Google 50 yıl içinde kendini yok edecek!

0
FZ
Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Buğra Ayan, Google'ın 50 yıl içinde kendi kendisini yok edeceğini iddia etti, Microsoft'ta staj yapmaya başladı
Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Buğra Ayan, Google’ın 50 yıl içinde kendi kendisini yok edeceğini iddia etti, Microsoft’ta staj yapmaya başladı. Buğra Ayan’ın iddiası şu: “Toplumsal bilgilenme sürecinde insanlar, birbirlerinin işini kolaylaştırırlar; çünkü genelde güncellik çizgisi etrafında bilgilenme süreci oluşur. Güncellik söz konusu olunca herkes aynı zamandan bahsedebilir. Fakat geçmiş söz konusu olunca, kimisi üç gün önceden, kimisi beş yıl, kimisi de 10 yıl önceden söz eder. Google’da sıralamayı oluşturan, kullanıcılardan alınan verilerdir. İnsanlar farklı geçmişlere yönelince Google ’daki sıralama şimdiki gibi yardım edici olmayacak, tam tersine herkes farklı bir zamana seyahat etmek ve farklı bir zamanla ilgili bilgi almak istediği için sıralamayı bozacaktır. İnternette bilgi edinme sürecinin hızlanması Google’ın sonu olacak. Güncel bilgiye hızla ulaşan insanlar gelecekte daha çok geçmişle ilgili bilgiler edinmeye çalışacak, Google bunu karşılayamayacak. ”

İddiasını bir projeye dönüştürerek Microsoft’un proje yarışmasına gönderen Ayan, önümüzdeki ay Microsoft’un İstanbul Ofisi’nde staj yapmaya başlayacak. 19 yaşındaki Ayan daha önce Hacettepe Üniversitesi’nden Said Saraçoğlu ile TC Kimlik Numarası sayesinde insanların akrabalarını bulmasına yarayan bir program yapmış ve internet dolandırıcılığıyla ilgili bir kitap hazırlamıştı.

Kaynak: Radikal

Görüşler

0
mentat
Aynı iddiayı ben bir yerden hatırlıyorum sanki. wolfram search engine?

Hemen google 5 seneye çökecek adlı bir makale yazıp ms'e cv'mi yolluyorum bu arada :) tahminen müdür falan yaparlar artık beni de..
0
wime77
Daha öncede bir bilim adamı önümüzdeki yıllar içinde microsoft google ve bir dizi şirketin daha yok olacağını söylemişti.

Hatırlayalım. IBM büyük bir sarsıntı geçirmişti. Firma batmanın eşiğine geldi. Sonra bir adam geldi ve şirketi kurtardı. Ardında da fillerde dans eder adlı kitabı yazdı ve bu adam IBM 'in tarihine geçti.

Bu nedenle iyi yönetilmeyen şirketler değil milletler yok olup gider.
Google da böyle giderse önümüzdeki birkaç on yıl daha lider olmaya devam edecek.
Ama Microsoft 'un sonu geliyor.

Hemde 50 yıl felanda ömrü yok.
0
mbayer
Ne alaka, gülerim sadece. Google benim makinamda kurulu olan (localhost) web server'dan daha hızlı çalıştığı müddetçe zor gibi. Hala da hızlı çalışıyor. Adamlar durmadan yeniliyorlar kendilerini , üniversite + fabrika karışımı birşeyler. Ms çok bayat geliyor kusura bakmasınlar her ne kadar xp kullansak da.. :)
0
ZZombie
Hım...
Eğer söz konusu veri ise, her şekle ve şemale sokulabilinir.

Ayrıca şunu unutmamak gerek.
Burada söz konusu olan google'ın şu an son kullanıcıya gösterdiği yüzü.

Alternatif pek çok arama motoru çıktı, şematik diller ağırlık kazandı, aramalar artık girilen metinle veritabanı kıyaslamasından çok yapay zekaya yönelmeye başladı.

Var olan tez mantıklı olabilir. Ama bunun için google in 50 yıl boyunca hiçbir AR-GE yapmaması gerek. Bunun olma ihtimali varmı tartışılır.

