GPL bir ERP Projesi: Kukay

0
sundance
GPL lisansı ile geliştirilmekte olan ERP projesi Kukay çeşitli görevlerle projeye iştirak edecek katılımcılar arıyor. (Bize pek bir ne yaptıklarını biliyorlarmış gibi geldiler :) umarız siz de desteğe değer bulursunuz.

"Bilindiği gibi piyasada bir çok ERP çözümü var ve bu yazılımların kullanılması ve kurumlara entegre edilmeleri oldukça zor. ERP konusundaki en büyük sıkıntı yazılımların tam olarak entegre edilememesi ve dolayısıyla yazılımların yararlarından çok zararlarının dokunması. Dünya geneline bakıldığında, SAP %29, Sonstige %27, Oracle %10, J.D. Edwards %7, PeopleSoft %6 ve diğer firmalarında %21 oranında piyasada hakimiyet sağladığını görülüyor.

Ancak buradaki asıl soru şudur ki aralarında GPL lisanslı çözüm hiç yok...
(Compiere'i saymıyorum çünkü hem ürünün daha gelişmemiş olması hem de Mozilla lisansı ile dağıtılması ürünün yapılandırılabilmesi ve kullanılabilmesi için büyük engeller doğurmakta ve neredeyse hiç kullanılmamasına neden olmakta)

Ve daha da kötüsü piyasayı ele geçiren bu markaların büyük bir oranının M$'a hizmet etmesi. Veritabanı konusunda ise neredeyse kullanılıcılara M$ gibi bir yaptırım getiriliyor. ERP uygulamasını satın alan kullanıcı ya MsSqlServer ya Oracle ya da DB2 almak zorunda kalıyor. Bunların eğitim masrafları, destek ücretleri bir yana... özellikle yerli üreticilerimizin paralarının akış yönünün belirlenmesi oldukça düşündürücü. Konu yerli pazardan açılmışken şunları da belirlemekte fayda var. Yerli yazılım üreticilerimizin büyük bir oranı, M$ hakimiyetinde ve geliştirdikleri ürünler, yine M$ zorunluluğu getirmekte. Örneğin CRM yada MRP çözümlerini ele alırsak piyasaya hakim olan firmalar arasında M$'a hizmet etmeyen tek bir firma bile bulunamıyor.

Bütün bu gelişmelere karşı elimiz kolumuz bağlı duramayız. Biz GNU camiası olarak gerçekten etkili ve piyasayı kırabilecek, tekeli bozabilecek çalışmalar yapmaya neden başlamıyoruz. Bu güce ve bütün altyapılara yeterince sahip iken bunları kullanmamak yanlış olmaz mı?

İşte bu gibi fikirlerden ortaya çıkan Kukay isimli projemiz, ilk adımlarını attı. Amacımız, bütün kurumsal yapılara uyarlanabilir ve platform, veritabanı, piyasa standartlarından bağımsız, her ortama uyarlanabilir ve GPL lisanslı bir ERP çözümü geliştirmek.

Sistem çözümleme çalışmalarımızda şimdiye kadar ortaya attığımız fikirler ve elimize geçen planlar şöyle;
- Çoklu-Veritabanı mimarisi: Bir çok veritabanı katmanını destekleyen, aynı anda birden çok veritabanı ile veri alış-verişi yapabilen ve tahminlerimize göre ilk olarak Kukay projesi dahilinde geliştirilecek olan mimari. Örneğin A isimli organizasyonlarınız verilerini PostgreSQL'de tutarken, B isimli organizasyonunuzda MySQL'de tutsun.Ve yazılım olarak hiç bir değişiklik yapmak zorunda kalmayın. Yada stok tablolarınız FireBird'de iken Muhasebe tablolarınız PostgreSQL'de olsun. Daha hızlı ve daha optimal çalışma ortamı sağlayın.

- Çoklu Muhasebe standartları mimarisi: Birden çok Muhasebe tipini destekleyebilen, ve bunlar arasında iletişim sağlayabilen mimari. Örneğin A isimli organizasyonunuz herhangi bir ülkede Enflasyon Muhasebesine göre çalışırken, B isimli organizasyonunuz başka bir ülkede Nominal Muhasebe sistemine göre çalışsın. Ve aralarındaki iletişim de sağlanabilsin.

- Yapılandırılabilir ERP alt yapısı: Bilindiği gibi her kurum, aynı ERP standartlarıyla çalışamaz. Her kurumun kendi üslubu ve kendi değerleri vardır. Dolayısıyla genel amaçlı geliştirilen bir ERP yazılımının da her kuruma uyarlanabilmesi için yapılandırılabilir bir alt yapıya ihtiyacı olmaktadır.

Bu planlarımızı daha da geliştirmek, yeni planlar eklemek ve bunları çözümleyerek bir an önce ön-alfa sürümümüzü dağıtmayı amaçlıyoruz.

Ancak farkettiğiniz gibi hıza ve bilgiye ihtiyacımız var. Biz, bize yardımcı olabileceğinizi düşündüğünüz her türlü konuda fikirlerinizi ve yardımlarınız bekliyoruz. JAVA programlama dili ile beraber GNU Java (gcj) derleyicisi, GNU Classpath kütüphanesi, Umbrella ve Dia tasarım araçlarını kullanmayı planlıyoruz.

