RedHat 7.3 ve laptop

0
conan
RedHat'in yeni çıkan versiyonu 7.3'u laptop'ıma kurmaya karar verdim. Böylece hem RedHat 7.3 hem de laptop üzerinde linux denemiş olacağım. Laptop'ım pek de normal olmayan bir laptop aslında. Daha önceden okuduklarıma gore linux Dell, Compaq, Toshiba ve son olarak Vaio gibi markalarda 'sorunsuz' çalışıyormuş. Ama benim laptopım cidden garip. İçinde builtin wireless card, external (PCMCIA) CDROM, Memory Stick (evek bir vaio), Firewire, USB gibi aklımda şüpheler uyandırıcı oyuncaklar barındırıyor. (Merak edenlere Laptop bir Sony VAIO-SRX77)

İşe nette biraz döküman okuyarak başladım. Bakalım başka kimler VAIO SRX77'ye Linux kurmuş. İki önemli HOWTO buldum. Birisi RedHat 7.2 kurulumu, öbürü ise Debian Woody kurulumu. Bunlardan oldukça faydalandım. Özellikle PCMCIA cdrom'dan boot etme konusunda. Burada türkçe bir howto yazmayı düşünmüyorum. Ama istek gelirse neden olmasın.

Kurulum işlemi tamamlandığında herşey ilk bakışta güzel görünüyordu. Ekran kartım, ses kartım, touchpad'im, ethernetim, LC ekranım, PCMCIA cdrom'um, yani sonuçta sistemimin can damarları çalışır gözüküyordu. Ne zaman ki Wireless kartımı azıcık eşelemeye başladım, anladım ki işler hiç de öyle güzel gözüktüğü gibi degil :( İlk sorunları /var/log/messages içerisinde görmeye başladım. usb hakkında oldukca mızmızlanıyordu kernel. Ayrıca bu sorunla ilgili olduğunu tahmin ettiğim bir başka sorun da aralıklarla (2 dk'da bir, 5 dk'da bir...) kendini gösteriyordu: Ethernet modülüm timeout veriyordu!!!! (Hayatımda ilk defa görüyorum böyle bir hata) ve de sonucunda bütün network ilişkimi kesmeye başladı. (Her seferinde ifdown eth0, ifup eth0,... baydı tabii ki)

Yine nette yaptığım bazı araştırmalar sonucu usb-uhci.o driverındansa sadece uhci.o modülünü kullanmamızı tavsiye eden bir yazı sonrasında bunu denemeye karar verdim. AMA YANILMIŞIM!!! Çünkü "Nette yazan her şey doğru değildir" atasözünü gözden kaçırmışım. Bu hatam zarzor çalışan bir sistemden hiç çalışmayan bir sisteme terfi etmeme sebep oldu :) Ama yıkılmamıştım! :) CDROM'dan boot edip herşeyi yerli yerine getirmeye karar verdim. CDROM'um bir şekilde USB ile bağlantılı olduğu ve de RedHat driver'ı saçma sapan compile edilmiş olduğu için Windows XP açıp USB kanalını Windows'tan reset etmem gerektiğini anlamam yaklaşık 2 saatimi aldı :)

Cinnet geçirmeme ramak kala olaya el koyarak kernel 2.4.18'i indirdim. Debian Howto`sundaki kernel config'i baz alarak bir iki derlemede kendi kernelimi şekillendirdim. Gerekli bütün modüllerimi ve kernelimi derleyerek RedHat'in derlediği kernelden yaklaşık 100K daha küçük bir kernel elde ettim. (modules rulez!) Şu anda çok güzel şekilde çalışan Linux yüklü şirin mi şirin bir laptop'ım var. Hatta ilk seferde çalışmayan pil göstergesi, reboot, shutdown edememe (Hepsi APM ile ilgili) gibi sorunlar da son buldu böylece.

Sanırım bu şekilde özel sistemlere Linux yüklenirken en önemli şey kendi kernelinizi derlemeniz. Zaten dağıtımlar hemen hemen her sisteme destek verebilmek için kocaman kerneller derliyorlar. Böylece bunlardan da kurtulmuş oluyorsunuz.

Ayrıca söylemeliyim ki Sony Laptop'lardaki jogdial'i çok iyi kullanan programlar var etrafta. Özellikle bir tanesini mozilla'ya göre modifiye ederek kendi surf zevklerime uygun bir sonypid yarattım :) I love open source!!!

Kesinlikle sevmediğim belki de yazının başında söylemem gereken şey de RedHat'in çok büyük olması! (Gerçi bilmeyen var mı ki?) İlk kurulum sonrası yaklaşık 2,1GB (EVET yazıyla iki virgul bir gigabayt) yer kaplıyor! Mini Vector Linux yanında dağ gibi kalıyor. Ama Vector Linux'u kurmayı denemedim. Kimbilir, belki yarın belki yarından da yakın...

