Pardus RootFS 0.1!

0
anonim
Pardus, içerisinde paket yöneticisi PİSİ ve yapılandırma yöneticisi ÇOMAR'ın çalışan sürümlerinin bulunduğu 0.1 sürüm numaralı kök dosya sistemini duyurdu.
Son kullanıcılardan ziyade geliştiricilere yönelik olan bu kök dosya sitemi ile beraber hiç bir destek almaksızın kendi ayakları üzerinde durabilen Pardus, kendi üzerinde geliştirilmeye devam ederek Kurulan CD'ye doğru ilerlemeye devam edecek.

Pardus'un bu kök dosya sitemi içerisindeki paketlerin tümü pardus-devel deposundan derlenerek oluşturuldu. PİSİ sayesinde güncellemeler yapılabilecek, depo'ya eklenen yeni paketler sisteme kurulabilecek.

Gelişmeler http://gezegen.uludag.org.tr/ adresindeki geliştirici günlüklerinden takip edilebilir.

Görüşler

0
acemi_

Anladığım kadarıyla Uludağ Projesi'nde önemli bir adım daha başarıyla atıldı. Öncelikle bu konuda katkısı olan herkese tebrik ve teşekkürlerimi ilerletmek isterim.

Yalnız duyuru ile ilgili bir eleştiride bulunmak istiyorum: bu duyuru bana çok anlaşılmaz geldi.

Bir GNU/Linux dağıtımı projesinde yer almış olanlar için veya Pardus'u yakından takip edenler için duyuru çok anlaşılır olabilir ama bir GNU/Linux kullanıcısı olarak neler olduğunu anlamakta ben zorlandım, linkleri takip edip 4-5 yazı daha okuduktan sonra olayı kavrayabildim.

Ortada RootFS 0.1 kodlu bir şey var. Önce "acaba bu da PISI, COMAR gibi yeni bir uygulamanın adı mı?" diye düşündüm.

"Kök dosya sisteminin hazır olması" diye birşeyden bahsediliyor ama ilk anda bu benim kafamda birşey canlandırmadı. "Kök dosya sistemi hazır olunca ne olur? Bu, projenin hangi durumda olduğuna işaret eder" anlayamadım.

Nihayetinde bu tarz duyurularda biraz daha "anlaşılır olmaya" çalışılmalı diye düşünüyorum.

0
euler
Benim de kavrayamadığım noktalar var aslında.

Şimdi RootFS ile tabir edilen ext3, reiserfs vs.. gibi bir disk formatı sanırım. (??)
Peki bu bize şu aşamada ne sağlıyor? Pardus henüz release olmasa da var olan haliyle diskimize kurabileceğimiz anlamına mı geliyor? Yoksa zaten o mümkündü de bu başka bir konuya mı tekabül ediyor?

Veya geliştiricilere yönelik derken kast edilen ne? Yani bir son kullanıcıdan ziyade geliştiriciye sunduğu ne var?

gibi..
0
tongucyumruk
Hayır, RootFS bir fosya sistemi değil. RootFS'i sisteminize yükleyebileceğiniz, ancak henüz test aşamasında olan ve bir kurulum programına sahip olmayan bir Pardus sürümü gibi düşünebilirsiniz. Yani bir dosya sistemi değil kurulabilen bir linux dağıtımı sözkonusu...
0
euler
Hımm, ben isimden yola çıkarak(Root + ReiserFS gibi) öyle bir düşünceye kapılmıştım. Aydınlandım şu an, teşekkür ederim.

Diskimdeki formatlanmamış duran alanı RootFS için ayırayım ve bir deneyeyim o zaman.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pardus Yuva Yapmaya Başladı

loker

Uludağ projesinin şemsiye ürünü Pardus Şubat ayında duyurduğu Çalışan CD'nin ardından bir de hata düzeltme sürümü yayınlamış sonra da kurulan sürüm için hazırlıkları hızlandırmıştı. Bu hedefe doğru son düzlüğe girdiğimizi kök dosya sisteminin (rootfs) 0.0.6 sürümü ile öğrendik.

Kamuda Özgür Yazılım Dönemi Başlıyor Mu?

FZ

Anadolu Ajansı'ndan gelen bir habere göre:

Kamu kurumlarında özgür yazılım kullanma dönemi başlıyor. Kamu kurumlarının bilgisayarlarında Microsoft'un işletim sistemleri yerine açık kaynak kodlu Linux tabanlı işletim sistemi kullanılacak.

İlk uygulama Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılacak ve Türkiye'nin milli yazılımı Pardus (GNU/Linux), Askeralma Dairesi (ASAL) ve şubelerinde ana işletim sistemi olarak kullanılacak. Pardus işletim sistemini geliştiren ekipte yer alan TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünden (UEKAE) Doç. Dr. Erkan Tekman, açık kaynak kodlu yazılımların kapalı ve sahipli yazılımlara göre birçok üstünlüğü bulunduğunu, bunların en başında ''güvenlik'' konusunun geldiğini vurguladı.

ZDNet'te Pardus Haberi ve Alan Cox'ın Yorumu

FZ

ZDNet ortamında Pardus ile ilgili " Turkish Linux distribution aims for the big time" başlıklı bir yazı çıktı.

Yazıdan daha enteresan olan belki de anonim bir yorum ve Alan Cox'ın buna cevabı:

Pardus 2007.3 Lynx lynx aldı başını gidiyor...

eu

Pardus 2007.3 Lynx lynx yeni sürümü 19.11.2007 de çıktı ve öyle bir çıktı ki fazlamesai.net'çiler göremedi. Pardus hızlı adımlarla ilerliyor, öyle ki distrowatch.com son 7 gün istatistiklerine bakıldığında ilk 20'ye girmiş bile. Biz fazlamesaiciler Pardus'u yakalayamadık, neyse arkadan bakmak da güzel...

Pardus'un İlk Ayı

bahadirkandemir

Pardus'un duyurulmasından bu yana tam bir ay geçti. Peki yaklaşık bir aylık süreç içerisinde neler olmuş?

Pardus için henüz herkesin adını duyacağı bir tanıtım kampanyası başlamadı ve Pardus sadece halâ Internet'ten indirilebilir durumda. İnsanların "bir Pardus alabilir miyim?" diyerek içeri girip gerçekten bir Pardus ile terk edebilecekleri bir satıcı teorik olarak, yok. Fakat bunlar insanların Pardus'tan haberdar olmasına ve onu denemelerine pek de engel olmamış görünüyor.