Open Cola

0
sundance
Dünyanın önde gelen Cola üreticilerinden birinin formülünü açıkladığı iddasıyla bir eski çalışanını mahkum ettirdiğini duymuşsunuzdur herhalde.

Yıllardır en çok taklit edilmeye çalışılan içecek konumunu kaybetmeyen Cola'ya alternatif olarak Open Cola formülü yayınlandı. Hem de GNU lisansı ile GPL olarak :)
gnu

Görüşler

0
SHiBuMiGo
Çok güzel bir örnek olmuş.

Bugün Pepsi Cola'yı ya da Coca Cola'yı birebir aynı formülle üretebiliyor olsanız bile farklı bir marka ile aynı başarıyı sağlayabilir misiniz? Daha lezzetlisini bile yapsanız, onlarla denk bir pazarlama bütçesine, onlarla denk bir satış dağıtım ağına ihtiyacınız var.

Bugün özgür yazılımların sadece özgür olmaları sebebiyle rakiplerinden üstün olduğunu zannedenler için gerçekten güzel bir örnek olmuş.
0
darkhunter
Ehehehe...

Bu aralar okuduğum en iyi "ayakları yere basan laf ebeliği"...

10 üzerinden 9 :p
0
sefalet
"Bugün Pepsi Cola'yı ya da Coca Cola'yı birebir aynı formülle üretebiliyor olsanız bile farklı bir marka ile aynı başarıyı sağlayabilir misiniz?"

Evet sağlarsınız. Anadolu'daki şehirlere (büyük şehirler dışındaki orta halli illerimiz) baktığınızda, bahsettiğiniz markalar dışında "yerli kola" nın daha çok rağbet gördüğünü söylemek mümkün. Hatta marketlerde Coca Cola bulamıyorsunuz. Takdir edersiniz ki, yerli kola markalarının pazarlama bütçeleri veya dağıtım ağları da büyük şirketlerle boy ölçüşemez. Hem daha ucuza hem de aynı lezzette ürün sağladıklarından başarıya ulaşıyorlar.

Ucuz ve aynı lezzette kelimelerinin altını çizelim.
0
SHiBuMiGo
Yerli cola dediğiniz Cola Turca mı?
0
sefalet
Hayır değil. Kıristal Cola'dan tutun epey bir isim var yerli olarak. Öyle ki bazılarını büyükşehirlerde bulamazsınız bile, yörelere özgü. :)

0
darkhunter
Yerlidirler ama pazar karları fenadır; örneğin Kristal (KRSTL) IMKB'de işlem gören bir firmadır :)

0
simor
"Bugün Pepsi Cola'yı ya da Coca Cola'yı birebir aynı formülle üretebiliyor olsanız bile farklı bir marka ile aynı başarıyı sağlayabilir misiniz? Daha lezzetlisini bile yapsanız, onlarla denk bir pazarlama bütçesine, onlarla denk bir satış dağıtım ağına ihtiyacınız var."

"Özgür Yazılım" bir marka veya bir ürün değil.
Bir kavram, bir felsefe, yaklaşım.
Bu yaklaşımla üretilen yazılım veya her ne ise, diğer paylaşarak yaşayan değerlerde olduğu gibi iyi olan, işe yarayan veya ne bileyim işte gönül çelen daha çok kullanılıyor, araştırılıyor bulunuyor destekleniyor. Bu yaklaşımla üretilen yazılımların her zaman bir iddiası da olmayabiliyor. Bazen alışkanlık yapan veya takıntı haline gelen de kullanılabiliniyor. Ama, kesinlikle daha çok veya daha etkin pazarlanması gerekmiyor veya böyle olan daha çok tüketilmiyor.

Karşılaştırırken boşluklar var sanki...

