Türk Telekom ve Mail Kara Listesi

0
redogre
Bir süredir pop3 mailimden mail atmaya çalıştığımda Recipient error [550 Message rejected because (redogre) [85.96.221.82] is blacklisted.] diye bir hata alıyordum. Sevgili Parsifal bu senin değil, Türk Telekom'un IP si diyince google'a turktelekom gmail blacklist yazdım. İşte çıkan sayfalardan biri.

Kısaca söylemek gerekirse gmail Türk Telekom'u spam konusunda yapması gerekenleri yapmadığı için kara listeye almış. Grevi de düşünürüsek uzun bir süre böyle kalmaya devam edecek sanırım.

Görüşler

0
Walleq
Komik gerçekten yaa. Teknoloji kimin umrunda :)
0
redbaron
Komik bir durum yok.
TTNet'in bu konuda uzun bir suredir makul/mantikli bir cozum aradigini biliyorum.
Konu hakkinda cesitli calismalar halihazirda yapiliyor.
Ama teknolojiyi umursayanlar olarak bir oneriniz varsa - Binlerce IP'lik bir havuzda smtp erisimini kisitlamadan - buraya yazarsaniz, ya da asagida belirtilen linke gonderirseniz seve seve dikkate alacaklardir.

Spam ile ugrasanlar bu isin cozumunun ne denli sorunlu oldugunu bilir.

Syg.
0
bestanealtcizgi
Merhaba.

TT elektronik posta sistemi 2004 ya da 2005 yazında yenilendi, şu an tam hatırlayamadım kusura bakmayın.Ben de ilgili proje dahilinde ihaleyi alan firmada çalışanlardan birisiydim.Sistemde openwave eposta sunucusu mevcut.Bu yazılımın kendi içerisinde bu konu ile ilgili modülleri mevcuttu, bunun yanında harici ürünler de alınıp uygulama ile entegre edildi diye hatırlıyorum.Bu madde ihale şartnamesinde yer almaktaydı.
Kısaca teknolojik altyapı olarak ellerinde yeterli araçlar, eğer araçlar yetersizse de gerekli maddi kaynaklar mevcut.
0
redogre
verdiği link de şubattan kalma, yani yeni bir şey değil..
0
SHiBuMiGo
eee türk telekom zamanında youtube'u kara listeye almıştı, Google'da şimdi rövanşı alıyor :)
0
everestk
http://karaliste.ttnet.net.tr/
telekomun karaliste uygulamaları hakkında bilgi verdiği bir sayfa.
0
anonim
türk telekom sadece IP aralıklarını kullanıcılara yönlendiriyor aslında. bu kullanıcıların e-mail sistemlerindeki doğru olmayan ya da eksik olan yapılandırmalardan kaynaklanıyor. kullanıcılar IP lerini relay a açarak spama neden oluyor ya da kendileri bilinçli olrak spam yapıyorlar. diğer ülkelerde IP ler ile tek tek uğraşmayarak tüm bloğu karalisteye alabiliyorlar. burda TT nin aslında çok da sorumlu olmadığını düşünüyorum. ki benim de başıma gelen bir olay bu. TT sistemlerinden geçen tüm trafiği süzerek SPAM olup olmadıklarını kontrol edemez. bu şekilde bir sorumluluğu malesef yok. ancak belki şunu yapabilir IP aralıklarını belirli zaman aralıklarında tarayarak RELAY e izin veren sistem adminlerini uyarabilir ya da kullanıcılarla irtibata geçebilir. Ancak relay olmayıp ta bilinçli spam yapanlara bir işlem yapabileceğini düşünmüyorum...
0
bio
Spam listeleri bir IP blogunu hemen kara listeye almiyor, once tek tek IP'leri bloklama yoluna gidiyorlar. Eger o IP blogundan art arda cok fazla sikayet gelirse tum araligi bloklayabiliyorlar.

TTNet (dunyadaki diger tum sorumlu ISP'ler gibi) bu kara listeleri takip etse ve bir IP bloklandigi anda IP sahibini uyarsa, gerekiyorsa erisimini engellese, tum IP araliginin kapanmasini ve komsu IP'lerin de magdur olmasini engellemis olur.
0
freestar
telekom'da arkadaşlar olduğundan biliyorum. bilinçsiz kullanıcılar "aman linux kurdum buna da bir email server çakayım da bakayım neymiş bu sonra arkadaşlara yuniks gurusuyum ben bunu yaptım şunu ettim derim" diyerek bilmedikleri yazılımları kuruyorlar. sonra birileri bunların üzerinden spam yapıyor. şikayetler olunca bir takım antispam listeleri bunları değerlendirip spam kaynağı olan telekom IP'lerini engellemeye başlıyor. ama bilenler bilir, bu spam listeleri genelde uğraşmak istemez, şikayetin geldiği C class'ı birkaç 10 tane C class ile birlikte bloklar. hatta birisi yaramaz bir kullanıcı sayesinde B class'ı (65bin küsur IP) bloklayıp yanında ttnet'in eposta sunucularını da bloklamış, başarılı(!) bir çalışmaya imza atmıştır. üstelik yine bilenler bilir, bu antispam listeleri çok nazlıdır. sizi listesinden öyle kolay çıkarmaz. mail ile yazışmak değil, telefonla konuşmak sohbet etmek falan isterler. yine bu listeler bir tane olsa bari, her aklına gelen bir liste kurmuştur. mail adminleri de aman spam gelmesin diye her gördükleri antispam sunucusuna sorgu yollayınca arap saçına dönen bu durum ttnet'i (ve benzer kuruluşları) oldukça yormakta ve meşgul etmektedir.

