GPL bir ERP Projesi: Kukay

0
sundance
GPL lisansı ile geliştirilmekte olan ERP projesi Kukay çeşitli görevlerle projeye iştirak edecek katılımcılar arıyor. (Bize pek bir ne yaptıklarını biliyorlarmış gibi geldiler :) umarız siz de desteğe değer bulursunuz.

"Bilindiği gibi piyasada bir çok ERP çözümü var ve bu yazılımların kullanılması ve kurumlara entegre edilmeleri oldukça zor. ERP konusundaki en büyük sıkıntı yazılımların tam olarak entegre edilememesi ve dolayısıyla yazılımların yararlarından çok zararlarının dokunması. Dünya geneline bakıldığında, SAP %29, Sonstige %27, Oracle %10, J.D. Edwards %7, PeopleSoft %6 ve diğer firmalarında %21 oranında piyasada hakimiyet sağladığını görülüyor.

Ancak buradaki asıl soru şudur ki aralarında GPL lisanslı çözüm hiç yok...
(Compiere'i saymıyorum çünkü hem ürünün daha gelişmemiş olması hem de Mozilla lisansı ile dağıtılması ürünün yapılandırılabilmesi ve kullanılabilmesi için büyük engeller doğurmakta ve neredeyse hiç kullanılmamasına neden olmakta)

Ve daha da kötüsü piyasayı ele geçiren bu markaların büyük bir oranının M$'a hizmet etmesi. Veritabanı konusunda ise neredeyse kullanılıcılara M$ gibi bir yaptırım getiriliyor. ERP uygulamasını satın alan kullanıcı ya MsSqlServer ya Oracle ya da DB2 almak zorunda kalıyor. Bunların eğitim masrafları, destek ücretleri bir yana... özellikle yerli üreticilerimizin paralarının akış yönünün belirlenmesi oldukça düşündürücü. Konu yerli pazardan açılmışken şunları da belirlemekte fayda var. Yerli yazılım üreticilerimizin büyük bir oranı, M$ hakimiyetinde ve geliştirdikleri ürünler, yine M$ zorunluluğu getirmekte. Örneğin CRM yada MRP çözümlerini ele alırsak piyasaya hakim olan firmalar arasında M$'a hizmet etmeyen tek bir firma bile bulunamıyor.

Bütün bu gelişmelere karşı elimiz kolumuz bağlı duramayız. Biz GNU camiası olarak gerçekten etkili ve piyasayı kırabilecek, tekeli bozabilecek çalışmalar yapmaya neden başlamıyoruz. Bu güce ve bütün altyapılara yeterince sahip iken bunları kullanmamak yanlış olmaz mı?

İşte bu gibi fikirlerden ortaya çıkan Kukay isimli projemiz, ilk adımlarını attı. Amacımız, bütün kurumsal yapılara uyarlanabilir ve platform, veritabanı, piyasa standartlarından bağımsız, her ortama uyarlanabilir ve GPL lisanslı bir ERP çözümü geliştirmek.

Sistem çözümleme çalışmalarımızda şimdiye kadar ortaya attığımız fikirler ve elimize geçen planlar şöyle;
- Çoklu-Veritabanı mimarisi: Bir çok veritabanı katmanını destekleyen, aynı anda birden çok veritabanı ile veri alış-verişi yapabilen ve tahminlerimize göre ilk olarak Kukay projesi dahilinde geliştirilecek olan mimari. Örneğin A isimli organizasyonlarınız verilerini PostgreSQL'de tutarken, B isimli organizasyonunuzda MySQL'de tutsun.Ve yazılım olarak hiç bir değişiklik yapmak zorunda kalmayın. Yada stok tablolarınız FireBird'de iken Muhasebe tablolarınız PostgreSQL'de olsun. Daha hızlı ve daha optimal çalışma ortamı sağlayın.

- Çoklu Muhasebe standartları mimarisi: Birden çok Muhasebe tipini destekleyebilen, ve bunlar arasında iletişim sağlayabilen mimari. Örneğin A isimli organizasyonunuz herhangi bir ülkede Enflasyon Muhasebesine göre çalışırken, B isimli organizasyonunuz başka bir ülkede Nominal Muhasebe sistemine göre çalışsın. Ve aralarındaki iletişim de sağlanabilsin.

- Yapılandırılabilir ERP alt yapısı: Bilindiği gibi her kurum, aynı ERP standartlarıyla çalışamaz. Her kurumun kendi üslubu ve kendi değerleri vardır. Dolayısıyla genel amaçlı geliştirilen bir ERP yazılımının da her kuruma uyarlanabilmesi için yapılandırılabilir bir alt yapıya ihtiyacı olmaktadır.

Bu planlarımızı daha da geliştirmek, yeni planlar eklemek ve bunları çözümleyerek bir an önce ön-alfa sürümümüzü dağıtmayı amaçlıyoruz.

Ancak farkettiğiniz gibi hıza ve bilgiye ihtiyacımız var. Biz, bize yardımcı olabileceğinizi düşündüğünüz her türlü konuda fikirlerinizi ve yardımlarınız bekliyoruz. JAVA programlama dili ile beraber GNU Java (gcj) derleyicisi, GNU Classpath kütüphanesi, Umbrella ve Dia tasarım araçlarını kullanmayı planlıyoruz.

Öncelikle ERP,MRP, MRP I, MRP II konularında bilgi sahibi yada doküman sahibi olan arkadaşların bu gibi bilgi ve dokümanlarını bizlerle paylaşmalarını rica ediyoruz.