Öncelikle ERP,MRP, MRP I, MRP II konularında bilgi sahibi yada doküman sahibi olan arkadaşların bu gibi bilgi ve dokümanlarını bizlerle paylaşmalarını rica ediyoruz.

Daha sonra bu konularda bize destek olacak olan arkadaşlarla bir sistem çözümleme ekibi oluşturmayı planlıyoruz. Ayrıca http://kukay.sourceforge.net isimli sitemizin web dizaynı ve yönetimi ile de ilgilenecek bir grup kurmak istiyoruz, bu gruba dahil olmak ve bize bu konuda yardımcı olmak isteyen arkadaşları da bekliyoruz. Son kuracağımız ekip ise şüphesiz kodlama ekibi ve bu ekip için JAVA'da kodlama yapabilecek arkadaşlar ise en çok ihtiyacımız olacak kimseler.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim :)

Saygılarımla

Harun ESUR
gnu

Görüşler

0
mentat
oncelikle projenizde basarilar.

bir noktayi merak ettim, demissiniz ki;

(Compiere'i saymıyorum çünkü hem ürünün daha gelişmemiş olması hem de Mozilla lisansı ile dağıtılması ürünün yapılandırılabilmesi ve kullanılabilmesi için büyük engeller doğurmakta ve neredeyse hiç kullanılmamasına neden olmakta)


Mozilla lisansinin yarattigi engelleri anlayamadim. ve tam da su anda calistigim projeyi mozilla lisansi ile acmak uzereyken bu cumleyi gorunce sormadan edemedim. acaba kacirdigim bir nokta mi var?

tesekkurler, tekrar basarilar..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux CP/M olmasın!

sundance

Bir zamanlar Freshmeat`de bu makaleye rastlamıştım. Nedense bu sabah hatırladım ve bu kadar önemli bir makaleyi sizlerle paylaşmak istedim.

80'li yılların başında çok hızlı bir şekilde çok başarılı olan, MS-DOS'un 90`larda olmadığı kadar da becerikli, gelişmeye açık bir işletim sistemi olan CP/M`in bütün bu avantajlarına rağmen neden yokolup gittiğini anlatan ibret alınması gereken bir yazı...

Bedava (özgür, açık kaynak kodlu) Yazılımdan Nasıl Para Kazanılır?

FZ

Yorumlar arasında kaynayıp gitmesine gönlüm razım olmadı, tercüme etmeye vaktim olmadı (ama talep gelirse, biraz nazlandıktan sonra yapabilirim :) o yüzden son zamanlarda okuduğum en güzel makalelerden birinin ancak adresini yazabileceğim buraya.

\r \r Taking Care of Business başlıklı makalede somut ve son birkaç yılda yaşanmış örneklerden yola çıkılarak GNU/GPL tarzı yazılımlar ve standart donanımlarla geliştirilmiş çözümlerin yavaş yavaş nasıl markalaşmaya doğru gittikleri, ne şekilde kullanıcıların ufaktan müşteriye dönüştürüldüğü ve konunun teknik bir hobi grubu faaliyetinden nasıl olup da ciddi kâr eden bir işe doğru yönlendirildiği açıklanıyor.

\r \r Söz konusu makale Dr. Dobb's Journal dergisinin Haziran 2002 sayısının Gömülü Sistemler (embedded systems) köşesinde çıkmış.

GPL FOR EVER

sundance

Ben, açık açık, takım tutar gibi yazılım, dahası yazılım modeli tutuyorum ! Öyle işime gelen her yazılımı da kullanmam, çünkü yazılımın GPL ya da benzer serbest lisanslı olması benim için en az yeterliliği kadar önemli.

\r\r\r\r \r\r\r\r Az önce yaklaşık onbeş dakikalık bir IRC chati ile FluxBox programcılarından biriyle bir debug ortamı yaşadık. Ve benim sistemimdeki bir farklılıktan dolayı stable çalışmayan bu çok sevdiğim pencere yöneticisine beraberce müdahale ettik. Ve bu sayede şu anda Fluxbox kullanabiliyorum

\r\r\r\r \r\r\r\r İşte ben bu yüzden GPL diyorum.\r\r\r\r

JBuilder da kaynak kodunu açıyor!

fevzinet

Hayırdır inşallah. Borland da JBuilder'ın kaynak kodunu açıyor. Bu kaynak kodun açılması hadisesi son zamanlarda sıklaşmaya mı başladı ne? :)

Kurumsal kullanıcılara sunulacak destekten para kazanmayı hedefliyorlarmış. Güzel güzel. Ne demişler "Software is like sex. Its better when its free." Siz ne düşünüyosunuz?

Kaynak:The Register

Açık Kod Haberalma Teşkilatı

realist

Alıştığımız kavramlar farklı düşünebilen insanların elinde bambaşka anlamlar kazanıyor. Henüz pek bir işe yarayanını görmediğim IRC botlarını dahi akla gelmeyecek ilginç yeteneklerle donatabiliyorlar.