Neden Xnuke Sistemleri?

0
korhan
Beni uzun zamandan beridir rahatsız eden ve şu son zamanlarda daha bir gözüme batan bir durum var. Bu Xnuke sistemler çok fazla kullanılıyor, o site senin bu site benim (surf) yapalım diyorsun, ya da bir arama motoruna girmişsin sana liste vermiş aramaya derinlemesine dalmışsın ve açılan bir pencere "şu sayfayı görmeniz yasak üyelik için tıklayın", site içinde bir yerlere gitmeye çalışıyorsunuz, "hooop kardeşim," diyor, "buraya girmek için üye olman gerekli"...

Neden bu kadar fazla hazır betik kullanılarak siteler yapılıyor? Yoksa site yapmak çok mu zor, birkaç satır HTML ile yapılımıyor da illa Xnuke sistemlerden biri kuruluyor?

Görüşler

0
cryptoNIX
Bahsettigin hususlar biraz bas agritabilir ama nuke tabanli sistemler islevsellik acisindan her derde deva. Bunun yerine kendi sifirdan tasarimini yapmaya kalsan güvenliginden tutta butonlarin rengine kadar herseyi ile ugrasacaksin. Kaldiki nuke sistemlerde arayüzleri icin farki temalarla farkli kilabiliyorsun, seckin secenek olanaklari ile kendi sistemine adapte edebilyiorsun. Bence cok güzel bir olay. Dahasi sisteme alisik oldugundan bir portal dan digerine gecis yaptiginda kullanma zorlugu cekmiyorusun. Ha bu arada dedigin gibi belki cok daha güzel tasarimlarin cikmasina tirpan vuruluyor olabilir ama iddiasi olan zaten cikip kendi sistemini kendi yaziyor, onada karisan yok ki..
0
FZ
Site yapmak çok zor değil ama şikayet ettiğin türden bir site için binlerce satır HTML, Perl (ya da PHP), SQL, vs. kodu yazman ve tabii bu arada defalarca Amerikayı yeniden keşfetmen gerekiyor.

Yazılım geliştirirken en önemli prensiplerden biri ``reusability´´dir. Yani yeniden kullanılabilirlik. Kaynak israfından kaçınmak lazım. Yapılmış bir temeli alırsın, eğer istersen kendi ihtiyaçların doğrultusunda modifiye edersin. Yapılmış olan bir şeyi yeniden yapmak yerine yeni bir fikri sisteme entegre etmek genellikle daha anlamlı ve verimli bir iş olur.

Ha ama misal ortada UNIX vardır ve mevcut hali ile işini görmüyordur, evdeki 386 ya da 486 makinana yükleyemiyorsundur, oturursun kendi UNIX uyumlu işletim sistemini yazarsın, derleyiciler paralıdır, kapalı kodludur falan, oturur kendi derleyicini yazarsın, bu tür durumlar da olabilir tabii ama bunların klasmanı ayrı ;-)

Bir başka örnek de http://www.cazci.com adresinde görülebilir. Söz konusu site görünüş ve işlevsellik itibariyle bazı bakımlardan fazlamesai.net´e benzese de arkasında Xnuke tarzı bir içerik yönetim sistemi yoktur, sıfırdan yazılmış bir altyapısı vardır çünkü bazı önemli farklar mevcuttur bu yüzden de hazır ve karmaşık bir sistemi hack etmek yerine sıfırdan bir sistem yazılması uygun görülmüştür. Bununla birlikte yine cazci.com bünyesindeki foruma bakacak olursan meşhur phpBB sisteminin kullanıldığını görürsün, neden? Çünkü forum ortamında phpBB´nin getirdiği işlevsellik tam aradığımız türdendi o yüzden hazır çözüm kullandık. Mesele doğru işe doğru araç seçme meselesi anlayacağın.
0
acemi_
Sizi rahatsiz eden, hazir betiklerin kullanilmasi mi, yoksa sitelerin, uyelik istemesi mi?
0
yalcink01
Site tasarımını bilmem ama bu üyelik işi beni de deli ediyor. Altı üstü bir şeye bakıp çıkacam ama yok illa üye ol, e-posta adresini yaz, bekleki onay kodu gelsin /*bazıları daha insaflı, onay kodu beklemek zorunda bırakmıyorlar*/ . Hele bunu yapanlar "bilgi paylaşmak içindir" diyen vatandaşlar olunca, iyice sinir sinir durumları. Geçen gün; kameralı izleme sistemleri hakkında biraz bilgi lazım oldu, gittim FZ [www.ileriseviye.org]'nin sitesine, ne üyelik ne onay. İki tıktık işimizi hallettik ve çıktık. Oh be dünya varmış. Yok üyelik, yok isminiz veri tabanında kayıtlı başka bir isim seçin, yok ıvır, yok püsür.. Ne bu ya? Sağol FZ, iyi ki üyelik sistemi olmayan bir siten var. Hele motion [motion.sourceforge.net] önerin için ayrıca teşekkürler.
0
FZ
Yazının işe yaradığını duymak gerçekten sevindirici benim adıma.

