Dijital Hırsızlık - GPL İhlali Gözden Kaçmadı!

0
cbc
GPL lisansının güzelliğinden hepimiz haberdarız ve bu lisansa sahip bir çok uygulamayı kullanıyoruz. Bunlardan biri de miranda. Fakat miranda'nın kodu izinsiz olarak kullanılıyor. Miranda'nın sitesindeki habere göre, başka bir firma miranda'nın kodunu kullanmakta. Lisans şartlarına uyulduğu sürece bunda sorun yok fakat haberden de görebileceğiniz üzere, bahsi geçen firma kapalı uygulamasında miranda'nın ve 10 adet eklentinin kodunu "çalmış".
Aman ne olacak, kodumu zaten kapatıyorum, nereden anlayacaklar onlardan çalıp çırptığımı diyen tanıdıklarınız varsa ibret olması için http://miranda-icq.sourceforge.net/zeez-im/030718-license.html adresindekileri incelemelerini söyleyin.
gnu

Görüşler

0
St
Bu arkada$larin olayi hirsizlik boyutunu da a$mi$ vesselam. Sitedeki linkten screenshotlara bakarsaniz olayin vahametini daha da iyi anlayabilirsiniz, goruntulerde bir iki ufak degi$tirme di$inda hic dokunmami$lar koda. Boyle beceriksiz hirsiz du$man ba$ina....
0
yasarcay
ya arkadaslar bu gpl olayini ben anlamadim yani gpl linsanli bir dagitimdan istedigimiz kodu alamiyormuyuz
eyer alamiyorsak nasil oluyorda redhat ve debian tabanli
bir suru linux dagitimi var. Hata lindows var ve parali
biri bunu aciklayabilirmi?
0
cbc
gpl in para ile alakasi yok, her isteyen mesela mozillayi 300 milyona satabilir. fakat gerekli olan lisans sartini bozmamak. 300 milyona satiyorsan kaynak kodunu da vereceksin. veya diyelim ki bir uygulama gelistireceksin ve mozilladan bir kisim kod kullaniyorsun. lisans geregi senin uygulamaninda acik kodlu olmasi gerekiyor.

bu haberdeki olayda elemanlar almislar miranda kodunu ve kapali bir uygulama olarak satiyorlar. kodu acik oldugu surece, tum miranda kodunu alip, koddaki "miranda" yazilarini "fazla mesai" olarak degistirip fazla mesai messenger olarak piyasaya surebilirsin, kimse yasal olarak birsey diyemez.

ama gereksiz bir hareket :)

ayrica kanimca redhatin yaptigi dogru. yazilimi ucretsiz dagitiyor (ftpsinden cekebilir her arzu eden) fakat destegi para ile satiyor. yalniz dikkat edilmesi gereken, sen alabilirsin ama dagitamazsin. en azindan dagitsan da "abi ben yeni bir dagitim hazirladim, adi "pink hat" diyerek dagitabilirsin, adini kullanamazsin" ki adamlarin da para istemeye hakki var, arkada destek personeli calistiriyor, onlara maas vermesi lazim. (sen parali olarak lindowstan bahsetmissin ama redhati ornek verdim. fakat lindowsun da parali olmamasini gerektiren bir sart temelde yok. ama lindowsu incelemedim, bosbogazlik etmeyeyim)
0
St
Gordugum kadariyla (listelerdeki durumu da katarak.. ) GPL, GNU konularinda temel felsefik sorunlarin a$Ilamadigini goruyorum ne yazik ki... I$te size ba$lamak icin temel adresler, buyrunuz:

http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.tr.html
http://www.belgeler.org/howto/lgpl.html
http://www.belgeler.org/howto/gpl.html
http://www.belgeler.org/howto/neden-ozgur.html

(Tabii bu bahsedilen cevirilerde emegi gecen Deniz Hanim, arkada$imiz FZ ve ismini bildigimiz-bilmedigimiz diger butun GNU/Linux emektarlarini buradan saygiyla anmadan olmaz $imdi ;)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Vay SCO why!

sundance

Yakın zaman kadar birçoğumuzun adının açılımını bile bilmediği, tarihin en başarısız Unix operasyonlarını sergileyen iki şirketten oluşan SCO firması, bir kaç ay önce IBM'i, Linux kullandıkları ve Linux'un UNIX kodu üzerinden geliştirilmiş bir ürün olduğu sebebiyle dava etmiş ve 1Milyar dolar tazminata talep etmişlerdi.

Bu bir yana, IBM'in verdiği basiretsiz cevap çok uluslu sirketlerin kendileri dışında kimseyi önemsemediğinin en güzel örneğiydi. Fakat son gelişmeler daha bile ilginç. Novellden yapılan x açıklamaya göre 1995 yılında UNIX'in kaynak kodu ve lisanslama hakları SCO'ya satılmış olsa da telif hakları ve UNIX patentleri SCO'ya satılmamış ve hala NOVELL'in :) Dahası SCO'da bunu biliyor, zira son altı aydır birkaç defa UNIX patentlerini satın almak için NOVELL'e başvurmuşlar!

Saçını kurutması gerekirken, köpeğini mikrodalgada kurutup milyon dolar tazminat alanların dünyasına hoş geldiniz!

GNU Radio İle Kendi Radyo Alıcınızı Programlayın

FZ

Vanu, Inc. şirketi PDA donanımı üzerinde GNU Radio tabanlı programlanabilir radyo alıcı sistemini tanıttı. Gömülü (embedded) Linux çalıştıran bir Hewlett-Packard iPAQ PDA ile entegre edilmiş 100-475 MHz´lik radyo sistemi görenleri şaşırttı. Radyo için gerekli olan sayısal sinyal işleme fonksiyonalitesi GNU Radio yazılımı tarafından sağlanıyor.

GNU Türkçe Çeviri Projesi

exalted

Başta www.gnu.org olmak üzere ilişkili sayfaların türkçeye çevirisi için Savannah'da G-NUT Projesi'ni (GNU Türkçe) başlattım. Zamanınızın tamamını ol(a)masa da bir kısmını bu projeye ayırırsanız hareketin başladığı kaynağın büyük bölümünü türkçeye çevirmiş olabiliriz. Şu anda kendim anasayfayı çevirdim, önümüzdeki günlerde yayımlanacaktır. Sıradaki adımlarda Özgür Yazılım Tanımı ile Linux ve GNU Projesi var.

GPL 3. sürümün ilk taslağı yayınlandı

wizzyfx

Yaklaşık 15 yıldır kullandığımız GPL lisansının 3. sürümününün ilk taslağı yayınlandı.

Burada inceleyebilirsiniz.

Bir dağıtım kazasından alınması gereken dersler

sundance

Gentoo'yu sanırım bir çoğumuz biliyor. Dağıtım olarak oldukça yeni fikirlerle, Linux camiasına renk getirdiğini, kurucusu Danniel Robbins'in IBM DeveloperWorks'de birçok iyi makale yayınladığını vs.

Peki yakın zamanda Gentoo projesinden Zynot diye bir başka dağıtım çıktığını. Dahası bu dağıtımı çıkartan Zachary T Welch'in özellikle Robbins merkezinde Gentoo ve (for fun) OpenSource camiasını eleştirdiğini biliyor muydunuz ? Bence dikkate değer bir okuma. Bir taraftan projelerdeki yumuşak karınlara dikkat çekmesi, bir taraftan da insanların her geçen gün birbiri ile daha zor anlaştığını vurgulaması açısından.