Walleq

Walleq


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

linux.com: Türkiye'nin Pardus'u Kolay Kullanılabilir ( 17)

Kamu bilgisayarlarının bir sistem yöneticisi gerektirmediğini iddia ettiğiniz için internet kafeler ile kıyaslamayın dedim. Dikkatli okursanız daha iyi anlayabilirsiniz.

Devlet dairelerinde DOS işletim sistemi bile yeter dediğinize göre sanıyorum, staj döneminiz bundan 10 yıllar öncesine dayanıyor. PTT, SSK, Nüfus işleri genel müdürlüğü gibi kurumlarda kullanılan programları gördüğünüz taktirde bana hak vereceğinizi düşünüyorum. Hepsi windows için geliştirilmiş uygulamalardır.

Web tabanlılık konusunda size hak verdiğimi belirtmiştim zaten. Ancak burada da kullanılan server'ların ne olduğu önemli. Bu da bizi Server lar Unix mi olacak, Windows mu olacak sorunsalına götürür.

Zaten veri girişinden başka bir şey yaptıklarını iddia eden de, size oraları bilimsel çalışma merkezleri olarak gösteren de yok. Ancak günde daha önce de belirttiğim üzere yüz binlerce insanın veri girişi yapılıyor bu sistemlere ve böyle bir sistemi ayakta tutacak elemanlara ihtiyaç olacaktır ki Linux konusunda deneyimli uzman eleman açığı olacağı aşikar.

Yorumlar gereksiz bir yere kaydı. Bundan sonrasının benim için bir önemi olmayacaktır.

linux.com: Türkiye'nin Pardus'u Kolay Kullanılabilir ( 17)

Diyorsunuz ki, madem öyle linux'u kuralım ve bir daha bu sistemden sorumlu görevli bir eleman çalıştırma gereği duymayalım. Devlet dairelerini internet kafeler ile karıştırmayalım lütfen. Günde yüz binlerce insan kamusal işlemlerini bu sistemler üzerinden gerçekleştiriyor ve öyle hafife alınabilecek konular değil bunlar.

Dediğiniz gibi web arayüzlü sistemler elbette daha kullanışlı ve öğrenimi kolay. Ancak kamuda hali hazırda kullanılan bir çok yazılım, dikkat ederseniz göreceksiniz PC tabanlı. Muhtemelen de .NET platformuna ait uygulamalar.

Yetişmiş eleman durumu olarakta şunu söyleyebilirim windows bu konuda bariz bir şekilde önde. @zekzekus un belirttiği gibi belki belediyeler bazında bir girişim önemli bir adım olabilir. Ancak tüm kamusal alan için linux konusunda kat edilmesi gereken daha çok yolun olduğunu düşünüyorum.

linux.com: Türkiye'nin Pardus'u Kolay Kullanılabilir ( 17)

Belediyeler konusundaki çözüm düşünceniz elbette mantıklı. Ancak bir önceki yanıtımda da belirttiğim gibi bu konuda da ihale şartları devreye giriyor. Zannediyorum bu tip ihaleleri belediyeler tek başlarına gerçekleştirmiyorlar, öyle olsa dahi ne gibi şartlara dayandırıldığı kesinlikle atlanmaması gereken etken. Hatta bildiğim kadarı ile şu an kullanılan sistemler e-devlet projesinin bir ürünü. Dolayısı ile bir geçiş olacaksa eğer muhtemelen top yekün olacaktır.

linux.com: Türkiye'nin Pardus'u Kolay Kullanılabilir ( 17)

Olay burada, açık kaynak, kapalı kaynak değil. Elbetteki açık kaynak kodlu kendi geliştirdiğimiz işletim sistemleri ve yazılımları öncelikli tercih sebebi olmalı. Ancak benim burada kast ettiğim ülkemizde işlerin kağnı hızı ile ilerlediği ve ülke genelindeki binlerce kamu bilgisayarının yeni bir sisteme geçişinin beklenildiği kadar kolay olmayacağıdır. Linux konusunda yeterli desteği sağlayabilecek ve tüm bu sistemlerin eş zamanlı olarak güncellemesini yapacak miktarda teknik elemanımızın olduğunu hiç sanmıyorum. Böyle bir durumda kamuda işler haftalarca, hatta aylarca ağır aksak ilerleyecek ve zaten zayıf olan bürokratik yapı bir 3. dünya ülkesine yakışır biçimde çökecektir. Ayrıca zamanında Microsoft sistemlerine harcanan paralarda hiç muamelesi görecektir. Tüm bu sürece kamuya özel yeniden geliştirilecek yazılımların tasarım ve hayata geçiriliş süreçlerini katmıyorum bile.

