Yavaş Yavaş Olması Gerekenler

0
sundance
Hatırlıyorum da bundan 10 yıl kadar önce adam gibi bir C compiler almak icin $400-500 gibi paralar veriliyordu.
Şimdi ise işletim sistemleri bile bedava.

Peki oyunun başka hangi kuralları değişiyor ?
-Herşeyden önce artık IDE (Entegre Yazılım Geliştirme Ortamları) için kimse para mara isteyemez. Artık yazılım geliştirme konusunda (ki onun da çok uzun ömürlü olduğunu sanmıyorum) sadece Macromedia gibi kendi dilleri olan ve bunlarla ilgili IDE`ler geliştirmiş firmalar bu sistemleri için ücret alabilirler. Zira artık işletim sistemi üreticileri bir şekilde kendi işletim sistemlerinde daha fazla yazılım geliştirilmesi ve bu sayede diğer sistemlere karşı güç kazanmak için bu işi sübvanse etmek zorundalar. Tabi bu Linux`dan çok Windows`un problemi :)

-Bunun dışında artık inanılmaz fiyatlara satılan e-ticaret yazılımlarının zamanı da geçiyor. 2000 yılının .com yılı olması beklenirken .bomb yılı olmasının sebeplerinden biri olan astronomik fiyatlı yazılımlar ve bunların düzenlenmesi.
Örnek mi istiyorsunuz, daha geçenlerde Go.com artık yayına devam etmeyeceğini açıkladı. Yaptığı inanılmaz zararın 40 milyon dolarlık bir kısmı ise goto.com ile olan davası sonucu, logosunun değiştirilmesi ve bu yüzden de bütün portal tasarımının değişmesinin maliyeti. 40 MİLYON DOLAR

-Java`nın SUN`ın gelmiş geçmiş en büyük balonu olduğu ortaya çıkacak.(Bunun için ilerde özür dileyebilirim :)

-Kimse "Süper fikrim var, verin bana 10 milyon dolar" deyip, gidip embesil.com`u kuramayacak. Gerçeketen adam gibi Internet siteleri, gerçekten iyi fikirler fonlanacak, bissürü zırvalıktan kurtulmuş olacağız.

-Devamlı gevelenen ama bir türlü gerçekleşmeyen `İnsana yatırım` gerçekleşecek. Çünkü günümüzün net gençliği, "Al sana şu kadar maaş, üstüne de şu kadar prim" mantığıyla çalışmayı reddediyor. Kendisine yatırım yapmayan şirkete kimse çalışmak istemiyor.

Kurallaer degisti, uyan uyar, uymayan gider

gnu

Görüşler

0
FZ
Biraz ki$isel görü$, biraz da spekülasyon:


Yaklasik 12 yildir bilgisayarlarla ve progamlama dilleri ile bogu$uyorum. GW-BASIC, QuickBasic, Assembler, C (en yogun ugra$tigim dil, pek cok bilgisayarci icin gercek bir okul, bir mantalite bir ekol), C++, Prolog, VB, VBA, VBScript, JavaScript gibi pek cok dil ile ugra$tim ve bir o kadari ile ilgili de tonlarca makale ve kod okudum.



Son günlerde i$ yerimdeki bir yazilimci ekibini egitmek icin JAVA ögreniyorum.



$imdiye dek gördügüm en güzel tasarlanmi$ dillerden biri oldugunu söyleyebilir. Acikcasi JAVA ögrenme eyleminin kendisi dahi JAVA ile program yazmaktan daha zevkli gelmeye ba$ladi. Usta bir bilgisayar bilimcisinin elinden ciktigi belli oluyor.



Henüz ögrenme a$amasinda oldugum icin fanatik bir $ekilde savunuculugunu yapacak halim yok ama yani acayip bir sempati olu$maya ba$ladi bende bu Java denilen dile kar$i.



BEnim ki$isel zevklerim bir yana, biraz endüstriyi takip edecek olursak Java'nin bulundugu yeri görürüz. Ve her $ey bir yana $unu söyleyeyim, eger bilgisayar bilimi egitimlerinin temel kaynaklari olan veri yapilari ve algoritmalar kitaplari artik uygulama dili olarak Java dilini kullaniyorlarsa bazi $eyler geri dönülemeyecek $ekilde degi$meye ba$lami$ demektir. Java'nin balon olabilmesi icin artik biraz gec, cok fazla insan yeti$ti, cok fazla teknoloji bu platform üzerine kuruldu.



Gelelim süper fikir + 10 milyon dolar fikrine.
Acikcasi süper fikre degil ama o fikri uygulayabilecek ekibe 10 milyon degil 100 milyon dolar da veririm >:-) Cünkü süper kategorisindeki fikirler ancak 4-5 yilda bir ya gelir ya gelmez, yakalayan ve tabii bunu süper bir uygulama ile birlestiren de harcadiginin yüzlerce katini kazaniverir.



