RedHat 7.3 ve laptop

0
conan
RedHat'in yeni çıkan versiyonu 7.3'u laptop'ıma kurmaya karar verdim. Böylece hem RedHat 7.3 hem de laptop üzerinde linux denemiş olacağım. Laptop'ım pek de normal olmayan bir laptop aslında. Daha önceden okuduklarıma gore linux Dell, Compaq, Toshiba ve son olarak Vaio gibi markalarda 'sorunsuz' çalışıyormuş. Ama benim laptopım cidden garip. İçinde builtin wireless card, external (PCMCIA) CDROM, Memory Stick (evek bir vaio), Firewire, USB gibi aklımda şüpheler uyandırıcı oyuncaklar barındırıyor. (Merak edenlere Laptop bir Sony VAIO-SRX77)

İşe nette biraz döküman okuyarak başladım. Bakalım başka kimler VAIO SRX77'ye Linux kurmuş. İki önemli HOWTO buldum. Birisi RedHat 7.2 kurulumu, öbürü ise Debian Woody kurulumu. Bunlardan oldukça faydalandım. Özellikle PCMCIA cdrom'dan boot etme konusunda. Burada türkçe bir howto yazmayı düşünmüyorum. Ama istek gelirse neden olmasın.

Kurulum işlemi tamamlandığında herşey ilk bakışta güzel görünüyordu. Ekran kartım, ses kartım, touchpad'im, ethernetim, LC ekranım, PCMCIA cdrom'um, yani sonuçta sistemimin can damarları çalışır gözüküyordu. Ne zaman ki Wireless kartımı azıcık eşelemeye başladım, anladım ki işler hiç de öyle güzel gözüktüğü gibi degil :( İlk sorunları /var/log/messages içerisinde görmeye başladım. usb hakkında oldukca mızmızlanıyordu kernel. Ayrıca bu sorunla ilgili olduğunu tahmin ettiğim bir başka sorun da aralıklarla (2 dk'da bir, 5 dk'da bir...) kendini gösteriyordu: Ethernet modülüm timeout veriyordu!!!! (Hayatımda ilk defa görüyorum böyle bir hata) ve de sonucunda bütün network ilişkimi kesmeye başladı. (Her seferinde ifdown eth0, ifup eth0,... baydı tabii ki)

Yine nette yaptığım bazı araştırmalar sonucu usb-uhci.o driverındansa sadece uhci.o modülünü kullanmamızı tavsiye eden bir yazı sonrasında bunu denemeye karar verdim. AMA YANILMIŞIM!!! Çünkü "Nette yazan her şey doğru değildir" atasözünü gözden kaçırmışım. Bu hatam zarzor çalışan bir sistemden hiç çalışmayan bir sisteme terfi etmeme sebep oldu :) Ama yıkılmamıştım! :) CDROM'dan boot edip herşeyi yerli yerine getirmeye karar verdim. CDROM'um bir şekilde USB ile bağlantılı olduğu ve de RedHat driver'ı saçma sapan compile edilmiş olduğu için Windows XP açıp USB kanalını Windows'tan reset etmem gerektiğini anlamam yaklaşık 2 saatimi aldı :)

Cinnet geçirmeme ramak kala olaya el koyarak kernel 2.4.18'i indirdim. Debian Howto`sundaki kernel config'i baz alarak bir iki derlemede kendi kernelimi şekillendirdim. Gerekli bütün modüllerimi ve kernelimi derleyerek RedHat'in derlediği kernelden yaklaşık 100K daha küçük bir kernel elde ettim. (modules rulez!) Şu anda çok güzel şekilde çalışan Linux yüklü şirin mi şirin bir laptop'ım var. Hatta ilk seferde çalışmayan pil göstergesi, reboot, shutdown edememe (Hepsi APM ile ilgili) gibi sorunlar da son buldu böylece.

Sanırım bu şekilde özel sistemlere Linux yüklenirken en önemli şey kendi kernelinizi derlemeniz. Zaten dağıtımlar hemen hemen her sisteme destek verebilmek için kocaman kerneller derliyorlar. Böylece bunlardan da kurtulmuş oluyorsunuz.

Ayrıca söylemeliyim ki Sony Laptop'lardaki jogdial'i çok iyi kullanan programlar var etrafta. Özellikle bir tanesini mozilla'ya göre modifiye ederek kendi surf zevklerime uygun bir sonypid yarattım :) I love open source!!!

Kesinlikle sevmediğim belki de yazının başında söylemem gereken şey de RedHat'in çok büyük olması! (Gerçi bilmeyen var mı ki?) İlk kurulum sonrası yaklaşık 2,1GB (EVET yazıyla iki virgul bir gigabayt) yer kaplıyor! Mini Vector Linux yanında dağ gibi kalıyor. Ama Vector Linux'u kurmayı denemedim. Kimbilir, belki yarın belki yarından da yakın...

