Vatandaşlık, Kişisel Bilgiler, 250 YTL Ceza ve Bilgi İşlem...

0
FZ
Bilgi almak, bilgi vermek. Devletin vatandaştan bilgi alması ve vatandaşın devletten bilgi alması. Garip bir asimetri. Söz gelimi artık adresinizi bildirmezseniz 250 YTL'den başlayan para cezasına çarptırılacaksınız.

Bir başka habere göre ise İçişleri Bakanlığı, başlangıçta sadece nüfus kayıtlarının doğru düzgün tutulmasını amaçlayan Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'ndeki (MERNİS) bilgileri, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu hizmeti veren kurumlarla paylaşacak. Kimlik Paylaşımı Sistemi Uygulama Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Elektronik fişleme tartışmalarını yeniden gündeme getiren yönetmelik şöyle işleyecek.

Uzun yıllar ABD'de yaşamış bir tanıdığımın deyişi ile: "11 Eylül sonrası ABD'de yabancı pasaportlu Müslüman olmak burada vatandaş olmaktan daha az kayıt ve bürokrasi gerektiriyor."

Görüşler

0
bm
Yukarida linki verilen Radikal'deki haber daha iyice, ama devletin devlet personelinin ne yaptiginin logunu tutmasiyla vatandasin kendi bilgisine devletin neresinden erisildigini gormesi cok farkli seyler. O konu acik dagil.

Ben konuyu cok dusunmemis ve uzman olmayan bir vatandas olarak soyle birsey gorsem biraz daha rahat ederdim belki: kimin neye niye eristiginin bilgisi her gun sifrelenip bagimsiz bir kuruma gonderilir, o gunku logun kriptografik 'hash'i da ilan edilir. Devletin vatandasla 'ugrasmasi' vukuunda ve/veya istek uzerine mahkeme sifreleyen kurumdan anahtari, saklayan kurumdan veriyi alip o bilgilere bakar soyler. Tamamen acik yapilamayacaksa caydirici unsur bu olabilir (kriptografi bilanlar cok daha saglam seyler onereceklerdir). Ama gayet tabii degismeyen bilgilerin kopyalanmasi kimseye hesap vermeden saklanmasina yapilacak birsey yok -- bu benim dedigim devlet icinden ferdi suistimalin ortbas edilmesini onler sadece. (Komik komik hikayeler anlatilir, sicil affi gibi birsey ciktigi zaman dosyalari yok etmesi emredilen polislerin fotokopi alip asillari yok etmesi filan gibi!).

Bunlar aslinda cok zor konular. Korkugumuz dakika 'aaa devlet nicin bunlari bilmiyor, takip etmiyor' demeyi de gayet iyi biliyoruz. Ama vatandasa 'ben veri tabani yapiyorum, gelip doldurmazsan 250 milyon ceza' demek de pek hos degil. Tepkiden korkmadan diyebilmak belki baska korkularin yersiz olmadigini da gosteriyor.
0
zekeriya_akyildiz
Bunada alisiriz,
Zaten ben cantamda hep
*32 adet vesikalık fotoğraf
*4 adet nüfüs cuzdanı sureti(muhtardan onaylı)
*4 adet nüfüs cuzdanı fotokopisi
*4 adet adıma düzenlenmiş ve ödenmiş fatura
*4 adet temiz kağıdı(sabıka kaydı yani)
*ve bilimum tüm bürokrsaik belgeleri yanımda taşıyorum olur canım bunuda hallederim. derdim işim gücüm azdı zaten bununda bir kolayına bakarım.
0
FZ
Askerlikle ilgili tüm detaylarını gösteren belgelerini de yanında taşıyor musun birader? Bunu, yaklaşık 1.5 gününü nezarethanede geçirmişim bir FM editörü olarak yazıyorum sana ;-) Vatan sağolsun, vatandaşı boşver.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yerli Otomobil Etox Yollarda

anonim

Daha önce fazlamesai'de de duyurusu yapılan ve yorumları alınan Etox marka spor arabanın 2.'sinin yollarda olduğu geçenlerde haberlerde yer aldı: Cumhuriyet, Superonline, Hurriyet

Ne olacak bu memleketin hali...

urxalit

Millet olarak insani değer yargılarını kaybetmeye başladık. İnsanlar hiç düşünülmeden kapının önüne konuyor. Pamukbank ile Yapı Kredi birleşeceğinden her şubeden en az 6 kişi çıkarılıyor. Milliyet, Hürriyet gibi gazeteler eleman çıkarıyor. Show TV dün yaklaşık 60 kişinin işine son vermiş. İşten çıkarmalar 1 hafta daha sürecekmiş. Show Basın tamamen kapanıyor.

Telekom der ki: Firefox 1.5 kullanmayın.

euler

Az önce adsl kotamı kontrol etmek amacıyla adsl kota sayfasına girince ilginç bir ifadeyle karşılaştım. Aslında ilginç olarak nitelemek de ne kadar doğru bilemiyorum, halihazırda alışık olduğumuz zihniyetin eseriydi bu da.

Siteye Firefox 1.5 tarayıcı ile girenleri şöyle bir uyarı karşılıyor:
"UYARI: Şu anda FIREFOX 1.5 tarayıcısı kullanıyorsunuz. FIREFOX 1.5 taracısıyındaki bir hatadan dolayı sayfa görüntüleme problemi yaşanmıştır. Gerekli inceleme yapıldıktan sonra, sayfa FIREFOX 1.5 tarayıcısına uyumlu hale getirilmiştir. Ancak, FIREFOX 1.5 taracısında çıkan çok fazla problem yüzünden bu tarayıcının kullanılması önerilmemektedir."

Ticari istihbaratta hangi rengi seçtiniz?

FZ

Rakip firma hakkında bilgi toplamak, her zaman 'yasa dışı' bir iş değil. Tüm mesele, sınırların doğru çizilmesinde. Yani nereye kadar uzanacaksınız? Rekabet ve istihbarat uzmanları bu işi çözmüşler. İstihbarat çalışmalarını üçe ayırmışlar. Beyaz, gri ve siyah bölgeler...

... İstihbaratın hiçbir zaman modası geçmedi. Sadece biçimi, yöntemi değişti. İşin içine elektronik girdi. Casuslar da işsiz kalmadı. Üstelik devletlerin yanına bir de dev şirketler eklendi. Öyle ki artan rekabetle birlikte 'istihbarat' şirketlerin önemli yatırım konuları arasına girdi. Geçtiğimiz günlerde bu konu İstanbul'da bir konferansa da konu oldu. Yeditepe Üniversitesi ve SESAR'ın (Siyasi Ekonomik Sosyal Araştırmalar ve Strateji) düzenlediği konferansta 'endüstriyel espiyonaj' masaya yatırıldı. Yazının girişinde kullandığım iki örnekte bu konferansta 'model' olarak ele alındı.

Şaziye Karıklı'nın yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Nic.tr Ne Demek İstiyor?

eevrim

Bugun nic.tr'nin whois servisinin nedensiz yere calismadigini farkettik. Sebebini arastirmak icin nic.tr'nin web sayfasina baglandik ve...