Dijital Hırsızlık - GPL İhlali Gözden Kaçmadı!

0
cbc
GPL lisansının güzelliğinden hepimiz haberdarız ve bu lisansa sahip bir çok uygulamayı kullanıyoruz. Bunlardan biri de miranda. Fakat miranda'nın kodu izinsiz olarak kullanılıyor. Miranda'nın sitesindeki habere göre, başka bir firma miranda'nın kodunu kullanmakta. Lisans şartlarına uyulduğu sürece bunda sorun yok fakat haberden de görebileceğiniz üzere, bahsi geçen firma kapalı uygulamasında miranda'nın ve 10 adet eklentinin kodunu "çalmış".
Aman ne olacak, kodumu zaten kapatıyorum, nereden anlayacaklar onlardan çalıp çırptığımı diyen tanıdıklarınız varsa ibret olması için http://miranda-icq.sourceforge.net/zeez-im/030718-license.html adresindekileri incelemelerini söyleyin.
gnu

Görüşler

0
St
Bu arkada$larin olayi hirsizlik boyutunu da a$mi$ vesselam. Sitedeki linkten screenshotlara bakarsaniz olayin vahametini daha da iyi anlayabilirsiniz, goruntulerde bir iki ufak degi$tirme di$inda hic dokunmami$lar koda. Boyle beceriksiz hirsiz du$man ba$ina....
0
yasarcay
ya arkadaslar bu gpl olayini ben anlamadim yani gpl linsanli bir dagitimdan istedigimiz kodu alamiyormuyuz
eyer alamiyorsak nasil oluyorda redhat ve debian tabanli
bir suru linux dagitimi var. Hata lindows var ve parali
biri bunu aciklayabilirmi?
0
cbc
gpl in para ile alakasi yok, her isteyen mesela mozillayi 300 milyona satabilir. fakat gerekli olan lisans sartini bozmamak. 300 milyona satiyorsan kaynak kodunu da vereceksin. veya diyelim ki bir uygulama gelistireceksin ve mozilladan bir kisim kod kullaniyorsun. lisans geregi senin uygulamaninda acik kodlu olmasi gerekiyor.

bu haberdeki olayda elemanlar almislar miranda kodunu ve kapali bir uygulama olarak satiyorlar. kodu acik oldugu surece, tum miranda kodunu alip, koddaki "miranda" yazilarini "fazla mesai" olarak degistirip fazla mesai messenger olarak piyasaya surebilirsin, kimse yasal olarak birsey diyemez.

ama gereksiz bir hareket :)

ayrica kanimca redhatin yaptigi dogru. yazilimi ucretsiz dagitiyor (ftpsinden cekebilir her arzu eden) fakat destegi para ile satiyor. yalniz dikkat edilmesi gereken, sen alabilirsin ama dagitamazsin. en azindan dagitsan da "abi ben yeni bir dagitim hazirladim, adi "pink hat" diyerek dagitabilirsin, adini kullanamazsin" ki adamlarin da para istemeye hakki var, arkada destek personeli calistiriyor, onlara maas vermesi lazim. (sen parali olarak lindowstan bahsetmissin ama redhati ornek verdim. fakat lindowsun da parali olmamasini gerektiren bir sart temelde yok. ama lindowsu incelemedim, bosbogazlik etmeyeyim)
0
St
Gordugum kadariyla (listelerdeki durumu da katarak.. ) GPL, GNU konularinda temel felsefik sorunlarin a$Ilamadigini goruyorum ne yazik ki... I$te size ba$lamak icin temel adresler, buyrunuz:

http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.tr.html
http://www.belgeler.org/howto/lgpl.html
http://www.belgeler.org/howto/gpl.html
http://www.belgeler.org/howto/neden-ozgur.html

(Tabii bu bahsedilen cevirilerde emegi gecen Deniz Hanim, arkada$imiz FZ ve ismini bildigimiz-bilmedigimiz diger butun GNU/Linux emektarlarini buradan saygiyla anmadan olmaz $imdi ;)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

ASUS ve GPL

auselen

ASUS kullanıcıları için şaşırtıcı bir gelişmedir, güzide firma GPL'li ürünleri kullanıp daha sonra da üç maymunu oynamayı bırakmışa benziyor.

MySQL, SAP DB ile gücüne güç katacak

acemi_

MySQL AB, SAP DB veritabanını geliştirme ve pazarlama haklarına sahip oldu. SAP DB, SAP AG tarafından geliştirilen, stored procedure, transaction, view v.b. gelişmiş özelliklere sahip açık kaynak kodlu bir veritabanı sunucusu... Yeni bir marka ile kullanıma sunulacak olan ürün, hem MySQL AB hem de SAP AG tarafından desteklenecek. Bu birlikteliğin, MySQL'in pazardaki konumunu çok daha kuvvetlendirmesi bekleniyor.

G-NUT Projesi İlk Meyvesini Verdi

exalted

GNU Türkçe Çeviri Projesi (G-NUT) dün itibariyle www.gnu.org'un anasayfasını türkçe olarak yayımlamış bulunmaktadır. Henüz çok etkili, hızlı ya da "harika" çalış(a)mıyoruz, ancak zamanla düzene gireceğini umuyorum.

win-get install

sundance

Başta Debian olmak üzere birçok GNU/Linux sistem kullanıcısının gönlünü fethetmiş olan APT sistemi, sonunda Windows kullanıcılarına bile bulaştı.

Herne kadar orjinal APT ile sadece fikir bazında bir paylaşımı olsa da Win-Get birçok Özgür Yazılım ürününün Windows ortamlarına kolayca kurulmasını sağlamakta.

Tabi ki Apt gibi Süper İnek Güçleri'ne sahip olmadığını belirtmeye gerek yok ;)

muhasebeci 0.5 hazır

muhasebeci

Uzunca bir süreden beri üzerinde çalıştığımız projemizin 0.5 sürümü nihayet bitmiştir. 0.5 sürümünün bu kadar gecikmesinde projenin baştan sona komple elden geçirilmesi, yeni bölümlerin eklenmesi, daha kolay kullanım olanağı sağlanması gibi sebepler neden olmuştur. Yeni sürüm hazıranırken eski sürümlerdeki pek çok hata giderilmiştir. Sorun yaratan kodlar silinip yeniden yazılmıştır. Stabilite için gerekli görünen herşey yapılmıştır. Daha kolay bir kullanım için fonksiyon tuşları, sağ-click menüleri programın her tarafında rahatlıkla görülebilmektedir. Programımız artık sadece türkçe değildir. Türkçe yanında programı; ingilizce, almanca, rusça ve bulgarca olarak ta kullanmak mümkündür (ingilizce hariç diğer dillerde çevirilmemiş metinler oldukça fazladır).
Programımızın son özelliklerini listeleyecek olursak...