ODTÜ Bilgisayar Topluluğu IX. Geleneksel Programlama Yarışması

0
hayalci
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu'nun düzenlediği Geleneksel Programlama Yarışması'nın dokuzuncusu için ön elemeler başladı. Finali 30 Nisan 2006'da yapılacak olan yarışmanın ön eleme sorularına ve yarışmayla ilgili detaylara http://yarisma.cclub.metu.edu.tr adresinden erişilebilir. Son cevap gönderme tarihi 20 Nisan 2006 olan ön eleme sorularının puanlandırılmasıyla seçilecek olan finalistler, 30 Nisan 2006 tarihinde ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde yapılacak olan finale katılmaya hak kazanacaklar. Ayrıca finallerden bağımsız olarak özel ödüllü bir soru da tüm yarışmacılar tarafından cevaplanabilir. Finalde dereceye giren ve özel ödüllü sorudan en yüksek puan alan yarışmacılara finalle aynı gün düzenlenecek olan törende ödülleri verilecektir. Dünyadaki benzerleri arasında (IOI, ACM, Tübitak) Linux platformunda düzenlenmiş yarışmaların ilki olma ayrıcalığına sahip olan yarışmaya, bilgisayar bilimine ilgi duyan ve gönül veren tüm üniversite lisans öğrencileri davetlidir.

Yarışma'nın Biçimi

Yarışma iki aşamadan oluşmaktadır. Ön eleme aşaması Internet üzerinden yürütülmektedir. Üç adet ön eleme sorusuna http://yarisma.cclub.metu.edu.tr adresinden ulaşılabilir. Soruların çözümleri C veya C++ dillerinden biriyle hazırlanmalıdır. Gönderilen çözümler Linux işletim sistemi kurulu bir bilgisayarda denenecek ve puanlandırılacaktır. Yarışmacılar ön eleme sorularının tamamını çözmek zorunda değillerdir; ancak finale kalacakların belirlenmesi toplam puan üzerinden sıralamayla yapılacağı için, ne kadar fazla sayıda soruyu çözerse katılımcının finale kalma olasılığı o kadar artacaktır.

Ön eleme sorularının yanında bir de "Özel Soru" bulunmaktadır. Bu soru finalistleri belirlemek için kullanılmayacak, ancak özel sorudan en yüksek puanı alan katılımcıya da ödül töreninde özel bir ödül verilecektir.

Yarışmanın finaline kalanlar belli olduğunda finalistlerin tamamı haberdar edilecektir. Ankara dışından gelen finalistler için konaklama sağlanacaktır. Yarışma finali 30 Nisan 2006 tarihinde ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü bilgisayar laboratuvarlarında yapılacaktır. Finalistler, eş özelliklerde ve Linux işletim sistemi kurulu bilgisayarlarda yarışacaklar. Bilgisayarların üzerlerinde derleyici, hata ayıklayıcı, metin düzenleyici programlar bulunacak. Yarışmacılar sağlanan grafik ortamlarından birini veya metin tabanlı Linux uçbirimini seçebilirler. (Sağlanan grafik ortamları: KDE, GNOME, Xfce, IceWM, Fluxbox, Enlightenment). Sağlanacak programların detayları yarışma sayfasında mevcuttur.

Yarışmanın ve Soruların Temel Özellikleri

Sorular yarışmacıların problemlere çabuk çözümler bulabilmelerini ve çözümleri en verimli şekilde uygulayabilmelerini sınayacak tarzdadır; bilgisayar biliminin sağladığı yöntemleri etkili bir biçimde kullanmak esastır. Yarışma soruları genelde bir hikayenin içine oturtularak sorulmakta, böylece soyut ve temeli olmayan sorular yerine gerçek hayatta karşılaşılabilecek sorunlara dönüştürülmektedir.

Yarışmacılardan herhangi bir görsel güzellik, teknik detay veya işletim sistemine özel bir çözüm beklenmemektedir. Asıl olan programların çözüm teknikleridir. Yani sorular, çözüm teknikleri geliştirildikten sonra temel bir programlama bilgisiyle rahatlıkla çözülebilecek tarzda olacaktır.