Siteye gelince, artık iyice abarmış içerik sistemlerinin yanında benim site çok düz ve basit kalıyor ama zaten istediğim de buydu, bir tür makale deposu ve sıfır yorum. Böyle bir şey için de haliyle basit bir sistem yeterli oluyor, üyelik, forum vs. gibi özelliklere ihtiyacım yok çünkü o tür şeyleri karşılayan FM Forum gibi gayet güzel ve canlı yerler var halihazırda. Bu arada belki BLOG tarzı bir şey için MovableType sistemini düşünebilirim (tabii önce Türkçeleştirmem lazım). Meraklısı için: http://www.movabletype.org/

Dediğim gibi her ortam, her sistem belli ihtiyaçlara cevap veriyor, bazen bir kullanıcının şikayet ettiği bir şey bir başkası için önemli olabilir ama genel olarak bir haberin okunması için üyelik isteyen yerlere ben de karşıyım. Kısa bir süre öncesine dek Radikal web sitesi de böyle bir şey uyguluyordu ama sanırım hatalarını anlayıp vazgeçtiler.
0
lifesdkver0_1
yalniz FZ, sen de altyapina yorum ekleme ve her buldugu html formu abuk subuk seylerle dolduran kisilerin yorum yapmasının önüne geçme amaçlı basit bir üyelik sistemi yapmalisin bence. Teknik bilgi ağırlıklı sitelerde ki bu haberdar etmekten çok bir konu hakkında bilgilendirme amacı güden bir siteyse,

1- Bilgi içeriği yanlış olabilir.
2- Makaleyi okuyan kişi bilgiyi daha farklı yorumlayıp kullanarak, yazarın o anda göremediği bir bakış açısını yakalatabilir.

En azından bunların yüzü suyu hürmetine, basit bir yorum koyma ve üyelik sistemi gerekli diye düşünüyorum.
0
FZ
Yayınlanan makalelerde (ileriseviye.org) herhangi bir sorun, hata vs. varsa bu şekilde düşünen kişi benimle ya da makale yazarı ile temas kurar ve problemin ne olduğunu açık bir dille anlatır, eğer gerçekten de iddia ettiği şey var ise hata giderilir. Böyle bir şey için üyelik sistemi gerekli olduğunu sanmıyorum, herhalde siteye gelen herkes e-posta kullanmayı biliyordur ;-)

Bunun dışında dediğim gibi blog tarzı bir şey kurmayı planlıyorum ve vakit bulur bulmaz ilgileneceğim.
0
muhasebeci
Herkese selam,

Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Xnuke sistemleri sadece bir kullanıcı sistemi oluşturmak için değildir. Daha çok sitenin bir an önce faaliyete geçmesi içindir. Mesela fazlamesai, farzedin ki bu site bilgisayarcılar kıraathanesi değil de plastikçiler kıraathanesi. Bir plastikçi oturup kendi portal sistemini geliştirmeye uğraşacağına, siteyi 2 dakikada kurar, 3 - 5 tane haber yollar hemen ve site hazır. Yeniden yapmaya kalksa düşünün bi, bu plastikçi önce bi web programlama dili öğrenicek, sql öğrenicek, ohooo o uzuyo da uzuyo, adam bu kadar şeyi öğrenicek olsa plastikçi değil bilgisayar mühendisi olurdu ve siteyi de plastikçiler için yapmaktan vazgeçer php ve mysql içerikli bir site haline gelirdi(acaba neden php & mysql). Ha senin sorduğun şey şu neden illa üye olayım, o olaya bende gıcık oluyorum. Bu da asitenin admininin moron olduğunu gösteriyor. Hooops dereniz moron kardeşim, içeriği üyelikle sunan adam morondur. O kadar. İçeriği guestler de görebilsin, illa ben yorum ekliyecem derse o zaman üye olsun, ama içeriği görüntülemek için üye olmasının zorunlu kılınması acayip salakça bişey. Durum böyle olunca fazlamesai.net in değerini bir kez daha anlıyor insan :=))

