Pardus RootFS 0.1!

0
anonim
Pardus, içerisinde paket yöneticisi PİSİ ve yapılandırma yöneticisi ÇOMAR'ın çalışan sürümlerinin bulunduğu 0.1 sürüm numaralı kök dosya sistemini duyurdu.
Son kullanıcılardan ziyade geliştiricilere yönelik olan bu kök dosya sitemi ile beraber hiç bir destek almaksızın kendi ayakları üzerinde durabilen Pardus, kendi üzerinde geliştirilmeye devam ederek Kurulan CD'ye doğru ilerlemeye devam edecek.

Pardus'un bu kök dosya sitemi içerisindeki paketlerin tümü pardus-devel deposundan derlenerek oluşturuldu. PİSİ sayesinde güncellemeler yapılabilecek, depo'ya eklenen yeni paketler sisteme kurulabilecek.

Gelişmeler http://gezegen.uludag.org.tr/ adresindeki geliştirici günlüklerinden takip edilebilir.

Görüşler

0
acemi_

Anladığım kadarıyla Uludağ Projesi'nde önemli bir adım daha başarıyla atıldı. Öncelikle bu konuda katkısı olan herkese tebrik ve teşekkürlerimi ilerletmek isterim.

Yalnız duyuru ile ilgili bir eleştiride bulunmak istiyorum: bu duyuru bana çok anlaşılmaz geldi.

Bir GNU/Linux dağıtımı projesinde yer almış olanlar için veya Pardus'u yakından takip edenler için duyuru çok anlaşılır olabilir ama bir GNU/Linux kullanıcısı olarak neler olduğunu anlamakta ben zorlandım, linkleri takip edip 4-5 yazı daha okuduktan sonra olayı kavrayabildim.

Ortada RootFS 0.1 kodlu bir şey var. Önce "acaba bu da PISI, COMAR gibi yeni bir uygulamanın adı mı?" diye düşündüm.

"Kök dosya sisteminin hazır olması" diye birşeyden bahsediliyor ama ilk anda bu benim kafamda birşey canlandırmadı. "Kök dosya sistemi hazır olunca ne olur? Bu, projenin hangi durumda olduğuna işaret eder" anlayamadım.

Nihayetinde bu tarz duyurularda biraz daha "anlaşılır olmaya" çalışılmalı diye düşünüyorum.

0
euler
Benim de kavrayamadığım noktalar var aslında.

Şimdi RootFS ile tabir edilen ext3, reiserfs vs.. gibi bir disk formatı sanırım. (??)
Peki bu bize şu aşamada ne sağlıyor? Pardus henüz release olmasa da var olan haliyle diskimize kurabileceğimiz anlamına mı geliyor? Yoksa zaten o mümkündü de bu başka bir konuya mı tekabül ediyor?

Veya geliştiricilere yönelik derken kast edilen ne? Yani bir son kullanıcıdan ziyade geliştiriciye sunduğu ne var?

gibi..
0
tongucyumruk
Hayır, RootFS bir fosya sistemi değil. RootFS'i sisteminize yükleyebileceğiniz, ancak henüz test aşamasında olan ve bir kurulum programına sahip olmayan bir Pardus sürümü gibi düşünebilirsiniz. Yani bir dosya sistemi değil kurulabilen bir linux dağıtımı sözkonusu...
0
euler
Hımm, ben isimden yola çıkarak(Root + ReiserFS gibi) öyle bir düşünceye kapılmıştım. Aydınlandım şu an, teşekkür ederim.

Diskimdeki formatlanmamış duran alanı RootFS için ayırayım ve bir deneyeyim o zaman.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pardus Staj Başvuruları Sonuçlandı

anonim

Bu yaz stajyer olarak Pardus projesine dahil olacak öğrenciler belli oldu. Ayrıca A.Murat Eren staj için gelen 170 başvuru sahibi ile ilgili programlama dili bilgisi, okudukları üniversiteler gibi başvuranların genel profillerine ışık tutan bilgileri günlüğünde paylaşmış.

Pardus 2007.1 Felis chaus RC Duyuruldu

anonim

Evet. Pardus 2007.1 "Felis chaus"'un sürüm adayı duyuruldu. Test gönüllüleri, lütfen indirin, test edin ve http://bugs.pardus.org.tr adresine bildireceğiniz hata raporlarınızla bizi kendimize getirin. Daha fazla kişinin test etmesi için bu haberi günlüklerinizden duyurun ya da duyurulmasına yardımcı olun.

Pardus GNU/Linux İçin E-beyanname Uygulaması

desenturk

Gelirler Genel Müdürlüğünün hazırladığı, insanların kağıt beyanname doldurma ve vergi dairesine gitme devrini kapatan e-beyanname uygulaması sadece MS Windows ortamında çalışıyor diye biliyordum, az önce muhasebecimizin oğlunun Pardus GNU/Linux için uygulamanında hazırlanıp indirilebilir hale getirildiğini öğrenene kadar, hayırlı olsun ne diyeyim: https://e-beyanname.mb-ggm.gov.tr/ebyn/download.html

Pardus Yuva Yapmaya Başladı

loker

Uludağ projesinin şemsiye ürünü Pardus Şubat ayında duyurduğu Çalışan CD'nin ardından bir de hata düzeltme sürümü yayınlamış sonra da kurulan sürüm için hazırlıkları hızlandırmıştı. Bu hedefe doğru son düzlüğe girdiğimizi kök dosya sisteminin (rootfs) 0.0.6 sürümü ile öğrendik.

Sazlık Kedisi Geldi.

Chriseba

Pardus Linux'un yeni sürümü olan Pardus Linux 2007.1, Felis Chaus ismiyle şu an internetten indirilebilir.