ODTÜ Bilgisayar Topluluğu VIII. Geleneksel Programlama Yarışması

0
msf
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu 1997’den bu yana her yıl düzenlediği geleneksel üniversite öğrencileri arası programlama yarışması serisine bu sene VIII.sini ekliyor. Ön eleme soruları ve özel ödüllü soru 1 Mart 2005 - 15 Nisan 2005 tarihleri arasında yarışmanın anasayfası http://yarisma.cclub.metu.edu.tr adresinde çözülmeyi bekliyor. Yarışmanın finali ise 24 Nisan 2005 tarihinde ön eleme soruları sonucunda belirlenecek finalistler arasında ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği'nde gerçekleşecek. Final sonucu belirlenecek birinci, ikinci ve üçüncü ile özel ödüllü soruyu optimal çözen yarışmacı; ödüllerini akşam ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan törende alacaktır. Dünyadaki benzerleri arasında (ACM, Tübitak, IOI, vs…) Linux platformunda düzenlenmiş yarışmaların ilki olma ayrıcalığına sahip olan yarışmaya bilgisayar bilimine ilgi duyan ve gönül veren tüm üniversite öğrencileri davetlidir.
Ön Eleme

Yarışmamız bilgisayar başında yapılacağı için yarışmacılara aynı nitelikte çok sayıda bilgisayar bulmak gereklidir. Kullanabileceğimiz bilgisayarlar sınırlı olduğundan bir ön eleme ile finalistler seçilecektir.

Ön eleme sorularımız 1 Mart 2005 tarihinde internet sayfamızda (http://yarisma.cclub.metu.edu.tr) erişime açılmıştır; aynı zamanda çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanmaktadır. Ayrıca bastırmış olduğumuz afiş ve broşürler vasıtasıyla Türkiye’deki 81 üniversiteye ulaşmaktayız. Yarışmaya katılmak isteyenler on-line başvuru formunu doldurduktan sonra soruların cevaplarını 15 Nisan 2005 tarihine kadar bize internet sayfamız üzerinden iletmelidirler. Çözümlerde C veya C++ proglamlama dili kullanılmalıdır. Çözümler kontrol edilirken gönderilen programlar (çekirdek (kernel) ve gcc sürümü belirtilecek) bir Linux makinesinde gcc ile derlenerek kontrol edilir.

Başvurular içinde değerlendirmeler sonucunda en fazla puanı alan en çok 20 aday, bir baraj gözetilmek koşuluyla finale katılmaya hak kazanır.


Final

Final, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü laboratuvarlarında 24 Nisan 2005 tarihinde yapılacaktır. Bilgisayarlar, yazılım ve donanım olarak ön eleme sonuçlarının değerlendirilmesinde kullanılanlara özdeş olacaktır.

Yarışmacıların en rahat edecekleri ortamı sağlamak amacıyla bilgisayarların hepsinde kullanmayı isteyebilecekleri emacs, vi(m), pico gibi birçok popüler editör bulunur. Derleyici olarak Linux’da yaygın olarak kullanılan GNU C, GNU C++ (gcc ve g++), debugger olarak da gdb kullanılır.

Ayrıca DOS altında Turbo C ile programlamaya alışkın kullanıcıların yabancılık çekmemeleri için Turbo C/C++’ın kullanıcı arayüzüne çok benzeyen bir GNU C/GNU Debugger arayüzü olan rhide kurulu olur. rhide, içsel olarak gcc ve gdb kullandığı için bu arayüz kullanıcılarına ergonomi dışında bir avantaj sağlamaz.

Tüm yarışmacılar eşit şartlarda, aynı araçlara sahip olarak yarışırlar. Yarışma süresi sonunda yarışmacıların programları önceden yarışmacılara belirtilen bir şekilde derlenir ve kara kutu (Black Box) yöntemiyle değerlendirilir. Ön elemedeyse kara kutu yöntemine ek olarak kaynak koda bakılarak olası kopya girişimleri önlenir.

Teknik detaylar dışında, yarışmacılarımızın konaklama ve yarışma sırasındaki yiyecek içecek ihtiyaçlarını sponsorlarımızın da yardımıyla karşılamaktayız.


