Yavaş Yavaş Olması Gerekenler

0
sundance
Hatırlıyorum da bundan 10 yıl kadar önce adam gibi bir C compiler almak icin $400-500 gibi paralar veriliyordu.
Şimdi ise işletim sistemleri bile bedava.

Peki oyunun başka hangi kuralları değişiyor ?
-Herşeyden önce artık IDE (Entegre Yazılım Geliştirme Ortamları) için kimse para mara isteyemez. Artık yazılım geliştirme konusunda (ki onun da çok uzun ömürlü olduğunu sanmıyorum) sadece Macromedia gibi kendi dilleri olan ve bunlarla ilgili IDE`ler geliştirmiş firmalar bu sistemleri için ücret alabilirler. Zira artık işletim sistemi üreticileri bir şekilde kendi işletim sistemlerinde daha fazla yazılım geliştirilmesi ve bu sayede diğer sistemlere karşı güç kazanmak için bu işi sübvanse etmek zorundalar. Tabi bu Linux`dan çok Windows`un problemi :)

-Bunun dışında artık inanılmaz fiyatlara satılan e-ticaret yazılımlarının zamanı da geçiyor. 2000 yılının .com yılı olması beklenirken .bomb yılı olmasının sebeplerinden biri olan astronomik fiyatlı yazılımlar ve bunların düzenlenmesi.
Örnek mi istiyorsunuz, daha geçenlerde Go.com artık yayına devam etmeyeceğini açıkladı. Yaptığı inanılmaz zararın 40 milyon dolarlık bir kısmı ise goto.com ile olan davası sonucu, logosunun değiştirilmesi ve bu yüzden de bütün portal tasarımının değişmesinin maliyeti. 40 MİLYON DOLAR

-Java`nın SUN`ın gelmiş geçmiş en büyük balonu olduğu ortaya çıkacak.(Bunun için ilerde özür dileyebilirim :)

-Kimse "Süper fikrim var, verin bana 10 milyon dolar" deyip, gidip embesil.com`u kuramayacak. Gerçeketen adam gibi Internet siteleri, gerçekten iyi fikirler fonlanacak, bissürü zırvalıktan kurtulmuş olacağız.

-Devamlı gevelenen ama bir türlü gerçekleşmeyen `İnsana yatırım` gerçekleşecek. Çünkü günümüzün net gençliği, "Al sana şu kadar maaş, üstüne de şu kadar prim" mantığıyla çalışmayı reddediyor. Kendisine yatırım yapmayan şirkete kimse çalışmak istemiyor.

Kurallaer degisti, uyan uyar, uymayan gider

gnu

Görüşler

0
FZ
Biraz ki$isel görü$, biraz da spekülasyon:


Yaklasik 12 yildir bilgisayarlarla ve progamlama dilleri ile bogu$uyorum. GW-BASIC, QuickBasic, Assembler, C (en yogun ugra$tigim dil, pek cok bilgisayarci icin gercek bir okul, bir mantalite bir ekol), C++, Prolog, VB, VBA, VBScript, JavaScript gibi pek cok dil ile ugra$tim ve bir o kadari ile ilgili de tonlarca makale ve kod okudum.



Son günlerde i$ yerimdeki bir yazilimci ekibini egitmek icin JAVA ögreniyorum.



$imdiye dek gördügüm en güzel tasarlanmi$ dillerden biri oldugunu söyleyebilir. Acikcasi JAVA ögrenme eyleminin kendisi dahi JAVA ile program yazmaktan daha zevkli gelmeye ba$ladi. Usta bir bilgisayar bilimcisinin elinden ciktigi belli oluyor.



Henüz ögrenme a$amasinda oldugum icin fanatik bir $ekilde savunuculugunu yapacak halim yok ama yani acayip bir sempati olu$maya ba$ladi bende bu Java denilen dile kar$i.



BEnim ki$isel zevklerim bir yana, biraz endüstriyi takip edecek olursak Java'nin bulundugu yeri görürüz. Ve her $ey bir yana $unu söyleyeyim, eger bilgisayar bilimi egitimlerinin temel kaynaklari olan veri yapilari ve algoritmalar kitaplari artik uygulama dili olarak Java dilini kullaniyorlarsa bazi $eyler geri dönülemeyecek $ekilde degi$meye ba$lami$ demektir. Java'nin balon olabilmesi icin artik biraz gec, cok fazla insan yeti$ti, cok fazla teknoloji bu platform üzerine kuruldu.