Biraz ileri gideyim; özgür yazılım, ticari platformda promosyonun, ürünün önüne geçtiği yegâne satış yöntemi bence. Düşünsenize IBM, HP, DELL vs, özgür yazılımı ürünlerini kendi ticari ürünleri ile kullanıp, hizmet ve ürün yelpazelerini genişletiyorlar. Buna karşılık farklı şekillerde destek oluyorlar. Ama buna mecbur değiller! Fakat neden yönetim kurulu toplantılarında şişman göbekleri ile üzerine bindikleri promosyon kampanyası dalını kessinlerki. Dengeler de söz konusu. Örnek olarak; bu kadar insanın kullandığı, sevdiği ve gönülden bağlandığı Ubuntu'nun dell makinelerle satılması ister piar ile ister müşteri geri beslemeleri ile olsun, bir çok insanın bu makineleri almasını sağlayacak. Fakat yine özgür yazılım ürünü kullanan kullanıcı x veya z marka makineye bağımlı kalmayacak. Hatta bu durum, efenim Ubuntu sadece yeni makineyle dağıtılır, efenim yoksa kutu alın sizi kucağa oturtalım vs. demesini mümkün kılamayacak.
Yarın belki debian, slackware, gentoo, freebd, openbsd yüklü makineler de satılacak ne bileyim. Hatta prodüksiyon şirketleri multimedya veya endüstriyel video editleme yazılımları için özelleşmiş linux makineler kullanacak

Katılıyorumki,
x ticari yazılımının yaptığı işin aynısını yapan yazılımlar vardır ve kullanılıyor. Özgür yazılım çerçevesinde üretilmiş yazılımı kullanmak isteyen profesyonel insanlar veya kurumlar, bir pazarlama ve ergonomi unsuru olarak, kullanıcı grafik arayüzü ve diğer desteği verilmeyen bir yazılımı, ticari yazılıma tercih edemeyebiliyor.

"Bugün özgür yazılımların sadece özgür olmaları sebebiyle rakiplerinden üstün olduğunu zannedenler için gerçekten güzel bir örnek olmuş."

Rekabet, bazen taklit ile, bazen de kapalı yazılımlarda benzeri olmayan ve olamayacak yeterlilikte ve ihtiyaç giderici seviyede yazılımlar ile oluyor.
Bazı özgür yazılım felsefesini benimsemiş ürünlerin ayrıca iyi pazarlıyabiliyor olması genellemeyi sağlamıyor ve hatta haklı çıkarmıyor.
Ve hatta rekabet özgür yazılım çerçevesinde üreten paylaşan insanların veya kurumların, kuruluşların umurunda olmuyor. Örneğin Extramadura projesi kimle rekabet edebilirki? Sadece cehaletle. Veya böyle projelerle hangi ticari firma rekabet edebilir.

Özgür yazılım yaklaşımı bizim, salt pazarlama ile beta ve hatta bozuk yazılım üretip satmaya çalışan tekellerin umurumuzda olmamasını da sağlıyor.

Rakiplerinden üstün olduğunu zannedenler veya tartışmak isteyenler önce neyi neyle tokuşturduklarını bilmeleri gerek. Yumurta ile hindistan cevizini mi...?

0
ae
Siz de doğruyu söylemişsiniz ama gayet yumurta ile yumurta olmuş. Hindistan cevizi filan değil yani.
0
yetgin2
Kolanın diske yazılabilip, 100 dolara satıldığını düşünsenize.
0
onur80
1. Sen o Coca Cola'nın icinde ne oldugunu bilmiyorsun saglıga zararlımı degilmi bilmiyorsun..
2. Coca cola'nın formulune mudahele edip daha farklı daha yeni seyler yaratamazsın ama open kola ile istedigini uygular istedigini yaparsın.
3. Open Cola ucuzdur.
4. Sahibi yoktur saldırsan bile saldıracak makam bulamazsın.. Yani sen o yazıyı yazman ne linux kullanıcılarının umrunda ne de open cola'nın .. Microsoft o yuzden kafayı yiyor..
5. Open Kola kimyagerleri bir araya getirtip hos bir birliktelik getirmis..
0
mos
yahu ben iyi hatırlıyorum, 3-4 sene önce open cola haber atmıştım buraya.

bunlar kendilerini tekrar ediyorlar, hazır coca-cola 'dan da böyle bir gündem belirleyici haber çıkmışken.. eski haber yani, denendi etti.
0
sundance
Pardon ama "bunlar" derken kimi kastettiğinizi anlamadım.

Haberi yazan kişi olarak siz haberinizi bulup çıkartamıyorsanız, 4600 haber yayınlanmış sitede "Evet beş yıl önce böyle bir haber olmuştu" diye hatırlayamayıp haber yapmamız çok da acaip bir durum olmasa gerek.

