ODTÜ Bilgisayar Topluluğu VIII. Geleneksel Programlama Yarışması

0
msf
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu 1997’den bu yana her yıl düzenlediği geleneksel üniversite öğrencileri arası programlama yarışması serisine bu sene VIII.sini ekliyor. Ön eleme soruları ve özel ödüllü soru 1 Mart 2005 - 15 Nisan 2005 tarihleri arasında yarışmanın anasayfası http://yarisma.cclub.metu.edu.tr adresinde çözülmeyi bekliyor. Yarışmanın finali ise 24 Nisan 2005 tarihinde ön eleme soruları sonucunda belirlenecek finalistler arasında ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği'nde gerçekleşecek. Final sonucu belirlenecek birinci, ikinci ve üçüncü ile özel ödüllü soruyu optimal çözen yarışmacı; ödüllerini akşam ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan törende alacaktır. Dünyadaki benzerleri arasında (ACM, Tübitak, IOI, vs…) Linux platformunda düzenlenmiş yarışmaların ilki olma ayrıcalığına sahip olan yarışmaya bilgisayar bilimine ilgi duyan ve gönül veren tüm üniversite öğrencileri davetlidir.
Ön Eleme

Yarışmamız bilgisayar başında yapılacağı için yarışmacılara aynı nitelikte çok sayıda bilgisayar bulmak gereklidir. Kullanabileceğimiz bilgisayarlar sınırlı olduğundan bir ön eleme ile finalistler seçilecektir.

Ön eleme sorularımız 1 Mart 2005 tarihinde internet sayfamızda (http://yarisma.cclub.metu.edu.tr) erişime açılmıştır; aynı zamanda çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanmaktadır. Ayrıca bastırmış olduğumuz afiş ve broşürler vasıtasıyla Türkiye’deki 81 üniversiteye ulaşmaktayız. Yarışmaya katılmak isteyenler on-line başvuru formunu doldurduktan sonra soruların cevaplarını 15 Nisan 2005 tarihine kadar bize internet sayfamız üzerinden iletmelidirler. Çözümlerde C veya C++ proglamlama dili kullanılmalıdır. Çözümler kontrol edilirken gönderilen programlar (çekirdek (kernel) ve gcc sürümü belirtilecek) bir Linux makinesinde gcc ile derlenerek kontrol edilir.

Başvurular içinde değerlendirmeler sonucunda en fazla puanı alan en çok 20 aday, bir baraj gözetilmek koşuluyla finale katılmaya hak kazanır.


Final

Final, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü laboratuvarlarında 24 Nisan 2005 tarihinde yapılacaktır. Bilgisayarlar, yazılım ve donanım olarak ön eleme sonuçlarının değerlendirilmesinde kullanılanlara özdeş olacaktır.

Yarışmacıların en rahat edecekleri ortamı sağlamak amacıyla bilgisayarların hepsinde kullanmayı isteyebilecekleri emacs, vi(m), pico gibi birçok popüler editör bulunur. Derleyici olarak Linux’da yaygın olarak kullanılan GNU C, GNU C++ (gcc ve g++), debugger olarak da gdb kullanılır.

Ayrıca DOS altında Turbo C ile programlamaya alışkın kullanıcıların yabancılık çekmemeleri için Turbo C/C++’ın kullanıcı arayüzüne çok benzeyen bir GNU C/GNU Debugger arayüzü olan rhide kurulu olur. rhide, içsel olarak gcc ve gdb kullandığı için bu arayüz kullanıcılarına ergonomi dışında bir avantaj sağlamaz.

Tüm yarışmacılar eşit şartlarda, aynı araçlara sahip olarak yarışırlar. Yarışma süresi sonunda yarışmacıların programları önceden yarışmacılara belirtilen bir şekilde derlenir ve kara kutu (Black Box) yöntemiyle değerlendirilir. Ön elemedeyse kara kutu yöntemine ek olarak kaynak koda bakılarak olası kopya girişimleri önlenir.

