Patent yasasına yeni protesto

0
yuxel
Şu anda gördüğünüz yazı zannımca patentlenmiştir. Hatta buraya yorum olarak birşeyler yazmak isterseniz kullanacağınız textarea'lar, submit button'lar da birileri tarafından patentlenmiştir ;). FFII.org'un başlattığı, GNU.org'un da desteklediği protesto yine gündemde. Her 0'a 1'e patent koymaya kararlı Avrupa Parlementosu, özgür yazılımı, özgür düşünceyi baltalamaya kararlı gibi görünüyor. Siz de ana sayfanıza bir protesto mesajı ile buna bir nebze destek olabilirsiniz .
gnu

Görüşler

0
bm
Ben soyle dusunuyorum. Eninde sonunda Turkiye AB'ye girecek ve buyuk ihtimalle en buyuk nufuslu AB ulkesi olacak. Bu konular 21. yuzyilin en onemli konulari. Bizim yapacagimiz on onemli is ana dili Ingilizce olmayan ve Ingilizce bilmeyen insanlarimizin bu konulari biraz olsun anlamalarini saglamak. Ana dilden bahsediyorum cunku ana dili Ingilizce olan birine 'patent' dediginiz zaman biraz diline hakimse bu ona 'acikligi' cagristiracaktir. Bastan boyle baslamak lazim (ne alakasi var diyorsaniz google'dan baslayin, konulari anlamamissiz demektir!).

Bu protestolar iyi ama su anda bizim sozumuz gecmiyor malesef. Su anda Turkiye'de gundemde olan benzer bir konu var, bu da 'veri imtiyazi.' Bir deneyin bakalim bunun ne demek oldugunu duzgun anlatan Turkce kaynak var mi? Ben bir site buldum o da budalaca bir slogan koymus (ilaci pahali yapma metodu gibi birsey yaziyor).

Bunun Ingilizcesi 'data exclusivity' kabaca manasi bir kimyevi maddenin iddia edilen faydayi zarar vermeden gosterdigini isbat edip ruhsat almak icin kullanilan bilgilerin ruhsat veren kurulus tarafindan belirli bir sure imtiyaz sahibi haricindeki basvuru sahipleri icin 'yok' sayilmasi. Burada 'patent'in getirdigi acikligin tam tersi bir ticari sir benzeri mekanizma marifetiyle efektif olarak patent suresini uzatma oyunu var. (Bizim devletin ruhsat verirken hangi deney bilgisini ne kadar inceledigi de ayri bir konu tabi).

Sitelerinizi kararttiktan sonra buna bakin bence. Burada guncel, burada bilinmiyor, burada belki faydaniz olur! Olmasa bile konulara hakim olmanin kimseye zarari yok.

Haa bunlarin hepsini butun fazla mesai okurlari biliyor idiyse, ukalaligim icin ozur dilerim! Benim edindigim intiba, RMS'in burada biraz fazla etkili olup ideolojisini dusundurmeden kalip seklinde kabul ettirdigi yonunde. Burasi slashdot olsa bu onemli degil, oranin kafasizlari slashdot'tan bilgi aliyor cunku. Burasi fazlamesai, 2004 Turkiyesi ve okurlarin ortalama zekasi slashdot okuru carpi bes. Onun icin patent denince sadece Amazon 1-click'i degil RSA patentini de dusunerek hareket ediliyor olunmasi memleket icin daha hayirli olur diye dusunuyorum.
0
FZ
Yazdıklarınızın bir kısmına katılıyorum, konular hakkında berrak fikirlere sahip olmakta, neyi, neden savunduğunu bilmekte fayda var. Öyle bazı durumlarla karşılaştım ki belli fikirlerin bazı kişiler tarafından ``savunulması´´ o fikirlerin yerilmesinden daha vahim sonuçlar doğurdu, her ne kadar savunanların iyi niyetinden asla şüphe etmemiş olsam da.

Bir FM okuru olarak açıkçası bu konunun hukuki yönüne çok da hakim olduğumu söyleyemem. Konunun bir hayli dallanıp budaklandırıldığını ve belki de mahsus iyice karışık hale getirildiğini düşünüyorum, olamaz mı? ;-) Öteki türlü avukatlar nasıl para kazanırdı değil mi?

Benim asıl üzerine bir iki söz söylemek istediğim sözler şunlar:

Burasi slashdot olsa bu onemli degil, oranin kafasizlari slashdot'tan bilgi aliyor cunku. Burasi fazlamesai, 2004 Turkiyesi ve okurlarin ortalama zekasi slashdot okuru carpi bes.

