ODTÜ Bilgisayar Topluluğu IX. Geleneksel Programlama Yarışması

0
hayalci
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu'nun düzenlediği Geleneksel Programlama Yarışması'nın dokuzuncusu için ön elemeler başladı. Finali 30 Nisan 2006'da yapılacak olan yarışmanın ön eleme sorularına ve yarışmayla ilgili detaylara http://yarisma.cclub.metu.edu.tr adresinden erişilebilir. Son cevap gönderme tarihi 20 Nisan 2006 olan ön eleme sorularının puanlandırılmasıyla seçilecek olan finalistler, 30 Nisan 2006 tarihinde ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde yapılacak olan finale katılmaya hak kazanacaklar. Ayrıca finallerden bağımsız olarak özel ödüllü bir soru da tüm yarışmacılar tarafından cevaplanabilir. Finalde dereceye giren ve özel ödüllü sorudan en yüksek puan alan yarışmacılara finalle aynı gün düzenlenecek olan törende ödülleri verilecektir. Dünyadaki benzerleri arasında (IOI, ACM, Tübitak) Linux platformunda düzenlenmiş yarışmaların ilki olma ayrıcalığına sahip olan yarışmaya, bilgisayar bilimine ilgi duyan ve gönül veren tüm üniversite lisans öğrencileri davetlidir.

Yarışma'nın Biçimi

Yarışma iki aşamadan oluşmaktadır. Ön eleme aşaması Internet üzerinden yürütülmektedir. Üç adet ön eleme sorusuna http://yarisma.cclub.metu.edu.tr adresinden ulaşılabilir. Soruların çözümleri C veya C++ dillerinden biriyle hazırlanmalıdır. Gönderilen çözümler Linux işletim sistemi kurulu bir bilgisayarda denenecek ve puanlandırılacaktır. Yarışmacılar ön eleme sorularının tamamını çözmek zorunda değillerdir; ancak finale kalacakların belirlenmesi toplam puan üzerinden sıralamayla yapılacağı için, ne kadar fazla sayıda soruyu çözerse katılımcının finale kalma olasılığı o kadar artacaktır.

Ön eleme sorularının yanında bir de "Özel Soru" bulunmaktadır. Bu soru finalistleri belirlemek için kullanılmayacak, ancak özel sorudan en yüksek puanı alan katılımcıya da ödül töreninde özel bir ödül verilecektir.

Yarışmanın finaline kalanlar belli olduğunda finalistlerin tamamı haberdar edilecektir. Ankara dışından gelen finalistler için konaklama sağlanacaktır. Yarışma finali 30 Nisan 2006 tarihinde ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü bilgisayar laboratuvarlarında yapılacaktır. Finalistler, eş özelliklerde ve Linux işletim sistemi kurulu bilgisayarlarda yarışacaklar. Bilgisayarların üzerlerinde derleyici, hata ayıklayıcı, metin düzenleyici programlar bulunacak. Yarışmacılar sağlanan grafik ortamlarından birini veya metin tabanlı Linux uçbirimini seçebilirler. (Sağlanan grafik ortamları: KDE, GNOME, Xfce, IceWM, Fluxbox, Enlightenment). Sağlanacak programların detayları yarışma sayfasında mevcuttur.

Yarışmanın ve Soruların Temel Özellikleri

Sorular yarışmacıların problemlere çabuk çözümler bulabilmelerini ve çözümleri en verimli şekilde uygulayabilmelerini sınayacak tarzdadır; bilgisayar biliminin sağladığı yöntemleri etkili bir biçimde kullanmak esastır. Yarışma soruları genelde bir hikayenin içine oturtularak sorulmakta, böylece soyut ve temeli olmayan sorular yerine gerçek hayatta karşılaşılabilecek sorunlara dönüştürülmektedir.

Yarışmacılardan herhangi bir görsel güzellik, teknik detay veya işletim sistemine özel bir çözüm beklenmemektedir. Asıl olan programların çözüm teknikleridir. Yani sorular, çözüm teknikleri geliştirildikten sonra temel bir programlama bilgisiyle rahatlıkla çözülebilecek tarzda olacaktır.

International Olympiad in Informatics, ACM ve Tübitak'ın düzenlediği Ulusal Bilim Olimpiyatları da aynı esaslarla ve benzer yöntemlerle yapılmaktadır. Bu yarışmalar hakkında ayrıntılı bilgi için :

http://www.acm.org
http://www.tubitak.gov.tr
http://olympiads.win.tue.nl/ioi/

GNU/Linux'ta Yarışma

Linux işletim sistemi, programcıya programlama yeteneklerinin sınanması için esnek ve uygun bir ortam sunmaktadır. Buna ek olarak, Linux ve Linux altında çalışan programlama araçları ücretsiz olarak ya da çok küçük bir ücret karşılığı lisanslı olarak elde edilebilir. Böylelikle insanların maddi sınırlarını zorlamaksızın bu yarışmaya hazırlanmalarına ve yarışmaya katılabilmelerine olanak tanınmaktadır. Yarışmamızın önemli özelliklerinden birisi, Linux ortamında düzenlenen ilk yarışma olmasıdır. ACM (Association for Computing Machinery), Tübitak Ulusal Bilim Olimpiyatları ve IOI(International Olympiad in Informatics) yarışmalarının Linux'e geçişi, ODTÜ Bilgisayar Topluluğu Geleneksel Programlama Yarışması'ndan daha sonra gerçekleşmiştir.

