MUHASEBECİ: Linux için GPL muhasebe programı

0
anonim
Muhasebeci; başlıktan da anlaşılacağı gibi Linux için yazılan bir muhasebe programı. Programın gelişimi Yüksel ÖZCAN ve Özkan PAKDİL tarafından yapılmakta olup muhasebeci.sf.net adresinden edinilebilir. Geliştirme işlemleri glade-2 & anjuta ikilisi ile c dili, arayüz olarak kullanımı kolay ve hızlı çalışan gtk+/gnome bilesesenleri ve veritabanı olarak ta MySQL kullanımaktadır.
Böyle bir projeye başlama ihtiyacı duyulmasının temel nedeni ise şöyle:
Linux kendini server olarak ıspatlamıştır, bundan sonra artık linuxu Türkiye içinde, kurumlarda sadece serverlarda değil, terminallerde de görme isteğidir. Linux masaüstü olarak ta rahat bir şekilde kullanılabilir duruma gelmiştir. Kurumlardaki (bana göre) bilgisayar kullanımında etkili olan program Office programından sonra muhasebe programıdır. Allah'a şükür office işi OpenOffice sayesinde hallolmuş durumda. Geriye sadece ihtiyacı karşılayabilecek, kullanımı kolay ve kullanışlı bir muhasebe programı kalıyor. Ben de bir muhasebeci olarak Linux çorbasında benim de tuzum olsun diyerekten duruma ciddi bir şekilde el atmaya karar verdim. Programın gelişimi bir programcı olmayan (ben) Yüksel ÖZCAN ve Beykent Üniversitesi Matematik-Bilgisayar bölümü öğrencisi olan Özkan PAKDİL tarafından yapılmakta olup kaynak kodları muhasebeci.sf.net adresinden edinilebilir. Geliştirme işlemleri; bir linux standardı haline gelen glade-2 & anjuta ikilisi ile c dili, arayüz olarak kullanımı kolay ve hızlı çalışan gtk+/gnome bilesesenleri ve veritabanı olarak ta MySQL kullanımaktadır. Programı bir süreden beri geliştirmeme rağmen duyurusunu yapma gereği duymamıştım, fakat artık zamanının geldiğine inanıyorum. Program şimdilik aşağıdaki işlemleri başarıyla yapabilmektedir;
Stok Kartları --> ekle, değiştir, sil, incele
Cari Hesap Kartları --> ekle, değiştir, sil, incele
Stok Açılış Fişi --> ekle, değiştir, sil, incele

şimdilik az gibi görünsede kullanım kolaylığını sağlanması amacı ön planda tutulduğu için şimdiye kadarki gelişimi yavaş sürmüştür. Şu sıralar alış ve satış faturaları üzerinde çalışılmaktadır. Henüz rapor alınamamakla birlikte fatura işlemleri bitmeye yakın fakat bitmemiş durumdadır. Gelecek hafta sonuna kadar alış ve satış faturaları herşeyiyle bitmiş olacaktır. Yakın tarihteki gelişimi ile ilgili planlar ise şöyle;
Kasım Sonuna Kadar
;
alış ve satış faturaları ile bunlarla ilgili gerekli tüm işlemler tamamen bitecek,

stok durum raporu alınabilecek(tarih ve stok filtrleli)

Ön maliyet raporu(satışların maliyeti)

Satış faturalarının matbu formlara basımı

Cari Hesap İşlemlerinin bir kısmı

Kullanım Kılavuzu(html ve ps formatinda)

Aralık ayı sonuna kadar da bir işletmenin temel olarak ihtiyaç duyabileceği tüm işlemler bitirilecektir.

2004 yılı içinde ise seri-lot takibi, üretim reçeteleri, personel modülü gibi spesifik, lisanslı muaddilerinde oldukça kazık fiyatlarla satılan ürünlere, ciddi bir rakip olabilecek özelliklerle donatılacaktır. Bütün bu işlemler bittikten sonra ise, sırasıyla web arayüzü, düşük konfigurasyonlar için konsol versiyonu, ve sadece kendisinde bulunacak olan kendine has özellikler eklenecektir. Türkiye Linux camiasına hayırlı olmasını umud eder, her sektörden birilerinin de benzer projeler başlatmasını dilerim.
gnu

Görüşler

0
roots
görüntülere göre gerçekten güzel bir çalışma.

