Açık Kaynak Kodlu Projeler ve Yazılım Mühendisliği

0
FZ
Ludvig A. Norin adlı bir arkadaşımız Yazılım Mühendisliği ve Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar üzerine bir yüksek lisans tezi hazırlamış.

HTML formatındaki haline de ulaşabileceğiniz bu yüksek lisans tezinde neler var neler (neler yok ki? :)
Tezin ana teması açık kodlu yazılım geliştirme pratiklerinin ortaya koyduğu metodolojilerin bilinen modellere uymadığı ve süreç içinde kendine özgü kurallar geliştirdiği yönünde.

KDE ve Mozilla gibi çok ciddi iki projenin incelendiği çalışmada "life-cycle", prototip geliştirme, spiral geliştirme metodolojisi gibi konular mevcut somut örnekler üzerinden değerlendiriliyor ve ilginç sonuçlara varılıyor.

Geleneksel yazılım geliştirme dünyasına ciddi bir alternatif teşkil etmeye başlamış bu dünya sosyoekonomik olarak da ele alınıyor ve bunun nihai ürünlere yansıması irdeleniyor.

Ümit ederiz ki ülkemizde de buna benzer çalışmalar yapılır ve bizim de bundan haberimiz olur ;-)

Bir şeyler değişiyor ve bu yavaş yavaş oluyor. İnanıyorum ki yıllar sonra dönüp baktığımızda bu sürecin ne kadar derin ve kapsamlı olduğunu çok daha iyi anlayacağız.

Not: Bu yüksek lisans tezinden beni haberdar eden değerli FM üyesi m1a2 arkadaşımıza buradan teşekkürler (evet gene :)
gnu

Görüşler

0
larweda
Gayet beğendim ben bu dökümanı, bu arada yüksek lisans tezi denen olay da gayet güzel bi olaymış, bak yapasım geldi şimdi. :)
0
FZ
Benim de yapasım geldi :-P
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Tek Gerçek Özgür GNU/Linux Dağıtımı Hangisidir?

coskung

'the only free GNU/Linux distro I know of' diyor Richard Stallman Arjantin temelli Ututo-e için.

Stallman'in bir Arjantin ziyareti sırasında gördüğü, Distrowatch sitesinde Free Software Foundation (FSF)tarafından onaylanan tek gerçek özgür GNU/Linux dağıtımı olarak tanımlanan dağıtım Ututo-e adlı dağıtımmış.
Özgür yazılımın tanımına tam olarak uyduğu belirtilen dağıtıma FSF'nin ftp sitesinden de erişilebiliyor.
Bir dezavantaj olarak ingilizce desteğinin yeterli olmadığı belirtilmiş.

Haberin tamamı burada.

GPL Sürüm 3'e Doğru...

vst

Richard M. Stallman ve Eben Moglen, hazırlıkları süren GPL3 hakkında bir makale yayınladılar. Makalede, GPL'in geçmişi, bugünü, yarını ve yeni sürümün altında yatan sebepler tartışılıyor.

OpenGL artık özgür

sundance

SGI firması haklarını elinde tuttuğu üç boyutlu hızlandırma teknolojisi OpenGL'i Free Software Foundation'ın kabul ettiği şartlarda yeniden lisansladı.

Linux.com'da yeralan habere göre bu, ticari bir firmanın Özgür Yazılım Dünyası'na bugüne kadar verdiği en büyük hediye.

GPL bir ERP Projesi: Kukay

sundance

GPL lisansı ile geliştirilmekte olan ERP projesi Kukay çeşitli görevlerle projeye iştirak edecek katılımcılar arıyor. (Bize pek bir ne yaptıklarını biliyorlarmış gibi geldiler :) umarız siz de desteğe değer bulursunuz.

"Bilindiği gibi piyasada bir çok ERP çözümü var ve bu yazılımların kullanılması ve kurumlara entegre edilmeleri oldukça zor. ERP konusundaki en büyük sıkıntı yazılımların tam olarak entegre edilememesi ve dolayısıyla yazılımların yararlarından çok zararlarının dokunması. Dünya geneline bakıldığında, SAP %29, Sonstige %27, Oracle %10, J.D. Edwards %7, PeopleSoft %6 ve diğer firmalarında %21 oranında piyasada hakimiyet sağladığını görülüyor.

Ancak buradaki asıl soru şudur ki aralarında GPL lisanslı çözüm hiç yok...

Open Source Efficiency

anonim

Fazla mesai'de pek böyle kişisel taleplerin olmadığını biliyorum ama bu sorumu ancak fazla mesai sakinleri cevaplayabilir diye düşündüm? Yani sorumun cevabı sadece sizde. Şimdi sorun şu: Open source economic efficiency konusunda bir rapor yazıyorum ve yazdığım bu raporda bağımsız kaynakların 1997'den beri yaptığı objektif kriterlere dayanan (open source olmayanlarla) karşılaştırmalarını arıyorum. Hani cnet'in yaptığı testler var ya, onlar gibi. Ama az kaynağa ulaşabiliyorum ve hangisinin güvenilir olduğundan emin değilim. Bu konuda fazla mesai sakinlarinden yardım isterim. Şimdiden teşekkürler.