Avrupa Parlamentosu Yazılım Patentlerini Reddetti!

0
FZ
FSF Avrupa karargahından son aldığımız habere göre, Avrupa Parlamentosu konuyla ilgili oylama yaptı ve 680 oydan 648'i patentlere karşı kullanıldığı için yazılım patentleri yasa tasarısı reddedildi.

Kısa bir süre önce İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin düzenlediği Uluslararası Açık Kaynak Günlerinde de konuşan FSF Avrupa başkanı Georg Greve şu sözleri sarf etti: "Parlamento konuyu anladı ve yüksek teknoloji alanındaki patentleri korurken yazılımı patent sisteminin dışan bıraktı."

Konuyla ilgili olarak cs-discuss e-posta listesi üzerinden bizi haberdar eden Bilgi Üniversitesi asistanlarından ve TOSSAD Türkiye temsil ekibinden Bülent Özel'e teşekkürlerimiz sunarız.
gnu

Görüşler

0
yilmaz
yazdığımız yazılımların patentini alamıyoruz oyle mi? Bu konuyu biraz açabilir misiniz?
Yazılımların bu adamların gözünde değersiz olduğu anlamına geliyor biraz.
0
berkin
Merhaba,

Telif hakkıyla patenti birbirine karıştırmayınız. Telif hakkı, siz bir yazılımı ürettiğinizde sahip olduğunuz kullanma ve kullandırma hakkıdır. Patent ise bir işlemi yerine getirmenin bir yolunun sizin tarafınızdan sahiplenilmesi ve izniniz dışında kullanımınıza kapatılması anlamına geliyor. Bu tür bir konunun yazılıma uygulanması sonucunda kullandığınız Internet tarayıcının "geçmiş" kısmını göstermesi ve gezinti geçmişinizi tarihe göre sıralaması gibi çok küçük şeylerde bile patent uygulamasına gidilerek yazılım sektörünün ilerlemesi durabilir. Örneğin yazdığınız yazılımın sürükle&bırak ile dosya açma desteğine sahip olması için (ki çok basit bir işlev, değil mi?) bir firmaya binlerce lira ödediğinizi düşünün. Yazılımdaki patent konusu yaklaşık böyle bir şey.

Güzel günler dilerim.
0
yilmaz
tamam ben karıştırmışım.
0
loker
HEYOOOO!!!! Bu özgür yazılımın gelişmesi için çok iyi bir hamle... Aksi bir karar ciddi sekte vurma ihtimalini birlikte getiriyordu ne de olsa... oh...
0
berkin
Selamlar,

Bizim ülkemizde bu yazılım ve diğer yüksek teknoloji patenti uygulamaları ne durumda acaba? Gerçi devlet kademelerinde böyle bir şeyin konuşulduğu konusunda hiç bir ümidim yok tabii de... hani meraklanmış bulundum.
0
marsyas
Türk Patent Enstitüsü (http://www.tpe.gov.tr/mevzuat.htm) sayfalarından;
PATENT HAKLARININ KORUNMASI HAKKINDA
KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME
Patent haklarının korunması hakkında düzenlemeler yapılması; 8/6/1995 tarihli
ve 4113 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak Bakanlar Kurulu’nca
24/06 /1995 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Patent Verilemeyecek Konular ve Buluşlar
Madde 6 - Aşağıda sayılanlar buluş niteliğinde olmadıkları için bu Kanun Hükmünde Kararname kapsamı dışında kalır:
a - Keşifler, bilimsel teoriler, matematik metotları;
b - Zihni, ticari ve oyun faaliyetlerine ilişkin plan, usul ve kurallar;
c - Edebiyat ve sanat eserleri, bilim eserleri, estetik niteliği olan yaratmalar, bilgisayar yazılımları;
d - Bilginin derlenmesi, düzenlenmesi, sunulması ve iletilmesi ile ilgili teknik yönü bulunmayan usuller.
e - İnsan veya hayvan vücuduna uygulanacak cerrahi ve tedavi usulleri ile insan, hayvan vücudu ile ilgili teşhis usulleri.
Bu maddenin birinci fıkrasının (e) bendindeki hüküm bu usullerin herhangi birinde kullanılan terkip ve maddeler ile bunların üretim usullerine uygulanmaz.
0
ekrems
Bahsettiğiniz KHK içerisinde yer alan bilgisayar yazılımlarından kasıt Avrupa birliğinin kastıyla aynı. Yani bilgisayar yazılımlarına Amerikan tarzı patent alamıyorsunuz, ama bu bilgisayar yazılımı ile gerçekleştirdiğiniz bir teknik etkiyi korumanıza engel değil.