Son olarak su anda çalıştıramadığım ya da test etmediğim parçalarım şunlar:

  • Wireless: Test edemedim
  • Memory Stick: Test edemedim
  • Touch Pad: Çalışıyor ama örneğin touchpadin sağını scrollbar gibi kullanabilme özelliklerini ve de tuşlarla ekran parlakliğini ayarlayabilme gibi özellikleri kaybettim. (gkrellm sağolsun ekran parlaklığını bir pluginle halletim)
  • APM(API): Advanced Power Management tamamen değişik. ACPI kullanıyormuş bu sistem. Shutdown düğmesi bile bazen çalışmayabiliyor. İki kere pil çıkardım :)
    Bunlar dışında herşeyim çok güzel çalışıyor. Bir iki screen capture yapıp buraya yorum olarak atarım :)
  • Görüşler

    0
    anonim
    Redhat yanlış seçim SuSE'yi ve Mandrake'yi de denemeni tavsiye ederim..

    Güzel bir site:
    http://www.linux-laptop.net/

    Güzel bir haber:
    En son development linux sürümü (2.5.18) suspend to ram (ve disk) destekliyor. Ayrıca ac serisi 2.4.x suspend to disk'i zaten destekliyordu..
    Görüş belirtmek için giriş yapın...

    İlgili Yazılar

    E-Lapis Dergisinin Debian Özel Sayısı Çıktı

    anonim

    E-Lapis dergisinin Debian özel sayısını tamamladık. Alper Orus arkadaşımızın içeriğini hazırladığı bu özel sayımızı umarım zevkle okursunuz. 15 Güne kadar dergimizin 3. sayısını ve Firefox elkitabı isimli tekrar bir özel sayıyı dergimizin internet sitesinden (İndir bölümünden) ücretsiz olarak indirebilirsiniz:

    Yeniden okullu olmak isteyen?

    anonim

    Aranızda benim gibi acemi linux çular olduğuna eminim ve büyük olasılıkla siz de benim gibi nette döküman avına çıkmışsınızdır. Ben safarim sırasında ilginizi çekeceğini düşündüğüm bir adrese rastladım http://www.mandrakecampus.com bu site popüler linux dağıtımı mandrake nin eğitim sitesi... Hayatında ilk defa linux kullanmaya başlayanlar için hazırlanmış, oldukça anlaşılır bir dile sahip olan sitenin adı da konuya cok uymuş :) yeniden okullu olmak isteyenler, bir ziyaret edin bence...

    Microsoft´un Şubat 2001 Raporuna cevap yazıldı !

    urxalit

    Son yıllarda Microsoft'un Linux aleyhine çeşitli kampanyalarına şahit olmaktayız. Bu da göstermektedir Linux, Microsoft için çok ciddi bir rakip olmaktadır.

    Bu çalışmamız özelde Microsoft Corporation'ın Şubat 2001 de yayınladığı rapora ve genelde tüm Microsoft iddialarına yanıt niteliğindedir. Bu nedenle cevaplar verilirken, Microsoft'un iddialarında kullandığı POS makineler ve perakende sektörü düşünülmüştür.

    Görmek İnanmaktır

    anonim

    Sykpe'nin 2.0 GNU/Linux sürümünde video çağrıları yapmak da mümkün. Özellikle Wi-Fi ağının her yere yayıldığı bu günlerde bu habere çok sevindim. GNU/Linux yüklü ASUS Eee PC'mi yanıma alıp, cep telefonu taşımadan çoğu noktadan arama yapabilip aynı zamanda da aranabileceğim. Böylece kabarık cep telefonu faturası ödemek zorunda da kalmayacağım. :)

    Skype 2.0 for Linux--Seeing is Believing

    Debian 3.0 (Codename Woody) Ertelendi

    anonim

    Dört gözle bekledigimiz (en azindan benim icin bu öyle) debian'in 3.0 sürümü cikis tarihi olarak 1 mayis'i duyurmustu - aslinda bu taa o zamanda da soylenmisti kesin olarak 1 mayis degil tahmini olarak 1 mayis diye - fakat bugun ise debian duyuru listesinden gelen ertelendi basligindaki bir mail ile heveslerimiz kursagimizda kaldi.

    Kesin cikis tarihi mi? Kararli hale ve olmasi gereken yere gelince...(aman DukeNukem4Ever olmasın da: Ed)
    Ayrintili bilgi icin Slashdot ve debian duyuru listesi