GPL 3. sürümün ilk taslağı yayınlandı

0
wizzyfx
Yaklaşık 15 yıldır kullandığımız GPL lisansının 3. sürümününün ilk taslağı yayınlandı.

Burada inceleyebilirsiniz.
gnu

Görüşler

0
sefalet
Değişiklikler daha çok hukuki uygulamaların lisansa yansıması şeklinde olmuş sanırım.Felsefede değişiklik yok.Gerçi çekirdek geliştiricilerden bir gurup ve Torvalds'ın kendisi durumdan memnun görünmüyor.Geliştiriciler DRM ve patent gibi konulara kafayı takarken, Torvalds keyfimiz yerindeydi ne gerek vardıya getiriyor.

Değişikliklerin çoğu hukuki süreçlerde bazı kavramların daha iyi anlaşılabilmesi için ya değiştirilmiş ya da ekleme ve çıkartmalar ile daha açık ve net olmaları sağlanmış.Onbeş yıllık hukuki ve ticari tecrübe sonunda lisansın ilkesel boyutunun korunması ön pilana alınmış görünüyor.

Benim anlamadığım nokta ise "özgür yazılım" sözü ağızlarından yalnız vakfı dile getirirken çıkan insanların neden GNU/GPL v3 ile bu kadar kafayı bozmaları.Madem daha işin adının konması noktasında ayrılıyorken neden GPL v3 açık kaynağın sonu olacak, eskisi ile biz iyiydik gibisinden sözler ediliyor.Açık kaynağın GNU GPL lisansı dışında lisansları yok mu? Sen zaten hem kavramsal hem de lisans düzeyinde ayrılmışsın sana ne oluyor.

Bu arada bu konuda adam akıllı bakınmadım ama lisansın yeni halini Türkçeye çeviren veya değişikliklerin ciddi tartışıldığı bir ortama rastlamadım, düşündürücü geldi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Özgür Yazılım Gibi Özgür Bira!

sundance

En bildik laflardan biridir, "Free software as in free beer" (Bedava bira gibi bedava yazılım) ve yazılımın aslında tam özgür olmadığına, sadece bedava olduğuna işaret eder.

Sanırım bu birilerinin gücüne gitmiş ve biraz daha geniş düşünmüşler ki Özgür Yazılım gibi Özgür Bira kavramını geliştirmişler.

Bu biranın tarifi herkese açık, isteyen istediği gibi üretebilir, dahası bu bira ile kurulabilecek iş modelleri konusunda bile öneriler var (tabi isteyen de bedava dağıtabilir, "as in Free Beer").

SCO saçmalıkları bölüm 713 (Nerdeyse bitti :)

sundance

Newsforge'da yeralan habere göre IBM, SCO'ya ait olan kodu GPL altında dağıtmakla suçlandığı 5 milyar dolarlık davada SCO'yu kendi silahıyla vurdu !

IBM'in mahkemeye sunduğu 100 sayfalık iddianamede yasadışı olarak dağıtmakla suçlandığı kodu [Linux 2.4 kernel kodu]SCO'nun 4 Ağustos 2004 itibariyle halen kendisinin de yayınladığını belirtiyor
Günün lafı: Filler tepinirken çimenler ezilir

GPL Kimin Umurunda?

arsenelupin

Bugün yolum düştü, Anadolu Ajansı'nın web sitesine uğradım. Gayet güzel (!) bir site. İçerik-telif hakkında da böyle bir uyarı koymayı da ihmal etmemişler.

Yavaş Yavaş Olması Gerekenler

sundance

Hatırlıyorum da bundan 10 yıl kadar önce adam gibi bir C compiler almak icin $400-500 gibi paralar veriliyordu.
Şimdi ise işletim sistemleri bile bedava.

Peki oyunun başka hangi kuralları değişiyor ?

Open Source TV dizisi; Go -Open

anonim

Geçtiğimiz yıl Güney Afrikalı milyarder Mark Shuttleworth , Ubuntu'nunda arkasında yer alan Canonical Ltd. firması ile , ülkesinde Open Source'u tanıtmak amacıyla bir kampanyaya başladı . Hewlett Packard Güney Afrika'nın da aralarında yer aldığı bir katılımcı grubu ile, 2.2 Milyon Euro'luk "Go Open Source" adındaki kampanyayı başlattı.