Hackerlar için bir ortak amblem

0
sundance
Tamamen alakasız bir konu ile ilgili dolaşırken, hackerlar için ortak bir logo önerisi ile karşılaştım.

Türkçe'de "kurcalayıcı" adını verdiğimiz ve sıkça "sistem kırıcılar" (cracker) ile karıştırılan, bir şeyleri kurcalayıp onlara yeni kullanım alanları oluşturan, ya da yeni şeyler keşfedip bunları paylaşan kişiler olan hackerlar için, Conway'in Hayat Oynunu ve bu matematik simülasyonundaki en temel, hareket edebilir yaşam biçimi olan Glider önemli simgelerden biri. GNU, Tux, BSD Daemon derken aileye yeni bir üye daha geliyor galiba ;)
gnu

Görüşler

0
cbc
"I first proposed this emblem in October 2003" baya bir zaman geçmiş, pek yeni değil :) glider'dan daha yaratıcı bir sembol ne olabilirdi acaba
0
sundance
FreeSoftware fikri de bayağı eski :) ama hala bizi heyecanlandırıyor.
0
darkhunter
Glider'ı niye orjinal şekliyle değilde ayna simetrisi yaparak kullanmışlar? Içime böyle bir kurt düştü sormadan edemedim :)
0
FZ
Özgün hali hangisi ki? Söz gelimi şu iki adreste farklı şekillerde görünüyor:

http://en.wikipedia.org/wiki/Conway's_Game_of_Life

http://www.reed.edu/alife/classes/gameoflife.html
0
darkhunter
http://www.reed.edu/alife/classes/gameoflife.html adresindeki Glider bende ki bir kitap dakiyle aynı. Lakin soru şaşırtmalıydı :)
Bu teroriyi gözümüzle gördüğümüz frontal 2 boyutlu noktalar gibi değilde. 3 boyutlu bir matris de yaşayan (dolayısıyla her yöne istedikleri gibi dönebilen, hatta amuda kalkabilen) yaratıklar olarak algılamak gerektiğini belirteyim dedim...
0
FZ
"Hayat Oyunu" bir hücresel otomat (cellular automaton) değil mi? O yapılar iki boyutlu yapılar değil mi? "Frontal 2 boyutlu nokta" ne demek?
0
darkhunter
http://www.geocities.com/robisais/3dca.html

Konunun tanımını bir daha mı düşünmek lazım acaba? Orjinal tasarım öyleydi ama, biraz dejenere etmekte mümkün.

Abartmanın sınırları nedir?

http://home.sc.rr.com/lmeeker/Lee/Life_4D/objects.html

Bana kalırsa az daha oynasalar olucak sanki :)

(frontal=cepheden görünüş)
0
darkhunter
http://users.skynet.be/NightGem/programs/cwlife/

Bir de böyle bir şey varmış, eklemeyi unutmuşum.
0
FZ
Matematikçi John Conway'in "Game of Life" dediği hücresel otomat iki boyutlu bir yapı, varyeteli iş yapmak mümkün ama bildiğim kadarı ile "evrensel Turing makinası"na denk dolayısı ile üç boyutlu halinin görsellik haricinde getirdiği ekstra bir güç var mı ona bakmak lazım. Öte yandan, mesela SugarScape, VUScape gibi modeller var, sosyal bilimcilerin kullandığı hücresel otomat benzeri yapılar (şu farkla ki hücredeki noktaya ek olarak hücrenin kendisinin de bazı özellikleri olabiliyor, en cicili bicili örneklerini StarLOGO programlama ortamı ile birlikte gelen demolarda görmek mümkün) ve onlar da 3. boyut için pek uğraşıldığını duymadım çünkü 2 boyutlu yapı (tabii yani 2 boyutlu derken topolojiler değişik olabiliyor mesela dikdörtgenin karşılıklı kenarları arasında bağlantı kurduğunuzda, iki boyutlu görünmekle birlikte, yani geometrik olarak diktörgen görünümünde olmakla birlikte topolojik olarak bir tür torus (simit) oluyor) pek çok şeyi modellemek için yeterli.
0
darkhunter
Sugarscape'i ilk kez sizden duydum. Ilgimi çekti bahsettiğiniz demo bu olsa gerek herhalde :

http://education.mit.edu/starlogo/samples/sugarscape.htm

Bu arada şu starlogo ne kadar güzel bir ortam, bir ara bununla ilgilenmeliyim :)
0
FZ
SugarScape'i esas geliştirenler Axtell ve Epstein (Apple üzerinde geliştirmişlerdi, C++ ya da Objective C gibi bir şey ile):