Sonuç olarak hep birliklte bekleyip görücez.

Zati 50 yıla gerek yok. Geçen son 50 yılı kıyasladığımızda nereden nereye geldiğimizi görürsünüz. Varın gerisini siz düşünün.
0
ZZombie
Konuyu bir de alakasız birkaç noktaya çekeyim.

1 - http://www.bugraayan.com/040788/harun-yahya-roportaji.html

2 - http://www.harunyahya.net/V2/Lang/tr/Pg/WorkDetail/Number/12474


0
wime77
Abuk ve sabuk.
0
koraypeksayar
Aaaa bu çocuk da sun-i balık yemini Tanrı'nın yarattığına inanan zevattanmış ? Hiç şaşırmadım :)
0
yilmaz
250 milyon yıl sonra Google diye birşey olmayacak. Herkesin kendisine ait 250 çinlisi olacak. Bu çinlileri insanlar çinli paylaşım ortamlarında birbirleri ile paylaşacak boylece ortak bir çinli bankası olacak. Kişisel çinli (KC) adı verilen bu teknolojide Çinliler telepatik bir ağ olan Çinternet üzerinden birbiri ile haberleşebilecekler. İhtiyacınız olan bir bilgiyi KCnize sorarak öğrenebileceksiniz. KCniz sizi kişisel olarak tanıdığı için size en doğru sonucu söyleyecektir.
0
ZZombie
Şahsen bu teoriye pek güvenmezdim.
Zira göz ardı ettiğiniz Hindistan faktörü var.
Özellikle ABD civarı Kişisel Hitli (KH) kullanımı artabilir. Ama asya ve ortadoğu tarafında KÇ ler revaçta olacaktır eminim.

Yalnız bu KÇ ve KH lerin entegrasyonu biraz sorun olabilir. Umarım o zamana kadar ortak bir API bulurlar :)

0
yilmaz
Evet KH yi atlamışım ben :) muhtemelen tekelleşir bunlar. API filan olmaz.
0
koraypeksayar
Uyan bebeğim, MS zaten yok... Yok, sadece borsadaki rakamlardan oluşan birşey o. Sanal...

Yok, çünkü birşey üretemeyen, üretmek gibi derdi olmayan ve üretileni tehdit olarak gören birşey o.

Gelişmesini sonlandırmak için yılda yüzlerce ufak şirket alan ve o şirketlerin sahiplerini "deneme periyodu" sonrası kapıyı gösteren birşey o...

Firma diyemiyorum, dilim varmıyor.

Tek gerçek tarafı var var o da başındaki "Baldmer"ın öfkesi ! (Ballmer Hates Us All) (kasten Ballmer değil... Resmen öfkesine hakim olamayan bir kelaynak oludğu için bald-mer)

Arkadaş inşallah işletme veya halkla ilişkiler okuyordur, stajı boşa gitmesin...

Bir de TC kimlik numarası "proğramı" yazmış, aferim. O numara rastgele verildiği ve bir standardı olmadığı için "proğramının" sebep olacağı töre cinayetlerine hazır olsun toplumumuz. Sayesinde binlerce gayri meşru ilişki açığa çıkabilir ;) Ya da MS bir toplum projesine el atıp "proğramı" satın alıp gelişimini sonlandırsın.

Ayy çok kıskandım çok ;)
0
FZ
Evet, evet, kesinlikle çekemediğin için böyle yazmışsın. Ben de şöyle bir dönüp baktım, yani hırslanmamak, imrenmemek, kıskanmamak zor doğrusu. :)
0
Tarık
Kendi sitesinden sunduklarına bakınca bir zamanların ultra mega star heykırı Tamer Karadağlı' yı aman Fadime Şahin'i hatırladım. Çökertmeler, indirmeler kaldırmalar, yerine yerleştirmeler vs. tıpkısının aynısı...
0
sz
Google'ı bilgisayarlar değil insanlar yönetiyor. İnsanlar da herşeyi yapabileceği için 5 yıl da ayakta kalabilir veya 500 yıl da...