Yarışmanın ve Soruların Temel Özellikleri

Sorular yarışmacıların problemlere çabuk çözümler bulabilmelerini ve çözümleri en verimli şekilde uygulayabilmelerini sınayacak tarzdadır; bilgisayar biliminin sağladığı yöntemleri etkili bir biçimde kullanabilmek esastır.

Yarışma soruları genelde bir hikayenin içine oturtularak sorulmakta, böylece soyut ve temeli olmayan sorular yerine gerçek hayatta karşılaşılabilecek sorunlara dönüştürülmektedir.

Yarışmacılardan herhangi bir görsel güzellik, teknik detay veya işletim sistemine özel bir çözüm beklenmemektedir. Asıl olan programların çözüm teknikleridir. Yani sorular, çözüm teknikleri geliştirildikten sonra temel bir programlama bilgisiyle rahatlıkla çözülebilecek tarzda olacaktır.

Olympiad in Informatics ve Ulusal Bilim Olimpiyatları (Tübitak’ın düzenlemesi ile gerçekleşmektedir) da aynı esaslarda ve benzer yöntemlerle yapılmaktadır. Bu yarışmalar hakkında ayrıntılı bilgi için :

http://www.acm.org
http://www.tubitak.gov.tr
http://olympiads.win.tue.nl/ioi/

Yarışmanın teknik altyapısında ve organizasyonunda görevli ekip, ülkemizin ev sahipliği yaptığı 1999 Uluslararası Bilgisayar Olimpiyatı’nda görev almış kişilerden oluşmaktadır. Bu deneyim sayesinde karşılaşılabilecek sorunların üstesinden kolaylıkla gelinmesi hedeflenmektedir.

GNU/Linux’ta Yarışma

Biçim olarak örnek aldığımız yarışmaların çoğunda kullanılan DOS, limitlerine ulaşmıştır. Buna ek olarak, DOS altında ciddi programlar yazmak için bu limitlerin içinde, problemin kendisinden çok oluşturduğu teknik zorlukların üstesinden gelmek gerekmektedir.Ancak Linux programcıya daha esnek ve programlama yeteneklerinin sınanması için daha uygun bir ortam sunmaktadır.

Buna ek olarak, Linux ve Linux altında çalışan programlama araçları ücretsiz olarak ya da çok küçük bir ücret karşılığı lisanslı olarak elde edilebilir. Böylelikle insanların maddi sınırlarını zorlamaksızın bu yarışmaya hazırlanmalarına ve bu yarışmaya katılabilmelerine olanak tanınmaktadır. Yarışmamızın en önemli özelliği Linux ortamında düzenlenen ilk yarışma olmasıdır. Hatta ACM (Association for Computing Machinery) nin yarışmalarında Linux’e geçişi dahi bizden sonra olmuştur.

Yarışmacılara C veya C++ ile programlama seçeneğinin sunulması ise yarışmacılara bir esneklik sağlayacaktır. Bu dillerin seçilmesinin nedeni ise bilişim dünyasında çok yaygın olarak kullanılmalarıdır.


ODTÜ Bilgisayar Topluluğu

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu, 1990 yılında kuruldu ve kurulduğu tarihten bu güne, ODTÜ bünyesinde en çok kayıtlı üyeye sahip öğrenci topluluklarından biri olarak etkinliklerini sürdürdü. Çeşitli alanlarda birçok seminer düzenledi, bilgi paylaşımı esas alınarak oluşturulan çalışma ve proje gruplarında ODTÜ öğrencileri ile birlikte yeni tecrübeler edindi. Akademik danışmanı, ODTÜ Bilgisayar Müh. Böl. öğretim üyelerinden Doç. Dr. Göktürk Üçoluk.


Bize Nasıl Ulaşabilirsiniz?

