RedHat 7.3 ve laptop

0
conan
RedHat'in yeni çıkan versiyonu 7.3'u laptop'ıma kurmaya karar verdim. Böylece hem RedHat 7.3 hem de laptop üzerinde linux denemiş olacağım. Laptop'ım pek de normal olmayan bir laptop aslında. Daha önceden okuduklarıma gore linux Dell, Compaq, Toshiba ve son olarak Vaio gibi markalarda 'sorunsuz' çalışıyormuş. Ama benim laptopım cidden garip. İçinde builtin wireless card, external (PCMCIA) CDROM, Memory Stick (evek bir vaio), Firewire, USB gibi aklımda şüpheler uyandırıcı oyuncaklar barındırıyor. (Merak edenlere Laptop bir Sony VAIO-SRX77)

İşe nette biraz döküman okuyarak başladım. Bakalım başka kimler VAIO SRX77'ye Linux kurmuş. İki önemli HOWTO buldum. Birisi RedHat 7.2 kurulumu, öbürü ise Debian Woody kurulumu. Bunlardan oldukça faydalandım. Özellikle PCMCIA cdrom'dan boot etme konusunda. Burada türkçe bir howto yazmayı düşünmüyorum. Ama istek gelirse neden olmasın.

Kurulum işlemi tamamlandığında herşey ilk bakışta güzel görünüyordu. Ekran kartım, ses kartım, touchpad'im, ethernetim, LC ekranım, PCMCIA cdrom'um, yani sonuçta sistemimin can damarları çalışır gözüküyordu. Ne zaman ki Wireless kartımı azıcık eşelemeye başladım, anladım ki işler hiç de öyle güzel gözüktüğü gibi degil :( İlk sorunları /var/log/messages içerisinde görmeye başladım. usb hakkında oldukca mızmızlanıyordu kernel. Ayrıca bu sorunla ilgili olduğunu tahmin ettiğim bir başka sorun da aralıklarla (2 dk'da bir, 5 dk'da bir...) kendini gösteriyordu: Ethernet modülüm timeout veriyordu!!!! (Hayatımda ilk defa görüyorum böyle bir hata) ve de sonucunda bütün network ilişkimi kesmeye başladı. (Her seferinde ifdown eth0, ifup eth0,... baydı tabii ki)

Yine nette yaptığım bazı araştırmalar sonucu usb-uhci.o driverındansa sadece uhci.o modülünü kullanmamızı tavsiye eden bir yazı sonrasında bunu denemeye karar verdim. AMA YANILMIŞIM!!! Çünkü "Nette yazan her şey doğru değildir" atasözünü gözden kaçırmışım. Bu hatam zarzor çalışan bir sistemden hiç çalışmayan bir sisteme terfi etmeme sebep oldu :) Ama yıkılmamıştım! :) CDROM'dan boot edip herşeyi yerli yerine getirmeye karar verdim. CDROM'um bir şekilde USB ile bağlantılı olduğu ve de RedHat driver'ı saçma sapan compile edilmiş olduğu için Windows XP açıp USB kanalını Windows'tan reset etmem gerektiğini anlamam yaklaşık 2 saatimi aldı :)

Cinnet geçirmeme ramak kala olaya el koyarak kernel 2.4.18'i indirdim. Debian Howto`sundaki kernel config'i baz alarak bir iki derlemede kendi kernelimi şekillendirdim. Gerekli bütün modüllerimi ve kernelimi derleyerek RedHat'in derlediği kernelden yaklaşık 100K daha küçük bir kernel elde ettim. (modules rulez!) Şu anda çok güzel şekilde çalışan Linux yüklü şirin mi şirin bir laptop'ım var. Hatta ilk seferde çalışmayan pil göstergesi, reboot, shutdown edememe (Hepsi APM ile ilgili) gibi sorunlar da son buldu böylece.

Sanırım bu şekilde özel sistemlere Linux yüklenirken en önemli şey kendi kernelinizi derlemeniz. Zaten dağıtımlar hemen hemen her sisteme destek verebilmek için kocaman kerneller derliyorlar. Böylece bunlardan da kurtulmuş oluyorsunuz.

Ayrıca söylemeliyim ki Sony Laptop'lardaki jogdial'i çok iyi kullanan programlar var etrafta. Özellikle bir tanesini mozilla'ya göre modifiye ederek kendi surf zevklerime uygun bir sonypid yarattım :) I love open source!!!

Kesinlikle sevmediğim belki de yazının başında söylemem gereken şey de RedHat'in çok büyük olması! (Gerçi bilmeyen var mı ki?) İlk kurulum sonrası yaklaşık 2,1GB (EVET yazıyla iki virgul bir gigabayt) yer kaplıyor! Mini Vector Linux yanında dağ gibi kalıyor. Ama Vector Linux'u kurmayı denemedim. Kimbilir, belki yarın belki yarından da yakın...