Yüksel ÖZCAN
www.yuksel.tr.cx
0
totoro
Belki derdiniz hayatta herşeyi kendiniz yapmaktır... ama nasıl ki ekmeğini kendin pişirdiğin hayatta karnını doyuracak üretim bütün vaktini alıyor; kendine vakit ayırabilmen için de o hayat tarzında bazı işler elinden alınıyor. kentte oturup kentli gibi yaşamak bazı alanlarda hiçbir işin olmadığını kabul etmektir diye düşünüyorum. eger fm bir bilgisayarcılar değil de plastikçiler kıraathanesi olsaydı bence plastikçiler, kıraat edebilecekleri hane için bilgisayarcılar kıraathanesinden bazı insanlara iş verirdi... ya da vermeli...

bu ülkenin en çok yaşadığı problemlerden biri bence bu bakış açısından kaynaklanıyor. yani plan bulsanız mimara gerek kalmadı diye ev yapıp oturur musunuz? bu bir tasarım işi, ihtiyaçları anlama, düzenleme, planlama ve sunma işi...

grafik tasarımcılar bile bu alanın 'artık' sadece bir parçası... arayüz kadar siteyi oluşturan çekirdek motorun ya da işlemin de çalışma sistemi tasarlanıyor. bunu da her ihtiyaca uygun hazır planlarla değil, uzmanlarla yapmak en doğrusu...
0
murat09
Amacınız özgün bir portal kurmak ise, xnuke veya xphp/xasp bir çok sistemin theme(arayüz) lerini farklı ve yaratıcı bir şekilde geliştirerek xNuke/Xphp/Xasp sistemi olduğunu çaktırmazsınız bile :-)
Fakat dandirik içeriklere de registration istenmesi tabii ki site sahibinin kıt zekasını gösteriyor.
Beni sinir eden bir husus ise, xnuke sistemini "tek başına" sahiplenen birilerinin footer'da GNU/GPL'a açıkça AYKIRI bir şekilde adının (veya sitesinin) geçmesini istemesidir.
Burada da aynı şey var. "Engine Code" PHP-Nuke ye ait olarak kalsa, bu gibi CMS ler 3ncü güne kalmaz XSS+SQL injection'larla hacklenirdi. Birçok insan var buradaki kodların güvenliğini geliştirmeye yardımcı olan, nedense hiçbirinin aklına "madem bu Gnu/GPL, benimde ilk geliştirenin altına adım yazılsın" demek gelmiyor mu? Öyle olsa herhalde site kadar ayrı bir bölüm yapmak gerekirdi şurasını şu burasını bu yaptı diye...
0
ebola
Drupal diye bir CMS var. iddiası dogru ise Drupal kullanan bir siteye uye oldugunuzda aynı kullanıcı adı ve parola ile Drupal le yapilmis baska sitelere de giris yapabileceksiniz. Bunu test eden oldumu. Sanırım merkezi bir yerde tum kullanici adları tutuluyor olsa gerek. Microsoft'un Passport olayini hatirlattı bana.
0
korhan
Selam, Ben bu portalların kullanılabilirliklerine birşey demiyorum, çok fazla olması benim canımı sıkıyor...
Adam yapmış siteyi, üye olun, giriş yetkiniz yok bu olay, ve bir çok sitenin bunu yapması... İnternette gezerken biraz hoş tasarımlar görmek ister insan...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Milletvekilleri sanal âlemde sitesiz kaldı!

FZ

Milletvekillerinin internet sitelerinin bir hafta önce çöktüğünü söyleyen CHP Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu, konuyu TBMM Başkanı Bülent Arınç'a götürdü. Çerçioğlu soru önergesinde, sitelerin kurulması işinin ahbap çavuş yöntemiyle bir şirkete verildiğini, şirket iflas edince sitelerin de ortada kaldığını belirtti.