Böyle bir iddia ile bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde Google'ın yöneticilerinin 50 yıl içerisinde hiç bir şey yapmayacağını varsaymış oluyorsunuz.

Bence kötü bir varsayım olacak.

Hayat vizyonunuzda insanları eksik etmeyiniz. :)
0
fsniper
Bazen kendimden şüphe ediyorum. Acaba diyorum, ben apayrı bir dünyada mı yaşıyorum? Yoksa o kadar ayaklarım tabana değmiyor da gerçekleri göremiyor muyum?

Yüzlerce yıllık veri katologlama 50 yıl içinde ölüyormuş... Vah vah vah.. Hem de kendi kendini yok edecekmiş? Ne oluyor acaba bu veri kataloglama yazılımlarını A Takımı için mi üretiliyor?

"Bu kayıt kendini 50 yıl içinde imha edecektir."

Uygulama projesi yapan genç, zırvaladığı için MS'in satış departmanında staja başlamış ilginç. :) Ancak MS bu kadar güzel bir mantık zinciri kurabilirdi :)
0
redmoonstar
"Şerrefsizim bunu düşünmüştüm ..." diyodu ya "Deli Emin" Vizontele'de, televizyonu duyduğunda/gördüğünde.
Eminim çoğumuz Google'a ilişkin olarak aynı şeyi düşünmüştür.Düşünmek yeter mi peki?Eyleme geçmek, uğraşmak, ... gerek.Fikrini/düşünceni,ne kadar saçma olursa olsun, birileriyle paylaşmadan saçmalık derecesini ölçemezsin :)
Sanırım haberde bilgi eksikliği var.Enazından "Google, bugünkü yapısıyla devam ederse ..." koşulu vardır sözkonusu iddianın.Google'daki onca programcıya hakaret olur aksi bir iddia.
0
wime77
Türkiye ye gelen yabancı firmalar hemen ülkeye uyum sağlıyor ve gerekeni yapıyor.

TUBITAK bitmiş Microsofttan banane değilmi ?
0
ephe
En nihayetinde bir üniversite öğrencisi bana ya da başkalarına saçma da gelse bir tez konusu bulmuş kendine. Yalnız bakış açısındaki farklılık önemli.
Güncel bilgi, eski bilgi, zaman kayması ve bu sebeple düzgün arama sonuçlarının görüntülenmemesinden bahsediyor. Ama bildiğim kadarıyla google news bölümünde böyle bir zaman aralığında arama yapabiliyoruz. Hali hazırda var olan yapılmış olan bir şeyin sorun yaratabileceğini iddia etmek ne kadar mantıklı olabilir?
Google’ın 50 yıl içinde yok olabileceğini söylemek için böyle bir teze gerek yok. Şirketin kuruluş anayasasında da geçen bir maddeyi ihlal ettikleri anda biterler zaten. O da “don’t be evil” , “şeytan olma” kuralı. Misal benim mail bilgilerimi o anda tarayarak ona uygun reklam gösterten google, arkadaşlarımı da eklediğim listeme, Orkun, picassa, okuduğum haberler, aradığım metinler vs… gibi kişisel verilerimi başkalarıyla paylaşırsa zaten o gün benim gözümde iflas etmiş bir şirket olacaktır…
0
robertosmix
FZ herhalde 7-8 yıl oldu fazlamesai'yi takip edeli ve halen senin şu inceden gaz verme kaygına bir anlam verebilmiş değilim. FM'nin pageviewları düştüyse FM International'a gereken vakti ayıramadığındandır. Sakın bana yok öyle birşey deme. Çünkü mesela sen bu habere samimi bir şekilde ciddiyetle yaklaşıp, konuyu gündeme getirecek kadar bilgisiz bir adam değilsin. Görüşelim, tanışalım, konuşalım ve çok daha sağlam birşeyler ortaya koyalım. Ama bırak fazlamesai ağır üslubunu korusun.
0
FZ
Çok bekledim birileri çıkıp da "yahu komik kategorisinden girmeniz gerekiyordu haberi, bir yanlışlık oldu herhalde" desin diye. Olmadı, olamadı. Neyse ki aşağılarda epey eğlenceli yorumlar da gelmedi değil. Sıcaklardandır belki.

