"Yazılım Mühendisliği Perspektifinde Özgür Yazılım-Açık Kaynak Kod" panelinin eklenmiş olması sevindirici. Katılımcılara bakılırsa çok kaliteli bir panel olacak.
YZ dersini (henüz) almadığım için dersi alan bir arkadaşıma sordum. Cevabı şu şekilde oldu :
"Önerilen lisp interpreteri gcl(GNU Common Lisp) ama ödevleri clisp ile de yapabiliyorsunuz. Eğer ödeviniz gcl ile çalışmıyorsa, bunu söylemeniz yeterli, ödeviniz clisp ile kontrol ediliyor. "
Tabi burda Common Lisp'in çok detaylı bir kullanımının söz konusu olmadığını da eklemek gerek, nesneye yönelik uygulamalar gibi. O yüzden 1. sınıftaki Scheme bilgisinin üzerine birkaç kat çıkmak yeterli.
ODTÜ için konuşacak olursak, oldukça farklı dillerle öğrencinin tanışması sağlanmaya çalışılıyor. İş "gerçek" projelere gelince de, bitirme projesinin en ciddi proje olduğunu düşünürsek, kullanılacak diller ve araçlar konusunda tamamen özgürüz. Hocalar tarafından herhangi bir dayatma söz konusu değil. Popüler olmayan dillere yönelmek de tabi ki öğrencinin seçimi oluyo bu durumda. Tabi "bana bu sene içinde C/C++, Java ve C#(.net) harici öğeler de barındıran bitirme projelerini göster" diyecek olursanız, çok fazla örnek veremeyeğim kesin maalesef.
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği [www.ceng.metu.edu.tr]'nde Introduction to Computer Engineering Concepts [www.ceng.metu.edu.tr] dersinde 1.sınıf öğrencileri Scheme öğrenirler. Bu aldıkları ilk bölüm dersidir ve ciddi ödevler yaparlar. Benzer şekilde Sabancı üniversitesi uzun zamandır, Koç üniversitesi ise 2 senedir öğrencilerine ilk yıllarında Scheme ile programlama öğretiyor.
Yine ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği'nde teknik seçmeli olan AI [www.ceng.metu.edu.tr] dersinde programlama dili olarak Common Lisp kullanılıyor. Zaten Lisp veya Prolog benzeri bir dilden faydalanmayan bir AI dersi biraz eksik olur sanki :)
Sözün özü Türkiye'de durum o kadar da kötü değil, programlarında MIT'i örnek alan üniversitelerde Scheme ve(ya) Lisp ile karşılaşılıyor. Umarım başka üniversitelerde de farklı dillere sıcak bir yaklaşım vardır.
UYMS '05 Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu ve Sergisi ( 1)
Adres: http://www.uyms.org.tr/paneller.html [www.uyms.org.tr]