Özgür Yazılım Gibi Özgür Bira!

0
sundance
En bildik laflardan biridir, "Free software as in free beer" (Bedava bira gibi bedava yazılım) ve yazılımın aslında tam özgür olmadığına, sadece bedava olduğuna işaret eder.

Sanırım bu birilerinin gücüne gitmiş ve biraz daha geniş düşünmüşler ki Özgür Yazılım gibi Özgür Bira kavramını geliştirmişler.

Bu biranın tarifi herkese açık, isteyen istediği gibi üretebilir, dahası bu bira ile kurulabilecek iş modelleri konusunda bile öneriler var (tabi isteyen de bedava dağıtabilir, "as in Free Beer").

Tek istenen, böyle bir işe kalkışacaksanız Free Beer kavramından insanları haberdar etmeniz ve bu işler sırasında bir şekilde orjinal formülü daha iyi hale getirirseniz veya değişik bir varyant çıkartırsanız, bunu diğer insanlarla paylaşmanız.

Herşey bir yana, Free Beer hareketi, fikr-i mülkiyet yasalarından önce (ve daha ağır olarak) ticari sır kapsamında saklanan tariflere meydan okuduğu ve insanlara Özgür Yazılım'ın sadece romantik bir meydan okuma değil, eğer yeterince düşünürsek ve ilkelerini gözardı etmezsek, eninde sonunda hayatımızı daha güzel kılacak birçok pratiğin sadece küçük bir kısmını oluşturduğunu vurgulaması açısından bile değerli.

Kısaca artık "bedava" yerine "Free as in beer" diyenler bir daha düşünmek zorunda kalacaklar.
gnu

Görüşler

0
mos
Taa eski zamanlarda ben bir "open source cola" haberi atmıştım buraya, onu hatırladım şimdi :)
çok yaşlanmışız çooook..
0
hayalci
Bu mudur :)
http://en.wikipedia.org/wiki/OpenCola
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

seul.org

seaquest

Uzaktan eğitim gitgide hayatımızdaki yerini almakta. Uzaktan eğitimde serbest yazılım temelli bilişim teknolojileri kullanıldığı kadar(örnek: dil.metu.edu.tr) yakın eğitimde de bilişim teknolojileri ve serbest yazılım kullanımı gitgide artmakta.(örnek eğitimde linux çalışmaları). Haberdar etmek istediğim çalışma ise: seul.org. Amacı eğitimde kullanılabilecek yazılımların Linux ortamında GPL olarak üretimini, Linux okul masaüstü olarak kullanımının artırılmasını ve karşılaştırma(advocacy) dökümanları hazırlanmasını organize etmek. Aylık haber bültenleri ile dünyadaki uygulamalar hakkında da bilgi veriyorlar. Sektörden olanların takip etmesinde yarar var.

Bana lisansını göster!

anonim

Eğer bir işletim sistemi (misal GNU/Linux) kullanıyor ya da pazarlıyorsanız GPL doğal olarak çok uygun bir seçim olarak gözükmekte ama aynı şeyi kullandığımız uygulamalar için de söylemek mümkün müdür?

Ünlü Berkeley DB geliştiricilerinden Mike Olson son makalesinde lisans modellerine farklı bir açıdan yaklaşıyor.

2003`ün ilk benchmarkı: derleyiciler kapışıyor :)

sundance

2003`ün ilk benchmarkı CoyoteGulch tarafından ia32 işlemciler üzerinde compilerları karşılaştırarak yapıldı.

Intel Fortran, Intel C/C++, GNU C/C++, SUN Java, IBM Java ve GNU gcj`nin katıldığı benchmark testinde birçok konu incelenmiş. Güzel bir okuma

(Ed: Benim en ilgimi çeken ise, ısrarla/inatla yıllardır hızlanmasını beklediğimiz Java`nın 1.31`den 1.4`e geçerken nerdeyse üçte bir hıza düşmesi. Öyleki Dual Pentium 3-600 makinada 1.3, Pentium4-2.8Ghz HT, makinada 1.4`ün koştuğu hızda koşuyor!. Diyoruz, ya hız önemli değil, hardware aşırı hızlandı, yalanmış, Java daha hızlı yavaşlıyor :))

GNU 22 Yaşında...

darkhunter

"FM tarihinde bugün" de tongucyumruk'un 2003 yılında geçtiği haber gözüme çarptı... Tekrar hatırlamakta fayda var : Xerox , Stallman, ve GNU...
İyiki doğdun GNU !

Patent yasasına yeni protesto

yuxel

Şu anda gördüğünüz yazı zannımca patentlenmiştir. Hatta buraya yorum olarak birşeyler yazmak isterseniz kullanacağınız textarea'lar, submit button'lar da birileri tarafından patentlenmiştir ;). FFII.org'un başlattığı, GNU.org'un da desteklediği protesto yine gündemde. Her 0'a 1'e patent koymaya kararlı Avrupa Parlementosu, özgür yazılımı, özgür düşünceyi baltalamaya kararlı gibi görünüyor. Siz de ana sayfanıza bir protesto mesajı ile buna bir nebze destek olabilirsiniz .