ama elbette bu bilgi aramızdaki "telekom ne anlar teknolojiden, oradakiler insan değildir" şeklinde yaklaşan bilinçsiz arkadaşlarımızı durdurmayacaktır. Bu haber(!)ler ve az evvel okuduğum bazı yorumlar gibi değerli yazılar döktürecek, "vurun kahpeye" yaklaşımlarını sürdüreceklerdir. kolay gelsin.
0
redogre
Haber şu, ben para verdiğim şirket email adresinden mail atamıyorum müşterilerime çünkü Türk telekom ban yemiş.

Yorum şu "Cahil adam bu işler çok zor hemen ne saldırıyorsun?"

Sayende misal ben şimdi diyorum ki, "ne güzel mail hesabıma para verip kullanamıyorum, ama olur böyle şeyler, ben de maillerimi gmail hesabımdan atarım, kartvizitimdeki mail süs olarak kalır. Aman haşa buna da şükretmek lazım en azından ttnetten gmaile girebiliyorum...."

Dünyadaki en yüksek ücreti sanki ttnet değil ben alıyorum, nasıl bir terbiyesizim ki hizmet bekliyorum.
0
koraypeksayar
Zamanında TeTeee'ye Gayrettepe'ye denemeleri için bir adet sendmail-qppoper-procmail kurulu bir makine kurmuştum.

Tabii spamassassin ve rbl black-listleri de luruluydu.

Ne oldu bilemezsiniz... Müdürlerin, müdür yardımcılarının birbirlerine ve dışarı yolladıkları hemen hemen her posta geri dönüyor.

Sebep: TeTeee IP'yi bol bulur, intranetlerinde de internet IP'si kullanır ve bu IP'lerin hepsi eski dial-up müşterilerinin IP'leridir ve bu müşteriler oldukça SPAM'e meraklıdır.

Gelişme: Intranetinize bir ipchains tabanlı masquerade firewall kuralım, bir gecede bütün makineleri internete çıkaralım, temiz bir IP'den çıksın herkes.

Cevap: "Yok gerekli değil. Bizde hiç 1 kimse Linukus bilmiyor. Biz sağ tık, özellikler, ağ yapılandırması IP değiştiririz. Tekrar tekrar deneriz. Kafamızı kırarız..."

Sonuç: Kurulan sistem beğenilmedi. Intranet IP'leri routerdan direkt içeri giren gerçek IP'ler olarak kaldı.

Yorum: TeTee Türkiye'nin en çok kar eden şirketi olmasının yanısıra en çok kabiliyetsiz müdürü bir arada barındıran ve en bilgisiz genel müdüre sahip olan şirketi olarak rekor kırmak üzeredir...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sanal aleme 'şiddet'le girmeye teşebbüs

FZ

Bursa'da bir bara güvenlik kamerası ve bilgisayar ağı kuran kişi önce dövüldü, sonra çıplak fotoğrafları çekildi. Bar sahiplerince bilgisayar korsanı olmaya zorlanan kişi polise başvurarak kurtuldu..

Türk Telekom: Quo Vadis?

FZ

turk.internet.com'a göre: Türk Telekom'dan en son hareket, UMTH'cilere (Uzun Mesafe Telefon Hizmeti) hat vermemek şeklinde geldi. Yaklaşık 1 haftadır ISS'lere bir taahhütname imzalatarak kiralık hat verilirken, UMTH firmalarına ise hiç verilmiyor. Firmalar da Türk Telekom'un hakim durumunu kötüye kullandığı iddiası ile TK'ya başvurdular.

Telekom ve internet sektöründe büyük tepki ile karşılanan uygulamanın Türk Telekom’un şirket içinde yayınlanmış olan 10.11.2004 tarih ve 5385 sayılı genelgesi uyarınca başlatıldığı bilgisi alınıyor.

Alınan bilgiye göre bu genelgenin içeriğinde “Karasal hatlar üzerinden veri iletimi yetkilendirilmesi sadece data hizmetini içerdiğinden ses hariç data amaçlı tüm başvurular, UMTH işletmecileri ile irtibatlandırılmadığı sürece karşılanacaktır.” ifadesi bulunuyor. Bu ise Türk Telekom'un gerek Telekomünikasyon Kurumu tarafından verilen lisansları gerekse 406 sayılı kanun çerçevesinde Türk Telekom'un kalkmış olan tekel durumu uzantısında 1 ocak 2004 tarihinde başlamış olan serbestliği ihlal eden bir yaklaşım olarak bildiriliyor.

