Uluslararası Özgür Yazılım Ödülleri - 2002

0
FZ
FSF (Free Software Foundation) ve GNU (Gnu is Not Unix) projeleri bu seneki (2002) FSF Özgür Yazılım Geliştirme Ödülü için sizden aday isimler bekliyor. Söz konusu ödülün Özgür Yazılım konusunda büyük katkılar yapmış olması gerekiyor.
Bu doğrultuda gerçekleştirilmiş her türlü etkinlik aday olarak önerilmek için makuldur mesela: doğrudan yazılım geliştirme, belge yazma ve yayma, CD yayınlama ve hatta özgür yazılımın geliştirilmesi doğrultusunda habercilik yapmış olma. Tabii yukarıda adı geçen eserlerin yani program olsun, belge olsun, kılavuz, vs. olsun "özgür" olması gerekiyor. Ayrıca unutulmamalı ki bu ödül kişiye verilecektir yani şirketler, organizasyonlar ve ekipler aday olamaz.

Daha önce bu ödülü kazananlar arasında yer alan Miguel de Icaza, Donald Knuth, Brian Paul, Guido van Rossum, Richard Stallman, Linus Torvalds ve Larry Wall gibi isimler tekrardan aday gösterilemez. Önerilen adayları inceleyen seçici kurul bunların içinde en çok katkıyı gerçekleştirmiş olduğunu düşündüğü kişiyi ödüllendirecektir.

Lütfen adaylarınızı "award-nominations@gnu.org" adresine 15 Ekim 2002 tarihinden önce gönderin. Gönderdiğiniz bilgiler aşağıdaki formatta olmalıdır:

-Adayınızın ismini konu satırına yazın.
-40 satırı geçmemek kaydı ile mesajınızda, adayın gerçekleştirmiş olduğu etkinlikleri ve bunların özgür yazılıma dair önemini açıklayın.
-Söz konusu adayın gerçekleştirmiş olduğu işlere nasıl ulaşabileceğimizi, ilgili adresleri, vs. yazın.
gnu

Görüşler

0
FZ
Bu anlamlı ödül için önerebileceğimiz bir Türk yok mu?
0
anonim
yazarının adını hatırlamıyorum ama turk idi basilix olabilir mesela
www.basilix.org
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Open Source camiasından .NET klonu!

elrond

Beklenen oldu. Pazar günü open source fanları Microsoft .NET servislerini re-produce etmek için ilk adımı attıklarını duyurdular. Bu sayede insanlar .NET teknolojilerini Microsoft' a bağlı kalmadan kullanabilecekler. Bu girişimin önümüzdeki yıllarda .NET servislerinin önemini ve popülerliğini arttıracağı düşünülüyor. Microsoft .NET ile bir takım network ve groupware servislerini (adressbook,calender vs..) satmayı düşünüyordu. .NET klonu 2 compenent içeriyor. MONO ve DotGNU.

Bu işte bir hata var! :)

sundance

Dyndns.org 18 Ocak günü, Perl Foundation`a $20,000`lık bağışta bulundu.

\r\r\r\r\r\r \r\r\r\r\r\r Tamamen gönüllülerle ve bağışlarla yürüyen bir organizasyonun, yine kendisi ile aynı statüde bulunan bir başka gönüllü organizasyonuna böyle bir bağışta bulunabilmesi, serbest piyasa koşullarında utançla ve esefle karşılanacak :) bir gelişme olarak algılandı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir çok uluslu şirket yetkilisi `İnsanlar tüketmek ve sahip olmak yerine, üretmek ve paylaşmayı seçerlerse bütün bu sistem nasıl yürüyecek, bunu engelleyecek yasalar olmalı!` diye beyanat verdi ;)

Özgür Yazılım Nedir? Herkesin anlayacağı dilden bir açıklama.

anonim

Türkiye'deki her seviyeden bilgisayar kullanıcısını özgür yazılım ve yazılımı etkileyen diğer akımlar ve getirdikleri hakkında bilinçlendirmeyi ve eğitmeyi amaçlayan OzgurYazılım.org sitesine özgür yazılımın ne olduğunu, neden önemli olduğunu herkesin anlayabileceği bir dilde anlatan yeni bir yazı eklendi.

Bu yazı ileride gelecek benzer konulu yazıların ilk bölümünü oluşturuyor. Bilişim, Bilgisayar, Yazılım ve Özgür Yazılım başlıklı ve daha çok bu kavramlarla ilgili çok bilgisi olmayan insanlarımızı hedefleyen bu yazıyı lütfen çevrenizdekilerle paylaşınız.

Oktay Altunergil

Blender Sonunda Open Source

sundance

Eski Amiga`cıların Imagine ve Lightwave`den sonra adam gibi bir render programı çıkmadı sızlanmalarını yalanlayan yegane program Blender, bazılarınızın bildiği gibi bir süre önce geliştirmesini durdurmuştu. Oyun arabirimi, web plugini ve daha bir sürü özelliği, belki de en önemlisi 2Mb`lık installasyonu ile muhteşem işler yapabilen Blender`ın akıbeti ne olacak diye beklerken, hepimizi sevindiren bir gelişme oldu; Blender artık Open Source oluyor.

Konu ile ilgili cemaatin ne demek istediğini öğrenmek isteyenler
için :)

Beleş yazılımlara hayır !

sundance

Şaşırdınız değil mi ? En azından ilginizi çektim, fazlamesai'de beleş yazılımlara hayır gibi bir makale beklemiyordunuz herhalde ?

Beleş yazılımlara hayır, serbest yazılımlara sonuna kadar evet. Nasıl biraz daha aklınız karıştı mı ? Basitçe söylemek gerekirse kullanıcıların gözünde yazılımlar için para ödemeyi "gereksiz" veya "enayilik" olarak gören zihniyete hayır demek istediğim.