TBMM'nin de kendi imkânlarıyla internet sitesi kurabileceğini vurgulayan CHP'li vekil, "Site kurucusu şirketin iflas etmesiyle site çökmüş ve milletvekillerine ait bütün bilgiler yok olmuştur. Bu uygulamada sizleri yanlış yönlendiren bürokratlarınız hakkında işlem yapmayı düşünüyor musunuz? Milletvekillerine ait bilgiler, bu şirketten alınmış mıdır; bu bilgiler şirketten alınıp, Meclis çatısı altında web sitesi açılarak uygulama devam ettirilecek midir?" diye sordu. Çerçioğlu, sonucu tahmin ettiği için kendisinin bu şirkete site kurdurmadığını da belirtti.

Kaynak: Radikal

Türkiye'de Açık Kaynaklı Biyoteknoloji

arikan

DNA koddur. Bilgisyar kodu birler ve sifirlardan olusurken, hayat bicimlerini tanimlayan DNA seker, fosfat ve A (Adenine), C (Cytosine), G (Guanine), ve T (Thymine) harfleriyle tanimlanan azotlu baz dizilerden olusmaktadir. DNA ile bilgisayar kodu arasindaki iliski su sekilde saglanmaktadir:

A = 00
C = 10
G = 01
T = 11

Bugun birler ve sifirlar ile yaratilmis yazilimlar acik olarak dagitilabiliyorsa ayni durum DNA kodlari ile yaratilmis biyoteknolojik urunler icin de gecerli olmalidir. Turkiye'de bu durum nasil anlasiliyor?

Banka sistemlerine girip sahte kredi kartı yapan Türk çetesi!

FZ

Bankaların kredi kartı merkezlerine internet yoluyla sızarak elde ettikleri kredi kartı bilgileriyle düzenledikleri sahte kartlarla yüklü miktarlarda harcamalar yaptıkları öne sürülen beşi üniversite öğrencisi 9 kişilik şebeke çökertildi.

Polis, üniversite öğrencileri Selim Günay ve Ethem Tanta'yı sahte kredi kartlarıyla gözaltına aldı. Daha sonra üniversite öğrencileri Sadun Özkaya ile Ahmet Hamdi Güler ve Murat Şahin Malkoç yakalandı. Şebekeyle çalıştıkları iddiasıyla Abdullah Avcı, Mustafa Baloğlu, Nihat Öztürk ve Sibel Karagül de gözaltına alındı.

Türkiye'de Tehlikeli Bir Salgın: 400.000 kişi hasta

FZ

Dünya Sağlık Teşkilatı'nın salgın hastalıkları izleme odasında bilgisayarlara bağlı duran alarm kesik kesik ötmeye başladı. Nöbetçi iki uzman hemen özel ekranın başına koştular. Ne oluyordu? Çin'de yeni SARS vakaları mı görülmüştü? Yoksa beklenen 'kuş gribi' bir yerde çirkin yüzünü mü göstermişti? Ya da Afrika'daki AIDS faciasında yeni bir sıçrama mı gerçekleşmişti?

Ekrandaki verileri izleyen uzman: "Kötü haber Türkiye'den" dedi. Tuşlara birkaç kez dokunup bir süre araştırma yaptı. "Bir çeşit üst solunum yolları enfeksiyonu olarak başlıyor ama başka biçimlerde de kendisini gösterebiliyor. Özellikle gençleri vuruyor. Kız-erkek ayrımı yapmıyor."

Tom Waits, Rain Dogs ve Arçelik

redogre

Bu aslında bir haber sayılmaz. Şarkı 1985 yılında yapılmış Rain Dogs albümünden "Jockey Full of Bourbon". Arçelik reklamında 1999-2000 yıllarında cingıl olarak kullanılmıştı. Hala da kullanılıyor arada bir. Bunun nesi ilginç? İlginç olan şarkının sözleri.
Nakarat kısmı şöyle:

Hey little bird, fly away home
Your house is on fire, children are alone

Türkçe meali ise:
Hey küçük kuş, haydi eve uç
Evinde yangın var, çocukların yanlız


Arçelik huzur dolu aile hayatını gösterirken kullanıyor bu müziği. Böyle bir ironi herhalde sadece biz Türklere özgü.
Şarkının tüm sözleri için: tom waits lyrics archive
Not: Konuya dikkatimi çeken Zoe'ye teşekkürler.