Ayrıca hali hazırda kullanılan sistemler için kabul edilen ihale şartlarını dahi bilmiyoruz. Tahmin edersiniz ki ülkemizde yapılan ihalelerin şartları daha çok devletin aleyhine işlemektedir. Yani anlaşılacağı üzere öyle damdan düşer gibi tüm sistemi değiştirmek pek mümkün olmayacaktır.

Yinede "zararın neresinden dönülürse kardır" düşüncesi ilede hareket edilebilir. (Sonuçlar vahim olacaktır) Yada ihale süreleri dolana kadar linux sistemlerine geçiş konusunda alt yapı oluşturulur ve böyle bir proje hayata geçirilirse tadından yenmeyecektir. (Bu şekilde yürüyen kaç devlet projesi var merak ediyorum?)

linux.com: Türkiye'nin Pardus'u Kolay Kullanılabilir ( 17)

Bunun kısa sürede gerçekleştirilebilecek bir geçiş süreci olacağını hiç sanmıyorum. Kamuda kullanılan PC lerin büyük çoğunluğu özelleştirilmiş Microsoft tabanlı yazılımlardan yararlanıyorlar. Ne kadar başarılı uygulamalar oldukları elbette tartışılır ancak Pardusa bütünüyle bir geçiş demek tüm bu uygulamaların yeniden Linux tabanlı yazılması ve eğitimlerinin en baştan verilmesini gerektirecektir. Yani sancılı bir süreç kaçınılmaz. Bürokratik yapımız bunu kaldırabilir mi? Bundan şüpheliyim.

Gazete okurken sinirlenmeyenimiz var mı? ( 9)

Sana katılmamak elde değil. Aynı durum günümüz dergilerinde de geçerli. Artık sadece bilgi eksiklikleri yada yanlış bilgi umursamamazlıkları değil, dizgi hatalarını bile düzeltme zahmetini göstermiyorlar. Sanıyorum tiraj düşüşleri de bu gibi duyarsızlıkların daha çok yaşanmasına neden oluyor. Sonunda kazanacak belli olduğu için sanıyorum (internet, e-basın). Ancak tabii ki bu bir bahane olmamalı.

Türk Telekom ve Mail Kara Listesi ( 11)

Komik gerçekten yaa. Teknoloji kimin umrunda :)

Türkün Matematikle İmtihanı ( 33)

Bürokrasinin gerektirdiklerini yapmış arkadaşlar hah. Ülkemizde yıllardır bu durum var ve kimse bunu düzeltmeye çalışmıyor. Halbu ki yanlışların en büyüğü bürokrasi ile başlayıp bürokrasi ile bitiyor. Herkes istediği gibi at koşturuyor. Ülkemin her kurumu benim toprağım üzerinde söz sahibi, birgün orman bakanlığı, bir gün jandarma, bir gün milli eğitim. Artık bu kendilerince denetim yapan kurumların denetlenmesinin zamanı gelmiştir. Başıboşluk ve düzensizlik bu kurumları bu hale sokmuştur. İlgilenmeleri gereken önemli konuların neler olduğu hatırlatılmalıdır. Matematik köyü gibi oluşumların sayısının arttırılmasına katkı bulunmalarının kendilerine olabilecek yararları hatırlatılmalıdır. Çocuklarımızın daha iyi bir eğitim görebilmeleri bu tip kar amacı gütmeyen oluşumlar sayesinde daha da mümkündür.

Bundan sonra daha yaratıcı ve geniş düşüncelerle hareket edebilmemiz dileğiyle.

Çok küçük bir dünyada yaşıyoruz artık! ( 6)

Gerçekten çok ilginç bir haber :)