Vatandaşlık, Kişisel Bilgiler, 250 YTL Ceza ve Bilgi İşlem...

0
FZ
Bilgi almak, bilgi vermek. Devletin vatandaştan bilgi alması ve vatandaşın devletten bilgi alması. Garip bir asimetri. Söz gelimi artık adresinizi bildirmezseniz 250 YTL'den başlayan para cezasına çarptırılacaksınız.

Bir başka habere göre ise İçişleri Bakanlığı, başlangıçta sadece nüfus kayıtlarının doğru düzgün tutulmasını amaçlayan Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'ndeki (MERNİS) bilgileri, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu hizmeti veren kurumlarla paylaşacak. Kimlik Paylaşımı Sistemi Uygulama Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Elektronik fişleme tartışmalarını yeniden gündeme getiren yönetmelik şöyle işleyecek.

Uzun yıllar ABD'de yaşamış bir tanıdığımın deyişi ile: "11 Eylül sonrası ABD'de yabancı pasaportlu Müslüman olmak burada vatandaş olmaktan daha az kayıt ve bürokrasi gerektiriyor."

Görüşler

0
bm
Yukarida linki verilen Radikal'deki haber daha iyice, ama devletin devlet personelinin ne yaptiginin logunu tutmasiyla vatandasin kendi bilgisine devletin neresinden erisildigini gormesi cok farkli seyler. O konu acik dagil.

Ben konuyu cok dusunmemis ve uzman olmayan bir vatandas olarak soyle birsey gorsem biraz daha rahat ederdim belki: kimin neye niye eristiginin bilgisi her gun sifrelenip bagimsiz bir kuruma gonderilir, o gunku logun kriptografik 'hash'i da ilan edilir. Devletin vatandasla 'ugrasmasi' vukuunda ve/veya istek uzerine mahkeme sifreleyen kurumdan anahtari, saklayan kurumdan veriyi alip o bilgilere bakar soyler. Tamamen acik yapilamayacaksa caydirici unsur bu olabilir (kriptografi bilanlar cok daha saglam seyler onereceklerdir). Ama gayet tabii degismeyen bilgilerin kopyalanmasi kimseye hesap vermeden saklanmasina yapilacak birsey yok -- bu benim dedigim devlet icinden ferdi suistimalin ortbas edilmesini onler sadece. (Komik komik hikayeler anlatilir, sicil affi gibi birsey ciktigi zaman dosyalari yok etmesi emredilen polislerin fotokopi alip asillari yok etmesi filan gibi!).

Bunlar aslinda cok zor konular. Korkugumuz dakika 'aaa devlet nicin bunlari bilmiyor, takip etmiyor' demeyi de gayet iyi biliyoruz. Ama vatandasa 'ben veri tabani yapiyorum, gelip doldurmazsan 250 milyon ceza' demek de pek hos degil. Tepkiden korkmadan diyebilmak belki baska korkularin yersiz olmadigini da gosteriyor.
0
zekeriya_akyildiz
Bunada alisiriz,
Zaten ben cantamda hep
*32 adet vesikalık fotoğraf
*4 adet nüfüs cuzdanı sureti(muhtardan onaylı)
*4 adet nüfüs cuzdanı fotokopisi
*4 adet adıma düzenlenmiş ve ödenmiş fatura
*4 adet temiz kağıdı(sabıka kaydı yani)
*ve bilimum tüm bürokrsaik belgeleri yanımda taşıyorum olur canım bunuda hallederim. derdim işim gücüm azdı zaten bununda bir kolayına bakarım.
0
FZ
Askerlikle ilgili tüm detaylarını gösteren belgelerini de yanında taşıyor musun birader? Bunu, yaklaşık 1.5 gününü nezarethanede geçirmişim bir FM editörü olarak yazıyorum sana ;-) Vatan sağolsun, vatandaşı boşver.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Wiki tabanlı Türkçe gezi sitesi

anonim

Wikitravel'ı andıran Türkçe bir gezi sitesi açıldı. e-Gezi.net adresindeki site Mediawiki yazılımını kullanıyor. İçeriğini Attribution-ShareAlike lisansı ile isteyen herkesin kullanmasına izin veren site Türkçe wiki sitelerindeki son durak.

Ne olacak bu memleketin hali...

urxalit

Millet olarak insani değer yargılarını kaybetmeye başladık. İnsanlar hiç düşünülmeden kapının önüne konuyor. Pamukbank ile Yapı Kredi birleşeceğinden her şubeden en az 6 kişi çıkarılıyor. Milliyet, Hürriyet gibi gazeteler eleman çıkarıyor. Show TV dün yaklaşık 60 kişinin işine son vermiş. İşten çıkarmalar 1 hafta daha sürecekmiş. Show Basın tamamen kapanıyor.

Nic.tr Ne Demek İstiyor?

eevrim

Bugun nic.tr'nin whois servisinin nedensiz yere calismadigini farkettik. Sebebini arastirmak icin nic.tr'nin web sayfasina baglandik ve...

Bilimsel Toplantıların Duyuru Siteleri: Erişilebilirlik Üstüne

FZ

İki farklı bilimsel toplantı. İki farklı duyuru web sitesi.

Bu sitelerin amacı nedir, bağlanan kişiye en kestirme yoldan o bilimsel toplantı ile ilgili detayları sunmaktır öyle değil mi, yani toplantı yeri, tarihi, katılım şartları, vs.

Amaç bilgi vermekse bunun için standartların kullanılması, web sitesinin olabildiğince hedefe yönelik, kolay erişilebilir ve her türlü platformdan ulaşılabilir olması gerekmez mi? Böyle bir iş için grafik etkilerin yoğun olduğu, tamamen FLASH tabanlı bir siteyi mi tercih edersiniz yoksa w3c standartlarına uygun metin tabanlı web tarayıcılarla dahi görüntülenebilecek bir siteyi mi? Tüm içeriği, tüm bilgileri bol grafik efektli bir FLASH dosyasının içine gömerek mi sunmayı tercih edersiniz yoksa metin tabanlı HTML ya da XHTML olarak sunmayı mı? Amaca uygun iş yapmayı mı yoksa sırf teknoloji olsun diye teknoloji kullanmayı mı?

Yorumu size bırakıyorum, buyrun kıyaslayın (kendiniz de benzer örnekler bulabilirsiniz):

1- http://www.dilkongre2004.anadolu.edu.tr/

2- http://cs.bilgi.edu.tr/pages/turing_days/

Not: İkinci web sitesi ile ilgili tek eleştiri Türkçe halinin olmaması olabilir ki söz konusu etkinlik İngilizce gerçekleştirileceği için belki bu mazur görülebilir (yine de Türkçesinin olması kötü olmazdı).

Türkiye'de yaşamıyorsanız bu haberi geçiniz !

sundance

Sorgun Ormanı katlediliyor.
Antalya Side yakınında bulunan Sorgun Ormanı'nda bir golf sahası yapmak için 200.000 (yanlış okumadınız tam İKİYÜZ BİN) ağaç kesilecek.Bu ormanın katli ile birlikte pekçok hayvan ve bitki türü de bölgede yokolacak. Yapacaginiz sadece http://www.sorgun.org/ sitesine ulasip oradaki protesto bölümüne girmeniz.
İnsanlara bundan bahsetmeniz bile bir farklılık yaratabilir.