ODTÜ Bilgisayar Topluluğu IX. Geleneksel Programlama Yarışması

0
hayalci
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu'nun düzenlediği Geleneksel Programlama Yarışması'nın dokuzuncusu için ön elemeler başladı. Finali 30 Nisan 2006'da yapılacak olan yarışmanın ön eleme sorularına ve yarışmayla ilgili detaylara http://yarisma.cclub.metu.edu.tr adresinden erişilebilir. Son cevap gönderme tarihi 20 Nisan 2006 olan ön eleme sorularının puanlandırılmasıyla seçilecek olan finalistler, 30 Nisan 2006 tarihinde ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde yapılacak olan finale katılmaya hak kazanacaklar. Ayrıca finallerden bağımsız olarak özel ödüllü bir soru da tüm yarışmacılar tarafından cevaplanabilir. Finalde dereceye giren ve özel ödüllü sorudan en yüksek puan alan yarışmacılara finalle aynı gün düzenlenecek olan törende ödülleri verilecektir. Dünyadaki benzerleri arasında (IOI, ACM, Tübitak) Linux platformunda düzenlenmiş yarışmaların ilki olma ayrıcalığına sahip olan yarışmaya, bilgisayar bilimine ilgi duyan ve gönül veren tüm üniversite lisans öğrencileri davetlidir.

Yarışma'nın Biçimi

Yarışma iki aşamadan oluşmaktadır. Ön eleme aşaması Internet üzerinden yürütülmektedir. Üç adet ön eleme sorusuna http://yarisma.cclub.metu.edu.tr adresinden ulaşılabilir. Soruların çözümleri C veya C++ dillerinden biriyle hazırlanmalıdır. Gönderilen çözümler Linux işletim sistemi kurulu bir bilgisayarda denenecek ve puanlandırılacaktır. Yarışmacılar ön eleme sorularının tamamını çözmek zorunda değillerdir; ancak finale kalacakların belirlenmesi toplam puan üzerinden sıralamayla yapılacağı için, ne kadar fazla sayıda soruyu çözerse katılımcının finale kalma olasılığı o kadar artacaktır.

Ön eleme sorularının yanında bir de "Özel Soru" bulunmaktadır. Bu soru finalistleri belirlemek için kullanılmayacak, ancak özel sorudan en yüksek puanı alan katılımcıya da ödül töreninde özel bir ödül verilecektir.

Yarışmanın finaline kalanlar belli olduğunda finalistlerin tamamı haberdar edilecektir. Ankara dışından gelen finalistler için konaklama sağlanacaktır. Yarışma finali 30 Nisan 2006 tarihinde ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü bilgisayar laboratuvarlarında yapılacaktır. Finalistler, eş özelliklerde ve Linux işletim sistemi kurulu bilgisayarlarda yarışacaklar. Bilgisayarların üzerlerinde derleyici, hata ayıklayıcı, metin düzenleyici programlar bulunacak. Yarışmacılar sağlanan grafik ortamlarından birini veya metin tabanlı Linux uçbirimini seçebilirler. (Sağlanan grafik ortamları: KDE, GNOME, Xfce, IceWM, Fluxbox, Enlightenment). Sağlanacak programların detayları yarışma sayfasında mevcuttur.

Yarışmanın ve Soruların Temel Özellikleri

Sorular yarışmacıların problemlere çabuk çözümler bulabilmelerini ve çözümleri en verimli şekilde uygulayabilmelerini sınayacak tarzdadır; bilgisayar biliminin sağladığı yöntemleri etkili bir biçimde kullanmak esastır. Yarışma soruları genelde bir hikayenin içine oturtularak sorulmakta, böylece soyut ve temeli olmayan sorular yerine gerçek hayatta karşılaşılabilecek sorunlara dönüştürülmektedir.

Yarışmacılardan herhangi bir görsel güzellik, teknik detay veya işletim sistemine özel bir çözüm beklenmemektedir. Asıl olan programların çözüm teknikleridir. Yani sorular, çözüm teknikleri geliştirildikten sonra temel bir programlama bilgisiyle rahatlıkla çözülebilecek tarzda olacaktır.

International Olympiad in Informatics, ACM ve Tübitak'ın düzenlediği Ulusal Bilim Olimpiyatları da aynı esaslarla ve benzer yöntemlerle yapılmaktadır. Bu yarışmalar hakkında ayrıntılı bilgi için :

http://www.acm.org
http://www.tubitak.gov.tr
http://olympiads.win.tue.nl/ioi/

GNU/Linux'ta Yarışma

Linux işletim sistemi, programcıya programlama yeteneklerinin sınanması için esnek ve uygun bir ortam sunmaktadır. Buna ek olarak, Linux ve Linux altında çalışan programlama araçları ücretsiz olarak ya da çok küçük bir ücret karşılığı lisanslı olarak elde edilebilir. Böylelikle insanların maddi sınırlarını zorlamaksızın bu yarışmaya hazırlanmalarına ve yarışmaya katılabilmelerine olanak tanınmaktadır. Yarışmamızın önemli özelliklerinden birisi, Linux ortamında düzenlenen ilk yarışma olmasıdır. ACM (Association for Computing Machinery), Tübitak Ulusal Bilim Olimpiyatları ve IOI(International Olympiad in Informatics) yarışmalarının Linux'e geçişi, ODTÜ Bilgisayar Topluluğu Geleneksel Programlama Yarışması'ndan daha sonra gerçekleşmiştir.