Daha sonra bu konularda bize destek olacak olan arkadaşlarla bir sistem çözümleme ekibi oluşturmayı planlıyoruz. Ayrıca http://kukay.sourceforge.net isimli sitemizin web dizaynı ve yönetimi ile de ilgilenecek bir grup kurmak istiyoruz, bu gruba dahil olmak ve bize bu konuda yardımcı olmak isteyen arkadaşları da bekliyoruz. Son kuracağımız ekip ise şüphesiz kodlama ekibi ve bu ekip için JAVA'da kodlama yapabilecek arkadaşlar ise en çok ihtiyacımız olacak kimseler.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim :)

Saygılarımla

Harun ESUR
gnu

Görüşler

0
mentat
oncelikle projenizde basarilar.

bir noktayi merak ettim, demissiniz ki;

(Compiere'i saymıyorum çünkü hem ürünün daha gelişmemiş olması hem de Mozilla lisansı ile dağıtılması ürünün yapılandırılabilmesi ve kullanılabilmesi için büyük engeller doğurmakta ve neredeyse hiç kullanılmamasına neden olmakta)


Mozilla lisansinin yarattigi engelleri anlayamadim. ve tam da su anda calistigim projeyi mozilla lisansi ile acmak uzereyken bu cumleyi gorunce sormadan edemedim. acaba kacirdigim bir nokta mi var?

tesekkurler, tekrar basarilar..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GNU/Hurd İşletim Sistemi Üzerinde GNOME ve KDE

Challenger

Katedral yöntemiyle üzerinde yıllardır çalışılan GNU/Hurd işletim sistemi üzerinde artık GNOME ve KDE çalışıyor.

İşte ekran görüntüleri:
GNOME: http://people.debian.org/~mbanck/media/hurd-gnome.png
KDE: http://people.debian.org/~mbanck/media/hurd-kde.png

Bu da daha önceleri gördüğüm XFCE4: http://people.debian.org/~mbanck/media/xfce4-hurd.png

Özgür Yazılım Hareketinin Popülerlik ve İlkeler Arasında Yapacağı Tercih Üzerine

acemi_

GNU işletim sistemleri ve uygulamaları gün geçtikce yaygınlaşıyor ve bunun sonucu olarak özel mülkiyetli yazılımlar da bu işletim sistemleri üstünde çalışmaya, GNU yazılımlarıyla uyumlu olmaya daha çok özen gösteriyorlar.

Richard Stallman´ın GNU hareketinin 20. yılı dolayısıyla yayınladığı yazıda, hedefin popülerlik/yaygınlık olmadığı, asıl olanın özgürlük olduğunun altı çizildi. Microsoft yazılımlarına karşı çıkıldığı gibi özgür işletim sistemleri üzerinde çalışan özel mülkiyetli yazılımlara da aynı oranda karşı olunması gerektiği vurgulandı. İlkeler açısından bakıldığında çok doğru görünen bu tavır acaba taktik açıdan da o kadar doğru mu?

Bedava (özgür, açık kaynak kodlu) Yazılımdan Nasıl Para Kazanılır?

FZ

Yorumlar arasında kaynayıp gitmesine gönlüm razım olmadı, tercüme etmeye vaktim olmadı (ama talep gelirse, biraz nazlandıktan sonra yapabilirim :) o yüzden son zamanlarda okuduğum en güzel makalelerden birinin ancak adresini yazabileceğim buraya.

\r \r Taking Care of Business başlıklı makalede somut ve son birkaç yılda yaşanmış örneklerden yola çıkılarak GNU/GPL tarzı yazılımlar ve standart donanımlarla geliştirilmiş çözümlerin yavaş yavaş nasıl markalaşmaya doğru gittikleri, ne şekilde kullanıcıların ufaktan müşteriye dönüştürüldüğü ve konunun teknik bir hobi grubu faaliyetinden nasıl olup da ciddi kâr eden bir işe doğru yönlendirildiği açıklanıyor.

\r \r Söz konusu makale Dr. Dobb's Journal dergisinin Haziran 2002 sayısının Gömülü Sistemler (embedded systems) köşesinde çıkmış.

OpenMoko: Dünyanın ilk özgür mobil iletişim platformu!

sleytr

GNU/Linux ve diğer bir çok özgür yazılım kullanılarak geliştirilen OpenMoko, hem donanım hem de yazılım açısından özgür bir platform vaad ediyor. Ve bu platformun vücut bulduğu ilk cihaz olan Neo1973 dünyanın ilk özgür cep telefonu olarak sonbaharda marketlerdeki yerini almaya hazırlanıyor. Tabi cihazın geliştirici sürümüne sahip olup kendi telefonunu doyasıya hacklemek için sabırsızlananlar ya da son üründe kendi payınında olmasını isteyenler Mart ayında satılmaya başlanacak geliştirici sürümünü 350 USD karşılığında edinebilirler.

Kukay, kod dağıtımına başladı!

robertosmix

Türkiye'nin ilk ve tek açık kaynak kodlu ERP projesi olan Kukay, kaynak kodlarını dağıtmaya başladı.Kodlarda ilk göze çarpan, DB2, MySQL, PostgreSQL ve HsqlDB desteği! Ayrıca Berkeley DB Java Edition da yerel veri stoğu çözümü olarak kullanılmış.

Kukay'ın web sitesinde yapılan açıklamaya göre, kodlama süreci ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen insanların meraklarını gidermek üzere kodların dağıtımına geçilmiş. Şu anda kodlarda sadece TestCase'ler var ve ortada henüz çalıştırılabilir bir uygulama yok. İlgilenenlere!