Pageview düştü mü çıktı mı bilmiyorum, istatistiklere bakmayalı uzun zaman oldu. Görüşmeye tanışmaya gelince, Bilgi Üniversitesi, Dolapdere Kampüsü, 129 no.lu oda, 'butch' ve ben 4 Temmuz'a kadar bekleriz çaya kahveye muhabbete (ondan sonra ancak 'butch' bekler, ben biraz uzakta olacağım).
0
robertosmix
Valla mesai saatleri içerisinde ben de çok yoğun oluyorum. Tatilden dönüşte orta çaplı bir FM zirvesi yaparsak çok daha iyi olur. Hem kafamızdaki fikirleri paylaşmış hem de kaynaşmış oluruz. Böyle birşey daha önce yapılmış mıydı hatırlamıyorum? Yada ben buralarda değildim herhalde.
0
anonim
Ondan önce bunu söyleyen çökecek bence haliyle.Bunu söyleyen, şu sıralar 19 veya 20 yaşında olduğunu varsayarsak bu tespit, haberde geçen tespitten daha doğru ve bilimsel olacaktır.
Gevezelik bir yana bu haberin veriliş biçimine bakmak lazım.Google 50 içinde çökecek dedi MS'de işe başladı.Haber gibi kendisi de kasıtlı bir tespit.Ayrıca çok kaba saba.Yani hesap mı yaptın şak diye 50 yıl çıktı veya tahmini olarak mı.Çok populist çok.Kaldı ki şöyle de bir durum var.MS ilk çıktıktan 10 yıl sonra böyle bir tespit yapıldığını düşünün elbette doğru olacaktır o haliyle yani MS kurulduktan sonraki 10. yılındaki haliyle kalsa idi ohooo şimdi MS veya Bill Gates diye bişey yoktu arkadaşlar bilmem anlatabildim mi?
Localdeki sunucudan daha hızlı çalışıyor diyen arkadaşa katılıyorum kendilerini sürekli yenilerlerse bu iş 50 yıl değil bence çoook daha uzun sürer.
0
sefalet
Ben de başka bir öngörüde bulunayım; FM'nin gündemi memleketimizin seyreden gündemine benzedikçe kendini yok edecektir.

Öngörünün yanına bir de e-tavsiye verelim:

Akıllı ol kendi gündemini yarat!
0
kernelpanic
iktisatçı arkadaşlar bilir "ceteris paribus" diye bir tabir vardır türkçe meali diğer koşullar sabitken'dir.

bu arkadaşın dediğinin olabilmesi için diğer tüm koşulların sabit , sadece yılların değişken olup kullanıcıların bu yıllara göre istekleri,beklentileri değişmesi lazım ki bahsedilen IT sektörü ve Google gibi bir firma..

böyle bir teoriyi beyan etmeye bile utanırdım şahsen ben.
0
FZ
Bu bağlamda belki Google Grows Up başlıklı makaleyi okumakta fayda var.
0
gentoo
bence google devam etsin microsoft kendini yok etsin :) !
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

FATİH Projesi Bilgi ve İletişim Teknolojileri Çağrı Programı

nyucel

Bugüne kadar TÜBİTAK proje desteklerinde bir genel çerçeve belirliyor (araştırma projesi, kamu projesi gibi) ve araştırmacıların kendi fikirleriyle başvurmasını istiyordu. Gelen başvurular hakemlerce değerlendiriliyor ve belli miktarlarda destekler veriliyordu. Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı ile birlikte başka bir yol denenenmeye çalışılıyor; TÜBİTAK öncelikli gördüğü alanları ve bu alanlar üzerinde hangi konularda projeleri destekleyeceğini açıklayarak doğrudan bu konularda gelecek projeleri destekleyecek.

