GPL 3. sürümün ilk taslağı yayınlandı

0
wizzyfx
Yaklaşık 15 yıldır kullandığımız GPL lisansının 3. sürümününün ilk taslağı yayınlandı.

Burada inceleyebilirsiniz.
gnu

Görüşler

0
darkhunter
0
sefalet
Değişiklikler daha çok hukuki uygulamaların lisansa yansıması şeklinde olmuş sanırım.Felsefede değişiklik yok.Gerçi çekirdek geliştiricilerden bir gurup ve Torvalds'ın kendisi durumdan memnun görünmüyor.Geliştiriciler DRM ve patent gibi konulara kafayı takarken, Torvalds keyfimiz yerindeydi ne gerek vardıya getiriyor.

Değişikliklerin çoğu hukuki süreçlerde bazı kavramların daha iyi anlaşılabilmesi için ya değiştirilmiş ya da ekleme ve çıkartmalar ile daha açık ve net olmaları sağlanmış.Onbeş yıllık hukuki ve ticari tecrübe sonunda lisansın ilkesel boyutunun korunması ön pilana alınmış görünüyor.

Benim anlamadığım nokta ise "özgür yazılım" sözü ağızlarından yalnız vakfı dile getirirken çıkan insanların neden GNU/GPL v3 ile bu kadar kafayı bozmaları.Madem daha işin adının konması noktasında ayrılıyorken neden GPL v3 açık kaynağın sonu olacak, eskisi ile biz iyiydik gibisinden sözler ediliyor.Açık kaynağın GNU GPL lisansı dışında lisansları yok mu? Sen zaten hem kavramsal hem de lisans düzeyinde ayrılmışsın sana ne oluyor.

Bu arada bu konuda adam akıllı bakınmadım ama lisansın yeni halini Türkçeye çeviren veya değişikliklerin ciddi tartışıldığı bir ortama rastlamadım, düşündürücü geldi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Özgür Yazılım Hareketinin Popülerlik ve İlkeler Arasında Yapacağı Tercih Üzerine

acemi_

GNU işletim sistemleri ve uygulamaları gün geçtikce yaygınlaşıyor ve bunun sonucu olarak özel mülkiyetli yazılımlar da bu işletim sistemleri üstünde çalışmaya, GNU yazılımlarıyla uyumlu olmaya daha çok özen gösteriyorlar.

Richard Stallman´ın GNU hareketinin 20. yılı dolayısıyla yayınladığı yazıda, hedefin popülerlik/yaygınlık olmadığı, asıl olanın özgürlük olduğunun altı çizildi. Microsoft yazılımlarına karşı çıkıldığı gibi özgür işletim sistemleri üzerinde çalışan özel mülkiyetli yazılımlara da aynı oranda karşı olunması gerektiği vurgulandı. İlkeler açısından bakıldığında çok doğru görünen bu tavır acaba taktik açıdan da o kadar doğru mu?

LKD Yılın Penguenleri Ödülleri Sahiplerini Buluyor...

madness

Linux Kullanıcıları Derneği, her yıl olduğu gibi Yılın Penguenleri Ödülleri'ni veriyor.

6 kategoride verilecek olan ödüller, sizlerin göstereceğiniz adaylar arasından dernek üyelerimiz tarafından yapılacak oylama ile belirlenecek.
İşte ödül kategorileri...

Gnu Build Sistemi Kullanımı

anonim

GNU Build Sistemi kullanımı (Makefile dosyaları oluşturma, autoconf ve automake ile işlemleri otomatik hale getirme vb.) hakkında ufak bir belge hazırladım. İlgilenenler için adres:
http://murat.debian-tr.org/doc/build şeklindedir.

GNU Hata ayıklayıcı (GDB) 7.0 sürümü duyuruldu.

Tarık

Bu sürümdeki değişiklikleri resmi duyurudan inceleyebilirsiniz.

GNU hata ayıklayıcısı ya da ingilizce dilindeki kısaltmasıyla GNU GDB yazılımı Ada, C, C++, Objective-C, Pascal gibi birçok programlama dili için hata ayıklama olanağı sağlayan açık kaynak kodlu özgür bir yazılımdır.

FTP İndirme sayfası

Büyük sayılar için GMP

FZ

Eğer Linux ortamında C ile program geliştiriyorsanız ve bir yandan da "ah şöyle 300-500 basamaklı ya da daha büyük sayılarla uğraşsam ne güzel olur, ama nasıl?" diyorsanız GNU mantalitesi bu konuda da imdadınıza yetişiyor ve size GMP kütüphanesini bedava olarak sunuyor (Gnu Multiple Precision arithmetic library).