- http://www.brook.edu/scholars/raxtell.htm

- http://www.brook.edu/scholars/jepstein.htm

- http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0262550253/qid%3D1120486304/002-9394694-4049604

Bu iki araştırmacı Axelrod'un çalışmalarından esinlenmişler bildiğim kadarı ile:

- http://www-personal.umich.edu/~axe/

Bir de tabii SugarScape'ten esinlenip VUScape mevzusuna giren Hollandalı araştırmacılar var, vakti zamanında biraz yazışmıştık kendileri ile:

- http://www.cs.vu.nl/ci/eci/

Bunu Java ile geliştirmişlerdi ama herhalde en az benim kadar küfrettiler ki :) bir sonraki daha gelişmiş sürümü olan SwarmScape'i Java ile değil NetLogo ile yazmaya karar verdiler:

- http://ccl.northwestern.edu/netlogo/

NetLOGO, StarLOGO'nun biraz daha gelişmiş, ufak tefek farklılıkları olan ama ona çok benzeyen hali olarak düşünülebilir. İkisi de multiagent tabanlı karmaşık sistemleri kolayca modellemek ve simüle etmek için tasarlanmış ve LOGO diline dayanıyorlar. LOGO ise bir tür parantezsiz Lisp gibi düşünülebilir :)
0
darkhunter
Güzel kaynaklar verip beni google ile cebelleşmekten kurtardığınız için teşekkürler.

Not : Ben artık parantezsiz bir Lisp düşünemiyorum :)
0
FZ
Eğer yapabiliyorsam karşımdakinin Google ile vakit kaybetmesini engellemeye çalışırım, bu tür durumlarda FOAF (Friend Of A Friend) [1] ağının "aptal" arama motorlarından daha etkili olduğuna inananlardanım (semantik web hala güzel bir rüya gibi görünüyor).

Şimdi StarLOGO, NetLOGO filan özgün LOGO'nun [2, 3] bağlamının biraz daha dışına çıkmış şeyler, temel aldıkları LOGO dilinin 1966 yılında Seymour Papert tarafından geliştirilme amacı StarLOGO ve NetLOGO'nunkinden biraz farklıydı. Parantezsiz olma konusuna gelince bunun bir problem olduğunu hiç düşünmedim StarLOGO ile bir şeyler geliştirirken.

Buna ek olarak StarLOGO ile ilgili bir deneyimimi paylaşmadan geçemeyeceğim, bazı bağlamlarda gençlere öğretmek için ideal dillerden biri olduğunu düşünüyorum, şöyle ki gerçekleştirdiğim eğitim çalışmalarında normal ve biraz üstü gençlerin bu ortamda çok hızlı kavrayabildiğini ve problem çözebildiğini gördüm. Ortamın doğrudan multiagent ve paralel programlamayı destekliyor olması ise bir başka avantaj, böylece bu kavramları sanki sonradan gelen ekstra şeylermiş gibi öğretmek zorunda kalmıyorsunuz. Buna alternatif olarak Dr. Scheme [4] kullanarak ve HTDP [5] takip edilerek bir programlama eğitimi düşünülebilir bu da aklımdaki projelerden biri. Bir diğer alternatif ise Smalltalk tabanlı Squeak [6] kullanmak, o biraz daha fazla çoklu ortam desteği veriyor.

Konuyu dağıttım ben, pardon. Ne zamandan beri aklımdaydı bu StarLOGO, vs. belki TV'de gelecek hafta bundan bahsetme ve bazı demoları gerçekleştirme imkanımız olur.

1- http://www.foaf-project.org/

2- http://el.media.mit.edu/logo-foundation/logo/programming.html

3- http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Logo_programming_language

4- http://www.drscheme.org/

5- http://www.htdp.org/

6- http://www.squeak.org/
0
darkhunter
Deneyimleriniz bana bir ışık yaktı. Bir arkadaşım var bilgisayarlarla orta düzeyde ilgili, hayatı boyunca hep programcı olmayı hayal etmiş, hayat kavgası v.s. derken gecikmiş bayağı... Kendisi 40'lı yaşlarında ve artık vakti var. Hiç bir programlama dilini bilmiyor. Bilen biri (!) olarak bana danıştığında açıkçası hayal kırıklığı yaşamasını istemediğim için bir süre durakladım. Sonra Pascal dedim (programlamayı öğretmek için geliştirilmiş bir dil olduğundan ve birtakım kompleks yapılar nedeniyle). Bende ki bir kitabı da kendisine hediye ettim. Herhalde şu an haldır haldır çalışıyordur :) Kendisi çok heyecanlı bu konuda. Verdiğiniz linklerde de benzer deneyimlerden söz edilmiş...