Hassas Konulardaki Yasak Sansür Değildir

ersin2k

‘Youtube, Türkiye için üretmeli’

Youtube ve ekşi sözlük gibi sitelerin ardından, dünya genelinde iki milyonun üzerinde üyesi olan blogger.com ile blogspot.com'a erişimin mahkeme kararıyla engellenmesini değerlendiren Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, "Hassas konulardaki yasak sansür değildir" dedi

Rezalet Üzerine Rezalet, Hadi Hayırlısı

robertosmix

Dün savaş hattındaki F-16'larımıza fiber kabloları keserek yapılan sabotaj, bugün de İMKB'nin 14:30'da açılmasına neden olan aymazlık.

Özetle; dün gece 02:00 sularında yol genişletme çalışmaları sırasında çamura saplanan hafriyat kamyonunu çıkarmaya çalışan işciler İMKB'ye giden ana fiber optik kabloları koparıyorlar. Buraya kadar normal diyelim. Kazadır diyelim. Olur diyelim. Komedi bundan sonra başlıyor..

Müjde İkinci Nesil Alan Adı Türkiye'de!

bm

Tam bize gore bir düzen üstelik. Bol bol otoriteymiş gibi davranan kuruluş isimlerinden 'ikinci jenerasyon', 'geleceğin bilmemnesi' 'yani açılımlar'dan filan bahsediliyor. İcinde TBD de var. Olmayan ne? Teknik detay, özellikle hakiki root-server'ların önune root-server'mış gibi yapan makinelerin konmasının gelişmeymiş gibi anlatıldığını belli edecek teknik detay. Haa bu arada yeni açılımların arasında 10$'ın altında olan ilk kayıt masrafının 1000$'a çıkması da var. Bu yeni nesil root serverlardan biri Ankara'da olacakmış. Senelerce arada sırada ortadan kaybolan .tr domaini ve gitti mi 15 gün gelmeyebilen bağlantisiyla ünlu Ankara'dan. Ama zaten nutukla iş görürmüş gibi yapma geleneneği ikonla inanılırlık sağlama geleneği ile birbirini tamamladığı için şaşmamak lazım. Herneyse, siz benim dediğime bakmayın. Gayet tabii TBD en doğrusunu bilir, ben müjde vermiş olayım diğer dediklerim şaka olsun, böyle kimsenin aklına gelemeyecek harika bir alternatif kök sisteminin memlektimize gelmesinden memnun olun. 50-100 sayfa DNS belgesini kimseye okutamadığımız memlekete çene gücüyle çag atlatmak ilk defa olmuyor, son defa da olmayacak ama kutlayalım yine de. Bakın Hurriyet gazetesi nasıl bu haberi müjdeliyor (e-kolay da bu en bir son teknolojiyi kullanacakmış bu arada) http://www.hurriyetim.com.tr

TBD damgası inandırıcı olduysa burada okumayı kesebilirsiniz. Ya da:

Türkiye, Internet, Güzel (!) ve Güçlü (!) Web Siteleri

FZ

Az önce bir dostumdan gelen mesajı sizlerle paylaşmak istedim:

Selamlar,

Türkiye'nin en zengin adamlarının bir araya gelerek oluşturduğu TÜSİAD'ı herkes bilir. Ama TÜSİAD'ın Web sitesini kimse bilmez sanıyorum. En azından ben ilk defa gördüm ve irkildim. Web sitesi tam evlere şenlik. http://www.tusiad.org adresine tıkladığınızda karşınıza gelen ana sayfada (gelmesini bekleyecek kadar sabrınız varsa), sol tarafta bir menü kullanılmış herhalde. Herhalde diyorum çünkü Java class'i gelmediği için soldakinin ne olduğu hayal gücünüze kalıyor. Üst kısımda bir tane Son guncelleme Friday (ya da 13) yazısız var. Son güncelleme derken insan bir tarih bekliyor ama Friday çıkıyor sadece. Solda bir tane Ara düğmesi koymuşlar, bi deneyim dedim. Verilen kutuya Tuncay yazdim; Tuncay Özilhan hesabi ;-). Tam 61 tane dokuman buldum dedi.