GPL 3. sürümün ilk taslağı yayınlandı

0
wizzyfx
Yaklaşık 15 yıldır kullandığımız GPL lisansının 3. sürümününün ilk taslağı yayınlandı.

Burada inceleyebilirsiniz.
gnu

Görüşler

0
darkhunter
0
sefalet
Değişiklikler daha çok hukuki uygulamaların lisansa yansıması şeklinde olmuş sanırım.Felsefede değişiklik yok.Gerçi çekirdek geliştiricilerden bir gurup ve Torvalds'ın kendisi durumdan memnun görünmüyor.Geliştiriciler DRM ve patent gibi konulara kafayı takarken, Torvalds keyfimiz yerindeydi ne gerek vardıya getiriyor.

Değişikliklerin çoğu hukuki süreçlerde bazı kavramların daha iyi anlaşılabilmesi için ya değiştirilmiş ya da ekleme ve çıkartmalar ile daha açık ve net olmaları sağlanmış.Onbeş yıllık hukuki ve ticari tecrübe sonunda lisansın ilkesel boyutunun korunması ön pilana alınmış görünüyor.

Benim anlamadığım nokta ise "özgür yazılım" sözü ağızlarından yalnız vakfı dile getirirken çıkan insanların neden GNU/GPL v3 ile bu kadar kafayı bozmaları.Madem daha işin adının konması noktasında ayrılıyorken neden GPL v3 açık kaynağın sonu olacak, eskisi ile biz iyiydik gibisinden sözler ediliyor.Açık kaynağın GNU GPL lisansı dışında lisansları yok mu? Sen zaten hem kavramsal hem de lisans düzeyinde ayrılmışsın sana ne oluyor.

Bu arada bu konuda adam akıllı bakınmadım ama lisansın yeni halini Türkçeye çeviren veya değişikliklerin ciddi tartışıldığı bir ortama rastlamadım, düşündürücü geldi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Özgür yazılım nereye?

anonim

Özgür Yazılım hareketi "döndü" mü? Yoksa aslında hiçbir zaman adam olma potansiyeli taşımadı mı? Özgür yazılım bir başkaldırı mıdır? Yoksa zamanla egemen olana ayak uyduracak geçici bir çıkış mı? Özgür Yazılım hakkında gün geçtikçe daha kuşku dolu yaklaşımların gelişmesi çok anlaşılır.

Her geçen gün büyük yazılım örgütleri ve vakıflarında katılımcı isimlerin baş sıralarında IBM, HP, ve Intel'in yerleşmesine alışıldı bile. Zaman zaman Microsoft'la bile birlikte "iş yapar" oldu bu camia.

Alper İltekin'in makalesi için: http://www.soldergisi.com

Patent yasasına yeni protesto

yuxel

Şu anda gördüğünüz yazı zannımca patentlenmiştir. Hatta buraya yorum olarak birşeyler yazmak isterseniz kullanacağınız textarea'lar, submit button'lar da birileri tarafından patentlenmiştir ;). FFII.org'un başlattığı, GNU.org'un da desteklediği protesto yine gündemde. Her 0'a 1'e patent koymaya kararlı Avrupa Parlementosu, özgür yazılımı, özgür düşünceyi baltalamaya kararlı gibi görünüyor. Siz de ana sayfanıza bir protesto mesajı ile buna bir nebze destek olabilirsiniz .

Tek Gerçek Özgür GNU/Linux Dağıtımı Hangisidir?

coskung

'the only free GNU/Linux distro I know of' diyor Richard Stallman Arjantin temelli Ututo-e için.

Stallman'in bir Arjantin ziyareti sırasında gördüğü, Distrowatch sitesinde Free Software Foundation (FSF)tarafından onaylanan tek gerçek özgür GNU/Linux dağıtımı olarak tanımlanan dağıtım Ututo-e adlı dağıtımmış.
Özgür yazılımın tanımına tam olarak uyduğu belirtilen dağıtıma FSF'nin ftp sitesinden de erişilebiliyor.
Bir dezavantaj olarak ingilizce desteğinin yeterli olmadığı belirtilmiş.

Haberin tamamı burada.

Hindistan Parlementosu Yazılım Patentlerini Reddetti

darkhunter

Hindistan Parlementosu yazılım patentlerini reddetti. Hindistan'ın bilgisayar endüstrisine dair politikalarını hep takdir etmiş biri olarak, bu haberi duyurmaktan zevk duyuyorum :)
Bilgi İçin (Slashdot)

Bana lisansını göster!

anonim

Eğer bir işletim sistemi (misal GNU/Linux) kullanıyor ya da pazarlıyorsanız GPL doğal olarak çok uygun bir seçim olarak gözükmekte ama aynı şeyi kullandığımız uygulamalar için de söylemek mümkün müdür?

Ünlü Berkeley DB geliştiricilerinden Mike Olson son makalesinde lisans modellerine farklı bir açıdan yaklaşıyor.