Sizinle konuştuktan sonra acaba StarLogo daha iyi bir alternatif mi diye düşündüm? Tabi öğrenme süreci azimle de orantılı, geç yaşta bu işe başlayıp başarılı olanları da biliyoruz...

Acaba arkadaşımı StarLogo'ya yönlendirsem mi? Siz ne dersiniz?
0
FZ
Kişiden kişiye çok değişen bir şey. Misal söz konusu kişi Internet'i kullanmakta çekingen birisi ise ve/veya İngilizcesi ortanın altı düzeyde o zaman çevresinde kim varsa, o kişinin bildiği dil üzerinden gidilsin derim. Çevresinde Pascal anlatabilecek birisi varsa, kaynakları o şekilde ise Pascal çalışsın, C ise C. Yetişkinlere programlama öğretme deneyimim çok fazla yok. Mesela ben o adama yardım edecek pozisyonda olsaydım, yavaş yavaş kendisine ders verebilecek olsaydım, misal HTPD kitabı ve Dr. Scheme ile yani Scheme programlama dili ile başlayabilirdim. Ya da belki Squeak. StarLOGO çok anlamlı olur muydu bilmiyorum, bazı kavramları göstermek için anlamlı olabilirdi tabii. Bu çok değişken bir durum, yani kişiye çok bağlı.

Öte yandan, söz konusu kişi Internet'i yoğun şekilde kullanabilecek halde ise o zaman tabii seçenekler çeşitlenebilir, tavsiye edilen bir şey daha rahat tavsiye edilebilir ve hatta uzaktan ders vermek (en azından yüz yüze seansların sayısını bir hayli azaltmak) mümkün olabilir.
0
sefalet
"Türkçe'de "kurcalayıcı" adını verdiğimiz ve sıkça "sistem kırıcılar" (cracker) ile karıştırılan, bir şeyleri kurcalayıp onlara yeni kullanım alanları oluşturan, ya da yeni şeyler keşfedip bunları paylaşan kişiler olan hackerlar için..."

Her ne kadar konu ile doğrudan ilgili olmasa da yapılan bir tanım dikkatimi çekti ve bu tanıma pek katıldığım söylenemez.Katılmadığım iki nokta var; öncelikle "Hacker" sözü bir durumu ifade ediyorsa eğer, o zaman bu durumu yakından incelemek tanım yapmamızı kolaylaştırır.

1.Kurcalayıcı özelliğe sahip olma
2.ilk madde ile benzerlikler taşıyor. araştırmacı yani bilgiye giden yolları kullanma ve gerekirse bu amaç için yeni yollar bulma becerisi
3.elde edilen bilginin özümsenmesi ve edinilen bilgi sayesinde söz konusu bilginin geçerli olduğu alanda müdahale edebilme özelliği

Bu maddelerde hemfikiriz sanıyorum sonuçta Sundance'in verdiği tanımın maddeleştirilmesini yaptım sadece.Benim anlamadığım nokta "sistem kırıcı" (cracker) olarak adlandırılan kişilerin ve eylemlerinin neden yukarıdaki maddeler çerçevesinde yapılan tanıma girmediği."Sistem kırıcı" olabilmek için de araştırmacı, kurcalayıcı ve müdahale edebilme becerisine sahip olmak gerekir.Bu bakımdan "Hacker" tanımı içinde (başlık yazısında Sundance in yaptığı tanımı kastediyorum) "sistem kırıcıların" bulunması gerekir diye düşünüyorum.

Doğal olarak bir diğer önemli unsurda "yararlılık" konusu."Sistem kırıcıların" yararsız olduğunu söylemek çok kolay değildir.Sistemlerin güvenliğinin arttırılmasında önemli rol oynarlar.Sistem kırıcı özellikleri, sistemlerin zayıf ve dayatmacı özelliklerine karşı bir eylem türü olarak adlandırmak mümkündür.Dayatılan ve zayıf tarafların olumlu yönde değişimine katkısı var ise bu eylemleri "yararlı" olarak adlandırabiliriz.Sistem kırıcılığın yararı eylemin niteliğine göre şekillenir doğal olarak.

