Çok kolay olmadı, ama açık söylemek gerekirse Türk(!)telekom'a hiç kullanmadığım hizmeti için aylık 20tl vermekten bıktım ve sırf bu yüzden ADSL hizmetinden vazgeçmek istiyorum ve bunun için daha pahalı bir hizmet almayı düşünebilirim.
Eskiden ARIA'da çalıştığımı ve bu konularda tecrübem olduğunu söyleme (yalan değil) de etkili oldu sanırım ve şirketimizde çok insanın linux kullanmaya başladığını söylemem de etkili oldu sanırım(biraz yalan :), ama 1 yıl önce %0, altı ay önce %0.3 ve şu anda %2 desek iyi bir şekilde gidiyoruz ve 1 ay içerisinde %4 gibi bir rakama ulaşırız inşallah).
GPRS/EDGE ve 3G için ayrı bir ayar yapılmadığı düşünülürse yöntem aynı demek :)
modemi sadece bir akşam için alabildiğimdan fazla inceleme şansım olmadı, ama bu döküman sanırım herşeyi açıklıyor
Turkcell'deki bizim şirketin müşteri temsilcisine bildirdim, bakalım böyle bir bilgi web sitelerine ekleyecekler mi. Hadi siteye eklemesinler ama en azından müşteri hizmetlerini aradıklarında soran kişiye eevet çalışıyor ama destek vermiyoruz diyebilirler. Aslında web sitesine "Linux 2.6 da çalışıyor, ama Turkcell olarak Linux desteği vermiyoruz" diye belirtebilirler.
Diğer operatörlerde (Avea ve Vodafone) durum ne olduğunu bilmiyorum, ama gördüğüm kadarı ile Vodafone'nin modemi de Huawei bir modeli, takma şansım olmadığı için deneyemedim. Bir ihtimal sadece dış kasası farklıdır, için aynı model modem olabilir.
Bence 3 operatörün de modemleri sorunsuz bir şekilde çalışacaktır. Burada fark dağtıma (Pardus, Ubuntu, Debian v.b.) göre değişebilir.
Bu yazıyı yazmamdaki amaç Linux'ta 3Gmodem kullanmak isteyenlere en azından bir referans bulunması.
Sizce Pardus 2007.3 yeni sürümü çıkması, distrowatch'ta ilk 20 ye girmesi haber değil mi?
Siz sadece reklam olduğunu mu düşünüyorsunuz, daha doğrusu Pardus 2007.3 sizin için ne ifade ediyor?
fazlamesai.net en beğenerek okuduğum site ve pardus 2007.3 sürümü ile ilgili bir haberi 19.11.2007 tarihinde veya öncesinde görmek isterdim. Bunun nedeni ne olabilir diye düşünüyorum;
- fmn bu haberi ıskaladı, fmn ciler çok bitkinler, hayata küsmüşer :)
- fmn pardus çok ciddi görmüyor
- pardus ekibinden birisi bile fmn takip etmiyor veya fmn çıkacak pardus haberini önemsemiyor
nedeni ne olursa olsun 19.11.2007 tarihinde fmn de pardus haberi çıkmaması fmn ve pardus için bir hata.
Ben de 2007.3 güncelledim :)
Bir yıldan uzun süredir evdeki dizüstünde Pardus kullanıyorum ve bu güne kadar en zevk aldığım ve az sorunlu işletim sistemi. Zaman zaman WinXP açtığımda antivirus yüzünden bilgisayarımın nekadar yavaşladığını görünce üzülüyorum.
Açık firkirli ticari anlamda kullanmıştım, teknolojik anlamda değil. Yanılmıyorsam JBoss eski sahibinin RedHat satılmadan önce yazdığı bir yazı vardı, orada hangi şirketin açık kaynak kodlu camia daha çok teknolojik destek sağladığını gayet net bir şekilde yazmıştı. O günden bu güne de çok şey değişmedi.
IBM sadece SUN Solaris x86 destekliyor. WebSphere Solaris altında zaten çalışıyor, çok yakında da Lotus 8 Solaris sürümü çıkacak.
IBM'in desteği SUN Solaris ile sınırlı kalmayacak. Yakında IBM blade sunucular üzerinde Power, AMD Opteron ve Intel XEON dan sonra SUN Niagara işlemcilerini de destekleyecek.
IBM blade sunucu ve yazılımların başka işletim sistemlerinde çalışması konusuında ağırlık vermiş görünüyor.
IBM çok büyük bir şirket olduğunu düşünürsek, donanım ve yazılım tarafını uyumlu bir şekilde götürdüğünü düşünüyorum. Ayrıca diğer şirketlere göre çok daha açık fikirli olduğunu düşünüyorum.
90 lı yıllarda IBM için dinozor benzetmesi yapan şirket ise ortalıkta gözükmüyor.
Samsung'un geçen sene çıkardığı 32GB diskin fiyatı 1000$ civarındaydı (hatta TR'de satanlar/satmaya çalışanlar da var), 350$ kadar düşmüş olması güzel.
8x ten sonra CD yazma standardında ufak bir değişiklik var, bu da bazı CD sürücülerinde sorun çıkıyor. Burada asıl sorun piyasada satılan CD'lerin büyük çoğunluğu üzerinde yazan hızı desteklememesi. Bir CD'ye 100 tane mp3 yazdığınızda 1veya 2 tane mp3 dinleyemediğinizde çok büyük sorun olmayabiliyor, ama bir işletim sistemi CD'sinde durum farklı. Bir de genelde en büyük hata indirilen dosyanın tam olmaması, genelde dosya boyutuna baktığınızda tam gözükmesine rağmen dosya tam olmayabiliyor, CD yazmadan önce mutlaka md5 kontrolü yapılması gerekiyor!
http://www.pardus-wiki.org/index.php/SSS adresindeki md5 ve iso yazma bölümü dikkatli bir şekilde okunmalı.
Bu ve benzer sorunlarda çözüm için en kolay yol listeye üye olmanız ve arşivleri incelemeniz.
http://liste.uludag.org.tr/mailman/listinfo/pardus-kullanicilari
Rusya Özgür Yazılım'a Geçiş Stratejisini Açıkladı! ( 6)