Gelelim süper fikir + 10 milyon dolar fikrine.
Acikcasi süper fikre degil ama o fikri uygulayabilecek ekibe 10 milyon degil 100 milyon dolar da veririm >:-) Cünkü süper kategorisindeki fikirler ancak 4-5 yilda bir ya gelir ya gelmez, yakalayan ve tabii bunu süper bir uygulama ile birlestiren de harcadiginin yüzlerce katini kazaniverir.



Ama süper var süper(!) var degil mi?



Cok calisma gerekir, saglam veritabani, profesyonel tasarim gerekir, inancli ve cok cali$an bir ekip gerekir, cok sIkI koordinasyon gerekir, biraz da zibidilik ve belki de hayalgücü gerekir. Aslinda bundan sonrasi corap sökügü gibi gelir ama bunlari gerceklestirmek hic de kolay degil (bir miktar askeri disiplin gerektiriyor diyebilirim, kolay olsaydi babam da yapardi :-)



Pek cok sitenin batmasi iyi, yani kaliteli ve akillica tasarlanmis sistemlerin ön plana cikacagi anlamina geliyor bu.



Insana yatirim lafi ile tam olarak ne kast ediliyor acaba?



Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

R.Stallman ve İst!

cazz

FZ'nin 'Free as in Freedom' ile ilgili yazıyı okuduktan sonra aklıma gelmişti ama ancak vakit bulabildim yazabilmek için :

Bundan 3-4 sene evvel R.Stallman'nın GNU ve free software üzerine Ist'da Hyaat Regency'de verdiği konferansa GSU/LinuX olarak katılmıştık.Ve oradaki yaşanan hayranlığı ve dumurları paylaşmak isterdim ki!...

Neden Linux, Neden Özgür Yazılım?

sundance

22 Nisan gecesi, irc.freenode.net'de fazlamesai kanalında takılırken, birden bir hareketlenme oldu ve Unix'in temelleri, GNU hareketi, Linux derken spontane olarak uzunca bir seminer ortaya çıktı.

Umarım seversiniz. Bu türden seminerler vermek isteyenler için de Fazlamesai'nin kapıları hep açık. Seminerin Bilgi Üniversitesi Linux Eğitimi'nin ilk dersinde verdiğim OpenOffice Presenter formatındaki hali burada (500~KB).

Ne demiş büyüğümüz, 'Gel, gel, kim olursan ol, ama öğrenmek istiyorsan gel' ;)

TiddlyWiki: Kişisel Wiki, tek .html dosyasında!

sundance

Malum son zamanlarda hepimizin gözdesi Wikipedia ve wiki teknolojileri. Öyle ki artık bir çok kişi arama yaparken daha rafine sonuçlara ulaşmak için Wikipedia'yı tercih etmekte.

Wiki teknolojisi o kadar gelişti ki, hemen her zevke hitap eden wikiler bulmak mümkün. Öte yandan defterlerime aldığım notları kaydedebileceğim, kurulumu basit bir wiki aramaktaydım ki karşıma TiddlyWiki çıktı.

MUHASEBECİ: Linux için GPL muhasebe programı

anonim

Muhasebeci; başlıktan da anlaşılacağı gibi Linux için yazılan bir muhasebe programı. Programın gelişimi Yüksel ÖZCAN ve Özkan PAKDİL tarafından yapılmakta olup muhasebeci.sf.net adresinden edinilebilir. Geliştirme işlemleri glade-2 & anjuta ikilisi ile c dili, arayüz olarak kullanımı kolay ve hızlı çalışan gtk+/gnome bilesesenleri ve veritabanı olarak ta MySQL kullanımaktadır.

GNU Radio İle Kendi Radyo Alıcınızı Programlayın

FZ

Vanu, Inc. şirketi PDA donanımı üzerinde GNU Radio tabanlı programlanabilir radyo alıcı sistemini tanıttı. Gömülü (embedded) Linux çalıştıran bir Hewlett-Packard iPAQ PDA ile entegre edilmiş 100-475 MHz´lik radyo sistemi görenleri şaşırttı. Radyo için gerekli olan sayısal sinyal işleme fonksiyonalitesi GNU Radio yazılımı tarafından sağlanıyor.