Son olarak su anda çalıştıramadığım ya da test etmediğim parçalarım şunlar:

  • Wireless: Test edemedim
  • Memory Stick: Test edemedim
  • Touch Pad: Çalışıyor ama örneğin touchpadin sağını scrollbar gibi kullanabilme özelliklerini ve de tuşlarla ekran parlakliğini ayarlayabilme gibi özellikleri kaybettim. (gkrellm sağolsun ekran parlaklığını bir pluginle halletim)
  • APM(API): Advanced Power Management tamamen değişik. ACPI kullanıyormuş bu sistem. Shutdown düğmesi bile bazen çalışmayabiliyor. İki kere pil çıkardım :)
    Bunlar dışında herşeyim çok güzel çalışıyor. Bir iki screen capture yapıp buraya yorum olarak atarım :)
  • Görüşler

    0
    anonim
    Redhat yanlış seçim SuSE'yi ve Mandrake'yi de denemeni tavsiye ederim..

    Güzel bir site:
    http://www.linux-laptop.net/

    Güzel bir haber:
    En son development linux sürümü (2.5.18) suspend to ram (ve disk) destekliyor. Ayrıca ac serisi 2.4.x suspend to disk'i zaten destekliyordu..
    Görüş belirtmek için giriş yapın...

    İlgili Yazılar

    Kısaca: Linux bir İşletim Sistemi midir ?

    anonim

    Evimdeki Windows`a Linux kurabilir miyim ? diye soran cok insan var ve hatta windows da linux un çalışıp çalışmadığını soranlar da.

    Bu karışıklığın çözümü aslında basit. Linux ne bir programdır ne de bir isletim sistemidir. Linux bir kernelden ibarettir. Yani işletim sisteminin özünü oluşturan, bütün işlemlerin kaynağı olan çekirdek. RedHat, SuSe, Slackware, Debian, ve diğerleri ise işletim sistemidir.

    Penguence çıktı! Aldınız mı?

    dfisek

    Linux Kullanıcıları Derneği'nin elektronik dergisi Penguence'nin ilk sayısı çıktı. Pırıl pırıl 42 sayfadan oluşan dolu dolu bir dergi. Güvenlik, yerelleştirme, OpenOffice.org, Debian, Firefox ilk sayının yazı başlıklarından sadece birkaçı... [ Penguence ]

    Linux ve Özgür Yazılım Sloganları Aranıyor!

    dfisek

    Linux Kullanıcıları Derneği'nin yeni dönemdeki etkinliklerinde kullanmak için yeni görseller yaptırılması planlanıyor. Daha çok ve çeşitli görseller ile derneğin katıldığı etkinliklerde özgür yazılımın adını ve felsefesini daha fazla duyurabilmemiz mümkün olacak.

    Görsel malzemelerin önemli bir parçası da slogan. Sloganların kısa ve öz olması, Türkçe olması, dağıtım bağımsız olması, herhangi bir firma ya da ürünü kötülememesi gerekiyor.

    Sizlerden onu gören insanların ilgisini çekebilecek, özgür yazılıma ilişkin sloganlar istiyoruz. Önerilerinizi Tuxweet'teki başlığın altına yazabilirsiniz.

    10 trilyonla neler yapılmaz...(mesela kendi işletim sistemimiz)

    gILgamIsh

    Her nekadar KamuNet projesi hakkında bilgi sahibi olmasam da (henüz) projenin ve onun için ayrılan bütçenin, burada çokça dile getirdiğimiz hayaller için bir başlangıç olabileceği konusunda ümitliyim. Gerçekten de önümüze hazır sunulan ve nimet diye sarıldığımız yazılımlar (onlar kendini biliyor) aslında tüm ülke için her açıdan büyük stratejik önem taşıyorlar. Belki bu uyum yasası benzeri avrupa+&KamuNet projesi ve onun için ayrılan 10 trilyon aklımızı başımıza getirmek için bir neden olur ne dersiniz??
    Aşağıdaki metin Mac kullanıcılarının listesi "Elmakurdu"ndan alıntıdır.

    Masaüstünde Linux Evrimi

    barisozyurt

    Linux dünyasının en büyük şirketleri güçlerini birleştirdi! ArkLinux, Codeweavers, Debian.org, DesktopLinux.com, KDE, Linux Professional Institute (LPI), Lycoris, The Linux Terminal Server Project (LTSP), Mandrakesoft, NeTraverse, OpenOffice.org, Questnet (Support4Linux.com), Samba.org, theKompany, SuSE, TransGaming Technologies, TrustCommerce, Xandros, Ximian firma ve geliştirici grupları, Linux'u masaüstüne en çok kullanılan işletim sistemi haline getirmek için güçlerini birleştirdiklerini ve bir konsorsiyum oluşturduklarını açıkladılar:
    http://www.desktoplinuxconsortium.org/
    Yukardaki isimleri bir kez daha okuyun ve hepsini yanyana koyun; neler olacak, tahmin edebiliyor musunuz?