0
mos
yani, yazıp gönderdikten sonra bir okudum, "acaba" dedim, "öyle" anlayan olur da bir polemik çıkar mı diye..

ama yok canım, "burada" olmaz dedim. kaldı ki zaten edit de edemezdim.

ama madem yanlış anlaşılmış, düzelteyim. tabi ki sizi, yazıyı göndereni, onaylayanı, siteyi kastetmedim. "open cola çıkardık" diyenlere şakayla karışık laf attım. çünkü her ne kadar haberimi bulamasam da çok iyi hatırlıyorum, hatta print-out alıp linux delisi bir ingiliz hocam vardı, ona götürmüştüm makarasını yapmıştık. 3-4 sene oluyor..

benimki önemsiz bir yorumdu yani, boş yere kızmışsınız :)


0
sundance
Yok kızmak diil de, daha çok "el insaf" durumu oldu.

Ki açıkladığınız kadarıyla o da yokmuş.

Aslına bakarsanız Open Cola'cıların da günahı yok, onlara da 2002de mi ne çıkartmışlar :)

Vebal benim boynuma.
0
bobhasan
özünde özütünde fare ezmesi olduğunu duymuştum.belkide bunda gizli tutuyorlardır.vejeteryenler sevmezde içmez diye..
0
onur80
Yurt dısı basında yer alan haberi yazdık diye tiye almıssınız (coca cola formulunu acıklasın diye baskılar yapılmıstı bir zamanlar). Open cola da tiye alınmıs.. Yurt dısında elin adamları uzaya cıkıyor teknoloji gelistiriyor biz sadece tiye alıyoruz alay ediyoruz.. uyduruk kaydırık bir sitede 3 kimyager toplanmıs ve cola yapmıs size ne? bravo demekten baska soz soylemememiz gerekirken alay ediyoruz??? Turk milletinde hangi universiteden mezun biri bunu yapabilirdi?? KIMSE!.. biz sadece alay ederiz..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bu Akşam IRCde Online Knoppix Semineri

sundance

Gürkan Şengün tarafından organize edilen Learning on IRC seminer dizisinde bu akşam Türkiye saati itibariyle 23:00'da Sundance Knoppix üzerine bir seminer verecek.

irc.freenode.net'de #knoppix kanalında gerçekleşecek seminer hakkında saat 22'den itibaren aynı sunucudaki fazlamesai kanalından bilgi alabilirsiniz. (saatte bir değişiklik olacağını sanmıyorum ama sunum kanalı değişebilir). İngilizce olarak yapılacak sunum yaklaşık bir saat kadar sürecek anlatım ve soru-cevap bölümlerinden oluşacaktır.

Açık Kaynak Bildirgesi

loker

Açık kaynak kod bildirgesi imzalanmayı bekliyor. Karar mekanizmalarında özgür yazılımlarla ilgili kamuoyu baskısı oluşturabilmek açısından önemi büyük olan bildirge, üniversiteler, şirketler, gerçek kişiler tarafından imzalanmaya başladı...

%100 Özgür Yayıncılık Mümkün

butch

newsforge.com'da yayınlanan bu makale, web sitesinden, dizgisine her alanda sadece Özgür Yazılım araçları kullanan bir yayınevinin hikayesini anlatıyor.

Makale, ülkemizde özellikle E-dergi yayını yapanlar tarafından oldukça benimsenen Scribus'un geldiği yerin de önemli bir göstergesi.

Kaynak: /.

.NET İçin C Derleyici

lifesdkver0_1

C ile .NET uygulamaları geliştirmek için atılan adımların meyvaları alınmaya başlanmış. Yazdığınız C kodunu .NET'in IL (Intermediate Language) bytecode'una çeviren ve en önemlisi, iş gören bir C derleyicisine bu adresten ulaşabilirsiniz.

[FlameWarsON] Eh, devir bytecode devriyken; üst seviye uygulamalar için C'ye kimin ne ihtiyacı var? [/FlameWarsOFF]

Büyük sayılar için GMP

FZ

Eğer Linux ortamında C ile program geliştiriyorsanız ve bir yandan da "ah şöyle 300-500 basamaklı ya da daha büyük sayılarla uğraşsam ne güzel olur, ama nasıl?" diyorsanız GNU mantalitesi bu konuda da imdadınıza yetişiyor ve size GMP kütüphanesini bedava olarak sunuyor (Gnu Multiple Precision arithmetic library).