GPL 3. sürümün ilk taslağı yayınlandı

0
wizzyfx
Yaklaşık 15 yıldır kullandığımız GPL lisansının 3. sürümününün ilk taslağı yayınlandı.

Burada inceleyebilirsiniz.
gnu

Görüşler

0
sefalet
Değişiklikler daha çok hukuki uygulamaların lisansa yansıması şeklinde olmuş sanırım.Felsefede değişiklik yok.Gerçi çekirdek geliştiricilerden bir gurup ve Torvalds'ın kendisi durumdan memnun görünmüyor.Geliştiriciler DRM ve patent gibi konulara kafayı takarken, Torvalds keyfimiz yerindeydi ne gerek vardıya getiriyor.

Değişikliklerin çoğu hukuki süreçlerde bazı kavramların daha iyi anlaşılabilmesi için ya değiştirilmiş ya da ekleme ve çıkartmalar ile daha açık ve net olmaları sağlanmış.Onbeş yıllık hukuki ve ticari tecrübe sonunda lisansın ilkesel boyutunun korunması ön pilana alınmış görünüyor.

Benim anlamadığım nokta ise "özgür yazılım" sözü ağızlarından yalnız vakfı dile getirirken çıkan insanların neden GNU/GPL v3 ile bu kadar kafayı bozmaları.Madem daha işin adının konması noktasında ayrılıyorken neden GPL v3 açık kaynağın sonu olacak, eskisi ile biz iyiydik gibisinden sözler ediliyor.Açık kaynağın GNU GPL lisansı dışında lisansları yok mu? Sen zaten hem kavramsal hem de lisans düzeyinde ayrılmışsın sana ne oluyor.

Bu arada bu konuda adam akıllı bakınmadım ama lisansın yeni halini Türkçeye çeviren veya değişikliklerin ciddi tartışıldığı bir ortama rastlamadım, düşündürücü geldi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Eric S. Raymond: Açık Sistem --kontrol etmektir.

gencbeyin

Eric S. Raymond: Açık Sistem -- kontrol etmektir, ve biraz da tedavidir.
31.Temmuz.2001 tarihli bir konuşması

New York da çalışan eski bir programcıdan kısa bir süre önce kitabım "The Cathedral and the Bazaar" hakkında ateşli bir yazı aldım.
(Çevirmen Notu:Cathedral = kilise, Bazaar = Kapalı Çarşı usülü pazar, bu kitapta kapalı sistem program geliştirme kiliseye, açık sistem program geliştirme ise bildiğimiz pazara benzetiliyor)

Ruby slaytları

m1a2

Ruby hakkında şöyle dört başı mamur bir tanıtım yazmayı çok zamandır düşünmekteyim , fakat yazının gerektirdiği fazlamesaiyi bir türlü denk düşüremedik. Son yıllarda tanıştığım en zarif açık yazılım ürünlerinden biri olan bu betik dilini madem ki teferruatıyla mercek altına alamıyoruz, şimdilik vur-kaç operasyonlarıyla yetinelim. Ruby`yi denemiş ve beğenmemiş veya denemeden beğenmemiş olabilirsiniz (sizi gidi piton`cular sizi :) fakat bir şeye eminim ki kendisini `programlama dilleri delisi` olarak tanımlayan Ruby`nin geliştiricisi Yukihiro Matsumoto`nun (a.k.a. MATZ) 2002 Ruby konferansında yaptığı şu nefis sunuları çok çok beğeneceksiniz: Sunu 1, Sunu 2. Üstadın dediği gibi `Be Minor, Be Cool`

Sun´dan SCO´ya Destek: Linux´a Elinizi sürmeden Önce İyi Düşünün

acemi_

Sun Microsystems´in başkanı Scott McNealy İngiliz işadamlarının katıldığı bir toplantıda, açık kaynak kodlu yazılımları kullanmadan önce dikkatli olunması gerektiğini belirtti ve ardından `eger kullanacağınız açık kaynak kodlu yazılımların her bir noktasını incelemiş, fikri mülkiyet konusunda uzman avukatlarınız yoksa açık kaynak kodlu yazılımlara el sürmeyin´ dedi.

SCO´nun 1500 şirkete gönderdiği şantaj mektubunun ardından henüz bir hafta geçmişken Sun´dan böyle bir uyarı gelmesi, Sun`ın da açık kaynak kod ve Linux konusunda ne kadar samimi olduğunu gözler önüne serdi.

Konuyla ilgili link

PCI Aygıt listesinin sonu!

raistlinthewiz

Uzun yıllar boyunca Free PCI Listi oluşturan Jim Boemler listenin yer aldığı sitesini kapatmak zorunda kaldı!
Bu liste open source işletim sistemi yazanlar için önemli bir kaynak teşkil etmekteydi.
Fakat PCI-SIG, avukatları vasıtasıyla sitenin kapatılması sağladı. Nedeni ise:
Sitede kullanılan "P","C" ve "I" harfleri ve PCI logosu! Komik bir durum!

Açık Kod Haberalma Teşkilatı

realist

Alıştığımız kavramlar farklı düşünebilen insanların elinde bambaşka anlamlar kazanıyor. Henüz pek bir işe yarayanını görmediğim IRC botlarını dahi akla gelmeyecek ilginç yeteneklerle donatabiliyorlar.