Pardus RootFS 0.1!

0
anonim
Pardus, içerisinde paket yöneticisi PİSİ ve yapılandırma yöneticisi ÇOMAR'ın çalışan sürümlerinin bulunduğu 0.1 sürüm numaralı kök dosya sistemini duyurdu.
Son kullanıcılardan ziyade geliştiricilere yönelik olan bu kök dosya sitemi ile beraber hiç bir destek almaksızın kendi ayakları üzerinde durabilen Pardus, kendi üzerinde geliştirilmeye devam ederek Kurulan CD'ye doğru ilerlemeye devam edecek.

Pardus'un bu kök dosya sitemi içerisindeki paketlerin tümü pardus-devel deposundan derlenerek oluşturuldu. PİSİ sayesinde güncellemeler yapılabilecek, depo'ya eklenen yeni paketler sisteme kurulabilecek.

Gelişmeler http://gezegen.uludag.org.tr/ adresindeki geliştirici günlüklerinden takip edilebilir.

Görüşler

0
acemi_

Anladığım kadarıyla Uludağ Projesi'nde önemli bir adım daha başarıyla atıldı. Öncelikle bu konuda katkısı olan herkese tebrik ve teşekkürlerimi ilerletmek isterim.

Yalnız duyuru ile ilgili bir eleştiride bulunmak istiyorum: bu duyuru bana çok anlaşılmaz geldi.

Bir GNU/Linux dağıtımı projesinde yer almış olanlar için veya Pardus'u yakından takip edenler için duyuru çok anlaşılır olabilir ama bir GNU/Linux kullanıcısı olarak neler olduğunu anlamakta ben zorlandım, linkleri takip edip 4-5 yazı daha okuduktan sonra olayı kavrayabildim.

Ortada RootFS 0.1 kodlu bir şey var. Önce "acaba bu da PISI, COMAR gibi yeni bir uygulamanın adı mı?" diye düşündüm.

"Kök dosya sisteminin hazır olması" diye birşeyden bahsediliyor ama ilk anda bu benim kafamda birşey canlandırmadı. "Kök dosya sistemi hazır olunca ne olur? Bu, projenin hangi durumda olduğuna işaret eder" anlayamadım.

Nihayetinde bu tarz duyurularda biraz daha "anlaşılır olmaya" çalışılmalı diye düşünüyorum.

0
euler
Benim de kavrayamadığım noktalar var aslında.

Şimdi RootFS ile tabir edilen ext3, reiserfs vs.. gibi bir disk formatı sanırım. (??)
Peki bu bize şu aşamada ne sağlıyor? Pardus henüz release olmasa da var olan haliyle diskimize kurabileceğimiz anlamına mı geliyor? Yoksa zaten o mümkündü de bu başka bir konuya mı tekabül ediyor?

Veya geliştiricilere yönelik derken kast edilen ne? Yani bir son kullanıcıdan ziyade geliştiriciye sunduğu ne var?

gibi..
0
tongucyumruk
Hayır, RootFS bir fosya sistemi değil. RootFS'i sisteminize yükleyebileceğiniz, ancak henüz test aşamasında olan ve bir kurulum programına sahip olmayan bir Pardus sürümü gibi düşünebilirsiniz. Yani bir dosya sistemi değil kurulabilen bir linux dağıtımı sözkonusu...
0
euler
Hımm, ben isimden yola çıkarak(Root + ReiserFS gibi) öyle bir düşünceye kapılmıştım. Aydınlandım şu an, teşekkür ederim.

Diskimdeki formatlanmamış duran alanı RootFS için ayırayım ve bir deneyeyim o zaman.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pardus GNU/Linux Dağıtımı Geliştirme Projesi Eleman Arıyor

anonim

Pardus GNU/Linux dağıtımı geliştirme projesi eleman arıyor.

Pardus projesinde tam ya da yarı zamanlı TÜBİTAK UEKAE çalışanı olarak görev almak isteyenler için mevcut açık pozisyonlar ile ilgili bilgiye kariyer sayfasından ulaşılabiliyor.

CHIP'ten Pardus CD'si

makif

CHIP Dergisi Ocak 2007 sayısında Pardus 2007 CD'si veriyor.

Böylece hem GNU/Linux işletim sistemini denemek isteyen hem de MS Windows kullananıcısı olan dergi okurları da kolayca merak ettikleri bazı sorulara cevap bulabilecekler.

Kaynak: http://www.chip.com.tr/konu.asp?id=2626

Pardus 2007.3 Lynx lynx aldı başını gidiyor...

eu

Pardus 2007.3 Lynx lynx yeni sürümü 19.11.2007 de çıktı ve öyle bir çıktı ki fazlamesai.net'çiler göremedi. Pardus hızlı adımlarla ilerliyor, öyle ki distrowatch.com son 7 gün istatistiklerine bakıldığında ilk 20'ye girmiş bile. Biz fazlamesaiciler Pardus'u yakalayamadık, neyse arkadan bakmak da güzel...

Pardus'ta Staj Olanağı

anonim

Pardus'ta yaz stajları ile ilgili duyurumuzu az önce yayınladık. Pardus anasayfasına girenler duyuruyu ve içeriğini görebilirler.

Özgürlük İçin e-dergi Nisan sayısı çıktı!

anonim

Özgürlük için Topluluğunun her ay hazırladığı Özgürlük için E-Dergi'nin 12.sayısı yayınlandı.