Kaynak: http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=11666

Türk Mühendislerden Hidrogaz Sistemi

FZ

Türk mühendisler geliştirdikleri 'hidrogaz' sistemiyle araçlarda yüzde 30 yakıt tasarrufu sağladıklarını söylüyor. Sistemin maliyeti 1000-1500 YTL.

Temiz ve çevreci özelliğiyle bilinen hidrojen enerjisi, Türk mühendislerinin geliştirdiği bir sistem sayesinde kamyondan belediye otobüsüne, ticari taksiye kadar 250'ye yakın araçta kullanılmaya başlandı. 'Hidrogaz yakıt tasarruf sistemi' adı verilen sistem üzerinde yaklaşık 15 yıldır Ar-Ge çalışması yürüten Eroğlu Mühendislik İnşaat Otomotiv Enerji İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited şirketi Genel Müdürü Fazlı Eroğlu, sistemin yararlarını değerlendirdi.

Kaynak: Radikal

Türkiye´de Bilim Teknoloji ve İnsani Gelişme Düzeyi

FZ

Gerçek bilimin değeri hatta göstergesi, kanımca, ondan türetilebilen buluş ve ürünlerdir. G.W.Leibniz

``Bu yazı Türkiye’de bilim ve teknoloji politikalarının hazırlanması, uygulanması ve ARGE çalışmaları konusunda atılan adımların kısa bir özetini çıkarmak, bununla ilişkili olarak Türkiye adresli (çıkışlı değil) bilimsel yayın sayısındaki artışa ilişkin son günlerdeki tartışmaları Türk insanının gelişimi ile ilişkilendirerek irdelemek için hazırlanmıştır. Burada anahtar sözcük "insan gelişimi"dir.

... Üstelik toplam yayın sayısında sağlanan bu artışa karşın ortalama atıf sayısının düşmesi (yayın sayıları Türkiye’nin altında olup ta atıf sayıları Türkiye’nin üstünde hatta iki katı olan ülkelerin sayısı azımsanmayacak düzeyde) ve etki faktörünün hemen hemen sabit kalması (bkz., CBT 832), aşağıda da gösterileceği üzere, yapılan yayınların kaliteden ödün verilerek, endüstri ve üretimden kopuk, genelde ünvan ve parasal ödül alma amaçlarına yönelik olduğunun önemli bir göstergesi.

... Küçük örneklemelerle yapılan çalışmalar bu yayınların ne değerde olduğunu ortaya koymakta. Örneğin, (elektrik, elektronik, haberleşme, bilgisayar ve benzeri dalları içeren) bilişim teknolojileri ve uygulamaları alanlarında uluslararası saygın dergilerin başında ABD’de basılan IEEE, İngiltere’de basılan IEE dergileri gelmekte. Bu dergilerde basılan Türkiye adresli toplam yayın sayısı son on yılda ortalama 50 civarında (bu 50 yayının da ortalama % 60’ı sadece Türk yazarlarınca, % 40’ı ise yurt dışı ortaklıklarla gerçeklenmekte). Gelişmiş ülkelerde istihdamın % 50'sinden fazlasını yaratan böyle bir alandaki yayınlarımızın toplamın sadece % 0.5 oluşturması çok düşündürücü ve yayınlarımızın ne kadar ülke gereksinimlerinden kopuk olduğunun iyi bir göstergesi.´´

Prof. Dr. Levent Sevgi ve Prof. Dr. Nejat İnce tarafından yazılmış olan bu önemli makalenin tam metnine buradan erişebilirsiniz.

Kaynak: Cumhuriyet Bilim Teknik, 24 Ocak 2004, Sayı: 879

Matematiksiz Eğitim

FZ

Radikal'deki habere göre 2004 yılı Liselere Giriş Sınavı'yla ilgili 'skandallar' bitmek bilmiyor. 64 bin 598 öğrencinin 'sıfır' puan almasıyla Türk eğitim tarihine geçen bu sınav sonucunda, matematikten 'bir tek net bile yapamayan' öğrencilerin, Anadolu liselerine '1.' olarak girebildiği belirlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2004 yılı LGS sonuçlarına ilişkin istatistik çalışması, 'seçkin' sayılan bu liselere girmenin aslında sanıldığı kadar zor olmadığını gösterdi. Sınavda Türkçe (25), matematik (25), sosyal bilimler (25) ve fen bilimleri (25) dallarında toplam 100 soru soruldu.

Buna göre, Erzurum'un Hınıs, Afyon'un Çay, Bilecik'in Gölpazarı ve Van'ın Erciş ilçelerindeki Anadolu liselerine 'birinci' olarak giren öğrencilerin dördü de LGS'de matematik sorularından bir net bile çıkaramadı.

Taban puanı en düşük Anadolu Lisesi Çankırı'daki Çerkeş Anadolu Lisesi oldu. Bu okula son sıradan giren öğrencinin puanı 482.866. Bu öğrenci toplam 100 sorudan dört netle Anadolu lisesine kaydını yaptırdı. Öğrencinin matematik neti -5, Türkçe neti ise -2 olarak gerçekleşti.

Kaynak: Radikal