ODTÜ Bilgisayar Topluluğu IX. Geleneksel Programlama Yarışması

0
hayalci
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu'nun düzenlediği Geleneksel Programlama Yarışması'nın dokuzuncusu için ön elemeler başladı. Finali 30 Nisan 2006'da yapılacak olan yarışmanın ön eleme sorularına ve yarışmayla ilgili detaylara http://yarisma.cclub.metu.edu.tr adresinden erişilebilir. Son cevap gönderme tarihi 20 Nisan 2006 olan ön eleme sorularının puanlandırılmasıyla seçilecek olan finalistler, 30 Nisan 2006 tarihinde ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde yapılacak olan finale katılmaya hak kazanacaklar. Ayrıca finallerden bağımsız olarak özel ödüllü bir soru da tüm yarışmacılar tarafından cevaplanabilir. Finalde dereceye giren ve özel ödüllü sorudan en yüksek puan alan yarışmacılara finalle aynı gün düzenlenecek olan törende ödülleri verilecektir. Dünyadaki benzerleri arasında (IOI, ACM, Tübitak) Linux platformunda düzenlenmiş yarışmaların ilki olma ayrıcalığına sahip olan yarışmaya, bilgisayar bilimine ilgi duyan ve gönül veren tüm üniversite lisans öğrencileri davetlidir.

Yarışma'nın Biçimi

Yarışma iki aşamadan oluşmaktadır. Ön eleme aşaması Internet üzerinden yürütülmektedir. Üç adet ön eleme sorusuna http://yarisma.cclub.metu.edu.tr adresinden ulaşılabilir. Soruların çözümleri C veya C++ dillerinden biriyle hazırlanmalıdır. Gönderilen çözümler Linux işletim sistemi kurulu bir bilgisayarda denenecek ve puanlandırılacaktır. Yarışmacılar ön eleme sorularının tamamını çözmek zorunda değillerdir; ancak finale kalacakların belirlenmesi toplam puan üzerinden sıralamayla yapılacağı için, ne kadar fazla sayıda soruyu çözerse katılımcının finale kalma olasılığı o kadar artacaktır.

Ön eleme sorularının yanında bir de "Özel Soru" bulunmaktadır. Bu soru finalistleri belirlemek için kullanılmayacak, ancak özel sorudan en yüksek puanı alan katılımcıya da ödül töreninde özel bir ödül verilecektir.

Yarışmanın finaline kalanlar belli olduğunda finalistlerin tamamı haberdar edilecektir. Ankara dışından gelen finalistler için konaklama sağlanacaktır. Yarışma finali 30 Nisan 2006 tarihinde ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü bilgisayar laboratuvarlarında yapılacaktır. Finalistler, eş özelliklerde ve Linux işletim sistemi kurulu bilgisayarlarda yarışacaklar. Bilgisayarların üzerlerinde derleyici, hata ayıklayıcı, metin düzenleyici programlar bulunacak. Yarışmacılar sağlanan grafik ortamlarından birini veya metin tabanlı Linux uçbirimini seçebilirler. (Sağlanan grafik ortamları: KDE, GNOME, Xfce, IceWM, Fluxbox, Enlightenment). Sağlanacak programların detayları yarışma sayfasında mevcuttur.

Yarışmanın ve Soruların Temel Özellikleri

Sorular yarışmacıların problemlere çabuk çözümler bulabilmelerini ve çözümleri en verimli şekilde uygulayabilmelerini sınayacak tarzdadır; bilgisayar biliminin sağladığı yöntemleri etkili bir biçimde kullanmak esastır. Yarışma soruları genelde bir hikayenin içine oturtularak sorulmakta, böylece soyut ve temeli olmayan sorular yerine gerçek hayatta karşılaşılabilecek sorunlara dönüştürülmektedir.

Yarışmacılardan herhangi bir görsel güzellik, teknik detay veya işletim sistemine özel bir çözüm beklenmemektedir. Asıl olan programların çözüm teknikleridir. Yani sorular, çözüm teknikleri geliştirildikten sonra temel bir programlama bilgisiyle rahatlıkla çözülebilecek tarzda olacaktır.

International Olympiad in Informatics, ACM ve Tübitak'ın düzenlediği Ulusal Bilim Olimpiyatları da aynı esaslarla ve benzer yöntemlerle yapılmaktadır. Bu yarışmalar hakkında ayrıntılı bilgi için :

http://www.acm.org
http://www.tubitak.gov.tr
http://olympiads.win.tue.nl/ioi/

GNU/Linux'ta Yarışma

Linux işletim sistemi, programcıya programlama yeteneklerinin sınanması için esnek ve uygun bir ortam sunmaktadır. Buna ek olarak, Linux ve Linux altında çalışan programlama araçları ücretsiz olarak ya da çok küçük bir ücret karşılığı lisanslı olarak elde edilebilir. Böylelikle insanların maddi sınırlarını zorlamaksızın bu yarışmaya hazırlanmalarına ve yarışmaya katılabilmelerine olanak tanınmaktadır. Yarışmamızın önemli özelliklerinden birisi, Linux ortamında düzenlenen ilk yarışma olmasıdır. ACM (Association for Computing Machinery), Tübitak Ulusal Bilim Olimpiyatları ve IOI(International Olympiad in Informatics) yarışmalarının Linux'e geçişi, ODTÜ Bilgisayar Topluluğu Geleneksel Programlama Yarışması'ndan daha sonra gerçekleşmiştir.