Teknik detaylar dışında, yarışmacılarımızın konaklama ve yarışma sırasındaki yiyecek içecek ihtiyaçlarını sponsorlarımızın da yardımıyla karşılamaktayız.


Yarışmanın ve Soruların Temel Özellikleri

Sorular yarışmacıların problemlere çabuk çözümler bulabilmelerini ve çözümleri en verimli şekilde uygulayabilmelerini sınayacak tarzdadır; bilgisayar biliminin sağladığı yöntemleri etkili bir biçimde kullanabilmek esastır.

Yarışma soruları genelde bir hikayenin içine oturtularak sorulmakta, böylece soyut ve temeli olmayan sorular yerine gerçek hayatta karşılaşılabilecek sorunlara dönüştürülmektedir.

Yarışmacılardan herhangi bir görsel güzellik, teknik detay veya işletim sistemine özel bir çözüm beklenmemektedir. Asıl olan programların çözüm teknikleridir. Yani sorular, çözüm teknikleri geliştirildikten sonra temel bir programlama bilgisiyle rahatlıkla çözülebilecek tarzda olacaktır.

Olympiad in Informatics ve Ulusal Bilim Olimpiyatları (Tübitak’ın düzenlemesi ile gerçekleşmektedir) da aynı esaslarda ve benzer yöntemlerle yapılmaktadır. Bu yarışmalar hakkında ayrıntılı bilgi için :

http://www.acm.org
http://www.tubitak.gov.tr
http://olympiads.win.tue.nl/ioi/

Yarışmanın teknik altyapısında ve organizasyonunda görevli ekip, ülkemizin ev sahipliği yaptığı 1999 Uluslararası Bilgisayar Olimpiyatı’nda görev almış kişilerden oluşmaktadır. Bu deneyim sayesinde karşılaşılabilecek sorunların üstesinden kolaylıkla gelinmesi hedeflenmektedir.

GNU/Linux’ta Yarışma

Biçim olarak örnek aldığımız yarışmaların çoğunda kullanılan DOS, limitlerine ulaşmıştır. Buna ek olarak, DOS altında ciddi programlar yazmak için bu limitlerin içinde, problemin kendisinden çok oluşturduğu teknik zorlukların üstesinden gelmek gerekmektedir.Ancak Linux programcıya daha esnek ve programlama yeteneklerinin sınanması için daha uygun bir ortam sunmaktadır.

Buna ek olarak, Linux ve Linux altında çalışan programlama araçları ücretsiz olarak ya da çok küçük bir ücret karşılığı lisanslı olarak elde edilebilir. Böylelikle insanların maddi sınırlarını zorlamaksızın bu yarışmaya hazırlanmalarına ve bu yarışmaya katılabilmelerine olanak tanınmaktadır. Yarışmamızın en önemli özelliği Linux ortamında düzenlenen ilk yarışma olmasıdır. Hatta ACM (Association for Computing Machinery) nin yarışmalarında Linux’e geçişi dahi bizden sonra olmuştur.

Yarışmacılara C veya C++ ile programlama seçeneğinin sunulması ise yarışmacılara bir esneklik sağlayacaktır. Bu dillerin seçilmesinin nedeni ise bilişim dünyasında çok yaygın olarak kullanılmalarıdır.


ODTÜ Bilgisayar Topluluğu

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu, 1990 yılında kuruldu ve kurulduğu tarihten bu güne, ODTÜ bünyesinde en çok kayıtlı üyeye sahip öğrenci topluluklarından biri olarak etkinliklerini sürdürdü. Çeşitli alanlarda birçok seminer düzenledi, bilgi paylaşımı esas alınarak oluşturulan çalışma ve proje gruplarında ODTÜ öğrencileri ile birlikte yeni tecrübeler edindi. Akademik danışmanı, ODTÜ Bilgisayar Müh. Böl. öğretim üyelerinden Doç. Dr. Göktürk Üçoluk.


Bize Nasıl Ulaşabilirsiniz?