Slashdot okurlarının zekâ seviyeleri hakkında bir araştırma yapmadım o yüzden kesin bir şey diyemeyeceğim ancak kesin olarak bildiğim bir örnekten yola çıkayım. Bakın birkaç ay önce Morphix-NLP isimli bir sisteme dair bir değerlendirme ve inceleme yazısı yazdım. Bilgisayarlı dilbilim konusunda teknik bir makale idi. Haberini Slashdot´tan geçtim:

http://slashdot.org/article.pl?sid=03/12/11/2358209&mode=thread&tid=106&tid=126&tid=156&tid=185

Aynı yazının Türkçe sürümünün haberini de FM sitesinde yayınladım:

http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1939

Yabancı siteye 24 saatten kısa sürede 189 yorum geldi ve yorumların bazılarının yazarları söz konusu alanda doktora seviyesinde çalışmış insanlardı. FM sitesine ise 3 yorum geldi. İki kişi yazmıştı ve biri de bendim, yazılan bir yoruma cevaben yazmıştım.

Elbette spesifik bir örnekten yola çıkarak genelleme yapmak dünyanın en saçma işlerinden biridir. Ben de ortalama bir ABD´linin ortalama bir Türk´ten çok daha bilgisiz ve dünyadan bihaber olduğunu düşünürüm o ayrı (bu sözlerimin ırkçılık olarak alınmaması ümidi ile). Ancak şu da var ki 2004 Türkiye´sinde yaklaşık 4 yıldır yayın yapan FM gibi kaliteli bir site ya hala bir sürü insanın dikkatini çekebilmiş değil ya da mevcut durum bu. Belki biraz ondan biraz bundan. (Tamam kabul ediyorum epey konu dışına çıktım ama ne yapayım, yani insan emek verdiği bir mekândaki yelpazenin daha çeşitli ve derin olmasını arzu ediyor, kötü bir şey değil ya bu :)
0
conan
/. kullanicilarinin %99u salak ve karma ozurludur. karma almak icin herseyi yaparlar. yaptigin herhangi bi yorumu/haberi yonu olan bir organi yonunden anlayip gereksiz ve beyinsiz yorum yaparlar. Sirf cok miktarda comment yapip da karma skorlarini yukseltebilsinler diye.

Nefret ediyorum /.da harcanan bir cok bayt ve bite yazik.

Neyse sinirim gecsin azcik soyle kenara oturuim.

/. sevmeyen adam ...

0
bm
Ben de avukat degilim ve iyi avukatlarin hem gerekli hem aldiklari parayi hakeden insanlar olduklarini dusunuyorum. Kanun eninde sonunda bir arac, biz ne yapmak ve kanuna ne yaptirmak istedigimize de iyi karar vermeliyiz. Iyi sofor iyi birsey, ama b nokasina mi c noktasina mi gitmeliyiz, yoksa nereye gidecegimizi kararlastirmamiz yanlis midir bunun kararini sofore birakamayiz "nasil gideriz suraya" demek haricinde.

/. FM farkini yahut ABD TC farki istatistiklere dayanarak cikarttigim bir fark, benim tahminim buradaki okuyucular en azindan bilgisayar isiyle uzaktan alakali bir universiteye girebilmis kisiler. Bu Turkiye'de onlari an azindan zekayla iliskisinin ters olmadigini bildigimiz bir imtihanda ilk %10-15'e sokuyor. Bu azimsanacak birsey degil. Motor kuvvetli yani. Orada boyle birsey yok, bu derece secilmiyor insanlar. Tarz/imkan/kendini gelistirme/okulda gorulen seyler gayet tabi farkli, ve buyuk ihtimalle bizim lehimize farkli degil ama ben zaten ondan bahsetmiyordum.

/. FZ arasinda muazzam trafik farki oldugunu tahmin ediyorum. O yuzden istatistikler zaten kabil-i kiyas olamacakdir. Zeka bir tarafa, tarz olarak da okuyup yorum yapmaya egilimi olan insanlar degiliz. Az trafik, ortusmeyen bilgi, 'iyi olmus' demek haricinde ya surasi yanlis ama surasi iyi seklinde yaklasmaya usenen/cekinen bir kalabalik olunca yorum sayilarinin farkli olmasi kacinilmaz herhalde.

Zamanla burasi da arzu ettiginiz hale gelmeye baslayacaktir. Netin uzerinde yeteri kadar insan yok su anda. Amaci teknisyen yahut tarifi belli isi yapacak insan yetistirmek olan yayinlar disinda teknik/bilimsel konularin insanlarin ana diliyle konusulmasinin faydali oldugu konusunda kararsizim zaten. Ama burada Turkiye'ye ozgu seyler de konusuluyor (mesela simdiki konu).