Ama süper var süper(!) var degil mi?



Cok calisma gerekir, saglam veritabani, profesyonel tasarim gerekir, inancli ve cok cali$an bir ekip gerekir, cok sIkI koordinasyon gerekir, biraz da zibidilik ve belki de hayalgücü gerekir. Aslinda bundan sonrasi corap sökügü gibi gelir ama bunlari gerceklestirmek hic de kolay degil (bir miktar askeri disiplin gerektiriyor diyebilirim, kolay olsaydi babam da yapardi :-)



Pek cok sitenin batmasi iyi, yani kaliteli ve akillica tasarlanmis sistemlerin ön plana cikacagi anlamina geliyor bu.



Insana yatirim lafi ile tam olarak ne kast ediliyor acaba?



Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Rusya Özgür Yazılım'a Geçiş Stratejisini Açıkladı!

sundance

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in dün yayınladığı bir hükümet kararı ile 2015 yılına kadar bütün federal hükümet bileşenlerinin özgür yazılım ürünlerine geçmesi kararı alındı.

25 basamaktan oluşan
program. Bu hareketin bir kaç yıldır özgür yazılımlara yakınlaşma hareketinde bulunan Rusya'nın 2008 yılında aldığı bütün okullarında özgür yazılımların yaygınlaştırılması destekleme kararı ile de aynı çizgide algılandı.

Vay SCO why!

sundance

Yakın zaman kadar birçoğumuzun adının açılımını bile bilmediği, tarihin en başarısız Unix operasyonlarını sergileyen iki şirketten oluşan SCO firması, bir kaç ay önce IBM'i, Linux kullandıkları ve Linux'un UNIX kodu üzerinden geliştirilmiş bir ürün olduğu sebebiyle dava etmiş ve 1Milyar dolar tazminata talep etmişlerdi.

Bu bir yana, IBM'in verdiği basiretsiz cevap çok uluslu sirketlerin kendileri dışında kimseyi önemsemediğinin en güzel örneğiydi. Fakat son gelişmeler daha bile ilginç. Novellden yapılan x açıklamaya göre 1995 yılında UNIX'in kaynak kodu ve lisanslama hakları SCO'ya satılmış olsa da telif hakları ve UNIX patentleri SCO'ya satılmamış ve hala NOVELL'in :) Dahası SCO'da bunu biliyor, zira son altı aydır birkaç defa UNIX patentlerini satın almak için NOVELL'e başvurmuşlar!

Saçını kurutması gerekirken, köpeğini mikrodalgada kurutup milyon dolar tazminat alanların dünyasına hoş geldiniz!

Nupedia açık Internet Ansiklopedisi

larweda

GNU.org tayfası yaklaşık bir yıl önce yeni bir girişime imza atmış. Microsoft'un ya da diğer büyük ticari şirketlerin internet'te sundukları ya da hiç şüphesiz yakın zamanda sunacakları paralı ansiklopedilere karşı, dinamik, bedava ve herkese açık bir internet ansiklopedisi.

GPL FOR EVER

sundance

Ben, açık açık, takım tutar gibi yazılım, dahası yazılım modeli tutuyorum ! Öyle işime gelen her yazılımı da kullanmam, çünkü yazılımın GPL ya da benzer serbest lisanslı olması benim için en az yeterliliği kadar önemli.

\r\r\r\r \r\r\r\r Az önce yaklaşık onbeş dakikalık bir IRC chati ile FluxBox programcılarından biriyle bir debug ortamı yaşadık. Ve benim sistemimdeki bir farklılıktan dolayı stable çalışmayan bu çok sevdiğim pencere yöneticisine beraberce müdahale ettik. Ve bu sayede şu anda Fluxbox kullanabiliyorum

\r\r\r\r \r\r\r\r İşte ben bu yüzden GPL diyorum.\r\r\r\r

Haber Turu

Nightwalker

Dünya aslında sandığımızdan hızlı dönüyor. Bütün bu koşuşturmacanın arasında tek tek bütün haberleri takip etmek mümkün değil. Ben de bunun için, Conan biraderden ilham alarak bir haber turu yapmaya karar verdim. Haber Başlıkları : Güvenlik Duvarınızın Sesi Nasıl Geliyor, Yeni Başlayanlara Hazır Linux: Cobind, Bilişim Yaz Kampı, Momentler yardımıyla Optik Karakter Tanıma, Türkçe GPL Wiki Yazılımı : Wiksis, Açık Kodda İş Bulmak. Ayrıntılar içeride...