Hem "davranış özelliği" hem de "yarar" kavramları açısından bu kadar yakın duran iki kavramın neden "Hack", "Crack", "Hacker", "Cracker" gibi bölünmelere gittiğini mantık ile açıklamak zor.Bu kavram karmaşıklığının duygusal nedenlere dayandığını zannediyorum.

Bu arada sistem kırıcılık derken sistemlere izinsiz girip çıkar sağlama kastediliyorsa ki böyle olduğunu zannetmiyorum, bunun adları çoktandır mevcut; "Dolandırıcılık", "Sahtekarlık" aklınıza benzer ne geliyorsa bu durumu tanımlamak için kullanabiliriz.Fakat ayrıca bu eylemleri "crack" ve yapanları "cracker" olarak adlandırmanın ne gibi bir anlam ve yarar sağladığını anlamıyorum.Her ne kadar sistem kırıcı veya hack özellikleri gösterse de eylemin sonunda haksız çıkar sağlama var ise bunun adı aldatma ve çıkar sağlamadır sadece.

Öyleyse özetleyelim nelere ihtiyaç olduğunu kısaca;

_ kurcalama sabrı, isteği ve müdahale becersi (bunu bilgiyi uygulayabilme olarak ele alalım)

_ Yapılan eylemin haksız çıkar değil yarar sağlamasının gerekliliği (her ne düzeyde olursa olsun)

Bence "Hack" kavramını kullanırken bu tanımın içinde kalınmalı ve bunun dışında temelsiz bölünmelerin anlam ve kavram karmaşıklığından başka birşey sağlamadığı anlaşılmalıdır.Hack kavramının içine hangi tür eylem ve davranışların girdiği iyi belirlenirse daha sağlıklı bir bakış açısı sağlanır düşüncesindeyim.

0
FZ
"Cracker" kavramını ayrı tutmakta fayda var. Pek çok programcı mesela e-postasının sonuna "Happy hacking" gibi bir cümle yazar, sizce bu ne anlama geliyor? Orada kast edilen aslında "mutlu programlama" gibi bir şey. Köken olarak da 60'lı yılların sonu, 70'ler filan o dönemlere, MIT'ye vs. uzanıyor. O bağlamda da kast edilen sürekli sistemleri kurcalamak ve geliştirmek, hatalarını gidermek, vs.

Duygusal nedenden daha önemli bir neden düşünemiyorum, yukarıdaki kültüre aşina ve bundan ötürü kendini "hacker" olarak tanımlayan insanlar basındaki "sahtekarların", "crackerlar"ın yaptıkları işlerin "hacking" olarak adlandırılmasından muzdarip ve bu yüzden de "hayır kardeşim, hacking denen eylem bakınız böyle bir şeydir, ne alakası var o dediğinizle ben kendime hacker diyorum ve o bahsettiğiniz insanlar gibi değilim, sözcük anlamı ve başlangıçtaki uzunca süre kullanım şekli böyle değildi" diye itiraz ediyor, bunda garip bir şey mi var?
0
sefalet
Duygusal nedenler ile ayr� tutulmas� elbette sak�nca do�urur. Bu duygusal tepkinin neden verildi�ini, haklar� olup olmad���n� tart��m�yorum sadece b�yle olmas�n�n kavram kar���kl���na zemin haz�rlad���n� s�yl�yorum. E�er bir kavram� mant�ksal de�ilde duygusal temelli in�a ederseniz kavram�n ya�am alan�n� �ok belirsizle�tirir ve geli�mesine engel koymu� olursunuz. En basitinden kavram ile ilgili farkl� olgulara cevap vermek zorla��r. Konumuz ile ilgili olarak neyin hack neyin crack tan�m� i�ine girece�i sorunu ortaya ��kar.Bir shift tu�una basarak kopya koruman�n a��lmas� hack midir crack mi? yada bir web script in g�venlik a����n� bulmak hangi �l��lere g�re de�erlendirilebilir? �rnekler �o�alt�labilir kolayl�kla fakat kayg�m�n nerden kaynakland���n� anlatabilmek i�in yeterli umar�m.