International Olympiad in Informatics, ACM ve Tübitak'ın düzenlediği Ulusal Bilim Olimpiyatları da aynı esaslarla ve benzer yöntemlerle yapılmaktadır. Bu yarışmalar hakkında ayrıntılı bilgi için :

http://www.acm.org
http://www.tubitak.gov.tr
http://olympiads.win.tue.nl/ioi/

GNU/Linux'ta Yarışma

Linux işletim sistemi, programcıya programlama yeteneklerinin sınanması için esnek ve uygun bir ortam sunmaktadır. Buna ek olarak, Linux ve Linux altında çalışan programlama araçları ücretsiz olarak ya da çok küçük bir ücret karşılığı lisanslı olarak elde edilebilir. Böylelikle insanların maddi sınırlarını zorlamaksızın bu yarışmaya hazırlanmalarına ve yarışmaya katılabilmelerine olanak tanınmaktadır. Yarışmamızın önemli özelliklerinden birisi, Linux ortamında düzenlenen ilk yarışma olmasıdır. ACM (Association for Computing Machinery), Tübitak Ulusal Bilim Olimpiyatları ve IOI(International Olympiad in Informatics) yarışmalarının Linux'e geçişi, ODTÜ Bilgisayar Topluluğu Geleneksel Programlama Yarışması'ndan daha sonra gerçekleşmiştir.

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu Hakkında

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren bir öğrenci topluluğudur. Topluluğun akademik danışmanı, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Göktürk Üçoluk'tur. 1990 yılında kurulan topluluk bilgisayar mantığını; bilimi, teknolojisi, işlevi ve diğer bütün yönleri ile tanıtmayı, yaymayı ve paylaşmayı amaçlamaktadır. Topluluk, bilgisayar ve bilgisayar bilimleri ile ilgilenen herkesi aynı çatı altında toplamaktadır.

Bu ilkeler çerçevesinde, ODTÜ Bilgisayar Topluluğu çeşitli alanlarda bir çok seminer düzenlemekte, çalışma ve proje gruplarıyla bilgisayar dünyasına katkı sağlamayı hedeflemekte ve Geleneksel Programlama Yarışması ile de tüm Türkiye'de bilgisayar bilimlerini tanıtmakla birlikte bu konuyla ilgilenenlere yeteneklerini sınayabilecekleri bir ortam sunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca sıklıkla düzenlenen çeşitli sosyal etkinlikler, topluluk içi sıcak bir ortam oluşturmakta ve arkadaşlık bağlarını güçlendirmektedir.

Bize Nasıl Ulaşabilirsiniz

Web Sayfası: http://www.cclub.metu.edu.tr - http://yarisma.cclub.metu.edu.tr
E-posta Adresi: hot-line@cclub.metu.edu.tr - yarisma@cclub.metu.edu.tr

Tel: (312) 210 55 30
Fax: (312) 210 12 59

Yazışma adresi:
ODTÜ Bilgisayar Topluluğu,
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BZ-10
06531 ODTÜ / Ankara

İlgili Yazılar

HP, GNU/Linux Tabanlı Dizüstü Bilgisayar Piyasaya Sürecek

malkocoglu_2

Hewlett-Packard, SUSE Linux ile yüklenmiş olarak satılacak yeni bir dizüstü bilgisayarı çok yakında piyasalara duyuracak. HP'nin bu tür bir ürünü piyasaya süren ilk bilgisayar şirketi olduğu iddia edildi.

HP unveils Linux-based laptop

Linux 2002 Timeline

raistlinthewiz

Lwn.net'te yayınlanan makalede 2002 senesi için Linux zaman çizelgesini görebilirsiniz. Bu makalede 2002 yılında Linux dünyasında meydana gelen gelişmelere konu alınıyor. http://lwn.net/Articles/16871/

Dizüstü Linux'un Geleceği

gismo

HP belirli modellerini Ubuntu Linux ile uyumlu hale getirecek. Slashdot'un bu haberine ve CoolTechZone'un bu haherine göre HP nx6110, nc6120, nc6220, nc6230 and nc6000 modellerinde tüm donanımı %100 Ubuntu Linux ile uyumlu hale getirecek ve isteyen kullanıcılar Ubuntu yüklü olarak bu modelleri satın alacak. Böylece M$ lisansı alma zorunluluğu da ortadan kalkacak. Darısı diğerlerinin başına ;)

Gömülü Sistemlerde Linux Kullanımı

anonim

Gömülü sistemlerde Linux kullanımı ve bu amaçla bir Linux dağıtımı oluşturma konulu hazırladığım belgeyi, henüz tamamlanmamış olsa da, birilerine faydalı olabilir düşüncesiyle http://murat.debian-tr.org/doc/embed adresine koydum. Umarım gerçekten birilerinin işine yarar.

Editörün Notu: Keşke herkes böyle belge hazırlasa ;-)

Linux´a DirectX 8.1 Geliyor

polat

Özellikle Linux fanatikleri için iyi bir haber.Kanada tabanlı Transgaming Technologies isimli bir firma Linux'da DirectX oyunlarının çalışabilmesini sağlaycak WineX API projelerini duyurdu.Bu program sayesinde Linux kullanıcıları neredeyse her Windows oyununu sistemlerinde görebilme şansına erişecekler. /Kaynak:www.inethaber.com