Son olarak su anda çalıştıramadığım ya da test etmediğim parçalarım şunlar:

  • Wireless: Test edemedim
  • Memory Stick: Test edemedim
  • Touch Pad: Çalışıyor ama örneğin touchpadin sağını scrollbar gibi kullanabilme özelliklerini ve de tuşlarla ekran parlakliğini ayarlayabilme gibi özellikleri kaybettim. (gkrellm sağolsun ekran parlaklığını bir pluginle halletim)
  • APM(API): Advanced Power Management tamamen değişik. ACPI kullanıyormuş bu sistem. Shutdown düğmesi bile bazen çalışmayabiliyor. İki kere pil çıkardım :)
    Bunlar dışında herşeyim çok güzel çalışıyor. Bir iki screen capture yapıp buraya yorum olarak atarım :)
  • Görüşler

    0
    anonim
    Redhat yanlış seçim SuSE'yi ve Mandrake'yi de denemeni tavsiye ederim..

    Güzel bir site:
    http://www.linux-laptop.net/

    Güzel bir haber:
    En son development linux sürümü (2.5.18) suspend to ram (ve disk) destekliyor. Ayrıca ac serisi 2.4.x suspend to disk'i zaten destekliyordu..
    Görüş belirtmek için giriş yapın...

    İlgili Yazılar

    İyi ki Doğdun Linux

    sami

    25 Ağustos 1991'de, Linus Torvalds'ın ".. Nisan'dan beri ücretsiz bir işletim sistemi üzerinde çalışıyorum, sadece bir hobi olarak. Ve hazır hale gelmeye başladı, bu aşamada MINIX'in sevdiğiniz/sevmediğiniz özellikleri ile ilgili düşüncelerinizi almak istiyorum .." sözleriyle doğan Linux'un, 17 yaşını hep birlikte kutluyoruz. EMO Ankara Şubesi, Linux Kullanıcıları Derneği ile ortaklaşa Linux'un doğum gününü 23 Ağustos 2008 tarihinde bir dizi etkinlikle kutluyor. Etkinlik programını haberimizin devamında bulabilirsiniz. Şubemiz terasında gerçekleştirilecek olan doğum günü partisine tüm EMO ve LKD uyeleri ve özgür yazılım gönüllüleri davetlidir.

    Hangi Linux Sertifikası?

    anonim

    CertMag.com dergisinde yayımlanan bu yazı bilinen GNU/Linux sertifikalarını genel olarak inceliyor ve karar vermenizde yardımcı oluyor.

    Yazıda çok bilinen RHCE, LPI, CompTIA sertifikalarının yanı sıra HP, IBM , Novell gibi firmaların kendi ürünlerine yönelik sertifikalandırma süreçleride anlatılıyor.

    Linux belgeseli Türkiye`de

    tupac

    Serbest Yazılımın 'baba'larını izlemek için bu fırsat kaçmaz! Evet. Linux Belgeseli, 16-19 Mayıs tarihleri arasında yapılacak Linux Şenliğinde gösterilecek. Ayrıntılar; www.bilisimcumhuriyeti.com/thecode/

    Üniversiteleri Linux yarışması heyecanı sardı

    adervis

    Üniversite öğrencileri, ders dönemlerini bitirme telaşı ile Linux dünyasında kendilerini gösterme heyecanını aynı anda yaşıyorlar. Geçtiğimiz yıl ilk olarak düzenlenmesine rağmen üniversiteliler arasında büyük bir ilgi gören ve yoğun katılıma sahne olan Linux Başarı Ödülleri'nin ikincisi başladı. 1 Mayıs tarihinde duyurularak yarışma takvimi başlatılan Linux Başarı Ödülleri 2003'ü kazananlar 15 Ekim'de düzenlenecek ödül töreniyle kamuoyuna açıklanacak. IBM Türk'ün "UNİPROJE" Ekibinin düzenlediği Linux Başarı Ödülleri 2003 yarışması, Linux Kullanıcıları Derneği tarafından Yıldız Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen Linux Şenliği'nde duyuruldu.

    EvilEntity Linux 0.25DR İncelemesi

    anonim

    LinuxTurkey masaüstünün lider dağıtımı olma iddiasında, asi ve değişik bir dağıtım olan EvilEntity Linux´un ilk Türkçe incelemesini yapmış.

    Bu yazıda kelimenin tam anlamıyla garip bir dağıtım olan EvilEntity Linux (EEL) u inceleyeceğim. Öncelikle EEL nin felsefesinden bahsetmek istiyorum. EEL Windows ile ilgili herşeye gıcık olan ve Windows´suz da harika bir masaüstü olabileceğini kanıtlamaya çalışan bir dağıtım. Evet, buraya kadar herşey normal görünüyor ancak EEL Gnome ve Kde´yi Windows´u taklit etmeye çalışmakla suçluyor ve bu yüzden onlara yer vermiyor. Hatta çok bilinen hiçbir pencere yöneticisine yer vermiyor.