Web adresi:
http://www.cclub.metu.edu.tr
e-posta adresi:
hot-line@cclub.metu.edu.tr
yarisma@cclub.metu.edu.tr
Tel: (312) 210 55 30
Fax: (312) 210 12 59

Yazışma adresi:
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu,
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BZ-10
06531 ODTÜ / Ankara

İlgili Yazılar

Müzik Yapımcıları Çıldırdı...

elrond

Başlıktaki ifadenin yoruma göre değişebileceğini hatırlatarak başlamak isterim. Müzik yapımcıları Los Angeles´ta yaptıkları açıklamada Cep telefonlarındaki melodilerle ilgili telif hakları yasalarının uygulanması ile ilgili bir program başlattıklarını duyurdular.
Gary Churgin - Harry Fox´un CEO´su bu duyuruyu yapmış. Harry Fox bir lisans ajansı ve 27.000 yapımcı ve 160.000 şarkı yazarını bünyesinde barındırıyor. Harry Fox`un perşembe günü yaptığı açıklamada, yaratıkları basit bir elektronik lisanslama tekniği ile tek adımda Ring-Tone Providerların yayınladıkları melodileri lisanslıyabildiklerini aktarmış.

Google Maps Navigation

auselen

Google'ın yeni navigasyon uygulaması Android için duyuruldu.

Buraya kadar herşey klasik bir Google haberi gibi, fakat burada verilen bilgiyi gördüğünüzde teknoloji devinin diğer şirketlerin oyun planını nasıl bozduğunu anlıyorsunuz. Bu durumu normal karşılayanlara Garmin'in aynı gün için de 1.2 milyar dolardan olduğunu ve hisse sahiplerinin bu gibi durumlara ne kadar kısa sürede tepki verebildiğini hatırlatmak isterim.

Eğer aklınızda süper bir fikir varsa ve bunun üzerinden uzun süre yüklü meblağlar kazanacağınızı umuyorsanız, unutmayın! Google sizi her zaman yanıltabilir... Tıpkı diğer alanlarda yaptığı gibi...

Toshibadan Evinize Çok Küçük Bir Nükleer Reaktör

zorkun

Toshiba alışılmış örneklerinden 100 kat küçük bir nükleer reaktör geliştirdi. 200 kilowatt üretim gücündeki reaktörün yaklaşık 6x1,8 metrelik boyutları hayli etkileyici. Tamamen arıza çıkarmayacak ve kendi kendine işleyecek bir şekilde üretilmiş. Bu reaktörle üretilen enerjinin maliyeti, kilowatt saati 5 cent olarak hesaplanmış. Ürün 2008 yılında Japon, 2009 yılında ise Amerika ve Avrupa pazarına sunulacak.

Özgür Yazılım Yansısı

cbc

Yakında Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü bazı özgür yazılımların yansılarını tutmaya başlayacak. Kararlı sürüme geçtikten sonra bahsi geçen projelerin yasal yansısı olması beklenen sunucu artık beta yayını yapmaya başladı ve önerileri bekliyor. Yansı coğrafik olarak İstanbul/Dolapdere'de bulunuyor.

http://godel.cs.bilgi.edu.tr/ adresinde bulunan sunucuda şu an için apache, kernel.org ve debian'ın günlük güncellenen yansılarının sunulmasının yanısıra, mysql'in de yansılama çalışması sürmekte. Daha açıklayıcı bir liste için http://godel.cs.bilgi.edu.tr/yansilar.php adresine, yansı dizinine ulaşmak için ise http://godel.cs.bilgi.edu.tr/mirror/ adresine bakabilirsiniz.

Unutmadan, ftp erişimi de ftp://godel.cs.bilgi.edu.tr/pub/mirror/ adresinden münkün.

Debiancıların apt kaynaklarını güncellemelerini öneriyoruz!

Yeni Eğlence Kültürü Sizi Gözetliyor

parsifal

Dijital TV yayınları ülkemizde 2 senedir yayında olmasına rağmen hemen hemen her evde karşımıza çıkmaya başladılar. Yayına başlamaları büyük bir dert olmuştu. Türk Telekom dijital yayın izni vermediğinden yayınlar yurtdışından yapılıyordu. Günümüzde nedir ne değildir pek bilemiyorum.