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu Hakkında

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren bir öğrenci topluluğudur. Topluluğun akademik danışmanı, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Göktürk Üçoluk'tur. 1990 yılında kurulan topluluk bilgisayar mantığını; bilimi, teknolojisi, işlevi ve diğer bütün yönleri ile tanıtmayı, yaymayı ve paylaşmayı amaçlamaktadır. Topluluk, bilgisayar ve bilgisayar bilimleri ile ilgilenen herkesi aynı çatı altında toplamaktadır.

Bu ilkeler çerçevesinde, ODTÜ Bilgisayar Topluluğu çeşitli alanlarda bir çok seminer düzenlemekte, çalışma ve proje gruplarıyla bilgisayar dünyasına katkı sağlamayı hedeflemekte ve Geleneksel Programlama Yarışması ile de tüm Türkiye'de bilgisayar bilimlerini tanıtmakla birlikte bu konuyla ilgilenenlere yeteneklerini sınayabilecekleri bir ortam sunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca sıklıkla düzenlenen çeşitli sosyal etkinlikler, topluluk içi sıcak bir ortam oluşturmakta ve arkadaşlık bağlarını güçlendirmektedir.

Bize Nasıl Ulaşabilirsiniz

Web Sayfası: http://www.cclub.metu.edu.tr - http://yarisma.cclub.metu.edu.tr
E-posta Adresi: hot-line@cclub.metu.edu.tr - yarisma@cclub.metu.edu.tr

Tel: (312) 210 55 30
Fax: (312) 210 12 59

Yazışma adresi:
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu,
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BZ-10
06531 ODTÜ / Ankara

İlgili Yazılar

Mandriva Linux Limited Edition 2005

darkhunter

Mandriva ilk meyvesini verdi. Önümüzdeki günlerde halka da açılması beklenen Mandriva Linux'un temel özellikleri şöyle :
- Linux kernel 2.6.11.6
- KDE 3.3.2 (with some backports from version 3.4, including kpdf)
- GNOME 2.8.3
- Firefox 1.0.2
- GCC 3.4.3
- The GIMP 2.2
- Cdrecord 2.01.01a21 (with DVD+R dual-layer support)
- OpenOffice.org 1.1.4
- MySQL 4.1.11

Linux Yerelleştirme

butch

Yerelleştirme konusunda yaptığımız bir konuşma sonrasında, Görkem Çetin bu konuda ciddi bir desteğe ihtiyaç olduğunu söyledi bana. Onun bu konudaki görüşleri şöyle:

XFS sonunda Linux kerneline girdi!

cartman

SGI'ın journalised dosya sistemi olan XFS uzun çalışmalardan sonra Linus Torvalds tarafından Linux kerneline kabul edildi. 2.5 kerneline girmesi uzun zamandan beri merakla beklenen XFS 2.5.36 kernelinde kendini gösterecek , bununla birlikte 2.6 kernelinde en azından 4 ( Benim bildiklerim XFS , JFS , ReiserFS , Ext3 ) journalised dosya sistemi olucak! Ben şahsen Ext3 , ReiserFS ve XFS i kendi Slackware sistemimde denedim ve bana göre XFS bunların arasında en hızlı olanı. Daha fazla bilgi için www.lwn.net/Articles/9998/

SuSE 9 İncelemesi ve Kurulum Rehberi

ghanthar

SuSE ana bayisi Linux34 ün SuSE.web.tr sitesinde SuSE 9 incelemesi yayımlandı. Ekran görüntüleri ve adım adım kurulum anlatımı ile oldukça detaylı olan bu incelemeye ulaşmak için tıklayın.

GNUstep live CD

yuxel

Freasmeat'deki çoğu projeye el ayak olmuş, Debian'ın ve çiftçinin dostu Gürkan (tarzeau) Şengün'ün yeni uğraşı; GNUstep live CD. Neredeyse tüm programların GNUstep projesinden geldiği bu Morphix tabanlı live CD içinde,Blender, MPlayer gibi programlar; NetHack, Jump n Bump gibi oyunlar da mevcut. Farklı bir deneyim isteyenler, sabit diske de kurulabilen bu dağıtımı deneyebilirler. Bu da ekran görüntüsü
Download : iso / md5sum