GPL bir ERP Projesi: Kukay

0
sundance
GPL lisansı ile geliştirilmekte olan ERP projesi Kukay çeşitli görevlerle projeye iştirak edecek katılımcılar arıyor. (Bize pek bir ne yaptıklarını biliyorlarmış gibi geldiler :) umarız siz de desteğe değer bulursunuz.

"Bilindiği gibi piyasada bir çok ERP çözümü var ve bu yazılımların kullanılması ve kurumlara entegre edilmeleri oldukça zor. ERP konusundaki en büyük sıkıntı yazılımların tam olarak entegre edilememesi ve dolayısıyla yazılımların yararlarından çok zararlarının dokunması. Dünya geneline bakıldığında, SAP %29, Sonstige %27, Oracle %10, J.D. Edwards %7, PeopleSoft %6 ve diğer firmalarında %21 oranında piyasada hakimiyet sağladığını görülüyor.

Ancak buradaki asıl soru şudur ki aralarında GPL lisanslı çözüm hiç yok...
(Compiere'i saymıyorum çünkü hem ürünün daha gelişmemiş olması hem de Mozilla lisansı ile dağıtılması ürünün yapılandırılabilmesi ve kullanılabilmesi için büyük engeller doğurmakta ve neredeyse hiç kullanılmamasına neden olmakta)

Ve daha da kötüsü piyasayı ele geçiren bu markaların büyük bir oranının M$'a hizmet etmesi. Veritabanı konusunda ise neredeyse kullanılıcılara M$ gibi bir yaptırım getiriliyor. ERP uygulamasını satın alan kullanıcı ya MsSqlServer ya Oracle ya da DB2 almak zorunda kalıyor. Bunların eğitim masrafları, destek ücretleri bir yana... özellikle yerli üreticilerimizin paralarının akış yönünün belirlenmesi oldukça düşündürücü. Konu yerli pazardan açılmışken şunları da belirlemekte fayda var. Yerli yazılım üreticilerimizin büyük bir oranı, M$ hakimiyetinde ve geliştirdikleri ürünler, yine M$ zorunluluğu getirmekte. Örneğin CRM yada MRP çözümlerini ele alırsak piyasaya hakim olan firmalar arasında M$'a hizmet etmeyen tek bir firma bile bulunamıyor.

Bütün bu gelişmelere karşı elimiz kolumuz bağlı duramayız. Biz GNU camiası olarak gerçekten etkili ve piyasayı kırabilecek, tekeli bozabilecek çalışmalar yapmaya neden başlamıyoruz. Bu güce ve bütün altyapılara yeterince sahip iken bunları kullanmamak yanlış olmaz mı?

İşte bu gibi fikirlerden ortaya çıkan Kukay isimli projemiz, ilk adımlarını attı. Amacımız, bütün kurumsal yapılara uyarlanabilir ve platform, veritabanı, piyasa standartlarından bağımsız, her ortama uyarlanabilir ve GPL lisanslı bir ERP çözümü geliştirmek.

Sistem çözümleme çalışmalarımızda şimdiye kadar ortaya attığımız fikirler ve elimize geçen planlar şöyle;
- Çoklu-Veritabanı mimarisi: Bir çok veritabanı katmanını destekleyen, aynı anda birden çok veritabanı ile veri alış-verişi yapabilen ve tahminlerimize göre ilk olarak Kukay projesi dahilinde geliştirilecek olan mimari. Örneğin A isimli organizasyonlarınız verilerini PostgreSQL'de tutarken, B isimli organizasyonunuzda MySQL'de tutsun.Ve yazılım olarak hiç bir değişiklik yapmak zorunda kalmayın. Yada stok tablolarınız FireBird'de iken Muhasebe tablolarınız PostgreSQL'de olsun. Daha hızlı ve daha optimal çalışma ortamı sağlayın.

- Çoklu Muhasebe standartları mimarisi: Birden çok Muhasebe tipini destekleyebilen, ve bunlar arasında iletişim sağlayabilen mimari. Örneğin A isimli organizasyonunuz herhangi bir ülkede Enflasyon Muhasebesine göre çalışırken, B isimli organizasyonunuz başka bir ülkede Nominal Muhasebe sistemine göre çalışsın. Ve aralarındaki iletişim de sağlanabilsin.

- Yapılandırılabilir ERP alt yapısı: Bilindiği gibi her kurum, aynı ERP standartlarıyla çalışamaz. Her kurumun kendi üslubu ve kendi değerleri vardır. Dolayısıyla genel amaçlı geliştirilen bir ERP yazılımının da her kuruma uyarlanabilmesi için yapılandırılabilir bir alt yapıya ihtiyacı olmaktadır.

Bu planlarımızı daha da geliştirmek, yeni planlar eklemek ve bunları çözümleyerek bir an önce ön-alfa sürümümüzü dağıtmayı amaçlıyoruz.

Ancak farkettiğiniz gibi hıza ve bilgiye ihtiyacımız var. Biz, bize yardımcı olabileceğinizi düşündüğünüz her türlü konuda fikirlerinizi ve yardımlarınız bekliyoruz. JAVA programlama dili ile beraber GNU Java (gcj) derleyicisi, GNU Classpath kütüphanesi, Umbrella ve Dia tasarım araçlarını kullanmayı planlıyoruz.

