GPL 3. sürümün ilk taslağı yayınlandı

0
wizzyfx
Yaklaşık 15 yıldır kullandığımız GPL lisansının 3. sürümününün ilk taslağı yayınlandı.

Burada inceleyebilirsiniz.
gnu

Görüşler

0
darkhunter
0
sefalet
Değişiklikler daha çok hukuki uygulamaların lisansa yansıması şeklinde olmuş sanırım.Felsefede değişiklik yok.Gerçi çekirdek geliştiricilerden bir gurup ve Torvalds'ın kendisi durumdan memnun görünmüyor.Geliştiriciler DRM ve patent gibi konulara kafayı takarken, Torvalds keyfimiz yerindeydi ne gerek vardıya getiriyor.

Değişikliklerin çoğu hukuki süreçlerde bazı kavramların daha iyi anlaşılabilmesi için ya değiştirilmiş ya da ekleme ve çıkartmalar ile daha açık ve net olmaları sağlanmış.Onbeş yıllık hukuki ve ticari tecrübe sonunda lisansın ilkesel boyutunun korunması ön pilana alınmış görünüyor.

Benim anlamadığım nokta ise "özgür yazılım" sözü ağızlarından yalnız vakfı dile getirirken çıkan insanların neden GNU/GPL v3 ile bu kadar kafayı bozmaları.Madem daha işin adının konması noktasında ayrılıyorken neden GPL v3 açık kaynağın sonu olacak, eskisi ile biz iyiydik gibisinden sözler ediliyor.Açık kaynağın GNU GPL lisansı dışında lisansları yok mu? Sen zaten hem kavramsal hem de lisans düzeyinde ayrılmışsın sana ne oluyor.

Bu arada bu konuda adam akıllı bakınmadım ama lisansın yeni halini Türkçeye çeviren veya değişikliklerin ciddi tartışıldığı bir ortama rastlamadım, düşündürücü geldi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

OpenGL artık özgür

sundance

SGI firması haklarını elinde tuttuğu üç boyutlu hızlandırma teknolojisi OpenGL'i Free Software Foundation'ın kabul ettiği şartlarda yeniden lisansladı.

Linux.com'da yeralan habere göre bu, ticari bir firmanın Özgür Yazılım Dünyası'na bugüne kadar verdiği en büyük hediye.

Yavaş Yavaş Olması Gerekenler

sundance

Hatırlıyorum da bundan 10 yıl kadar önce adam gibi bir C compiler almak icin $400-500 gibi paralar veriliyordu.
Şimdi ise işletim sistemleri bile bedava.

Peki oyunun başka hangi kuralları değişiyor ?

Avrupa yasa koyucuları yazılım patentlerini yasallaştırma yönünde

anonim

Avrupa yasa koyucuları yazılım patentlerini yasallaştırma yönünde. Bizim ülkemizinde yakında tamamen AB mevzuatlarına geçeceği düşünüldüğünden . Bu Linux ve diğer ücretsiz yazılımlar için büyük bir tehdit oluşturuyor. Yazılım Patentlerinde bağımsız bir Avrupa için simdi dilekçe gönderin.
Be the source with you

Gnu Build Sistemi Kullanımı

anonim

GNU Build Sistemi kullanımı (Makefile dosyaları oluşturma, autoconf ve automake ile işlemleri otomatik hale getirme vb.) hakkında ufak bir belge hazırladım. İlgilenenler için adres:
http://murat.debian-tr.org/doc/build şeklindedir.

Open Source TV dizisi; Go -Open

anonim

Geçtiğimiz yıl Güney Afrikalı milyarder Mark Shuttleworth , Ubuntu'nunda arkasında yer alan Canonical Ltd. firması ile , ülkesinde Open Source'u tanıtmak amacıyla bir kampanyaya başladı . Hewlett Packard Güney Afrika'nın da aralarında yer aldığı bir katılımcı grubu ile, 2.2 Milyon Euro'luk "Go Open Source" adındaki kampanyayı başlattı.