ABD/TC farkini, Allah izin verirse, gorebildigim kadariyla, ve eger icinde muhtelif manevi sahsiyetleri tahkir tezyif olmayan bir sekilde yapabileceksem 1-2 sene icinde yaziya dokmek istiyorum. Bunu yapabilecek durumda olan diger tanidiklarimi da bu konuda tesvik ediyorum. Tarz gorgu caliskanlik is ahlaki vs. farki oldugu kesin ama bunlarin onemi detaylarda sebeplerde gizli, bunlari gorup teshis edip yazabilir hale gelmek bu konuda tahsili olmayan insanlar icin cok zor. Disarida oturup bir Turk kolonisi icinde yasamayan arkadaslar eger ayni zamanda Turkiye'de de az cok zaman gecirmislerse bunu lutfen dusunsunler. Bu bilgiler cok faydali olabilir ve o durumdaki Turkler disinda ciddi bir kaynagi olmayabilir bunlarin.

0
malkocoglu
Slashdot'ta dunyanin her tarafindan insan var; O yuzden istatistik devreye girer, ve daha cok olan yorum sayisi aciklanabilir. Mesela bir nokta tetkik icin lakeland adli elemana bakinca, arkadasin Yeni Zellanda'dan oldugu gozukuyor.

Slashdot sirf ABD olsaydi bile, 3 yoruma karsilik 12 yorum olmasini beklenebilirdi, cunku ABD nufusu asagi yukari bizimkinin 4 katidir. Bilahere universite sayisi da fazla tabii.

Insanlar, kulturler, vs..vs.. Lutfen istatistikteki çan eğrisini hatirlayiniz. Bircok faktorun etki ettigi (contribute) "tek sayi" olcumlerinin _dagilimi_, hep ayni sekilde cikar . Ulke, neyi olctugunuz, farketmez. Birey bazindaki yorumlarda bunu dusunun. Toplumlar, sistemler, vs deyince baska bir tartismaya gireriz, o degisik bir açı.

Ayrica; bendeniz FM'deki tercumenize yorum yazacaklardan biri olabilirdim, fakat (hernedense) yapay zeka alanina ilgili olamakla beraber, NLP ile simdiye kadar ilgilenmedim. Bu sebeple bilinmeyen konuda ahkam kesmeden pas gecmis olmaliyim. Simdi gidip bir yorum ekleyecegim :)



0
sundance
Diğer söylediklerine katılmakla beraber Morphix-NLP'nin örnekleme için
ele alınabilecek en yanlış haber olduğunu düşünüyorum. Şahsen yirmi yıldır bilgisayarla uğraşıyorum, birçoklarına gereksiz gelebilecek bissürü konuda günlerimi, haftalarımı harcamışımdır, ama NLP konusu beni zerre kadar ilgilendirmediğinden sözkonusu haberi okumadım bile.

Öte yandan bu haberi (özgün içeriğinin kalitesi konusunda en ufak bir şüphem olmadığını belirterek) kabul eden Slashdot adminleri, Ian Murdock ve Richard Stalman'ın katıldığı Bilgi'deki etkinliği haber değerinde bulmadılar. Çok çarpıcı haberlerin geçtiği Slashdot da bazen o kadar inanılmaz çöp haberlerin geçtiğine şahit olabiliyoruz ki hayrete düşüyorum.

Örnek isterseniz, en ufak bir astronomi haberi geçin, yayınlanmazsa ben de bir şey bilmiyorum.

