Dijital Hırsızlık - GPL İhlali Gözden Kaçmadı!

0
cbc
GPL lisansının güzelliğinden hepimiz haberdarız ve bu lisansa sahip bir çok uygulamayı kullanıyoruz. Bunlardan biri de miranda. Fakat miranda'nın kodu izinsiz olarak kullanılıyor. Miranda'nın sitesindeki habere göre, başka bir firma miranda'nın kodunu kullanmakta. Lisans şartlarına uyulduğu sürece bunda sorun yok fakat haberden de görebileceğiniz üzere, bahsi geçen firma kapalı uygulamasında miranda'nın ve 10 adet eklentinin kodunu "çalmış".
Aman ne olacak, kodumu zaten kapatıyorum, nereden anlayacaklar onlardan çalıp çırptığımı diyen tanıdıklarınız varsa ibret olması için http://miranda-icq.sourceforge.net/zeez-im/030718-license.html adresindekileri incelemelerini söyleyin.
gnu

Görüşler

0
St
Bu arkada$larin olayi hirsizlik boyutunu da a$mi$ vesselam. Sitedeki linkten screenshotlara bakarsaniz olayin vahametini daha da iyi anlayabilirsiniz, goruntulerde bir iki ufak degi$tirme di$inda hic dokunmami$lar koda. Boyle beceriksiz hirsiz du$man ba$ina....
0
yasarcay
ya arkadaslar bu gpl olayini ben anlamadim yani gpl linsanli bir dagitimdan istedigimiz kodu alamiyormuyuz
eyer alamiyorsak nasil oluyorda redhat ve debian tabanli
bir suru linux dagitimi var. Hata lindows var ve parali
biri bunu aciklayabilirmi?
0
cbc
gpl in para ile alakasi yok, her isteyen mesela mozillayi 300 milyona satabilir. fakat gerekli olan lisans sartini bozmamak. 300 milyona satiyorsan kaynak kodunu da vereceksin. veya diyelim ki bir uygulama gelistireceksin ve mozilladan bir kisim kod kullaniyorsun. lisans geregi senin uygulamaninda acik kodlu olmasi gerekiyor.

bu haberdeki olayda elemanlar almislar miranda kodunu ve kapali bir uygulama olarak satiyorlar. kodu acik oldugu surece, tum miranda kodunu alip, koddaki "miranda" yazilarini "fazla mesai" olarak degistirip fazla mesai messenger olarak piyasaya surebilirsin, kimse yasal olarak birsey diyemez.

ama gereksiz bir hareket :)

ayrica kanimca redhatin yaptigi dogru. yazilimi ucretsiz dagitiyor (ftpsinden cekebilir her arzu eden) fakat destegi para ile satiyor. yalniz dikkat edilmesi gereken, sen alabilirsin ama dagitamazsin. en azindan dagitsan da "abi ben yeni bir dagitim hazirladim, adi "pink hat" diyerek dagitabilirsin, adini kullanamazsin" ki adamlarin da para istemeye hakki var, arkada destek personeli calistiriyor, onlara maas vermesi lazim. (sen parali olarak lindowstan bahsetmissin ama redhati ornek verdim. fakat lindowsun da parali olmamasini gerektiren bir sart temelde yok. ama lindowsu incelemedim, bosbogazlik etmeyeyim)
0
St
Gordugum kadariyla (listelerdeki durumu da katarak.. ) GPL, GNU konularinda temel felsefik sorunlarin a$Ilamadigini goruyorum ne yazik ki... I$te size ba$lamak icin temel adresler, buyrunuz:

http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.tr.html
http://www.belgeler.org/howto/lgpl.html
http://www.belgeler.org/howto/gpl.html
http://www.belgeler.org/howto/neden-ozgur.html

(Tabii bu bahsedilen cevirilerde emegi gecen Deniz Hanim, arkada$imiz FZ ve ismini bildigimiz-bilmedigimiz diger butun GNU/Linux emektarlarini buradan saygiyla anmadan olmaz $imdi ;)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

R.Stallman ve İst!

cazz

FZ'nin 'Free as in Freedom' ile ilgili yazıyı okuduktan sonra aklıma gelmişti ama ancak vakit bulabildim yazabilmek için :

Bundan 3-4 sene evvel R.Stallman'nın GNU ve free software üzerine Ist'da Hyaat Regency'de verdiği konferansa GSU/LinuX olarak katılmıştık.Ve oradaki yaşanan hayranlığı ve dumurları paylaşmak isterdim ki!...

FreeBSD 5.0

sundance

Birçoklarının sandığının aksine Linux´un yegane kayda değer rakibi (ve dostu:) Free BSD'nin yeni versionu canavar gibi özellikleri ile ortalığı ısıtmak üzere geldi.

Bayanlar baylar, huzurlarınızda uzun süredir beklenen FreeBSD 5.0

- UFS2, ikinci jenerasyon dosya sistemi; 1TB sınırı tarih oldu
- Arkaplanda dosya sistemi kontrolü ve snapshotlar
- GEOM, (genişletilebilir depolama ağı)

Compiere, veritabanı bağımsızlığına sonunda kavuştu

acemi_

Özgür CRM/ERP yazılımı olan Compiere, bu alandaki en gelişmiş yazılımlardan biri olmasına rağmen Oracle veritabanı sunucusuna bağımlılığı yüzünden, özgür veritabanı sunucularıyla birlikte kullanılamıyordu. Dolayısıyla Compiere'i kullanabilmek icin Oracle veritabanı sunucusu satın almak, özgür olmayan bir yazılıma bağımlı kalmak gerekiyordu.

AB´deki Sistem Yöneticileri İçin Açık Kaynağa Geçiş Rehberi

FZ

Konu ile ilgili uzmanlardan oluşan bir AB komisyonu, birlik çapında açık kaynağa geçilmesi için sistem yöneticilerine yol gösterecek teknik bir belge yayınladı.

Belgenin orjinaline bu adresten erişebilirsiniz.

Bu Bilgiyi Barkodlasak da mı Saklasak, Barkodlamasak da mı Saklasak?

barbaros

Arkadaşlarınızla gezerken bir pastaneye uğradınız. Yediğiniz pasta o kadar lezizdi ki, aşçıdan tarifini isteme gafletinde bulundunuz. O da haklı olarak bu işten para kazandığını, tarifi size verirse aç kalacağını söyledi. Damak zevkinize bir yenilik daha katacaktınız, ama olmadı.

Günümüzde bilginin en büyük dağılım kanallarından biri, şüphesiz internet. İnternet ile bir şekilde ilişkisi olan herkes, reklam amacıyla ücretsiz sağlanan e-posta adresleri, ücretsiz web alanları gibi birkaç istisna alan dışında bir çok hizmetin, bilgisayarda kişisel ya da ticari kullanım amacıyla edinilen programların, fotoğraf ve haber arşivi gibi "aslî" bilgi kaynaklarının ücrete tabî olduğunu bilmektedir. Okumakta olduğunuz yazı, bu örnekler arasında yer alan "ücret karşılığı kullanılan program"ı kendisine konu edindi. İnternet üzerinde, her ay çıkan bilgisayar dergilerinin cd eklerinde, çeşitli kitapların yanında verilen cdlerde bir çok program bulunmakta, ancak bu programların yaklaşık %95'i, aslında belli bir ücret karşılığı satılmakta olup, bu ücret ödenip programın kaydı yapılana kadar belirli sayıda, belirli gün kısıtlamasıyla, belirli fonksiyonların devre dışı kalması zorunluluğuyla kullanılabilme gibi kısıtlamalarla dağıtılan reklam sürümleridir.