Eylemin amac� konusunda ayn� g�r��teyiz; yarar sa�lamas�, zarar i�ermemesi gerekir. Ama "sahtekarl�k" yapana "cracker" diyerek olumsuz bir davran��a (��kar ama�l� sistem kurcalama kastediliyor) paye verilmi� olmuyor mu?(en az�ndan sahtekardan daha yumu�ak bir s�z oldu�u a��k) Bir eylem sahtekarl�k ise �yle adland�r�lmak durumunda de�il mi?
0
sundance
Paul Graham'ın yukarda linki verilen yazısına bakarsanız bu durumun bir çelişki içermediğini göreceksiniz.

Crackerların bir kısmı da hacker mıdır? Evet, tabi ki olabilir. Richard Feynmann'ın kasa açma merakı olduğunu, Richard Stallman'ın zamanında şifre kullanımına karşı olduğu için şifrelenmiş yerleri kırmaya çalıştığı bilinen bir gerçek. Hatta hacker kalesi olarak ün yapmış MIT'nin en meşhur yayınlarından biri "MIT's guide to lockpicking" ( MIT kilit açma rehberi)

Şimdi gelelim cümle içindeki kullanımına :) Şaka bir yana, hacker kelimesi genellikle olumlu bir anlamda, bir şeyleri başka türlü çalıştırma, ya da çalışmayan şeyleri kurcalayıp çalıştırmayla özdeşleşmiştir ve hep olumlu kullanımlara işaret eder.

Cracking ise, tanımında "yetkisiz yere giriş yapan kişi" demek. Bu ikisinin örtüştüğü durumlar olur mu? Olabilir.

Ama bu bir şey "demirci ustası" ve "kasa hırsızı" arasında da olabilir. Benzer teknikler kullanılıyor olabilir ama birinin yaptığı iş direkt yasadışıdır. Belirtmem lazım, yasal cracker diye de bir kavram yok, veya burada crackerın karşılığı "kasa açıcı" değil.

Burda direkt hırsız denmemesinin sebebi, olayın adını veren şeyin yapılış tarzı olması.

Bunun dışındakilere de kesinlikle katılıyorum. Detaylı açıklama için teşekkürler.
0
bm
Ama bu bir şey "demirci ustası" ve "kasa hırsızı" arasında da olabilir. Benzer teknikler kullanılıyor olabilir ama birinin yaptığı iş direkt yasadışıdır.

Benim anladigim kadariyla sefalet'in anltamaya calistigi cercevede 'olumsuz' ile 'yasadisi' bir tutulmuyor. Cilingirlik levazimati edinmek, kripto kirmak vs. yerine gore suc olabiliyorlar (tipki silah bulundurmanin kullanilmasa bile suc olabildigi gibi). Burada belki 'fayda'dan degil, daha genel prensiplerden hareketle olumlu olumsuz tartismasi yapilabilir ama bence Sundance'in kastettigi siyah-beyaz grisiz alan oldukca buyuk.

Sundance'in aklinda oldugunu tahmin ettigim 'cracker' kavrami oraya buraya isim veya slogan yazmayi (evinize gelenin mesela tuvalet aynasina ismini veya slogani neyse onu kazidigini dusunun), sirf zevk icin insanlarin bilgisayarina zarar vermeyi (mesela sadece yapabildigi icin park etmis arabalarin lastiklerini indirmek) de iceriyor. Bir maddi cikar soz konusu degil bu durumlarda, gerektirdigi bilginin de ne oldugu tartisilir

Ben bu baglamda 'ama biz aciklari gosterdik' gorusune de cogunlukla katilmiyorum. Bu iddia ile ortaya cikanlar normal haber verme metodlarini denemedilerse bu iddia cok zayif kaliyor. Makineler icin bu boyle, net icin biraz farkli. Internet buyuk olcude ehil insanlarin belli kurallara gonullu olarak uymasinini gerektiren idare metodu ile ayakta duran bir sistem, insanlar eseklesirse sistemde tikanmalar olacagi kimseye gosterilmesi gereken birsey degil (DDOS, ping flood vs. kepazeliklere tesebbus edenler bir hizmet yapmiyorlar). Bir olcude bunu wiki'ye dayali bir sitede her sayfayi degistirmeye benzetebiliriz, evet bunu muzirliktan veya herhangi bir politik gorusun propagandasi icin yapanlar var ama bunlarin eline bes kutu boya alip geceleri mesela arabalarin uzerine birseyler yazanlardan bir farklari yok (duvar demiyorum ki yakin tarihten karsiligi olmasin). Ha evet belki su acidan fark var: ikincisinde araba sahipleri veya komsulari bu insanlari dover, sanal alemde bu zarari verenler gidip bir de orada burada reklamlarini yapiyorlar. (Burada sefalet'e bol bol mulkiyet ve ortak kullanim kontrasti konusunda fikir beyanina vesile olacak paslar veriyorum kendimce, bugun ne kadar vakti var anlayacagiz kismetse. Ben fm kotami bitirdim bugunluk).
0
simor
lanet olsun :(((
elektrik 1 saniyeliğine gitti geldi. Bütün yazdıklarım çöpe gitti. önizlemelerim sisizn veritabanınızda durmuyordur değilmi. Off topic için özür dilerim ama ekranın karşısında dondum kaldım :((. Bir daha da yazmaya üşendim :(
0
FZ
Birisi Internet aşkına şu maddeyi çevirir mi acaba:

http://en.wikipedia.org/wiki/Conway's_Game_of_Life

aksi takdirde ben girişeceğim (en kısa sürede! :)
0
robertosmix
Bence amaçsız..

Hackerların logoları keşfettikleridir. Ve onların logolarından çıkartabileceğiniz anlam, herhangi bir logodan çıkarabileceğinizden daha fazladır.
0
Armish

Turkish Hacker Emblem
[www.deviantart.com] eğlencesine yaptığım birşey. Belki gülümseyenler olur diye yazayım dedim :)
0
FZ
Şüüpeeeerrr! :) Hakikaten çok hoşuma gitti. Son zamanlarda gördüğüm en esprili, en güzel fotolardan biri.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Eric Raymond: GPL'e İhtiyacımız Yok

tongucyumruk

Breziya'da Fórum Internacional de Software Livre adlı etkinliğe katılan açık kaynak hareketinin kurucusu ve Open Source Initiative'in başkanı Eric S. Raymond açık kod hareketini savundu ve "GPL'e ihtiyacımız yok. GPL açık kaynak programların zayıf olduğu ve kendini koruyamayacağı düşünülerek hazırlanmıştır. GPL'i kullanarak BSD lisansının ekonomik getirilerinden yararlanamıyor, kendimize zarar veriyoruz" dedi.

Bir dağıtım kazasından alınması gereken dersler

sundance

Gentoo'yu sanırım bir çoğumuz biliyor. Dağıtım olarak oldukça yeni fikirlerle, Linux camiasına renk getirdiğini, kurucusu Danniel Robbins'in IBM DeveloperWorks'de birçok iyi makale yayınladığını vs.

Peki yakın zamanda Gentoo projesinden Zynot diye bir başka dağıtım çıktığını. Dahası bu dağıtımı çıkartan Zachary T Welch'in özellikle Robbins merkezinde Gentoo ve (for fun) OpenSource camiasını eleştirdiğini biliyor muydunuz ? Bence dikkate değer bir okuma. Bir taraftan projelerdeki yumuşak karınlara dikkat çekmesi, bir taraftan da insanların her geçen gün birbiri ile daha zor anlaştığını vurgulaması açısından.

`Open Source´ nelere kadir...

butch

Blender'ın open source olması yolunda önemli adımlar atıldığından daha önce bahsetmiştik. Amaç bir "Blender Vakfı" kurulması ve bundan sonra blender'ın açık kodlu olarak geliştirilmesiydi. Fakat bunun için 100.000 dolar toplanması gerekiyordu. 7 Eylül'de http://www.blender3d.com 'da yapılan açıklamaya göre toplanması hedeflenen miktar tamamlanmış. Yani çok yakında GPL lisanslı Blender'a kavuşacağız. Görün bakın "Open Source " nelere kadir.

Wirofon artık özgür!

anonim

Bundan birkaç ay önce FFMpeg ile ilgili bir işle uğraşırken, FFMpeg'in Hall Of Shame sayfasına denk geldim. Sayfaya baktığımda gördüm ki, Türk Telekom Wirofon yazılımı da FFMpeg'i lisansına aykırı olarak GPL olmayan bir programa dahil ederek GPL ihlali yapmakla suçlanıyordu. Türk Telekom'dan hiç bir açıklama olmadığı için de bir "fare dağa küsmüş" durumu olduğunu düşündüm.

G-NUT Projesi İlk Meyvesini Verdi

exalted

GNU Türkçe Çeviri Projesi (G-NUT) dün itibariyle www.gnu.org'un anasayfasını türkçe olarak yayımlamış bulunmaktadır. Henüz çok etkili, hızlı ya da "harika" çalış(a)mıyoruz, ancak zamanla düzene gireceğini umuyorum.