"muhasebe" pek çok bilgisayar kullanıcısı tarafından "pasif" kullanıcılardan oluşan bir kullanıcığı çoğunluğu olarak görülen fakat bilgisayar kullanımından gerçek anlamda "iş" çıkartan ve potansiyel kullanıcı olan topluluktur.

Bu alanda ülkemizde 100 den fazla çözüm olmasına rağmen aktif kullanılan ve ciddi boyutlarda olan 10 kadar firma anca vardır.

Bunun nedeni bu büyük firmaların zamanlarının en güncel teknolojileri ile en hızlı kolaylıkları ortaya koyarak ürettikleri çözümlerdir.

Ciddi kullanıma gelebilmesi için gerçekten çok zaman harcamanız gerekeceğini düşünüyorum. Ama umarım gereken desteği bulabilir ve projenizi şuanda piyasadaki uygulamalar görebiliriz.

tebrikler...
0
muhasebeci
Herşeyden önce ilginiz için teşekkür ederim

Dediğin doğru. Muhasebeciler eğer benim gibi meraklı değilse, genelde pasif bilgisayar kullanıcılarıdır. Türkiyede neredeyse en büyük potansiyeli oluşturdukları için olsa gerek lisanslı muhasebe programları kazık fiyatlarla satılmaktadır. Ben bir programcı değilim, bu yüzden programda teknik olarak bir takım eksiklikler olabilir, bu programda ön plana çıkacak özellikler işlevsellik ve kolay kullanımdır. Bu programın yayılması demek linuxun yayılması demek. Diğer taraftan linux hizmeti ve desteği vermeye çalışanlar bilir; bir işletmeye linux kurmaya, desteği vermeye kalktığınızda önünüzde en önemli engellerden birisi de iyi bir muhasebe programı olmamasıdır. Biz bu eksiği de gidereceğiz. Bunun windeki iyi olanlara ciddi bir alternatif olacağından hiç şüphen olmasın, çünkü herşeyden önce bu programı yazarken bir programcı gözüyle değil, bir muhasebeci gözüyle bakıyoruz. İnanın bana o çok iyi olan 10 tane firmanın yazdığı programların bile bir çok eksiği var. Bu eksiklikleri onların görmesi çok zor, bunları ancak kullanıcılar(muhasebeciler) görebilir. Piyasada şu anda değil belki ama, gelecek 5 - 6 ay içinde görebileceğinizi düşünüyorum. Bu arada bu gece yarısı itibariyle hem alış, hem de satış faturaları bitmiş olacaktır. Hafta bitmeden de stoklarla ilgili önemli raporlar bitmiş olacaktır.

Yüksel ÖZCAN
http://muhasebeci.sf.net [muhasebeci.sf.net]
0
roots
kesinlikle öyle, şuan yetkili bulunduğum yerlerde toplamda 20 kadar muhasebe personeli 5 farklı yazılımı kullanmaktalar ve her biri farklı bir istekle geldiği için tek bir yazılım değil 5 ayrı yazılım kullanılmakta zaman içerisinde her biri değişik nedenlerden alınmakta ve her biri farklı alanda yararlı özellikleri ile çalışmakta aynı işlem her bir program için farklı kişiler tarafından farklı zamanlarda girilmekte/girilememekte gibi bir sürü sorun oluşabilmekte bunlardan dolayı işler gecikmekte ve işler geciktiği için muhasebe departmanına yeni personeller dahil edilmektedir...

böylesine zincirleme ve zincir uzadıkça dolaşma olasılığı yüksek bir departman bir iş dalında optimum yazılım şansı çok aza inmiştir.

bu yüzden alternatif çözüm üretebiliyor yapısı bir kenara çalıştığı işletim sistemi ve bu sistemin ekstra özellikleri sayesinde ++ değere sahip olması işin en güzel yanıdır.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Stallman ile Röportaj

FZ

"Windows XP, İnternet’e bağlandığınız zaman otomatik güncelleme sürecini başlatmak için size sorar. Ve sizin haberiniz bile olmadan “sadece size özel” bir güncelleme yapabilir. Özgür olmayan yazılımın arka kapısı da olabilir. Hindistan’daki bazı programcılar El-Kaide’nin parçası olmakla ve Microsoft kodlarının içine arka kapı koymakla suçlandılar."

