MUHASEBECİ: Linux için GPL muhasebe programı

0
anonim
Muhasebeci; başlıktan da anlaşılacağı gibi Linux için yazılan bir muhasebe programı. Programın gelişimi Yüksel ÖZCAN ve Özkan PAKDİL tarafından yapılmakta olup muhasebeci.sf.net adresinden edinilebilir. Geliştirme işlemleri glade-2 & anjuta ikilisi ile c dili, arayüz olarak kullanımı kolay ve hızlı çalışan gtk+/gnome bilesesenleri ve veritabanı olarak ta MySQL kullanımaktadır.
Böyle bir projeye başlama ihtiyacı duyulmasının temel nedeni ise şöyle:
Linux kendini server olarak ıspatlamıştır, bundan sonra artık linuxu Türkiye içinde, kurumlarda sadece serverlarda değil, terminallerde de görme isteğidir. Linux masaüstü olarak ta rahat bir şekilde kullanılabilir duruma gelmiştir. Kurumlardaki (bana göre) bilgisayar kullanımında etkili olan program Office programından sonra muhasebe programıdır. Allah'a şükür office işi OpenOffice sayesinde hallolmuş durumda. Geriye sadece ihtiyacı karşılayabilecek, kullanımı kolay ve kullanışlı bir muhasebe programı kalıyor. Ben de bir muhasebeci olarak Linux çorbasında benim de tuzum olsun diyerekten duruma ciddi bir şekilde el atmaya karar verdim. Programın gelişimi bir programcı olmayan (ben) Yüksel ÖZCAN ve Beykent Üniversitesi Matematik-Bilgisayar bölümü öğrencisi olan Özkan PAKDİL tarafından yapılmakta olup kaynak kodları muhasebeci.sf.net adresinden edinilebilir. Geliştirme işlemleri; bir linux standardı haline gelen glade-2 & anjuta ikilisi ile c dili, arayüz olarak kullanımı kolay ve hızlı çalışan gtk+/gnome bilesesenleri ve veritabanı olarak ta MySQL kullanımaktadır. Programı bir süreden beri geliştirmeme rağmen duyurusunu yapma gereği duymamıştım, fakat artık zamanının geldiğine inanıyorum. Program şimdilik aşağıdaki işlemleri başarıyla yapabilmektedir;
Stok Kartları --> ekle, değiştir, sil, incele
Cari Hesap Kartları --> ekle, değiştir, sil, incele
Stok Açılış Fişi --> ekle, değiştir, sil, incele

şimdilik az gibi görünsede kullanım kolaylığını sağlanması amacı ön planda tutulduğu için şimdiye kadarki gelişimi yavaş sürmüştür. Şu sıralar alış ve satış faturaları üzerinde çalışılmaktadır. Henüz rapor alınamamakla birlikte fatura işlemleri bitmeye yakın fakat bitmemiş durumdadır. Gelecek hafta sonuna kadar alış ve satış faturaları herşeyiyle bitmiş olacaktır. Yakın tarihteki gelişimi ile ilgili planlar ise şöyle;
Kasım Sonuna Kadar
;
alış ve satış faturaları ile bunlarla ilgili gerekli tüm işlemler tamamen bitecek,

stok durum raporu alınabilecek(tarih ve stok filtrleli)

Ön maliyet raporu(satışların maliyeti)

Satış faturalarının matbu formlara basımı

Cari Hesap İşlemlerinin bir kısmı

Kullanım Kılavuzu(html ve ps formatinda)

Aralık ayı sonuna kadar da bir işletmenin temel olarak ihtiyaç duyabileceği tüm işlemler bitirilecektir.

2004 yılı içinde ise seri-lot takibi, üretim reçeteleri, personel modülü gibi spesifik, lisanslı muaddilerinde oldukça kazık fiyatlarla satılan ürünlere, ciddi bir rakip olabilecek özelliklerle donatılacaktır. Bütün bu işlemler bittikten sonra ise, sırasıyla web arayüzü, düşük konfigurasyonlar için konsol versiyonu, ve sadece kendisinde bulunacak olan kendine has özellikler eklenecektir. Türkiye Linux camiasına hayırlı olmasını umud eder, her sektörden birilerinin de benzer projeler başlatmasını dilerim.
gnu

Görüşler

0
roots
görüntülere göre gerçekten güzel bir çalışma.

"muhasebe" pek çok bilgisayar kullanıcısı tarafından "pasif" kullanıcılardan oluşan bir kullanıcığı çoğunluğu olarak görülen fakat bilgisayar kullanımından gerçek anlamda "iş" çıkartan ve potansiyel kullanıcı olan topluluktur.

Bu alanda ülkemizde 100 den fazla çözüm olmasına rağmen aktif kullanılan ve ciddi boyutlarda olan 10 kadar firma anca vardır.

Bunun nedeni bu büyük firmaların zamanlarının en güncel teknolojileri ile en hızlı kolaylıkları ortaya koyarak ürettikleri çözümlerdir.