Öncelikle ERP,MRP, MRP I, MRP II konularında bilgi sahibi yada doküman sahibi olan arkadaşların bu gibi bilgi ve dokümanlarını bizlerle paylaşmalarını rica ediyoruz.

Daha sonra bu konularda bize destek olacak olan arkadaşlarla bir sistem çözümleme ekibi oluşturmayı planlıyoruz. Ayrıca http://kukay.sourceforge.net isimli sitemizin web dizaynı ve yönetimi ile de ilgilenecek bir grup kurmak istiyoruz, bu gruba dahil olmak ve bize bu konuda yardımcı olmak isteyen arkadaşları da bekliyoruz. Son kuracağımız ekip ise şüphesiz kodlama ekibi ve bu ekip için JAVA'da kodlama yapabilecek arkadaşlar ise en çok ihtiyacımız olacak kimseler.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim :)

Saygılarımla

Harun ESUR
gnu

Görüşler

0
mentat
oncelikle projenizde basarilar.

bir noktayi merak ettim, demissiniz ki;

(Compiere'i saymıyorum çünkü hem ürünün daha gelişmemiş olması hem de Mozilla lisansı ile dağıtılması ürünün yapılandırılabilmesi ve kullanılabilmesi için büyük engeller doğurmakta ve neredeyse hiç kullanılmamasına neden olmakta)


Mozilla lisansinin yarattigi engelleri anlayamadim. ve tam da su anda calistigim projeyi mozilla lisansi ile acmak uzereyken bu cumleyi gorunce sormadan edemedim. acaba kacirdigim bir nokta mi var?

tesekkurler, tekrar basarilar..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

%100 Özgür Yayıncılık Mümkün

butch

newsforge.com'da yayınlanan bu makale, web sitesinden, dizgisine her alanda sadece Özgür Yazılım araçları kullanan bir yayınevinin hikayesini anlatıyor.

Makale, ülkemizde özellikle E-dergi yayını yapanlar tarafından oldukça benimsenen Scribus'un geldiği yerin de önemli bir göstergesi.

Kaynak: /.

Özgür Yazılım Hareketinin Popülerlik ve İlkeler Arasında Yapacağı Tercih Üzerine

acemi_

GNU işletim sistemleri ve uygulamaları gün geçtikce yaygınlaşıyor ve bunun sonucu olarak özel mülkiyetli yazılımlar da bu işletim sistemleri üstünde çalışmaya, GNU yazılımlarıyla uyumlu olmaya daha çok özen gösteriyorlar.

Richard Stallman´ın GNU hareketinin 20. yılı dolayısıyla yayınladığı yazıda, hedefin popülerlik/yaygınlık olmadığı, asıl olanın özgürlük olduğunun altı çizildi. Microsoft yazılımlarına karşı çıkıldığı gibi özgür işletim sistemleri üzerinde çalışan özel mülkiyetli yazılımlara da aynı oranda karşı olunması gerektiği vurgulandı. İlkeler açısından bakıldığında çok doğru görünen bu tavır acaba taktik açıdan da o kadar doğru mu?

muhasebeci 0.5 hazır

muhasebeci

Uzunca bir süreden beri üzerinde çalıştığımız projemizin 0.5 sürümü nihayet bitmiştir. 0.5 sürümünün bu kadar gecikmesinde projenin baştan sona komple elden geçirilmesi, yeni bölümlerin eklenmesi, daha kolay kullanım olanağı sağlanması gibi sebepler neden olmuştur. Yeni sürüm hazıranırken eski sürümlerdeki pek çok hata giderilmiştir. Sorun yaratan kodlar silinip yeniden yazılmıştır. Stabilite için gerekli görünen herşey yapılmıştır. Daha kolay bir kullanım için fonksiyon tuşları, sağ-click menüleri programın her tarafında rahatlıkla görülebilmektedir. Programımız artık sadece türkçe değildir. Türkçe yanında programı; ingilizce, almanca, rusça ve bulgarca olarak ta kullanmak mümkündür (ingilizce hariç diğer dillerde çevirilmemiş metinler oldukça fazladır).
Programımızın son özelliklerini listeleyecek olursak...

muhasebeci 0.4a Hazır

muhasebeci

Yaklaşık 1 yıldır gelişimi devam eden muhasebecinin 0.4a sürümü Linux kullanıcılarına sunulmuştur. Yeni sürümdeki değişiklikler şunlardan oluşmaktadır:

Birleşik Devletler Hükümeti Özgür Yazılımların Kalitesini inceliyor...

phrewww

Amerikan Hükümeti bir çalışma yapmış, ve bu özgür yazılımların kalitesi hakkında bir rapor hazırlatmış. Aşağıda haberin kendisi linkinde raporu arayıp bulma çalışmaları sırasında elemanın başına gelenlerin yorumunu bayağı eğlenceli buldum. Raporu görmek isteyen arkadaşlar için raporun linkini de veriyorum.

Haberin kendisi
Raporun Kopyası (PDF)