FSF ve Cisco Anlaştı

0
FZ
Özgür Yazılım Vakfı (The Free Software Foundation - FSF) ve Cisco Systems, Inc. mahkemelik oldukları bir konuda anlaştılar ve FSF şikayetini geri çekti.
Cisco şirketi Linksys'in GPL ve benzeri özgür yazılım lisansları ile uyumluluğunu kontrol etmek üzere bir Özgür Yazılım Direktörü atadı. Linksys'in özgür yazılım direktörü periyodik olarak Linksys firmasının geliştirdiği yazılımların uyumluluğu FSF'ye rapor verecek. Cisco aynı zamanda Linksys ürünlerinde kullandığı FSF yazılımlarını sitesinde duyuracak ve bunların kaynak kodlarına erişime izin verecek ve aynı zamanda FSF'ye de maddi destek verecek.

Kaynak: http://www.fsf.org/news/2009-05-cisco-settlement.html
gnu

Görüşler

0
wime77
anlamadığım bir konu var.Linksys geliştirdiği yazılımların uyumluluğunu denetleyecekte neye göre uyumluluğunu denetleyecek ? FSF nin gözettiği yazılımlarla olan uyumluluğunumu ?

Daha öncede Fortigate ürünleri de kaynak kodunu açtılar ama bul bulabililrsen sitenin içinde. Sonrada yeni çıkan cihazada bu firmware lerin yüklenmesini engellediler.;Yani hardware lerde oynadılar. Ne oldu sözüm ona açık kaynak.

FSF de başımıza yeni bir BSA olmasın ?
0
FZ
FSF BSA benzetmesi? Yok artık daha neler!
0
Tarık
bazı kavramların yerine oturması için, birilerinin birşeyleri adam gibi anlayabilmesi için başlarda tutucu davranmak, katı kurallara tabii tutmak, herşeyiyle sahiplenmek her devrimde gelenektir. buna fsf* gibi yazılım devrimlerinide ekleyebiliriz.
0
sz
Lisans uyumluluğu nasıl denetlenebilirse öyle denetlenecektir. Yazılımlarla uyumluluk diye bir şey yok yani. Lisansın kullanıcıya ne kadar özgürlük verdiğinin, FSF'nin özgürlük tanımlarına göre bir uyumluluk söz konusu.

Fortigate'in davranışı ile FSF'yi BSA'ya benzetmeyi anlayamadım. Her biz yazılımımızı özgür yaptık, kodlarımızı açtık diyen, FSF tarafından onanmış olmuyor ki.

Sanırım, bir merkezi karar ihtiyacı düşünülmüş ki BSA'ya benzetilmiş. Fakat, özgür yazılım, her zaman kullanıcı ile yazılımın bir kopyası arasında olmuştur. Öyle de devam edecek. Merkezi karar mercii, kullanıcının kendisidir.
0
wime77

Anladım.FSF yazılımların diğer kulllancılar tarafında nanlaşılaiblirliğini kodların düzenini denetleyecek. Bu güzel.Anlamak istedğim buydu:)))

Peki BSA açık kaynak yazılmış bir yazılımın haklarını koruma altına alamazmı ? Parasını verirseniz alır diye düşünüyorum.Onun için kaynak açık ya da kapalı önemli değil çalınıp çalınmadığı önemli değilmidir? .Açık olarak alınıp sonra kapatılan tüm yazılımlar çalıntı değilmidir ? Buda BSA nın işi değilmidir?

Tabi FSF bunu kendine görev edinmiştir o ayrı tebrik ederiz.

Türkiye de böyle bir yapıyada ihtiyaç varmıdır ? Vardır tabiki.
Demekki neymiş.FSF açık kaynak kodun BSA sı imiş.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Özgür Yazılım Gibi Özgür Bira!

sundance

En bildik laflardan biridir, "Free software as in free beer" (Bedava bira gibi bedava yazılım) ve yazılımın aslında tam özgür olmadığına, sadece bedava olduğuna işaret eder.

Sanırım bu birilerinin gücüne gitmiş ve biraz daha geniş düşünmüşler ki Özgür Yazılım gibi Özgür Bira kavramını geliştirmişler.

Bu biranın tarifi herkese açık, isteyen istediği gibi üretebilir, dahası bu bira ile kurulabilecek iş modelleri konusunda bile öneriler var (tabi isteyen de bedava dağıtabilir, "as in Free Beer").

Dijital Hırsızlık - GPL İhlali Gözden Kaçmadı!

cbc

GPL lisansının güzelliğinden hepimiz haberdarız ve bu lisansa sahip bir çok uygulamayı kullanıyoruz. Bunlardan biri de miranda. Fakat miranda'nın kodu izinsiz olarak kullanılıyor. Miranda'nın sitesindeki habere göre, başka bir firma miranda'nın kodunu kullanmakta. Lisans şartlarına uyulduğu sürece bunda sorun yok fakat haberden de görebileceğiniz üzere, bahsi geçen firma kapalı uygulamasında miranda'nın ve 10 adet eklentinin kodunu "çalmış".

win-get install

sundance

Başta Debian olmak üzere birçok GNU/Linux sistem kullanıcısının gönlünü fethetmiş olan APT sistemi, sonunda Windows kullanıcılarına bile bulaştı.

Herne kadar orjinal APT ile sadece fikir bazında bir paylaşımı olsa da Win-Get birçok Özgür Yazılım ürününün Windows ortamlarına kolayca kurulmasını sağlamakta.

Tabi ki Apt gibi Süper İnek Güçleri'ne sahip olmadığını belirtmeye gerek yok ;)

GPL'e Uymadığı İçin CISCO'ya Dava

memin

FSF'nin (Free Software Foundation - Özgür Yazılım Vakfı) sitesindeki habere göre FSF, Cisco'nun alt firmlarından biri olan Linksys'e, ürünlerinde kullandığı L/GPL lisanslı yazılımların lisans kurallarına uymadığı için dava açılıyor.

Birleşik Devletler Hükümeti Özgür Yazılımların Kalitesini inceliyor...

phrewww

Amerikan Hükümeti bir çalışma yapmış, ve bu özgür yazılımların kalitesi hakkında bir rapor hazırlatmış. Aşağıda haberin kendisi linkinde raporu arayıp bulma çalışmaları sırasında elemanın başına gelenlerin yorumunu bayağı eğlenceli buldum. Raporu görmek isteyen arkadaşlar için raporun linkini de veriyorum.

Haberin kendisi
Raporun Kopyası (PDF)