Açık Kaynak Kodlu Projeler ve Yazılım Mühendisliği

0
FZ
Ludvig A. Norin adlı bir arkadaşımız Yazılım Mühendisliği ve Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar üzerine bir yüksek lisans tezi hazırlamış.

HTML formatındaki haline de ulaşabileceğiniz bu yüksek lisans tezinde neler var neler (neler yok ki? :)
Tezin ana teması açık kodlu yazılım geliştirme pratiklerinin ortaya koyduğu metodolojilerin bilinen modellere uymadığı ve süreç içinde kendine özgü kurallar geliştirdiği yönünde.

KDE ve Mozilla gibi çok ciddi iki projenin incelendiği çalışmada "life-cycle", prototip geliştirme, spiral geliştirme metodolojisi gibi konular mevcut somut örnekler üzerinden değerlendiriliyor ve ilginç sonuçlara varılıyor.

Geleneksel yazılım geliştirme dünyasına ciddi bir alternatif teşkil etmeye başlamış bu dünya sosyoekonomik olarak da ele alınıyor ve bunun nihai ürünlere yansıması irdeleniyor.

Ümit ederiz ki ülkemizde de buna benzer çalışmalar yapılır ve bizim de bundan haberimiz olur ;-)

Bir şeyler değişiyor ve bu yavaş yavaş oluyor. İnanıyorum ki yıllar sonra dönüp baktığımızda bu sürecin ne kadar derin ve kapsamlı olduğunu çok daha iyi anlayacağız.

Not: Bu yüksek lisans tezinden beni haberdar eden değerli FM üyesi m1a2 arkadaşımıza buradan teşekkürler (evet gene :)
gnu

Görüşler

0
larweda
Gayet beğendim ben bu dökümanı, bu arada yüksek lisans tezi denen olay da gayet güzel bi olaymış, bak yapasım geldi şimdi. :)
0
FZ
Benim de yapasım geldi :-P
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Özgür yazılım/Açık kaynak misyonerliği

roktas

Raelyanlar ve Solara'cılardan sonra Bill Gates de atladı uçağına, dayandı kapımıza :-) Peki, kalplere keder veren soru: "biz" ne yapmalıyız? Bakın Ubuntu'yu da çıkaran Canonical Ltd. özgür yazılımın yaygınlaşması misyonuyla neler yapıyor? "HaydiAçıkYazılıma"/ "Goopensource" projesi Güney Afrika havalisinde özgür yazılımın özellikle bilişim profesyoneli olmayanlar nezdinde bir "farkındalık" kazanmasını hedefliyor. Bu kapsamda yürütülen faaliyetler arasında en dikkat çekeni Windows®'da çalışan muhtelif özgür yazılımların derlendiği bir AçıkCD dağıtımı. Dip not: Öğretmenlere dağıtılacak bundle'lar her ne olacaksa böyle birşeyi de araya sıkıştırmak için lobi faaliyeti yürütmek de yarar var.

OpenGL artık özgür

sundance

SGI firması haklarını elinde tuttuğu üç boyutlu hızlandırma teknolojisi OpenGL'i Free Software Foundation'ın kabul ettiği şartlarda yeniden lisansladı.

Linux.com'da yeralan habere göre bu, ticari bir firmanın Özgür Yazılım Dünyası'na bugüne kadar verdiği en büyük hediye.

Bitkeeper Bitti

wetware

Bir süre önce Linux'un geliştirilmesinde BitKeeper adlı kaynak kontrol programı kullanılmaya başlanmıştı. Bitkeeper özgür değildi. (Yani free speech'teki gibi bir free yoktu)

Ama özgür yazılım/Açık Kaynak kod projeleri için bedavaydı. (free beer'da oldugu gibi)

Bu işte bir hata var! :)

sundance

Dyndns.org 18 Ocak günü, Perl Foundation`a $20,000`lık bağışta bulundu.

\r\r\r\r\r\r \r\r\r\r\r\r Tamamen gönüllülerle ve bağışlarla yürüyen bir organizasyonun, yine kendisi ile aynı statüde bulunan bir başka gönüllü organizasyonuna böyle bir bağışta bulunabilmesi, serbest piyasa koşullarında utançla ve esefle karşılanacak :) bir gelişme olarak algılandı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir çok uluslu şirket yetkilisi `İnsanlar tüketmek ve sahip olmak yerine, üretmek ve paylaşmayı seçerlerse bütün bu sistem nasıl yürüyecek, bunu engelleyecek yasalar olmalı!` diye beyanat verdi ;)

Linux CP/M olmasın!

sundance

Bir zamanlar Freshmeat`de bu makaleye rastlamıştım. Nedense bu sabah hatırladım ve bu kadar önemli bir makaleyi sizlerle paylaşmak istedim.

80'li yılların başında çok hızlı bir şekilde çok başarılı olan, MS-DOS'un 90`larda olmadığı kadar da becerikli, gelişmeye açık bir işletim sistemi olan CP/M`in bütün bu avantajlarına rağmen neden yokolup gittiğini anlatan ibret alınması gereken bir yazı...