FSF ve Cisco Anlaştı

0
FZ
Özgür Yazılım Vakfı (The Free Software Foundation - FSF) ve Cisco Systems, Inc. mahkemelik oldukları bir konuda anlaştılar ve FSF şikayetini geri çekti.
Cisco şirketi Linksys'in GPL ve benzeri özgür yazılım lisansları ile uyumluluğunu kontrol etmek üzere bir Özgür Yazılım Direktörü atadı. Linksys'in özgür yazılım direktörü periyodik olarak Linksys firmasının geliştirdiği yazılımların uyumluluğu FSF'ye rapor verecek. Cisco aynı zamanda Linksys ürünlerinde kullandığı FSF yazılımlarını sitesinde duyuracak ve bunların kaynak kodlarına erişime izin verecek ve aynı zamanda FSF'ye de maddi destek verecek.

Kaynak: http://www.fsf.org/news/2009-05-cisco-settlement.html
gnu

Görüşler

0
wime77
anlamadığım bir konu var.Linksys geliştirdiği yazılımların uyumluluğunu denetleyecekte neye göre uyumluluğunu denetleyecek ? FSF nin gözettiği yazılımlarla olan uyumluluğunumu ?

Daha öncede Fortigate ürünleri de kaynak kodunu açtılar ama bul bulabililrsen sitenin içinde. Sonrada yeni çıkan cihazada bu firmware lerin yüklenmesini engellediler.;Yani hardware lerde oynadılar. Ne oldu sözüm ona açık kaynak.

FSF de başımıza yeni bir BSA olmasın ?
0
FZ
FSF BSA benzetmesi? Yok artık daha neler!
0
Tarık
bazı kavramların yerine oturması için, birilerinin birşeyleri adam gibi anlayabilmesi için başlarda tutucu davranmak, katı kurallara tabii tutmak, herşeyiyle sahiplenmek her devrimde gelenektir. buna fsf* gibi yazılım devrimlerinide ekleyebiliriz.
0
sz
Lisans uyumluluğu nasıl denetlenebilirse öyle denetlenecektir. Yazılımlarla uyumluluk diye bir şey yok yani. Lisansın kullanıcıya ne kadar özgürlük verdiğinin, FSF'nin özgürlük tanımlarına göre bir uyumluluk söz konusu.

Fortigate'in davranışı ile FSF'yi BSA'ya benzetmeyi anlayamadım. Her biz yazılımımızı özgür yaptık, kodlarımızı açtık diyen, FSF tarafından onanmış olmuyor ki.

Sanırım, bir merkezi karar ihtiyacı düşünülmüş ki BSA'ya benzetilmiş. Fakat, özgür yazılım, her zaman kullanıcı ile yazılımın bir kopyası arasında olmuştur. Öyle de devam edecek. Merkezi karar mercii, kullanıcının kendisidir.
0
wime77

Anladım.FSF yazılımların diğer kulllancılar tarafında nanlaşılaiblirliğini kodların düzenini denetleyecek. Bu güzel.Anlamak istedğim buydu:)))

Peki BSA açık kaynak yazılmış bir yazılımın haklarını koruma altına alamazmı ? Parasını verirseniz alır diye düşünüyorum.Onun için kaynak açık ya da kapalı önemli değil çalınıp çalınmadığı önemli değilmidir? .Açık olarak alınıp sonra kapatılan tüm yazılımlar çalıntı değilmidir ? Buda BSA nın işi değilmidir?

Tabi FSF bunu kendine görev edinmiştir o ayrı tebrik ederiz.

Türkiye de böyle bir yapıyada ihtiyaç varmıdır ? Vardır tabiki.
Demekki neymiş.FSF açık kaynak kodun BSA sı imiş.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Open Source TV dizisi; Go -Open

anonim

Geçtiğimiz yıl Güney Afrikalı milyarder Mark Shuttleworth , Ubuntu'nunda arkasında yer alan Canonical Ltd. firması ile , ülkesinde Open Source'u tanıtmak amacıyla bir kampanyaya başladı . Hewlett Packard Güney Afrika'nın da aralarında yer aldığı bir katılımcı grubu ile, 2.2 Milyon Euro'luk "Go Open Source" adındaki kampanyayı başlattı.

Fazlamesai.net ekibi İstanbul Bilgi Üniversitesi´nde: 14-15 Mart

sundance

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde yapılacak olan 1.Açık Kaynak Yazılım Atölyesi Fazlamesai'de haber olarak geçmişti.

Fakat belirtilmeyen, Türkiye'de Linux'un ve Açık Kaynak'ın duayeni olmuş bir çok ekibin/kişinin (LKD, Gelecek, Mustafa Akgül, Serdar Köylü (hocam kendi başına ekiptir :)) bu etkinliğe katılacağı, dahası Fazlamesai.net ekibinin de kendi standıyla tam kadro etkinlikte yer alacağıydı.

Linux kurulumları, film gösterisi, atölye çalışmaları, söyleşiler, tartışmalar ve daha neler neler. Gelebilecek bütün Fazlamesai üyelerini mutlaka bekliyoruz... Bu arada Fazlamesai t-shirtü isteyen var mı ? :p

G-NUT Projesi İlk Meyvesini Verdi

exalted

GNU Türkçe Çeviri Projesi (G-NUT) dün itibariyle www.gnu.org'un anasayfasını türkçe olarak yayımlamış bulunmaktadır. Henüz çok etkili, hızlı ya da "harika" çalış(a)mıyoruz, ancak zamanla düzene gireceğini umuyorum.

Serbest Yazılımlar yetersiz mi ?

sundance

Geçenler de Freshmeat`de dolaşırken bir şey dikkatimi çekti. Yayınlanan programların birçoğu 1.0 versionun altındaydılar, 0.8, 0.6beta vs. vs. Ben şirketim için bir altyapı kurduracak olsam ve programların versionlarının böyle olduğunu görsem `dalga mı geçiyorsunuz siz benle, sermayeyi kediye mi yükleyeceğiz ?` diye danışmanlarımı paylayacağımı düşündüm...

Sonra mevcut kullanmakta olduğum programları düşündüm, apt 0.54, ickle 0.3.2, xcdroast 0.98alpha+11-1 (ba baa baaa babaaaa, sıfır nokta doksensekiz, alfa, artı onbir, bir de biri var üstüne, bak sen şuna ;). Sonra işlerin ne kadar da güzel yürüdüğünü düşündüm ve dürüstlüğün ne kadar azımızın hazmedebildiği bir özellik olduğu üzerine nacizane bu makaleyi yazdım :)

Muhasebeci 0.3a Kullanıma Hazır

muhasebeci

Yaklaşık 1 yıldır gelişimi devam eden GNU/Linux için GPL lisanslı muhasebe programı muhasebeci´nin 0.3a sürümü hizmete sunulmuştur.