Özgür Yazılım Gibi Özgür Bira!

0
sundance
En bildik laflardan biridir, "Free software as in free beer" (Bedava bira gibi bedava yazılım) ve yazılımın aslında tam özgür olmadığına, sadece bedava olduğuna işaret eder.

Sanırım bu birilerinin gücüne gitmiş ve biraz daha geniş düşünmüşler ki Özgür Yazılım gibi Özgür Bira kavramını geliştirmişler.

Bu biranın tarifi herkese açık, isteyen istediği gibi üretebilir, dahası bu bira ile kurulabilecek iş modelleri konusunda bile öneriler var (tabi isteyen de bedava dağıtabilir, "as in Free Beer").

Tek istenen, böyle bir işe kalkışacaksanız Free Beer kavramından insanları haberdar etmeniz ve bu işler sırasında bir şekilde orjinal formülü daha iyi hale getirirseniz veya değişik bir varyant çıkartırsanız, bunu diğer insanlarla paylaşmanız.

Herşey bir yana, Free Beer hareketi, fikr-i mülkiyet yasalarından önce (ve daha ağır olarak) ticari sır kapsamında saklanan tariflere meydan okuduğu ve insanlara Özgür Yazılım'ın sadece romantik bir meydan okuma değil, eğer yeterince düşünürsek ve ilkelerini gözardı etmezsek, eninde sonunda hayatımızı daha güzel kılacak birçok pratiğin sadece küçük bir kısmını oluşturduğunu vurgulaması açısından bile değerli.

Kısaca artık "bedava" yerine "Free as in beer" diyenler bir daha düşünmek zorunda kalacaklar.
gnu

Görüşler

0
mos
Taa eski zamanlarda ben bir "open source cola" haberi atmıştım buraya, onu hatırladım şimdi :)
çok yaşlanmışız çooook..
0
hayalci
Bu mudur :)
http://en.wikipedia.org/wiki/OpenCola
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Nupedia açık Internet Ansiklopedisi

larweda

GNU.org tayfası yaklaşık bir yıl önce yeni bir girişime imza atmış. Microsoft'un ya da diğer büyük ticari şirketlerin internet'te sundukları ya da hiç şüphesiz yakın zamanda sunacakları paralı ansiklopedilere karşı, dinamik, bedava ve herkese açık bir internet ansiklopedisi.

Birleşik Devletler Hükümeti Özgür Yazılımların Kalitesini inceliyor...

phrewww

Amerikan Hükümeti bir çalışma yapmış, ve bu özgür yazılımların kalitesi hakkında bir rapor hazırlatmış. Aşağıda haberin kendisi linkinde raporu arayıp bulma çalışmaları sırasında elemanın başına gelenlerin yorumunu bayağı eğlenceli buldum. Raporu görmek isteyen arkadaşlar için raporun linkini de veriyorum.

Haberin kendisi
Raporun Kopyası (PDF)

Özgür Yazılım Hareketinin Popülerlik ve İlkeler Arasında Yapacağı Tercih Üzerine

acemi_

GNU işletim sistemleri ve uygulamaları gün geçtikce yaygınlaşıyor ve bunun sonucu olarak özel mülkiyetli yazılımlar da bu işletim sistemleri üstünde çalışmaya, GNU yazılımlarıyla uyumlu olmaya daha çok özen gösteriyorlar.

Richard Stallman´ın GNU hareketinin 20. yılı dolayısıyla yayınladığı yazıda, hedefin popülerlik/yaygınlık olmadığı, asıl olanın özgürlük olduğunun altı çizildi. Microsoft yazılımlarına karşı çıkıldığı gibi özgür işletim sistemleri üzerinde çalışan özel mülkiyetli yazılımlara da aynı oranda karşı olunması gerektiği vurgulandı. İlkeler açısından bakıldığında çok doğru görünen bu tavır acaba taktik açıdan da o kadar doğru mu?

muhasebeci'den duyuru

muhasebeci

muhasebeci projesi sessiz sedasız hızla yoluna devam ediyor.
gmtrans
mantis

Uludağ Pardus çıktı!

dfisek

Gaziantep Üniversitesi'nde düzenlenen Akademik Bilişim 2005 konferansında duyurulan ve katılımcılara dağıtılan Pardus Çalışan CD, Pardus Ulusal İşletim Sistemi'nin CD üzerinde çalışan sürümünü içeriyor. CD içerisinde ofis araçları (metin düzenleyici, hesap tablosu, sunum hazırlayıcı, vb.), İnternet araçları (tarayıcı, e-posta, sohbet, vb.), çokluortam ve grafik araçları (film oynatıcı, müzik çalar, vb.), oyunlar ve çok sayıda uygulama mevcut. [ Ulusal Dağıtım ]