Dijital Hırsızlık - GPL İhlali Gözden Kaçmadı!

0
cbc
GPL lisansının güzelliğinden hepimiz haberdarız ve bu lisansa sahip bir çok uygulamayı kullanıyoruz. Bunlardan biri de miranda. Fakat miranda'nın kodu izinsiz olarak kullanılıyor. Miranda'nın sitesindeki habere göre, başka bir firma miranda'nın kodunu kullanmakta. Lisans şartlarına uyulduğu sürece bunda sorun yok fakat haberden de görebileceğiniz üzere, bahsi geçen firma kapalı uygulamasında miranda'nın ve 10 adet eklentinin kodunu "çalmış".
Aman ne olacak, kodumu zaten kapatıyorum, nereden anlayacaklar onlardan çalıp çırptığımı diyen tanıdıklarınız varsa ibret olması için http://miranda-icq.sourceforge.net/zeez-im/030718-license.html adresindekileri incelemelerini söyleyin.
gnu

Görüşler

0
St
Bu arkada$larin olayi hirsizlik boyutunu da a$mi$ vesselam. Sitedeki linkten screenshotlara bakarsaniz olayin vahametini daha da iyi anlayabilirsiniz, goruntulerde bir iki ufak degi$tirme di$inda hic dokunmami$lar koda. Boyle beceriksiz hirsiz du$man ba$ina....
0
yasarcay
ya arkadaslar bu gpl olayini ben anlamadim yani gpl linsanli bir dagitimdan istedigimiz kodu alamiyormuyuz
eyer alamiyorsak nasil oluyorda redhat ve debian tabanli
bir suru linux dagitimi var. Hata lindows var ve parali
biri bunu aciklayabilirmi?
0
cbc
gpl in para ile alakasi yok, her isteyen mesela mozillayi 300 milyona satabilir. fakat gerekli olan lisans sartini bozmamak. 300 milyona satiyorsan kaynak kodunu da vereceksin. veya diyelim ki bir uygulama gelistireceksin ve mozilladan bir kisim kod kullaniyorsun. lisans geregi senin uygulamaninda acik kodlu olmasi gerekiyor.

bu haberdeki olayda elemanlar almislar miranda kodunu ve kapali bir uygulama olarak satiyorlar. kodu acik oldugu surece, tum miranda kodunu alip, koddaki "miranda" yazilarini "fazla mesai" olarak degistirip fazla mesai messenger olarak piyasaya surebilirsin, kimse yasal olarak birsey diyemez.

ama gereksiz bir hareket :)

ayrica kanimca redhatin yaptigi dogru. yazilimi ucretsiz dagitiyor (ftpsinden cekebilir her arzu eden) fakat destegi para ile satiyor. yalniz dikkat edilmesi gereken, sen alabilirsin ama dagitamazsin. en azindan dagitsan da "abi ben yeni bir dagitim hazirladim, adi "pink hat" diyerek dagitabilirsin, adini kullanamazsin" ki adamlarin da para istemeye hakki var, arkada destek personeli calistiriyor, onlara maas vermesi lazim. (sen parali olarak lindowstan bahsetmissin ama redhati ornek verdim. fakat lindowsun da parali olmamasini gerektiren bir sart temelde yok. ama lindowsu incelemedim, bosbogazlik etmeyeyim)
0
St
Gordugum kadariyla (listelerdeki durumu da katarak.. ) GPL, GNU konularinda temel felsefik sorunlarin a$Ilamadigini goruyorum ne yazik ki... I$te size ba$lamak icin temel adresler, buyrunuz:

http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.tr.html
http://www.belgeler.org/howto/lgpl.html
http://www.belgeler.org/howto/gpl.html
http://www.belgeler.org/howto/neden-ozgur.html

(Tabii bu bahsedilen cevirilerde emegi gecen Deniz Hanim, arkada$imiz FZ ve ismini bildigimiz-bilmedigimiz diger butun GNU/Linux emektarlarini buradan saygiyla anmadan olmaz $imdi ;)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Özgür yazılım nereye?

anonim

Özgür Yazılım hareketi "döndü" mü? Yoksa aslında hiçbir zaman adam olma potansiyeli taşımadı mı? Özgür yazılım bir başkaldırı mıdır? Yoksa zamanla egemen olana ayak uyduracak geçici bir çıkış mı? Özgür Yazılım hakkında gün geçtikçe daha kuşku dolu yaklaşımların gelişmesi çok anlaşılır.

Her geçen gün büyük yazılım örgütleri ve vakıflarında katılımcı isimlerin baş sıralarında IBM, HP, ve Intel'in yerleşmesine alışıldı bile. Zaman zaman Microsoft'la bile birlikte "iş yapar" oldu bu camia.

Alper İltekin'in makalesi için: http://www.soldergisi.com

Nupedia açık Internet Ansiklopedisi

larweda

GNU.org tayfası yaklaşık bir yıl önce yeni bir girişime imza atmış. Microsoft'un ya da diğer büyük ticari şirketlerin internet'te sundukları ya da hiç şüphesiz yakın zamanda sunacakları paralı ansiklopedilere karşı, dinamik, bedava ve herkese açık bir internet ansiklopedisi.

OpenVista Çıktı

meddah

Sizin de benim gibi ilk aklınıza gelen Windows Vista'nin açık kodlu haliyse yazıyı okumaya devam etmenizi öneririm. :-)

GCC 4.0.0 Duyuruldu

vst

GNU sisteminin derleyici koleksiyonu olan GCC'nin (GNU Compiler Collection) 4.0.0 versiyonu duyuruldu. Optimizasyon konusu başta olmak üzere bir çok düzenleme ve yenilik getirdiği öne sürülen yeni serinin değişiklik listesinin uzunluğu ve zenginliği dikkat çekiyor. Başta C programlama dili olmak üzere, Ada'dan Java'ya, desteklenen her dilde değişiklikler ve eklentiler mevcut.

GNU/Hurd İşletim Sistemi Üzerinde GNOME ve KDE

Challenger

Katedral yöntemiyle üzerinde yıllardır çalışılan GNU/Hurd işletim sistemi üzerinde artık GNOME ve KDE çalışıyor.

İşte ekran görüntüleri:
GNOME: http://people.debian.org/~mbanck/media/hurd-gnome.png
KDE: http://people.debian.org/~mbanck/media/hurd-kde.png

Bu da daha önceleri gördüğüm XFCE4: http://people.debian.org/~mbanck/media/xfce4-hurd.png