FSF ve Cisco Anlaştı

0
FZ
Özgür Yazılım Vakfı (The Free Software Foundation - FSF) ve Cisco Systems, Inc. mahkemelik oldukları bir konuda anlaştılar ve FSF şikayetini geri çekti.
Cisco şirketi Linksys'in GPL ve benzeri özgür yazılım lisansları ile uyumluluğunu kontrol etmek üzere bir Özgür Yazılım Direktörü atadı. Linksys'in özgür yazılım direktörü periyodik olarak Linksys firmasının geliştirdiği yazılımların uyumluluğu FSF'ye rapor verecek. Cisco aynı zamanda Linksys ürünlerinde kullandığı FSF yazılımlarını sitesinde duyuracak ve bunların kaynak kodlarına erişime izin verecek ve aynı zamanda FSF'ye de maddi destek verecek.

Kaynak: http://www.fsf.org/news/2009-05-cisco-settlement.html
gnu

Görüşler

0
wime77
anlamadığım bir konu var.Linksys geliştirdiği yazılımların uyumluluğunu denetleyecekte neye göre uyumluluğunu denetleyecek ? FSF nin gözettiği yazılımlarla olan uyumluluğunumu ?

Daha öncede Fortigate ürünleri de kaynak kodunu açtılar ama bul bulabililrsen sitenin içinde. Sonrada yeni çıkan cihazada bu firmware lerin yüklenmesini engellediler.;Yani hardware lerde oynadılar. Ne oldu sözüm ona açık kaynak.

FSF de başımıza yeni bir BSA olmasın ?
0
FZ
FSF BSA benzetmesi? Yok artık daha neler!
0
Tarık
bazı kavramların yerine oturması için, birilerinin birşeyleri adam gibi anlayabilmesi için başlarda tutucu davranmak, katı kurallara tabii tutmak, herşeyiyle sahiplenmek her devrimde gelenektir. buna fsf* gibi yazılım devrimlerinide ekleyebiliriz.
0
sz
Lisans uyumluluğu nasıl denetlenebilirse öyle denetlenecektir. Yazılımlarla uyumluluk diye bir şey yok yani. Lisansın kullanıcıya ne kadar özgürlük verdiğinin, FSF'nin özgürlük tanımlarına göre bir uyumluluk söz konusu.

Fortigate'in davranışı ile FSF'yi BSA'ya benzetmeyi anlayamadım. Her biz yazılımımızı özgür yaptık, kodlarımızı açtık diyen, FSF tarafından onanmış olmuyor ki.

Sanırım, bir merkezi karar ihtiyacı düşünülmüş ki BSA'ya benzetilmiş. Fakat, özgür yazılım, her zaman kullanıcı ile yazılımın bir kopyası arasında olmuştur. Öyle de devam edecek. Merkezi karar mercii, kullanıcının kendisidir.
0
wime77

Anladım.FSF yazılımların diğer kulllancılar tarafında nanlaşılaiblirliğini kodların düzenini denetleyecek. Bu güzel.Anlamak istedğim buydu:)))

Peki BSA açık kaynak yazılmış bir yazılımın haklarını koruma altına alamazmı ? Parasını verirseniz alır diye düşünüyorum.Onun için kaynak açık ya da kapalı önemli değil çalınıp çalınmadığı önemli değilmidir? .Açık olarak alınıp sonra kapatılan tüm yazılımlar çalıntı değilmidir ? Buda BSA nın işi değilmidir?

Tabi FSF bunu kendine görev edinmiştir o ayrı tebrik ederiz.

Türkiye de böyle bir yapıyada ihtiyaç varmıdır ? Vardır tabiki.
Demekki neymiş.FSF açık kaynak kodun BSA sı imiş.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

win-get install

sundance

Başta Debian olmak üzere birçok GNU/Linux sistem kullanıcısının gönlünü fethetmiş olan APT sistemi, sonunda Windows kullanıcılarına bile bulaştı.

Herne kadar orjinal APT ile sadece fikir bazında bir paylaşımı olsa da Win-Get birçok Özgür Yazılım ürününün Windows ortamlarına kolayca kurulmasını sağlamakta.

Tabi ki Apt gibi Süper İnek Güçleri'ne sahip olmadığını belirtmeye gerek yok ;)

Birleşik Devletler Hükümeti Özgür Yazılımların Kalitesini inceliyor...

phrewww

Amerikan Hükümeti bir çalışma yapmış, ve bu özgür yazılımların kalitesi hakkında bir rapor hazırlatmış. Aşağıda haberin kendisi linkinde raporu arayıp bulma çalışmaları sırasında elemanın başına gelenlerin yorumunu bayağı eğlenceli buldum. Raporu görmek isteyen arkadaşlar için raporun linkini de veriyorum.

Haberin kendisi
Raporun Kopyası (PDF)

muhasebeci YTL'ye hazır

muhasebeci

Geçen yıldan beri gelişimi devam eden uygulama artık YTL destekli çalışyıor. Yapılan diğer önemli özellik ise aynı çatı altında faaliyet gösteren firmalar için hepsinin kayıtlarını ayrı ayrı tutmalarını sağlayacak "Çoklu Firma Desteği" özelliği.

Qt LGPL Oluyor

anonim

Nokia Qt'u satın aldığından beri Qt lisansının LGPL olabileceği telaffuz ediliyordu. Qt'un resmi sitesindeki açıklamaya göre bu beklenenden de çabuk gerçekleşiyor. Mart ayında çıkacak olan Qt 4.5 ile masaüstü ve gömülü platformlar için lisans seçenekleri arasına LGPL de eklenecek.

Linux masaüstünde önemli bir ağırlığı olan Qt'un Symbian portunun da hazırlanmakta olduğunu hatırlatalım. Ülkemizde hazırlanan Pardus Linux dağıtımı da Qt temelli olması nedeniyle bu gelişmeden, Linux ekosistemi oluşturma gücü açısından olumlu bir şekilde etkilenecektir.

Gerçek Dünya`dan Nağmeler ;=)

SHiBuMi

Bu Microsoft & Linux konusunda yakın zamanda başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum , birebir yaşanan bir olay :)
Halka açık şirketlerimizin birinden , gayet şık takim elbiseli iki kişi, calıştığım şirkete yeni web tabanlı ürünlerini tanıtmak üzere geldiler.