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu Hakkında

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren bir öğrenci topluluğudur. Topluluğun akademik danışmanı, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Göktürk Üçoluk'tur. 1990 yılında kurulan topluluk bilgisayar mantığını; bilimi, teknolojisi, işlevi ve diğer bütün yönleri ile tanıtmayı, yaymayı ve paylaşmayı amaçlamaktadır. Topluluk, bilgisayar ve bilgisayar bilimleri ile ilgilenen herkesi aynı çatı altında toplamaktadır.

Bu ilkeler çerçevesinde, ODTÜ Bilgisayar Topluluğu çeşitli alanlarda bir çok seminer düzenlemekte, çalışma ve proje gruplarıyla bilgisayar dünyasına katkı sağlamayı hedeflemekte ve Geleneksel Programlama Yarışması ile de tüm Türkiye'de bilgisayar bilimlerini tanıtmakla birlikte bu konuyla ilgilenenlere yeteneklerini sınayabilecekleri bir ortam sunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca sıklıkla düzenlenen çeşitli sosyal etkinlikler, topluluk içi sıcak bir ortam oluşturmakta ve arkadaşlık bağlarını güçlendirmektedir.

Bize Nasıl Ulaşabilirsiniz

Web Sayfası: http://www.cclub.metu.edu.tr - http://yarisma.cclub.metu.edu.tr
E-posta Adresi: hot-line@cclub.metu.edu.tr - yarisma@cclub.metu.edu.tr

Tel: (312) 210 55 30
Fax: (312) 210 12 59

Yazışma adresi:
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu,
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BZ-10
06531 ODTÜ / Ankara

İlgili Yazılar

RedHat 7.2 çıktı

conan

RedHat 7.2 piyasaya çıkmış bulunmakta. (Hatta ilk patch'i bile çıktı hehe) Sürümün kod adı: ENIGMA ;) Hadi bakalım downloadlara kuvvet.

Yeni versiyonda daha çok görsel gelişimlere ağırlık vermiş görünüyor. ayrıca Linux kernel 2.4'ün güzellikleri de Redhat 7.2'ye dahil edilmiş.
(Editörün notu: bu son cümleyi yazı onaylarken ben eklemiştim, yazı anasayfada çok kısa görünmesin diye Redhat sitesine göz atıp ufak bişeyler eklemek gerekmişti. Dikkatsizlik yaparak yanlış bir bilgi eklemişim, Doğrusu: Linux 2.4 Kernel'i Redhat 7.0'dan beri Redhat dağıtımı içindeydi.)

- Redhat 7.2 - RedHat yansıları

Grafik Tabanlı Gentoo Installer

ndemir

GNU/Linux dağıtımları arasında, gerek kurulumu gerek paket yönetim sistemiyle Gentoo diğerlerine göre çok farklı bir yerde duruyor. Gentoo Live CDyi alıp, boot edip ardından konsolda komutlar yazarak Gentoo kurmak yakın zamanda yok olacak (gibi) çünkü grafik tabanlı Gentoo Installer geliyor. Ekran görüntüleri de burada.

AMD (ATI) Sonunda GNU/Linux İle İyi Geçinmeye Karar Verdi

Betelgeuse

http://planet.ubuntu.com/ sitesindeki blog yazarlarından öğrendiğime göre ATI chipsetli grafik kartları için GNU/Linux uyumlu ve açık kaynak kodlu sürücüler çıkarılması için sonunda bir adım atılmış. GNU/Linux işletim sisteminde ATI chipsetli grafik kartlarından düzgün verim alabilmek için ATI'nin yayınladığı ama kodları kapalı olan sürücü bir çok sorun çıkarıyordu.

Ödül Avcısı Aranıyor!

cbc

Slashdot´ı gezerken bir Gnome haberi gözüme çarptı. Çeşitli uygulamalara yeni özelllikler ekleyecek, para ile çalışan programcılar, bir nevi ödül avcıları arıyorlarmış. Para vaad edilen işlerden bazıları ise şöyle:

Gnome - Mozilla arası sürükle - bırak: 300 $
Paneldeki saat ile takvim uyumu: 1.000 $
Gaim listesi - adres defteri bağlantısı: 2.500 $

Klasik MacOS veritabanı artık Linux´ta

anonim

Apple'ın klasik veritabanı olan FileMaker Pro 5.5 MacOS x, Window 2000, Windows NT den sonra sonunda Linux (X/86) da çalışıyor.Çok basit bir veritabanı uygulaması olan FileMaker Pro Linux da çalışması ve özellikle X/86 tabanlı Linux da çalışması gerçekten ilginç ve güzel bir gelişme. http://www.filemaker.com/products/fms_home.html