GPL bir ERP Projesi: Kukay

0
sundance
GPL lisansı ile geliştirilmekte olan ERP projesi Kukay çeşitli görevlerle projeye iştirak edecek katılımcılar arıyor. (Bize pek bir ne yaptıklarını biliyorlarmış gibi geldiler :) umarız siz de desteğe değer bulursunuz.

"Bilindiği gibi piyasada bir çok ERP çözümü var ve bu yazılımların kullanılması ve kurumlara entegre edilmeleri oldukça zor. ERP konusundaki en büyük sıkıntı yazılımların tam olarak entegre edilememesi ve dolayısıyla yazılımların yararlarından çok zararlarının dokunması. Dünya geneline bakıldığında, SAP %29, Sonstige %27, Oracle %10, J.D. Edwards %7, PeopleSoft %6 ve diğer firmalarında %21 oranında piyasada hakimiyet sağladığını görülüyor.

Ancak buradaki asıl soru şudur ki aralarında GPL lisanslı çözüm hiç yok...
(Compiere'i saymıyorum çünkü hem ürünün daha gelişmemiş olması hem de Mozilla lisansı ile dağıtılması ürünün yapılandırılabilmesi ve kullanılabilmesi için büyük engeller doğurmakta ve neredeyse hiç kullanılmamasına neden olmakta)

Ve daha da kötüsü piyasayı ele geçiren bu markaların büyük bir oranının M$'a hizmet etmesi. Veritabanı konusunda ise neredeyse kullanılıcılara M$ gibi bir yaptırım getiriliyor. ERP uygulamasını satın alan kullanıcı ya MsSqlServer ya Oracle ya da DB2 almak zorunda kalıyor. Bunların eğitim masrafları, destek ücretleri bir yana... özellikle yerli üreticilerimizin paralarının akış yönünün belirlenmesi oldukça düşündürücü. Konu yerli pazardan açılmışken şunları da belirlemekte fayda var. Yerli yazılım üreticilerimizin büyük bir oranı, M$ hakimiyetinde ve geliştirdikleri ürünler, yine M$ zorunluluğu getirmekte. Örneğin CRM yada MRP çözümlerini ele alırsak piyasaya hakim olan firmalar arasında M$'a hizmet etmeyen tek bir firma bile bulunamıyor.

Bütün bu gelişmelere karşı elimiz kolumuz bağlı duramayız. Biz GNU camiası olarak gerçekten etkili ve piyasayı kırabilecek, tekeli bozabilecek çalışmalar yapmaya neden başlamıyoruz. Bu güce ve bütün altyapılara yeterince sahip iken bunları kullanmamak yanlış olmaz mı?

İşte bu gibi fikirlerden ortaya çıkan Kukay isimli projemiz, ilk adımlarını attı. Amacımız, bütün kurumsal yapılara uyarlanabilir ve platform, veritabanı, piyasa standartlarından bağımsız, her ortama uyarlanabilir ve GPL lisanslı bir ERP çözümü geliştirmek.

Sistem çözümleme çalışmalarımızda şimdiye kadar ortaya attığımız fikirler ve elimize geçen planlar şöyle;
- Çoklu-Veritabanı mimarisi: Bir çok veritabanı katmanını destekleyen, aynı anda birden çok veritabanı ile veri alış-verişi yapabilen ve tahminlerimize göre ilk olarak Kukay projesi dahilinde geliştirilecek olan mimari. Örneğin A isimli organizasyonlarınız verilerini PostgreSQL'de tutarken, B isimli organizasyonunuzda MySQL'de tutsun.Ve yazılım olarak hiç bir değişiklik yapmak zorunda kalmayın. Yada stok tablolarınız FireBird'de iken Muhasebe tablolarınız PostgreSQL'de olsun. Daha hızlı ve daha optimal çalışma ortamı sağlayın.

- Çoklu Muhasebe standartları mimarisi: Birden çok Muhasebe tipini destekleyebilen, ve bunlar arasında iletişim sağlayabilen mimari. Örneğin A isimli organizasyonunuz herhangi bir ülkede Enflasyon Muhasebesine göre çalışırken, B isimli organizasyonunuz başka bir ülkede Nominal Muhasebe sistemine göre çalışsın. Ve aralarındaki iletişim de sağlanabilsin.

- Yapılandırılabilir ERP alt yapısı: Bilindiği gibi her kurum, aynı ERP standartlarıyla çalışamaz. Her kurumun kendi üslubu ve kendi değerleri vardır. Dolayısıyla genel amaçlı geliştirilen bir ERP yazılımının da her kuruma uyarlanabilmesi için yapılandırılabilir bir alt yapıya ihtiyacı olmaktadır.

Bu planlarımızı daha da geliştirmek, yeni planlar eklemek ve bunları çözümleyerek bir an önce ön-alfa sürümümüzü dağıtmayı amaçlıyoruz.