Bilgisayar yazılımı yardımıyla ör. bir fırının pirolitik devresini veya bir bilgisayarın renk ayarlarını kontrol ediyorsanız, bir yazılım metodu ile bellek kullanımını hızlandırdıysanız vs. kısacası fiziksel bir avantaj veya daha geniş ifadesiyle teknik bir katkı sağladıysanız yazılımınızın metodunu (akış diyagramı da denebilir) patent ile koruyabilirsiniz.

Sadece bilginin derlenmesine yönelik işlemler yaptıysanız bunu koruyamazsınız. Çok ince bir çizgidir. Yazılımlar patentlenemez diyemezsiniz. Patent bültenine bir göz atın, Türkiyede patent almış birçok yazılım var. Çünkü Türkiye 2000 yılından beri avrupa patent anlaşmasına üye.

Haberlerde hele AB yazılıma telif haklarını reddetti gibi yalan yanlış bir çeviri ile duyurdular. Alakası yok. Yazılım bırakın telif hakkı korumasını patent ile de hem ülkemizde hem avrupada korunabiliyor yeterki teknik bir avantaj sağlasın.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

ASUS ve GPL

auselen

ASUS kullanıcıları için şaşırtıcı bir gelişmedir, güzide firma GPL'li ürünleri kullanıp daha sonra da üç maymunu oynamayı bırakmışa benziyor.

JBuilder da kaynak kodunu açıyor!

fevzinet

Hayırdır inşallah. Borland da JBuilder'ın kaynak kodunu açıyor. Bu kaynak kodun açılması hadisesi son zamanlarda sıklaşmaya mı başladı ne? :)

Kurumsal kullanıcılara sunulacak destekten para kazanmayı hedefliyorlarmış. Güzel güzel. Ne demişler "Software is like sex. Its better when its free." Siz ne düşünüyosunuz?

Kaynak:The Register

seul.org

seaquest

Uzaktan eğitim gitgide hayatımızdaki yerini almakta. Uzaktan eğitimde serbest yazılım temelli bilişim teknolojileri kullanıldığı kadar(örnek: dil.metu.edu.tr) yakın eğitimde de bilişim teknolojileri ve serbest yazılım kullanımı gitgide artmakta.(örnek eğitimde linux çalışmaları). Haberdar etmek istediğim çalışma ise: seul.org. Amacı eğitimde kullanılabilecek yazılımların Linux ortamında GPL olarak üretimini, Linux okul masaüstü olarak kullanımının artırılmasını ve karşılaştırma(advocacy) dökümanları hazırlanmasını organize etmek. Aylık haber bültenleri ile dünyadaki uygulamalar hakkında da bilgi veriyorlar. Sektörden olanların takip etmesinde yarar var.

Ruby slaytları

m1a2

Ruby hakkında şöyle dört başı mamur bir tanıtım yazmayı çok zamandır düşünmekteyim , fakat yazının gerektirdiği fazlamesaiyi bir türlü denk düşüremedik. Son yıllarda tanıştığım en zarif açık yazılım ürünlerinden biri olan bu betik dilini madem ki teferruatıyla mercek altına alamıyoruz, şimdilik vur-kaç operasyonlarıyla yetinelim. Ruby`yi denemiş ve beğenmemiş veya denemeden beğenmemiş olabilirsiniz (sizi gidi piton`cular sizi :) fakat bir şeye eminim ki kendisini `programlama dilleri delisi` olarak tanımlayan Ruby`nin geliştiricisi Yukihiro Matsumoto`nun (a.k.a. MATZ) 2002 Ruby konferansında yaptığı şu nefis sunuları çok çok beğeneceksiniz: Sunu 1, Sunu 2. Üstadın dediği gibi `Be Minor, Be Cool`

Rusya Özgür Yazılım'a Geçiş Stratejisini Açıkladı!

sundance

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in dün yayınladığı bir hükümet kararı ile 2015 yılına kadar bütün federal hükümet bileşenlerinin özgür yazılım ürünlerine geçmesi kararı alındı.

25 basamaktan oluşan
program. Bu hareketin bir kaç yıldır özgür yazılımlara yakınlaşma hareketinde bulunan Rusya'nın 2008 yılında aldığı bütün okullarında özgür yazılımların yaygınlaştırılması destekleme kararı ile de aynı çizgide algılandı.