Son olarak da yorum mevzuu. Slashdot'da yorum olayı bitmiş. Yapılan yorumların %50'si çöp, %49.9'u da flame. Keçiboynuzu kemirmek isteyenler buyursun, ben uzun süredir Slashdot'ın yorumlarına tahammül edemiyorum.
0
yuxel
Bu haberden beni haberdar edenin "sametc" olduğunu ve ilgili adresin http://demo.ffii.org/ olduğunu eklemeyi kendime görev addederim ;)
0
Sarikan
Avrupa Birliğinin yazılım patentleri konusunda atar gibi göründüğü adımlar aslında büyük ölçüde ABD'nin bu alandaki baskısından kaynaklanıyor. Ancak AB için değerlendirme yapıp yazılımda patent politikasının belirlenmesine katkıda bulunan uzmanlar konuya oldukça akılcı yaklaşıyor. Bir ara bu konu ile ilgili bir çalışma yapıp AB'nin yaklaşımını ve olası sonuçları incelemiştim. Henüz tam adam edememiş olsam da www.kurumsalteknoloji.com [www.kurumsalteknoloji.com] adresinde şu anda o çalışma mevcut (aslında sadece o mevcut, başka bir şeyi koyacak fırsatım olmadı :) , ilginizi çekerse bakabilirsiniz. Bütün lobilere ve baskılara rağmen, yazılım patentlerinin özellikle Avrupa Birliği tarafından açık kaynak kodu destekler şekilde kalacağını tahmin ediyorum. Parlementoda karar veren politikacılar bu konuyu FSF veya open source community'e göre oldukça değişik bir perspektiften yorumluyor. Onlar verecekleri kararın AB'nin yazılım sektörüne etkisini kestirmeye çalışıyorlar ve bu nedenle en azından belli bir seviyeye gelene kadar yazılım patentlerinde Amerikan modelini seçeceklerini sanmıyorum. Bahsettiğim çalışmada uzun uzun anlattım, burada hepsini yazmayayım.
Saygılar
0
bm
Baktim. Elinize saglik. Tesekkurler.
0
Gokhan
Bu patent yasasi cok sacma ve kesinlikle protesto etmek lazim bence... Sorun ne diyenlere acikliyalim, cok basit kavramlarin [webshop.ffii.org] bile patentini aliyor millet, daha da kotusu patentler limitsiz olsun istiyorlar. Amerikada yakin zamanda 17 yil olan sureyi 20 yila cikarmisti yanlis hatirlamiyorsam...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Gnu Build Sistemi Kullanımı

anonim

GNU Build Sistemi kullanımı (Makefile dosyaları oluşturma, autoconf ve automake ile işlemleri otomatik hale getirme vb.) hakkında ufak bir belge hazırladım. İlgilenenler için adres:
http://murat.debian-tr.org/doc/build şeklindedir.

Bu Bilgiyi Barkodlasak da mı Saklasak, Barkodlamasak da mı Saklasak?

barbaros

Arkadaşlarınızla gezerken bir pastaneye uğradınız. Yediğiniz pasta o kadar lezizdi ki, aşçıdan tarifini isteme gafletinde bulundunuz. O da haklı olarak bu işten para kazandığını, tarifi size verirse aç kalacağını söyledi. Damak zevkinize bir yenilik daha katacaktınız, ama olmadı.

Günümüzde bilginin en büyük dağılım kanallarından biri, şüphesiz internet. İnternet ile bir şekilde ilişkisi olan herkes, reklam amacıyla ücretsiz sağlanan e-posta adresleri, ücretsiz web alanları gibi birkaç istisna alan dışında bir çok hizmetin, bilgisayarda kişisel ya da ticari kullanım amacıyla edinilen programların, fotoğraf ve haber arşivi gibi "aslî" bilgi kaynaklarının ücrete tabî olduğunu bilmektedir. Okumakta olduğunuz yazı, bu örnekler arasında yer alan "ücret karşılığı kullanılan program"ı kendisine konu edindi. İnternet üzerinde, her ay çıkan bilgisayar dergilerinin cd eklerinde, çeşitli kitapların yanında verilen cdlerde bir çok program bulunmakta, ancak bu programların yaklaşık %95'i, aslında belli bir ücret karşılığı satılmakta olup, bu ücret ödenip programın kaydı yapılana kadar belirli sayıda, belirli gün kısıtlamasıyla, belirli fonksiyonların devre dışı kalması zorunluluğuyla kullanılabilme gibi kısıtlamalarla dağıtılan reklam sürümleridir.

Uludağ Pardus çıktı!

dfisek

Gaziantep Üniversitesi'nde düzenlenen Akademik Bilişim 2005 konferansında duyurulan ve katılımcılara dağıtılan Pardus Çalışan CD, Pardus Ulusal İşletim Sistemi'nin CD üzerinde çalışan sürümünü içeriyor. CD içerisinde ofis araçları (metin düzenleyici, hesap tablosu, sunum hazırlayıcı, vb.), İnternet araçları (tarayıcı, e-posta, sohbet, vb.), çokluortam ve grafik araçları (film oynatıcı, müzik çalar, vb.), oyunlar ve çok sayıda uygulama mevcut. [ Ulusal Dağıtım ]

GPLv3 Duyuruldu

tongucyumruk

Ve sonunda beklenen gün geldi. 16 yıllık uzun hizmetinin ardından Özgür Yazılım Vakfı GPL'in (General Public License) ikinci sürümünü emekliye ayırması beklenen üçüncü sürümünü duyurdu

OpenVista Çıktı

meddah

Sizin de benim gibi ilk aklınıza gelen Windows Vista'nin açık kodlu haliyse yazıyı okumaya devam etmenizi öneririm. :-)