GPL bir ERP Projesi: Kukay

0
sundance
GPL lisansı ile geliştirilmekte olan ERP projesi Kukay çeşitli görevlerle projeye iştirak edecek katılımcılar arıyor. (Bize pek bir ne yaptıklarını biliyorlarmış gibi geldiler :) umarız siz de desteğe değer bulursunuz.

"Bilindiği gibi piyasada bir çok ERP çözümü var ve bu yazılımların kullanılması ve kurumlara entegre edilmeleri oldukça zor. ERP konusundaki en büyük sıkıntı yazılımların tam olarak entegre edilememesi ve dolayısıyla yazılımların yararlarından çok zararlarının dokunması. Dünya geneline bakıldığında, SAP %29, Sonstige %27, Oracle %10, J.D. Edwards %7, PeopleSoft %6 ve diğer firmalarında %21 oranında piyasada hakimiyet sağladığını görülüyor.

Ancak buradaki asıl soru şudur ki aralarında GPL lisanslı çözüm hiç yok...
(Compiere'i saymıyorum çünkü hem ürünün daha gelişmemiş olması hem de Mozilla lisansı ile dağıtılması ürünün yapılandırılabilmesi ve kullanılabilmesi için büyük engeller doğurmakta ve neredeyse hiç kullanılmamasına neden olmakta)

Ve daha da kötüsü piyasayı ele geçiren bu markaların büyük bir oranının M$'a hizmet etmesi. Veritabanı konusunda ise neredeyse kullanılıcılara M$ gibi bir yaptırım getiriliyor. ERP uygulamasını satın alan kullanıcı ya MsSqlServer ya Oracle ya da DB2 almak zorunda kalıyor. Bunların eğitim masrafları, destek ücretleri bir yana... özellikle yerli üreticilerimizin paralarının akış yönünün belirlenmesi oldukça düşündürücü. Konu yerli pazardan açılmışken şunları da belirlemekte fayda var. Yerli yazılım üreticilerimizin büyük bir oranı, M$ hakimiyetinde ve geliştirdikleri ürünler, yine M$ zorunluluğu getirmekte. Örneğin CRM yada MRP çözümlerini ele alırsak piyasaya hakim olan firmalar arasında M$'a hizmet etmeyen tek bir firma bile bulunamıyor.

Bütün bu gelişmelere karşı elimiz kolumuz bağlı duramayız. Biz GNU camiası olarak gerçekten etkili ve piyasayı kırabilecek, tekeli bozabilecek çalışmalar yapmaya neden başlamıyoruz. Bu güce ve bütün altyapılara yeterince sahip iken bunları kullanmamak yanlış olmaz mı?

İşte bu gibi fikirlerden ortaya çıkan Kukay isimli projemiz, ilk adımlarını attı. Amacımız, bütün kurumsal yapılara uyarlanabilir ve platform, veritabanı, piyasa standartlarından bağımsız, her ortama uyarlanabilir ve GPL lisanslı bir ERP çözümü geliştirmek.

Sistem çözümleme çalışmalarımızda şimdiye kadar ortaya attığımız fikirler ve elimize geçen planlar şöyle;
- Çoklu-Veritabanı mimarisi: Bir çok veritabanı katmanını destekleyen, aynı anda birden çok veritabanı ile veri alış-verişi yapabilen ve tahminlerimize göre ilk olarak Kukay projesi dahilinde geliştirilecek olan mimari. Örneğin A isimli organizasyonlarınız verilerini PostgreSQL'de tutarken, B isimli organizasyonunuzda MySQL'de tutsun.Ve yazılım olarak hiç bir değişiklik yapmak zorunda kalmayın. Yada stok tablolarınız FireBird'de iken Muhasebe tablolarınız PostgreSQL'de olsun. Daha hızlı ve daha optimal çalışma ortamı sağlayın.

- Çoklu Muhasebe standartları mimarisi: Birden çok Muhasebe tipini destekleyebilen, ve bunlar arasında iletişim sağlayabilen mimari. Örneğin A isimli organizasyonunuz herhangi bir ülkede Enflasyon Muhasebesine göre çalışırken, B isimli organizasyonunuz başka bir ülkede Nominal Muhasebe sistemine göre çalışsın. Ve aralarındaki iletişim de sağlanabilsin.

- Yapılandırılabilir ERP alt yapısı: Bilindiği gibi her kurum, aynı ERP standartlarıyla çalışamaz. Her kurumun kendi üslubu ve kendi değerleri vardır. Dolayısıyla genel amaçlı geliştirilen bir ERP yazılımının da her kuruma uyarlanabilmesi için yapılandırılabilir bir alt yapıya ihtiyacı olmaktadır.

