanarak ne kadar tasarruf edebileceğini hesaplayın. topyekün bir geçiş zaten herhangi bir sistem için mümkün değildir kanımca.
0
Walleq
Belediyeler konusundaki çözüm düşünceniz elbette mantıklı. Ancak bir önceki yanıtımda da belirttiğim gibi bu konuda da ihale şartları devreye giriyor. Zannediyorum bu tip ihaleleri belediyeler tek başlarına gerçekleştirmiyorlar, öyle olsa dahi ne gibi şartlara dayandırıldığı kesinlikle atlanmaması gereken etken. Hatta bildiğim kadarı ile şu an kullanılan sistemler e-devlet projesinin bir ürünü. Dolayısı ile bir geçiş olacaksa eğer muhtemelen top yekün olacaktır.
0
zekzekus
Belediyeler özelinde konu hakkında bilgim var. Bu ihaleleri neredeyse tamamen ilgili bürokratların insiyatifleri belirliyor. Ve yine şahit olduğum bir durumdan örnek vermek gerekirse; yeni alınan bir sistemden (yazılım) devreye girdikten bir kaç ay sonra vazgeçip yeni ihale ile başka bir firmadan yeni bir sistem alabiliyorlar. Yani yeterki maksat kamuya hizmet, kamunun haklarını korumak olsun gerçekten. Hepsi için olmasada bir çok kamu kurumunun böyle tasarruflara yetkileri fazlasıyla var. Belirtmek gerekir ki burada konu sadece Pardus değil. Genel olarak özgür yazılımlar değerlendirlmeli kamu kurumlarında. Pardus sadece tam Türkçe desteği, cidden kolay kullanılabilmesi ve hedef kitlesi ile öne çıkıyor.
0
onur80
Windows ta yetismis eleman mı cok? Linux te trojan ve virus pek olmadıgından ve işletim sistemi yaslanıp format gerektirmediginden pek yetismis elemana da pek gerek yok. olsada 3. parti sirketler var.. Firefox uzeriden calısan bir web uygulaması ile sadece firefox ogrensinler yeter.. Kiosk ları da kullanıyoruz hic onun icin egitim alıyormuyuz, cunku bir web sayfasından ibaretler..

Bundan sonra uygulamalar webe kayıyor artık kurumlar web ara yuzu olmiyan cozumlere ragbet gostermiyor..
0
Walleq
Diyorsunuz ki, madem öyle linux'u kuralım ve bir daha bu sistemden sorumlu görevli bir eleman çalıştırma gereği duymayalım. Devlet dairelerini internet kafeler ile karıştırmayalım lütfen. Günde yüz binlerce insan kamusal işlemlerini bu sistemler üzerinden gerçekleştiriyor ve öyle hafife alınabilecek konular değil bunlar.

Dediğiniz gibi web arayüzlü sistemler elbette daha kullanışlı ve öğrenimi kolay. Ancak kamuda hali hazırda kullanılan bir çok yazılım, dikkat ederseniz göreceksiniz PC tabanlı. Muhtemelen de .NET platformuna ait uygulamalar.

Yetişmiş eleman durumu olarakta şunu söyleyebilirim windows bu konuda bariz bir şekilde önde. @zekzekus un belirttiği gibi belki belediyeler bazında bir girişim önemli bir adım olabilir. Ancak tüm kamusal alan için linux konusunda kat edilmesi gereken daha çok yolun olduğunu düşünüyorum.
0
onur80
Hocam Internet Kafeleri Linux e gecirmek cok zor. Bunu iddia eden kim?.. Internet kafe de nerden cıktı.

Uygulamayı web tabanlı yaparsın windows ta kullanırsın Linux te.. Baktın Linux sarmadı sikayet geliyor Windowsa gecersin uygulama gene calısıyor cunku web uygulaması..

Ben devlet dairesinde staj yaptım.. Veri girisinden baska hic bir sey yapmıyorlar. Hatta verinin islendigi merkezde UNIX var windows biile yoktu.. Bana Devlet dairelerini Muazzam bilimsel calısmaların yapıldıgı bir yer gibi gostermeyin.. Bir DOS isletim sistemi bilem yeter.

Sizin bahsettiginiz devlet dairesi ile benim dusundugum devlet dairesi farklı galiba..
0
Walleq
Kamu bilgisayarlarının bir sistem yöneticisi gerektirmediğini iddia ettiğiniz için internet kafeler ile kıyaslamayın dedim. Dikkatli okursanız daha iyi anlayabilirsiniz.

Devlet dairelerinde DOS işletim sistemi bile yeter dediğinize göre sanıyorum, staj döneminiz bundan 10 yıllar öncesine dayanıyor. PTT, SSK, Nüfus işleri genel müdürlüğü gibi kurumlarda kullanılan programları gördüğünüz taktirde bana hak vereceğinizi düşünüyorum. Hepsi windows için geliştirilmiş uygulamalardır.

Web tabanlılık konusunda size hak verdiğimi belirtmiştim zaten. Ancak burada da kullanılan server'ların ne olduğu önemli. Bu da bizi Server lar Unix mi olacak, Windows mu olacak sorunsalına götürür.

