Muhasebeci 0.3a Kullanıma Hazır

0
muhasebeci
Yaklaşık 1 yıldır gelişimi devam eden GNU/Linux için GPL lisanslı muhasebe programı muhasebeci´nin 0.3a sürümü hizmete sunulmuştur.
Genel olarak program şu özelliklere sahip: Muhasebe teknik ve tecrübe isteyen bir meslektir. muhasebeci programı ise kullanıcının muhasebe bilmesine gerek kalmadan kime ne kadar borcu olduğunu, kimden ne kadar alacağının olduğunu, elindeki stok miktarını anlık olarak takip edebilmesinin yanında bütün bu işlemler için en ufak bir muhasebe bilgisine gerek duymadan yaptırmayı sağlamaktadır. Bilgisayar sahibi bir bakkalın bile bu programı kullanırken zorlanmaması düşünülerek en baştan kullanım kolaylığını maximum seviyede sunacak bir yapıda tasarlanmıştır. Hedef kitlemiz küçük esnaftan uluslararası ticari faaliyetleri olan büyük firmalara kadar geniş bir alana hitap etmektedir. Kullanım kolaylığı sahip olunan özelliklerden sadece bir tanesidir. 0.3a sürümünün genel olarak yapabildikleri ise şöyle:

Stok işlemleri,
Alış & satış işlemleri,
Cari hesap takibi,
Stok takibi,
İstenen tarih itibariyle stok miktarını görebilme(tüm stoklar)
istenen tarihler arasındaki borç/alacak ilişkisini tüm cari hesaplar üzerinde görebilme

gibi özelliklere sahiptir.

Çok yakında duyurulacak olan yeni sürümde ise kasa takibi işlemleri de kolaylaşacaktır. Şimdiye kadar olan gelişim süreci yavaş sürmesine karşın temel sorunlar kökten çözülmüş olup bundan sonraki gelişim süreci tam gaz yoluna devam edecektir. Bu yıl sonlarına doğru ise piyasadaki kazık fiyatlı ve kapalı kodlu ürünlere en ciddi rakip olması gerektiği gibi sadece GNU/Linux üstünde kullanıma özgürce sunulacaktır.

Not: Etkinliğin 2. günü OpenOffice.org seminerinde 170 PC'den oluşan bir sistemi yöneten Administrator firmalarında komple GNU/Linux´a geçmek istediklerini, bilgi işlem bünyesindeki 3 kişinin de neredeyse tüm zamanlarını virüs & solucanlarla boğuşarak geçirdiklerini, ne pahasına olursa olsun artık GNU/Linux'suz olmayacağını fakat GNU/Linux altında bir muhasebe programı olmadığından dolayı GNU/Linux´a geçemediklerini söylediler. Sanırım orası gibi pek çok firma muhasebeci projesi bittiğinde tümüyle GNU/Linux kullanmaya başlayacak (biz de amacımıza ulaşmış olacağız).

Yüksel ÖZCAN
http://muhasebeci.sf.net
gnu

İlgili Yazılar

GPLv3 Duyuruldu

tongucyumruk

Ve sonunda beklenen gün geldi. 16 yıllık uzun hizmetinin ardından Özgür Yazılım Vakfı GPL'in (General Public License) ikinci sürümünü emekliye ayırması beklenen üçüncü sürümünü duyurdu

GNU/Linux Windows'dan pahalı mı?

sundance

GNU/Linux'u savunanların argümanlarından biri de "(ısmarlanmış) bira gibi bedava" olmasıdır malum. Karşı çıkanların da cümlelerine "Tamam bu bedava olabilir ama..." diye başlaması adet olmuştur.

Görünen o ki artık bu değişiyor. Yoo, yanlış anlamayın GPL kapsamındaki Linux'lara satın alınma zorunluluğu gelmiyor. Sadece bazı üreticiler Windows kurulu sattıkları laptopları, Windows'suz almak isteyenlerden "Windows uninstall" parası (£50-£60) istiyorlarmış.

Hurd Çalışan CD

misafir

GNU/Hurd çalışan CD'nin son versiyonu dün çıktı. Siz de benim gibi GNU/Hurd'ü sabit diskinize kurmaya çalışıp beceremeyenlerdenseniz, hemen şu adresten indirip bu linux'tan bağımsız GNU sistemini deneyebilirsiniz. Sistemde grafik arayüz yok ama emacs ve perl gibi ilginç şeyler mevcut. Meraklılarına duyurulur.

Özgür Yazılım Ne Kadar Özgür ?

anonim

Unix üzerinde yıllarca çalışmış bir firmanın gözünü para hırsı köreltmiş bir biçimde Linux´a saldırdığı şu günlerde rastladığım bir makale beni bir hayli tedirgin etti. Makale özetle bugün çok yaygın kullanılan Qt, MySql gibi yazılımların ileride bir anda ücretli olabileceğini savunuyor ve bunun ilk belirtilerine ait kanıtları sunuyor. Örneğin MySql´in ticari kullanımlar için ücretli olduğunu duymak beni epey şaşırttı. Bugün bu konuda herhangi bir yaptırım uygulanmıyor (aynı MS Windows´un ilk zamanları gibi) ama yarın ne olacağını kim bilebilir ki ? Makaleyi burada bulabilirsiniz. Ayrıca yine aynı konuda yazılmış bir başka makaleyi de bu adreste okuyabilirsiniz.

Birleşik Devletler Hükümeti Özgür Yazılımların Kalitesini inceliyor...

phrewww

Amerikan Hükümeti bir çalışma yapmış, ve bu özgür yazılımların kalitesi hakkında bir rapor hazırlatmış. Aşağıda haberin kendisi linkinde raporu arayıp bulma çalışmaları sırasında elemanın başına gelenlerin yorumunu bayağı eğlenceli buldum. Raporu görmek isteyen arkadaşlar için raporun linkini de veriyorum.

Haberin kendisi
Raporun Kopyası (PDF)