Bu planlarımızı daha da geliştirmek, yeni planlar eklemek ve bunları çözümleyerek bir an önce ön-alfa sürümümüzü dağıtmayı amaçlıyoruz.

Ancak farkettiğiniz gibi hıza ve bilgiye ihtiyacımız var. Biz, bize yardımcı olabileceğinizi düşündüğünüz her türlü konuda fikirlerinizi ve yardımlarınız bekliyoruz. JAVA programlama dili ile beraber GNU Java (gcj) derleyicisi, GNU Classpath kütüphanesi, Umbrella ve Dia tasarım araçlarını kullanmayı planlıyoruz.

Öncelikle ERP,MRP, MRP I, MRP II konularında bilgi sahibi yada doküman sahibi olan arkadaşların bu gibi bilgi ve dokümanlarını bizlerle paylaşmalarını rica ediyoruz.

Daha sonra bu konularda bize destek olacak olan arkadaşlarla bir sistem çözümleme ekibi oluşturmayı planlıyoruz. Ayrıca http://kukay.sourceforge.net isimli sitemizin web dizaynı ve yönetimi ile de ilgilenecek bir grup kurmak istiyoruz, bu gruba dahil olmak ve bize bu konuda yardımcı olmak isteyen arkadaşları da bekliyoruz. Son kuracağımız ekip ise şüphesiz kodlama ekibi ve bu ekip için JAVA'da kodlama yapabilecek arkadaşlar ise en çok ihtiyacımız olacak kimseler.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim :)

Saygılarımla

Harun ESUR
gnu

Görüşler

0
mentat
oncelikle projenizde basarilar.

bir noktayi merak ettim, demissiniz ki;

(Compiere'i saymıyorum çünkü hem ürünün daha gelişmemiş olması hem de Mozilla lisansı ile dağıtılması ürünün yapılandırılabilmesi ve kullanılabilmesi için büyük engeller doğurmakta ve neredeyse hiç kullanılmamasına neden olmakta)


Mozilla lisansinin yarattigi engelleri anlayamadim. ve tam da su anda calistigim projeyi mozilla lisansi ile acmak uzereyken bu cumleyi gorunce sormadan edemedim. acaba kacirdigim bir nokta mi var?

tesekkurler, tekrar basarilar..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Open Cola

sundance

Dünyanın önde gelen Cola üreticilerinden birinin formülünü açıkladığı iddasıyla bir eski çalışanını mahkum ettirdiğini duymuşsunuzdur herhalde.

Yıllardır en çok taklit edilmeye çalışılan içecek konumunu kaybetmeyen Cola'ya alternatif olarak Open Cola formülü yayınlandı. Hem de GNU lisansı ile GPL olarak :)

JBuilder da kaynak kodunu açıyor!

fevzinet

Hayırdır inşallah. Borland da JBuilder'ın kaynak kodunu açıyor. Bu kaynak kodun açılması hadisesi son zamanlarda sıklaşmaya mı başladı ne? :)

Kurumsal kullanıcılara sunulacak destekten para kazanmayı hedefliyorlarmış. Güzel güzel. Ne demişler "Software is like sex. Its better when its free." Siz ne düşünüyosunuz?

Kaynak:The Register

Açık Kodlu Yazılım Venezuella'da da Gülümsüyor

everestk

Venezüella hükümeti aldığı bir kararla önümüzdeki iki yıl içinde kamu kuruluşlarında açık kaynak kodlu yazılımlar kullanılmaya başlanacağını açıkladı. Chavez bu konudaki niyetlerini birkaç ay önce açıklamıştı.

2003`ün ilk benchmarkı: derleyiciler kapışıyor :)

sundance

2003`ün ilk benchmarkı CoyoteGulch tarafından ia32 işlemciler üzerinde compilerları karşılaştırarak yapıldı.

Intel Fortran, Intel C/C++, GNU C/C++, SUN Java, IBM Java ve GNU gcj`nin katıldığı benchmark testinde birçok konu incelenmiş. Güzel bir okuma

(Ed: Benim en ilgimi çeken ise, ısrarla/inatla yıllardır hızlanmasını beklediğimiz Java`nın 1.31`den 1.4`e geçerken nerdeyse üçte bir hıza düşmesi. Öyleki Dual Pentium 3-600 makinada 1.3, Pentium4-2.8Ghz HT, makinada 1.4`ün koştuğu hızda koşuyor!. Diyoruz, ya hız önemli değil, hardware aşırı hızlandı, yalanmış, Java daha hızlı yavaşlıyor :))

GNU 22 Yaşında...

darkhunter

"FM tarihinde bugün" de tongucyumruk'un 2003 yılında geçtiği haber gözüme çarptı... Tekrar hatırlamakta fayda var : Xerox , Stallman, ve GNU...
İyiki doğdun GNU !