Açık Kaynak Kodlu Projeler ve Yazılım Mühendisliği

0
FZ
Ludvig A. Norin adlı bir arkadaşımız Yazılım Mühendisliği ve Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar üzerine bir yüksek lisans tezi hazırlamış.

HTML formatındaki haline de ulaşabileceğiniz bu yüksek lisans tezinde neler var neler (neler yok ki? :)
Tezin ana teması açık kodlu yazılım geliştirme pratiklerinin ortaya koyduğu metodolojilerin bilinen modellere uymadığı ve süreç içinde kendine özgü kurallar geliştirdiği yönünde.

KDE ve Mozilla gibi çok ciddi iki projenin incelendiği çalışmada "life-cycle", prototip geliştirme, spiral geliştirme metodolojisi gibi konular mevcut somut örnekler üzerinden değerlendiriliyor ve ilginç sonuçlara varılıyor.

Geleneksel yazılım geliştirme dünyasına ciddi bir alternatif teşkil etmeye başlamış bu dünya sosyoekonomik olarak da ele alınıyor ve bunun nihai ürünlere yansıması irdeleniyor.

Ümit ederiz ki ülkemizde de buna benzer çalışmalar yapılır ve bizim de bundan haberimiz olur ;-)

Bir şeyler değişiyor ve bu yavaş yavaş oluyor. İnanıyorum ki yıllar sonra dönüp baktığımızda bu sürecin ne kadar derin ve kapsamlı olduğunu çok daha iyi anlayacağız.

Not: Bu yüksek lisans tezinden beni haberdar eden değerli FM üyesi m1a2 arkadaşımıza buradan teşekkürler (evet gene :)
gnu

Görüşler

0
larweda
Gayet beğendim ben bu dökümanı, bu arada yüksek lisans tezi denen olay da gayet güzel bi olaymış, bak yapasım geldi şimdi. :)
0
FZ
Benim de yapasım geldi :-P
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kukay, kod dağıtımına başladı!

robertosmix

Türkiye'nin ilk ve tek açık kaynak kodlu ERP projesi olan Kukay, kaynak kodlarını dağıtmaya başladı.Kodlarda ilk göze çarpan, DB2, MySQL, PostgreSQL ve HsqlDB desteği! Ayrıca Berkeley DB Java Edition da yerel veri stoğu çözümü olarak kullanılmış.

Kukay'ın web sitesinde yapılan açıklamaya göre, kodlama süreci ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen insanların meraklarını gidermek üzere kodların dağıtımına geçilmiş. Şu anda kodlarda sadece TestCase'ler var ve ortada henüz çalıştırılabilir bir uygulama yok. İlgilenenlere!

Bitkeeper Bitti

wetware

Bir süre önce Linux'un geliştirilmesinde BitKeeper adlı kaynak kontrol programı kullanılmaya başlanmıştı. Bitkeeper özgür değildi. (Yani free speech'teki gibi bir free yoktu)

Ama özgür yazılım/Açık Kaynak kod projeleri için bedavaydı. (free beer'da oldugu gibi)

GTK Sözlük 2.0

anonim

Uzun süredir bir değişiklik yapılmayan gtksozluk, 2.0 sürümü ile oldukça değişerek geri döndü. Bu sürüm en önemli gelişme GNOME kitaplıkları kullanılmadan sadece GTK2 kitaplığı kullanılarak yazıldı. Görüntüsü değiştirildi. Araması oldukça hızlandı. Uygulama ve ekran görüntüsü www.linuxprogramlama.com adresinde bulunmaktadır.

Open Cola

sundance

Dünyanın önde gelen Cola üreticilerinden birinin formülünü açıkladığı iddasıyla bir eski çalışanını mahkum ettirdiğini duymuşsunuzdur herhalde.

Yıllardır en çok taklit edilmeye çalışılan içecek konumunu kaybetmeyen Cola'ya alternatif olarak Open Cola formülü yayınlandı. Hem de GNU lisansı ile GPL olarak :)

GCC 4.0.0 Duyuruldu

vst

GNU sisteminin derleyici koleksiyonu olan GCC'nin (GNU Compiler Collection) 4.0.0 versiyonu duyuruldu. Optimizasyon konusu başta olmak üzere bir çok düzenleme ve yenilik getirdiği öne sürülen yeni serinin değişiklik listesinin uzunluğu ve zenginliği dikkat çekiyor. Başta C programlama dili olmak üzere, Ada'dan Java'ya, desteklenen her dilde değişiklikler ve eklentiler mevcut.