Ciddi kullanıma gelebilmesi için gerçekten çok zaman harcamanız gerekeceğini düşünüyorum. Ama umarım gereken desteği bulabilir ve projenizi şuanda piyasadaki uygulamalar görebiliriz.

tebrikler...
0
muhasebeci
Herşeyden önce ilginiz için teşekkür ederim

Dediğin doğru. Muhasebeciler eğer benim gibi meraklı değilse, genelde pasif bilgisayar kullanıcılarıdır. Türkiyede neredeyse en büyük potansiyeli oluşturdukları için olsa gerek lisanslı muhasebe programları kazık fiyatlarla satılmaktadır. Ben bir programcı değilim, bu yüzden programda teknik olarak bir takım eksiklikler olabilir, bu programda ön plana çıkacak özellikler işlevsellik ve kolay kullanımdır. Bu programın yayılması demek linuxun yayılması demek. Diğer taraftan linux hizmeti ve desteği vermeye çalışanlar bilir; bir işletmeye linux kurmaya, desteği vermeye kalktığınızda önünüzde en önemli engellerden birisi de iyi bir muhasebe programı olmamasıdır. Biz bu eksiği de gidereceğiz. Bunun windeki iyi olanlara ciddi bir alternatif olacağından hiç şüphen olmasın, çünkü herşeyden önce bu programı yazarken bir programcı gözüyle değil, bir muhasebeci gözüyle bakıyoruz. İnanın bana o çok iyi olan 10 tane firmanın yazdığı programların bile bir çok eksiği var. Bu eksiklikleri onların görmesi çok zor, bunları ancak kullanıcılar(muhasebeciler) görebilir. Piyasada şu anda değil belki ama, gelecek 5 - 6 ay içinde görebileceğinizi düşünüyorum. Bu arada bu gece yarısı itibariyle hem alış, hem de satış faturaları bitmiş olacaktır. Hafta bitmeden de stoklarla ilgili önemli raporlar bitmiş olacaktır.

Yüksel ÖZCAN
http://muhasebeci.sf.net [muhasebeci.sf.net]
0
roots
kesinlikle öyle, şuan yetkili bulunduğum yerlerde toplamda 20 kadar muhasebe personeli 5 farklı yazılımı kullanmaktalar ve her biri farklı bir istekle geldiği için tek bir yazılım değil 5 ayrı yazılım kullanılmakta zaman içerisinde her biri değişik nedenlerden alınmakta ve her biri farklı alanda yararlı özellikleri ile çalışmakta aynı işlem her bir program için farklı kişiler tarafından farklı zamanlarda girilmekte/girilememekte gibi bir sürü sorun oluşabilmekte bunlardan dolayı işler gecikmekte ve işler geciktiği için muhasebe departmanına yeni personeller dahil edilmektedir...

böylesine zincirleme ve zincir uzadıkça dolaşma olasılığı yüksek bir departman bir iş dalında optimum yazılım şansı çok aza inmiştir.

bu yüzden alternatif çözüm üretebiliyor yapısı bir kenara çalıştığı işletim sistemi ve bu sistemin ekstra özellikleri sayesinde ++ değere sahip olması işin en güzel yanıdır.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Birleşik Devletler Hükümeti Özgür Yazılımların Kalitesini inceliyor...

phrewww

Amerikan Hükümeti bir çalışma yapmış, ve bu özgür yazılımların kalitesi hakkında bir rapor hazırlatmış. Aşağıda haberin kendisi linkinde raporu arayıp bulma çalışmaları sırasında elemanın başına gelenlerin yorumunu bayağı eğlenceli buldum. Raporu görmek isteyen arkadaşlar için raporun linkini de veriyorum.

Haberin kendisi
Raporun Kopyası (PDF)

Haber Turu

Nightwalker

Dünya aslında sandığımızdan hızlı dönüyor. Bütün bu koşuşturmacanın arasında tek tek bütün haberleri takip etmek mümkün değil. Ben de bunun için, Conan biraderden ilham alarak bir haber turu yapmaya karar verdim. Haber Başlıkları : Güvenlik Duvarınızın Sesi Nasıl Geliyor, Yeni Başlayanlara Hazır Linux: Cobind, Bilişim Yaz Kampı, Momentler yardımıyla Optik Karakter Tanıma, Türkçe GPL Wiki Yazılımı : Wiksis, Açık Kodda İş Bulmak. Ayrıntılar içeride...

PCI Aygıt listesinin sonu!

raistlinthewiz

Uzun yıllar boyunca Free PCI Listi oluşturan Jim Boemler listenin yer aldığı sitesini kapatmak zorunda kaldı!
Bu liste open source işletim sistemi yazanlar için önemli bir kaynak teşkil etmekteydi.
Fakat PCI-SIG, avukatları vasıtasıyla sitenin kapatılması sağladı. Nedeni ise:
Sitede kullanılan "P","C" ve "I" harfleri ve PCI logosu! Komik bir durum!

SCO saçmalıkları bölüm 713 (Nerdeyse bitti :)

sundance

Newsforge'da yeralan habere göre IBM, SCO'ya ait olan kodu GPL altında dağıtmakla suçlandığı 5 milyar dolarlık davada SCO'yu kendi silahıyla vurdu !

IBM'in mahkemeye sunduğu 100 sayfalık iddianamede yasadışı olarak dağıtmakla suçlandığı kodu [Linux 2.4 kernel kodu]SCO'nun 4 Ağustos 2004 itibariyle halen kendisinin de yayınladığını belirtiyor
Günün lafı: Filler tepinirken çimenler ezilir

O`Reilly artık yazılım üretmeyecek

sundance

Açık kaynak kodunu desteklemek ve piyasadaki en işe yarar teknik kitapları yayınlamakla ün yapmış O'Reilly firması, bir süredir askıya aldığı yazılım geliştirme alanından tamamen çekileceğini açıkladı.

Kitaplarından zevkle faydalandığımız O`Reilly`nin tamamen bu yöne kanalize olma yönündeki bu hareketi sanırım sırada gerçekten çok iyi bazı kitapların beklediğine işaret.