"Unesco, özgür yazılımla ilgili iki şey yaptı. Bize para ve veri verdiler. Özgür Yazılım Dizini, özgür yazılımların tamamını kapsamaya yönelik bir proje. Amacımız kullanılabilir olan ve GNU/Linux sistemleri üzerinde çalışan tüm özgür yazılım paketlerini listelemek. Listeye dahil etme şartımız, tamamen özgür bir işletim sistemi üzerinde çalışmaları. Normalde, bitmemiş programları listelemiyoruz. Ancak istisna olarak, GNU paketlerini bitmedilerse bile bu durumu etiketlerinde belirterek listeliyoruz. Bu dizini ihtiyaçlarınıza uygun özgür yazılımı bulmak için kullanabilirsiniz."

"Bence Lisp en güzel ve en güçlü programlama dilidir. Lisp’de Lisp bilmeyenlerin fikir sahibi olmadıkları şeyler var. Programların veri de olabilmeleri örneğin. Basit veri yapılarınız var ve her biri bir işi genel bir şekilde yapıyor. Bunları birleştirerek veri yapıları inşa ediyorsunuz. Standart kısımlar var ve bunları istediğiniz şeyi yapmak için kullanıyorsunuz. Halbuki, 1970’lerden bu yana hakim olan programlama dilleri tasarımı ekolü “kendi veri tipini kendin tanımla” yaklaşımına dayalı ve buna göre her kullanım için özel amaçlı veri yapısı tanımlıyorsunuz. Lisp’de kendi liste yapısı tipinizi tanımlamanıza gerek yoktur. O zaten oradadır."

SOL dergisi sormuş, üstad Richard M. Stallman cevaplamış. Röportajın tamamını bu adreste okuyabilirsiniz.

GNOME .Net Platformuna Taşınıyor

SHiBuMi

Yanlış okumadınız, GNOME projesinin lideri Miguel de Icaza'nın dile getirdiğine göre, 4.0 sürümünden itibaren GNOME, .NET tabanlı olacak şekilde geliştirilecek. Miguel'e göre GNOME'un .NET tabanlı hale getirilmesi sürecinde yararlanılacak .NET API leri, geliştirme sürecini oldukça kısaltacak.

Ruby slaytları

m1a2

Ruby hakkında şöyle dört başı mamur bir tanıtım yazmayı çok zamandır düşünmekteyim , fakat yazının gerektirdiği fazlamesaiyi bir türlü denk düşüremedik. Son yıllarda tanıştığım en zarif açık yazılım ürünlerinden biri olan bu betik dilini madem ki teferruatıyla mercek altına alamıyoruz, şimdilik vur-kaç operasyonlarıyla yetinelim. Ruby`yi denemiş ve beğenmemiş veya denemeden beğenmemiş olabilirsiniz (sizi gidi piton`cular sizi :) fakat bir şeye eminim ki kendisini `programlama dilleri delisi` olarak tanımlayan Ruby`nin geliştiricisi Yukihiro Matsumoto`nun (a.k.a. MATZ) 2002 Ruby konferansında yaptığı şu nefis sunuları çok çok beğeneceksiniz: Sunu 1, Sunu 2. Üstadın dediği gibi `Be Minor, Be Cool`

Bir dağıtım kazasından alınması gereken dersler

sundance

Gentoo'yu sanırım bir çoğumuz biliyor. Dağıtım olarak oldukça yeni fikirlerle, Linux camiasına renk getirdiğini, kurucusu Danniel Robbins'in IBM DeveloperWorks'de birçok iyi makale yayınladığını vs.

Peki yakın zamanda Gentoo projesinden Zynot diye bir başka dağıtım çıktığını. Dahası bu dağıtımı çıkartan Zachary T Welch'in özellikle Robbins merkezinde Gentoo ve (for fun) OpenSource camiasını eleştirdiğini biliyor muydunuz ? Bence dikkate değer bir okuma. Bir taraftan projelerdeki yumuşak karınlara dikkat çekmesi, bir taraftan da insanların her geçen gün birbiri ile daha zor anlaştığını vurgulaması açısından.

Sakarya Üniversitesinden Açık Kaynak Koda destek!

tahaozket

Sakarya Üniversitesi SAUPORT adını verdiği öğretim yönetim sistemini (LMS) açık kaynak kod olarak dağıtma kararı aldı.