Web adresi:
http://www.cclub.metu.edu.tr
e-posta adresi:
hot-line@cclub.metu.edu.tr
yarisma@cclub.metu.edu.tr
Tel: (312) 210 55 30
Fax: (312) 210 12 59

Yazışma adresi:
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu,
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BZ-10
06531 ODTÜ / Ankara

İlgili Yazılar

Telnet üzerinden Star Wars!

larweda

Hollandalı bazı amcamlar, (nedense böyle hikayeler hep hollandadan çıkıyor zaten) bir shell script'i ile Starwars Episode IV: A new Hope filmini ascii-art olarak yapımışlar, yani şuraya (towel.blinkenlights.nl) telnet yapıyorsunuz, başlıyor "A long time ago, in a galaxy far far away" kabilinden, ve filmin tüm sahneleri, prensesin gemisinin yakalanışı, ışın kılıcı savaşları, prensesin kurtuluşu, Luke'un eğitimi vs tamamiyle ascii-art olarak karşınıza çıkıyor, tamamiyle basit bir olay olmasına rağmen bir ya da bir kaç kişi epey zamanını almış. Bi göz atın, görmedim demezsiniz.

www.freelance-tr.org açıldı

kefukar

freelance-tr.org siz programcı ve webmaster'ları Türkiye'deki firma sahipleri ve özel çözüm arayan yöneticilerle buluşturmak için aracı bir portal olarak hizmetinizde.

HP Türkiye´de üretim için hazırlanıyor

FZ

Bilgisayar şirketi HewlettPackard'ın (HP) Türkiye Genel Müdürü Şahin Tulga, "Türkiye'de üretim yapmayı düşünüyoruz, bu konuda ciddi çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Tulga, Türkiye'nin ekonomik büyüklük bakımından dünyada 20'nci sırada bulunan önemli bir ülke olduğuna dikkati çekti. Şahin Tulga, HP'nin bu önemli potansiyeli daha iyi değerlendirmek için, yüzde 100 yabancı sermaye ile üretim yapmayı düşündüğünü belirtti. Çok büyük bir potansiyele sahip olan Türkiye'de var olmak ve bu potansiyeli daha iyi değerlendirmek için üretimin gerekli olduğunu vurgulayan genel müdür Tulga, şöyle konuştu: "Türkiye'de üretimimiz yok. Ancak üretim yapabilmek için çalışmalara başladık. Bu konuda Devlet Bakanı Ali Babacan ile görüşerek ilk önemli adımı gerçekleştirdik. Yüzde 100 yabancı sermaye getirerek, üretim yapmayı düşünüyoruz."

Kaynak: Radikal Gazetesi

NATO’ya Türk yapımı kripto cihazı

sametc

TÜBİTAK, NATO’nun açtığı haberleşme sistemleri ihalesine kendi üretimi olan şifreleme cihazı ile girdi. NATO karargahlarındaki testlerden başarıyla geçen TÜBİTAK’ın şifre cihazı ihaleyi kazanırsa, NATO ülkeleri Türk yapımı ISDN Kripto BRI cihazıyla haberleşecek.

TÜBİTAK’a bağlı çalışan ve bilgi güvenliği konusunda uzmanlaşan Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE), Müdürü Önder Yetiş, 1993 yılında açılan merkezin kriptoloji çalışmalarını Genelkurmay Başkanlığı ile paralel olarak yürüttüğünü kaydetti. Enstitüdeki teknolojinin “tamamına yakınının yerli” olduğunu vurgulayan Yetiş, kriptoloji konusunda “dünyanın ilk 10 kurumundan biri” olduklarını ifade etti.

Haberin tamamı burada.

Bu konu ile bağlantılı bir başka haber ise TÜBİTAK´ta üretilen mikroçip ile ilgili, ona da göz atabilirsiniz.

Zamanda Yolculuk Yaptığını İddia Eden Adam Borsayı Karıştırdı

FZ

Federal güvenlik görevlileri, içeriden bilgi sızdırma suçlaması yüzünden bir Wall Street borsacısını tutuklayıp sorgulamaya başladılar. Tutuklanan borsa dahisi, 2256 yılından günümüze zaman yolculuğu yaptığını iddia ediyor!

"Security and Exchange Commission" kaynaklarına göre 44 yaşındaki Andrew Carlssin, 28 Ocak tarihindeki tutuklanmasına yol açan şüphe uyandırıcı olağanüstü borsa başarısını yukarıdaki gibi garip bir şekilde açıklamakla yetiniyor.