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu Hakkında

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren bir öğrenci topluluğudur. Topluluğun akademik danışmanı, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Göktürk Üçoluk'tur. 1990 yılında kurulan topluluk bilgisayar mantığını; bilimi, teknolojisi, işlevi ve diğer bütün yönleri ile tanıtmayı, yaymayı ve paylaşmayı amaçlamaktadır. Topluluk, bilgisayar ve bilgisayar bilimleri ile ilgilenen herkesi aynı çatı altında toplamaktadır.

Bu ilkeler çerçevesinde, ODTÜ Bilgisayar Topluluğu çeşitli alanlarda bir çok seminer düzenlemekte, çalışma ve proje gruplarıyla bilgisayar dünyasına katkı sağlamayı hedeflemekte ve Geleneksel Programlama Yarışması ile de tüm Türkiye'de bilgisayar bilimlerini tanıtmakla birlikte bu konuyla ilgilenenlere yeteneklerini sınayabilecekleri bir ortam sunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca sıklıkla düzenlenen çeşitli sosyal etkinlikler, topluluk içi sıcak bir ortam oluşturmakta ve arkadaşlık bağlarını güçlendirmektedir.

Bize Nasıl Ulaşabilirsiniz

Web Sayfası: http://www.cclub.metu.edu.tr - http://yarisma.cclub.metu.edu.tr
E-posta Adresi: hot-line@cclub.metu.edu.tr - yarisma@cclub.metu.edu.tr

Tel: (312) 210 55 30
Fax: (312) 210 12 59

Yazışma adresi:
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu,
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BZ-10
06531 ODTÜ / Ankara

İlgili Yazılar

Tek Disketlik muLinuX

denizlilikaan

Evet yanlış okumadınız gidin ve indirin ben gayet memnunum ven HDDye bölüm açmadan ve ext2´ye gerek olmadan MS Windows ile kardeş kardeş çalısıyor. Eğer X ortamı istersenız o da tek disketlik :)).

Adres:http://mulinux.sunsite.dk

Düzenli İfadeler ve Kullanım Alanları Semineri

caglar_onur

Linux Kullanıcıları Derneği, 2 Haziran 2004 Çarşamba günü Ankara'da bir seminer düzenliyor. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kırmızı Salon'unun ev sahipliği yapacağı seminerde, karmaşık metin işleme ihtiyaçları için biçilmiş kaftan olan düzenli ifadelerin (ing. regular expressions) ne olduğu, nasıl kullanıldığı, nelerle kullanıldığı gibi sorulara yanıt verilmeye çalışılacaktır. Seminerde bir verinin evirip çevirilerek bambaşka bir biçime sokulması ve başka amaçlarla kullanılması, yoğun verinin içinden sadece ihtiyaç duyulan bilginin alınması, verinin kullanıcı tarafından yanlış biçimde verilmesinin önlenmesi ayrıntılı olarak örneklenecektir. Seminere katılan izleyicilerin düzenli ifade yazma becerilerinin arttırılması ve günlük hayatta düzenli ifadelerden faydalanmaları hedeflenmektedir.

Slackware 11.0 duyuruldu!

anonim

Bir yıldan daha uzun süredir beklenen ve yaşayan Linux dağıtımları arasında en eskisi -bir grup Linux kullanıcısına göre de en iyisi- olan Slackware Linux'un 11.0 sürümü duyuruldu. Ayrıntılar www.slackware.com adresinden öğrenilebilir.

Kernel 2.6.7 indirilmeye hazır

e2e

Yeni sürümde, en son yayınlanan sürümde yer alan birçok bug düzeltildi. Kotalar için reiserfs desteği, USB yönetiminde geliştirmeler ve NTFS yazma desteği önemli yenilikler arasında.

Ayrıca birkaç driver daha eklendi.

Yeni sürümü: http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/patch-2.6.7.bz2 adresinden indirebilirsiniz.
Değişikliklerin tam listesi için: ChangeLog 2.6.7

Steve Ballmer`e göre Linux bir kanser

larweda

Microsoft`un ikinci adamı (Bill Gates aktif yöneticiliği biraktıktan sonra yerine geçen) Steve Ballmer`e göre `Linux dokunduğu herşeye entellektüel anlamda bulaşan bir kanser`

Sun Times`in yaptığı bir röpörtaja göre; Microsoft, Linux ve açık kaynak kodlu hareketi kendisi için ciddi bir rekabet olarak görüyor. Ama GNU/GPL lisansının doğası gereği ticari bir şirketin açık kodlu bir yazılımı kullanması mantıklı değil. Ballmer`in yorumuna göre eğer bir yazılım firması açık kodlu bir yazılım kullanırsa ürününün geri kalanını da açık yapmak zorunda. Bu da açık yazılımların zayıf noktasını oluşturuyor(muş).