Zaten veri girişinden başka bir şey yaptıklarını iddia eden de, size oraları bilimsel çalışma merkezleri olarak gösteren de yok. Ancak günde daha önce de belirttiğim üzere yüz binlerce insanın veri girişi yapılıyor bu sistemlere ve böyle bir sistemi ayakta tutacak elemanlara ihtiyaç olacaktır ki Linux konusunda deneyimli uzman eleman açığı olacağı aşikar.

Yorumlar gereksiz bir yere kaydı. Bundan sonrasının benim için bir önemi olmayacaktır.
0
erika
O zaman büyük yabancı bilgisayar firmaları devleti nasıl kazıklayacak. Bugün hazır Linux ve OpenOffice yüklü 199$'a desktop, 399$'a laptop satılmakta. Devlet toplu alım yapsa belki daha bile ucuza alabilir. Ama kimin umurunda... Aziz Nesin ne demişti; "Devletin malı deniz, ...". Devlet dairelerindeki üst düzey yöneticilerin umurunda mı ki? Kim takar devletin parası çarçur oluyormuş?
0
onur80
Tum devlet daireleri degissin diye bir sey yok ortada. Ama bazı seyleri cok zormus gibi gostermeye de gerek yok. Pardusu kurmak ve yonetmek cok kolay.. Windows ile karsılastırmak ta cok yanlıs. Pardus bazı durumlar da cok rahat kullanılabilinir.
SSK cok buyuk hata yapmıs. Her sene lisans icin verdikleri parayı bu gecis projelerine yatırsınlar bence :). Degişim yavas yavas olacak :).
0
derelier
ilk önce türkiye'de bulunan linux kullanıcılarının katılacağı bir toplantı yapılıp,fikir cimnastiği yapılmalı.çıkacak sonuçlar basın yolu ile duyurulmalı.Basın yolu ile hükümet'e karşı bir lobi çalışması yapılıp bu konuda daha fazla maddi kaynak ayrılması için baskı yapılmalı,parasız bu işler olmaz.Windows'un alternatifi bir linux dağıtımı olma konusunda neler yapılıcağının bir analizi yapılmalıdır.
0
erika
Gerek yok. Devletteki üst düzey bilgi işlem yöneticileri bu kafada olduktan sonra boş. Eğer kullandığınız istemci XWindows, CITRIX, web tabanlı herhangi bir uygulama olduğu halde, çalışabildiği sürece Linux fevkaledenin fevkinde Windows olan makinelerin yerini alabilir. Bu durumda clientin ne önemi varki. Örneğin geçenlerde Ziraat Bankasında uygulamayı inceledim. Tamamen web tabanlı. Client olarak neden Windows kullanılıyorki. Demekki tepeden mantıksız bir bindirme var bence. Veya SSK'da eğer adam Mainframe emülasyonu kullanıyorsa neden Linux kullanılmasınki. Yani clientın önemi çoğu durumdu yok. ancak Client/Server yazılmış bir Windows uygulaması varsa ve illaki client'da çalışıyorsa olabilirki ona bile gerek yok neticede CITRIX veya XWindows diye birşey var. Ortaçağda yaşamıyoruz ya...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pardus 2007.1 Felis chaus RC Duyuruldu

anonim

Evet. Pardus 2007.1 "Felis chaus"'un sürüm adayı duyuruldu. Test gönüllüleri, lütfen indirin, test edin ve http://bugs.pardus.org.tr adresine bildireceğiniz hata raporlarınızla bizi kendimize getirin. Daha fazla kişinin test etmesi için bu haberi günlüklerinizden duyurun ya da duyurulmasına yardımcı olun.

Pardus ve Fonksiyonel Programlama

FZ

Bilgisayar bilimleri ile ilgili önemli sitelerden biri olan LtU'da (Lambda the Ultimate), Mark Evans'ın Python in Pardus Linux başlıklı bir yazısı çıktı.

O'Reilly gibi tutucu yayıncıların bile Haskell kitabı çıkaracak kadar fonksiyonel programlamaya prim vermeye başladıkları günümüzde LtU'da çıkan bu tür haberler de dikkat çekiyor. Türkçe çevirisini aşağıda okuyabilirsiniz:

Resmi Pardus Testçileri Aranıyor...

tekman

Sevgili kediciğimiz Pardus'un 1.0 sürümü için yol haritasını belirlemenin heyecanını yaşıyoruz. Yapacak çok işimiz var, en önemlilerinden üçü de test yapmak, test yapmak ve test yapmak. Gerek geliştirici ekip ve gerekse çeşitli katkıcılarımız (sağolun, varolun, siz olmasanız biz ne yapardık!) tarafından yürütülen testler zaten haftalar ve aylardır sürüyor.

Pardus Distrowatch'da Duyuruldu

darkhunter

Internet ortamının "dağıtım borsası" olarak nitelenen distrowatch.com Pardus'u duyurdu.

CHIP'ten Pardus CD'si

makif

CHIP Dergisi Ocak 2007 sayısında Pardus 2007 CD'si veriyor.

Böylece hem GNU/Linux işletim sistemini denemek isteyen hem de MS Windows kullananıcısı olan dergi okurları da kolayca merak ettikleri bazı sorulara cevap bulabilecekler.

Kaynak: http://www.chip.com.tr/konu.asp?id=2626