Ancak farkettiğiniz gibi hıza ve bilgiye ihtiyacımız var. Biz, bize yardımcı olabileceğinizi düşündüğünüz her türlü konuda fikirlerinizi ve yardımlarınız bekliyoruz. JAVA programlama dili ile beraber GNU Java (gcj) derleyicisi, GNU Classpath kütüphanesi, Umbrella ve Dia tasarım araçlarını kullanmayı planlıyoruz.

Öncelikle ERP,MRP, MRP I, MRP II konularında bilgi sahibi yada doküman sahibi olan arkadaşların bu gibi bilgi ve dokümanlarını bizlerle paylaşmalarını rica ediyoruz.

Daha sonra bu konularda bize destek olacak olan arkadaşlarla bir sistem çözümleme ekibi oluşturmayı planlıyoruz. Ayrıca http://kukay.sourceforge.net isimli sitemizin web dizaynı ve yönetimi ile de ilgilenecek bir grup kurmak istiyoruz, bu gruba dahil olmak ve bize bu konuda yardımcı olmak isteyen arkadaşları da bekliyoruz. Son kuracağımız ekip ise şüphesiz kodlama ekibi ve bu ekip için JAVA'da kodlama yapabilecek arkadaşlar ise en çok ihtiyacımız olacak kimseler.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim :)

Saygılarımla

Harun ESUR
gnu

Görüşler

0
mentat
oncelikle projenizde basarilar.

bir noktayi merak ettim, demissiniz ki;

(Compiere'i saymıyorum çünkü hem ürünün daha gelişmemiş olması hem de Mozilla lisansı ile dağıtılması ürünün yapılandırılabilmesi ve kullanılabilmesi için büyük engeller doğurmakta ve neredeyse hiç kullanılmamasına neden olmakta)


Mozilla lisansinin yarattigi engelleri anlayamadim. ve tam da su anda calistigim projeyi mozilla lisansi ile acmak uzereyken bu cumleyi gorunce sormadan edemedim. acaba kacirdigim bir nokta mi var?

tesekkurler, tekrar basarilar..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Metalabs + GNU.org tek bir DVDde !

sundance

8.3 milyar byte, açık haliyle 23 Gb program arşivi. Hepsi Linux, hepsi GPL. Böyle bir arşiviniz olsun ister misiniz ? www.yggdrasil.com size bu imkanı sağlıyor. Metalabs ve GNU.org'un yansılarını alıp tek bir DVD'e basıyorlar. Bence böyle bir kolleksiyon kaçmaz.

Bilginin telifi olmaz - CC tartışılacak

ilden

Telif ilkelerini esneterek bilginin serbest paylaşımını ve insanlığın ortak malı haline gelmesini teşvik eden Creative Commons oluşumu hızla yayılıyor. Bilişim ve bilgi alanındaki en önemli sosyal sorumluluk projelerinden olan girişim, Avrupa'dan temsilcilerin de katılımıyla Bilgi Üniversitesi'nde tartışılacak.

R.Stallman ve İst!

cazz

FZ'nin 'Free as in Freedom' ile ilgili yazıyı okuduktan sonra aklıma gelmişti ama ancak vakit bulabildim yazabilmek için :

Bundan 3-4 sene evvel R.Stallman'nın GNU ve free software üzerine Ist'da Hyaat Regency'de verdiği konferansa GSU/LinuX olarak katılmıştık.Ve oradaki yaşanan hayranlığı ve dumurları paylaşmak isterdim ki!...

Gerçek Dünya`dan Nağmeler ;=)

SHiBuMi

Bu Microsoft & Linux konusunda yakın zamanda başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum , birebir yaşanan bir olay :)
Halka açık şirketlerimizin birinden , gayet şık takim elbiseli iki kişi, calıştığım şirkete yeni web tabanlı ürünlerini tanıtmak üzere geldiler.

Özgür Yazılım Nedir? Herkesin anlayacağı dilden bir açıklama.

anonim

Türkiye'deki her seviyeden bilgisayar kullanıcısını özgür yazılım ve yazılımı etkileyen diğer akımlar ve getirdikleri hakkında bilinçlendirmeyi ve eğitmeyi amaçlayan OzgurYazılım.org sitesine özgür yazılımın ne olduğunu, neden önemli olduğunu herkesin anlayabileceği bir dilde anlatan yeni bir yazı eklendi.

Bu yazı ileride gelecek benzer konulu yazıların ilk bölümünü oluşturuyor. Bilişim, Bilgisayar, Yazılım ve Özgür Yazılım başlıklı ve daha çok bu kavramlarla ilgili çok bilgisi olmayan insanlarımızı hedefleyen bu yazıyı lütfen çevrenizdekilerle paylaşınız.

Oktay Altunergil