Türk Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi (HvBS)

0
erolsoyoz
Türk Savunma sanayinin önemli kuruluşları arasında yer alan Havelsan, önemli bir tedarik projesine daha imza atmayı başardı. Türkiye'nin en büyük tümleşik komuta kontrol bilgi sistemi olarak bilinen "Hava Kuvvetleri Bilgi Sisteminin (HvBS)" kabulü, 25 Aralık 2007 tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi. Havelsan mühendisleri tarafından geliştirilen bilgi sistemi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın etkinliğinin büyük oranda arttırılması hedefleniyor.
Hava Kuvvetleri'nin tüm yönetim, iletişim ile savunma sistemlerini koordine edecek yazılım yine Havelsan'ın geliştirdiği 'milli kripto' ile korunuyor. Yeni sistem, Karargah, taktik kuvvetler, radar üsleri ve bütün komuta kademelerinde planlamadan-icraya kadar işlemlerin ayrıntılı bir şekilde yapılmasına da katkı sağlayacak.

Ayrıntılı bilgi ve fotoğraflar için Havelsan resmi web sitesinin duyurular kısmına göz gezdirebilirsiniz.

Havelsan A.Ş. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'nın bir kuruluşudur.

Görüşler

0
eu
proje 7 (6+1) yıllıktı, 10 yıldan daha uzun sürede bittiş yani %50 den fazla zaman konusunda bir sapma var. projede ilaveler mi var ...

0
bj
Havelsan çalışanları işlerini genelde yatış pozisyonunda yaptıkları için böyle bir gecikme doğaldır.
0
axanc
Yazılım Mühendisliği konusunda bir sapma var.. kullanılan kaynak miktarından hiç bahsetmiyorum.. bu arada şifreleme için MA3 kullanılıyor..
0
devmach
Konu hakkındaki merakımı/cahilliğimi mazur görün ama MA3 nedir ? Milli Açık Anahtar Altyapısı olarak geçiyor ama isim dışında bu projenin OpenSSL'den farkı nedir ?
0
axanc
Tübitak tarafından tasarlanmış bir şifreleme altyapısı.. Çeşitli şekillerde şifrelemelerinize yardımcı oluyor ve imza yerine de geçiyor..
0
FZ
Altyapı derken, kriptografik bir protokol mü, yeni bir şifreleme algoritması mı, bu ikisini de kapsayan bir şey mi, yoksa başka bir şey mi?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir programcı ve vicdanı: Jani 'sniper' Taskinen ZEND'den istifa etti

FZ

Meşhur PHP ve ZEND geliştiricilerinden Jani 'sniper' Taskinen, bir e-posta ile istifa ettiğini duyurdu.

Tartışmalara ve bazı yorumlara göre, Taskinen, İsrail'in bir süredir gerçekleştirdiği, BM binasının da bombalanması gibi vakaları içeren ve (hemen hemen) tüm dünyanın tepkisini çeken askeri operasyonlardan ötürü tepkisini ortaya koymak için istifa etmiş durumda.

Bilinen En Büyük Asal Sayı

mascix

newscientist.com'un haberine göre; 26 yaşında, Amerika'da okuyan bir öğrenci, en büyük asal sayıyı bularak, matematik literatürüne geçti. Yeni sayımız 6,320,430 basamaklı bir sayı.
Editör'ün Notu: Teknik sorunlardan dolayı haberi mascix adına yollayan YuXeL'e teşekkürler.

Joseph Weizenbaum: Huzur İçinde Yat (RIP)

FZ

Bilgi işlem, yapay zekâ ve doğal dil işleme (NLP) öncülerinden, meşhur diyalog programı ELIZA'nın yaratıcısı ve SLIP programlama dilinin geliştiricisi Joseph Weizenbaum'u birkaç gün önce kaybettik.

Weizenbaum'un Bilgisayar Gücü ve İnsan Aklı eseri, bu değerli bilimcinin bilgi işlemeye ve yapay zekâya eleştirel bir bakışı olarak okunabilir. Kitapta 1966'da geliştirilmiş ELIZA sistemine insanların kendilerini nasıl kaptırdıklarını görünce ve bugün 'chatbot'lar karşısında insanların nasıl duygusallaştıklarını hatırlayınca gülümsememek mümkün değil.

gOS: Yeni Bir Kavram

erika

Birçok Web 2.0 uygulamasını içeren alternatif bir işletim sistemi üretilmiş, adı ''gOS'', Ubuntu tabanlı. Şuradan indirebilirsiniz. Sitede Google ile bir alakalarının olmadığı belirtilmiş. Bu işletim sistemi özellikle Google uygulamalarının ve diğer bedava yazılımların daha geniş kitlelere ulaşması için yapılmış. WalMart'da 199$'a çıkan gPC'de bu işletim sistemi yüklü. Yok satmış. :-) Türkiye'de 199$'a satılan bir laptop olsa ne iyi olur.

ABD´de ‘bilimi sevdirme’ patronu Prof. Dr. Osman Yaşar

malkocoglu

ABD'de matematik ve bilimi geliştirmek bir Türk profesörüne emanet edildi. ABD Başkanı George Bush'un eğitimi güçlendirme, orta ve yüksek öğrenimde matematiği, bilimi sevdirme projesi çerçevesinde başlatılan atılımın en önemli ayağı olan ‘Proje Değerlendirme Komitesi Başkanlığı’, The State University of New York'un (SUNY) teknoloji bölüm başkanlarından Hakkari Yüksekova doğumlu Prof. Dr. Osman Yaşar'a verildi.

Haber

Not: Merak edip Prof. Dr. Yasar'in bilimsel makalelerini taradık. Aşağıdaki makaleyi sitemizden indirebilirsiniz, yazılımbilim'in ne olduğu, nasıl öğretileceği hakkında harika bir makale. Sayın Yaşar sanki şu anki görevi için kendini hazırlıyormuş!

Yazılımbilim Eğitimi